Home » Archief » Begrijpend lezen


[02.08.2007]

Begrijpend lezen

Traudl de Jonge

FKK14

Lang nadat de meeste sporen van de oude Egyptische cultuur onder het woestijnzand waren verdwenen, bleef het Egypte van de farao’s tot de verbeelding spreken. De piramides en de sfinx waren, en zijn, immers indrukwekkend. In de zeventiende en achttiende eeuw begon men in het westen (waar anders?) wetenschappelijke belangstelling te krijgen voor de oude Egyptische cultuur. Struikelblok, echter, was het feit dat men wel overal geschreven taal in de vorm van hiërogliefen aantrof, maar deze niet kon duiden.

Het zou tot 1822 duren eer Jean-François Champollion, een briljant taalwetenschapper, er in zou slagen de hiërogliefen definitief te ‘kraken’. Champollion had het geluk dat hij ‘de steen van Rosetta’ kon bestuderen. Op deze door Franse soldaten in 1799 gevonden steen, gedateerd 196 voor Christus, staat een dankbetuiging aan het adres van koning Ptolemaeus in Grieks, Demotisch en in hiërogliefen.

Toch vormde de steen van Rosetta, op zichzelf, niet de grote doorbraak. Mede door de kennis die Champollion had van het Koptisch, de uitgestorven taal van Egyptische christenen uit het begin van onze jaartelling, viel alles op zijn plaats. Dankzij noeste wetenschappelijke arbeid van Champollion en opkomst van de archeologie (alweer zo’n westers fenomeen) is nu veel bekend over de oude Egyptische cultuur en pikken de huidige, islamitisch georiënteerde Egyptenaren een graantje mee van de grote westerse belangstelling voor het tijdperk der farao’s.

Mocht de belangstelling voor het oude Egypte afnemen, dan zal alles wat met bloed, zweet en tranen is blootgelegd weer snel onder het woestijnzand verdwijnen of worden vernietigd. Voor Egyptische moslims zijn de oude Egyptenaren namelijk ‘ongelovigen die stevig aan het bier zaten’. De periode voor de komst van de islam interesseert ze geen zier. En waar moslims toe in staat zijn, heeft u met eigen ogen kunnen zien. Vijftienhonderd (1500) jaar oude Boeddhabeelden werden in Afghanistan domweg opgeblazen. Een duidelijke boodschap, daar hoef je geen taalwetenschapper voor te zijn.

Historicus Traudl de Jonge (Heiligerlee, 24 oktober 1973) is als onderzoeker verbonden aan het Stutterheim Del Ferro Instituut te Amsterdam. Aan de Zuid-Afrikaanse universiteit van Witwatersrand promoveerde zij in 1999 op het proefschrift Eyewash and deceit, an introductory study of Maoism and the communist quest for a paradise.

Algemeen, 02.08.2007 @ 19:58

[Home]
 

51 Reacties

op 03 08 2007 at 01:05 schreef Karim:

Tja, ik kan een eind meegaan met je redenering dat cultureel erfgoed niet altijd in goede handen is bij orthodoxe moslims, maar hij blijft mij toch wat te stellig. De pyramides stonden ook recht overeind toen er nog geen wetenschappelijke interesse voor bestond uit de Westerse wereld voor de oude Egyptische cultuur, dus waarom zou dat ook niet in de toekomst het geval zijn? Of heb je een glazen bol in je bezit? En je hoeft inderdaad geen taalwetenschapper te zijn om de duidelijke boodschap van de Taliban te begrijpen, maar om nou te zeggen dat je dan ook meteen weet waar moslims toe in staat zijn gaat mij een brug te ver. Afghanistan is al heel lang islamitisch, lang voordat de Talibani’s aan de macht zijn gekomen, en wonderwel bleven die beelden toen ook ongemoeid.

op 03 08 2007 at 10:43 schreef luckybee:

op 03 08 2007 schreef Karim:Tja, ik kan een eind meegaan met je redenering dat cultureel erfgoed niet altijd in goede handen is bij orthodoxe moslims, maar hij blijft mij toch wat te stellig. De pyramides stonden ook recht overeind toen er nog geen wetenschappelijke interesse voor bestond uit de Westerse wereld voor de oude Egyptische cultuur, dus waarom zou dat ook niet in de toekomst het geval zijn? Of heb je een glazen bol in je bezit?
luckybee schreef:"Kan het zijn dat een pyramide geen levende perzonen voorstelt maar een mathematische, figuur is?De sphinx hebben de moslims wel degelijk geprobeert onherkenbaar te maken.en vele Goden figuren.

op 03 08 2007 schreef Karim:En je hoeft inderdaad geen taalwetenschapper te zijn om de duidelijke boodschap van de Taliban te begrijpen, maar om nou te zeggen dat je dan ook meteen weet waar moslims toe in staat zijn gaat mij een brug te ver. Afghanistan is al heel lang islamitisch, lang voordat de Talibani’s aan de macht zijn gekomen, en wonderwel bleven die beelden toen ook ongemoeid.
luckybee schreef:"
Kan het zijn dat daar heel lang de Soefi’s aan de macht waren??die een mistische islam aanhangen die de versmelting tussen God en zich, probeerden te berijken?? met Muziek en dans? dus ook niets tegen de aanwezigheid van Goden figuren hebben??
Wat een gruwel was voor een Taliban; die de Wahabistische ( de Echte )Islam aanhangen???

op 03 08 2007 at 10:54 schreef Conan:

@Karim,
De piramides zijn nagenoeg massieve bergen steen. Ook de Boedha beelden in Afganistan waren bepaald solide. Het is niet eenvoudig om dergelijke contrapties op te blazen; daar heb je geraffineerde (westerse) springstoffen en zekere (westerse) kennis van zaken voor nodig. Daarnaast, de deklaag was allang van de piramides afgeroofd, net als waar mogelijk de inhoud is geplunderd (al is dat niet direct alleen een muzelmisdaad geweest).

"Taliban" is een verbastering voor (Koran)studenten; hun visie op de Koran, de Profeet en de Islam wordt (in ieder geval door hen zelf) gezien als de zuivere Islam. En in de Koran en de Hadieth zijn zeker voldoende aansporingen te vinden niet Islamitische religieuze uitingen te vernietigen. Met de algemenere beschikbaarheid van springstoffen en de benodigde kennis daar mee om te gaan, is vernietiging van meer historisch erfgoed van de mensheid door overenthousiaste muzelmannen zeker niet uit te sluiten.

Tenslotte maakt Traudl, in mijn ogen als terecht tegenwicht voor de berichtgeving in de gevestigde media, gebruik van een licht uitvergrotende stijl.

op 03 08 2007 at 11:36 schreef Karim:

@ Conan

Nou ja, ik ben wel eens in Egypte geweest en wat me opviel waren de ultra-nationalistische praatjes van de Egyptenaren. En wij hebben sateliet zus, en wij hebben pyramide zo. Gek werd ik er van! Alleen maar om dat nationalistisch gezeik van ze te fucken zou ik als atheïst die pyramides van ze maar al te graag willen opblazen… Nee serieus, ik denk dat ze er te trots op zijn om ze te vernielen. En daarnaast: wie gelooft nou dat de wetenschappelijke interesse voor de pyramides ooit zou kunnen ophouden? Het is alsof de wetenschappelijke wereld zou zeggen: dat stonehenge hebben we nou wel gezien. blaas de boel maar op. Het was, is en zal altijd een bron van fascinatie blijven.

op 03 08 2007 at 11:58 schreef Conan:

@Karim

Persoonlijk vind ik nationalisme een aanzienlijk gezondere emotie dan religieus fanatisme (waarbij ik socialisme overigens zonder meer als religie zie, en zelfs als één van de meest schadelijke vormen). Ik denk ook (zie mijn laatste alinea) dat het wel los zal lopen met de piramides. Anderzijds, wie had ooit gedacht dat die gestoorde Taliban daadwerkelijk die Boedha beelden op zouden blazen?

op 03 08 2007 at 12:46 schreef Jimmy:

De Taliban en de Egyptische Islam hebben zich niet altijd tegen het erfgoed gekeerd. De Boeddhabeelden zijn honderden jaren lang niet als vijandig of anti-religieus opgevat. Het is meer de vraag waarom de Islam zich er in de 20e eeuw tegen keerde.

Voer voor historici. Ik zou het niet weten.

Overigens gebruikten Hindoes (en alle andere geloven aldaar) hun eigen tempels en gebouwen als open urinoirs, ware het niet dat de Britten daar een stokje voor staken. Wij konden er ook wat van tijdens de Beeldenstorm en de Franse revolutie.

Misschien is het een tekort aan educatie (en analfabetie) in die landen. Ik kan me niet voorstellen, dat goed ingelezen en opgeleide mensen antieke Boeddhabeelden opblazen.

op 03 08 2007 at 13:04 schreef Sabian:

ik heb nix met die naakplaatjes op dit blog, maar deze foto vind ik echt prachtig, zelf gemaakt Peter?

op 03 08 2007 at 13:12 schreef Peter Breedveld:

Helaas niet, Sabian. Mooie foto, zeker. Ik krijg er ontzettend zin in vakantie van.

op 03 08 2007 at 13:16 schreef Tofuburger:

Veel Egyptenaren zijn bij mijn weten maar wat trots op het rijke verleden. Zie ook die baas met die hoed die altijd op NGC te zien is. Er wordt ook nog steeds bier gebrouwen, er wonen nog steeds varkensvlees-etende Kopten en extremistische groepen worden bestreden. Diezelfde Kopten noemen hun shoarmabarretjes hier "Cleopatra", "Sphinx" of "Toetanchamon". Er is, kortom, een behoorlijke basisbeschaving aanwezig, net als in bv Iran, dat stiekem toch apetrots is op het Perzsche Rijk. Moslims hebben sowieso geen algemene afkeer van alcohol en andere beschaving. Het is zelfs een arabisch woord. Zie ook de rakı in Turkije en het spul dat ze in Libanon brouwen. Hier in Nederland spugen ze er ook niet in. Dat zou gekoesterd moeten worden.

op 03 08 2007 at 21:42 schreef Luctor et Emergo:

Als de moslims, als ze in Nederland aan de macht zouden komen en het wahabisme als hoofd bestanddeel van hun geloof zouden zien in Nederland bij gebrek aan Boedhabeelden,uit liefde voor allah kerken en kathedralen op gaan blazen.

op 04 08 2007 at 11:02 schreef luckybee:

op 03 08 2007 schreef Jimmy:"Overigens gebruikten Hindoes (en alle andere geloven aldaar) hun eigen tempels en gebouwen als open urinoirs, ware het niet dat de Britten daar een stokje voor staken. Wij konden er ook wat van tijdens de Beeldenstorm en de Franse revolutie.

Kan je dat speciviceren?In Afghanistan zijn alle Hindoe tempels tot de boden vernietigd, en op de ruinen een mosqee op gebouwd. In zuid India??? Dat moet je maar proberen.
http://www.geocities.com/hindoo_humanist/ Mischien vind je hier iets van Hindoe’s die op hun tempels pissen.
Tijdens de Beeldenstorm hebben de protestanten alleen de overbodige heiligen figuren op straatgegooid; in de kerk pissen ? dat deden ze niet.Dat deden later eerst de verlichten en daarna de communisten wel.En niet door tekort aan educatie maar, gericht om de aanhangers van de kerk te beledigen.
Zo ver ik het weet is Osama Bin Laden een architect, hij is een academiker.Al Sawahiri een advocaat of doktor zo iets.Allemaal academiker en geen analfabeet.

op 03 08 2007 schreef Luctor et Emergo: Als de moslims, als ze in Nederland aan de macht zouden komen en het wahabisme als hoofd bestanddeel van hun geloof zouden zien in Nederland bij gebrek aan Boedhabeelden,uit liefde voor allah kerken en kathedralen op gaan blazen.

Wij hebben hier bij ons met voor al Noord Afrikanen te maken, dus hebben wij waarschijnlijk met Salafisten te maken.Net zulke hals afsnijders als de Wahabisten.Ze hebben bij ons genoeg beelden om te verietigen Al de schilderijen van Rembrand,Frans Hals,en noem maar op Michel Angelo,El Greco,Genoeg om te vernietigen.

op 04 08 2007 at 12:28 schreef Jimmy:

@Luckybee

1) Moet je even op wikipedia zoeken of google; ik heb geen zin om hier boeken te quoten. Daar vind je genoeg informatie over de Britse bescherming van het erfgoed. Vergeet niet dat de Britten, ten tijde van hun wereldrijk, imperialistisch waren in de breedste zin. Zij zagen het erfgoed van India (of Egypte) als het eigen erfgoed.

2) Wat de protestantse ideologie achter de Beeldenstorm was, zal me worst wezen. De Taliban had vast ook een erg goede reden, met brede consensus onder de achterban, om die beelden op te blazen. Vernieling = vernieling, een eenduidig begrip.

Je mist een beetje mijn punt. Ik wil hier niet in eigen kring pissen, noch relativeren door te stellen dat we allemaal even slecht zijn; het gaat hier om voorbeelden van cultuurbarbaars gedrag. Volgens mij – en dat weet ik niet zeker – wordt dergelijk gedrag meer veroorzaakt door analfabetie en onwetendheid van de bevolking, dan hun geloof.

op 04 08 2007 at 12:31 schreef Jimmy:

"(…) meer veroorzaakt door DE analfabetie en onwetendheid BIJ de bevolking, dan DOOR hun geloof."

pfff… slecht.

op 04 08 2007 at 13:13 schreef Conan:

@Jimmy,

Vernietigingsdrang is een uiting van agressie. Dat analfabetisme of onwetendheid op zichzelf tot agressie zou leiden, is nergens op gebaseerd. Dat specifieke vernietigingsdrang ten opzichte van uitingen van een concurrerende of vermeend concurrerende religieuze beweging religieus geïnspireerd is, lijkt me dan een (heel) stuk waarschijnlijker. Zeker als de vandalisten in kwestie het zelf ook nog eens bevestigen.

op 04 08 2007 at 13:23 schreef Peter Breedveld:

Dat analfabetisme of onwetendheid op zichzelf tot agressie zou leiden, is nergens op gebaseerd.

Vraag ik me af. Wetenschappelijk onderzoek heb ik er nooit naar gedaan, maar het lijkt mij waarschijnlijk dat er een direct verband is tussen domheid en agressie/vernielzucht. Het zijn nooit breinchirurgen die ik op straat agressief gedrag zie vertonen, maar vrijwel altijd bokito’s.

op 04 08 2007 at 14:44 schreef Tofuburger:

Peter, breinchirurgen vertonen weinig aggressief buitenshuis omdat ze zich daar niet hoeven te bewijzen. Ze zijn immers al breinchirurg met vet salaris. Verder zullen ze beter geleerd hebben om conclicten verbaal op te lossen. Beide factoren zijn indirect het gevolg van hun intelligentie. Maar gooi er op een feestje wat alcohol in en ze slopen de tent. Intelligentie en zachtaardigheid gaan niet hand in hand.

op 04 08 2007 at 15:34 schreef Jimmy:

@Tofuburger

"Vernietigingsdrang is een uiting van agressie. Dat analfabetisme of onwetendheid op zichzelf tot agressie zou leiden, is nergens op gebaseerd. Dat specifieke vernietigingsdrang ten opzichte van uitingen van een concurrerende of vermeend concurrerende religieuze beweging religieus geïnspireerd is, lijkt me dan een (heel) stuk waarschijnlijker. Zeker als de vandalisten in kwestie het zelf ook nog eens bevestigen."

Jij zal dan wel niet op Pechtold, GL of anderen stemmen, die constant schermen met "onderwijs! onderwijs! onderwijs!"

Ik heb het wel over de domme, ongeletterde massa, die blind achter ideeën aanlopen. Wat betreft terroristen blijkt dat HBO-studenten, dokters en miljonairs ook kunnen zwichten voor religieus geinspireerd geweld. In die zin heeft armoede er niet 1-op-1 mee te maken.

Overigens, beweer ik niets stelligs. In het algemeen denk ik dat alfabetie: lezende en schrijvende bevolkingen, vrije pers en vrije meningsuiting mensen tot meer nuance en begrip dwingt. Als dat niet zo is, dan is dat slecht nieuws. (In ieder geval, zo lang ze lezen en schrijven, blazen ze iig geen beelden op. :P )

op 04 08 2007 at 16:22 schreef Conan:

@Peter,
"Wetenschappelijk onderzoek heb ik er nooit naar gedaan, maar het lijkt mij waarschijnlijk dat er een direct verband is tussen domheid en agressie/vernielzucht."

Wetenschappelijk onderzoek daartoe heb ik er ook niet naar verricht. Maar allereerst zeggen analfabetisme en onwetendheid niets over intelligentie of karakter (maar zijn beiden een gevolg van omstandigheden c.q. de mate van genoten onderwijs en ontwikkeling). En ten tweede is mij niets bekend van overmatige agressie bij analfabete en (naar onze begrippen) onwetende natuurvolken.
Wat ik wel weet is dat oorlogen de neiging hebben in wreedheid toe te nemen als de ontwikkeling en organisatiegraad hoger wordt.

@Jimmy,
Ik ga er even vanuit dat je mij bedoelde aan te spreken nu je mij citeert. Aangezien ik socialisme beschouw als de meest vernietigende en misleidende ideologie die de mensheid heeft voortgebracht, zal ik inderdaad nooit op een socialistisch of links georiënteerde partij stemmen. Ik stem over het algemeen ook op personen (helaas in Nederland wel partijgebonden), aangezien ik het concept partij ook verre van heiligmakend acht.

Ten aanzien van je ideeën rond alfabetisme ben ik het in beginsel wel met je eens, met name als je uitgaat van de door jou genoemde randvoorwaarden "vrije pers en vrije meningsuiting". Vaak verworden die elementen echter vrij snel tot propaganda en al dan niet afgedwongen censuur. Tenslotte kunnen er prima pamfletten geschreven worden waarin wordt opgeroepen tot het vernietigen van bepaalde beelden, boeken, kunst, etc. De orders daartoe kunnen ook prima aan het papier worden toevertrouwd…

(PS: ik zou graag het kunstje van het cursief schrijven kennen.)

op 04 08 2007 at 17:06 schreef Lagonda:

@Conan: gewoon HTML codes gebruiken. De cursieve tekst zet je tussen < i > en < /i >, maar dan zonder spaties. Voor dikgedrukt, gebruik je < b > en < / b >.

En daar kun je best ver mee gaan

op 04 08 2007 at 19:16 schreef luckybee:

op 04 08 2007 schreef Jimmy :
1) Moet je even op wikipedia zoeken of google; ik heb geen zin om hier boeken te quoten. Daar vind je genoeg informatie over de Britse bescherming van het erfgoed. Vergeet niet dat de Britten, ten tijde van hun wereldrijk, imperialistisch waren in de breedste zin. Zij zagen het erfgoed van India (of Egypte) als het eigen erfgoed.

Wat een onzin schrijf je daar? De Engelsen hebben de oude kunstschatten alleen tegen de vernietigings woede van de moslims gered; zo wel in India als ook in Egypte.Hadden ze het niet gedaan dan waren ze nu allemaal voor het nageslacht onheroepelijk verloren.Nu is in Jacarta uit de hele wereld moslims gekomen om over de nieuwe Khalifaat te discuseren. Als dat is gelukt; hoe lang denk je dat de Boroboedoer nog staat????

op 04 08 2007 schreef Jimmy :
2) Wat de protestantse ideologie achter de Beeldenstorm was, zal me worst wezen. De Taliban had vast ook een erg goede reden, met brede consensus onder de achterban, om die beelden op te blazen. Vernieling = vernieling, een eenduidig begrip.

Je mist een beetje mijn punt. Ik wil hier niet in eigen kring pissen, noch relativeren door te stellen dat we allemaal even slecht zijn; het gaat hier om voorbeelden van cultuurbarbaars gedrag. Volgens mij – en dat weet ik niet zeker – wordt dergelijk gedrag meer veroorzaakt door analfabetie en onwetendheid van de bevolking, dan hun geloof.

Ow ik begrijp wat je bedoeld; wat de protestanten gedaan hebben was veel slechter als wat de Taliban doen ; ze hebben de hele Katholieken vermoord en hun kerken verbrand bedoel je?en er in gepist?Kan je me zeggen waar ze dat gedaan hebben?Zo ver ik het weet alleen heiligen beelden en schilderijen er uit gehaald.aangezien ze ook zuinig zijn, worden de beelden waarschijnlijk verkocht. en niet zo als bij de Taliban opgeblazen, of verbrand.Met toe stemming van Osama Bin Laden de architect en Al Sawahiri de advocaat, die door de analfabetie onwetend zijn geworden.

op 04 08 2007 at 20:11 schreef Jimmy:

Je hebt me helemaal door. Ik zit Protestanten af te zeiken om zo de weg vrij te maken voor Osama Bin-Laden.

op 05 08 2007 at 08:01 schreef luckybee:

op 04 08 2007 schreef Jimmy: Je hebt me helemaal door. Ik zit Protestanten af te zeiken om zo de weg vrij te maken voor Osama Bin-Laden.
Zo lijkt het wel er naar, aangezien vele in de regering ook deze mening scheen te hebben, moet ik wel aannemen, dat je het graag verwerkelijk wil hebben; de weg voor Osama voor te brijden. ???

op 05 08 2007 at 15:22 schreef Tofuburger:

@Conan,
Natuurvolkeren zijn percentueel veel moorddadiger dan mensen in moderne westerse samenlevingen.
Zie voor een wetenschappelijk staatje:
http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/MaleDeaths.PNG

Er is dus zoiets als beschaving en niet zoiets als een natuurlijke goedheid van de mens.

op 05 08 2007 at 21:57 schreef Jimmy:

@Luckybee

"Zo lijkt het wel er OP. AAngezien veleN in de regering ook deze mening schIJnEN te hebben, moet ik DUS wel aannemen, dat je het graag verwerkelijkT wil ZIEN; de weg voor Osama voor TE BErijden?"

Zo, nu ik even je bijdrage even vertaald heb naar het Nederlands – de cultuur die je zo dierbaar is en dat gevoel deel ik – kan ik reageren. Het is zeker in jouw belang, dat de steen van Rosetta in London blijft; anders kan niemand je meer begrijpen.

Ik kom in vrede, Luckybee, en dus wil ik geen discussie met je – wees gerust. Ik ben geen moslim, noch islamofiel, socialist, appeaser of anderszins. Ik zal mijn stukje even extra toelichten, speciaal voor jou;

"Je mist een beetje mijn punt. Ik wil hier niet in eigen kring pissen, noch relativeren door te stellen dat we allemaal even slecht zijn;"

Hierme distantieer ik mij dus van naïevelingen en islamofielen als Geert Mak, Ella Vogelaar en Karen Armstrong.

"het gaat hier om voorbeelden van cultuurbarbaars gedrag."

Daarmee doel ik op voorbeelden. Ik had ook de Godsdienstvijandige houding van de boljsewieken naar de Kerk kunnen noemen of de Kristallnacht.

"Volgens mij – en dat weet ik niet zeker – wordt dergelijk gedrag meer veroorzaakt door analfabetie en onwetendheid van de bevolking, dan hun geloof."

Ik gis, dus weet ik dat niet zeker, het is een opvatting, noem het een mogelijkheid – c’est ça. Jij hebt duidelijk je mening al gevormd. Ik ben erg blij dat je daarmee vrede hebt gevonden.

op 05 08 2007 at 22:09 schreef Conan:

@Tofuburger,

Het laatste waar ik in geloof is natuurlijke goedheid (althans niet zonder natuurlijk kwaad). Ik zie mens vooral als mens; dus met inbegrip van alle menselijke eigenschappen. Zo er al een moreel oordeel aan te verbinden zou zijn, zou dat over de hele breedte uiteindelijk neutraal luiden (waarbinnen de westerse beschaving wel de hoogste notering geven krijgt).

Ik spreek niet voor niets van "overmatige agressie"; ik doel daarmee op zinloze vernietigingsdrang als (bijvoorbeeld) tentoongesteld door de Taliban met meergenoemde Bhoedabeelden. Natuurvolken worden niet bijzonder gekenmerkt door dergelijke redeloze drang tot vernietiging. Dat in primitievere samenlevingen intermenselijke conflicten eerder tot doodslag (kunnen) leiden, lijkt me een gegeven (en wordt bevestigd door je linkje), maar dat heeft niets met een grotere neiging tot de bedoelde redeloze agressie te maken.

op 06 08 2007 at 11:25 schreef Fritzie:

Misschien voor Traudl een nieuwigheid, maar de Taliban zijn in het zadel geholpen, door de CIA. Compleet voorzien van de laatste Stinger schouder raketten.

Daarnaast is Traudl ook vergeten dat diverse Iraakse musea van hun kultuur historisch voorwerpen zijn ontdaan.
Dit gebeurt en gebeurde onder de verantwoordelijkheid, die een bezettend land volgens internationaal oorlogsrecht (een westers product) draagt, van de USA.

Om nu de moeite te nemen om de islam van iets te beschuldigen, wat het westen al meerdere malen heeft gedaan, lijkt me tamelijk overbodig.

Het was misschien beter geweest om de Islam als totalitaire beweging te definieren.
Dat de islam in het rijtje thuis hoort van de barbarij, net zoals het gedachtegoed van A. Hitler en de ideologie van Lenin en Mao.

Behoorlijk kort door de bocht !

op 06 08 2007 at 14:15 schreef luckybee:

Jimmy schreef:" Zo, nu ik even je bijdrage even vertaald heb naar het Nederlands – de cultuur die je zo dierbaar is en dat gevoel deel ik – kan ik reageren. Het is zeker in jouw belang, dat de steen van Rosetta in London blijft; anders kan niemand je meer begrijpen Dank je voor je interpretatie.Ik heb altijd gedacht dat de steen van Rosetta in Parijs ligt en niet in London?Is lord Nelson maar weer hieraan schuldigd?

Ik kom in vrede, Luckybee, en dus wil ik geen discussie met je – wees gerust. Ik ben geen moslim, noch islamofiel, socialist, appeaser of anderszins. Ik zal mijn stukje even extra toelichten, speciaal voor jou;

"Je mist een beetje mijn punt. Ik wil hier niet in eigen kring pissen, noch relativeren door te stellen dat we allemaal even slecht zijn;"

Hierme distantieer ik mij dus van naïevelingen en islamofielen als Geert Mak, Ella Vogelaar en Karen Armstrong.

"het gaat hier om voorbeelden van cultuurbarbaars gedrag." Daar om vind ik het minder prettig als jij de protestanten misbruikt voor iets, dat communisten en verlichten in de geschiedenis hebben gedaan.Ook als is het maar om een voorbeeld ? Neem dus de juiste daders en ik heb mijn vrede mee.Waren wij ooit in een oorlog toestand met elkaar dan???

op 06 08 2007 at 14:41 schreef luckybee:

Als ik zo iets als dit te lezen krijgt, dan krijg ik ook een hekel aan mensen die alles wat moslims bij ons doen weet te veronschuldigen, zo als julie dat doen; begrijpen julie dan niet dat het om ons allemaal gaat??

http://ayaanhirsiali.web-log.nl/ayaanhirsiali/2007/08/geef_aanvallers.html

op 06 08 2007 at 21:18 schreef Conan:

Om nu de moeite te nemen om de islam van iets te beschuldigen, wat het westen al meerdere malen heeft gedaan, lijkt me tamelijk overbodig.

Stel jij onvoldoende toezicht houden op plunderend tuig gelijk aan het domweg opblazen van unieke historische Bhoedabeelden? Nog daargelaten de intentionele onjuistheden in je vergelijking, wordt kunst vooral geroofd vanuit (een perversie van) rechtschapen winstbejag; met andere woorden, het is de bedoeling met de buit uiteindelijk geld te verdienen in de handel. De gestolen artefacten gaan dus (merendeels) niet voor de mensheid verloren. Met een ironie die jou te boven zal gaan, vinden dergelijke erfgoederen van de mensheid namelijk gretig aftrek in het Westen bij mensen die veel geld voor betalen voor een goede staat en kennis van zaken.
http://www.erfgoedinspectie.nl/page/collecties/sanctieregeling_irak).
De wellicht misplaatst opportunistische steun aan de Taliban is evenmin vergelijkbaar. Je suggestie illustreert overigens wel je dubieuze opvattingen over eigen verantwoordelijkheid.

Kort en goed raakt je verwijt aan Traudl kant noch wal en is het onBehoorlijk kort door de bocht Fritzie!

"HTML codes"; Check, thanks Lagonda!

op 07 08 2007 at 10:29 schreef luckybee:

op 06 08 2007 schreef Fritzie
Misschien voor Traudl een nieuwigheid, maar de Taliban zijn in het zadel geholpen, door de CIA. Compleet voorzien van de laatste Stinger schouder raketten.

Dat klopt, je vergeet echter er bij te vertellen tegen wie ze toen geknokt hebben nml, onze doods vijand de Soviet Unie, die met hun SS raketten alle steden in Europa op de korrel hebben en met hun lange afstand raketten de USA in visier hebben.Dus iedereen die tegen ze knokt is een bondgenoot, net als Stalin voor Churchil.

op 06 08 2007 schreef Fritzie
Daarnaast is Traudl ook vergeten dat diverse Iraakse musea van hun kultuur historisch voorwerpen zijn ontdaan.
Dit gebeurt en gebeurde onder de verantwoordelijkheid, die een bezettend land volgens internationaal oorlogsrecht (een westers product) draagt, van de USA.
Tsia geldt dit dan ook in een moslim land?Toen Duitsland de oorlog verloren had werden de buite kunstwerken van Hitler en Göring door de gealieerde geconfisceerd, om zo weer terug te geven aan de eigenaren van deze kunstwerken; maar dat konden de Amerikanen niet doen in Iraq; ze mogen Iraq alleen Sadam ontmachten;als ik me niet vergis hebben de VN toestemming gegeven, Om dat Sadam de VN voortdurend belazerd.en de cotroleurs er uit heeft geworpen. Zijn wij dat vergeten????Tijdens dat de controleurs er uit zijn, heeft Sadam zijn maatregelen genomen , om zijn wapens goed te verbergen en waarschijnlijk naar Syrie te vervrachten.(Daar heerst de zelfde Socialistische Baath partij)

op 06 08 2007 schreef Fritzie
Om nu de moeite te nemen om de islam van iets te beschuldigen, wat het westen al meerdere malen heeft gedaan, lijkt me tamelijk overbodig.

De Wereld verovering van de Islam was veel langer aan de gang als het bestaan van het westen, vergeet niet dat het Iberische schiereiland 800 jaren door de islam was veroverd, maar heel langzaam door de Spanjaarden terug veroverd wordt. De hoofdstad van de toenmalige Khalifaat (Cordoba ) lag in Spanje.En vergeet de oosteljke kerken niet, die met de macht der wanhoop tegen ze moesten knokken; hun Hoofdstad hebben ze verloren (Constantinopel, door de Turken tot Istamboel om gedoopt)

op 06 08 2007 schreef Fritzie
Het was misschien beter geweest om de Islam als totalitaire beweging te definieren.
Dat de islam in het rijtje thuis hoort van de barbarij, net zoals het gedachtegoed van A. Hitler en de ideologie van Lenin en Mao.

Behoorlijk kort door de bocht !

In een khalifaat heeft alleen een te zeggen; en dat is de Khalief. Hij is het hoofd van de religie, en de staat, zijn stem is wet voor iedereen, hij beslist over leven en dood van zijn onderdanen.
MAW Hij is een absolute Theokratische,en wereld heerser, die alleen aan Allah en Mohammed teverantwoorden heeft, want hij is de man die Mohammed op aarde vertegenwoordigd.Hitler Mao en Stalin, mogen blij zijn als ze deze macht in handen zouden kunen krijgen.Een Khalief is baas over Leif en Ziel van zijn onderdanen.Hij is de wet gevende macht, de wet uitvoerende macht en de Juridischemacht, ligt ook bij hem. Kort voor de bocht zeg je?Is het niet zo dat jij door blindheid, befallen bent? Speelt Olie dollars mischien hier aan mee, in het spel???

op 07 08 2007 at 12:54 schreef Conan:

Fritzie,

Je baseert verwijten aan Traudl op onhooudbare gronden en daar spreek ik je op aan. Vervolgens ga je je eigen stellingen aanvallen en je eigen conclusie van een onderbouwing voorzien die niets met het stuk van Traudl te maken heeft.
Ik kan er geen touw aan vast knopen, maar dat jij excuses aan Traudl verschuldigd bent, staat als een huis.

op 08 08 2007 at 11:09 schreef Fritzie:

Conan,
"Stel jij onvoldoende toezicht houden op plunderend tuig gelijk aan het domweg opblazen van unieke historische Bhoedabeelden?"

Antw.: Neen, dat doe ik ook niet.

"De wellicht misplaatst opportunistische steun aan de Taliban is evenmin vergelijkbaar. Je suggestie illustreert overigens wel je dubieuze opvattingen over eigen verantwoordelijkheid"

Waarin steun ik de Taliban ?

op 08 08 2007 at 11:17 schreef Fritzie:

LB,

"Tsia geldt dit dan ook in een moslim land ?"

O, en dan is het niet meer zo erg als de regels overtreden worden.

"MAW Hij is een absolute Theokratische,en wereld heerser, die alleen aan Allah en Mohammed teverantwoorden heeft, want hij is de man die Mohammed op aarde vertegenwoordigd.Hitler Mao en Stalin, mogen blij zijn als ze deze macht in handen zouden kunen krijgen"

Ik denk niet dat Stalin C.S. hier blij mee zou zijn. Immers god bestaat niet.

"Een Khalief is baas over Leif en Ziel van zijn onderdanen.Hij is de wet gevende macht, de wet uitvoerende macht en de Juridischemacht, ligt ook bij hem. "
nah, und ? Ome Adolf had dat ook.

op 08 08 2007 at 11:25 schreef Fritzie:

Conan,
Het stuk van Traudl is zo slecht, omdat het niet vermeldt in hoeverre het Westen andere culturen vernietigd.
Enkel de Islam wordt in het beschuldigde bankje geplaatst. Opzich terecht, maar niet volledig.

In sommige, Aziatische landen, wordt de verwestering van de jeugd toch met lede ogen bekeken. En of dat geheel onterecht is, is nog maar zeer de vraag.

Ook is het maar zeer de vraag of de "parlementaire democratie",voortkomend uit de Europese tradities, voor elk land zo de meest geschikte staatsvorm is.

op 08 08 2007 at 11:41 schreef Fritzie:

Daniel,

"Godallemachtigkriebels, wat is dat toch vreemde manier van denken. Als ik het goed begrijp gaat het zo:

Als Amerika Irak aanvalt dan, dan veroorzaakt Amerika daarmee terrorisme, niet de landen die de terroristen steunen. Dus is het allemaal de schuld van Amerika"

Je begrijpt het niet goed en het zijn je eigen verzinsels.

Amerika viel Irak aan, vanwege vermeende massa destructie wapens.
Deze aanval is een overtreding van de internationale orde gebleken, omdat Amerika niet één bewijs heeft geleverd voor de terechtheid van die vermeende dreiging. Er zijn geen maasa destructie wapens gevonden in Irak !

Volgens de internationale oorlogswetgeving is het zo dat een bezettend land verantwoordelijk is voor het wel en wee van de bevolking. De bezettende macht is dus verplicht om goed voor dat land te zorgen en dus de grenzen te onderhouden.
Daarin faalt Amerika.

"Als de Soviet Unie Afghanistan aanvalt, en Amerika steunt het verzet dan veroorzaakt Amerika terrorisme en … "
Waar zeg ik dat Amerika terrorisme veroozaakt heeft ?
Ik beweer enkel dat de Talib in het zadel geholpen zijn. Net zoals Saddam Hoessein in het zadel is gehouden mede door Frankrijk, Duitsland en USA.
En net zoals de Sjah van Perzië ook zo goed geholpen is door de USA.

Er zijn nooit CIA-nachtvluchten geweest.
Er zijn nooit CIA-nachtvluchten geweest.
Er zijn nooit CIA-nachtvluchten geweest.
Er zijn………

op 08 08 2007 at 12:34 schreef daniel:

De Taliban is niet in het zadel geholpen door de CIA, wat een onzin. De Taliban kwam pas 20 jaar na de CIA hulp aan de macht, in een door burgeroorlog verscheurd land. Ahmad Masoud, de leeuw van Panjir, hij was een bondgenoot van de VS. Masoud is nog bij Reagan geweest in de jaren 80. Hij vocht overigens niet alleen tegen de Russische invasie maar ook tegen de Taliban die hij ook als een buitenlandse invasie beschouwde en is door Al Qaida omgelegd vlak voor 9/11.

Godallemachtigkriebels, wat is dat toch vreemde manier van denken. Als ik het goed begrijp gaat het zo:

Als Amerika Irak aanvalt dan, dan veroorzaakt Amerika daarmee terrorisme, niet de landen die de terroristen steunen. Dus is het allemaal de schuld van Amerika.

Als de Soviet Unie Afghanistan aanvalt, en Amerika steunt het verzet dan veroorzaakt Amerika terrorisme en niet het land wat Afghanistan binnengevallen is. Dus is het weer de schuld van Amerika.

blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america blame america

yawn

op 08 08 2007 at 12:48 schreef Conan:

@Fritzie

Op je knieën voor de lieflijke Traudl!

Om nu de moeite te nemen om de islam van iets te beschuldigen, wat het westen al meerdere malen heeft gedaan, lijkt me tamelijk overbodig.

Met dit citaat stel je de eerste keer onvoldoende toezicht houden op plunderend tuig gelijk aan het domweg opblazen van historische Bhoedabeelden. En hiermee doe je dat nogmaals:

Het stuk van Traudl is zo slecht, omdat het niet vermeldt in hoeverre het Westen andere culturen vernietigd.

Jij vergelijkt appels en peren en lijdt kennelijk ook aan socialistische (zelf)haat naar het westen en de VS in het bijzonder.

Verder heeft Traudl het niet over het vernietigen van andere culturen, maar, nogmaals, over het domweg opblazen van meergenoemde Bhoedabeelden (en de mogelijkheid dat nog meer historisch erfgoed van de mensheid ten prooi valt aan de Islamitische vernietigingsdrang). Wandaden die door het westen niet zijn geëvenaard en in elk geval niet willens en wetens bewust worden gepleegd zoals de Taliban hebben gedaan.

Voorts zeg ik niet dat jij de Taliban gesteund hebt, ik zeg dat jij wellicht misplaatst opportunistische steun aan de Taliban (van de zijde van de VS) eveneens gelijk stelt aan eerdergenoemd vernietigen van Bhoedabeelden.

Tenslotte is de Amerikaanse Declaration of Independence mede gebaseerd op de Indiaanse staatsinrichting in Noord-Amerika die gekenmerkt werd door grote individuele vrijheid. Een invloed die tot op heden erg onderbelicht is gebleven, maar zeer zeker aanwezig is. En de Declaration of Independence heeft weer veel invloed op de Europese ontwikkeling van de parlementaire democratie gehad.

Fritzie je hebt te weinig klasse, verstand en kennis van zaken om Traudl verwijten te kunnen maken die hout snijden. Doe dat dus niet en toon berouw.

op 09 08 2007 at 08:01 schreef luckybee:

op 08 08 2007 schreef Fritzie:
Ik denk niet dat Stalin C.S. hier blij mee zou zijn. Immers god bestaat niet.

Daarom hij kan over de zeelen van de mensen niet beschikken

op 08 08 2007 schreef Fritzie:
op 08 08 2007 schreef Fritzie:
nah, und ? Ome Adolf had dat ook.

Niet helemaal,daar om wil hij zo graag de Moderne Wodan worden zo dat hij ook de Zielen van de mensen kan beheersen, zo als de Pausen en de Khalieven dat hebben

op 09 08 2007 at 10:56 schreef Fritzie:

Traudl schreef:

"Mocht de belangstelling voor het oude Egypte afnemen, dan zal alles wat met bloed, zweet en tranen is blootgelegd weer snel onder het woestijnzand verdwijnen of worden vernietigd. Voor Egyptische moslims zijn de oude Egyptenaren namelijk ‘ongelovigen die stevig aan het bier zaten’. De periode voor de komst van de islam interesseert ze geen zier. En waar moslims toe in staat zijn, heeft u met eigen ogen kunnen zien"

En waar de westerlingen toe in staat zijn kunt u ook met uw eigen ogen zien:

De uitroeiing van de inca’s door Spanjaarden.

Wounded Knee en generaal Custer.

En erg actueel op dit moment is het wel en wee van de Aboriginals.
En laten vooral de geschiedenis van Zuid Afrika niet vergeten.

En, als toetje, de slavenhandel, natuurlijk ! Gelukkig is die vanuit Nederland voornamelijk door Sefardische joden bedreven, dus daar komen we betrekkelijk goed van af.

Het stuk van Traudl is biased, te éénzijdig en daarom slecht.
Je kunt de trouwe koran lezers terecht van alles beschuldigen, maar kijk ook om je heen..

LB,

"hij wil zo graag de Moderne Wodan worden, zodat hij ook de Zielen van de mensen kan beheersen "

Dat verzin je zelf ?

op 09 08 2007 at 11:36 schreef Conan:

@Fritzie,

Je blijft proberen.

De uitroeiing van de inca’s door Spanjaarden.

De Inca’s zijn niet uitgeroeid door de Spanjaarden maar door infectieziekten. De inheemse bevolking van de Amerika’s was namelijk bijzonder bevattelijk voor infectieziekten aangezien die voor de komst van de Europenanen niet voorkwamen in de betreffende continenten. De Spanjaarden hebben dus wel een rol gespeeld bij de ontvolking van de Amerika’s, maar die gigantische sterftes zijn geen bewuste "daad" van de Spanjaarden geweest. U praat aldus poep.

Wounded Knee en generaal Custer.

Wounded Knee is een incident. Verder praat je over verre geschiedenis terwijl de daden van de Taliban (waar Traudl aan refereert) vrij recent zijn en de Taliban daar nog steeds volmondig achter staat.

En erg actueel op dit moment is het wel en wee van de Aboriginals.

Dat de Aboriginals problemen hebben in hun contact met de moderne wereld is een feit. Maar zij hebben vooral een probleem met alcohol. Dat dat aan het Westen te wijten zou zijn, is onzin.

En laten vooral de geschiedenis van Zuid Afrika niet vergeten.

De opkomst van Shaka Zulu is minstens zo vernietigend geweest voor de lokale bevolking geweest als de westerse kolonisatie van het dunbevolkte Zuid-Afrika. En je praat wederom over verre geschiedenis. De blanke kolonisatie en overheersing heeft van Zuid-Afrika het meest welvarende land van Zuidelijk Afrika gemaakt. Ook tijdens de apartheid was de grens bewaakt, niet om de zwarte mensen binnen te houden, maar om ze buiten te houden te houden. Want ze stonden te dringen om binnen te mogen als gevolg van de (veel) betere leefomstandigheden (zelfs voor zwarte mensen) dan in de omringende landen.

En, als toetje, de slavenhandel, natuurlijk !

De slavenhandel is nu juist afgeschaft door het Westen. Ook de klassieke Socialistische (voor zover ik kan beoordelen in jouw geval Nationaal Socialitische) omdraaitruuk is aan jou wel besteed.

Gelukkig is die vanuit Nederland voornamelijk door Sefardische joden bedreven, dus daar komen we betrekkelijk goed van af.

En natuurlijk het bekende antisemitische tintje dat wijst op voornoemde nationaal socialistische voorkeuren (net als je nick trouwens). Verder was de slavenhandel vooral een zaak van deze sefardische Joden vanwege hun contacten met de Noord-Afrikaanse Islamitische handelaren in negerslaven vanuit het Kalifaat in Andalusië (waarmee dus wordt bevestigd dat deze slavenhandel geen westerse oorsprong had).

Nogmaals, als je niet weet waar je het over hebt, kun je beter zwijgen. Ongefundeerd commentaar komt (nogal) onnozel over en heeft Traudl niet verdiend.

op 09 08 2007 at 14:30 schreef Fritzie:

Conan,
"Nogmaals, als je niet weet waar je het over hebt, kun je beter zwijgen. Ongefundeerd commentaar komt (nogal) onnozel over en heeft Traudl niet verdiend. "

Cortes en Pizarro, even terzijde schuiven en Custers optreden als een incident beschouwen, vervolgens nog even de slavenhandel door West-Europeanen niet behandelen door te kletsen over de afschaffing ervan.

Dan lullen we nog even over een of andere zulu, die erger zou zijn dan de blanke immigranten.
Dat is makkelijk, want dan lijkt het alsof we nooit Negertjes hebben onderdrukt en rechteloos hebben gemaakt in hun eigen land.

En die bevestiging van het ontstaan van slavenhandel, die je zelf maakt, klopt ook al niet, al was het vanwege het woord zelf al.
"waarmee dus wordt bevestigd dat deze slavenhandel geen westerse oorsprong had"
Dan liggen Rome en Athene vanaf nu in het oosten ? Want de grieken waren er meesters in, maar ieder volk in de oudheid deed er aan mee.
En dat is lang voordat dat Kalifaat van jou. Dat was pas in 1500.
En die Sefardische joden, waren geen spanjaarden, maar voor de katholieke kerk gevluchtte Portugezen. En die wonen nu allemaal in Madurodam(!!).
Dus wie kletst hier eigenlijk ?

Maar het allerleukste is toch wel, dat je het hebt over zelfhaat, terwijl ik juist de Nederlanders gunstig behandel. Maar ja, dan ben ik ineens weer een Anti-semiet.
Geweldig !
Reageer je spoedig weer ?

op 09 08 2007 at 17:11 schreef luckybee:

Beste Fritzie ik heb hier een bijdraag gevonden, die ik je graag wil laten zien.

http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=4174&titel=Bang_voor_Ehsan_Jami_

op 09 08 2007 at 17:47 schreef Conan:

Cortes en Pizarro, even terzijde schuiven en Custers optreden als een incident beschouwen

Hernan Cortez had ongeveer 600 Spanjaarden tot zijn beschikking. Uiteindelijk belegerde hij Tenochtitlan (hoofdstad van de Triple Alliantie, beter bekend als het Azteekse Rijk) terwijl hij aan het hoofd stond van een leger dat circa 200.000 (indiaanse) manschappen telde. Het Azteekse rijk had op dat moment ongeveer 25.200.000 bewoners. Ongeveerd 70 jaar verder waren er daar nog om en nabij 700.000 van over. Door achtereenvolgende epidemieën van infectieziekten.

De Spanjaarden troffen de Inca’s net na een burgeroorlog (die onder meer was veroorzaakt door opvolgingsperikelen als gevolg van de eerste sterfgevallen door infectieziekten in de heersende familie).

Beide Amerika’s zijn ontvolkt door infectieziekten. De enorme hoeveelheid wild die de latere kolonisten aantroffen in het Westen van de Noord Amerika zijn ook vooral het gevolg geweest van het wegvallen van de menselijke bevolking. Nogmaals, niet de oorlogen, maar de infectieziekten hebben de ontvolking van de Amerika’s veroorzaakt. Vaak waren de Indianen al zo goed als uitgestorven voor de blanken überhaupt de betreffende gebieden betraden.

Slavenhandel was een wereldwijd fenomeen dat met name in Afrika allesoverheersend was. De slavenhandel is nu juist afgeschaft door de West-Europeanen. De slavenhandel aan het Westen verwijten is derhalve de omgekeerde wereld. En duidt op een onredelijke drang tot flagellantengedrag en zelfhaat.

Kennelijk ben je niet bekend met Shaka Zulu, zijn introductie van de vernietigingsoorlog en het gebruik van de stootassegaai. De slachtpartijen en de volksverhuizing die daaruit voortvloeiden, zijn je zo te zien evenmin bekend.

Sefardische Joden waren in verband met hun (al dan niet vermeende) "collaboratie" met de Muzellieden in Spanje en Portugal (waar ze hun connecties met Islamitsiche slavenhandelaren aan overgehouden hadden) door de Katholieke kerk verjaagd.

Kort en goed, je blijft poep praten.

op 09 08 2007 at 20:55 schreef Conan:

"Dan lullen we nog even over een of andere zulu, die erger zou zijn dan de blanke immigranten."

Even wat wiki citaatjes http://en.wikipedia.org/wiki/Shaka:

"At his death, Shaka ruled over 250,000 people and could muster more than 50,000 warriors, whose iron discipline equaled that of the Roman legions in their prime. His 10-year-long kingship had resulted in more than 2 million deaths by warfare alone, not counting the deaths during mass tribal migrations to escape his armies.

Shaka is often said to have been dissatisfied with the long throwing assegai, and credited with introducing a new variant of the weapon—the Iklwa, a short stabbing spear, with a long, swordlike spearhead. It was named, allegedly, for the sound made as it went in, then out, of the body."

En hier kan je een begin aan kennis over de Amerika’s opdoen. http://www.gebladerte.nl/11224f77.htm:

"De meeste van die ziekten, zoals de pest en de pokken, heeft de mens opgelopen via het intensieve contact met gedomesticeerde dieren, en die waren er in Amerika dus niet. Daardoor kregen de Indianen vanaf 1492 alles tegelijk over zich heen, en misschien wel 95 procent van hen stierf tussen 1500 en 1650."

op 10 08 2007 at 18:36 schreef Fritzie:

Conan,
Het leuke van jouw reactie, is dat het je eigenlijk niet wil begrijpen.

"Vaak waren de Indianen al zo goed als uitgestorven voor de blanken überhaupt de betreffende gebieden betraden"

Die is wel heel erg grappig.
Moet je eens, als je met goede vrienden bent, hardop in een cafe uitspreken !

Maar nu serieus.

"De slavenhandel aan het Westen verwijten is derhalve de omgekeerde wereld"

Wat we gedaan hebben, zijn we verantwoordelijk voor.
Wat we niet gedaan hebben, is onze verantwoordelijkheid niet.

Zo rond 1910 waren er nog slaven in Indonesie te bewonderen.

Die shaka Zulu en al die andere Afrikanen zal mij een rotzorg wezen.
Het ging er bij mij om dat ook het Westen dingen heeft gedaan die niet door de beugel kunnen.
Gelukkig heb je dat niet kunnen weerleggen.

Om enkel de Islam van barbaarse methoden te beschuldigen is dus onvolledig, half werk, bekrompen en een gebrek aan goede wil om de onderste steen boven te halen.
Een slecht stuk dus.

Wegkijken van eigen gemaakte fouten is een ding en wijzen naar de fouten van een ander is een andere.
Gelukkig ben je daar niet op ingegaan !

weekend !

op 10 08 2007 at 19:34 schreef luckybee:

Fritzie maak toch je zelf van kant man, als je eigen volk zo haat.

op 10 08 2007 at 21:49 schreef Conan:

@Fritzie,

Ik heb aangetoond dat de voorbeelden die jij gelijk tracht te stellen aan het domweg (bewust) vernietigen van uniek historisch erfgoed van de mensheid, zaken zijn die niet specifiek verwijten aan het westen betreffen (zonder af te doen aan de eventuele verwijtbaarheid overigens).

Traudl heeft het over het domweg (bewust) vernietigen van uniek historisch menselijk erfgoed. Gelukkig ben je daar niet op ingegaan !

Daaraan heeft het westen zich nooit op een dergelijke manier schuldig gemaakt. Het dichtst in de buurt komen de Spanjaarden in Zuid-Amerika (decennia na Cortez en Pizarro).
Maar dan totaal andersom. Namelijk in (al dan niet bewuste) schaamte van het besef dat door hun (onbewuste) handelen een (gelijkwaardige) menselijke beschaving totaal vernietigd was.

En zoals jij uit den treure bewijst, is het westen zich bewust van handelen in het verleden in strijd met de (huidige) min of meer algemene menselijke normen.

Inmiddels heb ik het recht verdiend je een onwetende domme boer te noemen (met excuus aan de agrariërs hier te lande).

Ga jij inmiddels eens je excuses aan Traudl maken Fritzie?

op 12 08 2007 at 12:52 schreef Fritzie:

"Daaraan heeft het westen zich nooit op een dergelijke manier schuldig gemaakt. Het dichtst in de buurt komen de Spanjaarden in Zuid-Amerika (decennia na Cortez en Pizarro). "

Gna, gna, weer zo’n holocaust ontkennert. En Vietnam is ook nooit gebeurd.

Het ging zeker per ongeluk, die zes miljoen ? en natuurlijk ook die dertig miljoen van Stalin/Lenin.

op 12 08 2007 at 18:43 schreef luckybee:

Vietnam is bij mij helemaal niet vergeten. De strijd tegen de Amerikanen worden voor al door linksen, en Fransen, in de straten van Europa bevochten en later ook in Amerika, zo dat de Communisten al daar winnen.Maar wat daar na gebeurd, interesseert de linksen niet meer, ook als millioenen mensen liever in de Zuid Chinese zee verzuipen als, onder het Communististische regiem te vegetieren . Vergeten Fritzie?En nu al weer, maar tegen de moslims dan. Ze leren het nooit.En nu is het wezentlijk gevaarlijker als toen.Nu komt nml ook God in het spel

op 13 08 2007 at 16:53 schreef luckybee:

op 09 08 2007 schreef Fritzie:
LB,

"hij wil zo graag de Moderne Wodan worden, zodat hij ook de Zielen van de mensen kan beheersen "

Dat verzin je zelf ?

Nee in Beyern is dat bekend. Hitler was een grote vererer van de Nibelungen lied van Richard Wagner. Iedere jaar komt hij naar Bayereut om het te zien.Himler heeft in Sachsen het schloss Wartburg, voor deze doel ingericht tot de kaderschool voor de jonge SS’ers, die de paladijnen zal worden voor de Führer.Vergissing wat Wodan betreft, Hitler zouw niet Wodan worden maar Odin.
Ik heb de Film gezien de lord of the ring, en het bleek dat het over de Ring van de Nibeloengen ging.Maar tamelijk gekort.Alleen tot de dood van Siegfried en de Walkure,Brunhilde. Dat Kriemhilde haar wraak op haar broers,door zich met Etzel, (Atilla ) de hunnen koning, wil gaan trouwen , wordt niet meer opgetekend (Die Götterdämmerung)Waar alle Burgondische ridders de dood vand.Tsia zo als je ziet, het gebeurde niet in Beyeren, niet in Oostenrijk, nog in Pruizen; maar hier bij ons in de Neerlanden,in Burgondie. Siegfried was de koning van Xanten.

op 14 08 2007 at 16:40 schreef luckybee:

Ook Ludwig van Bayern was zo onder de indruk van het Niebelungen lied,van Wagner dat hij overal in Beyern kaastelen liet bouwen die een mooie coulissen kunnen dienen voor deze opera.De mooiste is natuurlijk de Schloss Neuschwanstein, in Füssen.Gebouwd alleen om als coulissen te dienen voor de Niebelungen Lied.Onze geschiedenis.(Legende)De Beyern waren bijna failliet geworden door deze vele uitgaven van de koning, dat ze hem in het Starnbergerzee vermoorden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS