Home » Archief » Vervolg discriminerende rijksambtenaren


[19.01.2021]

Vervolg discriminerende rijksambtenaren

Gerard van Reekum en Rogier van Reekum


Foto: William Mortensen

Onder verwijzing naar de ‘toeslagaffaire’ heeft de koning onlangs ingestemd met betaald verlof voor zijn gehele regering. Wij noemen dat het regeringsbonusschandaal: vanaf nu kunnen afgetreden bestuurders zich collectief gefinancierd aan de campagne voor hun herverkiezing gaan wijden. Aan de beloofde financiële genoegdoening voor gedupeerde ouders gaan wij hier geen woorden vuilmaken. Nou vooruit, eentje dan: afleidingsmanoeuvre. Dus liever dan ons daarin te verliezen, ventileren wij onze woede over een aspect dat almaar als een bijkomende kwestie terzijde wordt geschoven: de boosaardige discriminatie door rijksambtenaren.

Volgens Rutte zijn mensen “tussen de wielen van de rechtsstaat terechtgekomen” en “als het hele systeem heeft gefaald, kan alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid worden gedragen.” In zijn visie werden ouders slachtoffer van “een discriminerend systeem” dat gebruikmaakt van “slimme algoritmen”. Echt Mark, denk je daarmee weg te komen?

Door concrete daders te verstoppen achter het gordijn en het veroorzaken van de schade te leggen bij “wielen”, “de overheid” en “het hele systeem van toeslagen”, is het Rutte zèlf die een fundament van de rechtsstaat ondermijnt. Alsof in Neurenberg en Jeruzalem niet de daders terechtstonden maar de nazi-ideologie, alsof niet juist daar de fundamentele vergissing is gecorrigeerd dat het bestaan van een breed gedragen regime, een systeem drijvend op geloof in abstracties als ‘Fremdvölker’ en ‘Untermensch’, individuele uitvoerders zou vrijpleiten van schuld aan wandaden.

Institutioneel racisme

Ouders werden het slachtoffer van rijksambtenaren die zich bij hun discriminatoire behandeling van klagende burgers gedekt waanden door een institutioneel racisme dat nog altijd opzwelt uit onze koloniale geschiedenis en waarop door opeenvolgende regeringen schaamteloos wordt meegesurfd. Het is dezelfde kijk op de wereld die PvdA, CDA en VVD hebben doen besluiten dat verdrinking in de Middellandse Zee en ontmenselijking in Griekse concentratiekampen acceptabele elementen zijn van een oplossing voor de “vluchtelingenproblematiek”. Met als gevolg dat het rechtse burgerdom binnen de ranks and files van de IND ook in eigen land ongehinderd zand in de naleving van internationale verdragsverplichtingen kan blijven strooien.

Politici en bewindslieden van de PvdA (van Wim en Wouter via Diederik tot Lodewijk) zijn hierbij voortdurend instrumenteel geweest. En altijd kwam de inspiratie van godvruchtige democraten (van Jan Peter en Maxime via Sybrand tot Wopke). En deden liberale taalkunstenaars (van Frits tot Mark) de uitkomst voorkomen als ‘een pragmatisch compromis’. Ja, pragmatisch dan, volgens de newspeak waarin het betekent dat de barbaarse uitwerking van wetten en regels pas tijdens de bureaucratische toepassing mag blijken.

Gespeelde verontwaardiging

Bij een tekort aan middelen fungeert het ontbreken van daadwerkelijk toezicht als carte blanche voor het sadisme onder de ambtenaren, zowel bij Justitie als bij Financiën. Pas nadat het structurele karakter van de misstanden niet langer uit de publiciteit is weg te houden, wordt het schijnheilige A4’tje van ‘verantwoordelijkheid nemen’ weer uit de onderste bureaulade opgediept, zorgvuldig vermijdend om die verantwoordelijkheid te delen met de beulen die de domestic terror ten uitvoer moesten leggen. Teneinde de politieke broeders ter rechterzijde niet nodeloos te irriteren, want je weet immers nooit wanneer je weer zaken met ze moet doen. De gespeelde verontwaardiging van Wilders en Baudet is niet één keer geconfronteerd met verbaasde verwijzing naar de anders door hen zo openlijk gepropageerde ontmoediging van “gelukzoekers, profiteurs, en niet-westerse allochtonen.”

Nu het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag ernstig genoeg bevonden is om een Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme te benoemen, om daarover een Staatscommissie in te stellen, en om het College voor de Rechten van de Mens te vragen medewerkers van onder meer de Belastingdienst en UWV te trainen in “het herkennen van ‘vaak onbewuste’ vooroordelen”, wordt het dan ook niet hoog tijd om het Openbaar Ministerie te verzoeken onderzoek te doen naar strafrechtelijk verwijtbaar optreden door ambtenaren van de Belastingtelefoon en andere afdelingen van die dienst? Hoe goed zou het niet zijn om eindelijk te kunnen beschikken over jurisprudentie ter ondersteuning het aansprakelijk stellen van ambtenaren wanneer die niet weigeren mee te werken aan de uitvoering van maatregelen die van hen onoorbaar handelen vraagt?

Juridische vervolging

Zoiets zou, ter vervanging van de locker room culture-bevorderende Rutte-doctrine, gerust het zelfdenkende-ambtenarenarrest mogen gaan heten. Beter leren ambtenaren bepaalde gedachten weg te lakken vóórdat ze uit hun mond of handen komen, dan pas uit de notities die na een WOB-verzoek naar parlementariërs of journalisten moeten. En beter voelen zij zich empowered door het bestaan van een reëel risico op juridische vervolging, dan daarvan gevrijwaard te zijn dankzij politieke bestuurders die elk nader onderzoek bij voorbaat afkappen door formeel en consequentieloos alle verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Overigens klinkt de term ‘toeslagaffaire’ ons al te apologetisch in de oren. Liever noemen wij het een kinderopvangschandaal. Het gaat immers niet over toeslag maar over de achterlijke situatie in Nederland waar het complete sociaal-juridische en economische stelsel berust op de gedachte dat beide ouders een taak hebben in de verwerving van het gezinsinkomen terwijl de verzorging en begeleiding van jonge kinderen wordt overgelaten aan de organisatiekracht van ouders versus geldbeluste opportunisten in de markt (waarbij vooralsnog onduidelijk blijft of de laatsten evenzeer aan nietsontziende handhaving en vervolging zijn onderworpen als de eersten). Dit schandaal maakt één ding heel duidelijk: de staatsgereguleerde ‘markt’ (voor arbeid en kinderopvang bijvoorbeeld) betekent niet anders dan mensen te onderwerpen aan het racisme van boekhouders en pennenlikkers teneinde het bedrijfsleven zo min mogelijk in de weg te leggen.

Gerard van Reekum (1953) is organisatiekundige en actief geweest in diverse bedrijfstakken alsmede bij de overheid. Zijn onderzoek en publicaties gaan over de vraag hoe mensen in bepaalde rollen terechtkomen (of daaruit weten weg te blijven, wat op hetzelfde neerkomt).

Rogier van Reekum (1980) is socioloog en werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar migratiepolitiek in Europa.

Gastschrijver, 19.01.2021 @ 09:18

[Home]
 

1 Reactie

op 19 01 2021 at 09:18 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS