Home » Archief » Dag van Nationale Schaamte


[07.05.2012]

Dag van Nationale Schaamte

Peter Breedveld


Illustratie: Marvel

Nu we een aantal nationalistische feestdagen achter de rug hebben, met als afsluiter de hemelvaartdag van de god van de proleten, Pim Fortuin, is het goed om een dag stil te staan bij de minder fraaie kantjes van ons lage landje. Welke dag is daarvoor beter geschikt dan vandaag, 7 mei, de sterfdag van Saih Bin Sakam, overlevende van het bloedbad in Rawagede, waarbij 431 Indonesische mannen door de Nederlanders werden vermoord?

Saih Bin Sakam kwam in 2010 naar Nederland, wilde met de koningin spreken, maar die weigerde dat botweg. Nederland is er altijd als de kippen bij om andere landen terecht te wijzen, en de eigen slachtofferrol in de Tweede Wereldoorlog wordt ook altijd flink uitgebuit. Nederland meet zichzelf in de geschiedenisboeken zelfs een heldenstatus van mythische proporties aan.

Maar als het om de erkenning van de eigen fouten gaat, toont Nederland zich altijd minder groots. De medemenselijkheid die Nederland altijd bij anderen probeert af te dwingen, is ver te zoeken als het gaat om de slachtoffers van Hollandse barbarij. Ik noem de Indonesiërs, maar ook de Molukkers en bijvoorbeeld de nabestaanden van de vermoorde mannen en jongens van Srebrenica, die door het Nederlandse volk in de kou zijn gezet.

We eren Nederlandse helden die in feite oorlogsmisdadigers zijn. Ik noem een Piet Hein, die een meedogenloze piraat was. Ik noem een Jan Pieterszoon Coen, waarnaar de Coentunnel is vernoemd en die, de VOC-mentaliteit indachtig, de bevolking van het eiland Banda uitmoordde vanwege kruidnagelen. Ik noem een Van Heutsz, de slager van de bloedige Atjeh-oorlog.

Vlak nadat Nederland was bevrijd van de nazi-bezetting, ging het land woest tekeer in Nederlands-Indië. ‘Politionele Acties’ worden de massamoorden en terreurdaden van de Nederlanders genoemd, maar het was een totale oorlog, volgens een Australische diplomaat indertijd ‘even worse than what Hitler did to the Netherlands in 1940‘.

Die oorlog was de kroon op een wreed bewind dat eeuwenlang in de Nederlands-Indische kolonie werd gevoerd. Hier heet het dat daar ‘iets grootsch werd verricht’, maar het waren eeuwen van uitbuiting, onderdrukking en weerzinwekkend racisme. In feite is de Apartheid in Nederlands-Indië uitgevonden.

Een behoorlijke spijtbetuiging heeft Nederland nog steeds niet uit z’n strot gekregen. Wie er tegenwoordig over begint, wordt er zelfs van beschuldigd aan ‘weg-met-ons’ te doen. De stalinistische racist Geert Wilders wil zelfs dat we de zwarte bladzijden helemaal uit onze geschiedenisboeken wegzuiveren.

Des te meer reden om een dag van Nationale Schaamte uit te roepen. Een dag waarop niet de Duitse of Japanse oorlogsmisdaden worden herdacht, maar de Nederlandse excessen. Een dag van nederigheid en bezinning.

Lieve lezers, ik wens u een goede Saih Bin Sakam Dag. Opdat wij nooit vergeten.

Peter Breedveld, 07.05.2012 @ 08:01

[Home]
 

47 Reacties

op 07 05 2012 at 08:43 schreef Ralph van der Geest:

Uitstekend stuk en helemaal mee eens.
Behoudens het woord ‘excessen’ in de één na laatste zin. Dat riekt – wellicht onbedoeld jou kennende van eerdere stukken – teveel naar iets wat per ongeluk uit de hand is gelopen. Onbedoeld en incidenteel.
Dat was wat er in Indonesië aangericht is eeuwenlang door de Nederlanders niet: het was, net als de nazi-bezetting van Europa, een regime waarvan systemaische terreur tegen de bevolking een essentieel onderdeel was zonder welk het eenvoudigweg niet kon bestaan.
Een illustrerend voorbeeld van ‘hinwegschauen’ als het gaat om Indonesië was zaterdagavond in Nieuwsuur te zien.
Kennelijk denkt men bij de redactie van dat programma nog steeds dat VVD clown Bolkestijn iets zinnigs te vertellen heeft over ‘Europa’ en hoe Nederland er thans voor staat.
En ook Jan Marijnissen van de SP gaf die clown nog net geen tongzoen.
Maar noch bij interviewster Tweebeeke noch bij Marijnissen kwam het op Bolkestijn – met ingedachte de komende 7e Mei – eens indringend te vragen over zijn rol in Indonesië toen Soeharto er een miljoen ‘communisten’ over de kling joeg.
‘Hinwegschauen’: de Nederlanders hebben er het patent op.

op 07 05 2012 at 11:24 schreef Sasha Berkman:

Verdomt! Ook in de volkskrant van vandaag wordt dit onderwerp aangekaart.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3251756/2012/05/07/Familie-eist-schadevergoeding-bloedbad-Zuid-Sulawesi.dhtml

op 07 05 2012 at 11:50 schreef Sandro:

“De stalinistische racist Geert Wilders wil zelfs dat we de zwarte bladzijden helemaal uit onze geschiedenisboeken wegzuiveren.”

Heb ik wat gemist? Is dit een aanname of is dit standpunt ergens terug te vinden?

op 07 05 2012 at 12:15 schreef Peter:

Heb ik wat gemist?

Waarschijnlijk nooit het PVV-verkiezingsprogramma gelezen:

Onze heroïsche vaderlandse geschiedenis mag meer in het zonnetje worden geplaatst. Het Nationaal Historisch Museum wordt geen weg-met-ons-museum.

http://www.pvv.nl/images/stories/Webversie_VerkiezingsProgrammaPVV.pdf

op 07 05 2012 at 12:23 schreef Ralph van der Geest:

@Sasha, ik heb het ook gelezen en het is ook heel goed dat langs juridische weg geprobeerd wordt om deze oorlogsmisdaad onder de aandacht te krijgen.
Het punt in Peter’s artikel en algemeen is echter dat de hele Nederlandse maatschappij het geen zak interesseert wat of Nederlanders systematisch hebben aangericht in een ver, vreemd land waar ze niets te zoeken hadden.
Wie weet bijvoorbeeld dat de premier van Nederland in de jaren dertig, Colijn, (de Colijn die in het CDA nog steeds gezien wordt als een voorbeeld tot navolging) een oorlogsmisdadiger was?
Wie het interesseert kan opzoeken wat Colijn te zeggen had over zijn deelname aan de zogeheten Lombok Expeditie van eind 19e eeuw…
Maar ik vrees dat het niemand echt een fluit interesseert.
Hoogstens de anderhalve man en een paardekop die wél weten wie Saih Bin Saikam was.
Desinteresse, ontkennen, schofferen van nabestaanden….wegkijken en officeel zielig doen op de Dam op 4 Mei.
Dat is Nederland 2012.

op 07 05 2012 at 12:48 schreef Sasha Berkman:

Ralph, tell me about it….

op 07 05 2012 at 13:06 schreef Sandro:

Ik ken het programma Peter maar hier lees ik nergens in dat Geert de zwarte bladzijden wil wegzuiveren.
En laten we wel wezen, je kan alles onder blijven kotsen wat Nederland doet en gedaan heeft en blijven vergeten dat ook jij daar nu de welvaart van plukt. Vanuit de zijlijn je meningen klaar hebben over b.v. Srebrenica vind ik te makkelijk. Het kan en mag dus moet het ook gedaan worden!?
Waar ik het wel mee eens ben is dat Nederland altijd klaar staat als braafste jongetje van de klas, die de fouten van anderen ziet maar niet van zichzelf.

op 07 05 2012 at 13:12 schreef Niels van Lobberegt:

Ik denk niet dat het een kwestie van desinteresse is (tenminste, in mijn geval), maar meer een kwestie dat het niet in de geschiedenisboekjes staat op onze scholen. Tot aan de dag van vandaag had ik nog nooit van Saih Bin Sakam gehoord. 

op 07 05 2012 at 13:31 schreef Ed Caffin:

Hulde. Zeer eens met je betoog, Peter. Zie ook twee artikelen die ik de afgelopen jaren wijdde aan de kwestie Rawagede en Pak Saih Bin Sakam, die ik in 2007 kort ontmoette:

http://www.indisch3.nl/2008/12/09/de-lach-van-saih/

http://www.indisch3.nl/2010/05/13/toppunt-polderhypocrisie-oorlogsmisdaden-rawagede-verjaard/

op 07 05 2012 at 13:38 schreef Ana:

Wat is dat toch dat in bepaalde kringen Duitse termen worden gebruikt als ‘hinwegschauen’. Het begint mij op te vallen; werd zelf ooit een ‘Gutmensch’ genoemd door een meneer over wie hier al eerder iets te lezen viel en die het had over ‘ijverig wegkijkende Linksmenschen’. Is het omdat het Duits krachtiger klinkt? En waarom klinkt het krachtiger, omdat het de associatie oproept met harde kreten uit de WOII? Voelen wij ons daarmee verwant zodra het over ons nationale verleden gaat? Zomaar wat vragen…

op 07 05 2012 at 13:55 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Hoe lees jij de zin “onze heroïsche vaderlandse geschiedenis mag meer in het zonnetje worden geplaatst’? Dat verwijst vast niet naar Spinoza en Van Gogh. Wedje maken dat op types als Coen en Van Heutsz gedoeld wordt?

op 07 05 2012 at 14:45 schreef Sasha Berkman:

Los van wat er staat en wat er mee bedoelt wordt kunnen we rustig stellen dat het programma van de PVV niet meer waard is dan het allergoedkoopste WC papier. Er is nog nooit een politicus geweest die zo makkelijk en zo vaak zijn kiezers voorliegt en verkieizngsbeloften breekt.
Het merkwaardige is dat het net als bij bepaalde gelovigen dit zijn aanbidders allemaal koud laat.

op 07 05 2012 at 15:03 schreef jos:

@Sandro

“… lees ik nergens in dat Geert de zwarte bladzijden wil wegzuiveren.”

Iemand die de NLse vlag wil laten wapperen op elke school en elk overheidsgebouw, alle scholieren het Wilhelmus wil leren, het kievietseieren rapen wil stimuleren, denk jij nou echt dat die ook de zwarte bladzijden uit onze historie wil onderwijzen ?

“Vanuit de zijlijn je meningen klaar hebben over b.v. Srebrenica vind ik te makkelijk.”

Jouw beweging heeft vanaf de zijlijn meningen over ontwikkelingshulp in Afrika en Azië, over de culturen van anderhalf miljard moslims, over Israël, over de VN, enz. En over Srebrenica moet men opeens voorzichtig zijn met een mening ? Bah bah, de hypocrisie. Te ranzig voor woorden.

op 07 05 2012 at 15:08 schreef Sandro:

Pyt – ik lees het zoals het er staat en verzin er verder niks bij, ondanks de diverse zwarte bladzijden is er genoeg om trots op te zijn.
De zwarte bladzijden moeten echter niet weggemoffeld worden en gewoon in de geschiedenisboeken komen – met name in de schoolboeken.

op 07 05 2012 at 15:17 schreef Sandro:

@jos – srebrenica is/was slechts als voorbeeld bedoeld.
Voor de rest zit je er flink naast. De door jouw genoemde onderwerpen worden niet vanuit de zijlijn van een mening voorzien.

op 07 05 2012 at 15:26 schreef Thomas E:

Helemaal eens dat we anno nu best eens de geschiedenisboekjes mogen nuanceren en waar nodig herschrijven. En ook dat we openlijk en ruiterlijk spijt mogen betuigen. En tenslotte ook, dat we eens minder met ons schoolmeestersvingertje naar andere landen moeten zwaaien.
Maar de daden van toen moeten we wel in het tijdsgewricht zien. Toen werd er door alle landen slavernij bedreven, gemoord, geplunderd en gekoloniseerd ‘omdat God ons opgedragen had heidenen en wilden te bekeren’. Of zoiets. En omdat je en passant wel heel makkelijk landje-pik kon bedrijven. Alles wat verder dan Klein-Azië lag werd zo’n beetje als niemandsland gezien. De mores waren anders.

op 07 05 2012 at 15:31 schreef Sasha Berkman:

Ach Sandro, toen Wilders in het centrum van de macht zat stemde hij voor de 3% regel, nu spreekt hij vanaf de zijlijn over de 3% terreur, opgelegt door de EU. Jullie PVVers zijn volstrekt minderwaardige opportunisten en glasharde leugenaars. De PVV is het hedendaagse equivalent van de NSB, dat weet ieder normaal mens.
De geschiedenis zal jullie herrinneren als de meest minderwaardige beweging na WO-II

op 07 05 2012 at 15:40 schreef Sandro:

15:31 – wauw ……

op 07 05 2012 at 15:49 schreef Peter:

Sandro, dat de PVV alleen maar lofzangen wil zien op de Hollandse historische helden en elke kritische beschouwing of zelfs maar positieve benadering van andere culturen ziet als ‘weg met ons’, wordt uit die passage heel duidelijk, in elk geval voor wie Wilders al een tijdje kritisch volgt.

Ik word een beetje moe van die PVV’ers die altijd maar ontkennen dat Wilders niet heeft gezegd wat iedereen ‘m op YouTube kan horen zeggen, of dat-ie niet bedoelt wat iedereen weet dat-ie bedoelt.

op 07 05 2012 at 16:05 schreef Sandro:

Het lijkt me ook meer dan logisch dat je als nationalistische beweging meer dan positief staat tegenover de geschiedenis van je eigen natie.
Ik geef ook duidelijk aan dat ik, persoonlijk, de zwarte bladzijden in schoolboeken wil zien en ik ben, persoonlijk, van mening dat het ook niet zo is dat de PVV als beweging hier hoe dan ook tegen is.
Ja de PVV is van mening dat de Joods/christelijke en humanistische cultuur boven andere culturen verheven is/zou moeten zijn in Nederland/Europa en daar sluit ik me graag bij aan.

op 07 05 2012 at 16:05 schreef Sasha Berkman:

“Ik word een beetje moe van die PVV’ers die altijd maar ontkennen dat Wilders niet heeft gezegd wat iedereen ‘m op YouTube kan horen zeggen, of dat-ie niet bedoelt wat iedereen weet dat-ie bedoelt.”

Dat is hun standaard werkwijze. Breivik zei ook dat zijn medestrijders “in het begin” afstand moeten nemen van zijn aktie ivm imago schade. Dat soort dingen zie je heel duidelijk terug in de postings van bv Sandro.

op 07 05 2012 at 17:05 schreef jos:

@Sandro

“De door jouw genoemde onderwerpen worden niet vanuit de zijlijn van een mening voorzien.”

Ja je hebt gelijk: de PVV heeft pas na uitgebreide antropologische studies in vijftig moslimlanden waarbij alle diversiteit in ogenschouw genomen is, een mening geformuleerd over “de islam”. Nobelprijswinnaar R. de Mos baseert zijn beweringen over het klimaat op resultaten van het baanbrekend onderzoek wat ie in Harvard heeft gedaan. Economen staan met hun bek vol tanden en hebben niks in te brengen t.o.v. het keiharde “de gulden moet terug”-rapport van de PVV.

Echt, de meningen van de PVV zijn goed gefundeerd. De meerderheid van de NLse bevolking is gewoon recalcitrant en neemt daarom de PVV niet serieus.

op 07 05 2012 at 17:43 schreef Sasha Berkman:

lol@jos

op 07 05 2012 at 18:06 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Het gaat om het woord “heroïsche” dat in het partijprogramma van de PVV wordt genoemd. Kijk, wanneer de PVV zou zeggen dat we trots zouden moeten zijn op het (relatieve) baken van tolerantie dat Nederland tijdens de 17e eeuw was, dan zou ik me daar iets bij voor kunnen stellen. Wanneer ze zou zeggen dat we trots mogen zijn op Spinoza, Rembrandt en Van Gogh, ok, ook al vind ik het wat raar om trots te zijn op daden waaraan jezelf geen enkele bijdrage hebt geleverd. Maar van de PVV moeten we trots zijn op het heroïsche verleden van Nederland.

Dat klinkt nogal krijgshaftig en ik vraag me dus af wat men daar mee bedoelt. Wat denk jij dat de PVV onder “heroïsch verleden” verstaat?

op 07 05 2012 at 19:21 schreef Jan van Dijk:

Pyt, je hebt gelijk. Het is belachelijk om trots te zijn op daden waaraan je zelf geen enkele bijdrage hebt geleverd. Net zo goed als het belachelijk is, je te schamen voor daden waaraan je zelf geen enkele bijdrage hebt geleverd. Dit soort schaamte etaleren, bij voorbeeld door een dag van de schaamte over daden van onze voorvaderen te proclameren, is een goedkope wijze om te etaleren dat je moreel zoveel beter bent.

op 07 05 2012 at 20:10 schreef Peter:

Jan van Dijk begrijpt het weer eens niet. Het is in het hier en het nu dat Nederland zich tegenover zijn slachtoffers gedraagt als een asociale hufter.

Dat kan Nederland, mag ik wel zeggen, omdat het eikels als Jan van Dijk vertegenwoordigt. Omdat er minderwaardige schepsels als Jan van Dijk rondkrioelen, gebeuren er in de wereld zoveel nare dingen.

En óf ik me moreel beter voel dan Jan van Dijk.

op 07 05 2012 at 20:18 schreef Bigpete:

Zoals gewoonlijk ben je weer inconsequent. Wie is Nederland dan? De regering? Die elke 2 jaar wisselt? De kiezer die mag stemmen en dan weer zijn bek moet houden? Wie is er verantwoordelijk in het hier en nu?
PS iedereen uitschelden die er een andere mening op na houdt is een zwaktebod. Zeker voor een zelfbenoemde superieure moralist.

op 07 05 2012 at 20:27 schreef Peter:

Ik heb eigenlijk geen zin om dergelijke vragen te beantwoorden, want dit krijg je gewoon in de brugklas.

Nederland is al een paar eeuwen hetzelfde zelfgenoegzame kutlandje met dezelfde bekrompen burgertjes en dezelfde overheid die dezelfde belangen van dezelfde groepen behartigt. De ene regering legt wat meer nadruk hierop en de andere daarop, maar de Nederlanders die Slauerhoff aan het begin van de vorige eeuw beschreef zijn dezelfde die mij elke dag voor de voeten lopen, en hun zure meninkjes in de reactieruimte van deze site schijten.

En mochten de nazi’s morgen weer Nederland bezetten dan zal alles min of meer hetzelfde gaan als zeventig jaar geleden. Wie daar dan op wijst, zal worden verweten ‘Godwins’ te bezigen.

En ik scheld niet iedereen uit die een andere mening heeft. Ook zo’n afgesleten kleuterverwijt is dat. Verzin toch godverdomme eens wat anders.

op 07 05 2012 at 20:31 schreef Peter:

Trouwens, dat gezeik dat de kiezer zijn bek zou moeten houden. We zuchten nu al tien jaar onder de dictatuur van de kiezer die er maar geen genoeg van krijgt verongelijkt te balken dat er naar hem niet wordt geluisterd.

Dankzij jullie wordt er in Nederland op mensen gejaagd, mogen we 130 rijden (joepie!), is een uitstekend werkend drugsbeleid effectief de nek omgedraaid en wordt de kunst- en cultuursector, alsmede de wetenschap afgeschaft.

Wat wil je nou eigenlijk nog méér, Rupsje-nooit-genoeg?

op 07 05 2012 at 20:40 schreef jvdheuvel:

Weet je wat ook interessant is, we hebben na WOII veel meer Japanners ter dood gebracht dan Duitsers:

“236 gevangenen (een kwart) werden veroordeeld tot de doodstraf, een vergelijkbaar aantal met de Australische rechtbanken en behoorlijk minder vaak dan bij de Britse en Chinese krijgsraden. Slechts 10 van deze 236 kregen gratie tegen 13 van de 18 Duitsers die door de bijzondere rechtspleging waren veroordeeld.”

http://nl.wikipedia.org/wiki/Doodstraf_in_Nederland

Hoe het precies allemaal zit kon ik niet vinden maar ik zat laatst een beetje over de doodstraf in Nederland te lezen en ik vond dit citaat opmerkelijk.

op 07 05 2012 at 20:51 schreef Sasha Berkman:

Ze willen oorlog. Ik bid god op mijn blote knieen dat de verkiezingen in Frankrijk een verschil kunnen maken in europa. We moeten die rechtse rakkers, beter dan in 37, terug hun stinkende holen in jagen.

ps. Ik heb het hier nu niet over joden of moslims of homos of lesbos of vrije,geemancipeerde vrouwen, maar over de semi-nazistische “nationalistische” bewegingen (soms buitenlands gefinancieerd) in de verschillende landen.
Of ze het nu over Joden hebben of over Moslims, for me its al the same old music of death.

op 07 05 2012 at 20:58 schreef Rene Koeman:

07 05 2012 at 13:12 schreef Niels van Lobberegt

Daar heb je een punt Niels. Ik als geschiedenis-freak hoor/lees dus ook pas dit jaar over Rawagede en Saih Bin Sakam. Maar nu we het weten, kunnen we natuurlijk niet ongeïnteresseerd blijven. Nu kunnen we allemaal onze afschuw uitspreken en de nabestaanden van die massamoorden op zijn minst als zodanig erkennen en voor zo ver mogelijk, compenseren.

op 07 05 2012 at 21:02 schreef Ralph van der Geest:

@Ana (13.38 u), om je opmerking te beantwoorden: ik heb bewust het woord ‘hinwegschauen’ gebruikt om te benadrukken dat ik grote parallellen zie tussen wat de nazi’s in Europa deden en de Nederlanders in Indonesië.
Ik zie in elk geval geen fundamentele verschillen.
En verder: ik zie tevens grote overeenkomsten tussen hoe de Nederlanders, 65 jaar na Rawagede, nog steeds de kop en masse in het zand steken om het verleden vooral maar niet onder ogen te hoeven zien en hoe men dat in Duitsland de eerste decennia na de oorlog eveneens deed.

op 07 05 2012 at 21:55 schreef Sasha Berkman:

http://www.drudge.com/news/156500/colin-powell-regrets-wmd-blot

op 08 05 2012 at 02:01 schreef MNb:

Ik heb net even een minuutje Pak Saih Bin Sakam herdacht – hier was het nog 7 mei. PB, ik verzoek je er een jaarlijkse traditie van te maken. Op mij kun je rekenen. En niet uit schaamte.

Eens kijken, Thomas E. De mores in Centraal- en Oost-Europa waren in de eerste helft van de 20e eeuw ook anders dan nu. Zullen we figuren als Ilse Koch en verschijnselen als het ghetto van Warschau ook maar in hun tijdsgewricht gaan zien? Dan kunnen we meteen de ogen sluiten voor de pogrom van 4 juli 1946 te Kielce.
Maar goed, zelfs als we dat doen, Colijn en Van Heutsz kwamen na Multatuli.

op 08 05 2012 at 08:14 schreef Thomas E:

Wreedheid is van alle tijden, MNb, dat weet jij net zo goed als ik. Kijk alleen maar naar de Hutu’s en de Tutsi’s. Ik had het meer over landje-pik vanuit overtuigde superioriteitsgevoelens, hebzucht en het geloof. Kolonisatie dus. En de recentere gevolgen daarvan omdat (opletten NMb: nu verplaats ik me in de redenering van toen, anders begin je daar weer over) ‘we opstandige types de mond moesten snoeren in het belang van de rust en vrede in ons 350 jaar oude rijksgebied.’ En zoals ik in 15:26 al stelde, daar was/is NL bepaald niet de enige in. Alleen mogen WIJ dit eindelijk best eens openlijk en fundamenteel betreuren en waar mogelijk goedmaken.

op 08 05 2012 at 12:07 schreef MNb:

Waarmee je keurig de ethische problemen omzeilt, Thomas E. Wil je ze misschien niet weten?
1. In hoeverre mogen we de (wan)daden van toen beoordelen met de normen van nu? Omdat we het onszelf niet gemakkelijk willen maken mag je die vraag tav de pogrom te Kielce en het ghetto van Warschau beantwoorden. Of was je van plan ad hoc redeneringen te gebruiken? Wat Hollanders in de Oost mochten dik 100 jaar geleden mochten Duitsers en Polen 65 tot 100 jaar geleden nog niet? En hoe dan mbt Rawagede?
2. Voor wat betreft de normen van toen – Multatuli.

Voor wat betreft die openheid tav Nederlandse misdaden, daar heb ik nooit problemen mee gehad. Je stelt me teleur. Ik dacht dat je dapperder was dan deze afleidingsmanoeuvre.

op 08 05 2012 at 12:27 schreef Thomas E:

Je snapt het niet of je zoekt spijkers op laag water, MNb. Maar sorry, die spijkers zijn er niet. En ik kan je nu niet meer antwoorden want ga op reis. Prettige pennenstrijd met anderen :)

op 08 05 2012 at 16:18 schreef You On A Gin:

Waarom was Pim Fortuin “de god van de proleten”? Ik ben mogelijk te jong om te begrijpen waar dit op slaat.

op 08 05 2012 at 18:30 schreef babs:

Gin,
Wel eens een Fortuyn herdenker op TV gezien?

Ik vond Fortuyn altijd een stapje te ver richting uitsluiting, maar ik gun de man toch wel wat frissere volgelingen en politieke opvolgers. Net zo min als je Jezus kunt kwalijk nemen dat Paulus en ongewassen schorriemorrie met zijn verhaal aan de haal gingen, kun je Fortuyn zijn bizarre hedendaagse herdenkers kwalijk nemen.

op 08 05 2012 at 19:44 schreef You On A Gin:

babs, de typische burger dus.
6 mei lijkt mij een mooie dag om voortaan te gedenken wat er gebeurt als je iedereen die een andere mening heeft stelselmatig voor nazi verslijt. Ik had overigens niet op de man gestemd.

op 09 05 2012 at 20:13 schreef Yvonne:

Schijnbaar riep hij toch wel het een en ander op, het zal toch wel ergens in gezeten hebben. Ik zal het eens via mijn lijntje proberen, kijken wat de goddelijke kale ervan vindt.

op 10 05 2012 at 23:46 schreef Sasha Berkman:

On topic: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Massacres_in_Indonesia

op 07 05 2013 at 09:49 schreef dirk:

Je schrijft het toch als Fortuyn? Afijn, het moment toen Pim zich op TV verdedigde: “Ik iets tegen Marokkanen? Ik slik hun zaad meneer!” was voor mij toch wel een ommezwaai. De man was oprecht en eerlijk. En hoe jammer ook, soms moet je dat erkennen. Net zo goed als Nederland zijn fouten moet erkennen. Maar ook koning Willem zie ik dit niet snel doen, dan mag hij voor zijn zijn schoonvader ook nog wel even een potje sorry open trekken. Toch ben ik wel benieuwd naar het waarom je je kapot schaamt. Ik geloof dat namelijk niet. Want als je dat doortrekt dan verwijt je nog steeds iedere Duitser voor de bezetting destijds. Soms zijn dingen gewoon klaar, hoe slecht ook. Of moeten we ons nog verantwoordelijk voelen voor de slavernij? Sorry, ik ben enkel verantwoordelijk voor mijn eigen daden.

op 07 05 2013 at 11:09 schreef MarcodB:

@Sandro,

ik heb het even gecheckt voor je. De paragraaf ‘kiezen voor onze cultuur’ in het PVV programma is aangepast. In de huidige versie staat het niet meer explciet.

In de voorgaande versie werd echter heel duidelijk gesteld wat de PVV allemaal wel en niet wilde toestaan.Ik heb daar voor FN een stuk over geschreven:
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/kiezen-voor-onze-cultuur.html

Enerzijds is het positief dat de paragraaf is aangepast, anderzijds vraag ik me af in hoe verre de aanpassing cosmetisch is, of dat positie van de PVV-top op dit punten is veranderd.
De vraag stellen is ‘m beantwoorden, ben ik bang…

op 07 05 2013 at 14:02 schreef Wilma:

Als geschiedenisdocent op het VMBO kan ik melden dat de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië in de derde en vierde klas examenstof zijn, evenals Srebrenica en de verschillende houdingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is sinds 2008 zo. Leerlingen krijgen een behoorlijk genuanceerd beeld van Nederland in de 19e en 20e eeuw.

op 07 05 2013 at 15:43 schreef Gerry:

Heeft helemaal niks te maken met het onderwerp, maar fijn om te zien dat iedereen hier weer actief is.

Ik ben helemaal niet voor een dag van nationale schaamte. Wel om grotere bekendheid te geven aan de geschiedenis. En om de term politionele acties nou maar eens te schrappen en vervangen door oorlog. En erkennen wat er in het verleden gebeurde.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS