Home » Archief » Beluga


[05.11.2008]

Beluga

Hassnae Bouazza

Vin11 (88k image)

De eerste amuse in een reeks van zeven die we gepresenteerd krijgen in het Maastrichtse restaurant Beluga, dat bekroond is met twee Michelinsterren, is een marshmallow met vijf hartige smaken. Het is even wennen, een mond vol die de zachte substantie verwerkt, op zoek naar de verschillende smaken. De marshmallow wordt vergezeld door een aantal kleine hapjes waarvan de kroepoek van de inkt van een inktvis en cashewnoten het meest in het oog springt: de stukjes zien eruit als boomschors. De reageerbuis met daarin drie ijskoude groentes die je met een rietje drinkt, mag ook niet onvermeld blijven.

In het lounge-gedeelte van het zeer ruime en aangenaam verlichte restaurant wordt de toon gezet voor wat komen gaat: een culinair avontuur met de ene verrassing na de andere. De innemende chefkok Hans van Wolde begroet alle bezoekers persoonlijk en bespreekt met hen het menu. Wat een verademing vergeleken bij de nukkige Savelberg die alleen mensen begroette die hij kennelijk waardig genoeg achtte.

Hetzelfde geldt voor de zeer vriendelijke bediening die ontspannen grapjes maakt en de sommelier die als een acteur heen en weer loopt en met zijn handen zwaait bij de beschrijving van de exquise wijnen die perfect bij de gerechten pasten.

Maar dan het eten. Voor zover je het eten mag noemen. De creaties van de chef-kok zijn stuk voor stuk meesterwerken die soms zo mooi zijn opgemaakt dat we er onze vork of lepel niet in durven te zetten. Absoluut spectaculair is de ronde bonbon van ganzenlever omhuld met chocolade en bladgoud, met binnenin een vloeibare, groene vulling van Granny Smith. Net zo groen als de schil van de appel.

De oesters met koolraap en venkel zijn heerlijk zacht van smaak en de risotto met truffel en langoustine absoluut verrukkelijk. Tussendoor vragen we ons af of dit nu de zogenaamde moleculaire cuisine is, want zo ja, dan moeten we onze vooroordelen daarover terugnemen. Maar het verschilt toch wezenlijk: Beluga is zeer vernieuwend en experimenteel, maar de rijst behoudt zijn eigen structuur en zo ook de zeevruchten en de patrijs. Bij El Bulli, de kampioen van de moleculaire keuken, wordt werkelijk alles ontbonden en weer verwerkt tot iets met een totaal andere structuur.

Het hoogtepunt, zoals dat hoort, is het dessert dat bestaat uit een aantal kleine zoetigheden zoals een krokant van karamel gevuld met olijfolie en suikerpraline (klinkt vreemd, maar was zeer zacht en zoet van smaak), een mooie sliert van amandel en vanille en een Monte Scropinno met kokos.

Na het dessert moeten we naar buiten gerold worden, maar gelukkig hebben ze daar bij Beluga speciale apparatuur voor, zo stelt de ober me gerust en dus nemen we nog een thee en koffie als afsluiting, na het dessert mijn favoriete onderdeel van de maaltijd, vanwege de zoete verrassingen. Voor mij is dit koffie- en theeservies het beste dat we ooit gekregen hebben: een keur van zoetigheden, bonbons, macarons en een onvergetelijke crème vergezellen onze nadronk.

Een bezoek aan Beluga is een aanslag op je financiën, daar hoeven we niet lullig over te doen (hoewel ze ook een lunchmenu hebben voor een zeer schappelijke prijs. Wij kozen voor het uitgebreide menu en waren de rest van de middag zoet), maar het is het meer dan waard. Eén of tweemaal per jaar een bezoekje, en je kunt de maanden erna nog heerlijk nagenieten bij de herinnering aan die uitmuntende symfonie van smaken en kleuren.

Hassnae Bouazza verdedigt op 10 december in het OpZij Café tegenover Myrthe Hilkens de waarden van de Seksuele Revolutie.

culinair, Hassnae Bouazza, 05.11.2008 @ 13:20

[Home]
 

12 Reacties

op 05 11 2008 at 19:28 schreef Jur:

Zo, en dan nu een mailtje met linkverwijzing naar Andrew, es kijken wat die zegt van die culinaire aanval op je shape! :D:D:D:D

op 05 11 2008 at 21:03 schreef hassnae:

Haha, Jur, ik zie hem morgen! Ssssst, niets zeggen, ik beef en tril nu al!

op 06 11 2008 at 07:17 schreef Alf Berendse:

Hassnae, ik heb een keer bij Beluga gedineerd en het grote genoegen was bijna genoeg mij te bekeren tot decadent hedonisme.

op 06 11 2008 at 10:29 schreef Peter:

Ergens heb ik veel moeite me Alf aan een tafeltje in Beluga voor te stellen.

op 06 11 2008 at 11:07 schreef N. Molrat:

Ergens heb ik veel moeite met deze opmerking.

op 06 11 2008 at 11:23 schreef Alf Berendse:

Hoezo? Ik verkeer in uiteenlopende kringen, de fine fleur èn het schorriemorrie.

op 06 11 2008 at 11:27 schreef Peter:

Trek je dan ook een net jasje aan en zo? En gepoetste schoenen?

op 06 11 2008 at 12:04 schreef Alf Berendse:

Peter, als vrienden het vragen trek ik mijn tijdloos maar duur Italiaans kostuum aan. Voor het overige presenteer ik mij bij de fine fleur bij voorkeur als schorriemorrie.
En het geteisem ziet mij als een van hen, heel hartelijk, maar gaat desondanks beleefd met mij om.

Het is de bevolkingsgroep tussen maatschappelijke elite en maatschappelijke onderlaag waar ik niet goed mee overweg kan, omdat ze mij stierlijk verveelt. Geen geld voor Beluga, geen lef voor de straat.

op 06 11 2008 at 12:10 schreef Peter:

Geen geld voor Beluga, geen lef voor de straat.

Da’s een mooie, die ik ga onthouden.

op 10 11 2008 at 21:35 schreef Gina Vodegel:

Dag Peter en co, waarschijnlijk voelde ik aan mijn water dat er iets Mestreechs beschreven werd, want ik heb je site vandaag zelfs twee keer bezocht en de weerzin die me de eerste keer overkwam overwonnen. Beluga staat uiteraard buiten kijf, maar als je echt iets onvoorspelbaars zoekt (en ook niet goedkoop), dan kun je niet vlak bij Beluga vandaan naar Ca’del Biro, da’s een stukje over het plein naar links, stadsdeel Wyck in waar op de hoek een ijssalon ligt, La Luna Rossa, eigenlijk gaat het ook om die ijssalon en niet zozeer het restaurant (dat ligt tegenover de ijssalon) van meesterkok en meester-ijsbereider Huub Biro.

Huub Biro is op zijn zachtst gezegd een aparte persoonlijkheid.
Kun je dan ook het best aan den lijve ondervinden hahaha.

Het vreselijk onweerstaanbaar ogend ijs wordt overweldigend en zeer barok aan het publiek gepresenteerd in diverse smaken en kleuren. Voor wie niet naar Beluga durft, kan of wil, maar toch in hogere smaaksferen wenst te vertoeven…

http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081110/REGIONIEUWS01/654511446/1030

http://www.smulweb.nl/158708/restaurant/recensie/Cadel-Biro

op 11 11 2008 at 07:55 schreef Peter:

Dank voor de tip, mevrouw Van Vogelen.

op 14 11 2008 at 12:51 schreef Paco:

Ganzenlever?? stelletje dierenbeulen. Trechters bij die beesten in de strot en vol gooien, moest verboden worden net als ritueel slachten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS