Home » Archief » Democratie is niet voor Turken


[16.07.2016]

Democratie is niet voor Turken

Peter Breedveld

nat2

Het interessantste aan de mislukte militaire staatsgreep in Turkije zijn wat mij betreft (en ik bedoel hiermee geenszins het grote aantal slachtoffers, dat vannacht is gevallen, te bagatelliseren) de reacties in Nederland. Het begon met Wilders, die juichte dat Erdogans ‘islamofascistische regime’ nu ten einde was, en die al snel een heleboel progressieve Gutmenschen tot zijn medestanders kon rekenen.

Niet alleen de seculiere Turkse Nederlanders, de AtaTurken, zeg maar, die zich de laatste tijd flink doen gelden in de media en in fanatisme en onverdraagzaamheid beslist niet onderdoen voor de geharde Erdogan-aanhangers. Nee, ik zag op de sociale media GroenLinksers, PvdA’ers en D66’ers die teleurgesteld waren over het mislukken van deze uiterst gewelddadige coup, waarbij op burgers werd geschoten en die drie keer zoveel dodelijke slachtoffers eiste dan de aanslag een dag eerder in Nice.

Directe democratie

Het is de rechtse VVD die er geen misverstand over laat bestaan waar haar sympathie ligt: ze spreekt van de mislukte coup door het leger, dat meende Turkije te moeten beschermen tegen een president die de seculiere staat probeert uit te hollen en die is gesmoord door de Turkse bevolking, na een oproep van Erdogan in opstand te komen. Die snode Erdogan toonde zich met andere woorden een slecht verliezer en jutte het volk op tegen de militairen die Turkije zijn vrijheid wilden teruggeven.

het is evenwel duidelijk dat niet alleen rechts, maar bijna iedereen in Nederland er zo over denkt. De mond vol van ‘luisteren naar het volk’ en ‘directe democratie’, maar wat het volk van Turkije wil is niet in lijn met wat het volk hier wil dus dan komen dat luisteren en die directe democratie even niet uit. Terwijl je het niet directer krijgt dan het volk dat militairen uit hun tanks en pantservoerwagens haalt.

Erdogan is een democratisch gekozen president. Een meerderheid van de Turken staat kennelijk achter zijn beleid. Die militairen zijn door niemand gekozen en hebben zich met grof en dodelijke geweld, bijna driehonderd doden, toegang proberen te verschaffen tot de macht. Hoe kan het dat die gruweldaad niet ondubbelzinnig wordt veroordeeld? En hoezo spreekt een regeringspartij, de VVD, zich op deze manier uit voor een antidemocratische greep naar de macht ten koste van een leider van wie ze afhankelijk is voor de uitvoering van haar asociale vluchtelingenbeleid?

Tweede Iran

We weten het antwoord natuurlijk: sinds Erdogan vrouwen weer toestond hoofddoekjes te dragen in officiële functies en in de collegezaal, geldt hij als de Duivel. Onder de militairen was Turkije tenminste seculier. Dat wil zeggen: vrouwen mochten geen hoofddoekje op. Een verbod op hoofddoekjes, dat vinden wij genoeg democratie voor een Turk. Verder moet-ie zijn bek houden en doen wat wij willen.

NOS-correspondent Ron Fresen zag het scherp: geen van de Westerse mogendheden veroordeelde de coup toen die gaande was. Iedereen hoopte dat-ie zou lukken.

Het is een Westerse reflex die in werking treedt bij elk land waarin wij onszelf niet herkennen: Japan, Rusland, eender welk Arabische of Zuid-Amerikaanse land waar het volk een leider kiest die zijn eigen plan trekt. Dan vinden we opeens dat dat land nog niet klaar is voor de democratie. Dat het volk eerst nog wat autoritair moet worden opgevoed. We zouden onze eigen zoons en dochters niet graag door militairen van hun bed gelicht zien worden, maar voor zwartharige ouders vinden we dat goed genoeg. Is voor hun eigen bestwil.

En daar komen de gelegenheidsargumenten: Erdogan ontslaat meer dan tweeduizend rechters! Hij licht journalisten van hun bed! Turkije wordt een tweede Iran!

Warme steun

So what als Turkije een tweede Iran wordt? Wat denk je dat Nederland wordt onder Jan Roos? Mogen de militairen, die hier straks gaan ingrijpen wanneer Wilders zijn kabinet gaat installeren, ook rekenen op zoveel warme steun van de dames en heren progressieve vrijheidsliefhebbers?

De partij DENK tweette dat de democratie het van de wapens en tanks heeft gewonnen in Turkije. NEE!, blèrden de feest-voor-de-democratie-zeggers. Als de bevolking een einde maakt aan een gewelddadige militaire coup ten gunste van de president die zij hadden gekozen, dan is dat geen overwinning van de democratie.

Nederlandse koning

Want democratie, onthou dat nou eens, is dat iedereen doet wat het Westen wil. Democratie is dat Erdogan vluchtelingen aan de grens doodschiet, zodat wij er geen last van hebben, dat vinden wij dan een ‘geslaagde’ Turkije-deal, maar hij mag niet de herinvoering van de doodstraf overwegen, al hebben onze vrienden de VS en Japan die doodstraf ook. Democratie is dat de president van Turkije zich voor geitenneuker laat uitschelden, maar als je iets tegen de Nederlandse koning zegt, ga je dertig dagen de cel in. En als een Turkse president journalisten laat oppakken, laat dat zien wat een nietsontziende dictator hij is maar Lodewijk Asscher mag natuurlijk wel zijn critici intimideren. Dan helpen de media zelfs een handje mee. Democratie is dat je dagelijks honderden kinderen in vreemde landen, die je niet eens op de kaart kunt aanwijzen, aan gort bombardeert met je drones, maar als Erdogan zich tegen de PKK verdedigt, is dat antidemocratie.

Ik ben geen fan van Erdogan, maar hij is kennelijk de president die de Turken willen. Dat is hun democratische recht. Mag ik de suggestie doen dat je dat recht respecteert?

Frontaal Naakt kost me geld! Véél geld zelfs. Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan de financiële schade te beperken. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 16.07.2016 @ 16:58

[Home]
 

67 Reacties

op 16 07 2016 at 17:19 schreef Jorrit Dam:

Ik ben geen fan van Erdogan, maar hij is kennelijk de president die de Turken willen. Dat is hun democratische recht. Mag ik de suggestie doen dat je dat recht respecteert?

Die ga je nog eens ingepeperd krijgen wanneer de PVV de grootste partij van Nederland wordt makker.

op 16 07 2016 at 17:27 schreef Peter:

Had je signalen dat ik het recht van de PVV-stemmer niet ga respecteren, Jorrit? Nu peper ik die PVV’er in dat hij hetzelfde recht niet aan de Turken gunt. En straks zal ik het weer doen.

op 16 07 2016 at 17:46 schreef Peter Karsten:

Scherp stuk! Ik moet bekennen dat het me wel deugd deed dat die militairen even orde op zaken zouden stellen. De drang om Erdogan uit het zadel te stoten begrijp ik wel. Hij is hard aan het werk om zijn tegenstanders definitief de mond te snoeren en zijn macht los te weken van democratische controle.

Al snel sijpelde echter het besef binnen dat zo’n coup absoluut geen garantie is voor het herstel van de democratie en dat Erdogan toch echt is wat het electoraat wil.

op 16 07 2016 at 17:47 schreef Geza:

Ja, wat Peter zegt. Maar aan de andere kant: Het afbranden van de Rijksdag.

op 16 07 2016 at 17:48 schreef Maarten:

Erdogan gebruikt echter zeer ondemocratische middelen om aan de macht te blijven. Het moge duidelijk zijn, dat hij dit aangrijpt om nog meer als een dictator verder te gaan. Grote voorbeeld is natuurlijk Putin, ook zo “democratisch” gekozen.

op 16 07 2016 at 18:52 schreef Jorrit Dam:

Wie neem je me nou in de maling? Grapjas. Je bent geen haar beter dan degenen die je zo veroordeelt. Der kunst der introspectie, bekwaam je daar maar eens in.

op 16 07 2016 at 20:00 schreef Hans Naaktloper:

Het maakt helemaal niets uit wat de meerderheid kiest, als het fout is is het fout. Als PVV gaat regeren mag wat mij betreft het leger deze klootzakken aan de kant schuiven, wat onwaarschijnlijk is vanwege juist de sympathie voor PVV binnen de groep van militairen.
De militairen in turkije hebben wat mij betreft wél de juiste keuze gemaakt en verdienen daarom onze sympathie.

En nee, ik respecteer geen meerdeheid die een relifascist aan de macht helpt, net zoals ik de NSDAP- kiezer zou respecteren.

Peter, je schermt te pas en te onpas met ‘democratie’, net als onze tegenstanders.

op 16 07 2016 at 21:36 schreef Peter:

Nou Hans, jij hebt in elk geval duidelijk gemaakt dat je ondubbelzinnig antidemocraat bent.

op 16 07 2016 at 22:51 schreef Mathieu:

Ik begrijp de opmerkingen aangaande de VVD niet. Er wordt hierbij gerefereerd aan de tweet van Han ten Broeke. Het zou Peter om te beginnen sieren als hij in zijn stuk i.p.v. ’met andere woorden’ iets zou hebben geschreven als ‘in mijn interpretatie’, daar hij hier zijn interpretatie geeft over hetgeen de VVD schrijft.
Verderop schrijft Peter: “Hoe kan het dat die gruweldaad niet ondubbelzinnig wordt veroordeeld? En hoezo spreekt een regeringspartij, de VVD, zich op deze manier uit voor een antidemocratische greep naar de macht ten koste van een leider van wie ze afhankelijk is voor de uitvoering van haar asociale vluchtelingenbeleid?”
Han ten Broeke schrijft in dezelfde tweet: “Een staatsgreep is het verkeerde middel om Turkije democratischer en meer seculier te maken en verhoogt juist het risico dat het land zich verder in autoritaire en islamitische richting ontwikkelt. Wat nodig is, is dat Turkije bijdraagt aan het beheersen van de vluchtelingenstroom en zich een betrouwbare NAVO-bondgenoot toont.”
In mijn interpretatie schrijft de VVD dus precies wat Peter de VVD verwijt niet te schrijven.

op 16 07 2016 at 23:12 schreef Joost K.:

Dit hele artikel legt de vinger op de zere plek! Er is geen enkele zin bij waar wat op af te dingen valt.

op 16 07 2016 at 23:35 schreef Sasha Berkman:

Bravo!

op 17 07 2016 at 00:12 schreef Bert Ernie:

“Ik ben geen fan van Hitler, maar hij is kennelijk de president die de Duitsers hebben gekozen. Dat is hun democratische recht. Mag ik de suggestie doen dat je dat recht respecteert?”

op 17 07 2016 at 01:11 schreef naturist:

Democratie is niet dat een (kleine) meerderheid een minderheid achterstelt en zijn wil oplegt. Democratie zou zichzelf niet af mogen schaffen omdat een meerderheid dat toevallig wil. Democratie is een logische rechtvaardige eenrichtingsstraat die leidt naar het licht.

op 17 07 2016 at 01:23 schreef Murat:

Hans is het type “democratie als het mij uitkomt en militaire dictatuur als de mening mij niet zint” .

op 17 07 2016 at 03:34 schreef Peter:

Als je toch alles uit die VVD-verklaring aan het citeren bent, Matthieu, waarom dan niet ook de zorg voor de Nederlandse vakantieganger en het wantrouwen, vaste prik, jegens de Turkse Nederlanders genoemd?

Er zitten tal van boodschappen in die korte verklaring en ze zijn allemaal even bedenkelijk.

op 17 07 2016 at 03:53 schreef Murat:

Bert,

Het is walgelijk Erdogan met Hitler te vergelijken. Je spoort niet.

op 17 07 2016 at 09:04 schreef wiske:

De emo-cratie draait weer overuren.

op 17 07 2016 at 09:09 schreef Mathieu:

Het niet juist weergeven of beschrijven wat in gebruikte bronnen staat is op zijn minst onzorgvuldig en maakt een betoog minder geloofwaardig.
Deze (van de VVD) viel mij op daar het zo tegenstrijdig was met wat ik via andere media las.
Ik hoop dat dit soort fact-checking niet bij alle verwijzingen nodig is.

op 17 07 2016 at 09:40 schreef ralph seewald:

Democratie bestaat niet ene samenleving is democratischer dan de andere het is de minst slechtste staatsvorm etc. In NL zit alles vast omdat partijen elkaar in de wurggreep hebben. Anyway goed geschreven stuk.

op 17 07 2016 at 10:16 schreef Yasemin:

Mooi geschreven! Erdoğan is gekozen door de Turkse volk! En geloof me als hij slecht was voor zijn land dan had de bevolking de stoel onder hem weggeschoten! Iedereen is tevreden over hem dus begrijp niet waarom jullie hem een dictator vinden. Alleen de westerse landen zijn ontevreden over hem! Stel de coup was wel succesvol mensen snappen niet wat dat inhoud in in Turkije. Kort uitgelegd: Stel je bent als een oer Hollander de eigenaar van een vakantiehuis in Turkije en de militaire macht zegt Turkije is van de Turken opdonderen kan je zwaaien naar je huisje en geïnvesteerde geld! En zo zijn er veeeeel meer dingen om op te noemen! Dus ben blij dat het mislukt is. En Ow ja tegenwoordig wordt wel alles op de moslims gegooid, ben ik ook niet mee eens. Als je je zou verdiepen in Islam kom je er vanzelf achter waarom ik niet mee eens ben. Ik ben ook een moslim maar heb nog nooit een vlieg kwaad gedaan! Heb ook nooit gedacht kom ik moord even weet ik veel hoeveel mensen zodat ik regelrecht de hemel in kan gaan. Kom op joh! Zo kom je de hemel toch niet binnen?! Wie gelooft dit nu? ….

op 17 07 2016 at 12:33 schreef Thomas E:

Ik ken je niet, maar ik hou nu al van je Yasemin.

op 17 07 2016 at 12:34 schreef Hans Naaktloper:

Dictatuur van de meerderheid is evengoed dictatuur.

Wat mij schokt is dat blijkbaar velen fascisme niet herkennen, ook niet als ze het recht in de smoel kijken. PVV en AKP zijn brothers in arms. Zij haten de vrijheid van de minderheid en gebruiken ‘democratisch recht’ om die minderheid te smoren.

De couppoging in turkije interpreteer ik als ‘natuurlijk recht’, het recht van mensen om zich te verdedigen tegen onderdrukking, ook als die onderdrukking door een meerderheid wordt getolereerd.

Verder is cruciaal om te beseffen dat de meerderheid mondiaal niets meer betekent dan een bedwelmde massa, onder invloed van een olichargische samenwerking van religieuze instituties en MSM. Als de meesten onder ons hun anus niet kunnen onderscheiden van een gat in de grond, met welke gevolgen past dan dat kiesrecht in dat plaatje?

Ik spreek niet namens, maar wel zij aan zij met alle socialisten, communisten, alevieten, sjiieten, armeniërs, christenen, afrikanen, intellectuelen, journalisten, anarchisten, autonomen, kunstenaars, atatürken, en alle andere slachtoffers van de meerderheid in turkije.

op 17 07 2016 at 12:46 schreef Murat:

Wat een verfrissende vorm van kindse oprechtheid hierboven.

Ik vind Yasemin nu al schattig.

op 17 07 2016 at 13:12 schreef Beukman:

Is het ook mogelijk om het in grote lijnen met de strekking van dit stuk eens te zijn, hartgrondig zelfs waar het gaat om “onze” hypocrisie inzake Turkije, en de coup te veroordelen, maar tegelijk een vraagteken te zetten bij Erdogans democratische gehalte en bij een aantal van zijn acties en uitlatingen, zoals het buitenspel zetten van de oppositie, het opsluiten van een paar duizend rechters, het inperken van de persvrijheid, en het verdacht maken van Gülen? Of ben ik nu te genuanceerd?

op 17 07 2016 at 13:19 schreef Peter:

Het niet juist weergeven of beschrijven wat in gebruikte bronnen staat is op zijn minst onzorgvuldig en maakt een betoog minder geloofwaardig.

Je blijft maar doordrammen, Mathieu, dat doet jouw soort altijd. Bovendien maak je misbruik van mijn gastvrijheid door me verdacht te maken.

Daarom dit: dat de VVD verderop verklaart dat een couppoging niet de manier is, betekent niets, noppes, nada. Het is een plichtpleging na het mislukken van de couppoging, en uit de door mij aangehaalde passage blijkt onverkort dat de VVD die toejuichte. Daarin zet ze namelijk de militairen, die een einde wilden maken aan het uithollen van de seculiere staat, tegenover de burgers die zijn opgejut door Erdogan, die de seculiere staat aan het uithollen is. De couppoging is door die burgers ‘gesmoord’. Niet verijdeld, het gebruikelijke woord bij een mislukte couppoging, nee, ‘gesmoord’. Zoals je een goed idee smoort, of ‘onschuld’ of altijd iets wat mooi en goed is.

Ik heb dus de woorden van de VVD precies goed geïnterpreteerd. Jij, Mathieu, probeert mensen een rad voor ogen te draaien.

Hoe hier in Nederland over het algemeen gedacht wordt over couppogingen werd gisteren mooi geïllustreerd door deze journalist, die de militaire coup in Egypte onverschillig laat maar die in Turkije alleen niet omdat Turkije NAVO-lid is:

Dat het in Nederland de facto verboten is om blij te zijn dat de coup misluikt is, blijkt ook uit de reacties van politici, waaronder Han ten Broeke van de VVD. Turken die feestvierden, worden weer eens als voorbeeld van slechte integratie aangehaald:

http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/26230322/kamerleden-ergeren-zich-aan-turkse-nederlanders

Het is de omgekeerde wereld. We horen als vertegenwoordigers van de westerse vrije wereld militaire staatsgrepen te verafschuwen, maar in plaats daarvan worden Turken, die militaire coups verafschuwen, als anti-Westers weggezet.

En dat allemaal om dat ERDOGAN de vrijheid bedreigt.

op 17 07 2016 at 13:21 schreef Peter:

O man, alsof ik hier Erdogans beleid zit te verdedigen. Komen allemaal brave borsten laten zien hoe in orde en GENUANCEERD ze zijn omdat zij Erdogan wél verafschuwen.

op 17 07 2016 at 14:22 schreef John de Beer:

“Wat een verfrissende vorm van kindse oprechtheid hierboven. Ik vind Yasemin nu al schattig.”

Oh kijk aan, de hoogstaande intellectueel Murat prijst een vertederende en goedwillende allochtone dame. Wat lief hè.

op 17 07 2016 at 15:14 schreef Boe! Ik ben een moslim:

De meeste Nederlanders zien Turkije het liefst branden. Het maakt voor het Westen niet uit wie de touwtjes in handen heeft zolang ze braaf doen wat er van ze verwacht wordt. Het Westen heeft keer op keer bewezen onbetrouwbaar, zelfs psychotisch, te zijn.
Vooralsnog steun ik Erdo. Ondanks zijn abjecte ideeën en uitspraken. Turkije heeft een sterke leider nodig waar het volk zich achter kan scharen. De Nederlandse paradigma lijkt die van een verwende kind. Het Westen richt een bloedbad aan in het Midden-Oosten en de Turken moeten het oplossen omdat EU en NAVO en democratische seculiere verlichting en andere kul. Prima die Erdo. Precies wat Europa verdient.

op 17 07 2016 at 15:23 schreef leo schmit:

Nou ik ben in ieder geval blij dat de coup mislukt is, en wel om verschillende redenen:
a)Peter’s argument voor democratie, helemaal juist;
b) Coups worden gepleegd door mensen die denken (of verzekerd zijn) van externe steun (Nato cq VS).
c)De mogelijk externe bron van de coup vanuit de in de Vs gestationeerde Gulen beweging, die volgens bronnen steun heeft van de Company en van het American Enterprise Institute (bronnen beschikbaar)
d) De eveneens externe reden om Erdo te wippen, gezien zijn recente toenadering tot Rusland en de daaruit volgende veranderende krachtsverhoudingen in de door VS en EU (lidstaten) gevoerde Syria oorlog. Met Frankrijk voorop.
e) Met islam en hoofddoekjes op de uni, ontslagen rechters, heeft dit allemaal niks te maken.
f) En laten we wel zijn, Erdo heeft een positief welvaart en welzijns- beleid gevoerd voor Turkije. Daarmee heeft hij de steun van de burgers die tegen de coup de straat opgingen. Like it or not.

op 17 07 2016 at 15:25 schreef leo schmit:

g) de kern van Peter’s argument is dat het bezwaar maakt tegen de gedachte dat ‘Islamistische’ landen geen democratie kunnen verdragen en beter door een leger bestuurd kunnen worden. Zie link naar Brill tweet.

op 17 07 2016 at 15:34 schreef MNb:

“De couppoging in turkije interpreteer ik als ‘natuurlijk recht’”
Leuterkoek, HansN. Het simpele feit dat deTurkse bevolking zelf de couppoging de das om heeft gedaan bewijst dat je interpretatie volkomen fout is. Als je denkt dat het Turkse leger bv. de rechten van de Koerdische minderheid beter zou beschermen dan Erdogan dat doet moet je je onwetendheid verhelpen.
Mijn eerste reactie was ook: mooi dat Turkije van Erdogan af is. Mijn tweede was: wat het er voor terug krijgt zal nog erger zijn gegeven eerdere militaire dictaturen in Turkije. Dat kostte me nog geen seconde. Dus de volgende dag was ik blij dat de poging was mislukt. Tegelijkertijd ben ik bang dat Erdogan nu een smoes heeft de Turkse democratie nog verder uit te hollen.

op 17 07 2016 at 16:46 schreef Rob:

Uiteindelijk geldt er 1basisregel in een democratie. Alles mag, behalve het afschaffen van de democratie.
Een coup is altijd fout. En Erdogan is democratisch gelegitimeerd, bezig de Turkse democratie de nek om te draaien.

op 17 07 2016 at 17:11 schreef Sasha Berkman:

100 procent eens met MNb

op 17 07 2016 at 17:55 schreef Thomas E:

“Tegelijkertijd ben ik bang dat Erdogan nu een smoes heeft de Turkse democratie nog verder uit te hollen.”

Daar ben ik ook bang voor. Maar dan kan hij op z’n vingers natellen dat er ooit een coup zal komen die zijn volk (en de wereld) wél gerechtvaardigd vindt.

op 17 07 2016 at 20:28 schreef Maarten:

@Peter
Wat Paul Bril zegt, in mijn ogen, is dat het verschrikkelijk is dat een leger, dat onderdeel is van de strijdkrachten van de NATO, onbetrouwbaar is!
Dat lijkt mij ook nogal een verschil. Het is bijna zoiets dat het leger van NL een coup pleegt.

En wat je zegt over de VVD zal vast en zeker een kern van waarheid in zitten, maar ik zie ook niet in die Twitter zoveel betekenis zoals jij dat uitleg. Smoren is van in de kiem smoren, en dat hoeft op niks positiefs te slaan, misschien als het van een goede schrijver af komt. En quoten uit de Telegraaf is zoiets als quoten van GS. van de Broek richtte zich terecht naar de Nederlandse Turken, er zijn immers al wat rellen.
Je kan ook niet zeggen “Turken, die militaire coups verafschuwen”, want dat is een drogredenatie. Ze zullen misschien de coup op Erdogan verafschuwen, maar dat wil niks zeggen over andere coups, of over het arresteren van zoveel rechters en journalisten.

Dat mensen staan te juichen bij een coup op Erdogan, dat geloof ik wel. Ondanks dat ze geen idee hebben wie die coup heeft gepleegd. Fundamentalisten, wie weet.

op 17 07 2016 at 20:28 schreef hamar:

Jezus Peter ik heb me al heel vaak geergerd, maar nu span je met je stukje echt wel de kroon. Totaal geen mogelijkheid dat Erdogan dit mooi heeft opgezet. 2ooo rechters opgepakt noem jij een gelegenheidsargument!!!.
Wat maak jij jezelf ongeloofwaardig zeg. Triest menneke

op 17 07 2016 at 23:04 schreef Sasha Berkman:

Hamar: Jij hebt “aanwijzingen” voor deze “mogelijkheid”?

op 17 07 2016 at 23:14 schreef Sasha Berkman:

“Dat mensen staan te juichen bij een coup op Erdogan, dat geloof ik wel. Ondanks dat ze geen idee hebben wie die coup heeft gepleegd. Fundamentalisten, wie weet.”

Ik aan de andere kant maak me daar wel druk over. In Turkije, met haar geschiedenis van coups, vond een militaire coup plaats. Ik heb beelden gezien van een tank die over demonstranten heen reed. De gebeurtenissen van gister riepen herinneringen op.

Jij begint over “Fundamentalisten”. Wat bedoel je daarmee?

Voor zover ik weet hebben alle politieke partijen afstand genomen van deze couppoging. de MHP, ODP, CHP etc allemaal.

Spannende dagen voor de boeg.

op 18 07 2016 at 08:27 schreef Maarten:

@hamar
Het is pas triest om hier te komen uithuilen. Niks beters te doen.

op 18 07 2016 at 09:18 schreef vander f:

ik lees inderdaad een boel ‘Is voor hun eigen bestwil’ reacties.
Het paternalisme druipt er vanaf, de bevolking in Turkije lijkt in meerderheid te kiezen voor Erdogan, dat heeft men nu eenmaal te respecteren, wat je nu van Erdogan ook vindt.
Ik ben nu in Berlijn bij iemand van Turkse afkomst op bezoek die Erdogan vreselijk vindt, hij kiest er nu voor z’n Turkse nationaliteit te laten schrappen.
als geseculariseerde Duitser kan hij zich totaal niet vinden in wat er nu in Turkije gebeurt en vele (ex) Turken hier met hem.
Is ook een keus.

op 18 07 2016 at 09:57 schreef Henrik:

Er is nog weinig democratisch aan het autoritaire regime van Erdogan en zijn handlangers.

Plus het was voorbereid: http://www.nu.nl/politiek/4294824/arrestatie-rechters-turkije-lijkt-volgens-eurocommissaris-voorbereid.html

op 18 07 2016 at 10:22 schreef babs:

Mathieu,
Er is echt van alles mis met die tweet. Ten eerste wordt geen afstand genomen van de coup, de VVD benadrukt het met de motieven voor de coup eens te zijn en stelt alleen dat een staatsgreep ‘het verkeerde middel’ is ter verwezelijking van het het juiste doel: Turkije ‘democratischer en meer seculier’.
Alle begrip zelfs voor de poging: een ‘wanhoopsdaad’ om een ‘seculier Turkije te verdedigen’. Pure zelfverdediging eigenlijk die staatsgreep.
Tenslotte, het geworstel met Turkse Nederlanders. Als dat echt Nederlanders zijn, waarom dan driedubbele verduidelijking ‘in ons land’ en ‘naar Nederland importeren’.

Horen ze er toch niet helemaal bij. En ja, ik benadruk dat terecht, we hebben het hier over beroepspolitici die precies weten hoe zich uit te drukken. Ik weet alleen niet of het bewust tevreden houden van PVV-achtige bloedgroepen is of de diepgewortelde overtuiging dat Turkse Nederlanders geen echte Nederlanders zijn.

op 18 07 2016 at 11:10 schreef Niek Holtzappel:

Het is de vraag wat het minst erg is, een militaire dictatuur of een gekozen dictatuur. Tot nu toe hebben in Turkije de militairen slechtere papieren dan Erdogan. Erdogan mag dan wel de rechtsstaat opheffen en minderheden onderdrukken, hij is nog maar een amateur vergeleken bij de vroegere militaire regimes die in Turkije hebben geheerst. In Egypte het zelfde laken een pak: Sisi blijkt veel bloeddorstiger en intoleranter dan Morsi.
Wat betreft Europa: Wellicht was het beter geweest als het leger in 1934 Hitler had afgezet. En mocht Wilders premier worden en de rechtsstaat afschaffen zou ik een correctie door de Koning met militaire steun ook niet a priori afkeuren. Het laatste is hypothethisch hoop ik. De meerderheid in Nederland stemt ruimschoots tegen de PVV.

op 18 07 2016 at 11:15 schreef Murat:

Al met al weet de Nederlander het weer beter dan de Turken zelf. De neo-koloniale mindset druipt er weer vanaf.
Gelijkwaardigheid kent de Nederlander alleen voor medewesterlingen en niemand anders.

op 18 07 2016 at 11:48 schreef babs:

Een Oostenrijkse politicus die zegt: ‘lijkt voorbereid’, waarmee hij alleen bedoelt dat er een lijstje klaarlag, bij Hendrik wordt dat: ‘was voorbereid’, waarmee hij de suggestie lijkt te wekken dat het een selfie-coup was.

op 18 07 2016 at 13:50 schreef marco meijer:

Ik ben niet zo’n fan van Erdogan maar nog minder van een militaire coup. En ik heb respect voor de moed van de Turkse burgers, die tanks en kogels trotseren en massaal de straat op gaan. Dat zie ik Nederlanders echt niet doen, mocht hier ooit een staatsgreep plaatsvinden.

op 18 07 2016 at 16:22 schreef cRR Kampen:

We gaan Erdogan gewoon met Hitler vergelijken.
Met de gruwel die hij in het Koerdische deel laat doen (hele stadswijken letterlijk van de kaart vegen, weet ik veel hoeveel slachtoffers)

Waarvan we hier blijkbaar niks mogen horen.

Of wat er vandaag gebeurt: lynchpartijen in de straten door hossend met rode vlagjes zwaaiend volk.

Democratie? Jazeker. Precies zoals het Duitsland half januari 1933. Inderdaad is het een essentie van een democratie dat die altijd op democratische wijze in een tirannie kan overgaan.
En toch kan je daar niet voor zijn. Een goede democratie in een gezonde samenleving (2 onderdelen) gaat botweg niet over in een tirannie.

op 18 07 2016 at 16:52 schreef Carl:

Het zijn niet de Europeanen die kolonies in Turkije aan het bouwen zijn wappie, het zijn de Turken die West Europa kolonialiseren. Dat is het echte neo-kolonialisme.

Het is ook een tikje aan de potsierlijke kant om uit de mond van iemand die hier keer op keer Netanyahu met Hitler vergeleek te moeten horen dat het walgelijk is om Erdogan met Hitler te vergelijken.

op 18 07 2016 at 18:09 schreef leo schmit:

Nou, zo kan die wel weer.

op 18 07 2016 at 19:12 schreef Murat:

Carl,

Niet jokken.

op 18 07 2016 at 22:01 schreef dewanand:

REF cit:
op 18 07 2016 at 16:52 schreef Carl:

‘Het zijn niet de Europeanen die kolonies in Turkije aan het bouwen zijn wappie, het zijn de Turken die West Europa kolonialiseren. Dat is het echte neo-kolonialisme.’

———- Reactie Wieroe en dewa aapje:

N1: miaauw, hahahaha Carl joh, je hebt honderd procent gelijk man. Maar weet jij hoe al die niet blanken hierover denken??

N2: Bijna alle rassen en volkeren buiten Europa en blank Amerika hebben een zuur appeltje te schillen met het hele blanke ras, wegens de hele Koloniale Holocaust vanaf 1492 tm grofweg 1863, en nu denken zij allemaal van, wij pakken terug wat die KUT blanken vroeger van ons roofden. OOG OM OOG gedachte, wraak, oude rassen vete.

N3: denk aan de chinese buurt in centrum den haag: dat is Klein China. Je ziet klein Turkije al overal in Den Haag. Kruiskade in Rotterdam is KLein Suriname, van afro’s en koelie apen. Waar is Klein India??

N4: Imperialisme is natuurlijk, zelfs de salmonella is een imperialistisch eencellig beestje. Alle virussen pakken de zaak fascistisch aan of wil je hun maar moslim fundamentalisten noemen?? Hahahaha, Wieroe is echt slim he als hindoe nazi (homo) kat uit Delft kennisstad.

op 18 07 2016 at 22:32 schreef marten:

Misschien wat off-topic, maar ik zie op mijn Facebook allemaal restaurants bij mij in de buurt (Rotterdam-Zuid) die zich angstvallig van de Gülen beweging distantiëren. Er gaan volgens die posts lijsten rond met “foute” zaken om te boycotten (of erger). Ik vind die paranoia en intimidatie erg zorgwekkend. Dit kan gigantisch uit de klauwen lopen.

Overdreven nationalisme – niet sexy.

op 19 07 2016 at 00:10 schreef vander f:

De paradox van de democratie,
dat een democratie zichzelf democratisch kan afschaffen.
Wat me hier in Turkije lijkt te gebeuren.
Heeft uiteindelijk geen flikker met democratie te maken,
‘het volk’ schaft de democratie nooit af, het wordt naar de afschaffing toegeleid, door enkelen, altijd.

op 19 07 2016 at 05:51 schreef Mario:

“‘het volk’ schaft de democratie nooit af, het wordt naar de afschaffing toegeleid, door enkelen, altijd.”

Als simplistische schaapjes naar de slachtbank, inderdaad.

op 19 07 2016 at 08:03 schreef Thomas E:

Ik hoop niet dat Turkije een burgeroorlog te wachten staat. Zoiets kan m.i. voorkomen worden als Erdogan met wijs staatsmanschap omgaat met de plegers en gevolgen van de coup. Na een legitieme, niet beïnvloede rechtsgang zal hij ‘het volk’ moeten verbinden ipv uit elkaar spelen. Barmhartige gratieverlening tzt kan helpen.

op 19 07 2016 at 18:21 schreef leo schmit:

Sorry, Thomas E, de coup kwam van buiten.

op 19 07 2016 at 21:28 schreef Thomas E:

Weet jij meer, Leo??

op 19 07 2016 at 22:58 schreef dewanand:

Miaauw, miaauw, namastiaauw Herr Peter, Thomas E, leo , mario etc etc,

Wij moeten niet vergeten dat de nazi democratie van adolf hitler feitelijk de duistere kant van een meerpartijen demos staat aantonen. In veel andere Multiraciale landen met algemeen kiesrecht stelsels is alles echt totaal mislukt, vb India, guyana, suriname, fiji, antillen, enz.

zie dit, mooie tekst, stof tot nadenken, want de geschiedenis is verdoemd om zichzelf te herhalen.

En Turken zijn trots op hun Laag Arische OerTurkse Identiteit als ras/ volk van ruim 70 miljoen mensapen. Het succes en de succes formule van veel Turken in Den Haag is toch een ideaal rolmodel voor alle etnische groepen??

Ja Waarom jammerde Geert Wilders niet ‘minder minder turken….. dat regel ik wel even blaf blaf blaf ……’
Veel Turken lachen wilders nu hard uit en ze hebben gelijk.

————– ref cit:
Tachtig jaar geleden werd Adolf Hitler benoemd tot rijkskanselier. Daarmee kwam een einde aan de Republiek van Weimar, de eerste Duitse democratie, en begon het Duizendjarig Rijk.

http://www.historischnieuwsblad.nl/tweedewereldoorlog/artikelen/de-onderschatting-van-adolf-hitler/index.html

op 20 07 2016 at 21:56 schreef leo schmit:

Thomas E, militaire coups komen altijd van buiten. Anders worden de coupplegers niet niet erkend als nieuw regime. Zo simpel is dat. Je gaat toch in een land als Turkije niet coupen zonder te weten of dat wel aanvaardt wordt door je Nato vrienden? Een legercoup gepleegd door een Nato lid-leger kan alleen maar uitgevoerd worden met overeenstemming in Brussel en Washington. Eerste daad, Bosporus sluiten. Dus geo-politiek. Mislukt. Next try.

op 21 07 2016 at 07:22 schreef Thomas E:

hmmmm als dat zo zou zijn, hadden de coupplegers wel betere instructies van ‘Brussel en Washington’ gekregen. Dit was klungelwerk, dat óf door amateurs bedacht en uitgevoerd werd óf door Erdogan zelf geënsceneerd is. Lijkt mij tenminste.

op 21 07 2016 at 11:11 schreef babs:

Zal best dat bij wat vriendjes is nagevraagd of ze aanvaard gaan worden. Dat maakt nog niet dat de coup van buiten komt.

Bij vriendjes moet je dan denken aan een Duitse Kolonel en een Amerikaanse gevechtspiloot die een Turkse vrouw heeft, niet aan Obama of Merkel.

Die wisten wellicht dat er iets te gebeuren stond en hebben besloten niet in te grijpen.

op 21 07 2016 at 16:51 schreef MNb:

He Babs, wat onaardig om Leo van zijn samenzweringstheorie te beroven.

op 21 07 2016 at 21:31 schreef G.J. Brethouwer v/h Cactus:

op 21 07 2016 at 07:22 schreef Thomas E:

hmmmm als dat zo zou zijn, hadden de coupplegers wel betere instructies van ‘Brussel en Washington’ gekregen. Dit was klungelwerk, dat óf door amateurs bedacht en uitgevoerd werd óf door Erdogan zelf geënsceneerd is. Lijkt mij tenminste.

Hier ben ik het helemaal mee eens, dit is door Erdogan in scene gezet.

Het is fout om te denken dat de Turkse geheime dienst en de legertop zo naif zijn om zo’n achterhaalde tactiek te gebruiken voor het plegen van een staatsgreep.

Waar ik echt bang van word is dat een “zuivering” op zo’n grote schaal IMHO niet een tegenreactie oproept.
Kort gezegd heeft Erdogan zijn hand nu zwaar overspeeld, en is een burger oorlog onvermijdbaar

op 22 07 2016 at 07:43 schreef Thomas E:

Ik vrees ook een burgeroorlog, Brethouwer. Als Erdogan zijn stalinistische lijn doorzet en de Turkse economie mede daardoor terugvalt, zal het moment komen dat de Gülinisten zich sterk genoeg voelen om goed georganiseerd in opstand te komen. Het buitenland zal dan het gematigde gedachtengoed van Gülen (stiekem) steunen en we hebben er weer een land in oorlog bij. Ik hoop vurig dat het anders loopt.

op 24 07 2016 at 11:39 schreef dewanand:

Ja Thomas E,

jij kan gelijk krijgen, maar hoe sterk is het maatschappelijk middenveld van Turkije nu?? Turkije is een aardig ontwikkeld en beschaafd land, veel hoger kennisniveau dan saoudie arabie, dus het middenveld moet de doorslag geven voor zo een binnenlandse burgeroorlog.

het intellectuele en kapitalististische middenveld van turkije is toch stabiel en erg groot, minstens 30 procent??

ok ik weet niet veel over Turkije zelf als land met ruim 70 miljoen inwoners, meesten zijn toch LAAG Arisch, ongepigmenteerd, licht gekleurd, met donker haar en donkere geslachtsdelen.

Turkse Islam is totaal anders dan in INdia, Pakistan, Syrie enz. Veel turken zijn erg vrijzinnig geloof ik, niet echt radicaal islamitisch, meer intellectueel, agnostisch, humanistisch en toch ook open, nieuwsgierig en intelligent.

Turkse Duizendjarig Kalifaatje is ok, potje bloot risken deden alle grote leiders al miljoenen jaren.

Wieroe wil zelf een Duizendjarig Katten Kalifaat. Hij droomt zich de blote Grote Katten Fuhrer in zijn mandje. Ach Adolf Hitler begon ook met natte anale vinger fantasieen in de cel 1924, met zijn pen diep in zijn witte Arische reet.

op 28 07 2016 at 12:53 schreef Tamer:

Ik ben blij dat de coup is mislukt.je zal je eens moeten voorstellen dat Hollandse soldaten de Hollandse burgers doodschieten. Wie tegen Erdogan is mag het zelf weten. Ik ben voor eenheid en vrijheid van Turkije. En met Erdogan gaat het zeer goed in het land. Allen en ieder wordt gerespecteerd.Europeanen mogen er wat van leren. Westerse landen maken de wereld kapot met stelen en plunderen wat ze als piraten al gewend zijn.

op 05 08 2016 at 11:40 schreef F.Brouwer:

Gebaseerd op het simpele feit, dat Erdogan hetzelfde percentage van de Turken vertegenwoordigt als wat de PVV doet in het Nederland het navolgende : Ik ben geen fan van Wilders, maar hij vertegenwoordigt kennelijk de partij die de meerderheid van de Nederlanders willen. Dat is hun democratische recht. Mag ik de suggestie doen dat je dat recht respecteert?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS