Home » Archief » l’Arpège


[26.03.2011]

l’Arpège

Peter Breedveld

De Franse cultuur is superieur aan de Nederlandse. Toen ik dat eergisteren twitterde, euforisch door mijn tweedaagse verblijf onder de Parijse zon, riep ik daarmee uiteraard meteen weer de toorn van de Nederlandse kast-nationalisten op me af. “Bij elke wetswijziging branden ze daar een voorstad af!”; “Jij hebt zeker nog nooit in het buitenland gewoond!” Enzovoort.

Mijn hele leven al droom ik ervan voorgoed uit Nederland te vertrekken – dat praktische en emotionele bezwaren dat tot nog toe hebben verhinderd, beschouw ik als mijn grootste nederlaag – en daar wordt steevast op gereageerd met opmerkingen als “Het is nergens zo goed geregeld als in Nederland!” en “Je krijgt daar heus geen uitkering als je zonder inkomsten zit!”

Mensen, de mate van beschaving lees je niet af aan het sociale vangnet en een tot in de puntjes geregelde bureaucratie (ik heb me laten vertellen dat die juist de oorzaak is van het feit dat uit Nederland in de Tweede Wereldoorlog relatief het grootste aantal Joden is weggevoerd). Een land is beschaafd als je er op een terras zonder vrees een glas wijn kunt bestellen, omdat je dan van een sympathieke dame een goed glas wijn krijgt, en niet de bitterzure pis van het ongenietbare type achter de bar, zoals in Nederland vrijwel altijd het geval is.

Een land is beschaafd waar de mensen de geur van een versgebakken brood op waarde weten te schatten. Ik herinner me een cameraploeg van de VPRO, in Portugal op bezoek bij de gitarist van fadozangeres Cristina Branco. De man sprak, keek, ademde, at en dronk poëzie. ’s Morgens brak hij voor de camera een versgebakken brood van zijn moeder open, snoof de geur ervan op, met een gezicht van dankbare verrukking, terwijl vanachter de camera iemand met een zeurstem vroeg: “Waai doe joe beek joor oon brèd? Doontjoe hèvvu beekerie in de villitsj?”

Een land is beschaafd als de automobilisten er elkaar hardnekkig blijven vousvoyeren terwijl ze met elkaar ruziemaken om een parkeerplaats of een al te robuuste verkeersmanoeuvre. Merde! Je kunt elkaar intens haten, maar dat is nog geen reden om onbeleefd te worden! Vous êtes un cretin, monsieur!

Een land is beschaafd als de restaurants er worden beheerd door mensen die van eten houden, die zich niet kunnen voorstellen dat er iets mooiers bestaat dan hun gasten in de watten te leggen, in plaats van door zenuwachtige kruideniertjes die bij het minste of geringste in de verdediging schieten: “U bent de eerste die daarover klaagt!”

Een land is beschaafd als de chef jou óók het beste uit zijn keuken voorzet wanneer je gebruik maakt van een aanbieding uit de Elle eten. Die niet tien euro bij je rekening optelt omdat je om een beetje verse olijfolie bij je brood vraagt.

Ik kan niet voor Hassnae spreken, maar ik heb van de week de beste maaltijd van mijn hele leven gegeten, in het driesterrenrestaurant l’Arpège van Alain Passard, die zijn eigen groenten teelt in zijn eigen tuin. Puur natuur allemaal en het bewijs dat groenten geen bijgerecht zijn, maar het lekkerste wat God ons te bieden heeft.

Een soort van seksueel-spirituele ervaring was het. Met een uitgescheurde pagina uit de Elle eten op zak togen we er naartoe. Zes gangen en twee glazen wijn voor een vaste prijs, was ons beloofd. Als een koningspaar werden we onthaald, in die uitgescheurde pagina waren ze niet geïnteresseerd. We werden aan tafel gezet en meteen begon het feest, gerecht na gerecht, het bleef maar doorgaan, een verwennerij van wel veertien of vijftien gangen.

Het begon met vier mini-tartelettes van verschillende soorten groenten, daarna oeuf parfait, een gepocheerd ei in een nage van sellerie, daarna sushi van rode biet, een gratin van zoete ui met mesclunsalade, een soepje van basilicum met een bolletje van iets dat ik me niet meer herinner, maar het was zalig in elk geval, een tartaar van scheermesjes (het langwerpige weekdier, bijdehandjes, geen echte scheermesjes natuurlijk) met venkel, velouté van topinamboer met een mousse van spek (Hassnae moest het uiteraard zonder die mousse doen, anders enkeltje hel), daarna een mousse van oranje wortel met pesto van iets anders dan basilicum (sorry, kan er niet meer opkomen), ravioli met een vulling van paarse wortel, spaghetti van aardappel met gerookte tonijn, spinazie met sesamolie, geconfijte citroen en gele wortel, en Passards – volgens onze goedlachse gastvrouw – fameuze kippenborst met gecaramelliseerde ui, een of ander knolletje en een crème van biet en een witte wijnsaus.

In afwachting van het dessert kregen we al een schaaltje verrukkelijke friandises, daarna een taartje van zoete wortel en sinaasappel en tenslotte een appeltaartje in de vorm van een boeket rozen (I kid you not) met caramel van gezouten boter.

Ook mijn wijnglas bleef maar gevuld worden, met een overheerlijke Touraine en verder ben ik vergeten wat het was, ik geloof een sauvignon blanc. Wat een verwennerij! Meester Passard kwam hoogstpersoonlijk langs om ons te groeten en te vragen of alles naar wens was en iedereen was zo hartelijk en goedlachs en ik dacht, waarom kan dat nou niet in Nederland?

Nou, omdat dit het land van de Marck Burema’s is. Het land van de lompe botteriken. Die avond zaten we voor de televisie – terug in Nederland, dus bloedchagrijnig, natuurlijk – en daar zat één van de grootste culinaire genieën ter wereld, Alain Ducasse, bij Twan Huys en zijn Nova College Tour, de domme vragen te beantwoorden die in Steenkolenengels aan hem werden gesteld door Huys en de jandoedels in de zaal. En ja hoor, daar begon alweer iemand over geld. Eén van de beste koks ter wereld maar De Hollander wil weten hoeveel dat gekokkerel eigenlijk schuift.

Ik ben nog lang niet klaar, maar dit stuk is alweer veel te lang, dus wordt vervolgd.

Peter Breedveld is ongevoelig voor het ‘argument’ dat het typisch Nederlands is om op Nederland te schelden. Hij doet het omdat hij Nederland intens haat en is dus oprecht.

culinair, Peter Breedveld, 26.03.2011 @ 10:00

[Home]
 

168 Reacties

op 26 03 2011 at 10:23 schreef Mark Wouters:

Ik stel voor dat deze heer een enkele rijs Frankrijk heeft gewonnen. Ik vind Frankijk ook geen geweldig land en erg mooi lekker eten mooie cultuur prachtige kustlijnen.
Alleen jammer dat er de verkeerde mensen in dat mooie land wonen

op 26 03 2011 at 10:23 schreef vetklep:

Nederland is inderdaad een enorme klap in je gezicht als je uit Frankrijk of Spanje komt.
En het houdt bepaald niet op bij hufterigheid, wanprestatie en het beledigen van je smaakpapillen.
Het verbaast me ook altijd mateloos hoe intens lelijk alles hier is. Zelfs winkels zien er knurfterig uit. Niet ontworpen, opdringerig functioneel, lelijk en slecht onderhouden. Ik snap al niet dat je er kan werken, laat staan dat je verwacht dat er iemand geld komt uitgeven. En dat is nog voordat je binnen bent en met hufterige tegenzin behandeld wordt.

Het lijkt wel het hier verboden is je mens te voelen. Laat staan te genieten.
Socialisme plus Calvinisme geeft totale hufterigheid.

op 26 03 2011 at 10:26 schreef Sonja:

Mooi geschreven Peter. Ik knik instemmend. Alleen op het platteland van Frankrijk heb ik andere ervaringen: veel horkige, wantrouwende boeren. Boerenzonen model Strawdogs (film, van Sam Peckinpah geloof ik). Wanneer je een café in een dorp binnenloopt, dat iedereen opeens zwijgt. Een soort Zeeland, zeg maar.

Even één dingetje. Je schrijft: “een tot in de puntjes geregelde bureaucratie (ik heb me laten vertellen dat die juist de oorzaak is van het feit dat uit Nederland in de Tweede Wereldoorlog relatief het grootste aantal Joden is weggevoerd)”

Ik weet niet wie jou dat verteld heeft, maar de oorzaak is natuurlijk niet ‘de bureaucratie’. De echte oorzaak was dat wij Nederlanders opportunistische en laffe racisten waren (en zijn), zonder humaniteit en zonder geweten. De oorzaak was dat we collaboreerden met de nazi’s. De bureaucratie heeft de uitvoering alleen ‘vergemakkelijkt’. Zodat we vanuit onze luie stoel joden op de trein konden zetten naar de vernietigingskampen, en onze arm niet van knuppel of geweer moe werd.

op 26 03 2011 at 10:28 schreef Jon:

Van een afstand, of na een kort bezoek aan een leuke plek hier, kun je ook Nederland idealiseren.

op 26 03 2011 at 10:30 schreef rena:

In Nederland ben ik al jaren, zolang als ik mij kan herinneren eigenlijk, altijd op zoek naar goed brood.
Of het nu een brood is voor de dagelijkse boterham, of een lekker croissantje.
Zo kom je na een paar jaar wel aan een paar adressen. Maar eigenlijk is het treurig.
Het is gevaarlijk voor je gezondheid om in een onbekende bakkerij een ham haas croissant te bestellen. De vulling is vaak van stuitend slechte kwaliteit.
Waarschijnlijk van die ham die sommigen in de supermarkt kopen, onderste plank van de koeling, merkloos, zoooo smerig. Smaakt en ruikt niet heel veel anders dan een vaatdoekje.

Zelf broodbakken heb ik ook lang gedaan. Als ik niet zo vaak op twitter mijn tijd zat te verdoen zou ik dat ook wel weer kunnen gaan doen.
Peter, ik hoop dat het nog enigszins troostend werkt dat er nog een paar mensen zijn die met je meeleven.
De horkerigheid in Nederland, dat is iets waaraan je niet kunt en niet wilt wennen.

Rena verbaast zich er nog steeds en steeds meer over, dat als ze de deur voor iemand open houd, mensen gewoon langs lopen, niet bedanken en de deur niet overnemen. Ze ziet er echt niet uit als een portier.

op 26 03 2011 at 10:33 schreef Bigpete:

Als er toch een stad is waar toeristen belazerd worden dan is het Parijs wel. Je hebt of geluk gehad of je komt weer met een halleluja verhaal tegen beter weten in.

Bigpete vind Frankrijk overigens best een mooi land, daarover verschillen we niet van mening.

op 26 03 2011 at 10:40 schreef rena:

Oja, de groente was ik bijna vergeten. Het gemak waar mee men hier beschimmelde knoflook aan je durft te verkopen.
Ik wil geen schimmelknoflook! ” Ja maar, het zit alleen aan de buitenkant hoor” Nee doos! Die hele knoflook is verpest door de schimmel.

op 26 03 2011 at 10:41 schreef hassnae:

Rena verbaast zich er nog steeds en steeds meer over, dat als ze de deur voor iemand open houd, mensen gewoon langs lopen, niet bedanken en de deur niet overnemen.

Daar kan ik zo kwaad om worden. Laatst heb ik bij een dame die het meerdere keren presteerde om achter me te lopen en de deur niet over te nemen, de deur hard terug laten vallen. Het lijkt steeds erger te worden.

op 26 03 2011 at 10:47 schreef sabaroth:

De laatste keer dat ik vrolijk gestemd in Parijs een pernod bestelde (want dat hoort er natuurlijk bij als je in frankrijk bent) kreeg ik een 3mm-gevuld glas met warme pastis en een karaf lauw kraanwater met een bonnetje van €6 op mijn smerige tafeltje gekwakt door een chagrijnige ober dat in alle richtingen keek behalve naar zijn klant.
Het zit niet altijd mee.

op 26 03 2011 at 10:48 schreef sabaroth:

En dat was dus het einde van mijn vrolijke vive la france stemming.

op 26 03 2011 at 10:49 schreef Darknessnieuws:

Die intense haatbuien tegen Nederland heb ik ook af en toe. Het kost me links en rechts volgers en het levert me volgers op…. Meestal is de Benelux dus wel om te lachen. Ik hou zelf heel erg van Duitsland, zit hem niet in de eetcultuur, hoewel je daar ook wel goed en voordelig kunt eten en op een nette manier behandeld wordt. Zit hem meer in het complete plaatje, de treinen rijden er op tijd, ze rijden ook als het sneeuwt( als hier het treinverkeer platligt), als je trein binnenkomt staat de aansluitende trein al klaar en men vertelt je keurig aan welke kant van het perron je uit moet stappen, of als de afstap een beetje laag ligt(op straatniveau). Ze zijn aardig en beleefd en bijna euforisch blijmoedig als ze merken dat je aus Holland komt( mijn slokdarm zou spastisch samentrekken en ik zou in één keer warm en koud tegelijk worden, maar goed, zij niet)

op 26 03 2011 at 10:58 schreef rena:

@hassnae het erge is dat je dan iets moet doen wat je eigenlijk niet wilt doen, je verlagen tot horkniveau.
Wat Frankrijk betreft kan ik niet zeggen dat ik altijd een goed gevoel heb gekregen over de bediening. Maar dat kan heel goed komen doordat ik de taal niet beheers.
Wel in Parijs twee keer bij hetzelfde restaurant gegeten, in de Marais, omdat de sfeer en de vriendelijke bediening ons daar wel goed bevallen was.
Mijn ervaring in diverse landen is dat je vooral in het voor en naseizoen vriendelijkere aandacht krijgt.

op 26 03 2011 at 11:11 schreef Max:

Dat is waar van die groente,dat het het lekkerste kan zijn wat God ons te bieden heeft.
Heb het ooit eens mogen meemaken in een restaurant,wist niet wat me overkwam,het vlees schoof ik terzijde,taalde er niet meer naar….die groente,zo heerlijk bereid dat ik dacht,hoe is dit mogelijk

op 26 03 2011 at 11:19 schreef Marnie van Cent:

Gelukkig houdt niemand je tegen om naar Frankrijk te vertrekken. Kan je daar, liefst in het Frans, lekker verderklagen over dit gemene boehoe horkerige sniksnik ophitserige landje, lekker wijntje erbij…

op 26 03 2011 at 11:20 schreef sabaroth:

In Zuid-Frankrijk bij Bordeaux in de buurt was het trouwens een heel ander verhaal, bijzonder vriendelijke bediening en goed betaalbaar eten.
Daar vertelden ze me ook dat ze een bloedhekel hadden aan parijsenaars.
In nederlandse restaurants kom ik niet meer nadat ik €30 heb betaald voor een hapje eten en €2,50 bij de snackbar om de boel nog een beetje op te vullen.

op 26 03 2011 at 11:35 schreef hvdk:

Na 25 jaar Frankrijk en nu alweer 10 jaren België moet ik toch toegeven dat Nederland uitstekende kanten heeft. Het ophemelen van Frankrijk wordt al genoeg gedaan door de Fransen zelf, hebben ze ons niet bij nodig ;-) Bovendien is het chauvinisme de achillespees van Frankrijk. Men kijkt niet over de grenzen heen, neem de som op de proef en geniet van de 8 uur journaals ’s avonds. Het land is rijk, cultuur, natuur, geschiedenis, cuisine, maar arm aan uitwisseling met ‘de ander’. Talenknobbels zijn ver te zoeken, en de uitleg is vrij simpel. Toch blijft het een moord van een land. Uiteraard.

op 26 03 2011 at 11:36 schreef HansR:

De Franse cultuur is superieur aan de Nederlandse.

Je verwart het mooie weer, het mooie land en de goede restaurants met Franse Cultuur. Maar Franse cultuur is een niet bestaand iets. Het is een verzameling activiteiten van hyperindividuen door de politiek makkelijk gepropagandeerd tot een gezamenlijke cultuur en vanwege de lucrativiteit wordt dat door de culturele elite niet tegengesproken.

Ik ben al bijna 10 in Frankrijk.
Ik woon al 5 jaar in Frankrijk.
Ik werk in Frankrijk.

Ik heb Frankrijk leren kennen als een barbaars land bestaand uit hyperindividualisten en kleine dieven. De sociale eenheid die Frankrijk wordt genoemd is een door een elite onderdrukte onderklasse met 20% werkeloosheid en idiote regelingen om te voorkomen dat de pleuris uitbreekt.

Ik heb al eerder ergens betoogd dat Frankrijk zo op Libië inspringt om de arme [islamitische] minderheid in eigen land zoet te houden.

Als de Franse cultuur superieur is aan de Nederlandse dan is het wel de cultuur van de upperclass om de middleclass te manipuleren en de lowerclass eronder te houden. Goed geleerd van de katholieke kerk in de eeuwen voor de revolutie.

Verwar mooie elementen in een land niet met cultuur. Verwar een toeristisch image niet met cultuur.

Frankrijk is barbaars, dom, egoistisch en vooral een land waar het geld alleen naar boven stroomt. Ik weet het, ik heb er dagelijks mee te maken. Ik heb het iets gechargeerd opgeschreven maar in essentie is het wel best. Ik laat het staan.

Een domme column.
En dat alleen omdat je goed gegeten hebt.

op 26 03 2011 at 11:46 schreef Jabir:

Fransen zijn chauvinistische horken. Als je de taal niet spreekt, word je als uitschot behandeld en op het moment staat de partij van Le Pen wel heel erg op winst. Dat gezegd hebbende bracht ik een groot deel van mijn jeugd in Cagnes sur Mer aan de Cote d’Azur door en lukte het mij persoonlijk altijd veel beter om vriendschappen te sluiten met Fransen dan Nederlanders.

Persoonlijk voel ik wel wat voor de tip van Marnie, om lekker vanaf het Franse platteland nare stukjes over het steeds verder degenererende Nederland te schrijven.

op 26 03 2011 at 11:48 schreef Jabir:

Maar ik ben veel te francofiel om objectieve meningen over dat land te hebben.

op 26 03 2011 at 11:49 schreef C.Manders:

Frankrijk is in al zijn eerlijkheid en oprechtheid (behalve Parijs en de Parijzenaars…dat beschouwen de Fransen hier ook als een aparte species)zoals Nederland in de jaren 50 was. Ga maar eens kijken in een Franse electronica winkel (uitsluitend te vinden in de steden) en zie dat alles onbeveiligd is. Je kunt hier de nieuwste I-phones of Laptops nog bekijken en betasten zonder allerlei beveiligingskabels of alarmsystemen. Fransen jatten niet. Fransen vertrouwen elkaar. Vandaar ook de eerlijkheid in de Franse keuken. De Fransen rekenen er gewoon op dat de Chef je nooit zal bedonderen. Ook kun je vaak in een restaurant een certificaat aantreffen met daarop informatie van het dier, welke je nu eet, afkomstig is. Inclusief NAW van de boer die het dier geleverd heeft.

op 26 03 2011 at 12:07 schreef Rob:

’s Ochtends zo tegen tienen komt er een afgeroste Fiat Ducato voorrijden bij onze slagerij. Hij blokkeert het toch al chaotische verkeer in het uit zijn krachten gegroeide voorstadje maar hij komt met goede bedoelingen.
Trasporto Pane, staat er in goedkope Pickup-letters op de zijkant. Hij komt uit Mangone, in de bergen ten zuiden van ons, met ovenvers brood. Echt brood, in moppen van een kilo, echt ovenvers. Even later kom ik aankakken in ons Polootje om voor twee euro een kilo te scoren. Nog warm, als ik geluk heb. Dat is een genot, dat wil je niet weten.
Je hebt hier brood uit Mangone, brood uit Montalto, brood uit God-weet-waar, allemaal dorpjes hier in de omgeving en allemaal anders. En als je broodjes voor de lunch wilt zoals veel arbeiders dat hier doen, dan ga je naar die slager, koop je enige broodjes en vertel je de goede man wat je er op wilt hebben – hij heeft het allemaal: kaas, worst, olijven, noem maar op. Hij snijdt af wat je hebben wilt en belegt ter plekke het broodje voor je.
Kom daar eens om in het paradijs van efficientie, waar je niks onder 100 gram kunt kopen, en niks dt niet voorverpakt is en eerst een week in het distributiecentrum heeft gelegen.
Ik zal niet zeggen dat de hele cultuur superieur is aan de Nederlandse – dat kan ik hier in maffialand moeilijk volhouden. Maar van lekker eten weet de gemiddelde Nederlander geen hol. Dat zie je al aan wie er in restaurants eten – puur volk wat hun smoel wil laten zien, zoals vroeger op zondag in de kerk. En dan maar knagen op hetzelfde voer met hetzelfde sausje van dezelfde groothandel – want ook in de restaurantkeuken komt alles al voorverpakt binnen. We houden er zo van om te doen alsof we weten wat lekker is. Vooral als de buren kijken.
Holland, schuifkaasland.

op 26 03 2011 at 12:10 schreef Peter:

O man, don’t get me started. Italië, Spanje en Frankrijk vormen voor mij de Heilige Drie-eenheid van alles wat het leven goed maakt.

op 26 03 2011 at 12:15 schreef Gregor Hakkenberg (Krek.):

Na ruim tien jaar in de Zuid-Bourgogne mag ik wel zeggen dat veel van de generalisaties hierboven (niet) kloppen.

Het is hier net als in Nederland. Er zijn nette restaurants en rotzakken die je het dubbele laten betalen als ze denken dat je toerist bent. Mijn loodgieter is een zeer stipte man die prima kwaliteit levert, terwijl de metselaar een hork bleek, die als hij al eens op kwam dagen prutswerk leverde.

Een stokbrood is lekker. Croissantjes ook. Maar soms verkopen ze ook het brood van gisteren. En na een paar jaar opgeblazen deeg eten hunker je echt naar een goed stuk grof volkorenbrood, met een beetje beet.

Ga vooral niet naar Frankrijk als je iets tegen papiermolens hebt. Bureaucratie is een Frans woord. Ze zijn zeer autoriteitsgevoelig en draaien en liegen om toch vooral niks te hoeven beslissen. En bedenk nooit een originele oplossing of een nieuwe insteek, want ze fakkelen je af. Ze stappen nog liever naar de rechter met een lulverhaal dan dat ze zelf op eerlijke manier de concurrentie aan gaan.

Bovendien stikt het hier van de racisten. In mijn dorp vn 400 inwoners stemt ruim de helft Front National uit angst voor de buitenlandse horden. Terwijl er in geen velden of wegen een moslim of Pool te bekennen is.

Maar ja, Peter, soms tref je het met een goed restaurant. Maar als ik de PS van het Parool zo eens volg, vind je dat in Amsterdam ook met gemak.

op 26 03 2011 at 12:17 schreef Jabir:

@Rob

Ik droom soms van het nuttigen van een echte steak Fiorentino van een kilo, zoals ik die in Rome at. Ben al tijden op zoek naar een adresje waar je dat in NL kan krijgen, maar dat is hier dus echt niet te vinden.

op 26 03 2011 at 12:22 schreef Peter:

Maar als ik de PS van het Parool zo eens volg, vind je dat in Amsterdam ook met gemak.

Johannes van Dam is overduidelijk sneller tevreden dan ik. Ik heb een paar van zijn aanbevelingen geprobeerd. Op één uitzondering na was het allemaal teleurstellend, daarbij is de bediening in A’dam nog net weer een tikkeltje hooghartiger dan in de rest van Nederland.

Ik heb nu toch ook al heel wat jaartjes horeca-ervaring in Frankrijk, en ik blijf bij mijn stelling.

op 26 03 2011 at 12:26 schreef vetklep:

Als je een paar maanden boodschappen doet bij AH denk je dat het normaal is dat je het water uit je vlees moet knijpen voordat je het bakt, dat tomaten rode waterbollen zijn en dat kaas geel plastic is.
De meeste mensen zijn gewoon te lui en ongeïnteresseerd om lekker te eten.
En onze restaurants zijn hoofdzakelijk plekken waar je heen gaat als moeder de vrouw geen zin heeft om te koken.
Maar als je enige moeite doet, kan je zelfs hier lekker eten. Die moeite doe ik graag. Ten eerste omdat ik niet zonder lekker eten kan en ten tweede omdat ik mijn geld uit principe graag uitgeef bij mensen die de moeite nemen je iets lekkers voor te zetten.

op 26 03 2011 at 12:28 schreef Rob:

Jabir, mijn laatste bezoek in Nederland bevestigde maar weer eens dat de (goedkopere) restaurants in Nederland allemaal hetzelfde serveren. Ik heb in zo’n restaurant gewerkt en het komt echt allemaal van dezelfde groothandel. En zo zaten we in Den Haag in een mooi restaurant (want dat moet gezegd worden – er wordt veel werk gestoken in uiterlijke schijn en dat zie je hier veel minder) te eten – ik iets “Mexicaans” en zij iets “Japans”, oftewel hetzelfde stukkie vlees overgoten met saus uit een ander zakkie. Met frietjes erbij natuurlijk, want zonder frietjes komt de Hollander niet eens je zaak binnen. Gaan de kids van jengelen, dat moeten we niet hebben. Even goed tel je zestig euri neer voor het genoegen om met twee man te eten in een veredelde snackbar met mooie stoeltjes.
Man man wat een trieste toestand. Vergeet het maar met je Fiorentino. Dat wordt een teleurstelling.

op 26 03 2011 at 12:29 schreef HansR:

De enige manier om met beide benen op de grond te gaan staan @Peter, is er te gaan wonen. Minimaal 10 jaar. Bij voorkeur minimaal 200 km van Parijs.

op 26 03 2011 at 12:32 schreef Bigpete:

Wijlen mijn vader zei altijd “als je denkt dat het ergens anders zoveel beter is ga er dan maar een tijdje wonen, ik spreek je daarna wel”. Hij had gelijk.

op 26 03 2011 at 12:37 schreef Peter:

Ach Hans, het bekende autoriteitsargument van iemand die overduidelijk verbitterd is omdat de Fransen ‘m niet lusten. My guess: je bent teveel Hollander gebleven. Je weigert je aan te passen. Dat heb ik al zo vaak gezien bij zoveel Hollanders die in het buitenland wonen, en die kankeren op de locale bevolking omdat die maar geen Nederlandse mores willen leren.

Ik hoef niet tien jaar in Frankrijk te wonen om te weten dat ik daar gerust een glas wijn in een café kan bestellen, en in Nederland niet. Dat ze in Frankrijk weten wat gastvrijheid is, in Nederland niet. Dat ze in Frankrijk weten wat brood is, in Nederland niet.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Franse vrouwen. Pure gratie tegenover de boerse berekening van Nederlandse vrouwen, de lieftallige bezoeksters van dit fijne weblog uiteraard uitgezonderd.

op 26 03 2011 at 12:42 schreef MNb:

Het is waar dat ik in Suriname geen uitkering krijg als ik zonder inkomen zit. Maar het is niet waar dat alles in Nederland beter geregeld is. Het lukt me hier beter en gemakkelijker om dingen voor elkaar te krijgen voor mijn school dan in Nederland.

Ter aanvulling van Vetklep: kruideniersliberalisme plus calvinisme maakt langer de dienst uit in Nederland dan bekrompen socialisme, dus zijn eigen benepen overtuigingen mag hij er ook bij rekenen. Ik zal niet ontkennen dat het bekrompen socialisme, dat in alle Nederlandse linkse partijen te vinden is, eveneens heeft bijgedragen.
Het wordt een grijsgedraaide LP, maar ik kan PB van harte aanbevelen te verdwijnen.

@Sonja: in de café’s van het Hollandse platteland loop je gerede kans hetzelfde mee te maken – en niet alleen in Zeeland.

@Grote Piet: ook ik ben in Parijs nooit belazerd. Dure stad, dat wel. Misschien gedraag je je teveel als een slecht opgevoede politieman?

Francofiel ben ik niet in het bijzonder, al vind ik Parijs best een leuke stad. Wales is eveneens uiterst charmant en tegen Duitsland heb ik evenmin iets. Die ene autoritaire grenswacht (zo eentje die alle vooroordelen bevestigt) die ik ooit heb meegemaakt maakte zichzelf alleen maar belachelijk. Soms een beetje problemen met humor (maar ja, wat is daarvan over in Nl?), al komt de grappigste film ooit (Lola van Fassbinder) wel degelijk uit Duitsland.

@Hvdk: wat zijn die leuke kanten van Nederland dan? Ik ben er een paar keer op vakantie geweest, maar ben altijd blij als ik weer weg mag.

op 26 03 2011 at 12:46 schreef HansR:

Haha @Peter. Prima joh, vindt wat je wilt.

op 26 03 2011 at 12:48 schreef vetklep:

op 26 03 2011 at 12:37 schreef Peter:
Inderdaad. In Frankrijk zijn er inderdaad nog vrouwelijke vrouwen. Vrouwelijk gekleed, gracieus, elegant en charmant.
En dat hebben we hier echt niet.
Als je geluk hebt vind je er wel een die prive zo durft te zijn, maar in het openbaar hebben we dat hier niet.
Het uitzicht vanaf een terrasje is dus altijd beter vanaf een paar honderd kilometer naar het zuiden.

op 26 03 2011 at 13:00 schreef Peter:

O! Zou ik bijna vergeten, zeg! Opgevoede, Franse kinderen tegenover de Lord of the Flies-toestanden die je gegarandeerd krijgt zodra er een Nederlands gezin met snotblagen binnen komt banjeren.

op 26 03 2011 at 13:02 schreef vetklep:

op 26 03 2011 at 12:42 schreef MNb:

Hilarisch dat je me benepen durft te noemen. Ik heb tot 15 jaar geleden non stop gefeest met o.a. homo’s, transsexuelen en de meest extravagante mafketels. Het soort mensen dat niet meer mag bestaan tegenwoordig.
De Roxy, de Richter, de Mazzo, alle goeie feestjes en de nog goeie drugs. Dat was pas vrijheid. Toen hadden we hier iets om trots op te wezen t.o.v. de rest van pleuropa. En Frankrijk in het bijzonder.

Dat ik woedend ben over de vertrutting, het verbodsfetishisme, de verhoofddoeking en de reliotisering sindsdien maakt mij bekrompen?
Hou toch eens op met die brave policorbrabbel.

op 26 03 2011 at 13:41 schreef Marnie van Cent:

Peter is een typisch Nederlandse klagert geworden

op 26 03 2011 at 14:04 schreef vetklep:

op 26 03 2011 at 13:41 schreef Marnie van Cent:
Leg jij de charme van dit strafkamp dan maar even uit.

op 26 03 2011 at 14:24 schreef Marnie van Cent:

op 26 03 2011 at 14:04 schreef vetklep:
waarom? Beweer ik iets dan?

op 26 03 2011 at 14:29 schreef Fatima Ezhar:

En zo doet Alain Ducasse ook gewoon wel eens eten bij onze grote chefkok MacDo. En al mijn familieleden in Frankrijk ook vaak naar Quick gaan. Mijn Oom uit Frankrijk is trouwens een fervent Nederland liefhebber hij noemt het de VS van Europa, maarja die blijft ook altijd maar heel even. Ik ben dan weer een Frankrijk fan, vooral de grootsheid ervan, het uitgestrekte landschap en Parijs bij uitstek. Hun klimaat is zelfs het beste van Europa vind ik. Maar zelfs de lelijke armoedige banlieues hebben zo hun charmes, maar dat is dan weer de gezellige bevolking die het m doet. Trouwerij feesten op straat tuurlijk gezellig lol hangjongeren, de uitzichtloosheid, de Arabisch-Franse muziek die door de boxen knalt, geven het een misschien fout gezegd een mooie bluesy karakter. Ben in veel landen geweest en elk land heeft zo z’n charme maar vind toch dat Nederland zo slecht niet is, of liever gezegd was, want eerlijk gezegd is het met randdebiel ideeen van de PVV het er alleen maar minder vrolijk op geworden in dit land. Persoonlijk vind ik dat ze de boel hebben verziekt en ja anderen vinden weer dat Moslims de boel hebben verziekt. Het zijn twee extreme gedachten, waarom niet gewoon de gulden middenweg? Dan kunnen we gewoon naar Frankrijk op vakantie gaan en met een home sweet home weer terugkomen.

op 26 03 2011 at 14:36 schreef vander F:

Ik heb een Franse vriendin die Parijs graag wil verruilen voor Belgie, een nicht die al jaren succesvol een pension runt in de Ardeche en zelf zie ik Thailand wel zitten, het gras kan blijkbaar overal groener lijken.

Maar het eten in Nederland is doorgaands blijkbaar het sluitstuk van ons bestaan, het is dat je moet eten anders was die tijdverspilling al lang weggeredeneerd, en een bon verre de rouge kun je hier inderdaad wel vergeten.

op 26 03 2011 at 15:01 schreef Beukman:

Alle argumenten waarom het elders beter is dan in Nederland, zijn me bekend.
Ook alle tegenargumenten heb ik ad nauseam gehoord.
Ik haal er mijn schouders over op.
Wat is het toch heerlijk om op Kreta bij een boer te worden uitgenodigd, die de maaltijd zo uit zijn tuin plukt en eenvoudig bereidt met verse kruiden en zelfgemaakte olijfolie. Wat brengen de Zwitserse alpen je toch dicht bij je diepste Moeder Aarde-gevoelens. Wat is het toch lekker om door de achterbuurten van Sevilla te wandelen, waar het al dan niet zigeunervolk onbezorgd op straat leeft, danst en zingt, en je mee laat delen in hun eenvoudige bestaan.

Maar weer terug in Amsterdam besef ik weer hoe ik van mijn eigen land hou. Niet omdat alles zo geweldig is, maar omdat ik een Nederlander ben. De liefde voor mijn land is onvoorwaardelijk, subjectief, en tegen het beter weten van de experts in. Als ik Nederland haatte, zou ik mezelf haten.

Zoals je elk nieuw rimpeltje in je ouder wordende geliefde streelt en haar nukken je kunnen vertederen, zo kan je je ook verbonden voelen met je land, waar van alles aan mankeert: van de lelijke winkelstraten tot de onbeschoftheid, en van de P.V.V. tot de armzalige eetcultuur.

In mijn persoonlijke ervaring is de beste manier om je goed te voelen in je omgeving, de dingen te doen die je wil doen, en als dat onmogelijk blijkt, te stoppen ze te willen.
Bevalt het eten in de Nederlandse restaurants je niet? Nodig dan een paar vrienden uit, en kook voor ze alsof je zelf het restaurant bent waar je zou willen eten.
Vind je de mensen onbeschoft? Wees dan zelf een heer.
Vind je alles lelijk? Kijk dan beter.

Pater Beukman – in wiens huishouden al sinds jaren de geur hangt van het dagelijks zelf gebakken zuurdesembrood

op 26 03 2011 at 15:10 schreef Peter:

Dat is niet echt ‘je schouders erover ophalen’, toch, Beukman?

op 26 03 2011 at 15:18 schreef Beukman:

Nee, als Nederlander ben ik natuurlijk ook een calvinist.

op 26 03 2011 at 15:38 schreef vander F:

Punctuele Calvinisten met smetvrees.
Ik heb ooit eens in Israel in een Kibbutz keuken gewerkt, werd ik met een stuk of zes Nederlanders geplaatst, een keuken om zo’n 600 mensen te bedienen.
Wat een GORE keuken was dat zeg, wij Nederlandse jongeren gelijk aan het poetsen en boenen geslagen, ranzige zwarte randen van pannen geschuurd, vettige vloer geschrobd met groene zeep, überhaupt, de introductie van veel zeep, echt een noviteit aldaar.
Ongelofelijk, thuis normaal gezegd een slons maar hier ineens secure hygiëne fetisjisten.
We werden bijkans de keuken uitgekeken door die uitsloverij van ons, vonden ze maar belachelijk.
(en misschien een ietsiepietsie beledigend?)

En dat vreselijk netjes op tijd op je werk verschijnen, ook al zo’n uitsloverij.
Raar volk, die Nederlanders.

op 26 03 2011 at 16:12 schreef Jabir:

@van der F

Je moet daar natuurlijk ook meer doen met minder water, die verspilling van het kostbare vocht aan Nederlandse smetvrees zal je wel niet in dank afgenomen zijn. De eerste keer dat ik de ‘dining hall’ van kibbutz Yiftah ging dweilen moest ik dat ook nog leren en kregen een paar Israeli’s een spontane toeval toen ze zagen dat ik de brandslang op de vloer zette in plaats van het volledige vloeroppervlak met drie schrale emmertjes doen.

Overigens waren de ‘pots’ in de kibbutzkeuken blinkend sauber toen ik daar de scepter zwaaide. Sommige van die enorme pannen waren zo vies aangekoekt, dat je die een nacht in een bak met zwavelzuur moest hangen voor je ze kon afwassen.

op 26 03 2011 at 16:15 schreef irrie:

Vind je de mensen onbeschoft? Wees dan zelf een heer.
Ja, dat doe ik tegenwoordig ook! (als vrouw zijn dan). De deur voor een ander openhouden of bedanken als iemand dat voor mij doet. Dat is werkelijk hartstikke leuk. Wel vaak verbazing, maar ook veel hoffelijkheid krijg je er voor terug. Soms lijkt het wel alsof Nederlanders zich schamen wanneer ze hoffelijk doen, alsof dat niet stoer is, ofzo. Soms lijkt het erop alsof ze schamen om ‘dank je wel’ te zeggen. Heel apart.

op 26 03 2011 at 17:13 schreef Elin:

Die kledingstijl in Nederland doet ook pijn aan je ogen vergeleken met die in Frankrijk.
Hier lopen mannen van 30+ nog altijd in sneakers in alle kleuren van de regenboog, een G-Star spijkerbroek met “stoere details” en een sweater met capuchon of zelfs een fleece-vest.
Ontzettend Amerikaans natuurlijk. In Franrijk is ‘angelsaksisch’ tenminste een pejoratief, zoals het hoort.
Moet er wel bij zeggen dat ik Denemarken, Zweden en Noorwegen toch beter vind dan Frankrijk. Goed vers brood vind je trouwens ook in Duitsland, maar dit terzijde. Culturen met een Lutherse achtergond weten de balans tussen orde en discipline, en genieten, het beste te vinden. Zuidelijke culturen hebben natuurlijk sowieso te veel nadelen voor een vrouw.

op 26 03 2011 at 17:42 schreef Mart:

@irrie:

Er is natuurlijk ook de andere kant. Let de volgende keer als je in de rij staat bij een broodjeszaak of zo eens op hoeveel mensen ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’ zeggen als ze bestellen.

Standaard Nederlandse stijl is gewoon je bestelling zo kort mogelijk afblaffen: “Een broodje kaas”, of als een dreinend kind: “Ik wil een broodje kaas”.

Als iemand in Frankrijk onbeschoft wordt behandeld dan durf ik te wedden dat de bestelling op zijn best begon met “je veux…”.

Mart

op 26 03 2011 at 17:43 schreef Eva:

Inderdaad. In Frankrijk zijn er inderdaad nog vrouwelijke vrouwen. Vrouwelijk gekleed, gracieus, elegant en charmant.
En dat hebben we hier echt niet.

Laurence Stassen.

Geintje.

op 26 03 2011 at 18:02 schreef EBrouwer:

Hoffelijkheid die om hoffelijkheid (terug)vraagt is geen hoffelijkheid. Je irriteren aan mensen die je hoffelijkheid niet waarderen wijst er mi op dat je al niet hoffelijk was. Zaken als hoffelijkheid komen als t Goed is voort uit Liefde en mededogen voor je medemens en is derhalve altijd biedend, schenkend/dienend en nooit vragend. Wanneer je niet “vraagt” en niet oordeelt is iedere plek op aarde op slag een paradijs. Ja, zelfs het verruwende Nederland. (ver)oordeel niet, Klaag niet. Vraag niet en Doe goed!

op 26 03 2011 at 18:04 schreef vetklep:

op 26 03 2011 at 17:13 schreef Elin:
Unisex bouwvakkerlook.

op 26 03 2011 at 18:25 schreef Eva:

Tien redenen waarom Frankrijk beter is dan Nederland.

1. We pakken onze blèrkoters in een blikken trommel van het merk Kip, rijden naar het zuiden, spreken de eerste de beste voorbijganger aan in het Engels (want ja, dat spreek je als je in buitenlandistan bent, aan Frans gaan we niet beginnen, geen wereldtaal) en vervolgens halen we onze neus op als je niet wordt verstaan. Die Fransen spreken hun talen niet, heet het dan.

2. Overal waar je komt is het Albert Heijn voor, Albert Heijn na. Ik kom nogal vaak bij bedrijven en instellingen over de vloer waar ik word uitgenodigd voor de lunch. Dan willen ze dik doen, dus dan krijg je altijd weer die kip-kerriesalade van de Albert Heijn, de zalmsalade van de Albert Heijn, en het brood komt uit de vriezer. Maar daarvóór kwam het van de Albert Heijn. Soms kom je ergens en dan komt het van Albert, de bezorgservice. Van Albert Heijn. Ik kan geen Albert Heijn-eten meer zien. In Frankrijk zijn de groenten lekker, al gaan wij ook graag naar Luik.

3. Fruit eten wij altijd onrijp. Lekker efficiënt, zo’n peer met een plankleven van twee weken, want we kopen ‘m terwijl-ie prematuur is geaborteerd, hij had nog wel een maand of twee mogen hangen. Maar oh wee als er een vlekje op zit, dan moeten we ‘m niet. In Frankrijk kun je op je neus met je ogen dicht een fruitboer vinden: volg de geur van frambozen, van bosbessen, van peren, van kersen. En daar eet je kersen quand nous en serons au temps des cerises, dus niet een aardei in februari.

4. In Nederland is satire op televisie en in tijdschriften vaak flauw, te lang uitgesponnen en politiek correct, maar wel weer heel gezellig met een toefje racistisch slagroom erop. (“Ik heb niks tegen negers, maar eh..”) Waar is onze Charlie Hebdo, onze Canard Enchaîné?

5. In Frankrijk is een intellectueel iemand die hard heeft gestudeerd en z’n hersens laat kraken over zaken die ons allemaal aangaan, al zijn het maar zaken die van algemene interesse zijn, zoals literatuur en geschiedenis. In Nederland is diezelfde intellectueel een omhooggevallen subsidieslurper die zich maar met dingen bezighoudt die je niet in euro’s kan vertalen, zoals kunst (aanstelleritis) en geschiedenis (voorbij). In Frankrijk kan je voor zowat niks in elke krantenstand een Que sais-je? kopen, een boekje voor nog geen negen euro waarin een specialist een alles-wat-je-moeten-weten-over geeft. Dit gaat van literatuur tot ruimtevaarttechniek. Als wij dat hadden zou ik iedere treinreis iets nieuws leren, maar nee, wij hebben de Spits.

6. Ieder huishouden in Nederland is gevuld met dezelfde Ikea-troep. Ikea maakt zelfs gebruik van een gat in het Nederlandse belastingrecht door als “desigstudio” in Nederland ingeschreven te staan. Het is kunst! Met een gehaktballetje erbij.

7. In Nederland is men onbeleefd en constant kwaad over die onbeleefdheid. Zo stond ik eens in de rij voor een forenzentrein in het prachtige Utrechtse stadje Utrecht, hoogzwanger en met een verhullend manteltje aan. Van achter kwam een voorbijganger langsgerend. Deze stootte me per ongeluk zachtjes aan, maar dat was al opmaat voor een kleine ramp. Ik heb schoenmaat 36 en mijn zoon was al een halve viking bij geboorte, dus ik was topzwaar als een waterballon die op een golf tee balanceerde. Ik verloor mijn evenwicht, viel naar voren, en mocht een forse ellenboogtik in mijn zwangere buik incasseren van een woeste treinganger. Deze verontschuldigde zich niet, want “ik kon toch ook niet weten dat je zwanger was.”

8. In Nederland is men laf. Toen de episode met de klap plaatsvond waren er twee passanten die zich ermee bemoeiden. De eerste hielp me naar het bankje over een schrikwee heen. De andere vroeg de klapuitdeler op scherpe toon om te blijven staan tot politie was gearriveerd. (Klapuitdeler: “Ik moet mijn trein halen, mijn gage is 80 euro per uur, die kom ik bij je halen als ik mijn trein mis!”) De rest van de passanten? Die zagen het niet. Of deden of ze het niet zagen. Of dachten: het zal wel. Ik heb er niks mee te maken. Inderdaad, achteraf bleken de twee barmhartige passanten Nederlandse Portugezen te zijn. Waarom verbaast mij dat niks?

9. Nederlanders doen alsof moraal iets vies is en verschuilen zich altijd achter de wet. “Ik breek toch geen wet? Dan doe ik toch niks verkeerds?” De rechterlijke route als ultimum remedium en wetten als uiting van een heersende morele opvatting over omgang, en niet als maatgevend in morele overwegingen, dat is wat onze omgang kenmerkt en zo ontzettend vermoeiend maakt.

10. Oh, wat zijn we intolerant. Tegen mijn Marokkaanse man, tegen mijn Surinaamse buurvrouw, mijn Chinese collega. “Waar kom je vandaan?” “Uit Purmerend.” “Nee, waar kom je ècht vandaan?” Nederlanders zullen het nooit worden. Nooit.

Bonusanekdote: ik in de tram, met één andere passagier, een student van het type internetlibertariër. Het afstapje was nogal hoog, dus ik kreeg het niet voor elkaar Vikingzoon met kinderwagen en al uit de tram te tillen. Ik vroeg hem of hij wilde helpen, en dit was het antwoord: “Ik vind dat mensen die het niet lukt hun eigen bagage in en uit de tram te tillen eigenlijk niet op stap zouden moeten gaan,” en hij bleef op zijn krent zitten.

Hoe probeer ik dit overigens te bestrijden? Ik doe een poging zelf het goede voorbeeld te geven. Je ziet dat mensen daar erg blij van worden, even aanbieden te helpen met een koffer, even de deur openhouden, even assistentie aanbieden, de zitplaats weggeven aan iemand die minder goed kan staan dan ik, de deur openhouden voor een ander, troep opruimen in de openbare ruimte, ook al is de troep niet van mij. Een vriendelijke glimlach. Een compliment als ik iemand zie met een mooie jas of een goed boek van een obscure schrijver. Je ziet dat dat zelfs chagrijnige Nederlanders in de spits echt iets doet.

op 26 03 2011 at 18:26 schreef Eva:

Bonuspunt 11. Nederlanders vinden zichzelf geen alcoholist omdat ze hun twee liter zure chateau degoutant naar binnen klokken na achten. Dan zien ze in Frankrijk iemand om half twee al aan zijn dagelijkse ene glaasje pinot, dus dat zal dan wel een alcoholist zijn.

op 26 03 2011 at 19:08 schreef vetklep:

“3. Fruit eten wij altijd onrijp.”
Die fruitstalletjes in z-FR langs de weg, wat kan je daar fantastisch fruit eten. In NL blijk ik daarna opeens geen abrikozen, perziken, pruimen en druiven te lusten.
Eerst zijn ze anderhalve week onrijp en daarna plotseling half verrot.

op 26 03 2011 at 19:39 schreef Beukman:

@ Eva
In jouw elf punten lees ik niet waarom Frankrijk een beter land is dan Nederland, maar een opsomming van elf dingen die jou niet bevallen aan Nederland en zijn bewoners. Je vergeet overigens één punt: het onophoudelijke gezeik van Nederlanders over hun land.
Ach, je kan er last van hebben, maar zoals je zelf al suggereert: je kan ook proberen om zelf een goede Nederlander te zijn. En als je niet weet hoe dat moet, dan is de oude Zen-wijsheid, geparafraseerd: “Doe er eens eentje na.”

In het verleden heb ik wel eens verkeerd in kringen van expats. Sommige van hen lijden ondraaglijk aan het feit dat het personeel van Albert Heyn de boodschappen niet voor hen inpakt, en ze laten geen kans onbenut om hierover, en over andere barbaarse lompheid van Nederlanders, hun beklag te doen.

Een van hen vertelde ik eens dat keer op keer uit onderzoek blijkt dat Nederlanders tot de gelukkigste volkeren ter wereld horen. Waarop ze smalend antwoordde, met een bek vertrokken van jaloezie: “Dat is geen geluk, dat is zelfgenoegzaamheid.”

op 26 03 2011 at 20:30 schreef Jabir:

Ik heb nog wel wat lowbrow bonuspuntjes toe te voegen aan die prachtige lijst: Franse straattaal (argot en verlan) is superieur aan Nederlandse straattaal en Franse raps lopen in principe mooier dan Engelse. Fatal Bazooka vind ik ook wel een voordeel van Frankrijk:

http://www.youtube.com/watch?v=2TTRCCuyrMw

op 26 03 2011 at 21:05 schreef Marnie van Cent:

Eva, wat ben jij toch goed…ongelooflijk! Echt, geweldig, hoe je het allemaal doet…fijn dat je er zelf ook zo tevreden over bent! Er zijn al zo weinig tevreden mensen in NL..man, ik word zo melig van dit gereutel dat ik niet kan stoppen met lachen. Bedankt he!

op 26 03 2011 at 21:26 schreef C.Manders:

Voor 2008 had men mij gerust voor een Anti-Francofiel kunnen en mogen bestempelen. Ik was het ook want ik was in het verleden ooit 3 keer in Frankrijk (lees: Parijs) geweest en ik vond het maar een zooitje onbeschofte Lomperikken..; wat het ook zijn (lees: de Parijzenaars!) Nadien heb ik een vriendin opgedaan met een woning in het franse..eh..platteland… maar dat is niet hier de juiste term..! Oke dan: het Franse Boerenland! 300 km onder Parijs en ik woon hier nu meer dan 6 maanden per jaar. En ik ben om. Ben nu volledig Francofiel geworden omdat de Fransen nog weten dat het leven geweldig is. En dat pakt je. Krijg je hier op de (binnen) wegen pech met je auto..; dan stoppen/stappen de Fransen uit hun auto om je te helpen. Ben je je Pinpas vergeten: de winkelier schrijft het wel op..en verwacht/vertrouwd er gewoon op dat je (later) komt betalen. Nog een voordeel: wijn is hier overal verkrijgbaar. Zelfs een Doe-het-zelf-zaak heeft wel een schap met wijn. Maar vergis je niet: de Franse(n)Boer is explosief materiaal en als er al een revolutie komt in Europa dan komt hij door de Franse boer! De Franse boer wordt (NU) expliciet zoet gehouden door de vele subsidie-regelingen die hier gelden. Onthoud hen deze subsidie-regelingen en een zeer Militante, (gewapende!!), assertieve en zonodig..; agressieve Euromens zal in beweging komen.

op 26 03 2011 at 21:42 schreef MNb:

@Vetklep: ja, je kortzichtige ergernis over hoofddoekjes plus natuurlijk je volstrekt egoïstische eigen-auto eerst mentaliteit maken je bekrompen. Daar kan geen homo, travestiet, transsexueel of drug iets aan afdoen. Het is er niet eens strijdig mee. Homo’s, travestieten, transsexuelen en drugsexperimentatoren kunnen heel bekrompen zijn. Voor je premature conclusies trekt: via mijn homo-vader heb ik het wereldje ook leren kennen. Leuk, maar ik was niet onder de indruk. Te bekrompen, zeg maar.
Geef dus maar toe, je bent gewoon een ouwe zeikerd geworden die het niet kan hebben dat de jongere generatie het overneemt. Dat ben ik natuurlijk ook, al was ik ook al een zeikerd toen mijn generatiegenoten Nederland begonnen te vertrutten. De vertrutting van Nederland is immers begonnen met de Yuppies uit de jaren 80 en die komen toch echt uit dezelfde politieke hoek als jij. Ik ervoer Suriname dan ook in 1989 al als een verademing, ondanks de burgeroorlog die nog aan de gang was (heb ik ook nog een paar staartjes van meegekregen).

Tenslotte vind ik Nederlands eten lekker, maar dan wel de gewone Hollandse pot en het liefst zelf geteeld. Van de Franse keuken ben ik minder weg.

@Beukman: ik ben een expat, een dubbele zelfs. Ik vraag me dan af waarom zoveel Nederlanders op de ontevredenenpartij de PVV stemmen als ze zo gelukkig zijn. Al vraag ik het me ook niet te hard af, want ik ben in 2000 voor de tweede keer vertrokken omdat ík er ongelukkig was en voorzag dat ik er alleen maar ongelukkiger zou worden.

op 26 03 2011 at 21:43 schreef Jabir:

In deze context vind ik de documentaire “Bijna zo erg als de Denen” wel van belang om te noemen, een interview van Max Pam met Jonathan Israel over de Nederlandse mentaliteit, die blijkbaar al in de zeventiende eeuw al net als nu was. Dat gebrek aan manieren viel altijd al op.

op 27 03 2011 at 00:12 schreef Sean:

Frankrijk beviel me goed de keren dat ik er geweest ben, maar ik verlang elke keer als ik van vakantie terug ben in Nederland alweer naar Noorwegen.

op 27 03 2011 at 00:16 schreef vetklep:

op 26 03 2011 at 21:42 schreef MNb:

Ik vind het prima dat een jongere generatie het overneemt. Ook al is hun gezelligheid niet de mijne en vind ik hun muziek kudt met peren. Ik wens ze alle blijdschap. Hun plezier hoeft niet aan mijn standaards te voldoen. Ik heb mijn lol al driedubbel en dwars gehad op mijn manier.

Maar de reliotisering, de verhoofddoeking en de middeleeuwisering zitten me mateloos dwars. En de back to the fifties vertrutting ook.

En ik had er niet op gerekend dat niks je meer gegund zou zijn. Het houdt ook niet op bij je auto. Je peukie (plus alle plekken waar dat niet meer mag), je stukkie vlees, je water, je energie, je ruimte, wat je overhoudt van je salaris, je pensioen: alles staat ter discussie.
Behalve overbevolking.

Ik ben blij dat jij blijkbaar een plek gevonden hebt waar je gelukkig bent.
Hier is een totale ruinering gaande.

op 27 03 2011 at 01:10 schreef Matthijs Vermeer:

Ik kan mij erg goed vinden in je verhaal Peter en ik denk dat veel mensen zich ook zo voelen. Echter, in Duitsland of Italië kan je naar mijn mening ook heel gelukkig worden, in ieder geval niet alleen in Frankrijk. Het is vooral dat er zoveel mankeert aan Nederland dat het gras aan de overzijde zoveel groener lijkt.

Want zeg nou zelf, wat heeft ons land nou werkelijk aan cultuur dat niet schaamte- en kwaliteitsloos van Amerika is overgenomen? Een paar goede schrijvers zoals Nescio en Elsschot, maar verder is onze eclectische cultuur werkelijk om van te huilen.

Dit is een moeilijk standpunt om te verdedigen, omdat mensen het al heel snel bagatelliseren met een ad hominem als “Jij kunt dat helemaal niet weten”, zonder ook maar een woord te wijden aan het standpunt zelf. Ik wil je een spreekwoordelijke hand geven (of in Nederlandse termen, een props of een kudo) voor het feit dat je je daar niets van aantrekt en spreekt vanuit je hart.

op 27 03 2011 at 01:55 schreef Darknessnieuws:

@MNb:”Ik vraag me dan af waarom zoveel Nederlanders op de ontevredenenpartij de PVV stemmen als ze zo gelukkig zijn.” De meeste Nederlanders stemmen nog altijd VVD,PvdA, CDA, D66 en GroenLinks…..Als je dat samentrekt is het altijd nog een smaldeel van de samenleving dat op de PVV stemt.

op 27 03 2011 at 02:52 schreef You On A Gin:

@ Sonja
Ik hoop dat je dit soort dingen alleen op internet zegt en bijv. niet op openbare plaatsen waar mensen als mijn grootvader het zouden kunnen horen. Niet fris.

op 27 03 2011 at 10:25 schreef Peter:

Helemaal waar, Matthijs. Aan Italië heb ik mijn hart al lang geleden verloren en een paar jaar geleden was ik in Duitsland, waar ik een cultuur, een vriendelijke hartelijkheid vond, die ik totaal niet had vermoed. Mijn favoriete land is toch wel Spanje, al kan ik eigenlijk niet kiezen tussen Spanje en Japan. Spanje is lekker dichtbij.

Nederland heeft een paar goede dingen, en dan heb ik het vooral over de invloeden van Indische, Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse Nederlanders. De Vlamingen geven onze entertainmentindustrie en onze literatuur wat smaak en ik hou zielsveel van Carry van Bruggen, vooral van Eva. En ik heb een aantal vrienden waar ik niet zonder kan. En Maastricht.

In Noorwegen ben ik nooit geweest. Vertel, Sean.

op 27 03 2011 at 10:32 schreef Jabir:

feit: Noren zijn de Belgen van de Zweden

op 27 03 2011 at 10:39 schreef Bigpete:

En waar baseer je dat op? Ben je naast francofiel ook Scandinavië expert?

op 27 03 2011 at 10:53 schreef Jabir:

@Bigpete

Zo begreep ik dat dan weer van Zweedse vrienden toen ik de relatie tussen Nederland en België uitlegde. Onze belgenmoppen zijn hun norenmoppen.

op 27 03 2011 at 11:02 schreef Bigpete:

Dat is gewoon een vorm van jaloezie, veel Zweden kunnen het slecht verkroppen dat Noorwegen qua economie, welvaart, natuurschoon etc. met kop en schouders boven Zweden uitsteekt. Het valt niet mee om toe te geven dat het “kleine broertje”dat zich in 1905 losmaakte van Zweden het op elk terrein beter doet. En dus vertellen Zweden elkaar Norenmoppen…

op 27 03 2011 at 11:03 schreef Jabir:

@Bigpete

Ik bedoel maar

Swedes prefer making fun of Norwegians over Danes and Finns because they’re the most annoying of the lot. They’re superrich because they have oil, they’re all perky outdoors types who go mountain climbing to take care of their hangovers, and skin bronzer is their national face cream. We’re not even getting into the Oakleys (the fucking Oakleys). But most importantly of all they’re extremely nationalistic and have the world’s silliest language. Even sillier than Dutch

op 27 03 2011 at 11:24 schreef Bigpete:

Als Noors “silly” is dan is Zweeds dat ook. De talen zijn zo verwant dat sprekers elkaars taal zonder enig probleem begrijpen, het grootste verschil zit in de spelling en in een beperkt aantal unieke woorden…

Zweden is trouwens ook een mooi land met een rust en ruimte die we hier niet kennen, maar de Zweden (net als de Fransen) denken nog steeds dat ze iets voorstellen…
Ik hou het toch maar bij Noorwegen, al was het maar omdat mijn overgrootvader daar vandaan komt. Helemaal objectief ben ik dus niet.

op 27 03 2011 at 11:50 schreef Wilma:

Ik vermaak me overal wel. Jezelf een beetje beleefd, vriendelijk en open opstellen en je redt je overal. Wel vind ik de eetcultuur in bijna alle buitenlanden fijner dan in Nederland en gaan een aantal landen (Frankrijk, Duitsland, Groot-Britannië) naar mijn mening beter om met het vak dat ik hier als docent ook geef: geschiedenis en beter om met het verschijnsel cultuur.
Ik denk dat we hier in Nederland de discussie over integratie wel aardig goed voeren. Ondertussen moeten we wel weer gaan oppassen dat we niet gaan doorschieten in de PVV-erisering. De laatste tijd veel in Groot-Brittannië geweest. Wat een verademing daar: eindelijk eens een land waar je op reclameborden meer ziet dan alleen blanke mensen, waar je mensen met een andere kleur/cultuur in alle lagen van de bevolking terugziet (bankiers, advocatuur), waar je wanneer je naar een bar gaat vriendengroepen ziet die echt heterogeen zijn. Die multiculturele samenleving daar: heerlijk. Ze moeten daar nog wel de discussie over integratie een beetje helder krijgen, maar zijn er toch ook een stuk verder op andere gebieden.

op 27 03 2011 at 11:51 schreef Darknessnieuws:

Ah, dan zijn de Friezen de Belgen van de Groningers…..

op 27 03 2011 at 13:42 schreef MNb:

@Vetklep: “de back to the fifties vertrutting ook.” Ik begrijp heel goed dat dat je dwars zit. Wat je niet inziet (of inzag) is dat a) onze generatiegenoten die vanaf 1980 in gang hebben gezet, b) de jongere generatie die verder doorvoert en vooral c) dat de politieke richting van jouw voorkeur daar minstens zo hard aan heeft mee gewerkt als de mijne. Dan doel ik natuurlijk op de vele CDA-VVD (plus) regeringen sinds 1980.

@Darkness: ik vind 15% PVV-stemmen behoorlijk veel voor een land dat beweert zo tevreden en gelukkig te zijn.

op 27 03 2011 at 14:08 schreef Beukman:

@ MNb
ik vind 15% PVV-stemmen behoorlijk veel voor een land dat beweert zo tevreden en gelukkig te zijn.

Altijd maar zeuren en zeiken (over hoofddoekjes, over een minaret in de verte, over de PvdA, over de bonussen, over Clairie Polak, over de linkse elite, over de intellectuelen), en altijd maar weer die klok op vijf voor twaalf zien staan, is nog iets anders dan ongelukkig zijn.
Ook voor P.V.V-ers wordt goed gezorgd in dit land. Misschien wel te goed. En net als bij overmatig gepamperde kinderen kan dat leiden dat tot een gemoed dat neigt naar dreinen en drenzen.

Ik zeg het nog maar eens: ontevredenheid, daar is op zich niets verkeerds aan, als het er maar toe aanzet om je leven in eigen hand te nemen.
Wie echter in ontevredenheid blijft hangen, ontwikkelt een zurige vetafzetting aan zijn karakter die in de loop der jaren steeds verder indikt, ongeveer zoals de sedimenten op een nimmer schoongemaakt gasfornuis, en verandert bijna ongemerkt in een ongenietbare zuurkous.
En tja: waar vindt een ongenietbare zuurkous een geborgener nest dan bij de P.V.V?

op 27 03 2011 at 14:15 schreef Bas Paternotte:

Ik woon nu al een tijdje in Nederland en ik blijf mij er over verbazen dat jullie zo’n kleinburgelijk volkje zijn.

Jullie kaaskoppen lijden aan een soort zelf-haat heb ik het idee.

Frankrijk is tof inderdaad. Jammer alleen van die Fransen.

op 27 03 2011 at 15:09 schreef Peter:

Ah, de mythe van de Nederlandse zelfhaat. Persoonlijk ken ik geen zelfgenoegzamer volkje dan de Nederlanders. Die denken echt dat ze met de rode loper worden onthaald omdat ze uit Holland komen. En waag het niet iets kritisch te zeggen over Nederland. “Wat doe je nog hier?!” Kraait het dan. Of “Dan flikker je toch lekker op?!”

op 27 03 2011 at 15:17 schreef Hans Reijnen:

Peter,

als praktische en emotionele bezwaren je tot nu toe hebben verhinderd Nederland voorgoed te verlaten zonder deze bezwaren overtuigend toe te lichten (`vrienden waar ik niet zonder kan´??,`Maastricht´??)bekruipt mij toch het gevoel, dat je wil om die bezwaren te overwinnen of opzij te zetten of je wil om te vertrekken niet sterk genoeg is.
Wees anders een vent, pak je boeltje en ga gewoon i.p.v. te zeuren, dat je zo graag wilt.
Het kan natuurlijk zijn, dat deze bezwaren een dusdanig privékarakter hebben, dat je ze hier niet met anderen wilt delen. Dit wordt dan natuurlijk gerespecteerd.

op 27 03 2011 at 15:20 schreef Rob:

Niets is vervelender dan de Nederlander in het buitenland, met die opzichtige manier om zijn nationaliteit in je gezicht te duwen. Mensen die keihard HEUJJJJ!! HOLLAAAAAAND!!! roepen op straat in Tunis omdat ze je Nederlands horen spreken. Een man in Barcelona met een matje, een zooi tatouages en het uittenue van ADO die met een lang smoel over de Passeig de Gracia banjert naast zijn vriendin omdat ze ‘een daggie geen strand wil’. Een jochie in Berlijn die op de Funkturm in Berlijn luidkeels drie keer tegen zijn vader zegt: ‘Pawrijs is veel gwrotewr dan Bwerlijn he pappa?’

Ik ben ze hier nog niet tegengekomen. Zelfhaat? Nee, zou ik niet zeggen. Eerder een soort lomp, onbeschaamd lekker-Hollander-zijn, waar je ook bent.

op 27 03 2011 at 15:22 schreef Peter:

Eigenlijk is er maar één bezwaar, Hans, en als je het per se wilt weten: mijn kinderen wonen hier, en ik kan niet zonder mijn kinderen.

Goed zo? Mag ik nu blijven zeuren over de botte lompheid die het belangrijkste kenmerk is van Nederland en die alle leuke dingen verpest?

Daarom vind ik de multiculturele samenleving zo geweldig en wil ik niet dat allochtonen integreren, dus net zo bot en lomp worden als de Nederlanders.

Er is maar één ding dat Nederland kan redden, en dat is er één groot buitenland van maken, vol buitenlanders.

op 27 03 2011 at 15:48 schreef Bas Paternotte:

Wat Peter zegt.

Ik heb mij nooit thuisgevoeld in Holland. Kaaskoppen zijn doorgaans lomp en kortzichtig.

Tijdje terug heb ik overwogen om in Krakau te gaan wonen maar daar kwam werk tussen.

Terwijl Polen nog lomper en kortzichtiger zijn dus dat is best wel dubbel. En de Poolse keuken is rampzalig.

Maar terug naar Frankrijk, dat nooit.

op 27 03 2011 at 15:50 schreef Bas Paternotte:

By the way: de Lago Maggiore lijkt mij mooi om te wonen.

Maar ja, dan komt Rob de hele tijd op de koffie.

op 27 03 2011 at 15:53 schreef Hans Reijnen:

Peter,

natuurlijk mag je blijven zeuren over de botte lompheid als het belangrijkste kenmerk van Nederland, als je daar plezier aan beleeft, mij heb je! Maar daar had ik het ook niet over. Ik had het over dat gezeur over weg willen, maar het toch niet doen. Tsja, Spanje en Frankrijk zijn ook wel erg ver weg voor je kinderen om elkaar ooit nog te zien. En voor kleine kinderen zou het natuurlijk jammer zijn als je ze mee zou nemen naar jouw paradijs en weg van de lompheid in Nederland. Want die wachten in Nederland, tot dat één groot buitenland is, zodat ze niet weg hoeven.

op 27 03 2011 at 15:57 schreef Sonja:

@You On A Gin
Want bedoel je met “niet fris” en waarom trek je je grootvader ertussen? Alles wat ik heb geschreven over de oorlog zijn goed gedocumenteerde feiten. Dat de feiten “niet fris” zijn, nee, natuurlijk niet. Kan ik er wat aan doen?

op 27 03 2011 at 16:09 schreef Sandro:

@Beukman en MNb en de rest die ziende blind zijn geworden:

Ik zit te kijken naar geschiedenis 24, en wat zie ik daar weer:
PPR in het verkiezingsprogramma van 1977, Nederland is vol geen gastarbeiders meer naar binnen.
Hopla, PvDA artikel 19 in verkiezingsprogramma van 1977 – geen plaats meer voor nog meer gastarbeiders
met hun culturele verschillen met de Nederlandse cultuur.
Daarna een programma betreffende de Grijze wolven, die verweven zijn in organisaties die in Nederland subsidie krijgen……………..al deze teringzooi, al deze problemen die NU weer aangekaart worden door de PVV (maar dus al ruim 30 jaar bekend zijn)…….Peter, je hebt gelijk, vlucht naar een land waar het Front National zeer sterk groeiende is.
Enne………………..bel me even,dan help ik je koffers pakken!

op 27 03 2011 at 16:13 schreef Sandro:

Overigens vond ik de foto’s, tekeningen van jonge dames met blote tieten en/of blote kutten dan wel de mannen die naakt waren een HEEL stuk aantrekkelijker dan de getekende kop-doekjes die je nu afbeeld hier.
Deze afbeelding doen de naam van je site absoluut GEEN eer aan!

op 27 03 2011 at 16:43 schreef Bas Paternotte:

Wat die anonieme Sandro zegt.

Die vrouwen bij de vorige artikelen door Egon puntjepuntje (?) vind ik mooi.

op 27 03 2011 at 16:54 schreef vetklep:

op 27 03 2011 at 14:08 schreef Beukman:
O ja. De we hebben het hier nog veel te goed want anders stemde iedereen wel braaf links theorie.
Wacht maar tot mensen nog minder te verliezen hebben. Kan je lachen.

op 27 03 2011 at 17:14 schreef You On A Gin:

@ Sonja
“De echte oorzaak was dat wij Nederlanders opportunistische en laffe racisten waren (en zijn), zonder humaniteit en zonder geweten. De oorzaak was dat we collaboreerden met de nazi’s.”

Dat zijn “goed gedocumenteerde feiten”? Mag ik daar dan een bron van zien, want volgens mij is dat de onderbuik die hier spreekt.
Er zijn genoeg Nederlanders slachtoffer geworden van de nazi’s. Verscheept naar Rusland om te werk gesteld te worden of ‘gewoon’ geliquideerd.
Je doet het voorkomen alsof Nederlanders massaal joden op de trein hebben gezet en collaborateurs waren.
Ik weet niet over welke “we” je het precies hebt of waarom je de geschiedenis probeert te herschrijven zodat je een emmer verbaal vergif over je eigen volk kunt uitgieten, maar het zou toe te juichen zijn wanneer je in het vervolg voor jezelf spreekt. Met je “we”.

Wat erg dat ik dat nog moet gaan zitten uitleggen, ook.

op 27 03 2011 at 17:46 schreef Peter:

Die vrouwen bij de vorige artikelen door Egon puntjepuntje (?) vind ik mooi.

Egon Schiele, fer fuck’s sake.

op 27 03 2011 at 17:47 schreef Geertjan:

Wilt u echt kromme tenen? Kijk dan via Uitzending
Gemist naar Ik Vertrek; gaat over een echtpaar uit Heeze dat wel ff een hotel-restaurant in Zuid-Frankrijk zou gaan runnen.

op 27 03 2011 at 17:54 schreef Misantroop:

Wat Paternotte demonstreert met zijn Friezen-gelul is wel interessant. Regionaal-nationalisme. Dat is de vloek van Nederland: De Nederlander bestaat niet. Daarom vallen wij terug op onze geboorteplaatsen om ons toch een soort van identiteit en trots aan te praten. Alleen kan niet iedereen dat. Friezen, ja. Limburgers, ja. Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij een rasechte Overrijsselnaar (ofzo) is.

Ik denk dat ook de reden is van vreemdelingenhaat. Je bent een Turk, je bent een Marokkaan, je bent een Surinamer. En dat kunnen wij niet zeggen. Wij zijn te verdeeld. Je zult mij nooit horen zeggen dat ik een Nederlander ben. Want dan zou ik me op een hoop scharen met PVV’ers, tokkies, maar ook rijke kakkers. En dat moet ik met ons allen niet willen.

op 27 03 2011 at 17:55 schreef Eva:

Gewoon Egon Schiele.

“Die toneelstukken van William Shake-nog-wat, ja, die waren wel wat.”

op 27 03 2011 at 17:57 schreef Eva:

En verder shockeerde Peter vroeger met esthetisch bloot. Nu zet hij nieuw oogvoer neer: wonderlijke mangatekeningen van moslima’s.

En zo hoort het. Blijf ons verbazen.

op 27 03 2011 at 18:07 schreef TFWC:

@Sandro: idd Peter, dit ninja-plaatje, past er niet bij, we hadden nou een foto van die boekettaartje willen zien.
Verder kan ik ook natuurlijk niet objectief zijn, zoals trouwens niemand dat kan. Paris is ook niet Frankrijk weet ik, maar Frankrijk is mooi, en klaar. Arrogant die fransen? Natuurlijk, maar ik heb nog nooit zo’n arrogante-wij-weten-het-beter volk gezien als de Hollanders, met hun zogenaamde bescheidenheid en nuchterheid. Je hebt horken overal, maar hier wordt het gezien als iets waardevols en praktisch, die je zo snel mogelijk moet beheersen, dat is ook de core van de inburgeringscursussen. Hollanders kunnen meestal niet van zichzelf en elkaar houden, dat is het punt. En wat dat betreft zijn de buitenlanders idd een zegen, in de afkeuring en haat tegenover hen is zowat het begin van een emotie ontstaan. Nederland is lekker om te wonen als je afgezonderd en met rust gelaten wilt worden, maar zonder regelmatige ontsnappingen naar het buitenland overleef je niet. Met hun anti-europese politiek zou de PVV van Nederland één grote TBS kliniek maken. En @Rena, er is wel lekker brood te krijgen, in natuurwinkels, niet gesneden en naar franse voorbeeld. Op dit moment zet ik mijn tanden in een lekkere zonnepitvolkoren met een stukje franse emmental. J’adore ces saloperies.

op 27 03 2011 at 19:35 schreef Sandro:

@TFWC,
“Natuurlijk, maar ik heb nog nooit zo’n arrogante-wij-weten-het-beter volk gezien als de Hollanders, met hun zogenaamde bescheidenheid en nuchterheid”.

Daarom moeten wij Limburgers ook kotsen van de term Holland of Hollanders….Wij zijn Limburgers en in het beste geval Nederlanders maar heel zeker geen Hollanders…..

Overigens vind ik het als Limburger/Nederlander wel opvallend dat buitenlandse toeristen hier al vele jaren graag komen, en dat “men” hier graag komt. Dat alles ondanks dat zuurpruimen als PB dit land uit schijnen te kotsen en Frankrijk als het beloofde land zien (hoe kortzichtig kun je zijn??).

op 27 03 2011 at 19:37 schreef Sandro:

@ Bas Paternotte:

Zo anoniem ben ik niet hoor…..

op 27 03 2011 at 19:52 schreef rena:

@TFWC moet je hier in Hilversum eens bij Goody Food (voorheen de natuurwinkel, wat was er in hemelsnaam mis met die naam?) je brood halen. Dat zuurpruim personeel! Dan heb je meteen gegeten en gedronken, maar inderdaad, daar haal ik m’n brood.

op 27 03 2011 at 20:06 schreef Beukman:

@ Sandro
Overigens vind ik het als Limburger/Nederlander wel opvallend dat buitenlandse toeristen hier al vele jaren graag komen, en dat “men” hier graag komt. Dat alles ondanks dat zuurpruimen als PB dit land uit schijnen te kotsen en Frankrijk als het beloofde land zien
Het is niet gezegd dat de mensen die al jaren in Limburg komen, dezelfden zijn die Nederland uitkotsen.
Bovendien is ergens graag op vakantie gaan nog iets anders dan er willen wonen.

Ik kom ook met enige regelmaat in Limburg, maar langer dan een week zou ik er niet willen zijn.

Het land is verrrukkelijk en Limbo’s vind ik over het algemeen ook vriendelijk, zij het een tikje gesloten. Maar de import-Limburgers die ik hier in Amsterdam zo in de loop der jaren heb gesproken en nog spreek, schetsen mij soms een onaangenaam beeld van wat er werkelijk gebeurt tussen die lieflijk glooiende heuvels, waar de konijntjes dartelen als in het Paradijs, voordat ze door stropers te grazen worden genomen. Een beeld dat verborgen blijft voor de argeloze toerist.

Ik wil maar zeggen: het is allemaal nogal subjectief. En geluk, dat zit in jezelf. In ieder geval moet je het daar zoeken.

@Sandro
Daarna een programma betreffende de Grijze wolven, die verweven zijn in organisaties die in Nederland subsidie krijgen……………..al deze teringzooi, al deze problemen die NU weer aangekaart worden door de PVV (maar dus al ruim 30 jaar bekend zijn)

Over 30 jaar een avondvullende docu over de problemen die de P.V.V. heeft veroorzaakt. Ga dan niet zeggen dat die toen nog niet bekend waren.

op 27 03 2011 at 20:51 schreef Marnie van Cent:

op 27 03 2011 at 15:20 schreef Rob
Precies dat wat jij nu schrijft over “Hollanders” in het buitenland (slechts op vakantie nota bene, dus die gaan nog terug naar NL) stoort sommigen in NL aan Marokkanen / Turken (die er zelfs voor gekozen hebben hier te komen werken)

op 27 03 2011 at 20:56 schreef Jabir:

@Sandro

“Daarom moeten wij Limburgers ook kotsen van de term Holland of Hollanders….Wij zijn Limburgers en in het beste geval Nederlanders maar heel zeker geen Hollanders”

Dat klopt ja, dat die haat tegen alles boven de rivieren er diep inzit bij de limbabwaan, ondervond ik zelf ook toen ik in Venray op kostschool zat. Vaak kwam het in het weekend tot een gewelddadig treffen achter de kerk tussen de boeren en de kakkers, eentje heeft zelfs nog een keer geprobeerd om in het Venrayse Witte Huis een buks op ons te legen. Hoe dan ook, de boeren dolven altijd weer het onderspit.

op 27 03 2011 at 20:59 schreef thomas erdtsieck:

Quelle connerie tout ça, dis donc! Moi j’aime bien les Français et j’adore leurs mode vie. Alors pour moi il n’y a q’un pays, c’est Les Pays-Bas. Voilà.

(je me suis permis une blague, woeha woeha woeha)

op 27 03 2011 at 21:09 schreef thomas erdtsieck:

Serieus nu: ik ben stapelgek op Frankrijk en de Fransen. Zo heerlijk knullig en onvoorspelbaar. En dat familieleven met al die kindjes, opa’s en oma’s, neven en nichten, picknickend achter hun huis. Of zomaar ergens in het veld. Adorable!

op 27 03 2011 at 21:41 schreef Sonja:

@You On A Gin
Wat erg dat ik jou informatie moet aanleveren over onze collaboratie met de nazi’s. Wanneer je de middelbare school hebt gemist, okee, kun je niets aan doen. Maar beweer dan niet dat het niet waar is.

“Je doet het voorkomen alsof Nederlanders massaal joden op de trein hebben gezet en collaborateurs waren.”

Nee, sterker nog, dat is een feit. Uit Nederland zijn meer joden gedeporteerd naar de vernietigingskampen dan uit Frankrijk en België tesamen. De NS kreeg f4,80 voor iedere naar Westerbork getransporteerde joodse Nederlander, van waaruit hij/zij verder gedeporteerd werd naar de vernietigingskampen. De NS verzorgde voor meer dan 100.000 joodse Nederlandse deze enkele reis en streek zodoende bijna een half miljoen gulden op. Ook het verraden van een joodse Nederlander leverde geld op, de hoofdstedelijke politieagenten kregen f7,50 voor iedere joodse Amsterdammer die ze als premiejagers te pakken konden krijgen, zoals Ad van Liempt in zijn boek Kopgeld schrijft.

Doe me een lol en begin eens met de zoekterm ‘collaboratie’ in Google. Als je weet hoe dat moet.

op 27 03 2011 at 21:49 schreef Sonja:

Egon Schiele, met zijn prachtige portretten van verslaafde tbc-lijdenende prostituees, fer fuck’s sake.

op 27 03 2011 at 21:50 schreef Sonja:

lijdende, christ almighty

op 27 03 2011 at 22:13 schreef matxil:

In Spanje is het eten belangrijker dan in Nederland, dat is zeker waar. En het is ook een sociaal gebeuren, dat is ook waar. Geen zure gezichten bij het eten, integendeel: iedereen kan aanschuiven en gewoon lekker eten, zonder calvinistische schaamtes. Allemaal waar.
Aan de andere kant heb ik nog nooit ergere, onbeschoftere, meer incompetente, kloterige serveerders en serveersters meegemaakt dan in Barcelona (en dan tel ik Parijs en Volendam mee). (Hier de top van de ijsberg: http://dinzo.wordpress.com/guidetohell/)
En het Spaanse brood is vele malen inferieur aan het Nederlands. In feite ken ik geen beter brood dan het Nederlandse, met het Engelse op een goeie tweede plaats.
Dus zo zwart/wit is het allemaal niet. Verder is het ook streekgebonden natuurlijk. In Amsterdam wonen is niet hetzelfde als Epe, Barcelona is geen Sevilla, en Parijs is geen Marseille (al zou ik in heel Frankrijk nog geen week willen wonen).

op 27 03 2011 at 22:38 schreef You On A Gin:

@ Sonja
Iedereen weet dat er zich collaborateurs onder de Nederlanders bevonden. De rol van de NS hierin is wat minder algemeen bekend, maar het zal je vast bekend zijn dat de NS in 2005 officiële excuses hiervoor heeft gemaakt (voor wat die waard zijn).
Desalniettemin is jouw antwoord uiteraard van teleurstellend allooi – jouw oorspronkelijke stelling is met dit gegeven onderbouwd noch gerechtvaardigd. Je weet vast wel wat ik bedoel en je neemt niemand in de maling.

Het feit dat je je antwoord meent te moeten larderen met een denigrerend toontje en vage steken onder water wijst erop dat je gelukkig niet zo stevig in je schoenen staat als je deed voorkomen. Dat doet mij deugd – blijkbaar is er toch wel iets van schaamte en geweten in je aanwezig.

Beter niet andermans scholing aan te halen wanneer je jezelf bedient van ‘discussie’ tactieken die ironisch genoeg louter op het schoolplein thuishoren.
Het is een gegeven in het omgaan met andere mensen (internet daarbij niet uitgezonderd), dat wanneer je schaamteloos gaat schreeuwen en beschuldigen, er altijd iemand langs kan komen die jouw confronteert met je woorden. En dat is een gratis les, over onderwijs gesproken.

op 27 03 2011 at 22:54 schreef You On A Gin:

@ Sonja
Om de kans op een minder kinderachtig antwoord te vergroten zal ik duidelijk de achterliggende gedachte achter mijn reacties stellen.

Het zal niet nieuw voor je zijn dat ook vele niet-joden ten prooi zijn gevallen aan de ‘zuiveringen’ van de nazi’s. Denk hierbij bijv. aan (geestelijk) gehandicapten, homoseksuelen, zigeuners of politieke tegenstanders.
Daarnaast kunnen we natuurlijk steggelen over de mate van (zowel actief als passief) verzet van de Nederlanders tegen de nazi’s – blijft staan dat jij je grove, kwetsende generalisaties blijkbaar gepast vindt.

Er zijn genoeg zaken die we aan kunnen halen om Nederlanders van racisme en xenofobie te betichten (ik heb zelf ook racisme aan den lijve ondervonden van brave, blanke Nederlanders), maar het verschrikkelijke lijden van miljoenen mensen als vehikel te gebruiken voor je eigen cultuur relativistische zelfhaat (?) stuit mij bijzonder tegen de borst.

Wanneer je dit niet begrijpt, ben ik bang dat je wel erg ver heen bent. Zo duidelijk?
Bewaar voorgaande infantiele retoriek in het vervolg maar voor mensen die daar mogelijk van onder de indruk zouden zijn.

op 27 03 2011 at 23:40 schreef Leonard:

Wat een dromer. Zeker niet vaak in het buitenland geweest. Daar is het gras altijd groener maar als je langer weg bent geweest leer je Nederland waarderen.
Een land is beschaafd als haar gevangenen op één kamer mogen en zo snel mogelijk weer re-integreren.Een land is beschaafd wanneer er dialoog is als er misstanden zijn.

op 28 03 2011 at 08:09 schreef Jose:

Met alle respect voor ieders mening: ik raad alle francophielen aan een met een gehandicapte partner in rolstoel op vakantie naar Frankrijk te gaan!
Ik denk dat er dan heel anders over beschavingsniveau wordt gedacht.

op 28 03 2011 at 08:22 schreef reinier:

Met die Franse gastronomie gaat het natuurlijk wel keihard achteruit als Nederlandse stoethaspels als Jos Jannes naar Frankrijk vertrekken om daar een restaurant te beginnen: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1084491

op 28 03 2011 at 08:40 schreef Marnie van Cent:

op 27 03 2011 at 20:06 schreef Beukman:
“Over 30 jaar een avondvullende docu over de problemen die de P.V.V. heeft veroorzaakt. Ga dan niet zeggen dat die toen nog niet bekend waren”

of: over 30 jaar een docu over religieuze segregatie, no-go zones voor niet-moslims in Europese steden, uitgescholden worden vanwege niet-religieuze dracht…o wacht, zover waren we nu al.

op 28 03 2011 at 09:22 schreef sabaroth:

@ Jose:
Mijn broer heeft voor zijn camping in zuid-frankrijk, van overheidswege verplicht, eenmalige kosten van €65.000 en jaarlijks onderhoud van €5000 voor een speciale ingang van het zwembad met ontsmettingsbad voor rolstoelen moeten aanleggen.
Nimmer in de 32 jaar dat hij er zit is er ook maar 1 rolstoel gesignaleerd.

op 28 03 2011 at 09:23 schreef Sandro:

Hoe treffend verwoord Marnie..

op 28 03 2011 at 10:33 schreef Jabir:

Prachtig allemaal, met die onheuse jankbezwaren tegen godwins, maar het is wel waar dat Nederlanders vaker wel dan niet even met de politie belden als er onderduikers bij de buren zaten. Nederlanders zien zichzelf graag als ‘verzetshelden’, maar dat klopt niet met de werkelijkheid.

En er zou iets veranderd zijn? Iemand als Mutsaerts noemde onderduiken op Geenstijl laatst zelfs nog een “elitehobby”. Wie heeft er enige indicatie dat de mentaliteit van Nederlanders in de tussentijd veranderd is? Ook in de tweede wereldoorlog overzagen ze niet helemaal wat er precies met Joden gebeurde die ze aangaven, dus het uitgangspunt is verder identiek.

Dat hoorden ze pas achteraf, dat die vergast werden.

op 28 03 2011 at 10:33 schreef babs:

Frankrijk is het enige land waar de verheffing van het volk ook echt heeft gewerkt. Iedereen leest er en niet het eenvoudigste werk. Bij de musea staan lange rijen en niet alleen bij de toegankelijkste exposities. Het is niet eenvoudig in Frankrijk vies te eten. Kan wel, maar dan heb je echt pech. In Frankrijk werden bij de (heel behoorlijke) kantoorlunch filmhuisfilms besproken, in Nederland gaat het over voetbal en TV.

Toch zou ik nooit meer in (Noord)Frankrijk willen wonen. Ik vind de Fransen tragisch. Iedereen die iets kan, gaat naar Parijs en kent daar niemand. Wat in de dorpen achterblijft is dom en stug. Pas ergens voorbij Bordeaux en Lyon wordt dat wat beter, Zuid Frankrijk is een stuk draaglijker dan Noord Frankrijk.

Parijzenaars: eenzaam in al hun beschaving.
Niet-Parijzenaars: xenofoob en horkerig.

Dan Spanje. Men leest niks, weet niks, kijkt te veel TV, niks werkt, voetbal is het enige waarover op niveau wordt gediscussieerd. Maar wat een leven. Afgelopen zaterdagmorgen kreeg ik nog een joint aangeboden van een groep twintigers uit mijn buurt die ik net had leren kennen. Zij nog aan de biertjes na een nacht stappen, ik met mijn zoontje aan mijn ontbijt. Dat zou in Frankrijk nou nooit gebeuren. In Nederland ook niet natuurlijk.

op 28 03 2011 at 10:36 schreef thomas erdtsieck:

Mensen, go with the flow.

Als je naar een ander land gaat, laat je dan gewoon verrassen. Vergeet ff dat je Hollander bent, laat je klompen thuis. Dompel je onder in die andere cultuur en vergelijk niet de hele tijd. Probeer open te staan voor wat hen in die duizenden jaren gevormd heeft. Snuif de geuren op, ontdek het eten, wees nieuwsgierig naar de gedragscodes. En verbaas je hooguit over dingen die zij anders doen.

Zeiken kan je altijd nog. Later achter de geraniums.

op 28 03 2011 at 10:44 schreef Jabir:

@Marnie

Woon je in een parallel universum ofzo? Want op straat zie ik dat helemaal niet gebeuren en ik woon niet bepaald in suburbia, zoals de gemiddelde PVV stemmer, maar in het asociale deel van Schiedam Oost tegen Spangen aan. Zou het kunnen zijn dat het probleem eigenlijk ligt bij jouw perceptie?

Ik vind trouwens echt dat we de problemen van PVV’ers ernstig moet nemen en naar aanleiding daarvan het schrijnende tekort aan psychotherapeuten in deze samenleving aanvullen. Het is een schreeuw om hulp, maar die hulp ligt niet bij de aanpak van de Islam, of buitenlanders. het zit in die koppies.

op 28 03 2011 at 11:12 schreef MNb:

@Sandro: wat klets je nu weer dom?
“PPR in het verkiezingsprogramma van 1977, Nederland is vol geen gastarbeiders meer naar binnen.”
Dat was dan ook de eerste partij waar ik op stemde. En inderdaad vond ik toen al dat de grenzen dicht moesten. Overbevolking, weet je. Heb ik ooit beweerd dat er zoveel mogelijk buitenlanders binnengehaald moeten worden?
Je bent echt dom, nog veel dommer dan ik tot nu toe dacht. Ik heb het met jou alleen maar over die Nederlanders gehad met een religie die jou niet aanstaat. Toevallig vind ik dat alle Nederlanders dezelfde rechten dienen te hebben. Jij niet. Je partij ook niet. Je Grote Blonde Leider van wie je zo graag de hielen likt al helemaal niet.
Bovendien ken ik de feiten. Jij niet. De immigratie is teruggedrongen tot een verwaarloosbaar aantal. En raad eens? Dat is tot stand gebracht door de PvdA. De eerste wetgeving die immigratie terug moest dringen kwam van de regering Den Uyl. De laatste is ondertekend door Job Cohen.
Het enige dat je aantoont is dat de PVV een niet meer bestaand probleem wil oplossen en daarbij met linkse veren wil gaan strijken. Ongelooflijk zo dom als jij bent.

op 28 03 2011 at 11:14 schreef Bigpete:

“in het asociale deel van Schiedam Oost tegen Spangen aan”

Woon jij daar? En je kon zo goed leren…

op 28 03 2011 at 11:20 schreef sabaroth:

Jabir: Misschien hebben we wel een krant nodig die onpartijdig vertelt hoe het nu echt.
Dan noem je die “De Waarheid” of zo.

op 28 03 2011 at 12:14 schreef Bigpete:

Je praat poep Mnb.
Immigratie 1995:96000
Immigratie 2009: 146000

Noem jij dat verwaarloosbaar? Binnen 4 jaar de complete bevolking van Suriname…

Er zijn ook (r)emigranten, maar de netto immigratie was in 2009 twee maal zo hoog als in 1995, dus wat nou afname?
Bron CBS

op 28 03 2011 at 12:19 schreef Sandro:

MNb toch wat maak je me nu?
Hoe kan ik nu dom zijn terwijl ik precies hetzelfde aanhaal wat jij nu ook doet?
En hoezo een niet meer bestaand probleem, als je dat zegt dan ben je toch ziende blind.

Zie: http://www.zorgatlas.nl/beinvloedende-factoren/demografie/etniciteit/niet-westerse-allochtonen-per-gemeente-2010-2040/

Om je nu te kwalificeren als dom, wat jij bij een ander wel makkelijk doet, gaat me te ver. Ik hou het erbij dat je er anders in staat en dat is pas de problème wat mij betreft.
Het is overigens geen religie die mij niet aanstaat, het is een iedelogie die mij niet aanstaat. Verder vind ik zeker dat alle Nederlanders dezelfde rechten dienen te hebben, als je meedoet met de Nederlandse maatschappij ben je van harte welkom – sleutelwoord is meedoen.

op 28 03 2011 at 12:22 schreef Bas Paternotte:

Volgens de anonieme Misantroop heb ik het over Friesland.

Dat is een misvatting. Ik had het over de Hugenoten. Die zijn vervolgd in Frankrijk zoals u weet.

op 28 03 2011 at 13:17 schreef Jabir:

@Bigpete

Ik woon er tot genoegen. Kan wel weg, maar zoals het nu opgezet is bevalt het te goed: mijn zoontje zit tegenover mijn huis op school en zijn moeder woont op 50 meter afstand, wij doen een co ouderschap en hebben hem allebei de helft van de tijd. Als hij uit het raam van de klas kijkt ziet hij allebei onze huizen in een oogopslag. Al zou ik wegwillen, dan is m’n ex meeverhuizen nog een verhaal apart.

Bovendien kan ik met iedereen in de buurt prima opschieten en ken alle veelal allochtone winkeliers persoonijk. Die zeggen zelfs “Shalom” als ik langskom en dan zeg ik netjes “Salam” terug. En de bediening is nog beter dan toen ik in Kralingen woonde en het dan bij van die blanke traiteur winkeliers ging halen.

En ons zoontje is te verankerd in de buurt met al z’n vriendjes. Die zou me dat nooit vergeven.

op 28 03 2011 at 13:36 schreef Molovich:

Het mooiste van Ducasse vond ik dat hij niet verzaakte. Hij bleef sprankelende, humoristische, relativerende en uiterst beleefde antwoorden geven op de stoet stuitende vragen die hij voor z’n kanis kreeg. En dan was er ook nog iemand zo brutaal om te vragen of hij even een lesje wilde komen geven.

Ik heb me trouwens al vaker verbaasd over de beleefde onbeschoftheid van Twan Huys, die met een uitgestreken, volmaakt onschuldige gezicht, de meest impertinente vragen kan stellen. Soms is dat handig, heel vaak tenenkrommend.

Verder staan wij al sinds eeuwen bekend als een lomp volk. Dat was nog wel te dragen toen wij zelf vonden dat het goed ging hier. Toen blaakten we van het zelfvertrouwen en schreeuwden we het hoogst van de toren. Ook irritant, maar te dragen. Inmiddels zijn we niet alleen lomp, we zijn vooral verongelijkt. Niet te harden inderdaad. Gelukkig ken ik genoeg mensen die er net zo over denken als ik. We zullen niet overwinnen, maar we blijven ons verzetten, als dat dorpje in Gallië uit die stripverhalen over dat kleine slimme krijgertje en zijn bolle maat.

op 28 03 2011 at 13:46 schreef Sandro:

Dat is toch prima dat het zo ook kan Jabir.
Heeft de extra bijdrage van van Boxtel geholpen om de buurt zo op te zetten?

Roger van Boxtel (D66) wees zestien gemeentes aan die op extra steun mogen rekenen bij bestrijding van allochtone overlast. Naast Gouda zijn dat Alkmaar, Almere, Amersfoort, Capelle aan den IJssel, Delft, Hoorn, Lelystad, Nieuwegein, Purmerend, Roosendaal, Spijkenisse, Vlaardingen, Zaanstad en Zoetermeer.

op 28 03 2011 at 13:50 schreef yurp:

Ik vind dat de ervaringen met de Nederlandse horeca veel, veel te negatief worden neergezet. Ja, veel ‘oudere’ restaurants en vooral eetcafe’s serveren groothandelmeuk. Veel nieuwere restaurants serveren streekproducten op een heerlijke wijze met veel liefde en aandacht. Je betaalt er wel ietjes meer voor dan voor de meuk in het eetcafé maar ook weer niet overdreven veel. En de Nederlandse streekproducten zijn vaak overheerlijke smulpartijen van smaak. Stellendamse garnaaltjes, Oosterscheldekreeft en Zeeuwse mosselen, Varkensvlees en -spek van uitzonderlijke klasse en boerenkazen die je van je stoel laten zakken van heerlijkheid. Ook asperges en andere groenten van Nederlandse kleinschalige tuinbouwers zijn overheerlijk. Nederland heeft alles te bieden voor de smulpaap. Je moet er echter wel even naar zoeken.

op 28 03 2011 at 14:06 schreef Beukman:

@ Sandro

Poepoe,
In de periode 2010-2040 neemt het percentage niet-westerse allochtonen in Nederland toe van 11,1 naar 15,8%. Het percentage westerse allochtonen stijgt licht van 9,0 naar 10,7%.
lees ik in jouw link. Wat erg! 15,8 procent!

Sorry dat ik zo cynisch doe, maar dit bewijst maar weer dat de P.V.V. een niet-bestaand probleem bestrijdt, dan wel de problemen die ze zeggen te bestrijden eerst zelf veroorzaken.
Daarom is het ook zo balen voor jouw partij dat bij moslims, net als bij andere Nederlanders, de tendens is om minder aan godsdienst te doen.

Ik begrijp dat jij in een provincie woont waar amper een niet-westerse allochtoon te vinden is, laat staan een moslim. Toch maf dan dat de P.V.V. juist daar zo populair is.
Veel populairder dan in de stad waar ik woon, een stad waar het wemelt van de moslims. Ik hoef maar uit het raam te kijken en ik zie er een paar.
Perfect voorbeeld kortom van het oud-Hollandse spreekwoord Wat de boer niet kent dat lust ie niet..

De vraag die nog openstaat van de vorige keer is deze:
Waarom gedragen moslim-jongeren zich in de ene wijk wel, en in de andere niet? Waarom onderscheiden de talloze moslims in mijn straat zich niet in negatieve zin van de christenen, de boeddhisten, de heidenen, de joden, terwijl dat een wijk verder heel anders ligt? Waarom merk ik er weinig van dat veel van de mensen en collega’s in mijn werkomgeving moslim zijn, behalve dan dat een deel van de vrouwen zo’n geile hoofddoek draagt?

Verder vind ik zeker dat alle Nederlanders dezelfde rechten dienen te hebben, als je meedoet met de Nederlandse maatschappij ben je van harte welkom – sleutelwoord is meedoen.

Hoe kan iemand nou meedoen met de Nederlandse maatschappij, als hij een van de grondrechten daarvan moet verwerpen? Als hij niet mag lezen wat hij wil? Als hij niet mag belijden wat ie wil?
Wat denk je dat mijn groenteboer daar van vindt? De man werkt zich het apezuur en draagt netjes belasting af. Zou hij zich nog welkom voelen in dit land, waar zijn godsdienst stelselmatig een fascistische ideologie wordt genoemd, en waar hij en zijn geloofsgenoten worden vergeleken met een natuurramp (tsunami)?
Doet hij mee of niet aan de Nederlandse maatschappij? Of doe je pas mee als je het ’s avonds op een zuipen zet en je jaarlijks te buiten gaat aan carnaval?

op 28 03 2011 at 14:33 schreef You On A Gin:

@ Jabir:
Het ligt ‘wellicht’ genuanceerder.
Best een interessant boek over de kwestie: “Grijs Verleden” van Chris van der Heijden.

op 28 03 2011 at 14:36 schreef You On A Gin:

Overigens vind ik stiekem die anime plaatjes van meisjes in hoofddoek wel leuk.
Lekkere dikke middelvinger naar hysterici.

op 28 03 2011 at 15:05 schreef Jabir:

@sandro

Ik snap je punt niet? Schiedam staat helemaal niet in je lijstje genoemd.

@You On A Gin
Weet je, ik vind het psychosociale leed van NSB kinderen na de oorlog klein bier vergeleken met de 80% van mijn familie die uitgemoord werd. De miljoenen op zwitserse bankrekeningen waar we tot de dag van vandaag niet bijkunnen, of een Mediamarkt die met het goud uit Joodse kiezen gefinancierd werd. Hoe familieleden van me terugkeerden na het concentratiekamp overleefd te hebben om niet meer hun eigen huis in te kunnen, waar ook na de oorlog dat NSB gezin gewoon kon blijven wonen. Dan stonden mijn familieleden met hun neus tegen het raam van hun eigen huis gedrukt om zo’n “zielig” NSB jongetje op hun eigen piano zijn etudes te zien oefenen. Voor mij ligt dat niet grijs.

Maar ook na de oorlog. Mijn opa had een verffabriek die in de oorlog voor het symbolische bedrag van een gulden onteigend werd. Die kon hij na de oorlog van de Nederlandse overheid tegen de dagwaarde terugkopen.

op 28 03 2011 at 15:06 schreef Beukman:

@ Molovich
Inmiddels zijn we niet alleen lomp, we zijn vooral verongelijkt. Niet te harden inderdaad.

En vandaar dat kapelaan Wilders in zijn parochie zo goed scoort met zijn hetze tegen de elite.
Verongelijktheid, het woord zegt het al, is een ziekelijke hang naar egalitarisme, en daarmee de geniepigste vorm van afgunst.

op 28 03 2011 at 15:28 schreef Sandro:

beste Jabir, ik mag dan wel in de provincie wonen MAAR heb ook een 7-tal jaren in Den Helder gewoont.
Daar al in de jaren 80 en begin jaren negentig grote problemen met Antillianen (nee inderdaad daar zitten weinig moslims tussen).
Ook heb ik in Tegelen mogen wonen, Tegelen noemen ze in Noord-Limburg ook wel klein Marokko, en dat niet in de positieve zin. Heb daar in een wijk mogen verblijven (ongeveer 6 jaar) te midden van Marokkanen enz., en verdomd zeg dat waren toch echt moslims, alle ellende die ik daar heb meegemaakt: je zou het niet geloven.
Dat wonen tussen de moslims is mij zo goed bevallen dat ik mijn woning met verlies heb verkocht, alleen maar om mijn zonen op een basisschool te krijgen waar ze niet in de minderheid waren als autochtonen.
Dus kom me niet aan zeiken over wat een boer niet kent……
Voor jouw informatie – ik vier geen Carnaval, heb er een pleuris hekel aan.
Dat de PVV niet zoveel aanhang heeft in jouw stad is niet zo vreemd er zijn immers weinig Allochtonen die PVV stemmen.
Hier nog een link waar je, je over kunt bescheuren:
http://www1.buurtlink.nl/2572AC/s-gravenhage/Scheepersstraat/2847181/Turkse+bakkers+lappen+belasting+aan+hun+laars

op 28 03 2011 at 15:49 schreef You On A Gin:

@ Jabir
Dat is allemaal om te grienen, wat je opsomt. Echt heel erg. Wat mij betreft is die kous dan ook nog lang niet af.
Om mijn opa er maar weer bij te halen (vooral omdat het min of meer teruggrijpt naar het oorspronkelijke onderwerp van dit stukje):
hij weet nog steeds haarfijn uit te leggen hoe het aantal NSB-ers (en symphatie daarvoor) nogal verschilde per regio.
In bijv. het Westland schijnt het ervan te hebben gestikt. Waar ik overigens niets bijzonders mee wil zeggen.

Overigens is hij één van diegenen die naar Rusland is gestuurd, na gepakt te zijn.
Met zijn vader liep het nog minder goed af; niet in de laatste plaats omdat die communistische sympathieën had. Dat zijn vrouw Duitse was (en zijn andere zoon zich bij de Duitsers had gevoegd) hielp daar niets in mee.
Om maar te illustreren: zwart/wit ligt het allemaal niet.

Mag ik voorzichtig het vermoeden uiten dat de schandalige effectiviteit waarmee joden in Nederland gevonden en vervolgd werden vooral te wijten was aan de typisch Nederlandse (?) obsessie met bureaucratie en informatie verzamelen en indexeren?

op 28 03 2011 at 15:53 schreef Jabir:

@sandro

Laat Schiedam nou een van de gemeentes zijn waar CP’86 nog in de raad zat, dus dat zal wel loslopen.

op 28 03 2011 at 16:00 schreef yurp:

Waarom leidt een stukje over Franse culinaire smulpaperij nu weer tot 2e wereldoorlogverhalen en gezeur over allochtonen?

op 28 03 2011 at 16:23 schreef You On A Gin:

@ yurp
Wordt in het stuk zelf ook al naar verwezen, hoor.
Ongeveer zo’n bureaucreatie opmerking zoals ik zelf maak in mijn voorgaande schrijfseltje.

op 28 03 2011 at 16:57 schreef yurp:

@You On A Gin

Jammer dat één zinnetje over bureaucratie de essentie van het stuk gaat overschaduwen. Ik ben het eens met Peter wat betreft eten, drinken en beschaving en dat het hiermee in Nederland helaas vaak treurig gesteld is. Een land waarin mensen weten uit te brengen dat ze: ‘moeten gaan eten’ en waar gemak boven smaak wordt gesteld is verre van beschaafd inderdaad. Maar ik bemerk in Nederland een kentering en langzame herwaardering van Nederlandse echte producten. Van lekker eten en lokaal eten. Er komen steeds meer goede restaurantjes die voor een redelijke prijs echt goed voedsel voorschotelen en die enthousiast zijn over wat ze doen. Die trend zou toegejuicht en ondersteund dienen te worden en dat doe ik met smaak ;P

op 28 03 2011 at 17:02 schreef Jabir:

@You On A Gin

Haha, nou wil het toeval dat mijn familie juist het leven gered werd door gereformeerde tuinders in het Westland (“uitverkoren” volk), maar je hebt in principe wel gelijk. Dat is dan ook weer een grijstint.

Het had denk ik te maken met de ambtenarij, met de Joden zelf die nogal burgerlijk gehoorzaam waren, maar zeker ook met de Nederlandse burgers, die echt meer dan andere landen geneigd waren hun buren aan te geven.

op 28 03 2011 at 18:19 schreef Geertjan:

Ik ben het eens met mijnheer Molovich, ouwwe reus en jonge vader.
Verder Viva La France!

op 28 03 2011 at 21:00 schreef TFWC:

Excuse ME, om hollanders te zeggen ipv: Limbos, brabos, nederlanders, kaas, tulpen, schiphol, heroïnehoertjes, PVV, gedoogbeleid, drionpil, jointje, benidorm, heineken, bouwfraude, pownews, irak, gordon, telegraaf, mexicaansegriepprik, maxima, rifapen, generaalpardon, wapenexport, ruimingen, VOC-mentaliteit, flodder, 06-lijnen, andijvie, verhuisbericht, belastingdienst, carnaval, rachel hazes, fatsoen moet je doen.

op 28 03 2011 at 21:11 schreef You On A Gin:

@ yurp
Mwah, ik vind “de genietende Fransoos” een beetje een stereotype en Fransen bepaald geen beschaafd volk (mensen over één kam scheren, lekker lekker ;-)), maar dat een hoop Nederlanders niet lijken nadenken over eten (of het waarderen) heb ik ook wel eens geconstateerd. Dat kan ik niet ontkennen.

@ Jabir
Beetje in de trant van het huidige “Meld Misdaad Anoniem” etc.?
Het zou kunnen, hoor.

op 28 03 2011 at 21:17 schreef Marnie van Cent:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rq4el7gyPas Engeland, ook zo veel leuker. Gezellig wandelen, met vrouw en kids.

op 28 03 2011 at 21:37 schreef Beukman:

@ Sandro

(je haalt Jabir en mij door elkaar; geeft niet hoor, even goeie vrienden): blij dat je me nu toch gelijk geeft, al heb je dat misschien zelf nog niet door.

Je schrijft dat je wel eens een tijdje flink last hebt gehad van Marokkanen, “en verdomd zeg dat waren toch echt moslims“.
En in Den Helder heb je problemen gehad met Antillianen. Hier mis ik de toevoeging “en verdomd zeg dat waren toch echt katholieken“.

Is dat gewoon katholieke hypocrisie, of begrijp ook jij dat het niet zozeer de religie is die de motor is achter problemen als wel de onaangepastheid van bepaalde groepen mensen?

Is dat laatste het geval, dan volgt daar uit dat je snapt waarom de moslims in mijn wijk niet voor problemen zorgen, en die een paar honderd meter hier vandaan wel.

En dan weet je dus ook dat het verbieden van de koran en de islam een volslagen onzinnig voorstel is, dat nog niet één zode aan de dijk zet.

Waaruit onontkoombaar blijkt dat je je niet alleen door de verkeerde partij laat naaien, maar ook nog eens hand- en spandiensten voor deze club verricht in de veronderstelling dat je goed werk doet. Want je hart zit op de goede plaats, daarvan ben ik overtuigd.

Maar hoe moet het nou met mijn Turkse groenteman, de hard werkende middenstander wiens kinderen bang zijn voor Wilders? Hoort ie er nou bij of niet? Of moet ie zich eerst bekeren tot Rooms-katholiek, om in aanmerking te komen voor een stapeltje aflaten van oom Geert?

op 28 03 2011 at 21:58 schreef You On A Gin:

Kinderen zouden evenmin bang moeten zijn van Wilders als ze van, pak-‘em-beet, een imam Vaatwas zouden moeten zijn.

op 29 03 2011 at 00:32 schreef John:

En in Frankrijk collaboreerde ze niet met de duitsers? Bij een heleboel opmerkingen redeneer je naar je eigen stelling toe! niet echt objectief maar je laat je in je uitspraken leiden door je haat, en dat is jammer!

op 29 03 2011 at 08:23 schreef Sandro:

Beukman – spijkers op laag water zoeken, dat is wat je doet hier.
Zeker je laatste allinea slaat als een lul op een drumstel (en dat is een kut-geluid).
Verandere in je laatste alinea de volgende woorden eens: Turkse in Nederlandse – Wilders door straattuig -en Rooms-katholiek door Islam en dat laatste stukje achter de komma laat je gewoon weg (kan ik ook vervangen maar dan word er weer menig emmertje stront leeg gekiept hier).

op 29 03 2011 at 11:07 schreef Beukman:

@ Sandro
Ga nou maar eens gewoon in op wat ik schrijf. De focus van jouw clubje op godsdienst is oogverblindend, de voorstellen dienaangaande zijn ongrondwettelijk, en het ranzige argument van “iedereen mag meedoen aan de Nederlandse maatschappij” is ronduit vals.

Jouw baasje is de afgelopen jaren ernstig geradicaliseerd. Maakte hij voorheen nog onderscheid tussen extremistische en niet-extremistische moslims, dat onderscheid heeft hij inmiddels om vijandbeeld-technische redenen laten vallen.

In dit licht bezien toont je verwijt dat ik planken zaag van dik hout aan dat jij er in bent gestonken. Jij bent de kikker in het almaar heter wordende water dat kapelaan Geert op het vuur heeft gezet. Daarom besef jij niet hoe weerzinwekkend de vergelijking tussen een natuurramp en de islam is, die jouw kapelaan maakt.

Kijk maar uit Sandro, want straks zit je met de blaren.

op 29 03 2011 at 12:02 schreef Sandro:

Beukman lieverd, ik blijf het hartstochtelijk helemaal met je oneens.
Overigens ben ik geen hond (baasje), en geen slijmerige kwaker (kikker) en ook niet katholiek (mijn kapelaan) of waar je me nog meer mee wil vergelijken. Ik ben iemand met een andere mening dan die van jouw.
Ik heb ook Geert Wilders of de PVV niet nodig om de verderfelijkheid van de Islam te kunnen zien.
Ook heb ik Geert of de PVV niet nodig om te zien wat het gevolg is van veel te veel allochtonen in een wijk/stad of land.
Kijk jij maar uit want voordat je het weet zitten de blaren op jouw reet!

op 29 03 2011 at 12:06 schreef Sandro:

Ook weer leuk berichtje op het radionieuws van 12.00 uur vandaag:
4 op de 5 onverzekerden in dit land is allochtoon.
En Beukman – wie denk je dat dit betaald wanneer deze onverzekerden in de weekenden de huisartsposten of zelfs de EHBO-posten in de ziekenhuizen consulteren?
Wederom een voorbeeld van al het moois dat we hier binnen krijgen.

op 29 03 2011 at 12:39 schreef yurp:

@Sandro,

Ik neem aan dat die onverzekerde allochtonen ook echt niet begrijpen waarom wij honderden euro’s per maand vrijwillig in de ziektekosten stoppen terwijl er geen dwangmiddel is en je onverzekerd ook wordt geholpen. Sociaal is anders maar begrijpelijk is het eigenlijk wel ;)

op 29 03 2011 at 12:46 schreef yurp:

@You On A Gin

ik heb een paar weken bij verschillende Fransen gegeten en gelogeerd maar zo enthousiast en trots als zij over hun wijn en kaas spreken kom je in Nederland amper tegen. Daarentegen begrijpen ze niks van groente. Als je die al bij je eten krijgt is het niet meer dan een tomaatje, een aardappel (zelfs friet vinden ze groente!) of wat laffe sla. Wat dat betreft kun je beter in Nederland zijn.

op 29 03 2011 at 13:40 schreef Sandro:

yurp, wordt dus hoog tijd voor een dwangmiddel!
Maar ja, als er plannen voor komen zullen er wel weer enkele geitenwollensokkenfiguren op hun achterste poten gaan staan want – wet op de privacy-discriminatie-fascist-nazi-krakers hebben ook rechten-enz.enz..

op 29 03 2011 at 14:31 schreef Jabir:

@Yurp

Nederlandse tomaten goed? Was het maar waar. Zelfs de firma Heinz vindt het nog te “>waterige massaproductie troep om zelfs maar ketchup van te maken. Jij hebt duidelijk nog nooit genoten van een prachtige zongedroogde Italiaanse of Zuidfranse tomaat. Dat heeft textuur en smaak, dat heeft karakter.

to wit:
“Voor de stevige textuur van de pasta heb je tomaten nodig met veel vezel, en niet de waterige Nederlandse tomaten. Het zou alleen maar extra energie kosten om al dat water weer kwijt te raken.” Dat zegt Richard van Donkelaar, Technical Brandmanager en verantwoordelijk voor de productontwikkeling van Heinz Tomaten Ketchup in Europa.

op 29 03 2011 at 15:58 schreef You On A Gin:

@ Jabir
Yurp bedoelde denk ik meer de manier van ermee omgaan en niet de tomaten zelf.
Ook de Duitsers vinden onze tomaten waterig, overigens. Tot aan een ‘grapje’ erover in een spelshow aan toe. Deelnemers moesten met rode waterballonnen gooien, die NL tomaten moesten voorstellen.

op 29 03 2011 at 17:55 schreef Ton Biesemaat:

Wie met de schaatsen het natuurijs heeft beroerd kan nooit Nederland haten. Wat natuurlijk niets zegt over het geluk van Frankrijk.

op 29 03 2011 at 18:04 schreef yurp:

@sandro

Dat lijkt me wel, of nog beter: we schaffen die semi-verplichte eenheidsworst af en geven de markt helemaal vrij. Kunnen jongeren voordelig verzekerd zijn en betalen 55-plussers wat meer. Die hebben sowieso vrijwel hun hele jonge leven peanuts betaald voor hun ziektekosten verzekering.

op 29 03 2011 at 18:05 schreef yurp:

@ Jabir

Ik bedoel idd wat You On A Gin zegt. Wij eten groenten in veel grotere mate dan daar en dat vond ik in Frankrijk een gemis. Groenten zijn namelijk erg lekker.

op 29 03 2011 at 21:20 schreef Jabir:

Slechts een echte tomaat doet al die groenten vergeten!

Nee dat is flauw, ik kook denk ik zelf ook met veel meer groenten dan de Fransen…. en geen kwaad woord over Westlandse tuinders, waar de Poolse bovenburen elke dag weer mijn maaltje bij elkaar plukken. Vandaag bakte ik zuurkool met rode paprika, champignons, uien en courgette met wat crème fraîche erop, rösti daarnaast en een lekkere droge Felino worst. Met Duvel bier erbij.

Pure vegetable food porn chez moi.

op 30 03 2011 at 03:05 schreef hj:

yurp: Ik neem aan dat die onverzekerde allochtonen ook echt niet begrijpen waarom wij honderden euro’s per maand vrijwillig in de ziektekosten stoppen terwijl er geen dwangmiddel is en je onverzekerd ook wordt geholpen. Sociaal is anders maar begrijpelijk is het eigenlijk wel ;)

Volgens mij is er wel degelijk een dwangmiddel en krijg je het CvZ met boetes op je dak als je te lang onverzekerd bent.

Verder verbaast het mij tegenwoordig vaak juist hoe aardig en vriendelijk mensen op straat zijn. Onbewust verwacht ik blijkbaar toch dat het allemaal doffe ellende is, omdat op het internet en in de politiek iedereen altijd maar zit te kankeren op allochtonen, Nederlanders, moslims, de maatschappij, life, the universe and everything.

op 30 03 2011 at 11:40 schreef yurp:

@hj

In mijn ervaring is het over-, overgrote merendeel van de mensen gewoon vriendelijk en goedwillend. Altijd. De misantropie en het wantrouwen richting de maatschappij of medeburgers is niet vaak terecht.

op 30 03 2011 at 16:05 schreef Beukman:

@ Sandro
Je zal het wel serieus noemen allemaal, maar ik moet toch om je grinniken.
Ik heb er echt geen problemen mee om met iemand van mening te verschillen.
Anders wordt het als mijn opponent stelselmatig weigert om op argumenten in te gaan.
Dat is dus wat jij doet.

Zolang jij het bovendien verdomt om jouw clubje langs dezelfde fascistische meetlat te leggen als je zo graag met de islam doet en het baasje vrijwel kritiekloos napapegaait, ben jij gewoon zijn hondje. Een lief hondje, maar een hondje.

Gelukkig blijft het met Wilders ook lachen, zoals vandaag weer gebleken is. We krijgen dus gelukkig wel wat terug voor ons belastinggeld.

op 30 03 2011 at 18:59 schreef Sandro:

Jij lacht maar Beukman, het zal je ooit nog wel eens vergaan.
En weet je waarom? Omdat je ooit in zult zien wat er echt om je heen gebeurd, ooit zie zelfs jij het licht aan het einde van de tunnel.
Het is dat ik absoluut een ongelovige ben, anders zou ik voor je bidden-ja heus, ik meen het.

op 31 03 2011 at 11:19 schreef Saira:

Ik vermaak me nog steeds opperbest in Nederland.

Moet er wel bijzeggen dat ik in verschillende opzichten niet veeleisend ben, mijn smaakpapillen niet zo geraffineerd zijn, en vaak zodanig met mijn eigen ding bezig ben dat ik andere mensen en hun gedrag niet eens opmerk.

Mijn eigen gedrag, manieren en streken kennende, vind ik eigenlijk dat ik de laatste ben die over die van een ander mag klagen.

Net als Yurp vind ik dat je je adressen moet hebben. Verder heb ik niet eens zoveel moeite met cafetaria meuk, of mijn eigenbereide meuk beter is, is nog maar de vraag.

Het kan aan mijn standaard liggen, maar ik ken toch best wat tentjes waar je voor een redelijk bedrag goed kan eten of afhalen, compleet met leuke bediening. Waar je qua prijs/kwaliteit aangenaam verrast wordt.

Toen ik vroeger in de hoofdstad woonde, kwam ik vaak in Surinaamse en Turkse (afhaal)restaurantjes, van die gelegenheden waar ze het meubilair bij het oud vuil vandaan hadden gehaald.

Of bij de poelier/traiteur, waar ik een vleesgerecht haalde en verderop bij een goede groenteboer waar ze geweldige groentegerechten, en (fruit)salades hadden. Elke zondag haalde ik kaascroissantjes, satebroodjes, cheesecake, chocoladetompoucen bij de Theeboom. Niet alles in een keer hoor, meestal iets hartigs en iets zoets.

op 12 01 2015 at 09:05 schreef Katja:

Ik vind dit een schitterende correspondentie, of wat het ook is! Een land is beschaafd waar de mensen de geur van een versgebakken brood op waarde weten te schatten. Ik herinner me een cameraploeg van de VPRO, in Portugal op bezoek bij de gitarist van fadozangeres Cristina Branco. De man sprak, keek, ademde, at en dronk poëzie. ’s Morgens brak hij voor de camera een versgebakken brood van zijn moeder open, snoof de geur ervan op, met een gezicht van dankbare verrukking, terwijl vanachter de camera iemand met een zeurstem vroeg: “Waai doe joe beek joor oon brèd? Doontjoe hèvvu beekerie in de villitsj?” Hahaha!! Je hebt absoluut talent!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS