Home » Archief » Blanke


[10.12.2010]

Blanke

Thomas Erdtsieck


Illustratie: Luis Ricardo Falero

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik laat mij en mijn etnische groep voortaan nooit meer discrimineren! Door niemand niet. Andere etnische groepen in ons land laten zich immers ook niet meer wegzetten met denigrerende benamingen, waarom zou ik dat dan wel tolereren. Van oorsprong Afrikaanse mensen wensen geen ‘neger’ of ‘zwarte’ genoemd te worden. Mensen met een Indonesische achtergrond willen niet door het leven gaan als ‘indo’ of ‘bruine’. En Turken en Marokkanen willen weer geen allochtonen of moslims genoemd worden.

Nou, ik wil dus geen ‘blanke’ genoemd worden. Nooit meer. Hallo, heb ik dan overeenkomsten met blanke vla? Of met duintoppen? Of met iemand die blanco uit z’n doppen kijkt? Nou dan. Telkens als iemand tegen mij zegt: “Maar jij als blanke… enz’ voel ik weer die inwendige schok, die striemende vernedering. Ik kan ze wel schoppen. Ik word dan gewoon vergeleken met de eerste de beste IJslandse bankier, zo’n onbetrouwbare bleekscheet met een sproetenhuid, waterblauwe oogjes, dunne mond en melkboerenhondenhaar. Of erger nog: met de rednecks in het zuiden van de USA, waar die sneuen met hun witte gewaden en puntputsen hun feodale ideeën nog steeds mogen rondbazuinen. Om het maar niet te hebben over het überzuivere ras, dat die gek met dat snorretje zeventig jaar geleden voor ogen had. Nee, voor ‘blanke’ laat ik me echt niet meer uitschelden. Nooit.

Mag ik iedereen die dit leest er even aan helpen herinneren dat er een zeer correct begrip bestaat voor mijn soort. Noem mij gewoon een kaukasiër – of desnoods een kaukasische medelander – en je hoort mij niet meer. Ik voel me dan respectvol ingedeeld tussen de arabische, turkse, afrikaanse, melanesische, polynesische, semitische, hispano-indiaanse en chinese medelanders. Ik hoef me niet meer te schamen voor een huid die – kan ik het helpen! – lichter is uitgevallen dan die van alle eerder opgesomde medelanders. Ik kan weer door met mijn leven en hoef me niet constant te verdedigen in ons multicultiland. Kaukasiër dus, oké?

Thomas Erdtsieck durft het met zijn kaukasische huid, kaukasische gelaatstrekken, kaukasisch peenhaar en kaukasisch zelfbewustzijn tegen elke medelander van andere etniciteit op te nemen. Als ‘blanke’ was hij kansloos.

Gastschrijver, 10.12.2010 @ 08:53

[Home]
 

29 Reacties

op 10 12 2010 at 09:22 schreef irrie:

Prachtig! Kaukasisch!

op 10 12 2010 at 09:36 schreef Niek:

Ik zou ook niet graag met Kaukasiër worden aangeduid. Dat roept toch associaties op met schietende en moordende Georgiërs, pogrommende Azeri of scholen uitmoordende Tsjetjeniërs.

op 10 12 2010 at 10:07 schreef Balder:

Een Friesche Angelsaksier uit Germanie

is dat iets !?

op 10 12 2010 at 11:09 schreef MNb:

In Suriname hebben bosnegers en stadsnegers geen enkele moeite met deze betitelingen. Bosjavanen ligt wat moeilijker – indianen willen indianen zijn.

op 10 12 2010 at 11:21 schreef Bert Brussen:

Ah mooi, Erdtsieck! Kijken of we hem hier ook weggekwetst krijgen…

op 10 12 2010 at 12:44 schreef yurp:

Niek, is ‘Germaanse Nederlander’ meer iets voor jou?

op 10 12 2010 at 12:45 schreef yurp:

Wat bedoel je daarmee Brussen?

op 10 12 2010 at 13:16 schreef Niek:

Ik dacht meer aan “Ariër”

op 10 12 2010 at 13:21 schreef yurp:

Hmm, Ariers. Zijn dat geen Iraniers enzo? Daar krijg ik ook weer verkeerde associaties mee.

op 10 12 2010 at 13:40 schreef thomas erdtsieck:

Ha die Bert! Leuk weer eens iets van je te horen.

op 10 12 2010 at 14:41 schreef Saira:

Ik heb een Teutoon in huis, mijn vriend zijn achternaam is de Nederlandse vertaling van een Duitse plaatsnaam.

Hij lijkt een beetje op de beelden van Arno Breker, alleen wat groter en beter geschapen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Arno_Breker_Der_Sieger_(1939).jpg

Een impressie van ondergetekende koeliemeid:
http://www.iloveulove.com/images/tantra-statue.jpg

Denk alleen die Teutoonse god erbij ipv de Indiase

op 10 12 2010 at 14:53 schreef Peter:

Hé daar heb je Saira eindelijk weer! Hallo Saira! Kom wat vaker langs!

op 10 12 2010 at 15:08 schreef thomas erdtsieck:

@Saira

Ik denk dat jullie het leuk hebben samen. Een kaukasiër en een melanesische. Klinkt toch weer anders dan blanke vla met chocoladevla, want dan krijg je van die smerige hopjesvla.

Sorry, ;)) knipoog vergeten.

P.S. ‘Teutoon’ komt toch weer griezelig dicht in de buurt van het gedachtegoed van die gek met dat snorretje.

op 10 12 2010 at 15:46 schreef Frits B:

Op zijn blogsite ziet Thomas er zo uit:

[img]http://thomas-erdtsieck.blogspot.com/[/img]

Daar zie ik toch weinig Kaukasisch in. Als hij nou op Aznavour zou lijken, of Stalin.

op 10 12 2010 at 15:47 schreef Frits B:

Excuses, ging mis. Zie hier:
http://thomas-erdtsieck.blogspot.com/

op 10 12 2010 at 17:12 schreef Saira:

@Peter, ik las/lees af en toe wel mee hoor, alleen had/heb ik mezelf een reageerverbod opgelegd voor forums. Zodra ik begin te OH-en, kan ik niet meer stoppen.

@Thomas E., Teutonen waren een Germaanse stam, niets meer en niets minder. Jammer dat de term zo een negatieve lading gekregen heeft.

Arno Breker was BTW een beeldhouwer die o.a. in opdracht van de man met het snorretje beelden van perfecte Arische mannen en vrouwen maakte.

Mooie beelden, er zijn er een paar die me echt sterk aan mijn vriend doen denken. Als ik het kon betalen versierde ik mijn tuin ermee.

Mijn kind is een schattig karamelvlaatje.

@Frits B. “caucasian” wordt in de VS als synoniem gebruikt voor “white”. Hoewel ze aan het overstappen zijn op de term “European”, wat ook logischer is.

op 10 12 2010 at 17:27 schreef hj:

Wanneer word je aangesproken/aangeduid als ‘blanke’? Ik nooit eigenlijk.

op 10 12 2010 at 17:28 schreef Peter:

Ik heb je echt gemist, Saira. Eén van mijn favoriete reageerders. Je bent een schrijver. Jij zou je geouwehoer moeten kanaliseren door stukjes te schrijven voor Frontaal Naakt.

op 10 12 2010 at 19:31 schreef thomas erdtsieck:

@Saira

Leuk dat ik je heb kunnen verleiden om het zelf opgelegde reageerverbod te verbreken. Met kunst nog wel.

En kom op, doe Peter een plezier en stuur ook eens wat in! Ben zeer benieuwd.

op 10 12 2010 at 20:25 schreef thomas erdtsieck:

@Frits B.

Dat blog is geen blog. Werd mij ooit als voorbeeld aangeboden, maar ben er nooit op in gegaan. Wist miet eens dat het nog ergens rondzwierf.

W.b. het door jou geïnterpreteerde kaukasische uiterlijk heeft Saira het misverstand al rechtgezet.

op 10 12 2010 at 21:18 schreef MNb:

Ha Saira, mag ik je de hand schudden? Net als je vriend ben ook ik een bloedverrader. En ik ben er nog trots op ook. Al was het maar omdat er zulke mooie kindertjes van komen. Een paar honderd meter hier vandaan wonen twee baby’s van een chinese en een bosneger. Snoepjes zijn het om te zien en gratis voor niets een kleurtje waar half Nederland een moord voor zou plegen.

op 11 12 2010 at 01:09 schreef vetklep:

Mijn smaak in muziek is maximaal zwart.
Ik kook tastier dan de funkiest fat mama. Thaiser, Surinaamser, Indischer, Indaser, Mexicaanser, Chineser, Italiaanser en ook Nederlandser dan de natives.
Ik heb met bijna alle kleurtjes vrouwen wel eens gespeeld. Ik heb bijna alle drank en dope die op de wereld te krijgen is tot vervelens toe geconsumeerd. En dat heb ik zelfs ook tijden lang niet gedaan.
Ik heb zo veel mogelijk kunst geabsorbeerd.
Maar ik blijf eruit zien als een Caucasian. Voor wie het iets interesseert.

op 11 12 2010 at 08:49 schreef thomas erdtsieck:

En ik ga er steeds meer uitzien als een vetklep :)

op 11 12 2010 at 21:51 schreef Beukman:

Thomas,
Ik kan er met mijn pet niet bij waarom jij de term “blanke” verwerpt, maar de veel idiotere term “kaukasisch” omarmt.
“Het kaukasische ras” is een vroeg-19e eeuws bedenksel van een van de maffe geleerden die destijds Europa onveilig maakten. Het is in de 1e plaats gebaseerd op bepaalde schedelmaten, en de maffe geleerde ontdekte dat Kaukasische kerels het ideaal het dichtst benaderden. Zo zijn wij aan deze benaming gekomen.
Uiteraard had de man ook uitgedokterd dat het kaukasische ras tevens het oudste ter wereld was – er bestaat geen rassenleer zonder inherent racisme.

Moet je me eens vertellen wat jij gemeen hebt met Kaukasiërs, waar jij je zo graag naar wil laten noemen. Heb je je kop al laten opmeten door een erkend schedelmeter? Ik geef je op een briefje dat die bij jou zo de onzuiverheden eruit haalt, want vermoedelijk is er de afgelopen eeuwen heel wat on-kaukasisch bloed naar binnen gesijpeld. Dus daar ga je al.

Overigens erken ik je probleem wel hoor. “Blanke” slaat ook al zo nergens op.
Zelf heb ik het probleem als volgt opgelost. In discussies met negers, blanken of Aziaten spreek ik over mijn soort als “varkenskleurig”. Iedereen begrijpt wat daarmee wordt bedoeld, en niemand is beledigd.

Laat het woord over je tong rollen om de poëtische waarde te proeven. Homerus (“rozevingerige dageraad”) had het gebruikt kunnen hebben, daar waar Odysseus tijdens die zware jaren op de terugweg naar huis een paar honderd kilometer te hoog verzeild raakte. Als Homerus het heeft over de varkenskleurige volkeren, bedoelt hij de volkeren die leven ten noorden van Griekenland.

op 11 12 2010 at 22:22 schreef thomas erdtsieck:

@Beukman

Ik durf mijn schedel niet te laten opmeten, uit angst dat mijn hersenvolume niet groter zou blijken te zijn dan dat van de homo quasi sapiens. Heb mij met mijn ‘kaukasische’ voorstel gericht naar de algemeen gangbare etikettering van de witmens.

‘Varkenskleurig’ klinkt aardig, dekt zeker de lading als we een blanke als Hans van Baalen in gedachte hebben, maar iemand als Julio Eglesias is dan toch meer everzwijn. Kortom… ik houd het nog even op kaukasisch :)

op 12 12 2010 at 00:58 schreef Eva:

“Kaukasisch” is alleen zinnig als je een Amerikaan bent, en dat zijn wij niet.

Opteer dan voor het in het Nederlands gangbare “Europide”.

“Die Europide man daar heeft net mijn tasje gestolen!”

op 12 12 2010 at 08:10 schreef thomas erdtsieck:

@Eva

‘Europide’ is wel héél oud. Dat was ooit een van slechts 3 hoofdrassen, samen met negride en mongoloide. Daar waren de melanesiërs bijv nog helemaal niet in opgenomen, terwijl Thaise/Indonenesische/Filippijnse etc mensen echt een apart ras vormen.
‘Kaukasisch’ kom ik ook heel veel tegen in Nederlandse wetenschappelijke literatuur, niet alleen in engelstalige. Maar goed, ik ben geen etnoloog en geeft mijn mening graag voor een betere.

Overigens zou ik in jouw voorbeeld gewoon zeggen: ‘Die blanke man heeft net mijn tas gestolen’ (geen tasJE, dat dan weer niet). Want zoals ik in mijn stuk schrijf, zie ik ‘blanke’ als een peioratief begrip.

op 12 12 2010 at 12:25 schreef Eva:

Aantal punten:

1. Europide is een biologische aanduiding die geen bal te maken heeft met het toevoegen van andere mensenrassen. De aanduiding “bultrug” is ook niet ineens niet meer valide voor die walvis omdat je een nieuwe dolfijnensoort hebt ontdekt.

2. Kaukasisch kom ik nooit tegen in wetenschappelijke literatuur. Kaukasisch is pas een rare aanduiding: meer dan twee eeuwen oud, uit de tijd dat nog werd gedacht dat de Zuiverste Blanken op de kaukasus woonden.

3. Maar je hebt dit artikel neem ik aan niet ècht geschreven omdat je je wat aantrekt van “blanke”. Blank zijn in Nederland is default, dus je wordt hier alleen aangeduid als blanke als expliciet moet worden vermeld dat je geen neger bent, en hoe vaak is dat nou? De reden dat “neger” als woord niet meer zo ok is is omdat het ten eerste een zelfstandig naamwoord is (iemand IS alleen maar een neger) terwijl blanke een bijvoeglijk naamwoord is (iemand HEEFT blank-zijn als eigenschap).
Daarnaast is “blanke” hier een neutrale term. “Neger” daarentegen heeft ook zeer negatieve connotaties, van vroeger is dat nog. Luie neger. Blije neger. Domme neger. Negers in stamverband, met kookpotten.
Een Surinamer die bezwaar maakt tegen de term “neger” zoals gebezigd door blanke mannen zegt: ik wil niet meer een aparte benaming hebben, eentje die nog stamt uit de slaventijd, eentje die me dagelijks herinnert aan het anders-zijn, het minder-zijn van vroeger en ook van nu.
Jij vindt het denk ik gewoon leuk om een talking point te maken op internet.

Ik weet wel in welke schoenen ìk liever zou staan.

op 12 12 2010 at 13:04 schreef thomas erdtsieck:

@Eva

Een blije neger draagt geen schoenen. En een varkenskleurige herken je aan zijn spekzolen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS