Home » Archief » Israëlisch geweld tegen Palestijnen veroorzaakt antisemitisme


[02.08.2021]

Israëlisch geweld tegen Palestijnen veroorzaakt antisemitisme

Jan Tervoort


Illustratie: Anders Zorn

Zodra het Israëlisch-Palestijns conflict weer oplaait in de media, luidt de Israël-lobby in Nederland steevast altijd als eerste de noodklok over de toename van antisemitische incidenten in Nederland. Daarmee legt de Israël-lobby dus een duidelijk oorzakelijk verband tussen het gedrag van de staat Israël en het toenemen van antisemitisme in Nederland. Dat doet de Israël-lobby altijd om twee redenen.

Ten eerste: omdat echt antisemitisme ook daadwerkelijk toeneemt wanneer Israël het Palestijnse volk dat zij al 53 jaar militair bezet, met geweld denkt te moeten knechten. Wanneer – zoals de lobby Israël zelf altijd omschrijft – ‘de Joodse staat’ bijvoorbeeld besluit om met veel geweld en traangas een islamitisch heiligdom, de Al-Aqsa moskee in Oost-Jerusalem, binnen te vallen, dan kan dat antisemitisme veroorzaken bij moslims over de hele wereld en dus ook in Nederland. Dat is te betreuren en zou niet mogen, maar moslims zijn net mensen. Als die in hun verontwaardiging het onderscheid niet maken tussen Israël, de zelfverklaarde Joodse staat, en Joden als bevolkingsgroep of individuen in Nederland, dan is dat antisemitisme. Dat dient ten alle tijden bestreden te worden en het is dus goed dat de Israël-lobby dit causaal verband legt en aan de bel trekt.

Geframed als antisemitisme

De tweede reden waarom de Israël-lobby direct aan de bel trekt over de toename van antisemitisme in Nederland bij het oplaaiende Israëlisch-Palestijns conflict is omdat ‘antisemitisme’ de eerste verdedigingslinie van de Israël-lobby is ten behoeve van ‘de Joodse staat’. Terechte kritiek op de staat Israël of steun aan de Palestijnse zaak dient zoveel mogelijk als antisemitisme geframed te worden om een rationeel debat over de daden en het gedrag van de staat Israël onmogelijk te maken. En omdat daadwerkelijk antisemitisme ook echt toeneemt in tijden van oplaaiend geweld tussen Israël en de Palestijnen, is het een opportuun moment om critici van Israël en dus vijanden van de Israël-lobby op dat moment op een hoop te gooien met de echte antisemieten. Zo werd oud- GroenLinks kamerlid Tofik Dibi bijvoorbeeld in een goed georganiseerde campagne als ‘antisemiet’ belasterd tijdens het laatste conflict.

Dan ontstaat dus het rare fenomeen dat in tijden van een Israëlisch conflict er volgens de Israël-lobby ook niet genoeg vermeend antisemitisme kan zijn in Nederland bovenop het daadwerkelijke en te betreuren antisemitisme dat het conflict veroorzaakt. Een pro-Palestijnse slogan op een spandoek aan een gevel in Amsterdam wordt dan volgens de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner een bedreiging voor Amsterdamse Joden. Volgens Frits Barend riep de Rijksacademie waar het spandoek aan de gevel hing impliciet op tot ‘de uitroeiing van de Joden’. Een oud filmpje van een antisemitisch incident in Rusland uit 2017 werd door CJO-voorzitter Ronny Naftaniel en CIDI-voorzitter Ron Eisenman valselijk gerecycled om aan te tonen dat het meest walgelijke antisemitisme in Europa uit het laatste Israëlische conflict met Gaza voortkomt. Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad deed een tranentrekkend interview met drie anonieme Joodse moeders over hoe Joodse scholieren het in Nederland weer zwaar te verduren kregen tijdens de laatste confrontatie tussen Israël en ‘Gaza’.

Critici van de staat Israël

Maar nu komt het. Ondanks dat het de Israël-lobby is die dus altijd luidruchtig de noodklok luidt over groeiend antisemitisme in Nederland of in andere landen met een Joodse diaspora, wanneer het Israëlisch-Palestijns conflict periodiek oplaait in de media, en dus het verband legt tussen het gedrag van de staat Israël en groeiend antisemitisme, is het tegelijkertijd verboden om datzelfde verband te leggen voor critici van de staat Israël. Want dan is het namelijk, u raadt het al, ‘antisemitisme’. Toen de directeur van Human Rights Watch, Ken Roth, vorige week een artikel in de Israëlische krant Haaretz tweette over het recordaantal antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk tijdens het Israëlisch-Palestijns conflict in de afgelopen mei, kreeg hij de hele internationale Israël-lobby over zich heen. Roth schreef als commentaar bij het stuk op Twitter:

Antisemitism is always wrong and it long preceded the creation of Israel, but the surge in UK antisemitism during the recent Gaza conflict gives the lie to those who pretend that the Israeli governments conduct doesn’t affect antisemitism.

Zelfs de Nederlandse Nationaal Coordinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner voelde zich genoodzaakt op Twitter te reageren op Roths ‘kwalijke’ en ‘gevaarlijke’ tweet. Hij schreef:

Ken Roth, de directeur van Human Rights Watch, maakt hier een gevaarlijk statement. Hij impliceert dat antisemitisme wordt veroorzaakt door het handelen van Israël. Daarmee voedt hij het idee dat het ‘hun eigen schuld is’. Bij geen enkele andere minderheid doet hij hetzelfde.

Na wekenlang door de Israël-lobby doodgegooid te zijn met echt en vermeend antisemitisme naar aanleiding van Israëls conflict met Gaza, mag de directeur van HRW niet hetzelfde verband leggen. Je mag niet impliceren dat ‘antisemitisme wordt veroorzaakt door het handelen van Israël’. Waarom niet? Omdat men anders het idee voedt dat het ‘hun eigen schuld is’. Met ‘hun’ (een persoonlijk voornaamwoord, verwijzend naar een groep personen) bedoelt Eddo Verdoner hier duidelijk niet ‘Israël’ maar ‘Joden’.

Antisemitische denkwijze

Maar Roth heeft het helemaal niet over ‘Joden’, maar over ‘het gedrag van Israëlische regeringen’. Verdoner maakt zich hier dus schuldig aan hetzelfde antisemitisme als de hierboven vermelde fictieve moslim dia na de gewelddadige Israëlische inval in de Al Aqsa moskee in zijn verontwaardiging niet meer het onderscheid maakt tussen de staat Israël, de Joodse staat, en Joden als bevolkingsgroep.

Verdoner gebruikt hier deze antisemitische denkwijze om de directeur van HRW als antisemiet te framen. ‘Joden de schuld geven van antisemitisme’ is immers ook antisemitisme. Verder bedient Verdoner zich ook van het whataboutism dat deel uitmaakt van het vaste repertoire van de Israël-lobby. Roth doet dit volgens hem bij geen enkele andere minderheid. Dit verraadt Verdoners kwade bedoelingen. Hij weet namelijk helemaal niet of Roth een verband legt tussen discriminatie van andere minderheden en hun land van herkomst (zou Verdoner alle uitspraken of stukken van Roth ooit over bijvoorbeeld China of de Islamitische Staat bekeken hebben?). Bovendien heeft Roth het niet over ‘Joden’ maar de staat Israël.

Dit kwaadaardige gedrag van de door de Nederlandse overheid aangestelde Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding lijkt mij aanleiding tot ontslag op staande voet. En bovendien, hoe kan Verdoner in Nederland antisemitisme bestrijden wanneer hij zelf niet het onderscheid kan maken tussen Israël, een staat, en Joden, een bevolkingsgroep?

Publiek debat

Ja, de daden van de staat Israël veroorzaken antisemitisme in Nederland. En ja, het is de Israël-lobby in Nederland die dit oorzakelijk verband er keer op keer inhamert en ook onterecht uitvergroot in het publieke debat wanneer Israëls ‘conflict’ met de Palestijnen weer eens tijdelijk het nieuws beheerst. Voor haar is de staat Israël, net als voor antisemieten, gelijk aan ‘het Joodse volk’. Maar dat is antisemitisme! Snapt u het nog?

Hoe dan ook, Israël treft geen blaam en Ben & Jerry’s is een antisemitisch bedrijf dat geboycot moet worden.

Jan Tervoort is een tamelijk bekende stadsgids voor toeristen in Amsterdam, gelauwerd vanwege zijn historische kennis. Hij is ook een zeer actief criticus van het Israëlische Palestijnenbeleid. Eerder dit jaar was hij zelf mikpunt van een mediahetze door de Israëllobby, waarna hij zijn vaste column op de site The Rights Forum kwijtraakte.

Jan Tervoort, 02.08.2021 @ 08:21

[Home]
 

1 Reactie

op 02 08 2021 at 08:22 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS