Home » Archief » Giftig, antiwesters?


[20.02.2014]

Giftig, antiwesters?

René Süss

pos8
Illustratie: Barahona Posollo

Beste Lodewijk Dros, chef van het Trouw-katern Letter & Geest,

Ingezonden brieven naar Trouw sturen heb ik al een paar jaar geleden opgegeven; er werd er nimmer één geplaatst. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mijn zwijgen toestemmen is, dat ik wegloop met alles wat er in mijn krant verschijnt.

Het was een tijdje rustig op het anti-islamfront, in Trouw aangevoerd door mevrouw Elma Drayer. Maar, zoals vorige week bleek in haar stuk over de inmiddels gesloten islamitische school Ibn Ghaldoun, heeft zij de draad weer opgepakt en ging zij met haar gebruikelijke grove geschut aan de slag.

Losse schroeven

Ibn Ghaldoun was, naar haar oordeel, een islamitische school waar een ‘giftig, antiwesters klimaat’ heerste. Dat is een ernstige beschuldiging die natuurlijk met feiten moet worden gestaafd. Mevrouw Drayer zette de volgende punten op een rij, waarmee ze de stelling dat ‘fraude overal had kunnen gebeuren’, op losse schroeven meende te kunnen zetten.

1) De leerlingen konden onvoldoendes moeiteloos tot voldoendes ritselen. Vraag: wat is daar ‘giftig, antiwesters’, lees: islamitisch aan? Op de katholieke middelbare school in Amsterdam waar onze jongste dochter schoolging maakte zij hetzelfde mee.

2) Heidense – Griekse – beelden werden op pikante plaatsen afgeplakt. Alweer mijn vraag: wat is daar ‘giftig, antiwesters’ aan? Gebeurt dit onder omstandigheden niet ook op strenge christelijke scholen?

Pervers en smerig

3) Leerlingen noemden een roman van Saskia Noort ‘pervers en smerig’. Nog eens, wat is daar ‘giftig, antiwesters’ aan? Ik kan jou en mevrouw Drayer hele reeksen boeken noemen die, alweer, op sternge christelijke scholen eveneens als contrabande zouden gelden en gelden.

4) Een vader spuwde een docente boos in haar gezicht. Heel ongemanierd, zeker, maar wat is daar ‘giftig, antiwesters’ aan? Zou dat onder omstandigheden niet ook…enz.

5) Gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes. Alweer: ‘giftig, antiwesters’?

6) Op de Ibn Ghaldoun-school was het nagenoeg de voltallige VWO-klas die zich aan fraude schuldigmaakte. Hoe weet mevrouw Drayer zo precies dat het op het neutrale ROC in Amsterdam om dolgedraaide eenlingen ging? Ik weet dat onderzoeksjournalistiek niet haar sterkste kant is, maar dit had ze toch wel even mogen verifiëren.

Dirty minded

7) Wat is er zo erg aan als de verschillende vormen van respect, in verschillende culturen tijdens de lessen maatschappijleer aan de orde komen? Waarom zou je zo dirty minded moeten zijn om daar het meest slechte (‘giftig, antiwesterse’) bij in gedachten te hebben?

8) Het enige punt dat, hoewel generaliserend, maar daar stoort mevrouw Drayer zich niet aan, als islamitische specialiteit, als voorbeeld van dat giftige, antiwesterse klimaat’ overeind blijft, is de bedenkelijke visie op de Holocaust. Het helpt echter niet om islamitische scholen te sluiten, maar om het geschiedenisonderwijs bij de tijd te brengen en erop toe te zien dat en hoe dit gebeurt. Jawel, een taak van de onderwijsinspectie, waar mevrouw Drayer liever smalend over doet.

Kamp der moslim-bashers

Stellig, Elma Drayer hoort sinds jaar en dag bij het onfrisse kamp der ‘moslim-bashers’, en dat ongegeneerd. Haar laatste artikel over de kwestie is ver, ver beneden peil. Het zal je, hoop ik, geen moeite kosten dat met mij eens te zijn.

Vraag: kunnen jullie haar niet overdoen aan De Telegraaf? Daar lijkt ze mij met haar tendentieuze, deels uit de lucht gegrepen, beschuldigingen beter op haar plaats. Heb je haar ooit horen protesteren tegen brandstichtingen in en bekladdingen van moskeeën? Ik niet.

Nee, ik zal Trouw niet zo gauw ontrouw worden, maar deze types, waar jullie er gelukkig maar weinig van hebben, maken het voor mij niet eenvoudig!

Worst wezen

Zie overigens het voortreffelijke artikel van de arabiste Anna Krijger in de NRC van afgelopen maandag 3 februari. Dat is andere koek! Twee kranten lezen is soms gewoon nodig.

Lodewijk, zie deze brief in je kwaliteit van pastor; ik had er gewoon behoefte aan mijn verhaal ergens kwijt te kunnen. Je mag het één en ander aan Elma Drayer doorgeven, maar het zal haar vermoedelijk worst wezen wat ene René Süss van haar schrijfsels vindt.

Met een hartelijke groet,

René Süss

PS: Nog een persoonlijke ervaring met de Trouw-journaliste in kwestie. Alweer een aantal jaren geleden gooiden Marokkaanse schoffies in Amsterdam stenen naar Joden, die, voorzien van een kippa, naar Sjoel-West liepen. Mevrouw kwam een keer in Sjoel en hoorde over de maatregelen die we dachten te nemen. Die zinden haar, voor zover ik me herinner, niet erg. Ik kreeg de indruk dat ze er meer in zag om de Joodse gemeenschap grootscheeps tegen die van de moslims te mobiliseren. Zo begreep ik haar aanwezigheid althans.

Moslims tegen Joden

Daar voelde toen niemand wat voor. In plaats daarvan organiseerden we een voetbalwedstrijd van moslimjongeren tegen Joodse jongeren. Ik weet niet meer wie er won. Wat ik wel weet, is dat we sindsdien nergens meer last van hebben. Het leek me toen – en nog steeds – een betere remedie om een zogenoemd ‘giftig, antiwesters klimaat’ tegen te gaan.

Elma Drayer ontpopt zich in haar bijdragen trouwens vaak als filosemiet. Ik heb het daar niet zo op, weet te goed dat filosemitisme en antisemitisme zijde en keerzijde van dezelfde medaille zijn. Doe maar gewoon, zou ik haar willen vragen.

René Süss schreef onder andere Luthers Theologisch Testament, zijn proefschrift over het virulente antisemitisme van Maarten Luther. Hij maakte er een paar vijanden mee. Ook schreef hij De Geest Bemint de Buitenkant, over de lichamelijkheid in het jodendom. Zijn meest recente boek gaat weer over Luther en heet Luther, een Sympathieke Potentaat.

René Süss, 20.02.2014 @ 17:02

[Home]
 

27 Reacties

op 20 02 2014 at 17:21 schreef MarcodeB:

Helemaal mee eens: Drayer geeft een eenzijdige, bevooroordeelde interpretatie van de situatie.

Om op het voorbeeld van de afgeplakte beelden terug te komen: Ik zat zelf (midden jaren ’80) op een Christelijke middelbare school in Zeist. Daar werd toen door sommige ouders geregeld druk uitgeoefend op de docenten om bepaalde boeken, ihb die van Wolkers, van de leeslijst te halen. De ouders hadden dan een gesprek met de rector, waarbij er stevig gezwaaid werd met “een boos en overspelig geslacht” van Slings. Natuurlijk door vnml. door ouders die zelf nooit iets lazen

op 20 02 2014 at 17:25 schreef Ralph van der Geest:

Elmer Drayer staat buiten de beschaving. Ze kan zo op één kussen met die geblondeerde gek in dat paleis aan het Binnenhof waar men ‘debatteert’ over ingebeelde en verzonnen problemen ten einde hele etnische groepen uit te sluiten en te criminaliseren.

op 20 02 2014 at 18:32 schreef Natasha Gerson:

Ik weet wel wie er wonnen, de moslims, met 4-1 maar idd, maakt niet uit…

op 20 02 2014 at 20:32 schreef Sasha Berkman:

wat Ralph zegt

op 20 02 2014 at 21:44 schreef edo:

Mooi stuk. Ik ben een tijd terug heel erg boos geworden op elma drayer op twitter moet ik bekennen, maar die tijd ligt achter me. Het moet niet prettig zijn om zoals haar te denken. Ik kopieer ook niet meer dingen die mensen zeggen naar hun zelf, of word boos om dingen die ik als akelig ervaar. Ik probeer maar gewoon aardig te zijn, of mensen te negeren. Dat helpt, net als zo’n voetbalwedstrijd het beste volgens mij, en het is in ieder geval beter voor je eigen gemoedsrust.

op 20 02 2014 at 21:51 schreef Jabir:

volledig eens met de analyse en prachtig om bewezen te zien dat zo’n voetbalwedstrijd het juiste antwoord is, in plaats van het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen, zoals Drayer liever had.

Maar het begrip “filosemitisme” vind ik, vanuit mijn positie bekeken, ingewikkeld. In de eerste plaats omdat mijn grootouders hun leven te danken hebben aan gereformeerde tuinders in het Westland, die vanwege hun filosemitisme hun leven waagden. Zonder was ik nooit geboren. Maar die Amerikaanse beweging van christelijke zionisten, die ook gelooft dat er maar iets van 100.00 joden mogen leven tijdens de apocalyps oid en daarom verbonden aangaan met allerlei rechts-religieuze Joodse elementen die alleen maar escalatie nastreven, dat vind ik maar niks. En ik snap ook heel goed hoe filosemitisme en antisemitisme in elkaars verlengde liggen. Lastig.

De laatste tijd ga ik weer naar de kerk om allerlei redenen van het hart, dus dat zou mij ook een filosemiet maken. Veel Christelijke uitleg, waarin allerlei nieuwtestamentische ideeën geprojecteerd worden op het Oude Testament, vind ik nog steeds hogere inlegkunde en eigenlijk onzin. Volgens mij kan je dan nog steeds Christelijk zijn.

op 20 02 2014 at 21:51 schreef Natasha Gerson:

Ach ja, de dochter van doominee Drrrrayer. Heeft zo haar eigen beef met Opperwezens.

op 20 02 2014 at 23:27 schreef dewanand:

citaat:
op 20 02 2014 at 17:25 schreef Ralph van der Geest:

‘Elmer Drayer staat buiten de beschaving. Ze kan zo op één kussen met die geblondeerde gek in dat paleis aan het Binnenhof waar men ‘debatteert’ over ingebeelde en verzonnen problemen ten einde hele etnische groepen uit te sluiten en te criminaliseren.’

———
namaste Fnaakters en Peter,

Wieroe, de geile Hindoe kat legde mij net dit inzicht uit na een dagje bloot mediteren in zijn luie warme mandje:

‘Miauwah, kan Ralph van der Geest niet onderzoeken of 500 officiele Salafistische moslims, dus net 0,05 %, nou echt representatief zijn voor alle 900.000 – 1 miljoen vermeende ‘moslims’ in nederland? Stigmatiseren he noemt men dit, zwart maken etnische groepen, zondebokjes van niet arische afkomst.’

Wieroe miauwt nog even klagend verder:

‘Zijn wij aan het einde van de blank Hollandse beesten beschaving? De barbaarse, verwilderde blanke meute zal massaal stemmen op de nieuwe Piet Hein met het geblondeerde schaamhaar en what’s next than? Kapitein haring vishaak met zijn eenoogjes leger komen aan de macht en dan?’

met veel klagend gemiauw,
verblijft Wieroe hierbij en gaat lekker verder mediteren in zijn kattenmandje.

op 21 02 2014 at 11:38 schreef Natasha Gerson:

Het “filosemitisme” van gereformeerden met onderduikers in wo2 is iets heel anders dan hier bedoeld (het tweede kan wel in het verlengde van het eerste liggen). Het eerste: “wij geloven wat er in de bijbel staat. De Joden zijn het uitverkoren volk.Helaas brengt dat een hoop Lijden met zich mee. Wat er nu gebeurt is daar een voorbeeld van. Hitler is een goddeloos persoon. Misschien wel de antichrist. Hem staat de vernietiging van het uitverkoren volk ter ogen. Wij gaan maar joden verstoppen.”einde. Ook dit filosemitisme kan omslaan tot antisemitisme “Als de joden Jezus niet hadden afgewezen was God niet kwaad op ze gebleven. De holocaust is de straf van God”. Dit vooral van refo’s die géén onderduikers in huis haalden. Dan andersoortig filosemitisme. Nonreligieus. “Ik hou Zooo van Joden want Joden zijn zo intelligent! Kijk maar es naar al die Joodse wetenschappers en kunstenaars! Het is zo’n prachtige beschaving en vervolging kwam door jaloezie! Wat n verschrikkelijk leed ik schaam mij zo voor wat dit zooooo beschaafde volk is aangedaan, zulk lijden Ik zou ook graag joods zijn, dat ook kunnen zijn , want ik kan ook heel goed lijden”. Omslag: “mijn relatie met een joodse man is mislukt. Wat een vervelende, verwende, pedante man was dat. Voor zijn ouders was ik duidelijk niet goed genoeg. Ik ben opgevoed om joden te respecteren, nou, ik weet nu wat een arrogant volk het is, en die intelligentie gebruiken ze alleen maar voor zichzelf en elkaar!

op 21 02 2014 at 15:09 schreef Jabir:

@Natasha

Mooi beschreven.

De munt heet: Joods exceptionalisme van niet-Joden. De ene kant daarvan is filosemitisme, de andere antisemitisme. Beide voelen ongemakkelijk.

Er zullen vast refo’s zijn die teleurgesteld raakten in de Joden, maar dan wijken ze af van de calvinistische leer, die wel degelijk filosemitisch te noemen is. Zo maakt Calvijn zich niet zo druk om het verschil tussen het oude en het nieuwe verbond en zette een hoop middeleeuwse christelijk- antisemitische puntjes bij het grofvuil. Dat staat goed omschreven in Calvin and the Jews:

while in the end it is true that Calvin does not escape the anti-Judaism of his day, Calvin exhibits a real break with a long-standing tradition of Christian anti-Jewish exegesis of the Old Testament..

Het typisch Nederlandse- calvinistische filosemitisme werd trouwens prachtig beschreven in Simon Schama’s Embarrassment of Riches.

op 21 02 2014 at 16:12 schreef dewanand:

kijk zeg, de lijst van miljardairs op aarde, Wieroe haat zichzelf nu omdat hij niet voorkomt op deze rijke lui lijst en hij wil hierom Jood worden om snel rijk te worden. Nu gaat Wieroe dus elke week naar de synagoge, hij gaat de thora lezen en kosher kattenbrokjes eten. zo hoopt hij rijk te worden als joodse kat, omdat hij toch arm bleef als lage kaste koelie kat van dewanand.

Kijk snel of de naam van een familielid voorkomt op deze lijst en stuur hem direct een bosje bloemen om hem eraan te herinneren jou in zijn testament te vermelden:

http://www.forbes.com/billionaires/list/

Wieroe jankt nu al miauwend dat hij mij opzij gaat zetten en een rijkere baasje gaat zoeken uit deze lijst van miljardairs. Is iemand hier rijk genoeg om het nieuwe baasje te worden van Wieroe, de slimme hindoe kat uit delft kennisstad die altijd PVV stemde?

op 21 02 2014 at 16:49 schreef laarmans:

Volgens Norman Finkelstein, Evelien Gans en de Israelische schrijver/filmer Eyal Sivan is filosemitisme het spiegelbeeld van antisemitisme, omdat de filosemiet niet van een jood houdt vanwege zijn jood zijn, een mens van vlees en bloed.Een filosemiet houdt van een jood, omwille van zijn slachtofferschap,waardoor de filosemiet denkt een goed mens te zijn.

op 21 02 2014 at 17:00 schreef Thomas E:

Dat hele filo- of anti-gedoe is zooo bekrompen. Ik ken een jood die ik aardig vind. Ook een die ik een lul vind. Ik ken een christen die ik mag. Maar ook een aan wie ik een pesthekel heb. Ik ken een moslim… etc.

Kijk naar de mens die je tegenover je hebt en beoordeel hem/haar op zijn/haar eigen persoonlijke merites/minpunten. Klaar.

op 21 02 2014 at 21:48 schreef Sasha Berkman:

Dank je wel Natasha

op 21 02 2014 at 22:47 schreef Jabir:

@Dewanand

Kan je niet beter gewoon van kaste switchen in plaats van Joods worden? Brahmanen kunnen zo aan de slag bij IT bedrijven. Gewoon aan je familie zeggen dat je in het verkeerde lichaam zit, je hebt er nog niet eens een operatie voor nodig.

op 22 02 2014 at 09:58 schreef Sneebal:

Natasha
Ik ga heel ver met je analyse mee, maar je laatste zin is niet prettig:
‘Ik ben opgevoed om joden te respecteren, nou, ik weet nu wat een arrogant volk het is, en die intelligentie gebruiken ze alleen maar voor zichzelf en elkaar!’
Ga joden niet generaliseren. Dat willen we hier ook niet met moslims doen. Ook over moslims en christenen kan ik hier wat stereotypen neerleggen die vaak gemiddeld of in de kern best waar zijn, maar zeker niet voor elk individu gelden.
Je kent vast ook minder arrogante joden. Ik ben niet opgevoed met joden zijn geweldig en heb me dus ook niet af te zetten tegen mijn opvoeding in dezen.
Hoe begrijpelijk ook, kijk svp uit met wat je zegt.

op 22 02 2014 at 10:27 schreef Jabir:

@Sneebal

Die kritiek begrijp ik niet. Ze geeft toch alleen maar een voorbeeld van hoe filosemitisme en antisemitisme in elkaars verlengde kunnen liggen, hoe het één in het ander om kan slaan?

op 22 02 2014 at 16:21 schreef Herbert:

Aan het handelen van de protestanten in de oorlog ging nog wat anders vooraf. Protestan en zeker de bevindelijken onder hen hadden erg veel moeite met het verzet tegen de bezetters. Immers Romeinen 13 stelt: 1 Alle ziel zij den machten, over haar gesteld, onderworpen; want er is geen macht dan van God, en de machten, die er zijn, die zijn van God geordineerd.
2 Alzo dat die zich tegen de macht stelt, de ordinantie van God wederstaat; en die ze wederstaan, zullen over zichzelven een oordeel halen.

http://www.statenvertaling.net/bijbel/rome/13.html

Na enige exegese werd er door de gemeenten besloten dat het Hitler-regime door de Duivel was gezonden en het was je plicht om tegen de Anti-Christ te strijden. De mensen in de groepen van Johannes Post en het Friese verzet bijvoorbeeld waren dan ook diep-gelovig.

op 22 02 2014 at 16:32 schreef Herbert:

Maar nu even terug naar Drayer. Mensen als Drayer en Brendel c.s. noemen zich islamcritici. Dan zou je verwachten dat het om exegese van Koran en de Fatwa’s zou gaan maar nee, het gaat over mensen die de islam aanhangen. Zou mevrouw Drayer wel weten wat een criticus is? Het begrip komt uit het Grieks:”krités: hij die beargumenteerd beoordeelt, analyseert, interpreteert of observeert”, ik geloof niet dat de Drayers en Brendels van deze wereld aan een van de eisen voldoet.

Ik zou ze eerder xenofoob noemen maar dat staat weer zo raar op je businesscard.

Maar het gevaarlijkste vind ik dat dit volk zonder enige tegengas hun haat mogen spuien in de media.
Ik meen dat tolerantie ook een van de westerse waarde is. Dat is bij voornoemd volk ver te zoeken.

op 22 02 2014 at 16:45 schreef Sneebal:

Jabir
Ik snap niet wat je niet begrijpt. Of is het voor jou heel gewoon om te zeggen: ‘Ik weet nu wat een arrogant volk het is, en die intelligentie gebruiken ze alleen maar voor zichzelf en elkaar’.

Ik opper vervolgens dat het te maken kan hebben met haar opvoeding en ervaring met een joodse familie (gemeenschap?) dat ze zo heftig reageert en dat ik dat dan begrijp, maar niet goedkeur.

Je mag het helemaal zelf weten, maar het is opmerkelijk dat je over haar woord ‘volk’ heen leest.

op 22 02 2014 at 17:23 schreef Thomas E:

Sneebal, Natasha beschrijft alleen maar wat de gedachtengang zou kunnen zijn van iemand die van filo omslaat naar anti. Het zijn NIET háár gedachten.

op 22 02 2014 at 17:24 schreef Jabir:

@sneebal

Het lijkt me niet dat iemand met de Joodse achternaam Gershon dat zelf zo vindt.

Ze zegt dat niet als een stelling die ze zelf betrekt, maar ter illustratie van een principe. Wat voor soort bullshit je te verduren krijgt van filo/ antisemieten zeg maar. Ik maakte die omslag redelijk vaak mee, bijna letterlijk zoals ze het beschrijft. Terwijl die betweterige arrogantie gewoon mijn karakter is en niets met mijn afkomst te maken heeft.

op 22 02 2014 at 17:30 schreef Peter:

En zo werden Hassnae en ik door Elma Drayer in Trouw dus ook opgevoerd als antisemieten.

op 22 02 2014 at 22:29 schreef Sneebal:

Dan heb ik haar laatste stuk verkeerd begrepen. Dacht dat dat persoonlijk werd.

op 24 02 2014 at 10:10 schreef Boudewijn:

@Peter

Trek het je niet aan, dat begrip heeft inmiddels alle betekenis verloren. Vorige week nog in de tram riep er iemand tijdens een nogal luidruchtige woordenwisseling ‘antisemiet’ tegen een ander. Op het bankje voor mij vroeg jong meisje aan haar vader ‘Pappa, wat is dat antisemiet?’. Waarop de vader antwoordde ‘Ooh, dat is iets wat joodse mensen roepen als ze hun zin niet krijgen.’

op 24 02 2014 at 13:20 schreef Jabir:

Wat een leuk Stormfront grapje, Boudewijn….. die Joden toch.

op 18 05 2019 at 20:13 schreef Renzo:

” 5) Gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes. Alweer: ‘giftig, antiwesters’?”

Tsja.
We kunnen natuurlijk beweren dat het iets geweldigs is.
we kunnen ook zeggen dat het niet echt hier past.Wat kiezen we he?
Ik vind het anti-westers

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS