Home » Archief » Politieker dan het klimaat wordt het niet


[16.11.2023]

Politieker dan het klimaat wordt het niet

Peter Breedveld


Scène uit A Page of Madness (Teinosuke Kinugasa, 1926)

Je moet toch best een imbeciel zijn om te zeggen dat je geen politiek bij je klimaatprotest wilt. Alleen de erkenning dat er een klimaatprobleem is, is al een politieke tour de force, laat staan de maatregelen die genomen moeten worden om het op te lossen. Mensen die aandacht vroegen voor het klimaat, zoals Michael Mann, zijn geïntimideerd en kapotgemaakt door de olielobby, want klimaatopwarming tegengaan is de olie loslaten, is de macht aantasten van een elite die regeringen omvergooit, hele regio’s destabiliseert, bloedddorstige dictators in het zadel helpt, en houdt, mensenrechtenorganisaties ondermijnt, vernietigende oorlogen voert, om de controle te houden over de handel in olie.

Politieker dan het klimaat wordt het niet. Toch zijn het niet de minsten, niet de huis- tuin- en keukenlampies, die zeggen dat klimaat niks met politiek te maken heeft. Frans Timmermans, die geprezen wordt omdat hij ondanks zoveel politieke tegenstand een Europese Green Deal voor elkaar heeft gekregen, zegt nu dat “tot voor kort was de klimaatbeweging niet politiek. Het had niks met links of rechts te maken.”

Democratie brengen

Wat?! Ben je gek geworden? Denk je dat wíj achterlijk zijn? Heb je het oorverdovende gejank van Domrechts over de windmolens gemist? Domrechts, dat opeens heel erg bezorgd is om de vogels, die door die molens gehakseld zouden worden, en om andere nadelige effecten op het milieu? Dat al jaren een fanatieke campagne voert tegen elke klimaatmaatregel? Heb je het stikstofdebat gemist? Je weet dat er een partij bestaat die BBB heet, met als enige raison d’être het tegengaan van klimaatmaatregelen, omdat daar de belangen van de machtige agrobusiness mee worden geschaad?

Geloof je echt dat Amerika al die oorlogen in het Midden-Oosten voert om er democratie te brengen? Serieus?

Klimaat = politiek. Van de week was in het nieuws dat Nederland een stijging van de zeespiegel als gevolg van de klimaatopwarming wel aankan, perfect getimed, zo vlak voor de verkiezingen, dan kan iedereen met een gerust hart VVD blijven stemmen.

Gewoon gezellig

Maar in andere delen van de wereld, waar landen minder gunstig gelegen zijn, minder rijk zijn, waar het klimaat al veel extremer is, zijn mensen nu al de dupe van de klimaatopwarming. Worden ze verzwolgen door overstromingen, of door de aarde zelf, of ze komen om door stormen en orkanen, grote droogte, hongersnood, watertekort, de oorlogen die daar het directe gevolg van zijn.

Maar dat boeit Mien en Henk allemaal niks, ze willen gewoon gezellig meelopen met de klimaatmars, want iedereen doet het. Afgelopen zomer werd er nog grof geschut ingezet tegen Extinction Rebellion, zaten Mien en Henk te schreeuwen voor de TV: “Knuppel ze die weg af! Wegspuiten, dat tuig! Met scherp schieten!” Nu lopen ze mee met de Klimaatmars. Kinderen erbij, kleinkinderen. Zondags uitje. Patatje na afloop. Gaat zo’n wijf op een podium er de politiek bij halen. Daar komen we niet voor! Niet voor politiek! Klimaat is niet politiek!

Kinderfeestje

Marcia Luyten vindt ook dat de klimaatbeweging niks met politiek te maken heeft, ondanks dat het gaat om “klimaatrechtvaardigheid”, schrijft ze letterlijk. Haar dochter was ook gewoon gezellig naar het klimaatprotest gegaan en boos teruggekomen want Greta Thunberg had het politiek gemaakt. Het zou om te schaterlachen zijn als die zompige onnozelheid niet zo obsceen was.

Er waren er meer, met boze kinderen bij die Klimaatmars. Het doet erg denken aan de Sinterklaasintocht, die ook verpest werd voor de kinderen door lieden die de racistische karikatuur van Zwarte Piet politiek maakten. “Het is een kinderfeest!”

De klimaatbeweging is nu blijkbaar ook een kinderfeest dat je niet mag verpesten met politiek. De Klimaatmars is er om Dilan en Pieter ertoe te bewegen met hun toverstokje het klimaat weer gezond te toveren. Heeft niks te maken met de kolonisering van de hele wereld door het Westen dat, in de woorden van Petra Verdonk, “de wereld is gaan runnen als een koloniale plantage” en als een malle CO2 de lucht in heeft zitten pompen.

Deugmensen

Miko Flohr zegt het ook krachtig: klimaatproblematiek is een wereldwijde zaak, waarbij ook de Global South betrokken moet worden en juist daarvoor is een goede oplossing voor Gaza essentieel.

Dit gaat niet over jou, en niet over je kind. Dit gaat over de hele wereld, over de mensen die nu al sterven door klimaatopwarming, terwijl jij lekker veilig achter je verhoogde dijken voor je tentamens zit te leren of je NRC-cruise boekt. Dit gaat niet over afval scheiden en je verwarming twee graden lager en meer windmolens in de Noordzee, maar om wereldwijde systeemverandering, om de vestiging van een nieuw systeem van “klimaatrechtvaardigheid”, waarin zij niet meer hoeven te lijden voor ons gerief. Waarin dus de ontheemding en onderdrukking van een compleet volk, om jou een goed gevoel te geven, volstrekt ondenkbaar is.

Menigeen zegt afstand te nemen van Extinction Rebellion, ik zeg mooi, flikker maar op. Je geeft niet om het klimaat en je hebt nooit om het klimaat gegeven. Je bent wat Domrechts noemt een deugmens. Je deed het voor deugpunten. Je wilde deugen voor de bühne.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

Peter Breedveld, 16.11.2023 @ 08:31

[Home]
 

1 Reactie

op 16 11 2023 at 08:31 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS