Home » Archief » Sheila Heti’s Pure Colour: Erg raar, wel goed geschreven


[15.08.2023]

Sheila Heti’s Pure Colour: Erg raar, wel goed geschreven

Peter Breedveld

Iemand die ik serieus neem, ik vergeet wie, schreef dat Sheila Heti de beste schrijver van dit moment is. Dus ik kocht haar recentste roman, Pure Colour (2022), die me sterk doet denken aan het apocalyptische gezwam van een seksueel gefrustreerde godsdienstwaanzinnige en ook een beetje aan een film van Miranda July, ‘Me And You And Everyone We Know’. Er staat een aanbeveling van July op de achterkant van Heti’s boek, maar ik zweer dat ik die pas zag nadat ik tijdens het lezen aan ‘Me And You And Everyone We Know’ moest denken.

Het boek heeft me geïrriteerd. Er staan veel rare dingen in, die ik ervan verdenk raar te zijn om het raar zijn, en bepaalde episodes gaan veel te lang door. Bijvoorbeeld als de hoofdpersoon, Mira, een vrouw die rouwt om haar overleden vader, samen met hem de wereld gadeslaat vanuit een boomblad, waarin ze tientallen pagina’s lang gevangen zit en waaruit ze bevrijd wordt door de vrouw op wie ze verliefd is, of tot wie ze zich in elk geval sterk voelt aangetrokken, Annie.

Ze denkt dat God een artiest is die deze wereld heeft geschapen maar nooit verder is gekomen dan een ruwe opzet, die hij van een afstand aan het bekijken is. Hij is er ontevreden over, bereidt de ondergang van wereld voor (vandaar de klimaatopwarming) en zal een betere opzet maken, voor een wereld waarin mogelijk niet de mensen maar planten de kroon der schepping zullen zijn. Maar om te bepalen hoe of wat en wat er precies beter kan en wat er in deze eerste opzet slecht gaat of best goed en wat er beter kan, bekijkt God zijn schepselen door de ogen van medeschepselen die hij op een gegeven moment ook weer verlaat, waarna de relatie tussen deze schepselen er niet langer toe doet.

Of zoiets.

Spirituele ejaculatie

Mira voelt zich schuldig dat ze niet meer tijd bij haar vader heeft doorgebracht, zoals hij graag wilde, en als zij naast zijn bed staat op het moment dat hij zijn laatste adem uitblaast, wordt zijn geest door het universum in haar geëjaculeerd, dat is het woord dat Heti gebruikt, waarbij hij door haar lichaam stroomt en al haar armzalige holtes en spirituele leegtes vult. Ze wordt dan bevangen door een gevoel van gelukzaligheid dat ze daarna steeds weer opzoekt, uiteraard vergeefs. Ze probeert voldoening te vinden bij Annie, maar moet uiteindelijk concluderen dat de twee vrouwen niet bij elkaar passen.

Het verhaal is rijkelijk gelardeerd met filosofieën over van alles en nog wat: familie, ouders en kinderen, sociaal werkers, kunst en kunstkritiek die soms wel interessant zijn, maar me meestal koud lieten. Dat familiebanden het belangrijkst van alles zijn en sociaal werkers en psychologen en dergelijke, “fixers” worden ze in het boek genoemd, een gevaar vormen voor die familiebanden, dat dochters op een gegeven moment hun eigen weg moeten gaan, niet de weg die hun ouders wensen, omdat dat nou eenmaal moet, dat de mensheid in drie typen is in te delen: vogels, die de wereld van bovenaf bekijken, als critici van Gods schepping, vissen, die vooral oog hebben voor het gemeenschappelijke belang en beren, voor wie familie en persoonlijk geluk boven alles gaan.

Influencers

Het is allemaal te zweverig en buitenissig naar mijn smaak, maar ik kan niet ontkennen dat Heti goed kan schrijven. Er staan juweeltjes van zinnen in Pure Colour. Bijvoorbeeld als ze zich met haar studiegenoten in een verlichte kamer bevindt, “where the windows just reflected their sorry faces, while on the outside was the watery night.

Ze studeren aan de American Academy of American Critics en voelen zich heel wat. “They knew they had to develop a style of writing and thinking that could survive down through the ages, and at the same time penetrate their own generation so incisively.” Maar dit is de tijd van voor de sociale media en de influencers. “They just didn’t consider the fact that one day they would be walking around with phones in the future, out of which people with far more charisma than they did would let flow an endless stream of images and words. They just had no idea that the world would become so big, and the competition so stiff.

Scrotum

Op een dag ziet ze een mannelijke studiegenoot naakt. “He was tall, big, and his penis was hanging low, his scrotum was red, and he was hairy all over.” Dit soort sardonische observaties, die vergelding in dat laatste citaat van de male gaze in zoveel kunst en literatuur, vind ik vermakelijk en de religieus-filosofische beschouwingen konden me aanvankelijk ook nog wel bekoren, maar ergens na de helft van het boek vond ik het welletjes en wilde ik naar het einde. Ik heb het volgehouden en was blij toen ik het uit had.

Ik zal niet zeggen dat ik het een slecht boek vind, misschien is het wel een goed boek. Ik heb er in elk geval respect voor. Het zit goed in elkaar, het is goed geschreven, staat vol mooie zinnen, maar ik denk niet dat Heti voor mij is.

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland.

 

 

Become a Patron!

boeken, Peter Breedveld, 15.08.2023 @ 07:49

[Home]
 

1 Reactie

op 15 08 2023 at 07:49 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS