Home » Archief » Méér vrije feestdagen, niet minder!


[08.06.2022]

Méér vrije feestdagen, niet minder!

Peter Breedveld


Scène uit The Blue Lagoon (Randal Kleiser, 1980).

Volkskrant-journalist Julien Althuisius wil de christelijke feestdagen afschaffen omdat ze ‘niet meer van deze tijd zijn‘. Dit gezeur hebben we de laatste jaren steeds rond deze tijd (Hemelvaart, Pinksteren), kijk maar. De teneur is steeds dezelfde: Nederland is niet christelijk meer, niemand weet meer wat Pinksteren is, afschaffen die hap. Rond kerst zit iedereen dan weer te zeiken dat de moslims onze christelijke feestdagen willen afschaffen, maar daarover schrijf ik in december wel weer een stukje.

Dat niemand weet wat Pinksteren is (of Hemelvaart) wordt ook elk jaar uitgebreid in vrijwel alle media betreurd, met uitleg van de betekenis van Pinksteren (of Hemelvaart). Dat nog steeds niemand weet wat Pinksteren is, lijkt daarom vooral bewijs van mijn stelling dat iedereen een extreem domme lul is. Verbeter dus het onderwijs, in plaats van Pinksteren af te schaffen.

Weet iedereen trouwens wel wat woensdag en donderdag betekenen? Laten we die ook afschaffen. Die namen verwijzen naar een tijd zelfs vóórdat Nederland christelijk werd, dus dat zegt écht helemaal niemand meer wat. En het Rijksmuseum, dat hangt vol met christelijke allegorieën en bijbelverwijzingen. Begrijpt geen hond, weg ermee. De Dom in Utrecht, Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht, maak er parkeerplaatsen van. Zuiver onze taal van christelijke uitdrukkingen: ‘godsgeschenk’, ‘steen des aanstoots’, ‘zondebok’, niet meer van deze tijd.

Alles wat herinnert aan vroeger, aan de christelijke bodemlaag in onze cultuur, moet weg.

Egoïstische reden

Althuisius heeft ook een hele prozaïsche, egoïstische reden om Pinksteren af te willen schaffen: de deadline voor zijn column was erdoor vervroegd en daardoor kwam hij in tijdnood. Hier toont zich die rare, paradoxale mix van doorgeschoten individualisme en militant conformisme die de Nederlandse cultuur kenmerkt: elke individuele Nederlander vindt dat iedereen zich moet aanpassen aan zijn specifieke levensstijl. Het viel heel erg op tijdens de corona, dat iedereen in Nederland vond dat iedereen zich aan de maatregelen moest houden, maar dat het maatregelen moesten zijn die toegesneden waren op zijn individuele dagritme, thuissituatie en werktijden. “Ik hoef ’s avonds na acht uur niet op straat te zijn, dus wat heb jij zo laat nog buiten te zoeken?” En: “Wel alle eenmanszaken dicht, maar niet de kinderopvang, want dan zit ik de hele dag met mijn kinderen over de vloer.”

Als we nou allemaal alleen nog maar deden wat mij goed uitkomt, dan zou het leven een stuk aangenamer zijn.

Onbenut arbeidspotentieel

Volgens Althuisius heeft Nederland teveel vrije dagen, maar dat is onzin. We hebben er minder dan de meeste andere Europese landen. Toch zit het aantal vrije dagen een groeiend leger van columnisten en Zuidas-types vreselijk dwars want, zoals hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen onlangs tweette bij een overzicht van het gemiddelde aantal werkuren in Europa, waaruit bleek dat Nederland het laagste gemiddelde had: ‘Zo ziet onbenut arbeidspotentieel eruit’.

Onbenut arbeidspotentieel? We zijn mensen, vriend, geen paarden, geen arbeidspotentieel. We werken om te leven, en niet andersom. Wij bestaan niet om de economische vijfjarenplannen van types in blauwe pakken met bruine puntschoenen te verwezenlijken. Ik haat de gedachte dat ik in het park op een bank een boek zit te lezen en er een type als Van Mulligen langsloopt dat denkt: “Hmm, onbenut arbeidspotentieel, jammer, die had ook ergens de economie draaiende kunnen houden.”

Ik weet wel iets wat niet van deze tijd is: feodalisme. Als je mensen alleen nog maar ziet als arbeidspotentieel is dat feodalisme. Wat houden wij nou helemaal over aan al dat gewerk? Je wordt gevangengehouden in een ziekmakend pand, gebullied en vernederd, je krijgt er allerlei lichamelijke en psychische kwalen van en je kunt er net een woensdagse gehaktbal, een Netflix-abonnement en met héél zuinig leven een paar weekjes in een toeristenhel van betalen, terwijl je baas zijn zakken laat vullen en zelf op de golfbaan staat. En GroenLinks van: “Vleestaks! Vliegtaks! Suikertaks! Sekstaks! Alleswathetlevenleukmaakttaks!”

Neofeodalisme

Blijf van onze vrije dagen af, ja ook jij, zogenaamde progressieve linksmens, iedereen laten zien hoe verpletterend in orde je bent door te kermen dat we tweede Pinksterdag maar moeten inruilen voor een vrije Suikerfeestdag, of een Keti Koti-dag.

Rot op. Ik wil Kerst, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart én met Suikerfeest en Keti Koti vrij, en verder met Loofhuttenfeest, Dag van de Arbeid, Saih Bin Sakam-dag, Oogstfeest, Allerheiligen en verzin er nog maar een paar. Meer feestdagen, niet minder. Feestelijke onderbrekingen van de grauwe sleur van het neofeodalisme, dat is wat we nodig hebben.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 08.06.2022 @ 08:31

[Home]
 

1 Reactie

op 08 06 2022 at 08:32 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS