Home » Archief » Zwarte Niemöller


[13.07.2013]

Zwarte Niemöller

Peter Breedveld

beach8
Illustratie: Gil Elvgren

Nee, ik hoef geen koekje, omdat ik al jaren wijs op het structurele racisme in Nederland, waar mensen liever naalden in hun ogen steken dan dat ze Zwarte Piet opgeven, of hun recht om mensen ‘negers’ te noemen.

Maar een beetje erkenning zou sympathiek zijn. Ik ben tenslotte in de media kapotgemaakt, beschuldigd, belasterd, verdachtgemaakt, ik ben het slachtoffer van vele, vele pogingen tot karaktermoord, ben ernstig bedreigd, mijn kinderen zijn ernstig bedreigd, mensen bellen en mailen mijn werkgever om op hoge toon mijn ontslag te eisen, alleen omdat ik het over racisme heb. Racisme is namelijk het ultieme taboe in dit land.

Moreel superieur

Ik hoef daar dus geen koekje voor, maar om nou meteen door de zwarte schrijver Egbert A. Martina afgestraft te worden met een donderpreek over mijn ‘Whiteness‘, verdacht gemaakt te worden omdat ik blijkbaar niet oprecht kan zijn vanwege mijn witte huidskleur, dat vind ik ook meteen weer het andere uiterste.

Alles wat ik deed, was een linkje plaatsen naar mijn stuk Ku Kluxland. Om te laten zien dat er in Nederland wel degelijk journalisten zijn, witte journalisten, die proberen iets te veranderen aan de manier waarop er in Nederland met etnische minderheden wordt omgegaan. Dat niet iedereen wegkijkt en ja, guilty, Your Honour, om lezers naar mijn site te trekken. Ik heb iets te vertellen en ik wil graag dat er zoveel mogelijk mensen kennis nemen van mijn boodschap.

Maar ik was dus aan het bedelen naar Martina’s koekje, althans, volgens de Grote Denker zelf. En mijn anti-racisme is slechts een hobby, om me moreel superieur te voelen.

Racistische Tourette

Ja, fuck you, ik ging er een paar maanden geleden bijna aan onderdoor, het had niet veel gescheeld of ik had niet meer geleefd (en wie suggereert dat ik me aanstel: FUCK YOU TOO), maar volgens Egbert A. Martina is het slechts een hobby.

Kort daarvoor had Trouw-columniste Asha ten Broeke een stuk geschreven naar aanleiding van onder andere de hevige aanval van racistische Tourette van Marcel Hulspas en dat kon Martina’s goedkeuring ook al niet wegdragen. Ten Broeke betoogt dat het zwarte mensen ‘pijn doet’ om ‘neger’ genoemd te worden maar dat is fout:

it’s not about whether it “hurts” when someone calls me “neger.” It’s about respecting my boundaries, and recognizing that said word was/is used to dehumanize African peoples‘,

aldus Martina, die, hoewel hij Nederlands is en consequent ‘witte, autochtone, Nederlandse personen’ aanspreekt, hardnekkig in het Engels blijft schrijven.

Empathische vermogens van een bidsprinkhaan

Good luck met je poging mensen zover te krijgen je ‘boundaries‘ te respecteren als je zelf de empathische vermogens van een bidsprinkhaan bezit. ‘White folks need to bear in mind that their anti-racist praxis differs from that of people of colour‘, twittert Martina, en toen ik suggereerde dat gevoel voor humor wel eens wil helpen, reageerde hij als door een wesp gestoken: ‘WHITE MAN TELLING A BLACK MAN HOW TO DEAL WITH RACISM?!

Ontkennen heeft geen zin. Martina bepaalt zelf wel wat ik bedoel, wat ‘the gist of my message‘ is en waarom ik anti-racisme als hobby heb. Maar waag het niet kritiek te hebben op de manier waarop hij racisme denkt te moeten bestrijden, namelijk met wollige preken over ‘Whiteness‘, vol verwijten en pseudomarxistisch sociologenlingo en psychologie van de koude grond, want dan probeer je een zwarte man je ‘Whiteness‘ op te leggen.

Zwarte mensen dehumaniseren

Martina is een meester in het verbranden van stropoppen. Ik meen aannemelijk gemaakt te hebben dat de meeste Nederlanders het woord ‘neger’ gebruiken zonder zich van enig kwaad bewust te zijn, en heel veel witte Nederlanders proberen Martina van hetzelfde te overtuigen, maar Martina vertaalt dat als ‘white Dutch people arguing that it’s okay to dehumanize Black people‘. Je kunt, als je een witte huid hebt, maar beter je mond houden, want álles wat je zegt, can and will be used against you.

Martina legt zijn vele duizenden internationale lezers uit dat ‘neger’ nigger‘ betekent, en dat is simpelweg niet waar. Ik weet zeker dat Martina weet dat het Nederlandse woord voor ‘nigger‘ ‘nikker’ is. ‘Neger’ is in het Engels ‘negro‘ en je hoort het nog wel in Amerikaanse programma’s en films, terwijl ‘nigger‘ altijd vervangen wordt door ‘the N-word‘ of door een bliep. Dat duidt erop dat er wel degelijk verschil is tussen beide, maar wie dat Martina aan zijn verstand probeert te brengen, vindt het oké dat zwarte mensen ‘gedehumaniseerd’ worden.

Kwaadaardige demagogie

De vaste lezertjes van dit hedonistische familiewebmagazine weten wel dat ik het benoemen van racisme in Nederland een warm hart toedraag, maar dit is kwaadaardige demagogie. Hier wordt iedereen met een blanke huid weggezet als slavenhouder, als een monster, gedehumaniseerd.

Weet u wie mij ook verwijten dat ik alleen maar anti-racist ben uit hobbyisme, om me ‘moreel superieur’ te voelen? De Bert Brussens, Joost Niemöllers, Marck Burema’s uit de vochtige krochten van de rioolrechtse blogosfeer. De types die 86 keer het woord ‘neger’ in hun stukjes stoppen, gewoon omdat het kan. Het is niet de enige overeenkomst die ik zie tussen Martina en de blanke suprematisten. Martina schrijft namelijk:

Research systematically highlights structural inequalities that fall along racial lines. Yet nobody’s racist. Everybody’s colourblind.

Geobsedeerd door huidskleur

En dat doet mij weer denken aan Chris Rutenfrans en Joost Niemöller, die ook altijd ‘racial lines‘ aanhalen om te bewijzen dat zwarten dommer, crimineler en gewelddadiger zijn. Het is precies dezelfde, gebrekkige manier van redeneren, die je ziet bij iedereen die is geobsedeerd door huidskleur. Voor Niemöller en Rutenfrans bewijst het feit, dat ongelijkheid zich aftekent langs etnische scheidslijnen, dat zwarten inferieur zijn, voor Martina bewijst het feit, dat ongelijkheid zich aftekent langs etnische scheidslijnen, dat witten inferieur zijn.

Ik zei dat ik in een stuk zou onderbouwen dat Martina een zwarte Niemöller is. Reageerde hij aldus op:

As long as you capitalize the Z in Zwarte. It’s a political identity; not a colour.

Genetische aanleg

Ik heb naar dat zinnetje zitten staren, ik begrijp er geen kut van. ‘Zwart’ is opeens geen kleur meer maar een politieke identiteit als je het woord met een hoofdletter schrijft? De wereld wordt het Paradijs als je het woord ‘neger’ afschaft? En getuigt het van gebrek aan respect voor Martina’s ‘boundaries‘ en dus van racisme als ik ‘zwart’ op de manier schrijf die ik op school heb geleerd?

En kap eens met dat ‘White folks‘ en ‘Whiteness‘, aanmatigende fl*pdr*l. Als ik jouw ‘boundaries‘ moet respecteren, how about respecting some of mine? Waar heb ik die neerbuigende vijandigheid überhaupt aan verdiend? Mijn genetische voorbestemming om, als nazaat van een in zwarte slaven handelend volk, een slecht mens te zijn?

O, maar ‘Whiteness‘ gaat niet over huidskleur, ‘Whiteness‘ is een politieke identiteit:

Whiteness could be described as an ongoing and unfinished history which orientates bodies in specific directions, affecting how they ’take up’ space, and what they `can do’.

Onbegrijpelijke bezweringen

Ja, laten we de boze buitenwereld bestrijden met onbegrijpelijke bezweringen en door bijvoeglijke naamwoorden met een hoofdletter te schrijven, en door alles, dat naar ‘Whiteness‘ riekt, tot vijand te verklaren.

And this, ladies and gentlemen, is why we can’t have nice things.

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Peter Breedveld, 13.07.2013 @ 12:18

[Home]
 

41 Reacties

op 13 07 2013 at 12:36 schreef Jaap:

Je bent nog behoorlijk aardig voor deze racist.

Op de titel niet zoveel aan te merken, behalve dan dat hij erger dan Niemöller is, en alléén omdat hij Zwart/zwart is!

Hij heeft het voordeel om te weten hoe het voelt. Dag in, dag uit. Iets wat van Niemöller niet gezegd kan worden.

Egbert stelt net zoveel voor als ieder andere racist. Helemaal niets.

Eat that!

op 13 07 2013 at 12:52 schreef Rob:

Ik heb het idee dat Martina Engels schrijft om aansluiting te vinden met radicale zwarte denkers in de VS. Da’s allemaal best, maar dit zijn niet de Verenigde Staten. We hebben een totaal andere geschiedenis en hedendaagse praktijk, en om vanuit de Nederlandse situatie uit te komen op denkbeelden als huidskleur=ideologie is ronduit idioot – het is in Amerika al idioot maar daar valt het nog enigszins te begrijpen, gezien hun geschiedenis.

op 13 07 2013 at 12:56 schreef Leo Schmit:

Na de voor mij onbegrijpelijke discussie van vorige week over feminisme, komt de akrabadabah van Martina op mij over als pure rocket science. Zijn stijl lijkt een ‘syncretische synthesis’ van de werken van Foucault, Said en Fanon met een scheutje Chomski en een graantje zout. Goed zo, nou snapt niemand mij meer. Houwe zo.

Ik begrijp wel waarom hij in het Engels schrijft. Hij denkt dat dat hem prestige geeft in de ogen van de kaaskop. Daarnaast, in het Nederlands komt dit soort gelul nogal bespottelijk over.

Dit laat onverlet de hoofdvraag of een zwarte Nederlander een witte Nederlander mag beletten om racisme aan de kaak te stellen.

op 13 07 2013 at 13:10 schreef Sammie Saul:

Ghe geinig; ‘aanmatigende fl*pdr*l’.

Egbert lijkt vast te zitten in een idee van black supremacy. Fuck, zelfs Malcolm X was uiteindelijk verder dan dat. Maar waarschijnlijk mag ik de naam Malcolm X van Egbert niet gebruiken omdat ik het niet begrijp en alleen bij gelegenheid een anti-racist ben. Ik maak me zo nu en dan kwaad en leef vervolgens verder met alle beperkingen en vrijheden die er aan vast zitten. Hij zou nog wel een punt hebben als hij mij een anti-racismehobbyist zou noemen.

In jouw geval ligt dat denk ik inderdaad een beetje anders. Eerlijk gezegd heb ik het idee dat hij je gebruikt om zich te kunnen profileren als predikant van de -zwarte- goegemeente. Egbert is zo’n figuur die het liefst 50 jaar terug zou leven om zijn punt te kunnen maken. Dat probleem hebben wel meer kokerkijkers, de huidige maatschappij is te onoverzichtelijk voor ze. Constant zijn ze op zoek naar één vijand waar ze hun eigen identiteit aan kunnen ontlenen.

Jouw probleem is dat je dat soort idioten constant aantrekt omdat je hun gedateerde wereldbeeld steeds overhoop haalt. Zoals je aangeeft maakt dat je leven er niet makkelijker op. Maar voor wat het waard is; het is wel três cool.

op 13 07 2013 at 13:47 schreef MNb:

Het woord zwart is ivm ras betekenisloos. Deze mijnheer behoort tot het zogenaamde blanke ras:

http://www.shutterstock.com/pic-45732799/stock-photo-trumpet-player-from-india-with-dark-skin-black-hair-beard-and-mustache-holding-a-silver-trumpet-and.html

Dus ja, Martina heeft gelijk. Het woord zwart is een politieke stellingname in dit verband. Dat maakt het er niet beter op.

op 13 07 2013 at 13:51 schreef piet de nuttige idioot:

bedankt voor deze allinea:
Martina legt zijn vele duizenden internationale lezers uit dat ‘neger’ ‘nigger‘ betekent, en dat is simpelweg niet waar. Ik weet zeker dat Martina weet dat het Nederlandse woord voor ‘nigger‘ ‘nikker’ is. ‘Neger’ is in het Engels ‘negro‘ en je hoort het nog wel in Amerikaanse programma’s en films, terwijl ‘nigger‘ altijd vervangen wordt door ‘the N-word‘ of door een bliep. Dat duidt erop dat er wel degelijk verschil is tussen beide, maar wie dat Martina aan zijn verstand probeert te brengen, vindt het oké dat zwarte mensen ‘gedehumaniseerd’ worden.
Ik heb op FB (via Peter’s account) al een paar aanvaringen gehad met Martina-likewises.
Ik ben dus ook zo’n ignorante sukkel die niet snapt wat er verkeerd is aan het woord ‘neger’.
Waar is de ‘I’m black (negro) and I’m proud’ spirit? Schamen die mensen zich voor hum kleur?

op 13 07 2013 at 14:41 schreef Paul:

Ik dacht dat ik de enige was die zich ergerde aan “daar begrijp jij als white boy helemaal niets van”. Of ook leuk, “het gevoel van de blues kun jij als witte muzikant helemaal niet voelen”…

In dat soort situaties moet ik op mijn tong bijten. Want als ik die discussie aanga blijf ik met de Zwarte Piet zitten (pun intended). Ik beperk het antwoord dan ook maar tot “ik vind dat een erg racistische opmerking!”

Peter’s stuk herinnert me trouwens aan een situatie bij een vroegere werkgever waar een dame van Surinaamse afkomst bij ieder spoortje van kritiek de raciale kaart trok. Ze zat op een afdeling op een kantoor waar hooguit een kwart van haar collega’s van Nederlandse afkomst was…
Luid applaus van haar collega’s toen haar leidinggevende eens vertwijfeld terugriep “dit is niet omdat je zwart ben maar omdat je STOM bent!” Die kleurkaart was kennelijk voor de rest nogal een stemmingsverzuurder…

op 13 07 2013 at 14:59 schreef Tayfun Balçik:

Wat is het verschil dan tussen ‘neger’, ‘nigger’, ‘negro’ en ‘nikker’?

op 13 07 2013 at 15:17 schreef Peter:

Beetje vragen naar de bekende weg is dat, Tayfun. ‘Nikker’ is een scheldwoord, ‘nigger’ is daar de Engelse vertaling van. ‘Negro’ is geen scheldwoord. Martin Luther King gebruikte het woord ook. Het is wel in rap tempo een scheldwoord aan het worden. Onder andere door het gepolariseer van Egbert A. Martina.

op 13 07 2013 at 15:19 schreef Rob:

Toch, Paul, eerlijk gezegd heb ik nog maar héél erg weinig interessante blanke blues gehoord. Een hele hoop aalgladde shit en bikergedoe, maar blues? Dat nou net niet, naar mijn overtuiging.

Is dat racistisch? Dat weet ik niet. Kan een band uit pak ‘m beet Kinshasa Tiroler muziek leren spelen?
Het antwoord zal ja en nee zijn, altijd. Ja, je kunt de noten leren spelen en blues is een van de eenvoudiger muzieksoorten qua structuur. Maar nee, een band uit Kinshasa leert nooit Tiroler muziek spelen als een Tiroler band. Niet omdat ze zwart zijn, maar omdat ze de culturele achtergrond missen.

op 13 07 2013 at 15:50 schreef Jaap:

Hoe meer Egberts er komen, hoe beter de White Trash Blues zal klinken. Naar mijn mening niets met zwart of wit te maken, wel met (historisch) milieu in de betekenis (letterlijk) waar en hoe je opgroeit. ‘Zie’ (in deze context wel toepasselijk) bijvoorbeeld Jazz en RAP.

Blues is meer als Funk. En dan bedoel ik niet ‘Funky’. Er zijn witte uitzonderingen maar dat zijn niet de Doobie Brothers. (Can you imagine Doobie in your Funk? P-FUNK, WORD!)

op 13 07 2013 at 16:01 schreef Arie Bombarie:

Het geeft geen pas om mensen als Bert Brussen, Marck Burema Chris Rutenfrans in één adem te noemen met Joost Niemöller. De stukjes van laatstgenoemde op de website van de Dagelijkse Standaard zijn de laatste tijd domweg te ranzig voor woorden. De man is volledig de weg kwijt.

Nog iets: iedereen heeft vooroordelen. Was het niet de zwarte dominee en burgerrechten activist Jesse Jackson die ooit zei dat hij altijd blij is dat wanneer hij in een donkere steeg loopt en hij voetstappen achter zich hoort, hij opgelucht is als het blanken blijken te zijn?

En Peter Breedveld, ik wordt een beetje moe van het feit dat je voortdurend jezelf als slachtoffer van allerlei hetzes portretteert. Je hebt een druk bezochte website en jij laat jezelf ook in allerlei polemieken niet onbetuigd. Ook jij deelt in je stukjes graag harde klappen uit. Kom op, schudt dat martelaarschap eens van je af. Graag een beetje meer incasseringsvermogen svp. Oh ja, en ga vooral door met Frontaal Naakt!

op 13 07 2013 at 16:12 schreef Peter:

jij laat jezelf ook in allerlei polemieken niet onbetuigd.

Ach ja, die heb ik pas honderdduizend keer gehoord. Ik belaster namelijk ook iedereen met wie ik het niet eens ben, bel hun baas en opdrachtgevers op, verzin complete beschuldigingen, bedreig hun kinderen, enzovoort, enzovoort.

Een beetje meer incasseringsvermogen? Makkelijk praten vanachter je pseudoniempje, Arie Bombarie. Fuck you.

op 13 07 2013 at 16:57 schreef Ralph van der Geest:

Wat een lul die racist Martina, ik bedoel natuurlijk ‘what a prick that racist Martina’.
In ieder geval een type waar geen zinnig woord uitkomt die Martina, ik bedoel uiteraard ‘in any case a type of person that produces not even one word that makes sense’.

op 13 07 2013 at 17:11 schreef Paul:

Rob, je kwalificatie “aalgladde shit en bikergedoe” maakt voor mij dat het weinig zin heeft om hier met voorbeelden van het tegendeel te komen. Dan maak ik het je te makkelijk om ze af te serveren.

Onderhand hoort de blues gewoon bij het westerse cultuurgoed en zijn voorbeelden genoeg van witte muzikanten die de kleur uit de blues hebben gehaald. Muziek is een taal met grammatica en idioom. Dat niet iedereen de uitspraak lekker beheerst is waar.

Tiroler hoempa is in dat plaatje een lokaal dialect. De blues is de lingua franca van de westerse wereld en daarmee onafhankelijk van de kleur van de muzikant.

op 13 07 2013 at 17:17 schreef Benjamin Schlemiel:

Gezond verstand is een eigenschap die zich niets aantrekt van huidskleur of etnicitei. Maar die Martina (who are you? never heard of you) heeft dat dus duidelijk niet en een hele grote klap van een molen gehad.
Goed dat jij je niet in zijn gekte laat meeslepen.

op 13 07 2013 at 17:20 schreef Benjamin Schlemiel:

P.S.: Daarbij dient wel te worden vermeld dat ook Joost Niemoller m.i. zo gek als een deur is.

op 13 07 2013 at 18:12 schreef dewanand:

namaste Peter,

Ik zie dit stukje in je tekst:

‘door de zwarte schrijver Egbert A. Martina afgestraft te worden met een donderpreek over mijn ‘Whiteness‘,’

Dus als ik het goed begrijp wil deze Afro man aan zijn lezers wereldwijd uitleggen dat jij dus om je ‘witte huidskleur’ (zo wit ben je niet hoor voor mij, er zijn 50 tinten grijs en 500 tinten wit), geen oprechte bedoelingen kan hebben, een donderpreek? Wil je aub zijn letterlijke tekst eens hier plaatsen zodat wij het eens kunnen onderzoeken. Kijk voor mij als individu en kritisch denkertje vind ik dat het erg bekrompen is als ik of een andere zwartmens, of bruinmens gewoon zelf blankenhaters zijn en dit ontkennen, en elke blanke man gaan beschuldigen van racisme. Ik haat het als die negers en vaak ook hindoestanen maar janken over blanke racisten, terwijl ze zelf ergere en grotere rassenhaters zijn, en hun eigen blankenhaat dus ontkennen. OOk blankenhaat is rassenhaat he volgens de anti discriminatie wet, en uitingen hiervan zijn gewoon ook strafbaar, in onze rechtsstaat. Als je blankenhaat gedoogd dan discrimineer je de ‘blanken’ oftewel autochtone inheemse Nederlanders en dit is principeel gezien fout.

dewanand

op 13 07 2013 at 18:45 schreef Rob:

“…witte muzikanten die de kleur uit de blues hebben gehaald…”
Say no more :-)

op 13 07 2013 at 18:48 schreef Peter:

Mensen, geen muziekdiscussies alstublieft. Ik háát muziekdiscussies.

op 13 07 2013 at 21:01 schreef eva szervos:

Ik heb ook wel eens een aanvaring met hem gehad. Hij interpreteerde een zestiende-eeuwse bron verkeerd, en laat ik precies die bron hebben bestudeerd voor andere doeleinden. Het was een ordinair leesfoutje van hem.

Hij ging compleet los: dat ik niet het lef hoefde te hebben om hem tegen te spreken. Dat ik probeerde mijn whiteness uit te spelen. Man, het was een leesfoutje!

Aan de andere kant vind ik zijn bijdragen bijzonder boeiend. Leuk materiaal tweet hij, originele stukken van de (engelstalige) sites waarover je normaal nooit hoort. Hij had me geblokkeerd op Twitter, dus ik heb een alternatief account alleen om af en toe op Martina’s twitteraccount te lezen.

Hij was compleet unfair tegen Ten Broeke en jou, Peter. Toch houd ik ergens van de messcherpe stijl van die man, voormits hij geen personen aanvalt, en al helemaal niet jou. Van alle mensen voor wie de strijd tegen racisme niet gratuit is geweest verdien jij de zelfopofferingsbokaal, en daarvoor kan ik niets tonen dan dankbaarheid en bewondering.

op 13 07 2013 at 21:52 schreef MNb:

“eerlijk gezegd heb ik nog maar héél erg weinig interessante blanke blues gehoord.”
Ik zou wel een heel stel voorbeelden geven, maar dat vind PB dus niet leuk. Het was allemaal geen Afro-Amerikaanse blues maar Britblues. En da’s ook blues.
Culturele kruisbestuiving is zo oud als de mensheid. Alleen puristische hokjesdenkers als Rob doen daar moeilijk over.

“ik wordt een beetje moe”
Lees het dan niet ipv met veel Bombarie je Arie te verkondigen.

op 13 07 2013 at 22:05 schreef Peter:

Eva: Ik ben Martina ook blijven volgen omdat-ie inderdaad een shitload aan interessante informatie twittert. Maar mijn bullshit-alarm maakt geen onderscheid tussen personen en ik ontzie mijn vrienden niet.

En zeer bedankt voor je lof en erkenning.

op 13 07 2013 at 22:28 schreef dewanand:

namaste eva szervos,

Ik geef je groot gelijk wat je hier schrijft over FN beheerder, en oprichter:
Peter Breedveld verdient de zelfopofferingsbokaal, zoals jij het verwoord.

het begrip bokaal is leuker dan dat Wieroe onze Peter Breedveld een lintje van 1 euro wil opspelden op zijn reet. De Marathon van de multiculturele samenleving heeft Peter Breedveld nu wel echt gewonnen in Nederland denk ik, na zoveel jaren zwoegen, en na publicatie van minimaal 2000 teksten op FN denk ik.

Hoog tijd dat iemand de prestatie statistieken publiceert van Frontaal Naakt, alles he, stats, visitors since day one, hatemails, reacties, enz. Ik wil dit best zien dus zoek een expert die dit uitzoekt. Zo zien wij echt dat Peter Breedveld nu die multiculturele marathon heeft gewonnen.

Mooiste is dat Peter het hokjesdenken heeft opgeblazen op FN, en zijn visies op racisme zijn heel bijzonder en nuttig, vooral de intellectuele discussies eronder van de bezoekers, incl mijn Wieroe, hindoe kat die mee mag doen en nog niet geband is.

Jammer dat ik te arm ben om een lintje van 1 euro te kopen voor Peter. Idee, ik wil een kunstenares in Delft vragen om de bokaal te maken voor Peter Breedveld.

dewanand

op 14 07 2013 at 09:22 schreef sjaak:

Dat je bijna niet meer leefde, dat vind ik shocking en niet leuk te lezen.

op 14 07 2013 at 10:30 schreef Peter:

Ik waardeer dat, Sjaak. Sommige mensen vinden het leuk er grappen over te maken. Al bezat zelfs Bert Brussen genoeg empathie om publiekelijk medeleven te tonen.

Het gaat me er niet per se om medelijden voor mezelf op te wekken. Wat ik wil laten zien, waar ik zelf nog steeds door geschokt ben en getraumatiseerd, is dat je in Nederland zo’n enorme tegenstand wekt door simpelweg stelling te nemen tegen racisme, dat mensen je opzettelijk kapot proberen te maken. En dat je dan het gevoel hebt tegenover zo’n enorme overmacht te staan – vooral ook door de wegkijkers – dat je zó in paniek raakt, dat je liever niet bestond, omdat het dan allemaal over is.

Ik kan me erg goed voorstellen waarom Aaron Swartz er begin dit jaar een einde aan heeft gemaakt.

op 14 07 2013 at 11:07 schreef sjaak:

Je moet denk ik gewoon blijven beseffen dat er echt mensen zijn die je boodschap begrijpen, en daardoor ook doorgeven, waardoor er op kleine schaal verandering plaats vindt. Ik heb daar echt wat over geleerd en pas het toe in mijn omgeving iets anders weet ik er niet over te zeggen.

op 14 07 2013 at 12:25 schreef dewanand:

namaste Peter,

Ik begrijp je gevoelens en ken het ook zelf goed, jij voelt teleurstelling en onbegrip, in dit geval door die venijnige visies van deze afro activist, pseudo racist zelf en overtuigde blankenhater, zoals hij het zelf rondbazuint, soort Afro fundamentalist, met een zwart bewustzijn, een grote zwarte denker noemt Egbert A. Martina (heb je een leuke blote foto) zichzelf. Ja he, mijn koeliekat Wieroe is een grote koelie katten denker en hele dag loopt hij trots rond met opgeheven staart in mijn huis en zit mij te commanderen van, he bruine aapje, snel eten zetten, mijn poep opruimen, water halen, he vieze racist en kattenhater die je bent, en haal snel een pakje duitse kattenbrokjes uit 1940 met echte nazi (of bami) smaakjes uit die tijd.

Kan denken een kleur hebben? Kan een gedachte wit, donkerwit, bruin, zwart of geel zijn? Waar verkoopt men verf om mijn gedachten bruin (leuk goddelijk koelie apen kleurtje, zo geil he) te verven?

dewanand en wieroe
hindoe fundamentalisten
planet of the intelligent apes

op 14 07 2013 at 18:07 schreef Steven:

Je gaat hem toch niet serieus met Niemöller vergelijken? Schaam je. Echt. Dit valt me tegen van je, terwijl ik je artikelen meestal erg kan waarderen.

op 14 07 2013 at 18:41 schreef Steven:

@dewanand:

(1) Stop zwarte mensen “neger” te noemen.
(2) “Zwart racisme” is onmogelijk gelijk te stellen aan (wit) racisme. Dan negeer je de ware aard van het racisme.
(3) Ze zijn vaak zelfs grotere racisten?!

Volgens mij ben jij gewoon een cryptoracist.

op 14 07 2013 at 18:48 schreef Steven:

Overigens is de persoon in kwestie geen “blankenhater”. Dat is gewoon dikke onzin.

op 14 07 2013 at 18:57 schreef Peter:

Steven, ik heb een kleine huisregel: je mag één reactie posten en dan pas weer als iemand gereageerd heeft. Dit om de boel overzichtelijk te houden.

op 14 07 2013 at 19:02 schreef Lorenz:

Misschien ben ik hopeloos irritant. Maar ik kan niet anders denken dan boosheid en angst zijn slechte raadgevers. Als je de wereld om je heen haat, zit er in jezelf iets niet goed. Durf je eigen tekortkomingen met mildheid te erkennen. Kijk dan weer om je heen.
Temple of the Dog (Chris Cornell): ‘When it is my time to throw the next stone, I’ll call you beautiful, if I call at all.’
Maarreh. Weet je wat ik haat (haha): zelfingenomenheid met cirkelredeneringen. Zo’n Martina zit nogal vast. jammer.

op 14 07 2013 at 19:17 schreef dewanand:

namaste Steven,

Mijn indruk van jou en je visies is dat jij uit een eendimensionale Hollandse ‘witte’ meerderheids wereld en cultuur komt, en hierom dus binair denkt: wit vs zwart. Zo ben je gedetermineerd en hier kan je niets meer aan veranderen denk ik, te oud nu ervoor.

Ik kom uit een meerdimensionale multiculturele surinaamse wereld, en mijn hele global hindoe wereld alleen al heeft duizenden religieuze en culturele dimensies, en denominaties.

Simpelweg komt het hierop neer:

de wereld is niet zwart/wit,
nee er zijn 50 tinten wit, 500 tinten bruin en 5000 tinten zwart. Hint: Afrika is genetisch gezien kampioen van biodiversiteit op aarde, dus een schatkamer vol onontgonnen genetisch materiaal met onbekende potentie. Zo zien genetici Afrika nu en velen willen Afro genen sneller verspreiden naar alle hoeken van de wereld, china, india, japan, latino, europa enz.

naam zegt niets, individu is alles: het farmacogenetisch profiel he, ook voor jou en je determinatie.

Benaming zegt niets, wel het respect, en waardering voor de vreemdeling, houding, gedrag, affectief gevoel, maskertjes, dus. Hierom is Frontaal Naakt super: poedelnaakt = geen masker op.

dewanand

op 14 07 2013 at 21:15 schreef beek:

Toch blijft het vreemd dat we m.b.t. het woord ‘blanke’ NOOIT zulke discussies hebben. Blijkbaar is de blanke minder snel op de teentjes getrapt als het om z’n huidskleur gaat, dan de ‘gekleurde'(correct momenteel?).

op 14 07 2013 at 21:20 schreef Lorenz:

Me nog even verdiept in Martina. Deze link, in een van zijn tweets, geeft een goed beeld van hoer het is om als zwarte geboren te zijn in een witte/blanke wereld:
http://www.ebony.com/news-views/dear-white-folks-black-people-are-sensitive-to-race-so-and-what#axzz2Z28T5ugL

Misschien doet ie alles wel in het Engels omdat hij afstand wil houden van Nederland(s). Hij is behoorlijk kritisch..

op 14 07 2013 at 21:40 schreef MNb:

Zoals gewoonlijk is er geen speld tussen te krijgen, Dewanand.

op 15 07 2013 at 06:23 schreef sammie saul:

@Lorenz, dat is misschien net wat er mis gaat (bij Egbert). Zonder een en ander te willen bagatelliseren maar je kunt niet de Amerikaanse situatie vergelijken met de Nederlandse. Als je bovenstaande link als referentiekader gaat gebruiken doe je net alsof NL een net zo sterk gesegegreerde samenleving is als de VS met exact dezelfde problemen. Diemen Zuid the hood! Fuckin’ ghetto Almere-haven! Gelul natuurlijk.

Ik ontken niet dat we een racismeprobleem hebben maar dit soort één op één vergelijkingen slaan als kut op Dirk en ridiculiseren het daadwerkelijke probleem van het -voor velen- onzichtbare en weinig erkende racismeprobleem dat we hier hebben.

op 15 07 2013 at 10:48 schreef MNb:

Beek, als jij een paar jaar racistisch bejegend bent door je gekleurde medemens in een land waar je als blanke in de minderheid bent ontwikkel je vanzelf ook lange tenen.

op 15 07 2013 at 19:23 schreef Jan:

koekje van eigen deeg.

meneer Breedveld is samen met zijn vrouw de enige die verstandig en fatsoenlijk genoeg is om kritiek te hebben op religie en cultuur.

de rest tot en met Bart Schut en Farid Aouled-lahcen aan toe zijn moreel bedenkelijk.

In de ogen van Martina is zelfs Breedveld verdacht. Welkom bij de club Peter.

op 15 07 2013 at 22:30 schreef Lorenz:

@sammie
Er zijn inderdaad verschillen. Maar ik vind het beeld dat die link oproept wel treffend.

Toen ik jong was, kleedde en gedroeg ik me afwijkend. Ik maakte vergelijkbare dingen mee als die mevrouw: in de gaten geworden houden in winkels, in elkaar geslagen worden op straat, afkeurende blikken, argwaan. Het voelde toen als onrecht. Maar het verschil is: ik koos er in wezen zelf voor om anders te zijn (al voelde dat toen niet zo). Als je met je anders zijn geboren bent, moet het harder aankomen.

Zelf ben ik blij met wat ik toen heb meegemaakt. Het heeft me gevormd en onafhankelijker gemaakt.

Ik weet ook dat er meer manieren zijn om met het onrecht om te gaan: verbittering/verharding/genoegdoening of groei/zelfacceptatie/mildheid. Ik snap mensen die in de eerste blijven hangen, maar heb bewondering voor mensen die er op de tweede manier mee om (leren) gaan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS