Home » Archief » Het bribbelproza van Erdal Balci


[23.12.2018]

Het bribbelproza van Erdal Balci

Peter Breedveld

Mijn broze hoofd zintelt nog na van het jongste pennefruit van Volkskrant-columnist Erdal Balci, die zijn gullibele lezers het Oost-Europese bos instuurt als een school vilten vogels, overgeleverd aan de luim van Balci’s deliriërende bribbelproza dat naijlt van de bizar-neigende metaforen die als verschaalde vlokken neerdalen in een winters Narnialandschap, teneinde ons zo vlak voor de kerstdis tot overpeinzen aan te zetten, als het huilende zigeunermeisje op haar schrijnende steen.

Erdal Balci is één van die allochtonen die zich van een comfortabel plekje in de gunst van de witte man hebben weten te verzekeren door onvermoeibaar te drammen over de misstanden en achterlijkheden van Nederlandse allochtonen, waarop zij uiteraard de positieve uitzondering vormen, en waarover men ZWIJGT, maar zij natuurlijk niet.

Hyperventilerende klasse

Als je heden ten dage in de krant leest dat ergens over GEZWEGEN wordt, weet je dat het gaat over een onderwerp waarover de hyperventilerende klasse al vijftien jaar lang zijn zenuwenbek niet houdt, namelijk DE ISLAM.

Dat is bij Balci niet anders. Hij wil ons wijsmaken dat de armoede onder niet-westerse allochtonen wordt veroorzaakt doordat ze hebben meebetaald aan de bouw van moskeeën en de rest van hun spaargeld hebben gestoken in een huis in het Moederland, in plaats van dat ze hun geld en energie hebben geïnvesteerd in Gewoon Gezellig Nederland. Door de MISLUKTE INTEGRATIE, kortom.

Dat is vaste prik bij Balci, dit gedram over mislukte integratie en de schuld van de allochtonen, maar bij hem legt die racistische haatpropaganda het in de strijd om mijn verontwaardigde aandacht altijd af tegen zijn idiote schrijfstijl.

Ik bedoel, ik raak altijd geïrriteerd als ik het zoveelste stuk in de kwaliteitskranten zie waarin eenzijdig wordt geklaagd over de tekortkomingen van allochtonen en dan altijd in combinatie met die volstrekt surrealistische bewering dat daarover wordt GEZWEGEN, dat je er niks over mag zeggen, maar bij Balci is het vooral de pseudo-literaire pretentie die ik aanstootgevend vind. Ik lees die stukken van Balci wel drie keer, om te begrijpen wat er überhaupt staat, maar ook omdat ik gewoon niet kan geloven dat iemand met deze delirische nonsens wegkomt.

Ongebreidelde haat

Zo voert hij een man op wiens gezicht hem doet denken aan de verf van een volkswagenbus die hij op de schroothoop had gezien, en de vrouw van die man draagt vergeelde kleren. Een gaspedaal wordt teder bemind, een straatlamp maakt een foto en zwijgen is geen pleister op de wonde, geen gaasje zelfs, maar wel heel aangenaam.

Balci zet zowat overal een bijvoeglijk naamwoord voor. Zachte regen, iel lijf, timide kinderen, bedeesde vrouw, harde werker, begenadigde spaarder. Zo giet hij zijn uitzinnige stellingen altijd in de vorm van een 19e-eeuwse smartlap, een keukenmeidenromannetje, het equivalent van het Huilende Zigeunerjongetje. Altijd die mierzoete, sentimentele drek die moet verhullen wat een ongebreidelde haat er van die stukjes van Balci druipt.

En hij schaamt zich echt helemaal nergens voor. Zo bracht hij een keer zijn eigen dode vader in stelling en zijn dochter, die ernstig ziek was geweest (drie keer heb ik het stuk moeten lezen om erachter te komen of het nou die dochter was of die vader die was overleden en ik dacht zelfs even dat die vader die dochter had vermoord, zo onleesbaar is Balci’s proza) om Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk van DENK een reeks dodelijke ziektes toe te mogen wensen. En mooi dat journalist Margriet Oostveen het vond! Ze was tot tranen geroerd en ze werd ZO WOEST toen ik haar uitlachte dat ze me vervloekte en blockte op Twitter, maar pas nadat ze me in haar drift eerst per ongeluk was gaan volgen omdat ze het block-knopje zo snel niet kon vinden.

Pseudo-poëtische bagger

Ha Ha Ha! Die lezers van Balci, die vormen feitelijk de hoofdattractie van die stukkies van hem. Die pinken bij elk bijvoeglijk naamwoord een traantje weg. Als Balci schrijft dat een vrouw ‘vergeelde kleren’ draagt vragen ze zich niet af of ze zichzelf misschien heeft ondergepist maar krijgen ze een brok in de keel, hun gemoed schiet vol bij dat gezicht als een afgedankte volkswagenbus. Bij mij komt dan de koffie mijn neusgaten weer uit.

Ik moet denken aan Hans Teeuwen, die zijn publiek muisstil kreeg bij een gedicht, dat hij voordroeg over de schaduw van de wanhoop en tranen op de ruit en iets met een huilende nar, om het daarna keihard uit te lachen omdat die zinnen, zei hij, de grootste pseudo-poëtische bagger vormden die hij had kunnen verzinnen. “Hiermee wordt jullie applaus voor alles wat ik hiervoor heb gezegd compleet waardeloos”, sneerde Teeuwen.

Balci is ook zo’n pias, alleen weet hij het zelf niet. Of misschien weet hij het wel. Misschien parasiteert hij bewust op de domme goedgelovigheid van zijn lezers. Laat hij thuis aan zijn vrouw zien dat je in dit gekke land de zaal al plat krijgt als je een oude man het gezicht van een oude Volkskwagenbus geeft. Dat je alleen maar MISLUKTE INTEGRATIE en ZWIJGEN hoeft te schrijven en dan werkelijk overal mee wegkomt. De idiootste metaforen, de valste sentimentaliteit, de bizarste beweringen.

Vermolmd aardmannetje

Niemand die zich dan nog afvraagt of Balci opzettelijk de discriminatie en uitsluiting in het vermeend-tolerante gastland buiten beschouwing laat, het feit dat een Nederlander met een Turkse achtergrond altijd een Turk zal blijven, die je dus ter verantwoording mag roepen voor alles wat Erdogan doet en zegt en die je straffeloos mag stigmatiseren als ISIS-supporter, als je denkt dat zulks je politieke winst zal opleveren.

Zulke zaken zullen toch ook hebben bijgedragen aan het isolement van die oude man en zijn vergeelde vrouw, ze zullen zelfs de heimwee naar het Moederland hebben versterkt en de gretigheid om bij te dragen aan de bouw van een moskee, waar hij tenminste wel werd gezien, en niet openlijk werd veracht.

Maar nee, je bratelt wat als een vermolmd aardmannetje wiens hersens zijn aangetast door de breinschimmels van een vergeten pot gruttelgrotters en het volk hangt aan je lip. Want je hebt ze betoverd met MISLUKTE INTEGRATIE en ZWIJGEN.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 23.12.2018 @ 12:28

[Home]
 

1 Reactie

op 23 12 2018 at 12:28 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS