Home » Archief » Het narcistische slachtofferschap van Josse de Voogd


[12.07.2022]

Het narcistische slachtofferschap van Josse de Voogd

Peter Breedveld


Illustratie: Alissa Levy.

Iemand tweette iets over de Rolling Stones en electoraal geograaf Josse de Voogd reageerde dat hij het “spijtig” vond “te zien dat u een stuk steunt waarin onheuse beschuldigingen worden geuit ten aanzien van ons onderzoek, evenals nare bagatelliserende en daarmee validistische opmerkingen over mijn ernstige ziekte.”

Blijkt hij iedereen, die mijn tweet over mijn kritische stukje over hem heeft geliket, daarop aan te spreken onder totaal ongerelateerde tweets. Nu begrijp ik wel dat De Voogd niet blij is met mijn kritiek, maar zulk jankballerig slachtofferschap heb ik volgens mij nog niet eerder gezien. Een volle week nu al is De Voogd aan het zeiken en zaniken dat hij niet mag worden tegengesproken omdat hij een chronische ziekte heeft, en wel het vermoeidheidssyndroom ME/CVS en dat ik daar validistische opmerkingen over zou maken.

Wat best ironisch is, want De Voogd verzet zich nadrukkelijk tegen “woke”, diversiteitsbeleid en progressieve politiek. Hij weigert het bestaan van wit privilege te erkennen. Zodra hij echter weerwoord krijgt, bedient hij zich van allerlei begrippen uit het intersectionele woke gedachtengoed om zijn critici te diskwalificeren als “validistisch” en hij wentelt zichzelf opzichtig in zijn slachtofferschap. Daarbij trekt hij alles zélf in het grotesk-karikaturale. Toen iemand mij zei dat hij vermoedde dat ik energie krijg van de ruzies die ik maak, vatte De Voogd ook dát op als een validistische sneer over zijn vermoeidheidssyndroom. Dan ben je gewoon een sneue narcist, die alles op zichzelf betrekt en zichzelf constant centraal stelt.

Uitkering aanvragen

En dat is een deel van mijn kritiek op hem. De Voogd neemt zichzelf steeds als uitgangspunt voor zijn stellingen over ziekte en maatschappelijke achterstand. In het interview met de Volkskrant, waarop mijn vorige stuk over hem een reactie is, vertelt hij dat hem een uitkering was geweigerd die hij had aangevraagd vanwege die ziekte, en hij baseert daar een heel verhaal op over de ontoegankelijkheid van “het systeem” voor laagopgeleide kansarmen en de strenge regels en de “terreur” van de controle op elke cent steun die je krijgt. Hij extrapoleert al zijn persoonlijke sores tot maatschappelijke kwesties, om vervolgens tekeer te gaan tegen GroenLinks en “woke”. Ik snap echt niet waarom zoveel mensen, want behalve De Voogd zijn er veel andere verongelijkte types die me “normaal zo scherp” vinden maar menen dat ik nu de plank missla, niet zelf zien hoe absurdistisch onzinnig het is om Links de schuld te geven van de afbraak van onze verzorgingsstaat.

Het is de VVD waar je moet zijn, en de rattenvangers van de PVV, die beweren zich druk te maken om de “afgehaakten” van Josse de Voogd, maar die intussen constant met de VVD meestemmen als het gaat om het beperken van uitkeringen en overheidshulp voor de zwaksten der samenleving. Ook De Voogd heeft de afgelopen jaren, samen met zijn vriend Wierd Duk, extreemrechts een kontje gegeven door de problemen van witte kansarmen te koppelen aan diversiteitsbeleid, dat hij “modieus gedoe” vindt, en af te geven op Gloria Wekker, die in haar werk haarfijn en wetenschappelijk verantwoord aanwijst hoe institutioneel racisme mensen constant op een achterstand zet, zodat je als chronisch zieke witte man toch nog altijd in het voordeel bent ten aanzien van chronisch zieke mensen van kleur. Josse de Voogd kan lopen waar hij wil zonder lastig gevallen te worden door de politie, zijn achternaam levert geen problemen op bij sollicitaties of bij de belastingdienst.

Mensen met een beperking

Waarom moet hij, bij elke gelegenheid die hij krijgt, zo afgeven op mensen die daarop wijzen? Het gaat er niet om een competitie te voeren om wie de zieligste is, maar om een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is, ook een mens van kleur. Daar is diversiteitsbeleid voor en dat is dus geen modieus gedoe maar keiharde noodzaak. Als je witte mannen hun gang laat gaan, blijven ze andere witte mannen bevoordelen en dat zet alle andere groepen op een achterstand.

Als De Voogd zegt dat bij diversiteitsbeleid mensen met een beperking over het hoofd gezien worden en dat dit moet veranderen, daarin heeft hij gelijk, dat zie ik zelf ook constant. Organisaties die de mond vol hebben van diversiteit blijken altijd weer vergeten te zijn websites toegankelijk te maken voor mensen met een gezichtsbeperking of gebouwen rolstoelvriendelijk in te richten. Maar dat doet De Voogd niet, hij combineert altijd die problemen met negatieve opmerkingen over “woke”, progressief beleid en diversiteitsbeleid, zoals elke PVV’er of FvD’er de woningnood en criminaliteit koppelt aan vluchtelingen en allochtonen.

Het valt me op dat mensen, die wél aanslaan op het racisme van de PVV en het FvD, geen kritiek dulden op De Voogd, die hetzelfde doet. Want als je in Nederland over ziekte en aandoeningen begint, gaat het verstand op nul en heb je een vrijbrief om lekker af te geven op etnische en culturele minderheden. Daar mag ik dan niks over zeggen, want dat is een “ad hominem”. Tyf lekker een eind op.

Ingewikkelde kantoorpolitiek

Over dat vermoeidheidssyndroom van De Voogd zal ik het verder niet hebben, wel wil ik kwijt dat iemand ook als hij ziek of zielig is een totale lul kan zijn. Verder viel het me op dat De Voogd zijn eigen zieligheid steeds een beetje aandikt. Zo suggereerde hij gisteren dat hij, behalve dat hij chronisch ziek is, ook nog voor een gehandicapt kind moet zorgen. Ik las het Volkskrant-interview nog eens na en zag dat één van zijn kinderen “een vorm van autisme” heeft. Daar wordt verder niet veel aandacht aan besteed, het is vooral een springplankje voor De Voogd om zijn eigen betreurenswaardige lot van een extra dimensie te voorzien. Hij vermoedt namelijk dat hij zelf ook op het autistische spectrum zit, “aangezien het erfelijk is”. Hij wordt vaak “overvallen door situaties met veel prikkels”, kan er niet goed tegen om in groepen te vergaderen en hij kan ook niet tegen “ingewikkelde kantoorpolitiek”.

Vaak zit ik die zelfdiagnoses van mensen “op het spectrum” te lezen en me af te vragen of ik dan misschien ook autistisch ben, want ik trek ook altijd meteen mijn samoeraizwaard bij ingewikkelde kantoorpolitiek, ik heb mijn prikkels ook graag in beperkte doses. Vergaderen? Fuck me gently with a chainsaw.

Kortom, De Voogd is wat mij betreft iets te wellustig aan het pronken met zijn eigen zieligheid. Moet ie verder zelf weten, maar hij mag die niet gebruiken om critici te diskwalificeren en te proberen ze de mond te snoeren. Dat is intellectueel niet integer en moreel verwerpelijk.

Mensen van kleur

Beslist benoemd moet ook worden dat De Voogd, die een hekel heeft aan “woke” en diversiteitsbeleid, ook nog probeerde mijn kritiek te diskwalificeren vanwege mijn huidskleur. Meerdere keren zei hij dat er onder zijn critici geen mensen van kleur bevonden.

Ten eerste toont hij daarmee nog eens aan wat ik mijn vorige stuk zei, namelijk dat mensen van kleur er simpelweg niet toe doen in zijn universum. Mensen van kleur die kritiek op hem hebben zijn er namelijk wel degelijk, ik zag onder andere Nadia Bouras langskomen, maar De Voogd registreert ze niet. Ze bestáán niet voor hem.

Ten tweede moet mijn huidskleur helemaal geen rol spelen, het gaat om feiten. Feit is dat woke noch GroenLinks schuld dragen aan de problemen van De Voogd, feit is dat De Voogd wit en mannelijk privilege heeft, feit is dat hij nooit, never ever maatschappelijke problemen aankaart zonder in één adem door op diversiteit en wit privilege en dergelijke af te geven. En dat is goor.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 12.07.2022 @ 11:34

[Home]
 

1 Reactie

op 12 07 2022 at 11:35 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS