Home » Archief » Naakt


[29.07.2008]

Naakt

Peter Breedveld

Naakte mensen ontroeren me. Ze zijn kwetsbaar en daardoor gedragen ze zich ingetogener. Ze krijgen iets onschuldigs, iets speels. De laatste tijd zie ik op het naaktstrand steeds vaker getatoeëerde sportschooltypes die zich daar net zo luid en horkerig gedragen als in hun natuurlijke habitat, maar ze vormen vooralsnog de uitzonderingen die de regel bevestigen. Hun naaktheid is, net als hun onbeschoftheid, het harnas waarachter ze hun onzekerheid verbergen.

Openbare plaatsen waar je naakt mag zijn, trekken onvermijdelijk dubieuze types: voyeurs, exhibitionisten, perverselingen. Die zie je veel minder op de terreinen van naturistenverenigingen en op campings en in vakantieparken, waar je moet betalen voor je verblijf. Vorige week was ik op La Jenny, één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Het is een verademing om mensen zo ontspannen in hun blootje te zien zwemmen, zonnen, eten en drinken en wandelen. Na een uur op een naturistenterrein is al die naaktheid vanzelfsprekend, net zo gewoon (of bijzonder) als de geklede mensen op het Spui in Den Haag.

Die naaktheid is inderdaad niet a-seksueel, zoals Frans Smeets terecht opmerkt. Een mooie, naakte vrouw prikkelt de zinnen, maar dat doet een geklede vrouw ook. Mij is verteld dat moslimvrouwen zich sluieren om hun schoonheid te bedekken, om ze te beschermen tegen de geile lust van mannen, en ik heb daar altijd om moeten lachen. De gesluierde meisjes op het Amstelstation, die Leon de Winter zo positief stemden, zijn seksuele wezens bij uitstek. If anything wordt hun erotische gratie door hun kleding benadrukt.

Eén van de mooiste en seksueelste vrouwen ter wereld, Helena Bonham Carter, is naakt te zien in de voortreffelijke film Wings of the Dove. Daarmee was de actrice, die ik daarvoor alleen maar in hooggesloten, Victoriaanse jurken had gezien, in één klap beroofd van haar onderhuidse, erotische broeierigheid.

Seksualiteit kun je niet met textiel verbergen (of het moet een boerka zijn, of nóg beter, een tuinbroek, want boerka’s lokken ook maar uit tot wild gefantaseer) en ze komt niet als een verborgen juweel tevoorschijn wanneer je alles uittrekt. Ze zit in een oogopslag, een manier van bewegen, heupen als kostelijke ketens, een navel als een ronde beker, een buik als een hoop tarwe, rondom bezet met lelieën.

Seksualiteit broeit dus óók op het naturistenterrein, en daar is niks mis mee. Waar het om gaat, is dat mensen hun naaktheid niet als een vrijbrief zien tot ongeremde promiscuïteit. Een naakte vrouw weet zich op La Jenny verzekerd van de zelfbeheersing van mannen, die haar niet bespringen en niet begluren en geen foto’s van haar maken om zich thuis bij af te rukken. Zoiets heet beschaving. Frans heeft het falikant mis waar hij beweert dat perfect naturisme alleen kan bestaan in een aseksuele en avoyeuristische omgeving. Naturisme gedijt waar mensen hebben geleerd niet altijd en overal toe te geven aan hun impulsen, hoe verleidelijk dat soms ook is.

Evenmin gaat het bij naturisme om het ’tonen van een piemel’, zoals Frans suggereert, of het maken van een politiek statement tegen bijvoorbeeld burka’s. Naturisten vinden het gewoon prettig om bepaalde dingen in hun blootje te doen, zoals de meeste mensen het (neem ik aan) prettig vinden om in hun blootje te douchen of in bad te gaan. Ik voel me beter zonder dan met kleding, vooral als het weer zo zweterig en benauwd is als nu in Nederland. Kleding schuurt en plakt, maar omdat onze joods-christelijke cultuur dat nou eenmaal op hoge toon van me eist, draag ik zo licht mogelijke kleding van natuurlijke stoffen, zoals linnen, katoen en wol. Ik grijp elk excuus aan om ze van me af te gooien.

Volgens Frans is er in het werk van Jock Sturges, wiens foto’s ook deze nieuwe editie van Frontaal Naakt weer sieren, gekozen om bewust te erotiseren. Volgens mij kiest Sturges gewoon voor het tonen van schoonheid, zoals beeldende kunstenaars al vele eeuwen lang doen. Wie wil ontkennen dat naakte meisjes mooi zijn om naar te kijken? Op La Jenny heb ik momenten gekend van paradijselijk geluk. Bijvoorbeeld toen ik op het terras mijn oesters wegspoelde met een elegante witte bordeaux, terwijl ik uitzicht had op een paar volle, ronde, goudgebruinde, blote vrouwenbillen. Bij het zwembad kon ik me nog maar moeilijk concentreren op mijn boek toen vlak voor me een jongedame haar pareo afdeed en haar sierlijke, egaal gebronsde lichaam aan de elementen en mijn blikken blootstelde.

Veel mensen worden mooi als ze hun kleren afdoen, terwijl ik ze op straat waarschijnlijk niet eens zou opmerken. Beachballende meisjes op het strand, Filantroop doen ze denken aan een frikandellenfabriek, volgens mij is het pure poëzie. Ik ga daardoor gewoon in God geloven.

Dank U, God, voor naakte meisjes.

Peter Breedveld wil ook een chalet kopen op La Jenny! Help hem zijn droom te verwezenlijken en stort veel geld op 39 34 44 961 (Rabobank Rijswijk).

naturisme, Peter Breedveld, 29.07.2008 @ 14:29

[Home]
 

27 Reacties

op 29 07 2008 at 15:05 schreef Hidde:

Objectief bezien kun je god ook bedanken voor de software in je hoofd die dusdanig is ingeregeld dat je de blote vrouwenbibs bijzonder kan waarderen.

Ik zal vast slachtoffer zijn van onze cultuur maar als ik die foto op de Jenny site zie van die naakte kerel – wel met gympen en witte sokken – die een balletje mept op de golfbaan, denk ik toch echt "kerel trek toch een broek aan". Mag je na het golven weer naakt het zwembad in.

op 29 07 2008 at 20:32 schreef DNH:

Naakt, seks en seksualiteitsbeleving vind ik toch een persoonlijk iets, en niet iets dat eventjes door schrijvers en/of columnisten op waarde geschat dient te worden.
Je stelt zelf reeds dat je zo geniet van vrouwenbillen, maar net zo gemakkelijk heb je het over perverselingen en voyeurisme.
Terwijl al die zaken slechts bestaan bij de gratie van de aanwezigheid van mensen.
Wanneer ik geheel alleen in de natuur ben bestaan al die zaken ineens niet meer…

op 29 07 2008 at 21:06 schreef riek:

altijd die reakties,
dit is toch gewoon een mooi artikel

op 29 07 2008 at 22:18 schreef piet claessen:

ik kom al jaren op een naaktstrand in roermond oolderplas) ook hier hebben we last van voyeuristen etc,; echter het merendeel van de bezoekers komt toch echt voor gewoon bloot te recreeren. het respect voor de natuur (de oolderplas en met name de isabellagriend is een natuurgebied)en voor elkaar staat voorop. er wordt geen rotzooi achtergelaten en er is geen luide muziek.voor mij (en mijn vrouw) is deze plek al jaren het paradijs op aarde!

op 29 07 2008 at 23:05 schreef smeets:

Peter,

En toch hou ik mijn broek aan.

op 30 07 2008 at 10:22 schreef Loor:

Peter, ik zie op de foto’s van La Jenny uitsluitend fris verzorgde shiny happy people. Redelijk strak van lijf en leden, leuk haar, beschaafde uitstraling. Zijn die foto’s geloofwaardig? Ik zou me daar in dat geval onmiddellijk op mijn gemak voelen en al mijn kleren afwerpen. Toch ben ik niet verder gekomen dan het naaktstrand van Zandvoort. En tijdens die enkele, experimentele poging om eens heel gedurfd naakt te zonnen en te zwemmen, viel het me inderdaad op dat er wel degelijk stevig op elkaar gelet wordt. Door, jawel, frikadel-achtige wezens met de meest onsmakelijke hangbuiken, angstaanjagende champignonpiemeltjes en met genadeloze strings tussen bejaarde billen. De (veelal oudere) dames kruisten hun benen ook niet wanneer dat nodig was. Sorry, maar ik heb die dag geen hap door mijn keel gekregen. Jonge vrouwen en (hetero) mannen zag ik er nauwelijks.

Op ‘geklede’ stranden vind ik het onsmakelijkheids-gehalte overigens ook erg hoog. Ik vind de opkomst van het badpak wel een mooie ontwikkeling.

op 30 07 2008 at 10:40 schreef Peter:

Loor, de mensen op La Jenny zijn inderdaad shiny en happy, het is tenslotte hun vakantie. Ik kwam vroeger met mijn ouders vaak op het Zandvoortse naaktstrand en herinner me gemoedelijkheid en gezelligheid. Kennelijk is dat veranderd. Tegenwoordig kom ik vaak op het Zuiderstrand in Den Haag, waar dezelfde gemoedelijkheid heerst. Veel jonge gezinnen en welvarende dertigers. In Scheveningen zit veel dubieus publiek.

Onsmakelijke mensen lopen ook in de binnenstad. Het feit dat ze volledig gekleed zijn, helpt mijn eetlust niet. Witte sportsokken in slippers of sandalen, die hoe ik ook niet. Sommige mensen zijn beter af in een boerka.

Ik bedoel maar, lelijkheid ontloop je niet. Waarom is dat opeens een probleem als het over het naaktstrand gaat?

op 30 07 2008 at 12:29 schreef smeets:

Peter,

Als je iemand dit weekend in amsterdam ziet lopen met witte sokken in te grote sandalen. Mijn grote versiertruc bij de dames. Thats me.

Van de naturistenvrienden die ik ken willen de kinderen zodra ze de pubertijd bereiken voor geen goud meer naar zo,n naaktclustering. Hoe zou dat toch komen?

op 30 07 2008 at 12:43 schreef smeets:

"Ik bedoel maar, lelijkheid ontloop je niet. Waarom is dat opeens een probleem als het over het naaktstrand gaat?"

Misschien omdat je niet kunt schuilen?

op 30 07 2008 at 12:54 schreef Peter:

Van de naturistenvrienden die ik ken willen de kinderen zodra ze de pubertijd bereiken voor geen goud meer naar zo,n naaktclustering. Hoe zou dat toch komen?

Typisch Nederlands verschijnsel, Smeets. Franse tieners hebben dat niet en Italianen en Spanjaarden ook niet. Nederlanders maken graag overal een probleem van en de kinderen mogen overal over meebeslissen. Daarom zie je op bijvoorbeeld de Italiaanse camping Le Betulle altijd Nederlandse tieners met grote handdoeken omlopen, die ze van de campingbaas subiet moeten afdoen. De Italiaanse pubers lopen gewoon naakt.

Het viel me op La Jenny ook op, hoe vrij Franse pubers zijn. Nederlandse pubers zijn er nauwelijks, die willen niet mee en dan hoeven ze ook niet. Mooi, want waar geen Nederlandse pubers zijn, is ook geen gezeur.

Waar de meerderheid van de pubers trouwens niet moeilijk doet, voelen Nederlandse pubers zich ook meteen een stuk vrijer. Het begint altijd met één verwend nest dat denkt er heel cool uit te zien met een dikke badhanddoek om. Als die zijn of haar zin krijgt, volgt de hele meute.

op 30 07 2008 at 13:52 schreef smeets:

Peter,

Het is wel een hele blije en vrije wereld op zo,n naaktcamping. Krijg een beetje disneygevoel van je beschrijving. De perfekte wereld. Daar krijg je na een dag ook behoefte aan junks en zwervers.

"Moeten afdoen" ????? Gedwongen naakt??
Als ik dat lees voel ik me gekleed vrijer in mijn naaktheid dan dat hele Lebutulle.

Zou het misschien niet eventueel of toch wel een beetje kunnen dat het ene kind het wel fijn vind en het andere niet. En mogen de pubers nog een beetje vrijheid hebben om hun eigen sexualiteit te ontwikkelen. Met of zonder kleren.

op 30 07 2008 at 13:54 schreef Peter:

Pubers moeten gewoon doen wat hun ouders zeggen. Met seksualiteit heeft dat allemaal niks te maken.

op 30 07 2008 at 16:02 schreef Wichard:

Hoewel ik zelf notabene sinds mijn pubertijd mooi weer-naturist ben, heeft Smeets wel een puntje als het gaat over verplicht naakt zijn.

Als bloot gewoon is, waarom wordt er dan vaak zo moeilijk over gedaan als je het niet bent?

En op La Jenny wordt vast ook gegluurd. Net als in het textielgedeelte van de wereld.

op 30 07 2008 at 16:14 schreef Peter:

Als bloot gewoon is, waarom wordt er dan vaak zo moeilijk over gedaan als je het niet bent?

Als kleding dragen zo gewoon is, waarom wordt er dan nog vaker moeilijk gedaan als je niet gekleed bent?

Ja, domme, kinderachtige vragen stellen kan ik natuurlijk ook.

En op La Jenny wordt vast ook gegluurd. Net als in het textielgedeelte van de wereld.

Ja, en?

op 30 07 2008 at 17:48 schreef Hans Bergenthal:

Net als bij de homogroeperingen valse nichten rondlopen die in hun saaie leven slechts wat te doen willen hebben als ook in de Roomskatholieke kerk vrouwen activiteit zoeken die zij thuis als alleenstaande of maagd niet hebben zijn bij naturistenclubs gluiperige idealisten die kosteloos vleeskijken.

op 30 07 2008 at 23:43 schreef bart:

ALS JE DE GEMIDDELDE NAAKTLOPER OP HET STRAND ZIET,
DAN BEGRIJP JE WAAROM DE ZEE ZICH TWEE KEER PER DAG
TERUG TREKT !!!

op 31 07 2008 at 09:07 schreef Wichard:

Jammer dat je er zo simplistisch op reageert, Peter. Dat je naakt kan zijn op een naturistenterrein is natuurlijk prima, maar het verplichte karakter ervan vind ik wel eens vreemd en voelt zo beklemmend als een bakkersvrouw uit Staphorst die op zondag de was ophangt, waarna ze de week erop ineens klanten kwijt is. Niet iedereen heeft zin om ALTIJD in z’n blote kont te lopen.

ja en?

Nou, in je -overigens uitstekende- stuk schrijf je dat een vrouw op La Jenny niet bang hoeft te zijn om begluurd te worden.

Lijkt mij onzin, want dat gebeurt wel. Maar niet meer of minder dan in de textielwereld. En dat is nou juist wat ik sterk vind aan je betoog. Dat naturisten net "normale" mensen zijn. Het idealistische gedoe over dat naturisten in harmonie met de natuur leven en dat iedereen zo gelijk is zonder kleren is zo overtrokken. Veel mensen zijn slechts naturist omdat het prettig is en je streeploos bruin wordt en stappen vervolgens zonder schuldgevoel in hun RangeRover.

En waarom zouden mensen op een naturistenstrand meer gelijk zijn dan op een textielstrand? Zo’n zwembroek zegt niks, behalve misschien dat de bankdirecteur er wat visitekaartjes in kan klemmen voor "je weet maar nooit".

op 31 07 2008 at 09:43 schreef Peter:

Jouw standaardreactie als ik jouw opmerkingen fileer, Wichard, is dat ik ‘simplistisch reageer’. Je vindt jezelf heel verstandig en genuanceerd, maar de simplist ben jezelf. Je vraag waarom, als bloot zo gewoon is, mensen moeilijk doen als je niet bloot bent, is net zo dom en simplistisch als de vraag waarom, als kleding dragen zo gewoon is, nog veel meer mensen moeilijk doen als je geen kleding draagt.

Bovendien speelt je eigen bevooroordeeldheid je parten. Waar heb ik bijvoorbeeld beweerd dat mensen op een naturistenstrand meer gelijk zijn dan op een textielstrand? Dat mensen in harmonie met de natuur leven? Waarom moet ik hier constant stellingen verdedigen die ik nooit heb geponeerd? Ik weet wel waar je opmerking vandaan komt, hoor, Wichard. Ik ken de naturistische retoriek maar al te goed. Maar je blaft (weer eens) tegen de verkeerde boom.

Reageer eens op wat ik schrijf, en niet op wat jij allemaal meent te weten dat er in mijn hoofd omgaat.

Staphorst is openbare ruimte, Wichard, waar iedereen de vrijheid gegund moet worden zich te gedragen en te kleden zoals-ie zelf wil, voor zover de openbare orde niet wordt verstoord, uiteraard.

Een naturistenterrein is een besloten ruimte, waar mensen uit eigen vrije wil naartoe gaan. Dat jij het verschil tussen openbaar en privé niet weet, liet je al eens blijken toen je deze site vergeleek met het land Nederland, en dat als ik voor onbeperkte vrije meningsuiting in Nederland was, ik ook iedereen onbeperkt zijn mening op Frontaal Naakt moest laten uiten. Dat je voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting bent en toch een neonazi, die op een doordeweekse dag in een peuterspeelzaal zijn manifest gaat staan voorlezen, door de politie laat verwijderen, dat gaat er bij jou niet in.

En dat, Wichard, is simplistisch.

Doe je ook moeilijk als mensen in het zwembad worden verplicht badkleding te dragen? Is dat ook beklemmend?

Mensen gaan naar een naturistenterrein omdat ze daar naakt mogen zijn. Waarom iemand, die niet naakt wil zijn, naar een naturistenterrein zou gaan, is mij een raadsel. Er zijn zat plekken waar je niet naakt hoeft te zijn. Ga dáár heen. Gekleed willen rondlopen op een naturistenterrein is verdacht.

Een vrouw op La Jenny heeft goede redenen om zich in haar blootje meer op haar gemak te voelen dan daar buiten. Kwestie van gezond verstand. Iedereen is daar naakt, dus naakt is gewoon, en er heerst een etiquette tussen de bezoekers. Er is sociale controle. Je mag natuurlijk kijken, maar je gaat niet zitten gluren. Dat is onbeleefd en wordt ook afgestraft. Wie op La Jenny in het wilde weg foto’s van mensen gaat staan maken, valt onmiddellijk op en wordt er keihard uitgebonjourd.

Kortom, het is allemaal bevooroordeelde en ongefundeerde onzin, wat je beweert. Het oneens zijn om het oneens zijn. Zeuren om te zeuren. Eigenlijk mijn intelligente en genuanceerde reactie niet waardig. Beschouw jezelf dus als zeer gepriviligeerd.

op 31 07 2008 at 10:15 schreef Wichard:

Peter, voel je toch niet zo aangevallen, daar is het veel te warm voor.

Ik ben het met je EENS voor de verandering. Naturisten zijn veel normalere mensen zijn dan vanuit beide kampen wel beweerd wordt.

Over die vergelijking: het is erg makkelijk om elke vergelijking kapot te schieten, want er is altijd wel een onderdeel dat niet overeen komt. In deze vergelijking doelde ik op de beklemmende sociale controle in Staphorst en een naturistenterrein. Ik zou het bijzonder vervelend vinden om als "verdacht" nagekeken te worden als ik een keertje zin heb om leuke kleren aan te doen.

Waarom is het zo belangrijk dat alle andere mensen ook naakt zijn? Als de NFN in de jaren ’60 haar zin had gekregen, waren alle stranden clothing-optional geweest. Daar had de naturist van nu zich dus niet op z’n plek gevoeld?

op 31 07 2008 at 10:27 schreef Tedje:

De zelfopgelegde onvrijheid van een ander hoeft inderdaad geen belemmering te zijn voor je eigen vrijheid. Met wat zelfvertrouwen kun je je dus bijvoorbeeld heel vrij voelen in Staphorst of tussen een orthodox-islamitische meerderheid.

Niettemin heeft die zelfopgelegde onvrijheid van anderen vaak tot gevolg dat die wordt vertaald in algemene, bindende regels en normen, en dan ben je opeens toch in de aap gelogeerd.

Nu we het toch niet over naaktlopen hebben: op bijvoorbeeld veel linksige strandjes – Het Duitse Rügen is een voorbeeld – ligt naakt en niet-naakt gewoon door elkaar. Je kunt rustig al je kleren uittrekken zonder dat iemand ervan opkijkt.

Dat ligt allemaal een stuk moeilijker op de nepstrandjes de binnen het bereik vallen van de politieke invloed van orthodoxe meerderheden in Nederland.

op 31 07 2008 at 10:37 schreef Peter:

Als je mijn reactie ‘simplistisch’ noemt, Wichard, is het een beetje vreemd om daarna je verbazing te uiten dat ik me ‘aangevallen’ voel.

Het is belangrijk dat je het verschil ziet tussen een privé-ruimte en de openbare ruimte. Wat voor Staphorst geldt, geldt per se niet voor een besloten naturistenterrein als La Jenny. Wat voor de Nederlandse openbare ruimte geldt, geldt per se niet voor Frontaal Naakt.

Als je in leuke kleren wilt rondlopen, zijn daar zat plekken voor. Op La Jenny is trouwens alleen in en rond het zwembad naaktheid verplicht. Dat iedereen naakt is, is belangrijk omdat naakte mensen zich niet meer vrij voelen tussen al die gekleden.

Een beetje empathie en gezond verstand zouden je moeten vertellen waarom, maar aangezien je in het bezit bent van geen van beide: het is het principe van de islamitische hoofddoeken. Wanneer een flinke minderheid die gaat dragen, moet de blootshoofdse meerderheid opeens gaan verantwoorden dat ze er géén dragen. En dan komen binnen de kortste keren de types uit het houtwerk gekropen die ongesluierde vrouwen uitschelden voor ‘hoer’ en dergelijke.

Zo ook met kleding op een naturistenterrein. Voor je het weet kijken mensen raar naar je omdat je naakt op een terrasje gaat zitten. Op een naturistenterrein. Eerlijk waar, zelf meegemaakt.

Dát is pas beklemmend.

op 31 07 2008 at 14:52 schreef Smeets:

Pubers moeten gewoon doen wat hun ouders zeggen. Met seksualiteit heeft dat allemaal niks te maken.

Dat verklaart dan in ieder geval wel waarom die Franse, Italiaanse en Spaanse pubers geen problemen met bloot hebben. Dwang dus.
Het is maar wat je wilt zien.
Voor de pubers zelf heeft dat wel met sexualiteit te maken.

op 31 07 2008 at 19:44 schreef DNH:

Pubers zijn slechts een optelsom van alles wat de ouders verkeerd hebben gedaan.
Geef daarvan alsjeblieft geen kind de schuld!

op 31 07 2008 at 20:34 schreef Peter:

Wat een dom gezwets, DNH.

Je kunt niemand dwingen ergens geen problemen mee te hebben, Frans. Zelfs pubers niet. Die pubers hebben gewoon geen problemen omdat het geen zeikers zijn. Ze komen niet uit een jeremieercultuur, zoals in Nederland.

Trouwens niks mis met dwang. Ik doe het de hele tijd. Worden ze groot en weerbaar van.

op 01 08 2008 at 11:01 schreef DNH:

Niks mis met dwang, beste PETER?
Zolang JIJ het doet heb je er geen bezwaar tegen natuurlijk.
Maar moet je eens een pedo horen…
"Ze willen toch zélluf..!"

Ouders zijn domme hetero’s die overal kinderlokkers zijn, en pubers weten dat al lang, en houden hun geheimpjes die ze delen met slimme pedo’s lekker voor zich.
Dwing jij maar, als je van MIJN kinderen maar afblijft!

op 01 08 2008 at 11:17 schreef Peter:

Oei!

op 27 01 2012 at 22:45 schreef jan:

Als ik naakt ben op het strand wil ik graag actief bezig zijn: hardlopen, touwtje springen, in de golven rond spartelen, bal overgooien, voetballen, dit geeft een extra dimensie aan het naakt zijn, in de zon liggen is dan niets voor mij. Als anderen gekleed zijn of niet maakt mij niets uit, als ik er maar van geniet. Ik hoop natuurlijk wel dat dan alle meisjes naakt zijn maar het hoeft niet. Alle mensen die te dik zijn zie ik liever gekleed.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS