Home » Archief » De Correspondent, voor al uw nepnieuws


[30.09.2023]

De Correspondent, voor al uw nepnieuws

Peter Breedveld


Illustratie: Yamamoto Takato

Hoofdredacteur Rob Wijnberg van De Correspondent zegt in een interview met De Volkskrant dat het Extinction Rebellion aan een “wenkend perspectief” ontbreekt, dat linkse bewegingen teveel leunen op wat er allemaal niet meer mag: “vliegen, vlees en eigenlijk alles.”

Wijnbergs wenkende perspectief is dat de wetenschap gaat zorgen dat de aarde niet ten onder zal gaan aan vliegen en vlees eten en eigenlijk alles: “Door de coöperatieve inborst van de mens zijn wij in staat tot dingen die ons individuele voorstellingsvermogen ver te boven gaan. Dat zou het begin van een weerwoord kunnen zijn tegen het cynisme, het denken in onmogelijkheden. De energierevolutie voltrekt zich rapper dan we soms willen zien of durven te zeggen.”

Kaasie voor de Volkskrant, die zijn lezers graag trakteert op verhalen dat het allemaal wel losloopt, dat er helemaal geen klimaatcrisis ís, zoals van de week ook weer door een in domrechtse kringen populaire charlatan in de Volkskrant werd gedebiteerd.

Klimaatoorlog

Maar ik zal u wat vertellen over die coöperatieve inborst van de mens. Die heeft het tientallen jaren lang verhinderd dat de wetenschap, dat de aarde opwarmt door het gebruik van fossiele brandstoffen, met alle gevolgen van dien, in de openbaarheid kwam. Bedrijven als Shell en andere grote spelers in de olieindustrie wisten al veel eerder dan de academische wetenschap wat ons stond te wachten en ze hielden die kennis onder de pet.

Diezelfde olielobby liet zijn coöperatieve inborst ook gelden toen wetenschappers als Michael Mann, niet de filmregisseur, maar de metereoloog die bekend werd met zijn hockeystickcurve, hun onthutsende ontdekkingen met de wereld deelden. Slecht nieuws voor de fossiele bedrijven, die een intimidatiemachine in werking zetten die zijn weerga niet kent. Tegen klimaatwetenschappers werd een smerige campagne gevoerd van desinformatie, intimidatie en leugens door als deskundigen poserende trollen. De klimaatwetenschappers raakten verwikkeld in jarenlange rechtszaken en politieke hoorzittingen, hun werkgevers werden bedreigd met procedures. Mann werd beschuldigd van kindermisbruik, een populaire intimidatiemethode bij Domrechts. Lees Marco de Baar hierover, het is onthutsend.

Alles om lekker te kunnen doorgaan met CO2 de atmosfeer inpompen en wetenschappers, die hadden kunnen werken aan duurzame oplossingen, van hun werk te houden en elke vorm van transitie naar duurzame bronnen te vertragen. Dát is die coöperatieve inborst. Je ziet het nog steeds, met de campagnes tegen windenergie en dergelijke, waarbij volstrekte onbenullen als Wierd Duk, Leon de Winter en Maarten Keulemans meer gewicht in de schaal van het klimaatdebat leggen dan wetenschappers die er feitelijk verstand van hebben.

Het gaat inderdaad je voorstellingsvermogen te boven. Maar Wijnberg veegt dat allemaal onder het vloerkleed, want dat zit zijn rooskleurige voorstelling van zaken maar in de weg.

Dode dieren eten

Net als Wijnberg wil ik ook heel graag dat de wetenschap met dé oplossing komt die het gevaar afwendt zodat ik naar Japan kan blijven vliegen en dode dieren kan blijven eten. Maar het is al te laat, er gáán al tienduizende mensen dood, door overstromingen, hongersnood, oorlogen en extreme weersomstandigheden die worden veroorzaakt door klimaatopwarming. Het wenkende perspectief is dat verdere opwarming zou kunnen worden voorkomen als we wat inbinden qua gulzigheid.

Helaas zie ik om me heen weinig bereidheid om ook maar een beetje te veranderen. De demonstranten op de Utrechtsebaan zijn een sprankje hoop, maar als ik door het Haagse centrum loop en zie hoe mensen tussen hun eigen afval hun burgers zitten te vreten en milkshakes slurpen, tussen de lege verpakkingen en wegwerpbekers en blikjes waarmee hele straat is bezaaid en ook de banken waarop ze zitten te schranzen, ze schuiven gewoon wat rotzooi aan de kant om te kunnen zitten, dan zie ik eigenlijk niet waar die coöperatieve inborst is. Er is geen interesse in een schonere leefomgeving, in een betere toekomst. Mensen willen vreten en zuipen en nieuwe sneakers en dan weer vreten, want zo’n burger is alleen maar snelle energie, en morgen zien we wel weer verder.

De vanzelfsprekendheid waarmee iedereen zijn zooi op straat keilt, peuken ook, mensen flikkeren gewoon alles door het open raam van hun auto, ik word er altijd heel erg neerslachtig van.

Militant positivisme

Er is geen reden voor dat militante positivisme van Wijnberg en De Correspondent. De enige keer dat ik coöperatieve inborst waarneem, is als als er mensen bestreden moeten worden die onze manier van leven bedreigen, of dat nou klimaatalarmistische wetenschappers zijn of de slachtoffers van onze manier van leven, die als vluchtelingen proberen bij ons een veilige haven te krijgen, dan zijn we tot grootse dingen in staat, tot dodelijke grensbewaking en pushbacks en samenwerking met gewelddadige dictators die vluchtelingen voor ons de woestijn insturen om ze daar te laten creperen.

Rob Wijnberg verspreidt met zijn Correspondent gevaarlijke desinformatie. Alles moet passen in het vertoog dat De Meeste Mensen Deugen, elk feit wordt in het procrusteaanse bed van dat evangelie gepropt. Dan krijg je gedrochten als het boek over de Toeslagenaffaire van Jesse Frederiks, die allerlei schokkende feiten gewoon genegeerd heeft om ons te doen laten geloven dat de overheid geen blaam treft en het de media zijn die haar hebben genoopt tot draconische maatregelen tegen kwetsbare burgers die verdacht werden van belastingfraude. Wie de verhoren een beetje volgt die thans door een speciale Kamercommissie worden gehouden over de Toeslagenaffaire, weet dat er wel degelijk sprake is van opzettelijke inbreuk op de rechten van burgers door de overheid.

Slavernij

Gisteren kwam ik dit tegen, via journalist Marieke Kuypers:

 

 

Het christendom verbood volgens Wijnberg eeuwenlang de wetenschap en daardoor kwam het niet in de premoderne mens op een eigen mening te vormen en accepteerde hij het dat mensen verhandeld werden om als slaaf te dienen. Wat een blakende nonsens, wat een gevaarlijke onzin, alleen maar om vol te kunnen houden dat De Meeste Mensen Deugen, maar simpelweg niks konden doen, omdat hen dat verboden werd. Door de kerk!

In werkelijkheid waren er ook in de tijd dat het normaal werd gevonden om mensen als handelswaar te beschouwen, mensen die zich daar tegen verzetten en het veroordeelden, dus daar ga je al. Er kwamen belangrijke filosofen aan te pas die de mensen uitlegden dat zwarte Afrikanen halve apen waren en dus geen mensen met gevoel, en dat je ze daarom rustig als slaaf kon houden. Dat Indianen wilden waren die geen gebruik maakten van hun door God gegeven land, dus dat je dat zonder bezwaar van ze kon afpakken. Mensen wisten dat slavernij niet deugde, hun geweten moest met “rationele” argumenten worden gesust. Slavernij moest wetenschappelijk worden gelegitimeerd.

Christendom en wetenschap

Dat het christendom wetenschap verbood, is een aperte maar wijdverspreide leugen van zichzelf superieur wanende seculieren. De eerste wetenschappers waren allemaal diepgelovige mensen die het erom ging de schepping van God te doorgronden. “Om de wetenschappelijke revolutie goed te begrijpen”, schreef psycholoog Julian Jaynes in The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind, “moeten we beseffen dat het krachtigste motief de onvermoeibare zoektocht was naar de verborgen goddelijkheid was.”

Dat gold voor alle grondleggers van de moderne wetenschap, van Isaac Newton tot John Locke en John Ray. En die bouwden nog eens voort op wat islamitische geleerden eeuwen eerder al hadden gelegd aan fundamenten. Geloof is een ontzettend sterke factor geweest in wetenschappelijk onderzoek, altijd geweest en in vele delen van de wereld is het dat nog steeds. Zelfs de kerk stond nooit vijandig tegenover wetenschap. Galileo Galilei kwam niet in conflict met de paus om zijn heliocentrische theorie, zoals veel mensen denken, maar omdat hij de paus bekritiseerde.

Weet dat de kerk mij niet hard genoeg bekritiseerd kan worden, want er komt een soort mens uit voort dat zich gerechtigd voelt anderen te verstoten wegens geaardheid of ketterij, maar lul geen onzin. En besef ook dat het de kerken zijn die vluchtelingen helpen, en andere mensen in nood.

Nuance in je broekje

Maar zo’n Wijnberg schrijft dat allemaal op met het volste vertrouwen in zichzelf en zonder een spoortje twijfel. Het is gewoon desinformatie. Ik weet niet hoeveel mensen vinden het geweldig, ik zie ze critici van De Correspondent aanvallen: “Maar zij brengen nuance!”

Nuance, omdat die onzin van De Correspondent bevestigt wat zij graag willen geloven, dat de mens goed is en de overheid het beste met ons voorheeft. Dat het allemaal goedkomt, omdat De Meeste Mensen Deugen. Dat racisme verdwijnt na een goed gesprek.

Maar de meeste mensen zijn schorem, of anders luie flikkers. En De Correspondent is een gevaarlijke sekte.

 

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

Peter Breedveld, 30.09.2023 @ 17:55

[Home]
 

1 Reactie

op 30 09 2023 at 17:55 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS