Home » Archief » Free Bram van Splunteren!


[17.02.2022]

Free Bram van Splunteren!

Peter Breedveld


Scène uit: Halfaouine (Férid Boughedir, 1991)

Tot ver in de jaren negentig was de VPRO grensoverschrijdend, maar echt. Als er iets niet mocht, dan deed de VPRO het. Op een gegeven moment werd de omroep volwassen en richtte ze zich op de zelfgenoegzame, linkse bourgeoisie en haar slecht gekapte kinderen, toen werd de VPRO saai en gezapig. Nu is de VPRO woke en gaan daar alle rolluiken dicht zodra iemand het woord “grensoverschrijdend” roept.

Het is verraad aan de oprichters van de VPRO, een grove schande, intens beschamend dat de omroep zo in één keer, pats boem, een medewerker cancelt die zowat een halve eeuw één van de onlosmakelijke gezichten van de VPRO was en zonder overdrijven geschiedenis heeft geschreven, alléén maar omdat een ex van hem 33 jaar na dato beweert dat hij zich aan haar heeft “opgedrongen”.

Ja, Bram van Splunteren heb ik het over en om iedereen voor te zijn: ik was nooit een fan van zijn werk, vond het altijd een wat larmoyante figuur die graag én one of the guys wilde zijn én journalist, dus in die zin zeker grensoverschrijdend was. Dus het is niet zo dat ik probeer de herinnering aan een idool intact te laten. Het deugt gewoon niet, wat er met hem gebeurt.

Machtspositie

Ten eerste was de ex 18, en dus volwassen toen ze een relatie met Van Splunteren had, wie daartoe dan ook het initiatief nam. Ten tweede heeft de ex na het eindigen van die relatie meerdere keren met Van Splunteren samengewerkt. Ten derde heeft de VPRO de zaak nog niet eens onderzocht voordat ze plompverloren bekendmaakte een eerbetoon aan Van Splunteren niet uit te zenden. De man wordt publiekelijk vernederd en geschandpaald, zijn reputatie verbrijzeld omdat één ex wat roept en daarna snel haar Twitter-account op slot gooit, zonder verdere toelichting.

Ja, hij was 36 en zij 18 en dat is tegenwoordig een doodzonde, maar toen nog niet, en naar mijn mening zou het dat ook niet moeten zijn. Als beide volwassen zijn, heeft niemand van u er ook maar een fuck over te zeggen. En ja, er was geen gelijke machtspositie, ook een doodzonde, maar eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom. Mag een baas nooit iets beginnen met zijn werknemer? Mag een leidinggevende niet verliefd worden op een collega? Dat een schoolleraar niet met een leerling naar bed mag, begrijp ik. Maar dit niet.

En wat is “opgedrongen”? Als Van Splunteren haar verkracht of aangerand zou hebben, zou de ex dát hebben gezegd. Hij zal het initiatief hebben genomen en ook dáár zie ik veel wokies tegenwoordig over flippen. Vroeger vond iedereen het romantisch als een verliefde man een serenade afstak onder het slaapkamerraam van de vrouw van zijn dromen, nu is zo’n man een stalker en de vrouw een survivor. Anyway, als de VPRO nu eerst eens uitzocht wat er precies met “opgedrongen” wordt bedoeld en daarna verzint welke stappen er moeten worden genomen.

Gehaktmolen

Wat me ook niet zint: de ex tweet dat ze het niet gepast vindt dat het werk wordt geëerd van een man die ‘zijn positie als leidinggevende misbruikte’. Een verwijt aan het adres van de VPRO, waarvan kennelijk wordt verwacht dat ze alles weet van wat zich tussen die twee heeft afgespeeld, of die uit alleen het feit al, dat de twee een relatie hadden, de conclusie had moeten trekken dat Van Splunteren zijn positie als leidinggevende had misbruikt. Na de publieke executie van Van Splunteren zei ze dat ze zich door de VPRO en gesteund voelt, waaruit ik concludeer dat ze niet eerst direct contact met de omroep heeft gezocht. Iedereen is meteen voor het blok gezet.

Mevrouw hult zich nu in stilzwijgen en Van Splunteren mag nu door de gehaktmolen. Dit is griezelig. Ten eerste kan je leven van het ene op het andere moment in puin liggen omdat een ex iets over je roept, zoals we ook zien bij voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. “Believe the survivor” is het credo maar daar heb ik ook al problemen mee. Neem de survivor serieus, ga niet suggereren dat ze het wel zal hebben uitgelokt, maar zoek eerst alles tot de bodem uit voordat je iemand veroordeelt en executeert.

Ten tweede is dit ook niet goed voor de #Metoo-beweging. Het is voor bepaalde mensen een mooie gelegenheid om een persoonlijke rekening te vereffenen of je 15 minutes of fame te claimen, maar je helpt er vooral jezelf mee en niet de strijd tegen seksueel geweld.

 

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 17.02.2022 @ 11:17

[Home]
 

1 Reactie

op 17 02 2022 at 11:17 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS