Home » Archief » Okinawa, de band tussen een eiland en zijn bewoners


[05.10.2023]

Okinawa, de band tussen een eiland en zijn bewoners

Peter Breedveld

 

(De hieronder afgebeelde strippagina’s lezen van rechts naar links.)

De bevolking van Okinawa, in het tropische zuiden van Japan, is eeuwenlang gekoloniseerd. Eerst door Japan, want tot de 16e eeuw was het eilandenrijk waar Okinawa deel van uitmaakt een zelfstandig koninkrijk, daarna door de VS en nu door Japan én de VS. De Okinawanen werden in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners met puntige bamboestokken op de Amerikanen afgestuurd en door de Amerikanen beschoten en gebombardeerd. Eén op de vijf Okinawanen kwam om. Na de Japanse overgave vestigden de Amerikanen een permanente militaire basis op het eiland, die er nog altijd is. Iets van 20 procent van het eiland bestaat uit de basis, die diep ingrijpt in het leven van alle eilandbewoners.

Daarover gaat Okinawa, een bundeling van veertien stripverhalen van Higa Susumu over de beproevingen van de Okinawanen tijdens en na de oorlog. Het boek begint heel filmisch, met de komst van een Japans garnizoen, en daarmee van de oorlog naar het eiland, en de bevolking van een dorp dat de Japanners op een strand verwelkomt.

Daarmee beginnen de spanningen tussen de bewoners en de Japanners, en de bewoners onderling, want niet iedereen ziet de oorlog tegen Amerika als iets dat hen aangaat. In de verhalen die volgen, moeten de Okinawanen rennen en schuilen voor hun leven, want het regent kogels en bommen. Ze worden door zowel de Amerikanen als de Japanners geterroriseerd.

Eén van de verhalen gaat over Higa’s moeder, die met haar vier kinderen moet vluchten voor de kogels en vlammenwerpers van de Amerikanen, door de Japanners uit een schuilkelder wordt verdreven vanwege haar huilende baby en uiteindelijk door Amerikaanse soldaten in bescherming wordt genomen.

De bundel bestaat uit twee delen, het tweede deel speelt na de oorlog, en gaat over de spanningen rond de Amerikaanse basis, waarvoor de bewoners van de ene op de andere dag hun huis uit moesten, dat meteen werd weggebulldozerd.

Ook die basis zorgt voor interne conflicten bij de eilandbewoners, want vele van hen werken voor de Amerikanen of zijn rijk geworden door de lease van hun grond, terwijl anderen dagelijks tegen de Amerikaanse aanwezigheid protesteren. Higa laat bijna geen aspect van die Amerikaanse aanwezigheid onbelicht. Een verhaal gaat over een gevechtsvliegtuig dat op het land van een ouder stel neerstort, waarna het stel het leven van de piloot redt, een ander over speculanten die azen op het geld van een man die zijn grond aan de Amerikanen least, een derde over een vrouw die door de week op de basis werkt om er in het weekend tegen te protesteren.

Een rode draad in het boek is de band van de eilandbewoners met hun voorouders en via hun voorouders met het land, of via het land met hun voorouders, dat kan ook. Daardoor krijgen Higa’s verhalen allemaal iets magisch-realistisch. Er is een personage dat in meerdere verhalen terugkeert, een soort sjamaan-achtige priesteres, die door middel van rituelen harmonie probeert terug te brengen waar die verstoord is. Ze lijkt bovennatuurlijke krachten te hebben, maar benadrukt zelf steeds dat ze mensen slechts kan helpen zelf in het reine te komen met hun voorouders en het land, dat tegen hun wil in wordt gebruikt voor die basis, of om zich minder te laden leiden door geldhonger en materialsime.

Een aantal verhalen gaat over de ontheiliging van het land en de voorouders, bijvoorbeeld door een handelaar in eeuwenoude zushigame, kunstig vormgegeven urnen, die hij uit graven rooft, en een pottenbakker die heilige aarde gebruikt voor zijn potten. In het deel dat tijdens de oorlog speelt, ontdekken de Japanners ondergrondse vertrekken bij het Shuri-kasteel, met eeuwenoude, kostbare documenten, die evenwel meteen tot stof vergaan zodra ze aan de buitenlucht worden blootgesteld.

Eigenlijk gaan alle verhalen over de band van de Okinawanen met hun land, en het ongeluk dat volgt als die band wordt verbroken of verstoord. De schade is nooit onherstelbaar, je moet alleen wel weer zorgen dat de harmonie wordt hersteld, door het land en je voorouders met respect te behandelen.

Higa’s tekenstijl is verzorgd, maar naïef en af en toe primitief en onbeholpen. Maar hij is een begenadigde verhalenverteller die met een paar simpele streken overtuigende en zelfs charismatische personages schept. Hij neemt de tijd voor zijn weergave van de gebeurtenissen, waardoor zijn strips een filmische kwaliteit krijgen.

Afgelopen zomer was ik voor het eerst op Okinawa, en ik werd er getroffen door de pracht van het eiland en zijn bewoners, maar ook door de energie ervan. Door dit mooie boek hebben mijn herinneringen meer diepte gekregen, een extra dimensie. Okinawa is echt heel bijzonder, dat geldt voor zowel dit boek als voor het eiland.

 

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

boeken, Peter Breedveld, Strips, 05.10.2023 @ 18:05

[Home]
 

1 Reactie

op 05 10 2023 at 18:05 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS