Home » Archief » De kansarme praatjes van Josse de Voogd


[04.07.2022]

De kansarme praatjes van Josse de Voogd

Peter Breedveld


Illustratie: Alissa Levy.

Dat de overheid een oorlog tegen kansarmen voert, hoeft niemand mij te vertellen. Dat dit de hoog opgeleide, goed verdienende Nederlanders, ook de progressieve, geen barst kan schelen, is tijdens de coronacrisis duidelijk geworden. Die draaide tijdens de lockdowns een fijne Bourgogne open, liet een vijfgangenmaaltijd van één van de sterrenrestaurants in zijn buurt bezorgen en sneerde op Twitter dat Gerda boos was dat ze niet naar de Hema kon. Moedigde de politie schuimbekkend aan om er flink de lange lat en de taser overheen te halen bij die wappies en knorde tevreden toen de rechter draconische straffen oplegde aan de Rotterdamse relschoppers die misdaden begaan hadden als het stelen van een zak M&M’s. Ik schreef zelf: “Als je een volk onderdrukt, gaat uiteindelijk een keer de bom barsten.”

Josse de Voogd, tegenwoordig noemt hij zich electoraal geograaf, werpt zich in de Volkskrant op als advocaat van al die verdrukten. Hij komt op voor de buitenstaanders, de kwetsbaren, de “afgehaakten”, “degenen die niet aan de knoppen zitten”. Wie zitten er wel aan de knoppen? GroenLinks, volgens De Voogd. Dat GroenLinks nog nooit deel heeft uitgemaakt van de regering, kan hem niks schelen. Hij ziet altijd GroenLinksers op zijn lezingen, zij zijn maatschappelijk actief, dus maken ze deel uit van het establishment. PVV’ers niet, die zijn afgehaakt.

Zogenaamde privileges

En dan wordt al snel duidelijk waar het De Voogd echt om gaat. Hij heeft een hekel aan de discussie over privileges en de progressieve, activistische, “woke” kant van het debat. “Kwetsbaren moeten al door zoveel hoepels springen”, zegt hij, “en dan krijgen ze ook nog te horen dat ze het niet goed doen met hun barbecue, frikandel, Zwarte Piet en al hun zogenaamde privileges.”

Dit doet De Voogd inmiddels al jaren: zand in de motor van het diversiteitsdebat strooien. Als het over de discriminatie van etnische en culturele minderheden gaat, wil de Voogd het altijd over de arme witte man hebben. Meldt het nieuws dat allochtone kinderen chronisch een schooladvies onder hun niveau krijgen, dan komt De Voogd aanzetten met een statistiek waaruit blijkt dat in de provincie arme witte jongens een te laag advies krijgen. Universiteiten mogen van hem geen diversiteitsbeleid voeren, omdat de meeste Nederlanders wit zijn. De witte redacties te lande zijn hier natuurlijk dol op.

“Je wordt als witte kwetsbare man door witte kansrijken onder druk gezet om je privileges te erkennen”, zegt hij. “Nou, dat weiger ik gewoon.”

Veelgevraagd deskundige

Hij onderbouwt zijn beweringen niet met feiten, De Voogd neemt zijn eigen ervaringen steeds als voorbeeld. Omdat hij zelf chronisch ziek is en niet in aanmerking kwam voor een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering, ziet hij zichzelf als kansarme witte man. Dit terwijl hij, meldt de Volkskrant, voor verschillende universiteiten heeft gewerkt en voor het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, samen met René Cuperus van het Clingendael-instituut een boek schreef en een veelgevraagd deskundige in de media is. Zijn chronische aandoeningen, de ziekte van Pfeiffer en hoogteziekte, heeft hij opgelopen tijdens een trektocht door de Andes, ook niet echt een vakantie waarop je veel fabrieksarbeiders uit Oss tegen het lijf zult lopen.

Ik ben kansarmer dan De Voogd, bedoel ik maar te zeggen, en ik heb er geen moeite mee mijn witte privilege te erkennen. Als ik samen met mijn Marokkaans-Nederlandse vriendin, die meer verdient dan ik, op Schiphol langs de douane loop, moet zij altijd haar koffer openmaken en ik nooit. Mijn witte privilege.

Obesitas

Gezondheidsproblemen zetten mensen op een achterstand, zegt De Voogd. En hij laat zien dat het vooral PVV’ers zijn die gezondheidsproblemen hebben: obesitas. Hij doet net alsof het de PVV’ers allemaal overkomt, die obesitas en die andere kwalen en het “afhaken”. Alsof ze allemaal gedwongen zijn tot het maken van onverstandige keuzes en het betegelen van hun tuin. Alsof het GroenLinks is dat ze bij die gezonde levensstijl weghoudt en de PVV die ze wil redden.

In werkelijkheid is het de PVV die stemt voor duurdere en dus voor kansarmen moeilijk toegankelijke zorg, voor uitsluiting van grote groepen kwetsbaren van de bijstand en tegen het helpen van mensen die in de schulden zitten. De PVV gaat daarentegen wél op de bres voor de gehaktbal en de barbecue. Voor obesitas en hart- en vaatziekten dus, en weet ik wat voor soorten kanker allemaal.

Maar kom, Josse, vertel nog eens over dat asociale GroenLinks, dat er alleen voor de vermogende progressief is.

Vluchtelingen eruit

De mensen die aan de knoppen zitten, GroenLinksers dus, moeten van De Voogd luisteren naar de Zwarte Piet-minnende frikandelleneters, om te voorkomen dat die radicaliseren. Met “luisteren” bedoelt De Voogd dat we voortaan allemaal alleen nog maar moeten doen wat de frikandelleneters leuk vinden. Ze niet vertellen dat ze hun eigen glazen ingooien door op een partij als de PVV of het FvD te stemmen, dat zou neerbuigend zijn en weer zo typisch regentesk. Nee, vluchtelingen eruit en Zwarte Piet weer terug en ophouden met klimaatonzin.

Alsof sinds de moord op Fortuyn het hele establishment zich niet de poten uit het lijf rent om de Boze Burger ter wille te zijn, door van Nederland een grote platte lawaaiige kermis te maken, een asoparadijs met “Marokkanenverdelgers” om de orde te handhaven en elke dag nazi’s op de TV en een vette gehaktbal op het bord. “We moeten wel kunnen blijven barbecuen”, zei Rutte. Voor wie denk je dat dat is bedoeld? Voor wie denk je dat zijn racistische brief aan alle Nederlanders is bedoeld?

Wat krijgt GroenLinks nou voor elkaar? Als de regering eens wat milieumaatregelen neemt, ligt meteen het hele land plat omdat de boze witte man tegen is. Geert Wilders is echter al jaren en jaren de machtigste man van Nederland.

DENK en BIJ1

De Voogd laat een grafiek zien waarop aan de ene kant de VVD-, D66 en GroenLinks-stemmers staan, vermogende Nederlanders die heel tevreden zijn met hun leven. Helemaal aan de andere kant staan de kansarmen, de SP- FvD- en PVV-stemmers. De partijen die volgens De Voogd “niet of nauwelijks meedoen”. Wie er helemaal niet opstaan, blijkbaar over het hoofd gezien door De Voogd: DENK en BIJ1. De partijen van de diversiteit en het witte privilege en zo.

Mensen van kleur, biculturele Nederlanders en moslims, ze bestáán helemaal niet in het universum van De Voogd, dus daar hoeft hij ook niet naar te luisteren.

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

Peter Breedveld, 04.07.2022 @ 07:03

[Home]
 

1 Reactie

op 04 07 2022 at 07:04 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS