Home » Archief » Aylin Bilic, voor al uw nepnieuws over moslims en Turken


[21.05.2022]

Aylin Bilic, voor al uw nepnieuws over moslims en Turken

Peter Breedveld


Illustratie: Seong Ryul.

Er is de laatste jaren nogal wat te doen geweest over nepnieuws en desinformatie, vooral vanwege Trump en corona. Daarbij wordt dan gewezen naar groepen op het internet als verspreiders van nepnieuws. Daartegenover staan de reguliere media die nooit op één bron afgaan, alles checken en dus betrouwbaar zijn.

Nou zal het grosso modo zo zijn dat je voor informatie over corona of Poetin beter af bent bij NRC Handelsblad dan bij Café Weltschmertz, al kun je voor een completer beeld van bijvoorbeeld de Palestijnse kwestie weer niet zonder het tegengeluid van allerlei alternatieve media op het internet, en is voor een realistische kijk op extreemrechts Frontaal Naakt absoluut onmisbaar. Wie alleen NRC leest, denkt dat Geert Wilders een normale politicus is die wordt bedreigd vanwege zijn kritiek op de islam.

Desondanks beschouw ook ik de NRC als een degelijke, betrouwbare verstrekker van bona fide nieuws en ik ben al wat meer op mijn hoede bij Trouw en de Volkskrant, maar toch zijn ook die in mijn ogen, door de bank genomen, kwaliteitsmedia.

Subjectieve blik

Toch zijn ook deze kranten verspreiders van nepnieuws en desinformatie, en niet incidenteel. Elke dag wordt de lezer belazerd, en wel in de columns van deze kranten. Ik begrijp dat een columnist zijn subjectieve blik op de wereld deelt, dat hem of haar of hen meer vrijheid is gegund dan de schrijvers van de artikelen op de nieuwspagina’s en bijvoorbeeld het wetenschapskatern. Een columnist mag schmieren en overdrijven, sarcasme en ironie gebruiken.

Maar hij of zij of hen mag geen leugens verspreiden, en toch doen columnisten dat heel vaak, ook in NRC.

Neem deze column van Aylin Bilic, van wie me totaal onduidelijk is waarom ze een column in NRC heeft, want op een scherpe blik of enig analytisch vermogen heb ik haar nooit kunnen betrappen. Op Twitter vertoont ze nogal bizar gedrag. Zo intimideerde ze bijvoorbeeld VU-hoogleraar Stefan Paas door bij zijn werkgever te klagen, omdat hij erop wees dat ze in haar tweets moslims stigmatiseert, waar geen woord van gelogen is. Mensen aangeven bij hun werkgever vanwege hun kritische opstelling, ik heb er een enorme tyfushekel aan. Je bent schorem, als je dat doet.

Regelrechte leugens

In haar column ‘Gebruik ‘Eid al-Fitr’ is knieval voor oprukkend conservatisme’ zet Bilic een verzoek van de koepelorganisatie Contactorgaan voor Moslims en Overheid, om het woord ‘Suikerfeest’ te vervangen voor het Arabische ‘Eid al-Fitr’, op één rij met het afschaffen van het recht op abortus in Amerika, geweld tegen homo’s in Rusland en het afschaffen van zeg maar alle vrouwenrechten in Afghanistan. Ze mag zulke idiote vergelijkingen maken als ze dat zo ziet. Ik vind dat je dan niet in een redelijke krant als NRC thuishoort, maar goed.

Wat niet mag is om zo’n stelling te onderbouwen met regelrechte leugens en dat is wat Bilic doet. Ze spelt de lezer een hele reeks volstrekte nonsens op de mouw, met het doel moslims en Turkije in een kwaad daglicht te stellen. Het is racistische haatpropaganda. Het is nepnieuws en desinformatie.

Zo beweert Bilic dat de naam ‘Suikerfeest’ volgens het CMO een belediging voor de islam zou zijn. Nepnieuws. ‘Volgens CMO-voorzitter Muhsin Köktas dekt Suikerfeest niet de lading van het religieuze feest’, meldt de Volkskrant. Niks belediging, dus. het CMO wil gewoon erkenning voor het feit dat het feest meer behelst dan de zoetigheden die moslims elkaar en anderen geven. Ook belangrijk is dat Köktas benadrukt: ‘Het is daarom ook geen harde eis, we begrijpen dat het tijd kost om te wennen aan nieuwe woorden.’

Onverdraagzame moslim

We weten allemaal wat Bilic hier doet: appelleren aan het beeld van de onverdraagzame moslim die de wereld desnoods met geweld zijn wil probeert op te leggen. Het is een constante in haar oeuvre en in dat van bijvoorbeeld de bribbelprozelaar Erdal Balci en beroepsafvallige Lale Gül.

Bilic schrijft dat de strijd tegen het woord ‘Suikerfeest’ al jaren gaande is in Turkije, waar het ministerie van godsdienstzaken, Diyanet, adviseert het woord niet meer te gebruiken. ‘Gelukkig blijft een groot deel van de Turkse samenleving het begrip Suikerfeest gewoon gebruiken’, aldus Bilic. Dus wat is dan het probleem? Er wordt niemand iets opgelegd, er wordt niks verboden. Mag er helemaal niet over een naam worden gediscussieerd?

Bilic, die ons er nog eens goed van wil doordringen dat Turkije een theocratische dictatuur is, beweert dat de Turkse vicepremier in 2014 schaterlachen door vrouwen in het openbaar wilde verbieden. Even googelen: nepnieuws. De man adviseerde vrouwen om niet in het openbaar te lachen en werd keihard in het openbaar door vrouwen uitgelachen. Bilic schrijft dat abortus in Turkije niet verboden is dankzij de oppositie. Ik ben aangenaam verrast.

Eierfeest

‘Hoe zouden overheid en media reageren als christelijke fundamentalisten zouden eisen dat het woord Pasen vervangen moet worden?’ vraagt Bilic. Nonsens. Pasen dekt de christelijke lading van het feest prima. Het is het CMO die een betere vergelijking maakt om het woord ‘Suikerfeest’ niet meer te gebruiken: ‘Met Pasen zoekt en eet men eieren, maar we noemen het geen eierfeest.’ En dit is waar christelijke fundamentalisten daadwerkelijk over klagen: dat Pasen is verworden van de viering van de wederopstanding van Christus onze Heer tot een eierfeest, terwijl we het nog steeds Pasen noemen.

Warhoofd.

‘De termen Kerst en Pasen worden steeds meer vervangen door winterfeest en lentefeest, juist om ze van iedere religieuze connotatie te ontdoen.’ O, flikker toch op, dat is het Domrechtse vertoog van de ‘war on Christmas’. Nepnieuws.

Grijze Wolven

Bilic is één van die vele kemalistische Turkse Nederlanders die altijd met het schrikbeeld van het onvrije Turkije van Erdogan aan komen zetten om Nederland te overtuigen net zo onvrij te worden door bijvoorbeeld hoofddoeken en conservatieve islamitische clubs te verbieden, en die daarom zo populair zijn op de Nederlandse redacties, die allemaal zo islamofoob als de neten zijn. ‘Frankrijk heeft de extreem-rechtse Grijze Wolven recent verboden. Nederland durft dat niet aan’, schrijft Bilic. Nepnieuws. Nederland wil dat niet, en terecht. In de Kamer staat Geert Wilders te schreeuwen dat immigranten hyena’s zijn en Baudet dat de edele blanke beschaving vervangen wordt door allerlei gekleurde bastaardbeschavingen, maar wij moeten de Grijze Wolven verbieden? Democratie is niet voor huilbaby’s.

Van een krant die zich erop voorstaat ‘feitelijk, betrouwbaar, diepgravend en genuanceerd’ te zijn en die zich presenteert als het medicijn tegen nepnieuws en alternatieve feiten, verwacht ik wat beters dan columnisten die hun podium gebruiken om te hitsen tegen moslims en Turken met aperte leugens. Geen nepnieuws in mijn kwaliteitskrant, NRC!

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 21.05.2022 @ 14:48

[Home]
 

1 Reactie

op 21 05 2022 at 14:48 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS