Home » Archief » Turkenbak


[01.04.2015]

Turkenbak

Stefan Popa

pas5

Afgelopen zaterdagavond werd ik van Ermelo tot Nijkerk achtergevolgd door een politiewagen. Dat zijn twintig lange minuten – ik heb het nagezocht. Het was donker. Ik reed netjes. Niet te snel, eerder te traag. Ik was Nijkerk bijna voorbij. Bij het stoplicht rechtsaf. De snelweg naderde. Dat wisten de agenten eveneens. Vermoedelijk hadden ze mijn kenteken nagetrokken. Dat ik via de A28 naar Amersfoort terug naar huis zou rijden was welzeker. Nog even en ik zou de grenzen van hun district oversteken. Als ze iets wilden, dan moest het nu gebeuren.

Stop, politie.
– Een kleine alcoholcontrole. Heeft u gedronken?
Ruim twintig minuten zag ik uw koplampen in mijn spiegels. Ik reed vijfenzeventig waar ik tachtig mocht. Wat is uw beschouwing? Ben ik over de streep gegaan?
Ik bleef natuurlijk dociel en toch eerlijk. Daar houden ze van, agenten:
– Niet recentelijk. Twee rode wijntjes bij de lunch.
Ik moest blazen, de agent slikken. Ik blies een P. Een P. van plagerij.

Tweedehands Mercedes

De tweede agent stapte ook uit. Klaar om in te grijpen, voor als ik opstandig werd. Hij bleek niet nodig. Het was allemaal snel voorbij. Zijn collega liep terug, ze stapten beiden weer in. Ik kan mij voorstellen dat ze een beetje gedesillusioneerd terugreden naar hun standplaats, een tocht van twintig minuten.

Al die tijd zat mijn vriendin naast mij. Het moet de agenten vanwege de donkerte niet zijn opgevallen, maar zij is hoogblond. Nog voordat ik er iets van vond, wist zij het zeker: dit was pure discriminatie.

Wij rijden namelijk een Turkenbak. Niet ik word gediscrimineerd, maar de auto en zijn ‘reguliere’ bestuurders. De Nederlanders met Turkse en Marokkaanse roots die hun voorspoed omlijnd hebben door een tweedehands Mercedes te kopen. Alleen daarom zochten de agenten twintig minuten lang naar een overtredinkje. Niet gelukt. Dus hoopten ze op een te hoog promillage. Ook al niet. Het was niet hun dag. Het zijn de plagerijen zoals die van deze heren waardoor zogeheten allochtonen zich anders gaan voelen, en dus anders gaan gedragen.

Mijn vriendin meende dat ik er best wat van had mogen zeggen. Ik schrijf er wel over, antwoordde ik.

Kind met een kleurtje

Ik heb niet de discriminatieantenne van veel jongeren van Marokkaanse, Turkse of andersoortige niet-westerse origine. De discriminatiekaart is mij vreemd. Als half-Roemeen oog ik weliswaar niet als Jan Janssen, maar mijn huidskleur is schappelijk en ik heb mijn naam mee. Ik ben nauwelijks gediscrimineerd in mijn leven. Denk ik.

Misschien één keer. De basisschool wilde mij naar het vmbo sturen. Dat ik op dinsdag klaar was met mijn weektaak maakte voor hen niets uit. De zoon van mijn collega-schrijver Pascal Vanenburg kreeg niet lang geleden hetzelfde traject voorgeschreven. ‘Kind met een kleurtje? Check. Doe maar vmbo, lekker bij de rest van hunnie’, twittert papa.

Nu zit zijn zoon alsnog op het vwo. Triomf.

Zijn zoon is slim, maar heeft een kleurtje. Ik rijd onberispelijk, maar in een Turkenbak. Hoewel ik iedereen maan om woorden als discriminatie en racisme niet te vlug te gebruiken, moeten we onderschrijven dat er nog veel moet gebeuren voordat iedereen in Nederland gelijkwaardig wordt behandeld. Tolereren kun je leren.

Stefan Popa is schrijver. Zijn debuutroman, Verdwenen grenzen, verscheen vorig jaar. Volg hem op Twitter en via zijn website.

Gastschrijver, 01.04.2015 @ 06:24

[Home]
 

39 Reacties

op 01 04 2015 at 10:04 schreef cRR Kampen:

Zeven jaar in de Millinxbuurt, Rdam gewoond – de bakermat en het alfa en het omega van het ‘preventief fouilleren’.
Ik ben blank dus werd vanzelfsprekend nooit (NOOIT) aangehouden. Al was ik behangen met Uzi’s geweest: ik zou okee geweest zijn.
Mijn bovenbuurvrouw was van Marokkaanse afkomst en werd op een dag driemaal volledig afgetast w.o. tweemaal door dezelfde agenten.

Ik heb er regelmatig bij staan kijken. Blank – al zie je eruit als een terminale junk: geen strobreed in de weg gelegd als je de buurt in of uit wil. Maar alles met een kleurtje werd natuurlijk wel gepakt. Sys te ma tisch en wie per ongeluk de grens van de wijk tweemaal passeren moest: tweemaal gepakt.
O ja, lichtgetint is tegenwoordig (per 2002, dankzij Fortuyn) het Teken van het Beest, zelfs Antillianen kwamen er ineens wel door.

op 01 04 2015 at 10:15 schreef Bertje:

Huh

Raar verhaal.
Een Turkenbak das toch een opel kadet(tenminste in mijn jeugd nog wel)
Maar wees gerust de agentjes deden gewoon hun werk en hun plagerij treft ons allen.
Op de een of andere manier ben ik ook altijd de sjaak wanneer ik de grens oversteek van Duistland naar Nederland.
Verder vind ik je stuk een beetje mieren neuken, de agenten gedroegen zich netjes en zoals gezegd deden hun werk so whats your problem!

op 01 04 2015 at 10:28 schreef Marco Meijer:

Je baseert je verhaal op de aanname dat je bent aangehouden vanwege de “turkenbak” waar je in rijdt. Jammer dat je dat niet hebt gecheckt bij de agenten. Dat had mogelijk meer helderheid opgeleverd, en een sterker verhaal.
Evengoed ben ik het met de conclusie volledig eens.

op 01 04 2015 at 10:53 schreef MNb:

Kom kom, deze twee dappere dodo’s van de Hermandad deden precies wat autodropmannekes graag zien: ipv hen bekeuringen te geven omdat ze een tikkie te hard jagen proberen ze boeven te vangen. Want boeven rijden in turkenbakken, dat weet iedereen.

op 01 04 2015 at 10:57 schreef Stefan:

Ik heb het gecheckt bij de agent in kwestie. Hij wilde mij niet van een antwoord voorzien. Gewoon, alcoholcontrole, was zijn reactie. Daar moesten we het mee doen.

Mijn stuk is wat dat betreft inderdaad gebaseerd op een aanname. Ik vind het niet erg om aangehouden te worden, dat is de strekking niet. Ergens vind ik het wel amusant om te moeten blazen – zoveel gebeurt er niet in mijn leven, blijkt maar weer. Het gaat mij meer om de mensen die, zoals cRR Kampen aangeeft, dagelijks met vooroordelen worden geconfronteerd. Het gaf mij een inkijkje in hun positie. Dat vond ik een stuk waard.

op 01 04 2015 at 11:00 schreef cRR Kampen:

Ja, dat zullen die agenten ook gráág zeggen, dat ze gewoon racistisch bezig waren :D

op 01 04 2015 at 11:01 schreef Haes:

@Bertje
Nee hoor, een turkenbak is – en was altijd al – een tweede- of derdehands grote luxe personenauto (meestal van een Duits merk), zoals een Opel Rekord of Kapitan, een Mercedes of een Ford Taunus e.d.

Wat is het nut van het vragen van het waarom aan discriminerende agenten? Je weet toch al wel wat het antwoord zal zijn. Discriminatie kan je alleen aflezen aan het handelen, niet door ernaar te vragen.

Beetje naïef.

op 01 04 2015 at 11:10 schreef Peter:

Hassnae en ik hebben het altijd in West-Europese luchthavens: Hassnae wordt altijd tegengehouden door de douane die haar koffer wil inzien. Ik nooit. Van Maurice mag ik natuurlijk niet zeggen dat dit racisme is, maar ik doe het toch: die douaniers zijn vieze vuile racisten.

Dat zullen ze nooit toegeven, daarom roep ik altijd, heel hard, zodra Hassnae weer eens wordt uitgenodigd door een douanier: “JA, IK BEN BLANK, HAS! IK HOEF MIJN KOFFER LEKKER NIET OPEN TE MAKEN! DE MAROKKAAN MOET HAAR KOFFER OPENMAKEN!”

Daardoor worden de douaniers in vreselijk verlegenheid gebracht, je ziet de paniek in hun ogen, waardoor de koffer even snel open en dicht gaat en we weer voort mogen.

Overbodig te melden dat we daarom al onze smokkelwaar onderin Hassnae’s koffer verstoppelen, natuurlijk.

op 01 04 2015 at 11:57 schreef Bertje:

Hase

Oke dank voor de info.
En precies discriminatie kun je alleen maar aflezen aan het handelen en in dit geval gedroegen de agentjes zich correct.
Kunnen we allemaal wel heerlijk chizo dingen gaan toedichten en toeschrijven op aannames maar echt verder kom je daar ook niet mee.
Zelf vermoed ik dat ik door mijn kale kop en mijn doorgaans zwarte kleding en het feit dat ik een klein fiatje rijd, me spullen in een rugzak vervoer en pijp rook ik altijd bij de grens ter controlle ertussen uit word gepikt.
(Aannames, aannames en ik maar denken dat we gingen voor de feiten….)

op 01 04 2015 at 12:08 schreef cRR Kampen:

Zoals de Uzi’s. Gvd, Peter (& Hassnae). Maar ik zal m’n kans grijpen om solidair te wezen als ik zoiets zie. Had ik in de Millinxbuurt al moeten doen ntk, maar vermoedelijk was ik jarenlang wat te verbijsterd over wat ik daar zag.

op 01 04 2015 at 13:45 schreef Nrosa:

Ik woon tegenover een parkeerplaats. Eens in de zoveel tijd zijn daar controles. Alle automobilisten die worden aangehouden zijn zwart. Nou woon ik in Amsterdam ZO en daar wonen veel zwarte medeburgers, niets aan het handje zou je zeggen. Máár, er wonen ook veel blanken, en daar werd er geen één van aangehouden. De mond van mijn vriend, die dit niet eerder had gezien viel spontaan open…Zó erg kon het toch niet zijn? Ja hoor, zo erg is het wél.

op 01 04 2015 at 14:11 schreef Anti:

Zelfde ervaring hier wat betreft opleidingsadvies. Dochterlief heeft een kleurtje en kreeg tot onze stomme verbazing een VMBO advies mee van de lagere school in Nederland. Ze deed vervolgens moeiteloos mee op een VWO vergelijkhare opleiding in het buitenland, in het engels bovendien. De Universiteit zou ze in Nederland nooit van binnen zien. De kans daarop zou haar al op 12 jarige leeftijd zijn ontnomen. Toeval? Zou kunnen. Maar de kinderen worden al op jonge leeftijd geselecteerd en in verschillende groepen verdeeld, en de manier waarop dat gaat bevalt me nog steeds niet.

op 01 04 2015 at 14:27 schreef Thomas E:

In deze discussie mis ik bijdragen van (politie)praktijkmensen als BigPete en die Rotterdamse agente van Marokkaanse afkomst, die hier wel eens stukken plaatste. Zij zouden ‘from inside’ hun mening kunnen geven.

op 01 04 2015 at 14:43 schreef Anoniem:

”Stop, politie.
– Een kleine alcoholcontrole. Heeft u gedronken?”

of

“Stop, politie.
– Een kleine allochtonnencontrole. Heeft u Ayran gedronken?”

op 01 04 2015 at 14:50 schreef Bertje:

crr kampen

En hoe ga je dan solidair wezen?
De grap nog eens over doen ofzoiets.
Zolang de koddebeiers zich correct gedragen valt er niks aan te doen.
Of toch wel: zelf misschien een ludieke stunt bedenken dan wel grap.
Bij een van de grens controles had ik voor mijn kinderen 20 verrassings eieren mee. De douanier vroeg wat dat was en wat er in zat. Ik hem in alle rust uitgelegd dat dit nu het hele idee is van verrassings- eieren dat je dus niet weet wat er in zit. Helaas zag hij de humor er niet van in en ik kon uitstappen terwijl hij en zijn collega’s tergend langzaam mijn wagen aan een grondige inspectie onderworpen.
Een echtte Hollander had natuurlijk lopen zeiken en zeuren en betogen gehouden over de fascistoïde en absurde houding van de smeris en als ik dan ook nog een kleurtje had gehad nou dan waren de rapen helemaal gaar.

op 01 04 2015 at 15:18 schreef WARZAZAT:

Ik heet geen ‘Anoniem’…Ik heet ‘WARZAZAT’…Je plaatst mijn reacties onder mijn ‘naam’ of je plaatst ze niet….over discriminatie gesproken!!!

op 01 04 2015 at 15:32 schreef Sasha Berkman:

Ik vraag me echt af waar dat gestoorde gedrag om politieracisme te bagataliseren vandaan komt. dat is het rustigtst waarschijnlijk als je wit bent.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3534648/2013/10/28/Ombudsman-discriminatie-zit-in-politiecultuur.dhtml

http://speld.nl/2014/12/03/amerikanen-politieracisme-is-mooie-traditie/

op 01 04 2015 at 15:36 schreef Peter:

Als je niet wilt dat er ‘Anoniem’ boven je reactie staat, moet je je naam invullen, mafkees.

op 01 04 2015 at 15:42 schreef WARZAZAT:

mafkees in plaats van WARZAZAT mag wel.

op 01 04 2015 at 15:52 schreef cRR Kampen:

“En hoe ga je dan solidair wezen?” – zelfde als Peter. Als er weer eens eentje met een kleurtje wordt uitgepikt, erbij gaan staan en giechelen van ‘ha ha, ik ben blank en jij niet en jij wordt dus lekker uitgekleed en ik niet’ enzo. Heb er best een uurtje of wat overlast voor over :)

op 01 04 2015 at 16:30 schreef Sasha Berkman:

Wat ik zelf wel gedaan heb tijdens fouilleer akties: Naast de persoon gaan staan die gefouilleerd werd, mijn arm om hem heen geslagen en verteld dat hij niet bang moet zijn, dat er mensen zijn die de boel in de gaten houden. “die mensen doen ook maar wat ze verteld wordt, wees maar blij dat jij niet degene bent die andere mensen moet betasten”, beetje grapjes maken.

op 01 04 2015 at 22:50 schreef een vraagteken:

Islamisme lijkt een aanzienlijk groter kwaad. De Islamitische moordenaars maken tenslotte propagandafilms van hun slachtpartijen, waar zelfs de Nazi’s, toch de kwaadaardigste racisten uit de geschiedenis, hun daden nog verborgen trachtten te houden..
Oh nee, IS is een Zionistisch complot om de Islam in een kwaad daglicht te stellen (dat kunnen Moslims immers niet zelf, de lieverds..), of is dat nou weer antisemitisch? Ik begrijp jullie niet…

op 02 04 2015 at 01:34 schreef Murat:

@Anti,

Goede zaak dat je niet luistert naar dat advies.
Ik ben mijn stiefvader en moeder ook eeuwig dankbaar.

Ik (als halfbloed) zou net de MAVO kunnen doen. Mijn ouders zeiden, die jongen gaat naar het Atheneum, punt.
Eenmaal op Atheneum, de hoogste cijfers van de klas alswel de school.
Ook daar na 3 jaar, het advies van de mentrix: “misschien maar beter naar HAVO, hij haalt dan wel hele hoge cijfers, maar hij is misschien wat te druk. Ik denk dat hij meer op zijn plek is bij de mensen van de HAVO” — Mijn stiefpa, werd pisje link en heeft er voor gezorgd dat dat niet gebeurde.
Vervolgens Atheneum gehaald, Afgestudeerd aan de universiteit en Cum Laude gepromoveerd en nu professor.

Dus, beste Anti, geloof in je dochter en ze zal het waarschijnlijk heel ver schoppen. Heel goed.

op 02 04 2015 at 02:03 schreef Leo Schmit:

Mijn licht gekleurde kinderen kregen Havo advies en hebben in een ruk door Gymnasium gedaan, plus nog wat universiteiten.

op 02 04 2015 at 09:04 schreef cRR Kampen:

En dus, ‘een vraagteken’, wat je niet ziet bestaat natuurlijk niet. Bashir al-Assad en Saudi-Arabië zijn dus heel lief.

op 02 04 2015 at 11:39 schreef Delano:

Hallo Stefan,

Je hebt een stuk geschreven dat wel erg zwaar leunt op jouw subjectieve inschatting van de motivering van die agenten. Je neemt zomaar aan dat ze volop aan het discrimineren waren – hoewel je niet in hun hoofden kunt kijken. Niet bijzonder sterk.

En bovendien: wat is er nou helemaal gebeurd? Je hebt niet bepaald een knuppel in je bruine nek gekregen, is het wel? Sterker nog: je geeft aan dat je nekje lekker blank is, wel zo gemakkelijk.

Als ik jouw verhaal goed begrijp, hebben de boze agenten jouw auto gediscrimineerd. Gossie gossie, dit moet de wereld horen: dat der Polizei een ouwe Mercedes anders behandelt dan een nieuwe Prius – als dat uberhaupt al waar is.

Je stuk gaat naar mijn mening nergens over. Met alle respect: het spruit slechts voort uit een misplaatste hang naar ego-relevantie en slachtofferschap…

Groet,
Delano

op 02 04 2015 at 13:26 schreef cRR Kampen:

Delano vindt het heel normaal dat een stel agenten tbv een ‘alcoholcontrole’ twintig minuten achter iemand aan zitten te kakken.

En de andere verhalen verteld onder dit artikeltje, dat vindt Delano ook heel gewoon (hij heeft ze natuurlijk wel gelezen. Toch? Toch??).

Delano is blank. Dus dat weet van helemaal niks, natuurlijk, heeft nergens last van dús heeft niemand ergens last van, want wat je niet ziet bestaat niet.

op 02 04 2015 at 15:59 schreef Maarten:

Ik ben blank en blond. Ik ben al een aantal keer preventief gefouilleerd. Ik ben s nachts ook al eens een tijdje achtervolgt geweest door de politie, waarna ze me staande hielden. In Rotterdam zat ik ook een keer op een verkeerd bankje in een verkeerde wijk. Daar wilde de politie mij ook fouilleren.
Oh ja, een Haagse buschauffeur reed ook eens voor mijn neus weg TERWIJL hij me aan zag komen rennen. Als ik donker getint was, dan wist ik zeker dat ik gediscrimineerd werd, maar dat ben ik niet.

op 02 04 2015 at 16:37 schreef Bart:

Niks discriminatie,gewoon burgertje pesten. Komt vaker voor.

op 02 04 2015 at 18:53 schreef Delano:

Hallo cRR Kampen,

Sta me toe even op jouw aannames en vragen in te gaan.

-Ik ken de motivering van de agenten niet, maar vind het best binnen een redelijke uitvoering van hun bevoegdheid passen om ter controle van het verkeer twintig minuten een auto te volgen. Ik sluit overigens niet uit dat Stefan de duur van die periode overdreven heeft om zijn verhaal aan te zetten; dat kan ik echter op geenszins hard maken.

-Jij weet niet wat ik gewoon vind. Overigens heb ik de reacties niet gelezen, maar volgens mij is dat niet verplicht. In mijn reactie ging ik uitsluitend in op het stuk van Stefan, en sprak ik niemand anders aan. Het overslaan van die reacties is dus niet bezwaarlijk te noemen, lijkt me.

-Jij weet niet of ik blank ben, want jij hebt mij niet in persona ontmoet. Jouw aanname op dat punt is racistisch van aard.

Nu een vraag van mijn kant, aan jouw adres: vind je dat jouw reactie netjes is en iets toevoegt? Ik ben erg benieuwd.

Groetjes,
Delano

op 02 04 2015 at 19:39 schreef Sasha Berkman:

Toevallig op joop.nl vandaag:

http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/31507_chris_rock_en_alledaags_politieracisme/

op 03 04 2015 at 10:40 schreef cRR Kampen:

Boeit me niet, Delano, of mijn reactie door jou al dan niet ‘netjes’ wordt ervaren. Zoals je zelf zegt lees je niks, je bent niet geïnteresseerd en meent toch op dit thema te moeten reageren. Of mijn reactie iets toevoegt kan je daardoor alvast niet eens beoordelen; je vraag is void. Je bent niet verplicht om wat dan ook te lezen; ik ben niet verplicht om net te doen of jij op dit stuk wat weet.
Je zal wel wat last van het Jerommeke-effect hebben (‘moet het nog even beseffen’ – dat je doorzien bent).

op 03 04 2015 at 13:53 schreef Delano:

Goedemiddag cRR Kampen,

Wat een merkwaardige reactie die jij daar plaatst. Het lijkt wel of je dyslectisch bent, of anders misschien een brugklasser ofzo. Als er een omstandigheid speelt die jouw vermogens beinvloedt, dan hoor ik dat graag; dan kan ik er rekening mee houden. Ik vind namelijk dat je altijd moet proberen om te communiceren op een niveau waar alle discussiedeelnemers iets aan hebben.

Verder vind ik je houding een beetje onbeleefd. Waarom reageer je zo geagiteerd? Dat is echt niet nodig. Ik ben er zeker van dat je in het echte leven niet zulk gedrag laat zien.

Ik stel voor dat we deze zaken even bespreken voordat ik inhoudelijk inga op de onzuiverheden van jouw laatste reactie.

Vriendelijke groet,
Delano

op 03 04 2015 at 14:48 schreef Peter:

Zeg hallo, get a room, you two. Hier is Frontaal Naakt niet voor.

op 04 04 2015 at 07:25 schreef Vasti:

Life is bovenal een state of mind.
Dat is wat deze column mij verteld.

op 06 04 2015 at 13:12 schreef Habibi:

@Murat,

Misschien ken ik u. Welk vak doceert u aan de universiteit?

op 06 04 2015 at 17:59 schreef Gert:

Van Ermelo naar Nijkerk rijden met een gangetje van 75 km per uur op de teller is vragen om aangehouden te worden.
Je vertoonde (irritant) afwijkend rijgedrag en agenten moeten toch iets doen. Ze waren blijkbaar uitgekletst.

Volgende keer als je door onze prachtige gemeente rijdt gewoon 90 op de teller. (Niet in de bebouwde kom a.u.b.)

op 07 04 2015 at 03:06 schreef SIGILIX:

@ Stefan
Andersoortige westersen hebben ook een antenne. Ik ontvang inmiddels op 4G.
Verder is dit verhaal een regelrechte scène uit ‘Crash’. https://www.youtube.com/watch?v=2-3TTi1v6Q8

op 13 04 2015 at 10:31 schreef Turkenbak | Stefan Popa:

[…] Dit stuk is eerder gepubliceerd op Frontaal Naakt.nl. […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS