Home » Archief » Mark Rutte de piepelaar


[29.03.2021]

Mark Rutte de piepelaar

Ruud Hendriks


Illustratie: Chéri Hérouard (1881–1961)

Sheila Sitalsing had de leukste over Ollongrengate: “Kennelijk moet Pieter Omtzigt worden opgevangen in de regio.” Speciaal afgezant op de Antillen, speculeerde ze vrolijk. “Want bij het CDA zijn ze dol op functies op de Antillen.” Burgemeester of commissaris van de koning kan natuurlijk ook. Naïef, degenen die denken dat Omtzigt zich zo laat cancelen.

Maar even serieus.

Want wie en wat zit er aanstaande woensdag eigenlijk in Vak K, bij het debat over Ollongrengate? Denkt u daar eens even goed over na. Het is weer zeer des Ruttes, dat ie zich in dit theater kan manoeuvreren als schijnpremier, en dat iedereen dit pikt.

De arrogantie en onverschilligheid van Mark Rutte met betrekking tot de door Kajsa Ollongren gelekte formatienotities is onacceptabel. Wat net zo onacceptabel is, is dat uw kritische vinger aan de pols, de journalistiek, Rutte hier wederom zó gemakkelijk en vanzelfsprekend mee laat wegkomen. Die journalistiek behoort Mark Rutte namelijk niet te faciliteren met diens publieke, voor iedereen zicht- en hoorbare waan. Rutte’s waan is dat hij premier is. Dat is hij niet. Feitelijk is hij de leider van de grootste partij van Nederland, de VVD. En verder niks.

Het is volstrekt onaanvaardbaar dat Mark Rutte op camera eigenhandig beslist dat wij nooit te weten komen wie de bron is van die gelekte notities, aan wie de explosieve zinnetjes moeten worden toegeschreven. Het is volstrekt onaanvaardbaar, dat Mark Rutte beslist dat de formatie met twee nieuwe verkenners wordt voortgezet. Het is volstrekt onaanvaardbaar, dat hij nadrukkelijk zegt te spreken namens de leider van de tweede partij van Nederland, Sigrid Kaag.

Nieuw leiderschap

Het meest onaanvaardbaar, maar ook het meest veelzeggend, is dat én Sigrid Kaag, én Kamervoorzitter Khadija Arib dit pikken. Dat ze zich door Rutte in de hoek laten zetten. Want Kaag gaat over háár teksten en opvattingen, met name gelet op haar verkiezingsbelofte over nieuw leiderschap. Want het is Arib, niet Rutte, die de regie over het formatieproces in handen moet hebben, en houden.

Het wás natuurlijk al volstrekt onaanvaardbaar, dat Arib zó simpel de regie over het formatieproces uit handen gaf. Het was onaanvaardbaar, het gemak waarmee notabene twee vertrouwelingen van de twee grootste partijen van Nederland tot verkenner werden aangesteld, en de snelheid waarmee dat gebeurde: Annemarie Jorritsma als bekende vertrouweling van Mark Rutte, en Kajsa Ollongren als bekende vertrouweling van Sigrid Kaag. Wat daar nog bijkomt, is dat Ollongren notabene minister (van Binnenlandse Zaken) was in Rutte III.

En Khadija Arib heeft de regie wéér niet in handen bij de aanstelling van de opvolgers van Jorritsma en Ollongren. Want wéér is de snelheid, het gemak en de vanzelfsprekendheid tekenend, waarmee heel kort ná de door Ollongren gelekte formatienotitities respectievelijk Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over het Binnenhof paradeerden als verkenners 2.0.

Het is overduidelijk dat Mark Rutte in dit hele proces een rol en gewicht is toegekend, gegund en gegeven, die te zot voor woorden is. En iedereen zit er bij en kijkt ernaar. Het is Mark Rutte, leider van de VVD, en hier niet meer of minder dan ÉÉN van de zeventien leiders van andere partijen, die de regie kinderlijk eenvoudig in handen nam. En nog steeds heeft.

Überkritische scherpslijper

CDA-volksvertegenwoordiger Pieter Omtzigt is een luis in de pels bij minstens drie partijen. Hij is dat waarschijnlijk net zozeer voor de VVD als voor het CDA. Maar het is net zo voorstelbaar dat ook de ambitieuze Sigrid Kaag vraagtekens zet bij de twijfelachtige stabiliteit van potentiële coalitiepartner CDA, vanwege de überkritische scherpslijper Omtzigt. Met Omtzigt in de Kamer kan elke coalitie zijn borst nat maken. Het ganse parlement siddert, met Omtzigt als manisch-obsessieve controleur.

Het zou getuigen van nieuw leiderschap, als Sigrid Kaag woensdag zou erkennen die vraagtekens over Omtzigt te hebben. En er dan aan toe te voegen dat zij die deelt met de leider van de VVD. Die twijfels zijn namelijk heel goed voorstelbaar. De waarheid ánders voorstellen namelijk, is pas echt de kiezer voor domme hork uitmaken. Wanneer Kaag uitlegt waarom zij twijfelt aan de stabiliteit van het CDA, dat zélf notabene een fluistercampagne voerde via Telegraaf-verslaggever Wouter de Winther, staat Kaag op net wat langere termijn sterker dan de leider van de VVD.

Maar zo zal het waarschijnlijk niet gaan.

Overgeleverd

Dat Van Ark en Koolmees de nieuwe verkenners zijn, is lachwekkend. Het is spotten met de kiezer. Een opgestoken middelvinger. En iedereen beantwoordt dat met een duimpje omhoog. Onnozelheid als ‘like‘.

Zie onderstaande Instagram-post van Ollongren uit 2018. Daar zijn we aan overgeleverd.

 

 

Ruud Hendriks is regisseur en docent scenarioschrijven.

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever adverteert u op Frontaal Naakt. Mail ons.

Ruud Hendriks, 29.03.2021 @ 11:26

[Home]
 

1 Reactie

op 29 03 2021 at 11:27 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS