Home » Archief » Dante, Noa en Peter ontmoeten Hemingway


[02.08.2015]

Dante, Noa en Peter ontmoeten Hemingway

Peter Breedveld

pam11

Vorige week zijn we naar Pamplona geweest. Drieënhalf uur rijden vanaf La Jenny, maar ik dacht als we vroeg vertrekken en om een uur of negen weer teruggaan, kunnen we een hele dag genieten.

Eenmaal over de Frans-Spaanse grens begaven we ons weer in de Pyreneeën, waar de regen van de voorgaande nacht als een dikke mist tussen de bomen uitsteeg, wat een sfeervol maar enigzins sinister schouwspel opleverde. Ik ben niet gestopt om een foto te maken. Daar heb ik nu spijt van.

Pamplona is bekend van die vechtstieren die ze door de smalle straten jagen, waar dan mensen in witte T-shirts en rode halsdoeken voor uit gaan rennen. Vaak raakt daar dan een dronken Amerikaan ernstig bij gewond. Dat feest is jaarlijks van 7 tot en met 14 juli en daarna gaat Pamplona blijkbaar dicht. Mijn favoriete tapasbars waren in elk geval gesloten wegens vakantie en de stad deed nogal doods aan, behalve in het oude centrum, rond de Plaza del Castillo.

Hele knappe man

Daar staat een oud café, waaraan naar verluidt sinds de voorlaatste eeuwwisseling nauwelijks iets is veranderd, Café Iruña. Hemingway schijnt daar veel te hebben gechilld met zijn maten. Je ziet de beeltenis van de schrijver, rode doek om zijn hals, overal in de stad. Mijn dochter zei dat ze zich bij Hemingway een hele knappe man had voorgesteld en was teleurgesteld.

pam25

In café Iruña bestelden we horchata’s, een soort amandelmelk die ik de kinderen wilde laten proeven. Ik heb heel lekkere horchata’s gedronken in Valencia, waar de horchata vandaan komt, en in de bijzondere stad Teruel, in lange glazen met schuim en kaneel erop.

Hier kregen we een soort gesteriliseerde melk met een smaakje uit een pak. Uitermate teleurstellend. Als ik de uitbater van dat café Iruña was geweest, had ik drankjes en hapjes op de kaart staan die het stijlvolle interieur en de rijke historie van het café recht deden. Dit is best wel een blamage.

Bij de Pamplonese VVV, vlakbij het prachtige gemeentehuis, hebben we een stadskaart gehaald. Op een straathoek kwamen we dit affiche tegen:

pam22

Ah, een socialistische Baskische heilstaat, helemaal zelfvoorzienend, zijn eigen monumenten en infrastructuur onderhoudend, trots op zijn resusnegatieve, Baskische bloed. Ik zag de voormannen- en vrouwen ervan rond de fonteinen zitten, dronken en/of stoned, met hun vieze voeten, hun ongewassen haar en die blijkbaar verplichte eeuwige hond met conformistische halsdoek. Dat gaat helemaal goedkomen.

Spaanse bars

Tapas hebben we gegeten in Bar Gaucho, in een zijstraat van de Calle de la Estafeta. Ze waren lekker, maar niet zo lekker als ik ze eerder in Bar Otano en Bar Museo heb gegeten. Een zakje van bladerdeeg met eend, kabeljauw met tomatensaus, pasteitjes met spinazie en kaas. De wijn die ze in Spaanse bars schenken, is altijd superieur. En het is altijd gezellig. Spanje is op zijn best in de bars en restaurants. Over Frankrijk maken Nederlanders wel eens het grapje dat het zo’n mooi land is, maar dat het jammer is dat er zoveel Fransen wonen. Spanje zou ik een stuk minder leuk vinden zonder de Spanjaarden. Als u begrijpt wat ik bedoel.

pam2

pam3

De plaatselijke kathedraal heeft een belendend klooster waar een sfeervolle tentoonstelling was te zien. Bij vrij recente opgravingen (begin jaren negentig) op de plek zijn de overblijfselen van ik geloof het oudste Baskische dorp ooit gevonden. We liepen over de fundamenten van de muren van dat dorp heen en bekeken de vondsten: potten, sieraden, het skelet van een peuter in zijn grafje. Ook waren er, naast Romeinse, islamitische munten gevonden.

pam21

pam13

pam14

Van daar ging de tentoonstelling verder over de geschiedenis van het klooster. Ze was erg dramatisch ingericht, met betrekkelijk weinig objecten. Een paar fraaie beelden, een kistje, een filmpje. Er werd veel gedaan met licht, op dezelfde manier waarop het Groninger Museum eens een door Peter Greenaway ingerichte tentoonstelling over de Middeleeuwen had. Veel suggestie, erg mooi, maar uiteindelijk weinig concreet.

Iets met islam!

Op de vloer kwamen we het opschrift: ‘De islam arriveert’ tegen, maar wat volgde was een kakofonie van geluid en beelden van vechtende riddersilhouetten en een multimediale weergave van een Middeleeuws boek waardoor je kon bladeren door het computerscherm aan te raken. De tocht door het klooster (de keuken met vier schoorstenen sprak erg tot de verbeelding) eindigde met een knalroze, levensgroot poppenhuisinterieur met een zwamverhaal over relativisme en hoe de wereld kapotgaat aan het gebrek aan vaste waarden of zoiets.

pam19

pam12

pam16

pam15

pam17

pam18

pam12

pam20

Buiten zagen we een oude man met een vogeltje in zijn hand. Hij begon tegen ons te mompelen (blijkbaar interesseerde het hem geen fuck of we Spaans verstonden of niet) dat het jonge vogeltje ergens uit zijn nest moest zijn gevallen. Hij vroeg of de kinderen het vogeltje wilden vasthouden, maar nee, dat wilden ze niet. Hij zette het vogeltje in een bloembak en liep verder. Daarna wilde Dante het vogeltje opeens wél vasthouden. Het liet zich zonder protest oppakken. Dante wilde het mee naar huis nemen maar ik zei nee. Vervolgens meende hij het vogeltje overal naar hem te horen roepen maar ik zei dat dat zijn neefjes en nichtjes waren, die zich over de hele stad hadden verspreid.

pam4

Vervallen en droefgeestig

Pamplona is een mooie stad, een beetje vervallen en droefgeestig hier en daar. De architectuur is strenger dan in San Sebastian, echt wel de gezelliger stad van de twee. We kwamen langs een chocoladebar waar ze churros con chocolate hadden. Churros zijn van die dikke, zoete, gefrituurde deegslierten met suiker erop. Je krijgt er een kopje dikke, vloeibare chocola bij waarin je de deegslierten doopt. In Sevilla ging ik ze altijd halen op een brug na een avondje drinken. Mijn kinderen hadden ze nog nooit gehad.

De churros waren een groot succes. In de bar was het erg gezellig, met bijna uitsluitend vrouwen en kinderen. Na de churros besloten we huiswaarts te rijden.

pam26

Ik besloot een omweg te nemen via het bergdorp Roncesvalles. Daar is een groot klooster waar pelgrims overnachten op hun weg naar Santiago de Compostela. Er is een Romaans kerkje bij. Het bevindt zich in de bergen, waar het hard regende. Het kerkje was dicht. In het klooster was een gang waaruit gezellige eetgeluiden klonken. Er was nog een kerk die open was, en waar in het donker drie pelgrims hardop zaten te bidden. Ik heb even overwogen er te overnachten, maar besloot toch verder te rijden.

pam27

pam28

Dat was een wat ongelukkige keuze. We moesten een uur over een slingerweg door de bergen, achter een superlangzaam rijdende vrachtwagen. We kwamen wel door allerlei mooie dorpjes.

In Frankrijk werden we bij een tolpoort weer opgewacht door de politiedouane. Nu werd ik gestopt door een vrouw. Ze keek me aan en zei dat ik door mocht rijden. We kwamen heel, heel laat weer bij La Jenny aan.

pam1

pam5

pam6

pam7

pam8

pam9

pam10

pam11

pam32a

pam24

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun dan het jubilerende (tien jaar!) Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, Reizen, 02.08.2015 @ 11:15

[Home]
 

8 Reacties

op 02 08 2015 at 11:38 schreef John de Beer:

Mooi verhaal over een bijzonder en mij onbekend gebied. Topvakantie Peter!

op 02 08 2015 at 12:21 schreef Thomas E:

Lieve kinderen heb jij hoor, dat zij zonder sputteren een aardige portie cultuur ondergaan. Waarschijnlijk heb je ze er van jongs af aan mee opgevoed.

op 02 08 2015 at 12:58 schreef maruja:

Mooi reisverhaal. Je minpuntjes hebben volgens mij voornamelijk met de crisis te maken, die in Spanje extra hard heeft toegeslagen.
Horchata de Chufa is trouwens van origine Arabisch.
Islamisering, wederom!

op 02 08 2015 at 17:44 schreef MNb:

Misschien kan ik je dochter hiermee een plezier doen:

http://www.poetryfoundation.org/uploads/authors/ernest-m-hemingway/448x/ernest-m-hemingway.jpg

Je noemt Roncevalles zonder te vermelden dat Karel de Grote daar in de pan werd gehakt. Toevallig schrijft Jona L erover. Eerste aflevering:

http://mainzerbeobachter.com/2015/07/29/karel-de-grote-in-spanje/

op 02 08 2015 at 20:29 schreef Peter:

Was dat niet Karels zoon Roelant, die in de pan werd gehakt? Door DE MOSLIMS?

op 02 08 2015 at 22:42 schreef MNb:

Nee. Dat is alleen maar wat het Roelantslied beweert. De feiten liggen ietsje anders. Zie de serie van Jona L. Voor het geval je daar geen zin in hebt: de Franken hadden Pamplona geplunderd, de Basken ten noorden daarvan wachtten de Franken op en plunderden Karels leger (terug). En de Basken waren toen al een tijdje christen.

op 03 08 2015 at 13:19 schreef machiel:

Leuk verslag. Kleine kanttekening: de wil tot onafhankelijkheid reikt verder dan alleen de “perroflautas” zoals ze hier genoemd worden (letterlijk “honden-en-blokfluiten), het schommelt in Baskenland ergens boven de 30% geloof ik, en nog veel meer beschouwen zichzelf eerst Bask en pas daarna (misschien) Spaans. Dat aantal is in Catalonia trouwens nog veel hoger. In Girona de mensen aanspreken als spanjaard zou je bepaald niet in dank worden afgenomen. Persoonlijk hoop ik dat dat wel weer overwaait, maar daar zou ik best wel eens heel erg ongelijk in kunnen hebben.

op 03 08 2015 at 13:40 schreef Thomas E:

Die onderste foto zou zo een magisch-realistisch schilderij van Willink kunnen zijn. Oud weerspiegeld in modern. En dan die onwerkelijke leegheid. Bijzonder.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS