Home » Archief » Vrijwillige onderdanigheid


[01.05.2020]

Vrijwillige onderdanigheid

Jasper Mekkes


Illustratie: Harukawa Namio (overleden op 24 april)

‘Wees vastberaden in het niet langer dienen, en u bent vrij’ – Étienne de La Boétie in zijn ‘Vertoog over de vrijwillige onderdanigheid’

Het moet zo’n 17 jaar geleden zijn dat ik een wat oudere soldaat sprak op een kazerne in de bossen van de Veluwe. Hij vertelde mij tot mijn verbazing dat het eerste wat hij zou doen als het oorlog werd, het in de rug aanvallen van zijn commandant zou zijn. In het dagelijks leven voelde hij zich blijkbaar gedwongen deze volgens hem slechte commandant te dienen, maar in tijden van oorlog zou hij in opstand komen.

Nu ben ik tegen alle vormen van geweld met uitzondering van zelfverdediging maar als je een geschiedenis van vreedzame revoluties wil schrijven dan wordt het een dun boekje. Juist daarom is het goed om voorafgaand aan een veldslag de nieren van de commandant van dienst te proeven. Degene die met zijn strategie, of het gebrek daaraan, voor onnodige doden kan zorgen.

Crisissituaties zouden niet gevaarlijk moeten zijn voor de levens van burgers maar voor de positie van het type leider dat die positie niet te danken heeft aan de nodige aangeboren eigenschappen, opgedane ervaringen en een leven volgens de regels van zijn of haar weldoordachte levensfilosofie, maar aan de middelmatigheid die de toon aangeeft in Nederland.

Puinruimer

De coronacrisis laat weer eens zien waarom de invoering van het imperatief mandaat zo belangrijk is. Rutte had één job: het beschermen van Nederlanders, in casu het nemen van de juiste en tijdige besluiten om zoveel mogelijk doden te voorkomen, en heeft daarin consciëntieus gefaald.

Maar eerlijk is eerlijk: de Sisyphus-rol van puinruimer is Rutte op het lijf geschreven. Eerst ellende creëren om vervolgens temidden van sneuvelende landgenoten hard te werken aan de juiste toon, een passende oogopslag en de juiste houding met rustgevende handgebaren. Laten we desondanks niet vergeten dat de collectieve zoektocht naar het vadertje staat-gevoel bij Rutte slechts onderdeel is van de religie die de neoliberale ideologie omarmt.

Wanneer volwassen kinderen als Rutte (en Hoekstra) de dienst gaan uitmaken, dan maakt, als het goed is, een ongeduldige drang tot nadenken over de oorzaak van de middelmatige stand van het land zich van je meester. Want terwijl jij nadenkt over die oorzaken, spelen Rutte en Hoekstra in de Tweede Kamer als schooljongens met hun KLM-vliegtuigjes.

Vrije individuen

Dankzij de natuur van de mens, die sinds de industriële revolutie getemd moest worden met de religie van het kapitaal, zodat zijn ‘productiviteit’ omhoog ging doordat hij ging geloven dat hij een kuddedier was, is het nu voor de gewone burger zonder te zware hypotheek of andere neerdrukkende leningen een eenvoudige teruggang naar zijn echte natuur; die van in kleinere familieverbanden, relatief solitair levende vrije en sociale individuen.

Het is te hopen voor de gevestigde orde dat die geest van de vrijheid zich na de crisis weer netjes in het verder lege vaasje van Rutte laat terugstoppen.

Aan de gemiddelde journalist zal het niet liggen. Op dinsdag 21 april juichte de NOS dat maar liefst acht miljoen mensen hadden gekeken hoe Rutte de natie toesprak over corona. Op Nos.nl konden we een fragment van die persconferentie bekijken dat al even juichend werd aangeprezen met de tekst: ‘Kijk hier hoe Rutte zijn persconferentie begint met woorden als “duivelse dilemma’s” en “worsteling”.

Dezelfde website schrijft die dag: ‘Rutte zucht en worstelt, maar weet hoe hij iedereen in crisistijd meekrijgt’. Politiek verslaggever Arjan Noorlander van Nieuwsuur maakte het nog bonter: ‘Rutte is de afgelopen weken dé nationale crisismanager van Nederland geworden. Een rol die hem op het lijf geschreven staat’. Mogelijk had hij willen schrijven dat Ruttes geboorte als staatsman in de sterren geschreven staat, maar vond hij dat toch wat te ver gaan, waarna de rest van de zin slordig Nederlands werd. Het weerhield hem er niet van om in de overtreffende trap nog toe te voegen: ‘Iedereen meekrijgen in crisistijd, dat kan je aan Rutte overlaten. Zijn gekozen woorden, de stiltes die hij laat vallen, het opkijken van zijn papier; de premier heeft de toon en tekst van deze persconferentie goed doordacht.’

Dienaren van de macht

In een tijd waarin de vorm oneindig veel belangrijker is dan de inhoud en het constructivisme hoogtijdagen viert zal het voor de gevestigde orde even wennen zijn om in een ‘oorlogssituatie’ te zitten. Opeens moet wèl logisch nagedacht en tijdig geacteerd worden – om doden te voorkomen. Het is daarbij een illusie om te denken dat Rutte na zijn veel te late besluit tot een ‘intelligente’ lockdown inmiddels oorzaak en gevolg wel uit elkaar kan houden.

Gelukkig voor hem vormt de overgrote meerderheid van de vaderlandse pers geen enkel risico meer voor die illusie en Ruttes op opportunistisch constructivisme gebaseerde politiek. Journalisten van allerlei pluimage putten zich tegenwoordig zonder gêne uit in superlatieven om aan te tonen dat zij hun rol van dienaren van de macht goed spelen.

Als de voortekenen niet bedriegen, zal na de coronacrisis alles bij het oude blijven. Commandant Rutte zal ‘de markt’ de leiding laten nemen bij de ‘wederopbouw’ van Nederland, opdat wereldwijd ecologische en sociale systemen in een nog sneller tempo kapot gemaakt kunnen worden. Zodat tijdens de volgende, ongetwijfeld nog diepere crisis de middelmatigen hun rol van staatsman in deze theaterversie van democratie weer ‘met verve’ kunnen spelen.

We zijn in Nederland duidelijk nog niet helemaal klaar voor een nieuwe politiek – die begint met het benoemen van oorzaken. In plaats daarvan praten we, net als de neoliberale media, liever met theologische hypotheses de gevolgen van slecht beleid goed.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 01.05.2020 @ 08:11

[Home]
 

1 Reactie

op 01 05 2020 at 08:12 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS