Home » Archief » De archeoloog als marionet


[10.04.2015]

De archeoloog als marionet

Jona Lendering

set1
Setsuko Hara

Natuurlijk, ze zijn schokkend, die beelden van de vernietigingen in het archeologisch museum van Mosul en het vandalisme in Hatra. Desondanks zou ik u willen uitnodigen er geen aandacht aan te besteden, hoe deprimerend het nieuws ook is. Ik ga er ook niet naar linken. Voor dat doodzwijgen heb ik drie redenen.

(1) Laten we blij zijn dat de leden van zogenaamde Islamitische Staat hun tijd verspillen aan het vernielen van oudheden en niet aan het vernielen van mensen.

(2) We zien uitsluitend wat ons wordt getoond. (Als u die filmpjes bekijkt, ziet u hoeveel camerastandpunten er zijn. Het is geënsceneerd.) Het is natuurlijk vreselijk dat antieke beelden worden vernietigd, maar als museumvoorwerpen zijn ze redelijk redelijk gedocumenteerd. We weten wat verloren is.

Illegale handel

Veel ernstiger is dat er ook roofopgravingen plaatsvinden en dat de opslagruimtes van de musea zijn geplunderd. We hebben geen idee wat daarmee verloren gaat. We weten wel dat het materiaal terechtkomt in de illegale handel, dat ISIS er geld uit betrekt, dat er helers zijn en dat deze handel het feitelijke misdrijf vormt. Daarvan zijn geen beelden. De beelden die u wél te zien krijgt, dienen ter afleiding.

(3) Laten we ons concentreren op het echte nieuws: Tikrit is heroverd. Dat is geen nieuws dat ISIS kan gebruiken en daarom stuurde de terreurorganisatie het filmpje van het vandalisme in Hatra de wereld in. Vergelijk het met ISIS’ reactie op zijn nederlaag bij Kobani: we kregen toen de executie van Muath al-Kassasbeh te zien.

Omdat we door deze beelden geschokt zijn – en dat moet ook zo – vertellen we het aan anderen en delen we de beelden op de sociale media. Hierdoor worden we bondgenoten van de zogenaamde Islamitische Staat, aangezien we de aandacht helpen afleiden van het belangrijkste: dat ISIS nederlagen lijdt en zich moet terugtrekken.

Kortom

Natuurlijk bent u verontwaardigd, maar deel het nieuws NIET. Als we geen bondgenoten van ISIS willen zijn, moeten we ons niet gedragen als marionetten die steeds dansen wanneer ISIS aan de publicitaire touwtjes trekt. Wie iets wil doen, kan een parlementslid schrijven met een verzoek om de stappen te nemen die zelfs kleine landen als het onze kunnen nemen: verscherping van de wetten tegen illegale handel in oudheden en voldoende financiering van de recherche.

[Oorspronkelijk in het Engels op de blog van Ancient History Magazine.]

Jona Lendering heeft een nieuw boek uit: Israël verdeeld. U bestelt het hier, een soort van uittreksel is daar.

Jona Lendering, 10.04.2015 @ 08:30

[Home]
 

9 Reacties

op 10 04 2015 at 11:17 schreef bertje:

Jona

ik had je al gelezen op AHM.
Leuk nu ook zijn Nederlands.
O en aan alle FN’kertjes neem een abo op AHM of flikker een bedragje tegen aan op de crowdfunding site.

op 10 04 2015 at 12:00 schreef cRR Kampen:

Ben het hier best mee eens. De doodsteek voor de exceptioneel professionele agitpropcampagne van IS is inderdaad: relativeren en/of negeren – dit neemt de wind finaal uit de zeilen van elke terreurgroep (vage literatuurvermelding: ‘What terrorists want’ van een vage academica die de naam Louise Richardson draagt).

Overigens is Tikrit, na wat gevechten in het zuidelijke deel van de stad, geruisloos op de gewone guerillamanier door IS verlaten. Binnen 1, 2 jaar infiltreert de stad IS weer in, tenzij er serieus vier tot zes divisies boots on the ground komen om het califaat weg te vegen (wat niet gebeuren gaat).

Sinds eergisterenochtend staat IS zegge vijf kilometer van het paleis van Assad in Damascus. Wat me doet denken aan een andere tip re houding tov IS: niet onderschatten. Maar dit schijnt maar héél weinigen gegeven te zijn.

op 10 04 2015 at 17:12 schreef D.J.:

Tja, een betoog waar je op het eerste gezicht weinig tegenin kunt brengen. Omdat het refereert aan het zeer redelijke idee: terrorisme leeft bij de hoeveelheid aandacht die je het geeft.
Maarja da’s tegenwoordig wat moeilijker gerealiseerd dan gezegd. Vroegah kon je de berichtgeving van de vijand nog even, op je gemakkie, door je eigen propaganda apparaat heen trekken, om het zo te framen dat het uiteindelijk in je eigen voordeel werkte. Maarja, met de interwebs van tegenwoordig wordt dat allemaal wat moeilijker.
Nieuwe media, nieuwe media strategieën, zou ik willen zeggen. Oude adviezen a la “stem niet af op Radio Duitsland” werken in de praktijk niet meer zo goed als in de jaren ’40.
En werkten dat soort oproepen/dringende adviezen überhaupt wel? Ooit? Luistert een puber als je hem verbiedt om naar een coffeeshop te gaan, of om condooms te kopen, of om drank te halen?
Nee, integendeel, toch?

En ik weet eigenlijk helemaal niet of die filmpjes überhaupt wel in hun voordeel werken. Wie zegt dat eigenlijk?
Zouden er echt zoveel -angstwekkend veel- luitjes geïnspireerd raken om richting Kalifaat te reizen nav een zoveelste onthoofdings- of museumbezoekfilmpje? Denk het niet toch.

op 10 04 2015 at 18:54 schreef AntiSoof:

Ik ben tegen geweld. En dus ook tegen het weergeven van geweld in filmpjes, boeken of anders. Dat er mensen zijn die willen verdienen aan wapens of oorlog is al erg genoeg, maar dat ik ook nog eens naar de gevolgen van het tuig ga kijken en me door laten beïnvloeden? Liever niet. En zeg nu niet dat ik een wegkijker ben. Want natuurlijk kijk ik weg. Dat doe ik bewust. En dat doe ik niet omdat ik op een wolkje wil leven, nee dat doe ik omdat ik slechte mensen niet ook nog eens het genoegen wil geven dat ik onder zou lijden.
Dit is ook o.a. een van de redenen dat ik de televisie niet meer kan verdragen. Al dat gelieg bedrieg en dat bewust dom houden van het volk, ik verdraag het niet meer.
Er is een natuurwet. Overal waar men energie in steekt zal groeien. Dus steek ik mijn energie in positieve zaken. De wereldpolitiek mag men zelf houden. Ik kan er namelijk toch niets aan doen. Trouwens, die label die men overal op plakt… IS, ISIS, enz. Wat kan mij die afkortingen schelen.
Nee, de zouden om te beginnen de wapenfabrieken benevens de giffabrieken moeten sluiten.

op 11 04 2015 at 16:36 schreef MNb:

Setsuko Hara is een opmerkelijk figuur:

http://www.imdb.com/name/nm0361697/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

op 11 04 2015 at 16:41 schreef WARZAZAT:

Ik begrijp niks van de verontwaardiging en angst die de “gewone westerling” nu voelt voor IS.

Ten eerste stellen ze niets voor, de Marokkaanse regime en haar andere Arabische fascistische regimes zijn velen malen erger en bedreigender.

Ten tweede het is niets nieuws.Het is niet voor het eerste dat we zo een barbarisme uit naam van God zien. Ik ben opgegroeid met de Algerijnse burgeroorlog.Dat was pas eng en gruwelijk.En de blauwe druk van wat er nu aan de hand is.

op 11 04 2015 at 22:22 schreef Thomas E:

Ik heb ook ooggetuigen gehoord over de verschrikkelijke daden van de GIA, Warzarat. Mensen leefden onophoudelijk in angst.

op 12 04 2015 at 20:34 schreef WARZAZAT:

@ Thomas E:

ja man…Buren wachtten op elkaar wie eerst in slaap valt om ze vervolgens met bijlen en messen af te slachten!!!…de volgende dag waste iedereen zijn handen in onschuld.

op 13 04 2015 at 11:24 schreef cRR Kampen:

“Ik heb ook ooggetuigen gehoord over de verschrikkelijke daden van de GIA” – ik had in Rdam buren die ervoor gevlucht waren.
Maar de GIA cs. had en heeft goede reden. De verkiezingsuitslagen van Algerije in 1991 bevielen niet (ik hoef ntk niet te zeggen wien ze niet bevielen), onmiddellijk werd de confessionele partij/politiek met grof geweld kapotgemaakt. De rest is gewoon payback. Met het aantreden van Bouteflika is het geleidelijk beter gegaan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS