Home » Archief » Liefde en vergiffenis


[17.11.2017]

Liefde en vergiffenis

Peter Breedveld


Illustratie: Jacopo Amigoni

Ik dacht over #Metoo eigenlijk wel alles te hebben gezegd wat ik erover te zeggen heb, maar gisteren zag ik Sarah Silverman over haar vriend Louis C.K., die ik zelf trouwens één van de meest overschatte komieken ever vind, dat u dat maar even weet. “The elephant masturbating in the room“, noemt ze hem.

Zie je meteen wat haar zo geniaal maakt. Ze is boos en verdrietig, maar weet daar toch nog een hilarische grap uit te halen. En ze vindt Louis C.K. een lul, maar hij is ook haar vriend, één van haar beste vrienden en ze houdt van hem. “Het gaat nu niet aan om te zeggen wat een fijne man hij is, en een fantastische vader, al is hij dat zeker, want onze aandacht moet nu uitgaan naar de slachtoffers.”

“Dus ik hoop dat niemand het me kwalijk neemt dat ik heel erg kwaad ben namens de vrouwen die hij kwaad heeft berokkend en om de cultuur die dat faciliteert, maar ook verdrietig, omdat hij mijn vriend is.”

Lynchpartijen

Wat een contrast met de lynchpartijen die we de afgelopen weken hebben gezien. Een enkele beschuldiging is al genoeg om mensen compleet af te schrijven, elke band te verbreken, de minste schijn van sympathie voor de beschuldigde te vermijden. Eén van de hoofdrolspelers van de geweldige TV-serie Transparent, Jeffrey Tambor, wordt door een voormalige assistent beschuldigd van seksuele intimidatie en meteen overwegen de makers hem al uit de serie te schrijven.

Wie daar vraagtekens bij zet, promoot ‘rape-culture’. Wie overweegt dat Harvey Weinstein en Kevin Spacey, als ze oprecht berouw tonen en een lang proces van introspectie en loutering hebben doorstaan, uiteindelijk misschien vergeven kunnen worden, zoals Bryan Cranston van de week deed, is ‘controversial‘.

Op Twitter vroeg iemand of hij de enige was die nu binnen een week het nieuws verwachtte dat Cranston zich aan iemand vergrepen had.

Psychisch toegetakeld

Ik haat dat. Ik haat dat iedereen elke goede daad van een ander altijd verdacht maakt, elke vorm van altruïsme verandert in cynisch egoïsme. Dat mededogen als zwakheid wordt gezien, of anders als slechte daad. Ik haat het dat niemand meer iets vergeven wordt.

De bejaarde journalist Gay Talese haalde in een interview uit naar de acteur die Kevin Spacey als aanrander had ontmaskerd. “Jesus, suck it up once in a while“, zegt hij. “Zet je zelf eens ergens overheen.”

Als je oud bent, kun je zulke dingen zeggen. Het is wat hard, maar Talese heeft een punt als hij erop wijst dat we allemaal dingen hebben gedaan waar we ons voor schamen. Ik vraag me dat inderdaad altijd af bij degenen die het hardst om de steniging van acteurs en politici roepen die over de schreef zijn gegaan. Ben jij zo brandschoon? Heb je nooit iemand beschadigd, iemand psychisch toegetakeld? Nooit achter iemands rug om over ‘m geluld, en zo zijn carrière gefnuikt? Nooit iemand in de steek gelaten op het moment dat-ie je het hardst nodig had? Nooit je kind een harde klap gegeven in een opwelling van woede? Roekeloos gereden in een woonwijk, pas later beseft dat je daar spelende kinderen mee in levensgevaar bracht? Nee? Wie zijn dan toch al die mensen, die ik dat zo vaak zie doen?

Woede en liefde

En dan is daar Sarah Silverman en dan besef ik dat de wereld weer niet zo inktzwart is als ik altijd denk. Er zijn nog mensen die in staat zijn tot liefde, hoe groot hun woede ook is. Haat de zonde, niet de zondaar. Louis C.K. is een roofdier, zijn narcisme is fenomenaal, hij heeft duidelijk een lange, lange weg te gaan maar hij is ook een mens die liefde verdient.

Niet van zijn slachtoffers, dat zou ik nooit van iemand eisen. Maar zou jij je vriend laten vallen als bekend werd dat hij iemand had aangerand? Ik niet. Ik zou hem verwijten maken, maar hij is mijn vriend, ik moet er voor hem zijn.

En dat heb ik me gisteren gerealiseerd. Dankzij Sarah Silverman.

 

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 17.11.2017 @ 09:38

[Home]
 

13 Reacties

op 17 11 2017 at 09:49 schreef Martijn:

Silverman rocks. Ik vond zelfs haar laatste – eerste die ik zag van haar – show leuk (terwijl ik standup zelden leuk vind, meestal vind ik het veredelde kroegpraat) en ga haar steeds meer waarderen.

De media voedt verbolgenheid. Doet me denken aan Gummbah, met z’n “hij ging zich woedend scheren”. Ik probeer de grijstinten (en zelfs kleuren!) te blijven zien.

op 17 11 2017 at 11:04 schreef Martijn74:

Marc Maron had een vergelijkbare reactie, hier te horen in het intro van z’n podcast: http://www.wtfpod.com/podcast/episode-863-kim-deal

op 17 11 2017 at 11:53 schreef Bart:

Een christelijke gedachte, de roep om vergiffenis, Peter. Een waarlijk christelijke gedachte, zonder alle repressieve xenofobe bullshit waar partijen als de SGP en het CDA al jaren mee proberen te scoren.

10 jaar geleden geloofde ik in al mijn atheïstische drammerigheid dat al het foute van religie kwam, maar nu weet dat dat bullshit is.

op 17 11 2017 at 13:16 schreef Martijn:

Tot dat inzicht kwam ik ook toen ik me eens écht in religie ging verdiepen, ipv al de zelffeliciterende atheisten te volgen, ik kom uit een atheistisch/stisch nest.

Religie is niks zonder haar belijders.

Ook leerde ik van Corbin, Swedenborg, Suhrawardi etc. hoe intuitief en abstract het kan zijn. En hoe moeilijk het is om over te praten. Ik heb wel atheisten afgeschrikt door naar mijn idee slechts religie serieus te nemen.

En sommige van die keisimpele (de meeste van de 10 geboden bijv.) is gewoon bar weinig tegenin te brengen. Als mensen zich daar nou gewoon eens aan hielden …

Deze meme blijft een prachtig voorbeeld:
http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2012/05/did-i-fucking-stutter.jpg

op 17 11 2017 at 15:28 schreef Mario:

“ipv al de zelffeliciterende atheisten te volgen..”

Enkel zwakkelingen hebben “leiders” nodig. Het lastige is dat deze zwakkelingen manipuleerbaar zijn.

op 17 11 2017 at 16:26 schreef Martijn:

Pff, om mezelf nu “zwakkeling” te noemen omdat ik als jongeling nog een beetje de lijn van mijn omgeving volgde …

op 17 11 2017 at 20:18 schreef Bart Jaap:

Vind het niet meer dan normale reactie van een vriend. Vind de lof onzin. Wel leuke grap van de masturberende olifant.

op 17 11 2017 at 22:22 schreef Chakir:

Eens met Bart. ‘Niet de zondaar maar de zonde veroordelen’ is een mooie menselijke gedachte, die is niet voor niets door MENSEN opgeschreven.
Die hardvochtigheid in deze #metoo-kwestie is echt verbijsterend. Peter, ik blijf het moedig en knap vinden dat je ondanks dat het lastig is om te manoeuvreren in de hysterische mensenmassa (lastig, dus wel mogelijk) jij dit hardnekkig blijft doen.
Bij die genadeloosheid naar mensen moet ik ook denken aan de huidige facisten (kan er niets aan doen, dat gebeurt gewoon in mijn kop), die mensen wegzetten als ongedierte. Sowieso bij de hardste SCHREEUWERS denk ik vaak: zouden die niet iets te verbergen hebben of zelf misschien de diepste verlangens hebben naar die “zonden”? Hoeveel fanatieke anti-corruptie politici blijken zelf niet de koning van de corruptie te zijn om maar een voorbeeld te noemen? Laatste actuele voorbeeld in deze is mijnheer Omtzigt met zijn “christelijke” waarden en normen, die kennelijk niet helemaal goed tot zijn botte aardse kop zijn doorgedrongen.

op 18 11 2017 at 12:56 schreef Joost:

“Haat de zonde, niet de zondaar.”

Vraag me of in hoeverre dit soort algemene milde wijsheden jezelf als slachtoffer en je omgeving je voorruit helpen bij het verwerkingsproces, het is voornamelijk op de ander gericht en niet op jezelf.

“Louis C.K. is een roofdier, zijn narcisme is fenomenaal, hij heeft duidelijk een lange, lange weg te gaan maar hij is ook een mens die liefde verdient.”

Narcisten zijn parasieten die al je energie uit je willen leegzuigen. Of ze daadwerkelijk nog je aandacht waard zijn…tja, je kunt ook naar de andere kant doorslaan, bewustwording is denk ik belangrijker.

Liefde is trouwens niet iets wat je verdient, het is geen “recht” van de ene en een “plicht” van de ander, dat is alleen bij kinderen het geval, liefde is voornamelijk een zegening.

op 18 11 2017 at 13:01 schreef Peter:

Als ik zo’n reactie lees, denk ik: wat een eikel. En dan ga ik weer iets anders doen.

op 19 11 2017 at 19:46 schreef USRape:

Iedereen vergeet dat in de USA iedereen die wordt veroordeeld tot gevangenschap tegelijkertijd wordt veroordeeld tot verkrachting door fysiek sterkere gevangenen.

Het cynisme van rechters die mensen willens en wetens veroordelen tot prison rape is bijna te walgelijk om het je alleen al te beseffen.

op 19 11 2017 at 20:29 schreef Hassan:

Vergiffenis is een achterhaald Christelijk verschijnseldat door door witmannen wordt misbruikt om anderen de zonden van de witman te laten vergeven. Tijd om eens af te rekenen met de witman!!

op 20 11 2017 at 12:27 schreef Martijn:

Volgens mij is vergiffenis helemaal niet exclusief christelijk en christendom niet exclusief wit.

Praat geen onzin, Hassan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS