Home » Archief » Als je schijt hebt aan de ander, heeft de ander ook schijt aan jou


[02.01.2017]

Als je schijt hebt aan de ander, heeft de ander ook schijt aan jou

Tayfun Balçik


Foto: Ryan McGinley

In de kranten en op sociale media wordt 2016 gezien als een verloren jaar. Hoewel wij, in het Westen, kunnen genieten van een relatief veilig en vreedzaam bestaan, is er inderdaad reden voor pessimisme.

Een voorbeeld hiervan zijn de reacties van enkele witte Nederlanders op een afgebrande moskee in Culemborg. Weerzinwekkend. Pure haat van de kinderen van Wilders. Sommige mensen vinden het een slecht idee om maatregelen te nemen tegen zaaiers van oorlogstaal. ‘Waarom vervolg je hun wel, maar niet de leiders in de politiek en media’, vragen zij af.

Consequenties

Het een hoeft het andere niet uit te sluiten. Als één van de 6500 aanklagers van Wilders ben ik voor het aanpakken van dit soort tuig. Hoe hoog of laag je status dan ook moge zijn, de publieke ruimte is niet bedoeld om verkracht te worden door haatfantasieën. Als de openbare orde in het geding is, dan moeten er consequenties volgen. Het feit dat dit jarenlang niet is gebeurd, heeft er juist toe geleid dat het van kwaad tot erger is gegaan. We leven nu in een straffeloze consensus waar alles maar gezegd moet worden. Ebru Umar is daar hét ultieme lelijke gezicht van. Maar goed. Hier wordt ook anders over gedacht. Ik sta in ieder geval open om overtuigd te worden.

Waar ik jullie, mijn lieve lezers, sowieso van wil overtuigen, is dat er andere dingen moeten gebeuren in 2017. Een verloren jaar zei ik zo-even over 2016. Exact. In 2016 hebben vele mensen hun dierbaren verloren aan aanslagen, oorlog en staatsgrepen. Vooralsnog hoofdzakelijk buiten het Westen.

Consequenties

Maar het is een misvatting om te denken dat we ons kunnen afsluiten voor die oorlogen. Wat daar gebeurt, heeft automatisch (globalisering) effect op Europa en Nederland. Zo zagen we vorig en dit jaar grote spanningen vanwege asielzoekers. Gemeenteraden werden bestormd en burgemeesters bedreigd.

Vervolgens de mislukte staatsgreep en de nationalistische gelijkschakeling van Turkije. Die leidde enerzijds tot onrust binnen Turks Nederland, en anderzijds tussen Turks en Wit Nederland. In het eerste geval is Turks nationalisme de boosdoener en in de laatste wit nationalisme of witheid. De verkiezingswinst van Trump en de mogelijke zege van Wilders, Le Pen en andere wit-nationalistische partijen zijn een teken aan de wand.

Eerlijke media

Mijn visie is simpel: als je schijt hebt aan de ander, dan heeft de ander ook schijt aan jou. We moeten ons als samenleving wapenen tegen verdeeldheid. Niets doen is geen optie meer. Meer betrokkenheid is nodig. Vanuit overheden, maar ook vanuit de samenleving. Het is tijd om te investeren in maatschappelijk verantwoorde en eerlijke media.

Vergis je niet, de haatzaaiers blijven niet stil zitten. Zij hebben hun eigen agenda, die ze nog meer dan ooit geinstitutionaliseerd willen krijgen. Dan kan je denken aan types als Thierry Baudet, Theo Hiddema en Erdal Balci. Je weet wel, mensen die vinden dat Nederland zo prachtig perfect is, en al het lelijke externaliseren.

Echte dialoog

Vergeet die gasten. In 2016 waren er ook positieve ontwikkelingen. Waar ik persoonlijk erg trots op ben zijn de Turks-Koerdische gesprekken die we bij The Hague Peace Projects met veel bloed, zweet en tranen op gang hebben gehouden.

Blaaskaken hebben het vaak over ‘verbinding’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’. Maar zijn niet te bekennen als het te heet onder hun voeten wordt. Bij ons vindt echte dialoog plaats. Keihard elke eerste woensdag van de maand. En in de eerste maand van 2017, op 11 januari, verbinden wij ons aan de Armeense Holocaust. Ik nodig alle partijen uit, maar in het bijzonder DENK en Artikel 1, om deel te nemen. Waar ben je bang voor?

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 02.01.2017 @ 09:19

[Home]
 

16 Reacties

op 02 01 2017 at 09:31 schreef Murat:

Mooi gezegd Tayfun.

op 02 01 2017 at 11:02 schreef Bob:

Tayfun legt de vinger op de zere plek. Ik hoop dat de zelfbenoemde gutmenschen onder ons inzien dat zij onderdeel zijn van het probleem.

op 02 01 2017 at 11:58 schreef IT:

Beste Bob,
zoals het nu geformuleerd is kan ik niet uit je bericht opmaken wat je wilt zeggen. Wie of wat zijn volgens jou ‘zelfbenoemde Gutmenschen’, ik heb namelijk geen idee. Wat is volgens jou ‘het probleem’, ik heb weet van een heleboel problemen en vaak houden die ook verband met elkaar, maar ik weet niet wat je bedoelt als je het hebt over ‘het probleem’. En hoezo zijn die ‘zelfbenoemde Gutmenschen’ onderdeel van dat probleem en hoezo zien zij dat niet in? Als ik dat allemaal zou weten zou ik misschien ook begrijpen hoe dit verband houdt met het artikel van Balcik, want dat zie ik nu ook niet.

op 02 01 2017 at 12:29 schreef Thomas E:

Ik vrees dat we door een hele hoop bagger heen moeten voordat de wereld weer wat leuker wordt. We zitten in de polarisatie- en ikke eerst-modus, en er moeten straks eerst veel wonden te likken zijn voordat de weg naar verzoening en verbinding weer gevonden wordt. Zwartgallig? Ik hoop het van harte.

op 02 01 2017 at 13:03 schreef jacobus:

iedereen heeft schijt, lekker makkelijk lekker egoïstisch. Het begint in het klein, probeer maar een zebrapad over te steken ik schat dat 80% je geen voorrang geeft.
Daar begint het gif van schijt aan een ander en de ikke eerst cultuur. Al die mensen die dus niet voor een zebrapad stoppen hebben ook schijt aan een ander al is dat in het klein. Dat is hoe we rollen, dat is de maatschappij. En Thomas de wereld wordt niet leuker , gaat gewoon niet gebeuren, nooit.

op 02 01 2017 at 13:32 schreef Thomas E:

Ach Jacobus, ideaal wordt het nooit. We blijven mensen (= een te ver doorontwikkelde dierensoort). Maar het werkt wel zoals bij de ouderwetse opvoeding: als je een flink pak op je lazer had gehad was je weer een tijdje lief. Daar hoop ik dan maar op.

op 02 01 2017 at 14:05 schreef Kazonga:

op 02 01 2017 at 11:02 schreef Bob:

Handig van je Bob, om de focus te verleggen naar zij die op social media tegen de stinkende brij aan haat in, nuance zoeken en uitdragen. En daarbij heel hard wordt gepoogd om hen de mond te snoeren, door ze voor ‘Gutmensch’ en ‘landverrader’ uit te maken. Wat zuivere Nazi/NSB retoriek is.

Maar, hé, het riool moet wel blijven stromen van deze ‘strijders’ van het ‘vrije woord’. Allemaal schijnbaar legitiem, om fobieën tot werkelijkheid te willen maken.

op 02 01 2017 at 16:19 schreef MNb:

“als je schijt hebt aan de ander, dan heeft de ander ook schijt aan jou.”
Juistem. Het maakt misschien maar weinig verschil, maar daarom ga ik ondanks mijn pessimisme toch maar door te laten weten dat ik de Grote Blonde Leider evenmin moet als jij. Ik moet de goedpraters, bruggenbouwers, verbinders en andere hielenlikkers nog minder.
Hopelijk nemen Artikel 1 en DENK beiden je uitnodiging aan, want verdeeldheid kunnen we helemaal niet gebruiken.

op 02 01 2017 at 18:19 schreef Hans Naaktloper:

Beste Tayfun,

Wil je mij een definitie of een omschrijving geven van wat jij ziet als ‘openbare orde’, ik denk namelijk dat deze nooit los gezien kan worden van een grote mate van cultuurdominantie, en dan blijft mijn vraag staan welk persectief dominant is in jouw perceptie van openbare orde.

op 03 01 2017 at 16:30 schreef Daan:

“We moeten ons als samenleving wapenen tegen verdeeldheid. Niets doen is geen optie meer. Meer betrokkenheid is nodig. Vanuit overheden, maar ook vanuit de samenleving. Het is tijd om te investeren in maatschappelijk verantwoorde en eerlijke media.

Vergis je niet, de haatzaaiers blijven niet stil zitten. Zij hebben hun eigen agenda, die ze nog meer dan ooit geinstitutionaliseerd willen krijgen. ”

Bijzonder, dat lees ik ook steeds bij de rechtse media. Precies dezelfde woorden. Die doen ook steeds een appel op de zwijgende meerderheid. Volgens hun is die rechts. Ik neem aan dat die meerderheid volgens jullie links is?

Woordje van de week:

‘enantiodromia’

op 03 01 2017 at 20:03 schreef Bart Keijzer:

Ik heb even moeten googelen want begrippen als “enantiodromia” heb ik als barbaarse witman natuurlijk niet paraat maar: Spot on!

op 03 01 2017 at 20:48 schreef Kees Romijn:

De heer Rutte heeft ons vier jaar lang mogen treiteren vanuit het torentje. Met deze huidige regering hebben wij geen vijanden meer nodig.

op 03 01 2017 at 23:51 schreef ikzelf:

Chicken and the egg, Daan.

op 04 01 2017 at 15:39 schreef MNb:

Dat neem je verkeerd aan, Daan. Als je je ogen nu eens opendoet valt je misschien ook op dat niet iedere kaaskop “minder, minder” roept en dat links op dit blog net zo hard bekritiseerd wordt.

op 04 01 2017 at 16:23 schreef dewanand:

============== [wfor1340:90]

N1: ref cit van tkst Tayfun Balçik:

‘Waar ik jullie, mijn lieve lezers, sowieso van wil overtuigen, is dat er andere dingen moeten gebeuren in 2017. Een verloren jaar zei ik zo-even over 2016. Exact.’

‘Dan kan je denken aan types als Thierry Baudet, …’

N2 ==== Reactie v Waldo Dewanand, heeft 98,6 % DNA van Indiase Chimpansee aapjes en Wieroe

N3. ja Tayfun, gelijk heb je, in 2017 moeten er andere dingen gebeuren, maar hoe definieer jij in je hoofd nou ‘andere dingen’? Moeilijke kwestie, ja gelukkig heeft Nederland actieve Turkse denkers en schrijvers zoals jou, die dit patatlandje significant verrijken. Ja, zou Geert Wilders nou een Turkse Pizza durven te eten dit jaar om iets anders te doen??

N4. Wieroe en ik gaan hard werken in onze luie, warme mandjes met zes poten samen achter ons Microsoft Natural toetsenbord en de basis leggen voor het begin van de zgn interetnische dialoog vanuit vnl Hindoe Nazi (homo) Katten vectoriele viewpoint en perspectief. Ja de kat weet het altijd beter zeggen alle lange, hogere, superieure, blanke HOllanders.

op 04 01 2017 at 16:25 schreef sjonnie:

Of pisvlekken die met moeilijke woorden indruk proberen te maken hebben een gebrek aan argumenten, daan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS