Home » Archief » Eindejaarslijstjes: strips


[08.01.2007]

Eindejaarslijstjes: strips

Peter Breedveld

Vampiercover (43k image)

Eindejaarslijstjes zijn leuk. De afgelopen dagen heb ik u lastig gevallen met mijn favoriete films, boeken en CD’s. Vandaag, als laatste, de strips.

1) Ilah: Cordelia klopt hart. Ik ontmoette Ilah voor het eerst op een stripbeurs in Rijswijk en viel als een blok voor haar. Werk, bedoel ik. Elke bundel wordt ze weer beter. Cordelia klopt hart is de meest melancholische tot nu toe. Er wordt veel in gehuild, maar dan wel zo, dat het toch om te lachen is. En wat krijgen de mannen er iedere keer weer ongenadig van langs. Ilahs tekenstijl wordt steeds robuuster en zelfverzekerder. Ze tekent fucking mooie handen. En ze is één van de liefste vrouwen die ik ken.

Boksbal (66k image)
Uit: Cordelia klopt hart.

2) Dick Matena: Kort Amerikaans. Het is misschien pathetisch, maar één van de leukste dagen van het afgelopen jaar was toen Dick Matena het eerste deel van de Jan Wolkers-verstripping Kort Amerikaans presenteerde. Het was mooi, zomers weer, het was in Leiden, de mooiste stad van Nederland, ik kreeg een stempel van mijn jeugdheld Jan Wolkers en een handtekening van mijn andere jeugdheld Dick Matena en een knuffel van mijn huidige held Hafid Bouazza.

Alleen dáárom al is Kort Amerikaans één van mijn favoriete stripboeken van 2006. Ik had wat moeite met Matena’s Reve-bewerking De Avonden en vind Kort Amerikaans veel beter, omdat de tekst en de tekeningen meer met elkaar in evenwicht zijn. De broeierige sfeer uit het boek van Wolkers is enorm goed getroffen. Matena is net klaar met het tweede deel en daar verheug ik me erg op. Intussen is hij ook al begonnen aan Elschots Kaas, een bewerking van Komrij’s Patentwekker en een fragment uit Philip Roths geniale meesterwerk Portnoy’s complaint

KA0 (244k image)
Uit: Kort Amerikaans

3) Lo Hartog van Banda en Thé Tjong-Khing: Arman & Ilva deel 1 en 2. Dit is een waanzinnig mooie heruitgave van uitgeverij Sherpa van de stripklassieker uit de jaren zeventig. Thé Tjong-King, die tegenwoordig hoge ogen gooit als kinderboekenillustrator, is één van de aller- allergrootsten in stripland. Zijn mooie, zinnelijke, vloeiende lijnen komen in deze boeken uitstekend tot hun recht. Verrukkelijk. Ik werd door de sympathieke Matt Schifferstein van Sherpa benaderd vanwege mijn interview met Banda, dat zou worden opgenomen in één van de delen. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan, maar ik heb toch de boeken cadeau gekregen. Waarvoor mijn innige dank.

Ilva1 (95k image)
Uit: Arman & Ilva

4) Joann Sfar: De grote vampier, delen 1 en 2. De Frans-Joodse striptekenaar Joann Sfar is een genie. Ik heb nog nooit iemand op zo’n lichtzinnige manier zulke diepzinnige dingen zien zeggen. Werkelijk álles wat die man (een vroege dertiger) maakt, en dat is enorm veel, ontroert me tot in het diepst van mijn ziel. Mijn favoriete Sfar-serie is De kat van de rabbijn. De grote vampier (een spin-off van Sfars kinderserie De kleine vampier, die als animatieserie te zien was bij VPRO’s Villa Achterwerk) is veel simpeler, onschuldiger, veel ongecompliceerder dan De kat van de rabbijn, maar Jezus, Sfar maakt weer een paar essentiële punten. Over de liefde, dit keer, en hoe onhandig mensen (en vampiers, boommensen, mandragora’s) daar mee omgaan. Sfar is een vat vol tegenstrijdigheden. Hij is tegelijk cynisch en sentimenteel, diepzinnig en vrijblijvend, vrolijk en verdrietig. Magnifiek.

Vampier (123k image)
Uit: De grote vampier

5) Eddie Campbell: The fate of the artist. Uit mijn eerdere bespreking: ‘Met zijn laatste boek, The fate of the artist, heeft Campbell het autobiografische genre tot een nieuwe hoogte gebracht. Meer dan een autobiografie is het een ingenieuze reconstructie van hoe een autobiografie werkt. Meteen aan het begin van het boek blijkt de hoofdpersoon Eddie Campbell spoorloos te zijn verdwenen. Een detective probeert aan de hand van getuigenverklaringen te achterhalen wat er met hem gebeurd kan zijn. Aan de hand van de verhalen van Campbells vrouw, kinderen en zakenrelaties leren we vervolgens Eddie Campbell kennen. Niet echt natuurlijk. Campbell beschrijft zichzelf zoals hij denkt dat anderen hem zien. In de flaptekst van zijn boek staat: ‘The author will put words in the mouths of those who knew him’. Bovendien tekent hij niet zichzelf, maar laat hij zich spelen door een acteur, een zekere mr. Siegrist, die sprekend op hem lijkt. Pure fictie dus, maar het geeft ook precies de essentie van de autobiografie weer: ze is het product van iemand die ontzettend veel met zichzelf bezig is, maar die met heel veel moeite hoogstens zijn spiegelbeeld weet weer te geven. We krijgen uiteindelijk niet de autobiograaf zelf te zien, maar de rol die hij speelt.’

FateGod0 (43k image)
Uit: The fate of the artist

Algemeen, 08.01.2007 @ 23:09

[Home]
 

3 Reacties

op 09 01 2007 at 09:59 schreef Patrick:

Valt Black & White World III van Cox & Forkum ook onder strips?
Erg van genoten iig.

op 09 01 2007 at 10:09 schreef Peter Breedveld:

Cox & Forkum zijn cartoons. Geweldig inderdaad. Ik ben dol op Amerikaanse cartoonisten. Daar zit echt werk in. Niet dat gemakzuchtige, gezapige gekrabbel waarmee de kranten hier volstaan.

op 09 01 2007 at 12:11 schreef elten:

In dit rijtje heeft No. 2 mijn voorkeur, ideaal voor onderduikers, zo’n treinstation.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS