Home » Archief » Bali (7)


[30.08.2014]

Bali (7)

Peter Breedveld

bal7
Illustratie: Ida Bagus Rai

Bali is één van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben. Helaas is het ook erg vervuild. Het milieu is niet iets waar de übersympathieke Balinezen zich erg druk om maken. Overal ligt plastic afval. Overal drijven petflessen en plastic zakken. Loop je over een brug in Ubud, zie je beneden een riviertje stromen waar een naakte vrouw zich staat te wassen alsof je vanuit 2014 in de hoogte zo de negentiende eeuw in kijkt. Heb je eindelijk uitgevonden hoe je daar komt, daal je af, zwetend en struikelend, sta je bij die rivier praktisch op een vuilnisbelt, terwijl vijf meter van je vandaan een man net zijn sarong heeft afgedaan en in het water is gaan zitten poepen.

Ik weet nog steeds niet zeker of hij daar echt zat te poepen, want hij zat gehurkt in dat water met zijn handpalmen tegen elkaar als in een gebed of bij een ceremonie. Maar hij was in zijn blote kont, dus ik neem aan dat de rivier – dezelfde plek waar ik een vrouw zich zag wassen – door de omwonenden wordt gebruikt als toilet, badkamer én afvaldepot.

Loszittende stoeptegels

Zo jammer. De trottoirs in Ubud zijn levensgevaarlijk. Hier in Nederland klagen mensen vaak bij hun gemeente over loszittende stoeptegels. In Ubud zitten er gaten in het trottoir waar hele families kunnen wonen. De Ubudezen zien die gaten als een mooie kans om van hun huisvuil af te komen. Overal die plastic verpakkingen, zakken en petflessen.

bali2.1

bali2.2

bali2.3

bali2.4

bali2.19

bali2.7

Ik vind het zo contrasteren, die elegante, mooie Balinezen en dan die vieze tyfuszooi overal. Het ligt tot aan de voordeur van hun huizen: verpakkingen maar ook kleding en kapotte gebruiksvoorwerpen en matrassen. Niemand die zich geroepen voelt om tenminste zijn eigen stoepje schoon te houden. Blijkbaar ook geen overheid die mensen erop wijst dat het leven een stuk prettiger is als je in het park gewoon in het gras kunt gaan liggen, in plaats van op een tapijt van vertrapte plastic en blikjes en wat niet al. Ik zag geüniformeerde schoolkinderen in het park iets nationalistisch doen, keurig opgesteld in militaire rijen, één of ander lied scanderend, midden tussen het vuilnis. Het deprimeerde me.

Toeristische steenpuist

Het wordt minder als je de stad verlaat en het achterland in trekt. De vorige keer dat we op Bali waren – tot mijn eigen schok alweer vijf jaar geleden – hebben we voornamelijk dát gedaan en toen viel het me niet op. Deze keer brachten we veel tijd door in Ubud en zag ik overal die rotzooi. In Seminyak, aan de zuidkust, zijn de trottoirs beter onderhouden en is het ook schoner. Ik vermoed dat dit komt doordat Seminyak is gekoloniseerd door buitenlandse ondernemers, detailhandelaars en mode-ontwerpers met hun eigen boetiekjes en door de surfende toeristen. Als ondernemer maak je je zaak graag toegankelijk voor je klanten, dus zorg je voor een veilige stoep.

Maar in Seminyak zijn de mensen weer erg onaardig. Niet de Balinezen, maar diezelfde buitenlanders die hun stoepje zo goed onderhouden. Arrogant en onvriendelijk, zakelijk. Seminyak is helemaal gericht op de luxe toeristen. Dat betekent dat het een soort Benidorm voor de rijken is, een toeristische steenpuist waar desalniettemin veel juweeltjes zijn verborgen. Er zijn een paar goede restaurants; we hebben fantastisch gegeten in het hippe restaurant Sarong, iets té hip naar mijn smaak, en heel erg lawaaiig, met van die aangeschoten schreeuw-Australiërs, maar verrukkelijk eten. Fusion op z’n Balinees, zeer smaakvol.

bali2.5

bali2.6

bali2.15

bali2.16

bali2.17

bali2.18

bali2.20

bali2.21

bali2.22

bali2.23

Balinese danseressen

Voordat we naar Sarong gingen, hebben we iets gedronken in de tuin, grenzend aan het strand, van het fantastische en peperdure hotel Oberoi, waar toevallig net een Legong-opvoering was. We konden alleen de welkomstdans bijwonen vanwege onze afspraak. Het was een dans ter verwelkoming van de goden, waarbij aan het eind bloemblaadjes over het publiek werden gegooid. Prachtige Balinese danseressen op gamelanmuziek waar ik steevast tranen van in mijn ogen krijg. Zó mooi, zó gracieus.

We hebben ook nog een stukje van de oorlogsdans gezien die daarna kwam, opgevoerd door een man. Ik zou een metalband willen beginnen, die Lemah Lembut noemen en dan in zo’n uitdossing optreden. Wat zou dat cool zijn.

Met mijn telefoon heb ik foto’s gemaakt. Niet de mooiste foto’s ooit, maar zo krijgt u een indruk.

bali.2.24

bali.2.25

bali.2.26

bali.2.27

bali.2.28

bali.2.29

bali.2.30

bali.2.31

bali.2.32

Lees over onze eerdere avonturen op Bali (inclusief een verdwaling in de jungle) in 2010 hier, hier, hier, hier, hier en hier. Lees ook Gruwen op Bali op Aicha Qandisha.

Peter Breedveld, Reizen, 30.08.2014 @ 13:20

[Home]
 

34 Reacties

op 30 08 2014 at 13:57 schreef hanna:

Qua vervuiling vond ik Bali niet erger dan veel landen in Afrika. Wat ik wél heel storend vond was dat ik in dat niet-islamitische land elke nacht wakker werd van de luidkeels geschreeuwde gebeden in een moskee, wel 20 km verderop.

op 30 08 2014 at 14:18 schreef Haes:

@hanna

Als je zo’n goed gehoor hebt, zou je misschien een gehooramputatie moeten overwegen.

op 30 08 2014 at 14:20 schreef Herbert:

@Hanna, als ik jou was zou ik mijn algemene ontwikkeling bijspijkeren.

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking, nog voor India, Pakistan, Banghla Desh en Iran.
Tot 1949 ha het Koninkrijk der Nederlanden het grootste aantal moslims.

op 30 08 2014 at 14:24 schreef Mohammed:

@hanna; ik zou een carrière bij de overheid overwegen. Bijvoorbeeld als echelon medewerker.

op 30 08 2014 at 14:56 schreef MNb:

Herbert, als ik jou was zou ik niet alleen mijn algemene ontwikkeling bijspijkeren, maar ook mijn leesvaardigheden. Hanna heeft het over Bali en daar is 93% hindoe. Toegegeven, ze schrijft land en geen eiland. Maar ook als je dat niet doorhebt zegt dat meer over jouw beperkt begripsvermogen dan over Hanna.

op 30 08 2014 at 15:33 schreef Shula:

Er dringt zich een nogal zorgelijke discrepantie op, een gebrek aan consistentie zo u wilt, in de berichtgeving over orde en netheid door de schrijver dezes.

Wanneer Nederlanders hun vuiligheid op straat gooien is dat een reflectie van hun volksaard, dan komt dat omdat Nederlanders barbaren zijn, asociale varkens. In Japan bijvoorbeeld is men erg netjes, dat siert dus de Japanners, je kunt er hun superieure beschaving aan aflezen

Op Bali ligt dat weer net iets anders kennelijk. Daar is de ordelijkheid in Seminyak juist een reflectie van de arrogantie en onvriendelijkheid van kapitalistische Westerlingen terwijl de smerige rotzooi van de Balinees hem juist zo lief, gezellig en authentiek maakt.

op 30 08 2014 at 15:38 schreef Martin:

En de resterende 7% is geen hindoe.
Dat er ook moslims wonen, is niet zo vreemd natuurlijk in het grootste islamitische land ter wereld.
Beetje vreemd om daar op vakantie te gaan en je dan aan moskeeën te gaan ergeren.

op 30 08 2014 at 15:55 schreef Peter:

Hoi Shula, wat dacht je, ik neem een allochtoons klinkende naam, dan ziet niemand dat ik een verbitterde blanke PVV’er ben?

Ik zie geen discrepantie, hoor! Japanners zijn erg aardig, Nederlanders over het algemeen niet. Ik en een paar andere uitzonderingen daargelaten. Ik leg geen direct verband tussen aardigheid en slordigheid wat het milieu betreft. Ik zeg wel dat ik die vervuiling op Bali, die achteloosheid waarmee de eigen omgeving wordt vervuild, niet kan rijmen met de sympathieke aard van de Balinezen. Ik begrijp natuurlijk wel dat, als je elke dag weer moet afwachten of jij en je gezin gaan eten, je prioriteiten iets anders liggen dan in Nederland.

Ik zie wel welk punt je probeert te maken. Hetzelfde punt dat alle verbitterde PVV’ers proberen te maken, maar die vlieger gaat weer niet op. Je kunt niet naar oudere stukjes van mij verwijzen en zeggen: “Toen zei je dat, dus je bent totaal ongeloofwaardig, hahaha, vuile zelfislamiseerder.”

Nederlanders vervuilen de trein omdat ze schijt hebben aan anderen. Balinezen hebben geen schijt aan anderen. Maar misschien vind jij wel dat Nederlanders hun trein vervuilen omdat ze daartoe gedwongen worden door islamitische schoonmakers.

op 30 08 2014 at 16:23 schreef Herbert:

MNb, Tokkie Hanna heeft het over het land. Ik weet dat veel Indonesische eiland de Islam niet de grootste godsdienst is.

Maar ik ben het geblaat van dit soort Tokkies meer dan zat. Laat Hanna dan lekker naar PVV-stan gaan.

Ik hoop oprecht dat als ze weer naar een vreemd land gaat dat de moskee of 20 meter afstand zit van haar hotelkamer en dat de voorzanger van dienst de geluidsinstallatie van Motörhead in bruikleen heeft.

op 30 08 2014 at 18:02 schreef Shula:

Bedankt Peter dat je de blootgelegde inconsistentie wat toelicht. Je artikel barbaren is echter nog geen 6 maanden oud dus je verweer slaat nog geen deuk in een pakje boter. Of je een islamiseerder bent kan me niet schelen, je hypocrisie vind ik wel stuitend. Ik wil heel graag geloven dat je maatschappijkritiek het niveau van ‘weg met ons’ overstijgt maar je maakt dat op deze manier onmogelijk en door iedereen die kritiek op je heeft als PVV’er weg te zetten zet je vooral jezelf voor gek. Oh trouwens, Shula is een gewone Joodse naam hoor. Het is een verkorting van Shulamit wat vreedzaam betekent en ik ben zo Nederlands als maar kan.

op 30 08 2014 at 19:41 schreef Maarten:

Ha Shula, ik snap die beschuldiging van hypocrisie niet. Wanneer Nederlanders afval zo weggooien is dat vooral omdat ze denken dat een ander dat wel voor ze opruimt. En als niemand het gaat opruimen dan hebben ze er inderdaad schijt aan.
Bij Balinezen (en bij veel inwoners van 3e wereld landen) zit het niet in hun systeem / cultuur om hun omgeving schoon te houden. Ik snap het ook niet, Peter ook niet. Het interesseert ze denk ik niet. Het moet hun worden geleerd. Enfin, je kan het niet vergelijken met Nederland.
Dat Peter je een PVV’er noemt kan ik weer niet begrijpen, maar het heeft vast te maken dat je zijn zgn hypocrisie wil blootleggen. Zoals wel meer tegenstanders van Peter doen.

Oja Peter, in Vietnam en India hangt de openbare toilet ook boven de rivier. Smakelijk. Trouwens India maakt het nog bonter door ook lijken te dumpen in de rivier waar op nog geen 100m stroomafwaarts mensen zich staan te wassen.

op 30 08 2014 at 19:41 schreef Peter:

Dat je zo Nederlands bent als maar kan, was me meteen duidelijk. Dat je een verbitterde PVV’er bent, ook. Shula is geen ‘gewone Joodse naam’ maar een allochtoons klinkende naam. Zo probeert racistisch tuig als jij zijn puntje te drukken al zolang als deze site bestaat.

Of mijn verweer een deuk in een pakje boter slaat, bepaal jij niet. Iets weerleggen of inhoudelijke argumenten inbrengen doe je sowieso al niet.

Nogmaals: in mijn stukje over de schoonmaakstaking betoog ik dat de treinen niet vies zijn omdat de schoonmakers staken maar omdat Nederlanders er een bende van maken. Omdat ze nou eenmaal barbaren zijn, inderdaad. Balinezen zijn lieve, aardige, behulpzame, beleefde, vrolijke mensen. Ze maken desondanks veel rotzooi. Japanners zijn zeer beschaafd en houden de boel schoon. Ik zie geen inconsistentie. Ik zie alleen een verbitterde PVV’er met een allochtoons klinkend pseudoniem die geen kritiek op zijn geliefde Hollandsche natie kan velen.

Not my problem. Je volgende reactie is inhoudelijk of wordt geweigerd. Kun je elders weer huilen over ‘censuur’. I do not care.

op 30 08 2014 at 19:47 schreef Peter:

Dat Peter je een PVV’er noemt kan ik weer niet begrijpen, maar het heeft vast te maken dat je zijn zgn hypocrisie wil blootleggen. Zoals wel meer tegenstanders van Peter doen.

Door te verwijzen naar een stukje dat ik eerder heb geschreven en onder een allochtoons klinkende naam, zoals ze altijd doen, al jaren en jaren.

Ik heb inmiddels zoveel ervaring dat ik eigenlijk niet meer kan worden verrast en alles al van kilometers afstand aan zie komen.

op 30 08 2014 at 21:46 schreef Mohammed:

Het is inderdaad verbazingwekkend. Hoe sympathieke volkeren er zo’n bende van maken. Egypte, Marokko en Tunesië geen uitzondering. Overal restafval en het interesseert ze helemaal niets. Een Marokkaans familielid vertelde me ooit eens dat dit alles met educatie te maken had. Er wordt simpelweg weinig tot geen aandacht aan afval/milieu besteed. Doodzonde. De mensen zelf daarentegen zijn gastvrij, behulpzaam en vriendelijk. Eigenlijk gelijk aan Bali.

op 30 08 2014 at 22:34 schreef MNb:

@Herbert: “Maar ik ben het geblaat van dit soort Tokkies meer dan zat.”
Zal best. Maakt je foute punt nog niet valide. Zoals ik al schreef: het zegt meer over jouw beperkt begripsvermogen; die zet je er toe aan een stropop te neuken. Ze heeft het over Bali, niet over Indonesie.
Daarom heb ik het tegen jou, niet tegen Haes en Mohammed.

op 30 08 2014 at 23:51 schreef Olav:

Ik las gisteren of eergisteren ergens (kan het nu natuurlijk niet meer terugvinden) dat meer mensen ter wereld een mobiele telefoon hebben, dan toegang tot een ordentelijk functionerend toilet. Zo zal die meneer die in dat riviertje zat te kakken dat toch ook érgens moeten doen, en zolang het riviertje een beetje volume en doorstroming heeft hoeft het misschien ook niet zo’n ramp te zijn.

Natuurlijk zou het beter zijn als er riolering was, en een vuilnisophaaldienst. Zoals we hier sinds een eeuw of anderhalf normaal zijn gaan vinden. Wat houdt de Balinezen tegen? Ik weet het ook niet. In andere delen van de wereld zou ik zeggen: geldgebrek en onderontwikkeldheid, maar dat gaat m.i. voor Bali en in het algemeen voor Indonesië niet op.

Misschien ervaart men het probleem zelf gewoon nog niet als nijpend genoeg. Geen prioriteit. Soms is het ook gewoon lastig voor een maatschappij als geheel om in te zien dat men überhaupt een probleem heeft. Dat kennen we hier ook, maar dan weer op andere vlakken…

op 31 08 2014 at 07:35 schreef Rob:

Vuilnis, daar kunnen we hier van meepraten. De Zuid-Italiaan is zorgeloos met zijn rommel, maar de vraag is of dat nu “de volksaard” is of omdat het zinloos is gebleken de boel netjes te houden als soms het vuilnis wekenlang niet wordt opgehaald.
Toevallig waren wij gisteren in Vibo Valentia en parkeerden we op een nogal groezelige plek. Toen we terugkwamen stond de auto in de volle zon en rook je al waarom die plek zo smerig was: het vuilnis van weken was er kortgeleden weggehaald.
In Duitsland laat ik het brandende puntje van mijn sigaret op straat vallen (alleen tabak en as) en gooi ik het filter in een vuilnisbak. Dat heeft daar ook zin. Hier dénk ik er niet eens aan.

op 31 08 2014 at 09:21 schreef Peter:

Doe es effe lekker normaal tegen Herbert, NMb. Hij heeft groot gelijk, Hanna komt hier zeuren over de islam onder een stuk waarin dat totaal niet aan de orde is. Richt je venijnige pijlen op haar.

De vorige keer, dat ik stukken over onze reis over Bali schreef, kreeg ik dat gezeik ook al steeds. Dat ik over blote borsten schreef terwijl de islam en dat Bali nu nog wel paradijselijk is maar de islam, enzovoort.

Herbert heeft natuurlijk gelijk. Bali mag dan hindoeistisch zijn, maar het blijft deel van het grootste islamitische land ter wereld en wie daar op vakantie gaat, moet niet zeiken over de overlast van een moskee. Dat is als een tocht door de jungle maken en klagen dat het daar zo groen is.

Nog afgezien van het feit dat ik denk dat dat moskeeverhaal bullshit is. Er is veel lawaai op Bali, maar de muezzin heb ik er niet gehoord.

op 31 08 2014 at 09:27 schreef Maarten:

@Olav Ik denk dat je gelijk hebt. Volgens mij is het zo dat in die landen de overheid geen flikker voor de burgers doet. Geen opleiding, geen vuilophaaldienst. Geen riolering. Alleen voor de mensen die het betalen of een hotel hebben (en die betalen er natuurlijk ook voor).

@Peter Ha, tja ik denk inderdaad ook dat je gelijk hebt. Dadelijk gaat ze je ook nog betichten van anti semitisme.

op 31 08 2014 at 09:28 schreef Haes:

“Er is veel lawaai op Bali, maar de muezzin heb ik er niet gehoord.”
En ik neem aan: zeker niet van 20 km afstand.

op 31 08 2014 at 09:37 schreef Peter:

Dadelijk gaat ze je ook nog betichten van anti semitisme.

Zie je natuurlijk ook al van mijlenver aankomen op het moment dat iemand begint over zijn ‘hele gewone Joodse naam’.

Zoals de grote Hajo Meyer zei: ‘vroeger waren antisemieten mensen die een hekel hadden aan Joden; tegenwoordig zijn antisemieten mensen aan wie Joden een hekel hebben.’

op 31 08 2014 at 13:00 schreef Maarten:

Ik heb in Indonesië (o.a. Bali) meermalen aan mensen gevraagd waarom mensen zo achteloos hun afval overal laten rondslingeren. Het antwoord was altijd: gebrekkige educatie.

Waar of niet, ik vind het een raar antwoord. Kan je zonder opleiding het verschil tussen ‘natuur’ en plastic niet zien? Hebben wij op school geleerd dat plastic afval lelijk is?

op 31 08 2014 at 14:19 schreef Thomas E:

Maarten, dankzij educatie weten wij dat plastic (normaal gesproken) niet biologisch afbreekbaar is. En dankzij educatie weten wij dat rondslingerend afval ziektes kan veroorzaken. Dus zo raar is dat antwoord nu ook weer niet.

op 31 08 2014 at 15:33 schreef excellentie zwembad:

het zou natuurlijk kunnen dat de balinezen zichzelf er niet aan storen .

op 31 08 2014 at 18:34 schreef Olav:

Maarten:

Volgens mij is het zo dat in die landen de overheid geen flikker voor de burgers doet.

Dat is natuurlijk zo, en de Indonesische overheid is ook niet de minst corrupte ter wereld. Maar een heel aantal andere zaken schijnt men er toch wel redelijk voor elkaar te hebben. Dus dan blijft de vraag: waarom dit niet.

op 31 08 2014 at 19:51 schreef Probeertesnappen:

Hindoetempels kunnen ook versterkte herrie maken tegenwoordig bi bepaalde gelegenheden (niet elke dag). Klinkt best islam-achtig.

Op Bali komen steeds meer moslims, van Lombok en Java, vanwege geld toerisme en omdat ze bepaalde dingen wel willen doen (vertelden Balinezen me). Daarmee ook moskees.
Volgens de Balinezen die ik sprak is er wel wat veranderd sinds er meer mensen van Lombok en Java komen: Hindoetempels worden leeggeroofd. Men moet om en om bewaken.

op 31 08 2014 at 20:06 schreef Peter:

Volgens de Balinezen die ik sprak

Bull-shit. Je hebt nog nooit van je leven een Balinees ontmoet en er worden geen hindoetempels leeggeroofd, of het moet door dronken toeristen zijn.

Waarom zouden moslims hindoetempels leegroven? Om een Ganeshabeeldje op de schoorsteen te kunnen zetten?

op 31 08 2014 at 20:26 schreef René:

Mwa het zal allemaal wel.

Maar als je naar Bali gaat en je gaat storen om het afval op straat… , dat lijkt me toch wel een First World problem. Een beetje als een verwende blanke.

op 31 08 2014 at 20:34 schreef Leo Schmit:

Versterking van lokaal bestuur is de enige oplossing van het afval probleem.

op 31 08 2014 at 23:44 schreef Probeertesnappen:

Het was een chauffeur die we leerden kennen via twee Nederlandse pensionado’s. Hij vertelde het na een paar dagen. Hij woonde in een klein dorpje en ze bewaakten sinds enige tijd zelf hun gemeenschapstempel. Dit omdat er om hen heen uit tempels was geroofd. Hij beweerde dat hindoes dat niet zouden doen en het mensen van Java of Lombok waren die het doorverkopen. Ik heb het verder niet geverifieerd of hem het vuur aan de schenen gelegd.

op 01 09 2014 at 08:53 schreef Olav:

“Probeertesnappen”:

Hij beweerde dat hindoes dat niet zouden doen en het mensen van Java of Lombok waren die het doorverkopen.

Natuurlijk, het zijn altijd mensen van buiten. Ons soort mensen zou dat soort dingen nooit doen.

Goh, waar kennen we dat toch van.

Mensen zijn wat xenofobie betreft ook overal even hopeloos.

op 01 09 2014 at 14:18 schreef excellentie zwembad:

2e wet van godwin als een internetdiscussie mee r dan 20 posts bereikt komt er geheid een halve zool die over moslims begint te zaniken .

Of zullen we dit de wet van Zwembad dopen?

op 01 09 2014 at 19:50 schreef Benedictus:

In Bali ben ik nooit geweest, maar in Oman en Nepal viel vooral op dat juist waar veel toeristen kwamen het redelijk schoon was. Daar was meer controle. Wat ook scheelt, is dat het al schoon was bij aankomst. In de rustiger gebieden was dit duidelijk minder het geval. Onderwijs alleen is onvoldoende, controle is net zo noodzakelijk. Het schoonst was Singapore. Het kost dan ook 100 dollar als je een papiertje om de grond gooit en je wordt gesnapt. Dat was 30 jaar geleden al het geval in een mooi park. Mogelijk is de boete nu veel hoger.

Bali staat nog wel op mijn lijstje om er ooit op vakantie te gaan. Hopelijk komt het er ooit nog van.

op 01 09 2014 at 20:02 schreef vander f:

@Olaf,
Tja, ze bewaken die tempels niet voor niets,
zou me niets verbazen, rovend tuig heb je overal en een Balinees zal zelf de boel niet gauw leegjatten.
In indonesie hoorde ik vaker dit soort verhalen, men mot gasten van andere ‘eilanden’ niet zo.
Om dan te beseffen dat Indonesie gruwelijk groot is met vele volkeren, culturen en talen, zeg maar als de EU.
Waar ik een tijdje zat op Sumatra had men de pest aan Javanen, die pikten de banen in, hadden de hoge posities, men voelde zich overspoeld daar, wat ook wel zo is zie de actieve herhuisvestings politiek aldaar, om het overvolle Java te ontlasten. Werd daar echter ook gezien als een ‘invasie’, machtspolitiek van Java, net als op Papua Nieuw Guinea, eerst massa’s Javanen verschepen en dan pas een referendum uitschrijven of Papua onafhankelijk wil worden of Indonesisch blijft.
En dan op het malieveld ook nog zwarte piet tokkies in je nek krijgen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS