Home » Archief » De donkere kant van Gert-Jan Segers


[22.03.2017]

De donkere kant van Gert-Jan Segers

Hassnae Bouazza


Scene from Onibaba (watch it in its entirety here)

Gert-Jan Segers heeft in Egypte gewoond, hij kan het niet vaak genoeg herhalen. Waar hij maar komt en wie hij ook maar spreekt. Hij legitimeert er namelijk zijn anti-islam standpunten mee.

Zo schreef de ChristenUnie-voorman eerder al dat de islam een anti-christelijke en anti-joodse religie is en dat ‘snijdt door zijn ziel’. Nu is het altijd pijnlijk en beschamend als gelovigen een potje ‘mijn God is beter dan jouw God’ gaan spelen, maar Segers maakt het wel heel erg bont. Toen hij op Twitter werd aangesproken op zijn boude uitspraak, reageerde hij met de verbijsterende wedervraag: ‘Geloven moslims dat Jezus de zoon van God is? Dat Hij God zelf is, gestorven aan het kruis? En weer opgestaan?’

Uhm, als ze dat deden, waren ze christenen geweest. En dat zijn ze niet. Maar dat de islam daarom anti-christelijk of anti-joods zou zijn, is aperte onzin. Jezus wordt erkend als profeet in de islam en dat is heel wat meer dan het christendom de profeet Mohammed gunt.

Primitieve weerzin

Mij maakt het niet uit, hoor. Wie wat gelooft en wie wat erkent. Een theologische discussie voeren om aan te tonen dat christenen en joden juist als geloofsgenoten worden gezien binnen de islam (in één soera worden Joden expliciet het uitverkoren volk genoemd) heeft weinig zin. De laatste vijftien jaar leven we in Teletubbieland waar de meest infantiele en onzinnige beweringen keer op keer worden herhaald. En nóg een keer. Alles om de eigen primitieve weerzin en haat te legitimeren.

Dat is precies wat Segers doet: zijn in gif gedoopte woorden in een ogenschijnlijk zalvende tekst verpakken om de beschaving zelve te lijken. Zijn collega Kees van der Staaij van de poldertaliban SGP heeft er ook een handje van.

Maar er is helemaal niets beschaafd aan valse verdachtmakingen. Er is helemaal niets fatsoenlijks aan het wegzetten van mensen op basis van hun religie en het wegzetten van hun God als een hatelijke. Segers schermt daarbij altijd met de periode dat hij in Egypte woonde en daar ‘de donkere kant van de islam zag’. Nu ja, de mensen in het Midden-Oosten voelen elke dag de donkere kant van dat zogenaamd vrije en democratische westen. Die bommen en drones die hun levens verwoesten, voelen niet zo vrij en democratisch aan namelijk. Ook niet zo christelijk overigens.

Vernietigingskampen

Het is dus nogal misplaatst om over donkere kanten te spreken en over antisemitisme, als je zelf uit een samenleving voortkomt met een eeuwenlange traditie van antisemitisme die bovendien nog altijd gruwelijk huishoudt in andere delen van de wereld en die gretig heeft meegewerkt aan de weerzinwekkende deportatie en uitroeiing van Joden. Als dat je geschiedenis is, past schaamte en terughoudendheid in het verdacht maken van anderen. Zéker wanneer er tegenwoordig weer vrolijk wordt gefantaseerd over het heropenen van de vernietigingskampen.

Dus wat mij betreft kan er niet hard en vaak genoeg in Gert-Jan Segers’ ziel worden gesneden. Misschien dat het gif er dan eindelijk als pus uitkomt en we een zuiverder gesprek kunnen voeren.

Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Twee jaar geleden kreeg ze in Beiroet de Arouwad Award voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 22.03.2017 @ 08:26

[Home]
 

9 Reacties

op 22 03 2017 at 08:38 schreef Niek Holtzappel-van Nes:

Zo is dat!
Ik had even de naieve hoop dat Trump inderdaad zou stoppen met het zich bemoeien, op welke manier dan ook, met het Midden Oosten. Dat zou het beste zijn. Laat ze daar hun eigen fouten maken en daardoor tot vernetering komen.

op 22 03 2017 at 09:13 schreef Martijn:

Ja. mooi is dat toch: “ik weet hoe het is als christen in de Arabische/moslimse wereld want ik heb er gewoond”. En niemand aan zo’n talkshowtafel die zegt van: “nou ja Segers, je weet hoe het was in Egypte, dat van Moebarak (als ik het goed heb) te wonen. Dat was geen uitgesproken religieuze leider, die eigenlijk alleen Al Azhar toestond om de mensen een beetje rustig te houden …”

op 22 03 2017 at 09:45 schreef babs:

Waar godsdienstfanatici ook heen gaan, alles wat ze meemaken is een bevestiging van hun eigen superieure religie en cultuur.

op 22 03 2017 at 10:06 schreef André Richard:

Segers zal zich – zoals wel meer gristenen uit zijn hoek doen – vooral zorgen maken over de Kopten in Egypte en daar heeft hij – helaas – wel een punt…

op 22 03 2017 at 10:11 schreef Atlasser:

De leegloop van kerken en de vele ex christenen snijdt hem eerder door zijn ziel. Mijn ouders, grootouders en verder hebben in Marokko eeuwenlang zo niet meer dan 1000 jaar in vrede geleefd met hun joodse stad/landgenoten. Als Segers of zijn collega van de poldertaliban (haha) dit soort zaken schrijven of roepen kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen, want ze liegen dat hun ziel barst.

op 22 03 2017 at 10:23 schreef MNb:

Ik heb in Nld. gewoond en daar de donkere kant van het christendom gezien (trouwens ook van het liberalisme en socialisme). Elke zondag drie huizen verder vele kindersnoetjes tegen het raam gedrukt. Op overheidskosten vijf dagen owe qwwj naar Amersfoort reizen om naar school te gaan – de griffemeerde school in Zaandam was niet recht genoeg in de leer.

op 22 03 2017 at 11:20 schreef ikzelf:

De enige ervaring die men heeft is de eigen ervaring, die gevormd en gekleurd is door het eigen denken. Deze zegt alles over de persoon die ervaart zelf, maar weinig over het feitelijk ervarene. Je eigen ervaring als norm nemen getuigt dan ook van weinig inzicht en onmetelijke arrogantie. Segers illustreert dit ongewild opperbest.

op 22 03 2017 at 11:56 schreef Chakir:

Tot op de dag vandaag vindt er nog steeds “ontwikkelingshulp” plaats van evangelisten in moslimlanden. Ik ken er toevallig een paar, zij bekommeren zich oprecht om het welzijn van de mensen aldaar en zullen, zodra de kans zich voordoet, de leer van JC meteen voorleggen als ultieme optie. Wat al jaren op FN (oa) wordt geschreven is dat moslimhaat bizarre vormen aanneemt en is genormaliseerd. Seegers is dus gewoon een evangelist nieuwe stijl, die zich vrij voelt om in deze tijd z’n ware aard te tonen.

op 25 03 2017 at 09:49 schreef Thomas Colignatus:

Dank voor deze informatie. Segers zet de stap van niet-christelijk naar anti-christelijk inderdaad plompverloren. Het is niet onmogelijk dat in het krantenartikel passages zijn weggelaten, dus laat hij hoe dan ook een correctie op zijn website opnemen. In de tussentijd heb ik een correctie aangebracht bij mijn implicatie dat hij een premier voor alle Nederlanders zou kunnen zijn: https://boycotholland.wordpress.com/2017/03/17/een-afspiegelingskabinet-met-misschien-gert-jan-segers-als-premier

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS