Home » Archief » Waarom ik geen moslim ben


[06.08.2012]

Waarom ik geen moslim ben

Peter Breedveld

FKK22

Een bekentenis: ik heb serieus overwogen me tot de islam te bekeren. Voor Hassnae, van wie ik hartstochtelijk veel hou en voor wie ik zou sterven, en daarbij vergeleken is het moeten missen van je voorhuid natuurlijk maar een kleinigheidje. Iemand, van wie ik het totaal niet verwachte, vroeg me waarom ik het voor haar niet zou doen, en ik dacht inderdaad, waarom niet?

Ik geloof niet in God, in elk geval niet in de boze, drammerige, kleinzielige God uit het Oude Testament en de Koran, maar het soefisme spreekt me wel aan. Het lijkt me een spirituele, filosofische beweging te zijn. Ik meen overeenkomsten te zien met de filosofie van Spinoza, althans, wat ik daarvan begrijp, of nóg beter: dénk te begrijpen.

En ergens vind ik het ook wel romantisch om mijn band met haar op die manier – ik weet niet – te benadrukken of te bestendigen. Haar wereld binnen te treden. Deel uit te maken van haar geestelijke leven. Van dezelfde traditie.

Uiteindelijk heb ik besloten het niet te doen, en dat is de schuld van de moslims. Ik háát kuddegedrag, misschien wel het meest intens van alles dat ik haat, en moslims grossieren in driedubbelovergehaald kuddegedrag in het kwadraat, met spekjes. Ik heb werkelijk waar nog nooit een groep mensen meegemaakt die elkaar zó in de gaten houdt, waar iedereen elkaar zó fanatiek zijn – en vooral haar – verplichtingen inpepert, waar zo’n ziekelijke dwingelandij heerst.

O, wacht die heb ik wel eerder meegemaakt. De islamofobe blogosfeer, daar hebben ze last van diezelfde sektarische neigingen. En voordat u er zelf mee komt: de DDR ken ik alleen uit boeken en films.

Maar dat dus.

Ik heb het de afgelopen jaren veelvuldig opgenomen voor de moslims, althans voor hun recht op vrijheid van meningsuiting, zich te kleden zoals zij willen en tegen het islamofobe beleid van onze regering. Ik heb daarvoor flink moeten bloeden, maar moslims vonden me helemaal top. Moslims houden ervan als je zegt dat ze lief zijn, en hun recht om een hoofddoek te dragen, verdedigt.

Maar waag het niet kritiek op ze te leveren, dan is alles meteen vergeten. Dan ben je een islamofoob, heb je je bang laten maken door Wilders, ben je dom, ben je onnozel, ben je bevooroordeeld, weet je niks van de islam af en moet je dus je bek houden.

Dat waren zo’n beetje de reacties, vooral op Twitter, op mijn stuk over de opdringerigheid van de Ramadan en toen Suna Floret een paar kritische noten kraakte was de boot helemaal aan.

Suna wordt tijdens de Ramadan raar aangekeken door moslims die vinden dat ze moet vasten omdat ze er uitziet als iemand die tijdens de Ramadan hoort te vasten (zelfs ik heb al eens verantwoording af moeten leggen waarom ik niet vast tijdens de Ramadan, omdat ik verkering heb met iemand die er uitziet als iemand die tijdens de Ramadan hoort te vasten). Maar ze mag daar geen mening over hebben, want dan bemoeit ze zich als niet-vastende niet-moslim met zaken die haar niet aangaan.

Elk jaar wordt ons land een maand lang overspoeld met die Ramadan, iedereen moet zich eraan aanpassen, werkroosters en agenda’s moeten overhoop, we moeten rekening houden met flauwtes en verminderd concentratievermogen en agressieve buien en kribbige moslims vanwege haperende metabolismes en uitdrogingsverschijnselen en slaaptekort, maar we mogen ons er verder niet mee bemoeien! En dat is nou een voorbeeld van wat ik bedoel als ik zeg dat bij moslims alles van één kant komt. Van onze kant. Wij moeten ons aanpassen, moslims passen geen moer aan. Het is hun recht iedereen lastig te vallen met hun geloof, en ze hoeven daar geen verantwoording over af te leggen.

Op Wijblijvenhier.nl schreef Abdelkarim een pissig stuk waarin hij Suna verwijt vanuit een ‘misplaatst superioriteitsgevoel’ te schrijven. Suna mag van Abdelkarim niet vragen waar de Ramadan goed voor is, daarop antwoordt hij met zijn vader: “Waarom? Waarom is een banaan krom!”

Dat zei mijn vader ook wel eens als ik vroeger wilde weten waarom bepaalde dingen moesten, en dat wilde ik altijd weten. Ramadan moet gewoon, klaar. Als je stelt dat er wordt geramadand uit solidariteit met de armen, omdat me dat constant wordt voorgehouden door moslims, wordt daar – Abdelkarim doet het ook – geweldig chagrijnig op gereageerd. Hoe kom je erbij? Wijs eens aan in de Koran?

Ik heb het opgezocht in de Koran en zie inderdaad niets over arme mensen. Je moet gewoon vasten, punt. Waarom? Waarom zijn de bananen krom!

Ik beschouw Abdelkarim als één van mijn virtuele vrienden en als vriend zeg ik: jammer, Abdelkarim. Hier laat je je niet van je beste kant zien.

In de reacties onder Suna’s stuk staan ook die van geïrriteerde moslims, die beginnen met de stelling dat “elke moslim moet vasten”. In de media kwam ik ze ook weer tegen, de moslimbobo’s die hun verhaal inleiden met “elke moslim moet vasten”.

Dat doen joden en christenen nou nooit als ze hun tradities uitleggen, zeggen dat het moet, dat elke jood moet, dat elke christen moet. Joden zeggen: wij vieren Hannukah om de bevrijding van de Seleucidische tirannie te vieren, of: wij eten geen varkensvlees. Ik hoor joden nooit zeggen dat elke jood dit of dat moet, behalve de geestelijk gestoorde kliek rond de ingebeelde jodenkoningin Laurence Blik, maar dat zijn militante extremisten.

Moslims hoor je constant zeggen dat elke moslim dit of dat moet vieren, dat elke moslim zich moet onthouden van varkensvlees. Ramadan gaat over niks meer en minder dan klakkeloze gehoorzaamheid. Net als trouwens het Offerfeest, als er gevierd wordt dat de ware gelovige zonder aarzelen zijn eigen zoon zou slachten, mocht God eens zin hebben in een verzetje.

Laatst sprak ik zo’n zwaar gesluierde moslima, niet onsympathiek maar ontzettend neerbuigend en belerend en met dat geveinsde beleefde geduld van mensen die menen overal ‘boven te staan’, de ‘verstandigste te zijn’. Zij ging mij wel even vertellen dat mijn geliefde geen moslim is omdat moslims geen relatie mogen met niet-moslims. “Nee, want in de koran staat toch echt…”

Staat er in de koran niet ook dat moslims voor zichzelf moeten leren denken? Dat ze kennis moeten vergaren? Zou het echt Gods bedoeling zijn dat moslims eeuwenlang kennis vergaren om daar vervolgens niets mee te doen, omdat je klakkeloos doet wat je dénkt dat jou in een meer dan duizend jaar oud boek wordt opgedragen?

Nou, dat is dus waarom ik geen moslim ben. Omdat ik graag zelf nadenk, omdat ik overal de reden voor wil weten, omdat ik geen verantwoording aan andere mensen wens af te leggen. Omdat ik wil eten en drinken wat ík vind dat ik mag eten en drinken, op een tijd die ík daarvoor geschikt acht. Omdat ik arme mensen wil helpen vanuit een gevoel van sociale betrokkenheid en compassie, niet omdat het moet van God. Omdat ik ‘tot mijn vrouw wil ingaan’ wanneer ik zin heb, niet omdat het mag van God.

Maar vooral omdat dat militante, drammerige, bemoeizieke, intolerante, éénkennige, klakkeloze, hersenloze, anti-intellectuele, autoritaire, extremistische, letterneukerige kuddegedrag van moslims zo’n fenomenale afknapper is.

Laat uw waardering voor deze site (en daarmee voor de strijd voor de vrije meningsuiting) blijken met een kleine donatie (of een grote!) via Paypal of met een storting op rekeningnummer 39 34 44 961 (Rabobank Rijswijk) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.
Peter Breedveld, 06.08.2012 @ 15:43

[Home]
 

158 Reacties

op 06 08 2012 at 15:53 schreef Rob:

De sociale controle onder moslims is hoog. Ik wil vab Abdelkarim wel eens weten waar in Koran of Hadith staat dat dat moet. Volgens mij is iemand’s geloof een zaak van die persoon, of tussen die persoon en God als je erin gelooft, en niet een publieke zaak weer iedereen zich mee moet bemoeien.

op 06 08 2012 at 15:54 schreef Bigpete:

Het is gewoon maar een vraag, waarom is Hassnea nog steeds moslima? Ik kan er echt met mijn verstand niet bij dat een goed opgeleid intelligent persoon, die Hassnea is (ik ben het meestal niet met haar eens maar dat hoeft ook niet) in zo’n volstrekt ongeloofwaardig tegenstrijdig sprookje blijft geloven. Dat wil er bij mij echt niet in. Ik ben katholiek gedoopt en gedeeltelijk opgevoed, maar heb daar afstand van genomen toen ik eenmaal zelf kon denken en tot de conclusie kwam de de mens god geschapen heeft en zeker niet andersom.

een collega van me is moslim geworden, voor zijn vrouw. Dat heeft tot heel wat commotie geleid. Hij zegt het niet hardop maar ik weet vrijwel zeker dat hij niet in hogere machten gelooft, laat staan dat die allah zou heten. Hij heeft het puur vanwege zijn vrouw gedaan. Dat oogt bewonderenswaardig, maar het is een slechte reden. Als je niet gelooft moet je je niet bekeren.

op 06 08 2012 at 15:57 schreef You On A Gin:

Eerlijk stuk. De butthurt reacties op de artikels die je noemt logen er inderdaad niet om. Dat is niet zozeer des moslims; het lijkt vaak wel of mensen vooral de dingen onthouden die je (in hun ogen) fout doet. Al doe je tegenover elke foute daad duizend goede dingen.

Even lekker een open deur intrappen: als het goed voelt voor jou en Hassnae is dat niemand z’n zaak. Ik heb begrepen dat haar familie jou ook omarmd heeft, gelukkig maar. Sommige mensen zijn intolerant. Er zijn vast nog genoeg vaders die in de gordijnen springen als hun dochter met een neger thuiskomt.

Ik mis een woord in de zin
“omdat je klakkeloos doet wat je dénkt dat jou in een meer dan duizend jaar oud wordt opgedragen?”

op 06 08 2012 at 15:59 schreef Walter:

Hm, dan vraag ik me toch af waar het idee vandaan komt dat christenen dit gedrag niet vertonen. Binnen de wat strengere kerken is het kuddegedrag en het elkaar in de gaten houden echt niet beter. Aan den lijve ondervonden en ik zie bij mijn christelijke familie dat het de afgelopen twintig jaar niet beter is geworden. En een club als de bond tegen het vloeken presteert het zelfs om mij als atheïst de wet voor te schrijven over de woorden die ik kies om mijn gevoelens te beschrijven. Religies zijn allemaal hetzelfde, of hun baas nou Allah, Jezus of Stalin heet.

op 06 08 2012 at 16:47 schreef André Richard:

“daarbij vergeleken is het moeten missen van je voorhuid natuurlijk maar een kleinigheidje”

Voor zover ik weet, is het vanuit de islam bezien voor volwassen bekeerlingen niet noodzakelijk om je te laten besnijden. Meestal als het wel verplicht is, is het een familiekwestie, lees: de schoonfamilie staat erop.

op 06 08 2012 at 16:56 schreef MNb:

“het soefisme spreekt me wel aan”
Werkelijk? Nooit iets gemerkt van mystieke en spirituele neigingen. Misschien spreekt dit je aan:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Universeel_Soefisme

Kun je je samen met Hassnae bij aansluiten en jij hoeft geen moslim te worden. Of wel, want als ik de Koran goed begrepen heb is het alleen aan allah om te beoordelen wie moslim is en wie niet.

Overigens ben ik het met Grote Piet eens vandaag. Toen ik op 26 januari 1991 met een moslima trouwde deed ik dat voor de burgerlijke stand, niet in de moskee (dat was toen nog rechtsgeldig in Suriname, dankzij een Nederlandse zeer christelijke gouverneur). Want dan had ik mijn huwelijk begonnen met een leugen. Dat heb ik haar hele familie ook uitgelegd.

op 06 08 2012 at 16:58 schreef André Richard:

Bigpete: “Als je niet gelooft moet je je niet bekeren”

Dat is een vrij typisch Calvinistische opmerking, die je in de islamitische wereld nauwelijks tegenkomt, op de pilaarbijters na dan.

Ik ken persoonlijk nogal wat moslims die voor wat betreft de inhoud van hun geloof nauwelijks nog voor moslim door kunnen gaan. Niet alleen drinken en eten ze alles wat haram is, ze weten nauwelijks waar het offerfeest voor staat en twijfelen oprecht aan het bestaan van de Algenoegzame.

Toch zouden ze het oprecht en vol overtuiging nooit wagen om zich geen moslim meer te noemen. En dat blijkt niet zozeer te zijn uit angst voor represailles (zoals vaak te horen is in seculiere kringen) maar gewoon omdat men het begrip ‘moslim’ min of meer gelijkschakelt met wat Brabanders ‘een Mens’ noemen.

Een fatsoenlijk mens is moslim, christen of jood (of desnoods nog wat anders, als het maar iets is) en met de term ‘moslim’ duidt je veel meer je culturele achtergrond aan dan wat je werkelijk gelooft. Geen moslim die je ooit zal vragen ‘maar geloof je dat nou ook echt allemaal?’ als je meldt dat je christen bent.

Het is even wennen als je erin terecht komt. Ik heb het verder alleen in Ierland mee

op 06 08 2012 at 17:01 schreef You On A Gin:

Wat Bigpete zegt in zijn laatste alinea. Wat koopt Allah daar nou voor, iemand die alleen maar doet alsof-‘ie in hem gelooft? Lijkt me niet echt iemand die je makkelijk in de maling kunt nemen. En, misschien belangrijker, wat koopt de schoonfamilie van je aanstaande bruid ervoor? Willen ze een schoonzoon die van zichzelf een toffe peer is en zichzelf blijft, of willen ze iemand die een rol speelt vanachter een masker, die noodgedwongen elke dag tegen hen, zichzelf en zijn vrouw liegt?

Dat snap ik ook nooit zo van rabiate christenen. Alsof je zou moeten voorstellen: “Oké, oké, als ik nu doe alsof ik Jezus accepteer, laat je me dan met rust?” en dan zeggen ze “Ja, daar nemen we genoegen mee”. Vreemd.

@ Walter
Als religies allemaal hetzelfde zouden zijn, waarom zijn die dan nog niet allemaal opgegaan in één vormeloze metafysische blob?
Waarom vochten protestanten en katholieken elkaar de tent uit, waar sji’iten en soennieten dat nog steeds wel eens doen?

Er is één hele grote overeenkomst tussen alle religies:
http://www.virtuescience.com/golden-rule.html

op 06 08 2012 at 17:05 schreef Hiepo-kriet:

Je hebt pas een probleem als de schoonfamilie eist dat dit onverdoofd dient te gebeuren. Bezint…

op 06 08 2012 at 17:06 schreef Pyt van der Galiën:

Haha, ik herken dit. Ik heb ooit wel eens gekscherend gezegd dat ik wel een anarcho-moslim zou willen zijn, puur om de islamofoben te sarren. Uiteraard was dat niet serieus bedoeld, maar ik moet zeggen dat sommige religieuze stromingen een merkwaardige aantrekkingskracht op me uitoefenen. Zo heeft het Zen-boeddhisme me altijd gefascineerd en ik ben niet echt in staat uit te leggen waarom.

Ik weet te weinig van het soefisme om er een oordeel over te kunnen geven, maar ik weet wel dat sommige mystieke stromingen in christen- en jodendom al net zo weinig met de kortaangebonden God van het Oude Testament hebben als jij en er bestaan zelfs christen-anarchisten. Zó raar zou een bekering tot een meer vrijzinnige/mystieke stroming binnen de islam dus niet zijn

op 06 08 2012 at 17:31 schreef You On A Gin:

@ Pyt van der Galiën:

Zij loopt alvast vooruit:
http://www.buzzfeed.com/mathieus/punk-muslim-girl-8q4
:-)

Zie ook:

http://www.youtube.com/watch?v=JMZ8DO9F4Mo

http://www.taqwacore.com/?page_id=41

op 06 08 2012 at 17:46 schreef babs:

Gin,
Dat snap ik ook nooit zo van rabiate christenen. Alsof je zou moeten voorstellen: “Oké, oké, als ik nu doe alsof ik Jezus accepteer, laat je me dan met rust?” en dan zeggen ze “Ja, daar nemen we genoegen mee”. Vreemd.

Lees André Richard, 16:58!

Het gaat ze niet om de waarheid. Alleen extemisten volgen woord voor woord een boek. Het gaat normale mensen om een set normen en waarden waarbinnen een gemeenschap al vele generaties gezonde nakomelingen heeft voortgebracht. Daar sluit je je bij aan door je aan de meeste normen en waarden (en niet eens alle) te houden. Ik word helemaal geaccepteerd door mijn streng religieuze schoonfamilie, omdat ik, zelfs zonder me te bekeren, genoeg voldoe aan de algemene leefregels en omdat ik niemand aanval op zijn religie of overtuiging.

op 06 08 2012 at 17:57 schreef Pyt van der Galiën:

@Edo

In Zen speelt het geloof in een persoonlijke God geen enkele rol.

Ik heb christen-anarchisten gekend die zich het leven en de daden van Jezus tot voorbeeld stelden en daarin iets “bevrijdends” zagen, maar die weinig hadden met een geloof in een grote, boze Vader of zelfs in een leven na de dood.

op 06 08 2012 at 18:13 schreef serum:

grappig ik lees net de jaap.nl en kom op een soort kloon van Peter, namelijk Bart Schut, als je leest wat voor wilde dingen hij pretendeert mee te maken in Marokko: http://cult.dejaap.nl/2012/08/06/ramadandagboek-marokkaanse-herinneringen-aan-een-heel-ander-soort-vasten/comment-page-1/#comment-139782

op 06 08 2012 at 18:16 schreef herman van der helm:

Als Soefisme je aanspreekt Peter is het misschien leuk om dit artikel eens te lezen:
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00001750.html

op 06 08 2012 at 18:27 schreef DRW:

Breedveld, niemand heeft jou verzocht om het op te nemen voor de Islam en de moslims, de Islam wordt beschermd door de Schepper van de hemelen en aarde, niemand kan deze religie iets aandoen, het is namelijk God’s religie en deze religie zal alle anderen gaan domineren, dat is namelijk een belofte van de Heer van de werelden, “ook al haten de ongelovigen het” (heb je het laatste gelezen! God weet wat er schuil gaat in de borsten van de ongelovigen, en Hij weet dat jullie de Islam haten).

En jouw vrouw gaat inderdaad in tegen de Islamitische regels door met een niet-moslim verkering te hebben. Sowieso “verkering”, dat bestaat niet eens in de Islam. Je trouwt met een vrouw en dat was het. Geen seks voor het huwelijk (anders eindig je net als de VS en zit je opgescheept met tientallen miljoenen mensen met STD’s).

op 06 08 2012 at 18:38 schreef mango:

@ André Richard

Ik heb het in Italie ook meegemaakt dat een nonnetje niet kon begrijpen dat ik mezelf niet als gelovige identificeerde. En aan elke Afrikaan die ik ken krijg ik het ook niet uitgelegd, los van hoe vroom-religieus ze zijn. Ik wil maar zeggen: volgens mij is het eerder de regel dan de uitzondering.

In het Westen hebben we dat met Apple.

op 06 08 2012 at 18:38 schreef Bertje:

@ pyt

Iedere religie kent zijn “mystieke”stroming, ik heb het geloof al eens eerder gezegd maar goed:
De Islam heeft haar soefinisme, de Christen hun mystiek, en het Boeddhisme zijn zen etc.
Zelf ben ik een leken zen-priester / monnik ( in de lijn van Kodo Sawaki)en vanuit deze positie kan ik je zeggen dat het geen enkel probleem is om met andere “vrijzinnige” te bidden, mediteren en wat al niet meer. Daarom wordt ik altijd vrij narrelig wanneer er weer eens mensen zijn die afgeven op de “islam” of op de “christenen” want die bestaan niet.
Kritiek op religie prima maar geef verdomme het beestje een naampje.
Er bestaan inderdaad christen anarchiste maar ik geloof niet dat ze zich zelf zo noemen.
Ons atheïstisch, humanistisch denken heeft veel zeer veel goeds voort gebracht maar er helaas ook voor gezorgd dat religie door vele als iets vies wordt gezien.

op 06 08 2012 at 18:41 schreef You On A Gin:

@ babs
Verhelderend.

@ DRW
Als dat werkt voor jou moet je dat lekker geloven, joh.

op 06 08 2012 at 18:44 schreef Mr de uil:

Alsof een echte moslima met een westerling om mag gaan,zonder te trouwen.Je generaliseert,omdat je met moslims in debat kan gaan wat je maar wilt.Als ik hetzelfde zou reageren over jouw,wat jij doet over moslims,je ook dat kritiek niet duld.1 keer zal je niet erg vinden,maar als ik constant jouw afzeik,je me ook in de ban gooi.

op 06 08 2012 at 18:50 schreef Anoniem:

Respect voor je mening Peter.
Echter schieten een aantal vragen me te binnen: generaliseer je hier niet? heeft jouw artikel betrekking op ALLE moslims?

Ik weet als een moslim individu dat je acties ten goede dienen te komen van de gemeenschap, rekening houdend met de omstandigheden, wetten, leefregels, normen & waarden van het land waarin je woont.

Er bestaan ook gematigde moslims met een heldere spirituele visie op het leven. Zij kiezen voor de gulden midden weg!

op 06 08 2012 at 18:52 schreef serum:

Wat ik me wel afvraag, of moeder de vrouw dezelfde mening is toegedaan als jij wanneer het over ramadan en de in jouw belevingswereld kneuterige moslims gaat.

op 06 08 2012 at 18:55 schreef Arduenn:

Wacht even, als ik het goed begrijp gaat dit over iemand die in een of andere god wil geloven maar er nog niet zo goed over uit is welke invulling daar te willen geven?

Maak dan toch gewoon een hoekje in de kamer met wat wierrook, kaarsen, kerstslingers en ga de God van de Limonade aanbidden met je eigen rituelen,, als je zonodig in iets moet geloven.

op 06 08 2012 at 18:58 schreef Max:

@DRW….Jij hebt iemand anders helemaal niets voor te schrijven.ga eens één keer in je leven zelfstandig denken en handelen op eigen verantwoordelijkheid in plaats van mee te lopen met een massa en ook nog eens anderen voor te schrijven wat ze wel en niet zouden mogen…waar jijzelf in wilt geloven moet je zelf weten maar schrijf een ander niets voor wil je dat een keer tot je door laten dringen?

op 06 08 2012 at 19:00 schreef Bertje:

@ Edo

In Zen en ik durf ook te zeggen in de Mystiek of in het Soefinisme speelt een persoonlijke God geen enkele rol.
Of zoals Meister Eckhardt (christen mystieker) :
“toen ik geboren werd, werd God geboren nu ik sterf, sterft hij met mij en met hem het hele Universum.”
En nog mooier drukt de soefi All halladesh het uit: ” bevrijd me in hemelsnaam van God zodat ik met hem eindelijk oog in oog kan staan.
Of zoals “wij” in zen : “kom je Boeddha tegen, snij hem zijn keel door”

op 06 08 2012 at 19:02 schreef Ch1po:

“Je trouwt met een vrouw en dat was het”

en als het je zo uitkomt roep je 3 keer dat je van der wil scheiden en dat was het dan ook. Huhuh.

op 06 08 2012 at 19:05 schreef Sabian:

Nou, dat is dan een hele openbaring dat je die overweging gemaakt hebt. De reden waarom je het overwogen hebt vind ik dan weer geen openbaring. Overigens snap ik de mensen niet zo die dit een ‘lekker provocatief stuk’ vinden. Ik lees er meer een hartenkreet in.

op 06 08 2012 at 19:10 schreef ej:

Misschien moet je een andere club. Moslims opzoeken en niet bij de “zwartekousen” moslims langsgaan.

Verder is jou “technisch verhaaltje” over het hoe en wat de religie voorschrijft en waarom uiterst incompleet en schijnbaar weinig onderzoek gedaan ernaar.

Ook dat joden niks zouden verplichten (alsook andere gelovigen) slaat als een tang op een varken. Als er namelijk 1 religie is verziekt van regels en nog meer verplichten is het het jodendom wel.

Ik ben het er mee eens dat er vele moslimgroepen elkaar ongezond in de gaten houden. Maar eerlijk gezegd heb ik hetzelfde idee van mijn buren om me heen.

op 06 08 2012 at 19:10 schreef Hans Berenstein:

Ik wil niet flauw doen. Maar ik denk dit echt.. Peter, wist je dit niet al langer? Je zegt voor mij niks nieuws. Ik ben als halve importeling opgegroeid in een klein dorp met drie verschillende kerken – de ene kerk nog strenger dan de ander – en ik herken bekrompenheid en sociale controle op grote afstand. Ik heb jonge meisjes in de kiem zien smoren. Ik wist me geen raad de simpelheid te verlaten.
Later in Amsterdam zag ik ineens vergelijkbare patronen bij (een deel van de ) moslims.
Daarom ook ben ik zo blij als ik een moslima-collega zie eten tijdens de ramadan en overdag op straat moslims koffie zie drinken, terwijl ze erop aan worden gesproken. Blij dat mensen de druk trotseren.
Het maakt me ook triest, omdat het soms net is of er zoveel opnieuw moet gebeuren.

op 06 08 2012 at 19:18 schreef Pyt van der Galiën:

@bertje

Over Nederlandse christen-anarchisten: http://www.anarchist-studies-network.org.uk/documents/ASIRA_documents/ARBGOD.pdf. Ze bestaan nog steeds, maar ik ben de naam van de site kwijt.

Verder ben ik het wel grotendeels met je eens. Ik ben zelf geen religieus mens, maar met het militante atheïsme van Dawkins heb ik inmiddels nog maar weinig.

De christen-anarchisten die ik kende, behoren tot de meest integere mensen die ik ooit ontmoet heb en de enige politicus van wie ik blind een tweedehandsauto zou kopen, was lid van de CU.

op 06 08 2012 at 19:21 schreef gentle giant:

Mijn God, wat een gezeik hier, geniet van de fantastische natuur, van de oceaan, van het strand, van elkaar, dank God of Allah dat er deel van mag zijn, maar stop met zeiken.

op 06 08 2012 at 19:30 schreef Brenda van der Veer:

Toch kan ik het wel begrijpen dat velen onder ons een kick krijgen van kuddegedrag. Stel je eens voor zeg, je wordt door jouw groepsgenoten continu bevestigd in jouw superioriteitswaan. Je gelooft dan ook nog in een simpel, maar vooral consistent wereldbeeld dat jouw leven zo makkelijk mogelijk maakt. Er is altijd een autoriteit die steeds weer een antwoord weet te geven op jouw prangende vragen. Je hoeft alleen maar te slikken. Iedereen om jou heen denkt net zo als jij. Nooit eenzaam in jouw leven zonder twijfels. Kom je toch een andersdenkende tegen dan reageer je gewoon op een agressieve toon. Sociale druk is immers ook een vorm van autoritair gedrag. Lekker toch! Zo blijft kuddegedrag een ongeneeslijke ziekte met een zachte roes. Maar met een harde kater.

op 06 08 2012 at 19:49 schreef Dounia:

Welkom in de heidense wereld! Heb er geen woorden voor zo een artikel. Zwaar onder de maat.

op 06 08 2012 at 19:54 schreef Toeval:

Maak je niet al te druk;

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.

Indeed, it is We who sent down the Qur’an and indeed, We will be its guardian. (Al-Quran 15.9)

They want to extinguish the light of Allah with their mouths, but Allah will perfect His light, although the disbelievers dislike it. (Al-Quran 61.8-9).

They want to extinguish the light of Allah with their mouths, but Allah refuses except to perfect His light, although the disbelievers dislike it. (Al-Quran 9.32-33)

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful
Say, “O disbelievers,
I do not worship what you worship.
Nor are you worshippers of what I worship.
Nor will I be a worshipper of what you worship.
Nor will you be worshippers of what I worship.
For you is your religion, and for me is my religion.

Sadaka Allahu Al’Adim
(Al-Quran, Surah 109)

op 06 08 2012 at 20:21 schreef Maurits:

Hoewel de afleidende discussie onder het artikel lezenswaardig is vind ik de stelling ‘waarom ik…’ veel interessanter. Topic. Daar lijkt niemand tot dusver op in te gaan.
Ik vermoed dat je ingeboren atheïsme = zelfdenken je weerhoud om je tot what ever vraagteken te bekeren.

op 06 08 2012 at 20:22 schreef lechien:

Ik overweeg bijna een kleine donatie. Bijna.

op 06 08 2012 at 20:32 schreef Maurits:

correctie – weerhoudt plus t

op 06 08 2012 at 20:56 schreef You On A Gin:

@ Mr de uil
Maar mijnheer de Uil, u meent -net als christenen- dat ik, hoe ‘goed’ ik eventueel ook ben, tot in de eeuwigheid gruwelijk gestraft zal worden, louter en alleen omdat ik niet ben als u. Sterker nog, dat staat geschreven in een verzamelbundel die u beschouwt als het Woord van God, de Schepper van ons allen, en gebieder van een denkwijze die u minstens éénmaal per week wat fermer in de fundering van uw hart cementeert, onder gelijkdenkenden. Is dat in uw ogen dan géén ‘afzeiken’?

En waarom meent u, mijnheer de Uil, dat een moslima per definitie geen ‘westerling’ kan zijn? Dit vind ik, als ik zo vermetel mag zijn, een behoorlijk van de pot gerukte denkwijze, namelijk.

op 06 08 2012 at 21:02 schreef Moslim:

Wat is het heden? Welke vorm heeft het heden? Wie maken het heden? Hoezo spreken we over de toekomst als het verleden noch het heden zijn ontrafeld? Wie kan zeggen hoe het menselijke denken functioneert ten opzichte van een stil moment, een stil moment welk eigenlijk, beste mensen, geen moment is. De toekomst krijgt een ander licht, als zowel het verleden als het heden te maken krijgen met de dood. Toekomstperspectief is zoiets als een historische dreiging, want de dood komt ook voor in de toekomst…

Beste mensen. Geeft u de dood een karakter…Kunt u dat? Geeft u met de kennis van nu het verleden een karakter… Kunt u dat? Bewust zijn van welke identiteit je hebt, heeft te maken met de gedachte dat de oorsprong van een identiteit voortkomt uit een stil moment, een dood moment. Waarom dan zoveel ellende, haat, aversie? Wie dood gaat, verlaat zijn heden en heeft nooit kunnen weten hoe zijn toekomst wezen zou. Wie terugdenkt aan de doden en aan dat ene stille moment, zou hij zijn heden, zijn toekomst ervaren als een te voltooien fase? Neen, want dat stille moment is meer kern dan einde. Meer fut, dan futloos.

Wie wel dan, wie wel? Haat is een idee die geen leven heeft, het heeft ni

op 06 08 2012 at 21:40 schreef Nils:

Ik snap geen ene fuck van wat Moslim daar allemaal schreef.

op 06 08 2012 at 21:58 schreef Peter:

Jammer dat van de reagerende moslims eigenlijk niemand ingaat op mijn argumenten. Jammer dat mijn vooroordelen steeds weer bevestigd worden.

op 06 08 2012 at 21:59 schreef Rene Koeman:

Groepsdruk, en ja religieusen zijn daar heel goed in, is per definitie fout, want het maakt zelfstandig denken dood.

op 06 08 2012 at 22:39 schreef MNb:

@PB 21:58. Ja. Het is dan ook niet erg de moeite waard om op te reageren. Twee opmerkingen.
Ik heb een LAT-relatie met een moslima. Ik ga op Id-ul-Fitr met haar naar de moskee. Dus ik zou wel idioot zijn om de islam te haten. Dan komt Mr De Uil met de niet-echte moslima drogreden aanzetten.
De Abrahamistische geloven prediken nederigheid en bescheidenheid. Toch zijn die gelovers er altijd als de kippen bij om de Ander te veroordelen.

op 06 08 2012 at 23:24 schreef serum:

Peter, je wilt niet dat moslims reageren op je argumenten, je wilt dat de moslims ja en amen zeggen, een wereld van verschil.

op 06 08 2012 at 23:27 schreef Ruqayya:

k kan me in een aantal dingen vinden en in een aantal totaal niet.
Allereerst, als je voor de Islam kiest doe je dat niet voor een persoon, maar omdat je ervan overtuigt bent dat alleen Allah het recht heeft om aanbeden te worden. Sterker nog, als je het voor een persoon doet, kun je geen moslim worden. Islam betekent overgave aan Allah alleen.

De manier waarop de schrijver God omschrijft herken ik totaal niet, je kunt dat beledigend opvatten of denken, hij weet niet beter…ik kies voor het laatste.
Niet iedereen kent de liefde van Allah, Zijn mooie eigenschappen. Niet iedereen weet dat Hij o.a. de Meest Barmhartige en Meest Genadevolle is.

Ieder mens die een keuze maakt, is daar zelf verantwoordelijk voor. Ik vind niet dat je de schuld aan een ander kunt geven (in dit geval alle moslims) voor een besluit/keuze die je zelf maakt. Dat zou mooi wezen, is tegenwoordig alles de schuld van moslims??
Ik begrijp wel dat het gedrag van bepaalde moslims je een verkeerd beeld kan geven van wat Islam daadwerkelijk inhoud. En als je niet weet dat moslims en Islam twee verschillende dingen zijn, dat moslims niet persé de Islam representeren, dan kan ik me voorstellen dat je een vervormd bee

op 07 08 2012 at 00:37 schreef HaatBaard:

Peter,
wil je de volgende keer vertellen waarom je geen communist bent, of vegetarisch, of vul maar in. ;)

op 07 08 2012 at 00:41 schreef Sabian:

Ik heb op Geert Wilders gestemd, 2 keer. Eén van de meest respectabele, dappere, menselijke, hardwerkende, zelfstandig acterende mensen die ik ken is een vroom moslim. [die vriend waarvan ‘Bertje’ denkt dat ik hem uit mijn duim zuig] Met vroom bedoel ik dat hij voor zichzelf zijn geloof voorop zet en geen geweld wil aandoen aan de regels of voorschriften zoals ze op Sunni wijze uitgelegd worden. Overtuigd van de goede bedoelingen van de moslim broederschap. Import [gearrangeerde] bruid en alles. Hij is zelf al drie keer slachtoffer geworden van grof, zeer grof geweld en beroving. De afgunst die hij vanuit de ‘allochtoonse’ gemeenschap over zich heen krijgt is met geen pen te beschrijven. Volgens hem komt het omdat hij geen Marokkaan of Turk is. En dus ‘klein, geen familie’. Dus een minderheid onder minderheden. Moslim of niet. Ik ‘versta’ wat hij voelt en geloofd omdat ik zelf gelovig ben opgegroeid. Ik vind het verdomd moeilijk allemaal maar voor mij is de bottom line dat als gelovigen zouden begrijpen dat er maar 1 leven is, namelijk NU, en dat er hemel nog hel volgt. Dat ze dan lievere, tolerantere mensen zouden worden die het LEVEN gaan koesteren ipv de dood. ‘we love death’ A.

op 07 08 2012 at 03:45 schreef MNb:

Serum, je schrijft onzin. Als PB geen reacties van moslims zou willen zou hij ze bannen. Hij is daar tamelijk vlot mee.
Zeg Ruqayya, je wilt vast niet gediscrimineerd worden, dus ik doe met jou hetzelfde als met het christelijke God is Liefde.
Heb je wel eens van Elisabeth Fritzl gehoord? Ruim 20 jaar gevangen in een kelder om twee, drie keer per week verkracht te worden door papa Joseph. Waarom heeft de Meest Barmhartige en Meest Genadevolle in zijn Almacht papa Joseph niet na een week of twee een hartaanval bezorgd? Moet toch een koud kunstje zijn?
Overigens weet iig ik dat moslims en Islam twee verschillende dingen zijn. Anders zou ik geen LAT-relatie met een moslima kunnen hebben. De Koran is af en toe een naar boek, al is het OT beduidend erger. Surah 4:34 en 4:176 bv. zijn onacceptabel.

op 07 08 2012 at 08:54 schreef Maarten:

Als ik Ruqayya zo lees, dan denk ik toch dat het aan de Islam ligt dat de gelovige Moslims zo drammend zijn. Het onderwerpen aan deze Allah wordt er vanaf kinds af aan ingestampt. Het is het onderwerpen en het idee dat de Islam uiteindelijk zal overwinnen dat deze gelovige Moslims zo radicaal maakt, naar mijn mening. Neemt niet weg dat ik vind dat vrijwel alle streng gelovigen veels te bemoeizuchtig zijn en hun geloof en handelen willen opdringen aan niet gelovigen. Ik ga ook maar met mijn natuurkundeboek langs de huizen.

op 07 08 2012 at 11:36 schreef ikke:

Soefisme vind ik ook wel interessant. De islam trekt me verder helemaal niet, het lijkt in mijn ogen vooral om plichtplegingen te gaan, en gaat dan ook nog eens vaak gepaard met flinke superieuriteitsgevoelens tegenover niet-moslims. Dat geldt natuurlijk niet voor de geloofsbeleving van alle moslims maar mijn overheersende beeld is in de loop van de tijd toch negatief geworden.
Op de PVV zal ik nooit stemmen maar ik vind wel dat moslims meer aan zelfkritiek moeten doen.

op 07 08 2012 at 12:29 schreef Fouad:

Wat een zeer inhoudsloos, maatschappelijk nutteloos en waardeloos stuk. Niks klopt aan dit stuk, En hij denkt het ook zo goed te begrijpen.
Het is een eigen mening die gebaseerd is op eigen bevattingsvermogen die van geen kant klopt.. .NL

op 07 08 2012 at 12:30 schreef rach:

JA, er bestaan imbecielen op de wereld, in alle vormen, maten, met verschillende achtergronden, religies en denkwijzen, die de meest afschuwelijke daden verrichten.

NEE, dit is niet de schuld van Allah swt, maar van de kwaaddoeners zelf. Allah swt is niet verantwoordelijk voor onze daden, dat zijn wij zelf.

JA, Allah swt heeft duidelijke regels opgesteld die betrekking hebben op hoe een moslim hoort te leven en de Islam als enige correcte geloof benoemd.

NEE, hier hoef jij verder niets mee: ‘’ Jullie hebben jullie geloof en wij het onze”. Maw: laat iedereen in zijn waarde.
JA, ik vast. NEE, ik verwacht geen aanpassingen vanuit mijn werk of elke andere hoek omdat ik vast. Ik praat er zelfs liever niet over, omdat ik die zogenaamd zielige gezichtjes wil vermijden en de zogenaamde interessevragen niet wil horen. Ik zit niet te wachten op medelijden. Ik doe het omdat ik het wil en ik het als een verrijking ervaar.

op 07 08 2012 at 12:31 schreef rach:

Conclusie, beste Peter en crew, ik kan mij niet vinden in een groot deel van wat je schrijft. Echter, geef ik je gelijk dat veel mensen (en niet alleen moslims) indd teveel geven om wat een ander mens wel of niet zal denken. Teveel dingen doen of laten alleen om bepaalde mensen tevreden te stellen. En je betrapte jezelf er stiekem ook op; je was bereid om moslim te worden zodat dat ene meisje en haar familie je zou accepteren. Je lijkt een stuk meer op dat kuddedier waar je het over hebt, dan je zelf denkt ;)

op 07 08 2012 at 13:13 schreef Ard:

De hamvraag is natuurlijk:
Wat vindt Hassnae ervan als Peter zijn voorhuid moet afstaan?

op 07 08 2012 at 14:16 schreef Brenda van der Veer:

Maar Maarten toch, denk je niet dat atheïsten, met hun natuurkundeboek, net zo drammerig kunnen zijn als christenen, moslims of welke gelovigen dan ook? Een discussie over geloof, of over het gedrag van gelovigen, verzandt bijna altijd in bekeringsdrift. Niemand debatteert, maar iedereen probeert de ander te bekeren omdat men denkt dat zijn of haar waarheid de enige waarheid is.

Gelovigen, atheïsten ook, zijn verzot op zelfbeklag, ze beginnen altijd weer over een broeder of zuster die in een of ander land wordt vervolgd omdat hij of zij in de waarheid, de enige waarheid, gelooft. Niet onterecht natuurlijk. Ware het niet dat het protest moet aantonen hoe slecht andersdenkenden zijn. Bekeringsdrift verpakt in een pleidooi voor mensenrechten.

Ja Maarten, ik neem vanwege dat natuurkundeboek aan dat je atheïst bent. Misschien ben je dat niet. Maar zalig zijn zij die durfen te twijfelen aan hun waarheid.

op 07 08 2012 at 14:58 schreef hallo:

Dit brengt vele mannen tot razernij:

Saskia Wieringa heeft zich bekeerd tot de islam toen zij trouwde met haar lesbische vriendin, een moslima uit Indonesië.

http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/21953/lesbisch-en-moslima-het-kan.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Saskia_Wieringa

op 07 08 2012 at 15:32 schreef You On A Gin:

@ Haatbaard

Waarom hij geen vegetariër is:
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/konijn.html
Waarom hij in ieder geval geen communist is:
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/slimrechts.html

Béétje research, Baard. ;)

@ Brenda van der Veer

Oh god, nee hè, niet wéér dat “atheïsten zijn óók gelovigen”-gelul A.U.B.

op 07 08 2012 at 15:55 schreef Bigpete:

@Ard
Moslims hebben het niet zo op hamvragen…

op 07 08 2012 at 17:02 schreef TFWC:

Ik vind die http://www.wijblijvenhier.nl/ een zeikblog. Het is alleen maar moslims, moslims, moslims, moslims en moslims. Zo niet geil.

op 07 08 2012 at 17:06 schreef TFWC:

Groene moslims op de wadden. ZUCHT. http://www.wijblijvenhier.nl/13366/verslag-waddentocht/

op 07 08 2012 at 17:36 schreef You On A Gin:

@ TFWC
Tja, ik moet dan altijd een beetje denken aan de tegenhanger
http://www.gezelligmaargedraagjeeenbeetjedanhoudenwehetleuk.nl/
(maar die bestaat niet echt hoor)

Nee, serieus, ondanks de beetje opruiende naam vind ik het een prima blog. Niet meer dan logisch dat er sites voor moslims zijn, zoals die er ook zijn voor christenen, joden, breakdancers, windsurfers, modeltreintjesfreaks, en alles wat je verder nog kunt verzinnen.

op 07 08 2012 at 17:54 schreef Hiepo-kriet:

TFWC; Zucht nog maar eens diep ;)

Ik vind de groene moslims aandoenlijk net als iedere idealist die hardnekkig, tegen beter weten in blijft hopen op beter~ voor mens en dier.
Míjn sympathie hebben ze.

“Ik vind die http://www.wijblijvenhier.nl/ een zeikblog. Het is alleen maar moslims, moslims, moslims, moslims en moslims. Zo niet geil.”

Te weinig aandacht van de bloggende moslim(a’)s?

op 07 08 2012 at 18:04 schreef Hans Berenstein:

@Ruqayya
Voor mij is het moeilijk om islam en moslims te scheiden. Moslims zijn eraan verbonden. En als de islam zo inspireert tot het goede, waarom misdraagt een deel van de moslims zich dan toch? (Datzelfde denk ik bij christendom.)

op 07 08 2012 at 18:33 schreef Olav:

Er is een goede reden om geen moslim te zijn, en ook geen christen of enig ander soort gelovige. Die reden is namelijk dat al deze geloven zijn gebaseerd op sprookjes, achterhaalde ideeën over de werkelijkheid die in een moderne verstandige mens wel móeten leiden tot cognitieve dissonantie, een verminderd beoordelingsvermogen en andere ongemakken.

Menig gelovige zal daar tegenin brengen dat-ie zich toch heus prima voelt. Dat zeggen ze, dat het geloof ze rust geeft en andere mooie formuleringen, omdat dat deel is van het zelfbedrog. Sommige gelovigen wijzen ratio en wetenschap ook niet (helemaal) af. Maar ook zij zitten met een conflict in hun eigen denken. Want het kan niet waar zijn, en dat weten ze diep van binnen, dat al die onzin waarmee hun religie ze voert echt waar is. Maar voor zichzelf of voor de omgeving blijven ze eraan vasthouden.

Wanneer je als “ongelovige” voor een geliefde een religie aanneemt dan is dat een recept voor ellende. Het zal je nooit lukken er echt in te gaan geloven, je gaat tegen je eigen natuur.

Je geliefde moet dus maar van je houden zoals je bent. Voor zover ik dat (van dit weblog) heb begrepen is dat bij Peter en Hassnae gelukkig wel het geval.

op 07 08 2012 at 18:46 schreef Brenda van der Veer:

Jawel hoor, You On A Gin, atheïsten zijn ook gelovigen, gedragen zich als gelovigen, en beweren dat zij door wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen dat god niet bestaat.

Het is niet mijn gewoonte om een mij niet welgevallige mening gelul te noemen, dat is zo hysterisch, maar niemand kan bewijzen dat god wel of niet bestaat. Maar je mag mij altijd vertellen hoe je dat wel kan. Geef het een schot!

op 07 08 2012 at 19:06 schreef Sasha Berkman:

Pottenreligie, dat lijkt mij wel wat.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3297158/2012/08/06/Pottentheologie-als-wapen-tegen-horrorteksten.dhtml

op 07 08 2012 at 19:21 schreef Sabian:

Ik ben toch echt benieuwd wat de islam als geheel, of de moslims als groep voor de mensheid in positieve zin heeft opgeleverd, de afgelopen 400 jaar. [expres 400 jaar anders komt dat gedoe over wiskunde en mechanica van middeleeuwen weer op tafel] Ik kan zelf werkelijk helemaal niets verzinnen, maar ik zal ongetwijfeld van alles over het hoofd zien. Van het christendom zou je bijv het Rode Kruis kunnen verzinnen, de Hindu’s hebben Ghandi voortgebracht, het humanisme heeft veel goeds gebracht waaronder het gedachtengoed van Erasmus. Dit wordt natuurlijk weer een wedstrijdje ‘verpissen’ tussen religies maar dat is niet mijn bedoeling. Ik kan oprecht geen enkele positieve invloed van de islam vinden op ons huidige leven. Ik zeg niet dat die er niet is, ik zeg dat ik niets kan verzinnen.

op 07 08 2012 at 19:23 schreef Toeval:

Inderdaad! Ik had ook niet verwacht dat mijn reactie geplaatst zou worden, we zijn het gewend. Thanks!

De meningen verschillen de 1 roept waar was God toen al die vreselijke dingen gebeurden. De ander vraagt zich af waarom de moslims soms/vaak hun geloof niet op de juiste manier belijden/verstaan of andersom de Islam is in zijn/haar ogen streng of zelfs onrechtvaardig etc.
Ik stel voor; wie lezen en schrijven kan, kan met een zuivere/nuchtere intentie de Islam bestuderen. Met overtuiging & voldoende kennis is de gene ook instaat de menigte te leiden.

Voorbeeld: een bekend internationaal bedrijf dat handel drijft in graan van levensbelang wereldwijd en jij bent overtuigd van haar succes. Doch, gaan er intern dingen mis! 2 mogelijkheden; je kan als demonstrant voor de poort staan wachten en mensen met eieren bekogelen (doen we al 10 jaar) of plaats nemen in de organisatie en onderbouwend met kennis orde op zaken stellen.

Gevraagd is dan; het geloven in de eenheid van God (ene/enige) 2-in zijn Engelen 3-in zijn boeken(Rollen van Abraham,Thora,Psalmen,Evangelie en de Koran) 4-in zijn profeten en boodschappers 5- de wederopstanding en de laatste dag 6- Voorbeschikking Gods.

op 07 08 2012 at 19:23 schreef You On A Gin:

@ Brenda van der Veer

Nou, nee. Je scheert atheisten over één kam zoals de zogeheten haatheïsten dat leuk vinden m.b.t. gelovigen. Misschien dat je op die laatsten doelt met “gedragen zich als gelovigen”? Want ze hebben gebouwen waar ze wekelijks in samenkomen om liedjes te zingen en uit Dawkins te lezen? Sturen hun kinderen naar speciale scholen? En daardoor is elke atheïst een gelovige, ook al geloven ze niet? En hoe krijg je zo’n denkwijze precies voor elkaar in je koppie?

Ook weer typisch dat je er vanuit gaat dat ik “ook wel weer een atheïst zal zijn” alleen omdat ik tegen je inga. Welnu, ik ben zelf religieus maar toevallig ook licht allergisch voor daverende onzin.

Het is onoprechte, misleidende drogargumentatie die inmiddels tot gapens toe herhaald en even zo vaak snoeihard weerlegd is. Het enige wat je ermee bereikt is dat je andere mensen, die soms per ongeluk wél logisch kunnen nadenken, verveelt en irriteert.

Dat soort praat hoort thuis op wazige Amerikaanse rechtsgristelijke sites, tussen de artikels over hoe Sesamstraat onze jeugd gay maakt en waarom Barack Obama een onechte bastaardzoon is van Hillary Clinton en Satan. Over hysterie gesproken.

op 07 08 2012 at 19:26 schreef Olav:

Brenda: “atheïsten […] beweren dat zij door wetenschappelijk onderzoek kunnen bewijzen dat god niet bestaat.

Ik heb dat geen atheïst ooit horen beweren.

Nog maar een keer: het is aan theïsten om te bewijzen dat hun “god” (wat ze daar verder ook onder verstaan) bestaat. Bij gebrek aan dergelijk bewijs is atheïsme gewoon de nulhypothese.

op 07 08 2012 at 19:26 schreef MNb:

@Maarten: “Als ik Ruqayya zo lees, dan denk ik toch dat het aan de Islam ligt”
Ja, mijn hond is wit dus alle honden zijn wit.
Twee overhaaste generalisaties.

@Rach: dan is jouw allah niet almachtig. Of ben jij er zo één die allahu akbar/prijs de here roept als er iets goeds gebeurt maar je medemensen de schuld geeft als het fout loopt?

@Brenda: je kan maar beter drammerig doen met een natuurkundeboek in de hand. Dat heeft je internet gebracht en gisteren nog dat Curiousgeval op Mars. Daar heeft religie nou eens helemaal niets mee van doen gehad. De here hoeft niet geprezen te worden en allah was klein.

@HB: als atheïsme je van het is, waarom misdraagt een deel van de atheïsten zich dan? Zoals Olav, die in het hoofd van sommige geloven kan kijken en diep van binnen een conflict in hun eigen denken waarneemt, ook al menen zij zelf van niet?

op 07 08 2012 at 19:38 schreef Vrouw:

HUH? Hans Berensteijn wat is dat voor een domme opmerking ”als de islam inspireert tot het goede, waarom misdraagt een deel van de moslims zich dan toch?” Omdat het naast moslims ook mensen zijn, mensen die niet altijd even standvastig zijn. Omdat mensen het moeilijk vinden om zich aan alle regels (welke regels en door wie opgelegd dan ook) te houden. Je zegt zelf het inspireert tot het goede, dus goede moslims proberen ook het goede doen. Dit betekent niet dat ze dan altijd goed bezig zijn. Daarnaast zijn moslims ook mensen, en mensen hebben verschillende eigenschappen en karakters. Sommige mensen zijn slecht en/of agressiever dan andere. Het zijn gewoon mensen, net als jij en jouw overspelige buurvrouw.

Alle soorten mensen, of dit nou moslims, christeren, joden of atheisten zijn. We hebben allemaal iets wat ons inspireert om het goede te doen, alleen lukt dit niet altijd. Dat het niet altijd lukt, heeft niks te maken met het wel of niet navolgen van een religie.

Hou toch op met al die domme commentaar.

En waarom moeten wij het interessant vinden wat de redenen zijn dat Peter Breedveld niet voor zijn vriendin moslim is geworden. Who cares?

op 07 08 2012 at 19:38 schreef Sabian:

@Brenda,

Als tuinieren een hobby is, is niet-tuinieren niet ook een hobby.

Dat is omgekeerd evenredig jouw stelling namelijk. Iemand beweert iets wat hij niet kan bewijzen en noemt vervolgens iedereen die zich niet door fantasie laat overtuigen een ‘ongelovige’. Alsof het een ACTIVITEIT is om niet te geloven. Het woord is al gevallen maar cognitieve dissonantie is een vereiste vaardigheid om te kunnen volharden in een geloof. Cognitieve dissonantie is het vermogen om logischerwijs in tegenspraak zijnde fenomenen ‘recht te kletsen’ om het geheel [de religie] te blijven verklaren. Intelligent design is daar een voorbeeld van, of denken dat god Arabisch spreekt maar toch alwetend etc is.

op 07 08 2012 at 19:42 schreef Brenda van der Veer:

Ook weer typisch dat je er vanuit gaat dat ik “ook wel weer een atheïst zal zijn” alleen omdat ik tegen je inga.

Hoe weet jij, You On A Gin, dat ik denk dat jij een atheïst bent? Jij gelooft dat ik dat denk. Maar je kunt dat niet weten omdat ik dat niet heb beweerd. Oh wacht, ik schreef hierboven dat jij mag aantonen hoe je kunt bewijzen dat god wel of niet bestaat. Maar dat betekent niet dat ik denk dat jij een atheïst bent.

En daar gaat het mij om, het verschil tussen weten en geloven. Is dat logisch genoeg voor je?

op 07 08 2012 at 20:06 schreef You On A Gin:

@ Brenda van der Veer

Waarom ik dat zou moeten kunnen bewijzen was mij in de eerste plaats al een raadsel, want of (een) God wel of niet bestaat was de kwestie niet. Maar inderdaad, dat is waarom ik dat dacht, want ook die retoriek ben ik al ontzettend vaak tegengekomen.

Kijk, het is misschien niet zo netjes om het woord “gelul” te gebruiken, maar (al dan niet vrijwillige) denkfouten, zoals daar zijn, “Eeeuhhh… als alle leven uit de Oerknal komt, waarom zie ik dan niet overal ontploffinguuuh?” of “Eeeuuuhhh… als we van apen afstammen, waarom zijn er dan nog steeds aapuuuh?” of “Hitler was ook een ahtiest. Dusssss. Lekker puh, huhuhuhahahargh!!!11” komen me onderhand niet alleen de neus, maar alle openingen die mijn lichaam rijk is uit. Vandaar.
Dat zie ik als uit de States geïmporteerde moedwillige achterlijkheid, die we niet moeten willen met z’n allen.

Overigens, voor mij is ‘geloven’ ergens tussen ‘zeker weten’ en ‘hopen’ in.

op 07 08 2012 at 20:15 schreef Sofia van der Linde:

“en daarbij vergeleken is het moeten missen van je voorhuid natuurlijk maar een kleinigheidje.”
Dat is heel lief van je, Peter, maar ik heb mij twijfels of je weet hoe ingrijpend een besnijdenis ook bij mannen is.

Er zitten duizenden zenuwuiteinden in de voorhuid. Snijd dat weg en je verliest heel veel gevoel. Daarnaast droogt zonder dit beschermhoesje de eikel uit en stompt deze vervolgens af.

Ik blijf het een stukje raar seksisme vinden, dat mensen zo makkelijke denken over het hakken in mannelijke geslachtsdelen. Er wordt lacherig over gedaan ook als het om minderjarige zelfs pasgeboren kinderen gaat. Waarom eigenlijk? We trekken toch ook zomaar iemands teennagel uit?

Dat voorhuidamputatie minder desastreus is dan veel vormen van besnijdenis bij vrouwen, maakt het nog niet onschuldig.

Het maakt mij niet uit hoeveel ik van iemand zou houden. Ik zou nooit of te nimmer mijn klithoedje (vrouwelijke voorhuid) laten verwijderen of mijn schaamlippen laten inkorten of anderzijds de boel laten verbouwen zonder acute medische noodzaak.

op 07 08 2012 at 20:18 schreef Vrouw:

De Ramadan en de islam heeft voor columnisten voor veel werk gezorgd. Moslims willen gewoon moslim zijn en hun dagelijks leven leiden, ze willen gewoon kunnen vasten zonder domme vragen als ‘mag je je speeksel wel inslikken’ en ‘mag je echt geen water drinken’. Wij vasten en we vragen helemaal niets aan niet- vastenden. Het is ook niet nodig om uit te leggen waarom je wel of niet moslim zou willen worden. Al helemaal als het je erom gaat om anderen belachelijk te maken. Er zijn genoeg islamitische/marokkaanse vrouwen die getrouwd zijn met een Nederlander, waar verder helemaal niets aan de hand is. Peter, je maakt er zelf een punt van.

op 07 08 2012 at 20:29 schreef vetkleppert:

Het blijft me verbijsteren hoeveel hersencapaciteit er wordt verbrand aan islam. Door de gelovigen, door de islamofoben, door de islamofielen, door iedereen, lijkt het wel.
Wat zou je met al die energie veel moois kunnen maken.

op 07 08 2012 at 20:36 schreef Vrouw:

Vetkleppert: Dat is exact wat ik wil zeggen. Thank u.

op 07 08 2012 at 20:41 schreef Brenda van der Veer:

Beste Sabian, ik ken een atheïst die een onderscheid maakt tussen ongelovigen en atheïsten. Ongelovigen zijn volgens hem niet geïnteresseerd in de vraag of god wel of niet bestaat terwijl atheïsten zich daar wel mee bezig houden. Hij was wel degelijk in de weer met zijn atheïsme, het was Richard Dawkins voor en Richard Dawkins na. Atheïsten zijn geen passieve ongelovigen, net als deïsten en theïsten, bijvoorbeeld, gebruiken zij argumenten en stellingen om hun geloof te onderbouwen.

Ah, MNb, wellicht heb je gelijk wat dat natuurkundeboek betreft, maar het lijkt er wel op dat je dezelfde denkfout maakt als mijn vader die in de wetenschap het bewijs van zijn atheïsme ziet. Maar misschien bedoel je dat helemaal niet. Dan heb ik niks gezegd.

Genoeg gereageerd voor vandaag. Philip K. Dick ligt op mij te wachten. Tot de volgende keer.

op 07 08 2012 at 20:41 schreef You On A Gin:

@ Vrouw

domme vragen als ‘mag je je speeksel wel inslikken’

Hahahaha… daar zou ik inderdaad ook horendol van worden. :D

@ vetkleppert

Vind jij dan ook niet dat er in de politieke arena, in de media en op blogs veel te veel over gezeurd wordt? Ik eigenlijk wel. Mensen maken zich zo druk. Reële problemen willen benoemen is één ding, maar sommige mensen schieten een beetje door naar mijn mening.

op 07 08 2012 at 21:26 schreef vetkleppert:

Gin, over hinderlijk gedrag kan je mopperen, vind ik. Maar die hele islam interesseert me niet. Niet an sich, niet als verklaring en niet als excuus.

op 07 08 2012 at 21:30 schreef Toeval:

De VS en Europa hebben al miljarden aan belastinggeld uitgegeven in oorlogen om de Islam monddood te maken van de aardbodem te vegen. Nog steeds zijn ze bezig zelfs onder een economische crisis. Toch, is de Islam nog in volle bloei, hoe meer onderdrukking des te meer Islam. Zo is het over de geschiedenis ook geweest.

op 07 08 2012 at 21:50 schreef Sasha Berkman:

“Ik ben toch echt benieuwd wat de islam als geheel, of de moslims als groep voor de mensheid in positieve zin heeft opgeleverd, de afgelopen 400 jaar”

Ow ja joh?
Ten opzichte van wat?

btw, mooi!
http://www.youtube.com/watch?v=AEOx3QyjxIs

op 07 08 2012 at 22:11 schreef Sabian:

@ Sasha,

eeeh….hmmmm….de islam is een religie….waar zou je dat dan mee moeten vergelijken….hmmmm….oja! De spoorwegen!!111!!

op 07 08 2012 at 22:46 schreef You On A Gin:

@ Brenda van der Veer
Cool. Do Androids Dream of Electric Sheep of Valis, toevallig?

@ vetkleppert
Het interesseert mij wel, van jongs af aan al, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik het elke dag ongevraagd in m’n smoel gesmeerd wens te krijgen. Geldt evenzo goed voor christen of scientologie’tjes (?). Meld ik maar even erbij, anders ben ik weer een hitleriaanse faxist, en dat is natuurlijk nooit leuk.

@ Toeval
‘Ze’ maken een hoop herrie voor mensen die monddood gemaakt zouden proberen te worden. ;)
Als de ‘westerse wereld’ eens van haar olieverslaving afkomt, dan zouden de betrekkingen misschien weer eens normaal kunnen worden.
http://markwadestone.files.wordpress.com/2009/12/bush-kiss.jpg
Oh ja, die islam is niet “in volle bloei”. Is wensdenken. De fanatiekst groeiende religie in Nederland alleen al, is het boeddhisme. Bovendien, al was jij de enige moslim op Aarde, dan was het toch nog steeds leuk?

@ Sasha
De Maori’s, een nobel krijgervolk, waren zelf ooit veroveraars. Eerst van de oorspronkelijke bewoners van hun habitat, en later de Moriori.
*ding-dong* wakker wollie – de Edele Wilde bestaat niet.

op 07 08 2012 at 22:50 schreef Sasha Berkman:

Sabian: Jij bedoeld het geweldige joods/christelijk EN humanistische gedachtengoed van “je weet wel”?

op 07 08 2012 at 22:51 schreef MNb:

Brenda, ik ben je vader niet. Neem dus niet zomaar aan dat ik denk als hem. Misschien moet je hem er nog eens naar vragen nadat hij geleerd heeft wat de wetenschappelijke betekenis van bewijs is en wat het falsificatieprincipe van Popper inhoudt.
Wetenschap bewijst niets in de zin van 100% absolute zekerheid. Wetenschap heeft niet sluitend bewezen dat jij naar beneden zult vallen als je morgen van het dak af springt. Wetenschap beweert al helemaal niets over de god-vraag, doodgewoon omdat er geen metingen aan verricht kunnen worden. Olav zit er dus ook naast met zijn nul-hypothese. Tav welke god dan ook zijn er geen hypotheses mogelijk, net zo min als tav de kaboutertjes in mijn achtertuin.
Eén reden voor mijn atheïsme kun je hierboven lezen: het probleem van het kwaad. Ik besef dat dat geen doorslaggevend bewijs is. Daarom: reden of argument. Voor mij geldig, maar niet universeel – zoals wetenschap.
De andere reden is de quantummechanica, maar ook dat is wetenschap en dus geen bewijs.

op 08 08 2012 at 00:21 schreef Sasha Berkman:

haha YoaG, thnx for the heads up over nobele wilden

op 08 08 2012 at 00:22 schreef Nadia:

Ik ben al 10 jr tot de islam bekeerd en ervaar het niet zo. Ik verdiep me ook in de hadits die veel uitleggen en dingen voor mij in de islam logisch maken. Het verschilt eigenlijk niet veel vd zen imo

op 08 08 2012 at 00:25 schreef Nadia:

En oja bekerwn tot de islam doe je niet voor je geliefde. Ik kan jouw logica daarom niet serieus nemen.

op 08 08 2012 at 00:47 schreef Sabian:

@Sasha,

Houdeensop met je semi-debiele geglibber. Ik stel een simpele vraag, namelijk wat wij als mensheid eigenlijk zijn opgeschoten met de islam de afgelopen, pak ‘m beet, 400 jaar. Ik ben namelijk een onwetende oliedomme PVV’er en zie door mijn islamofobe blik de rijke zegeningen van de islam waarschijnlijk over het hoofd. Vandaar die simpele vraag.

op 08 08 2012 at 00:48 schreef Bertje:

@ mnb

“Wetenschap beweert al helemaal niets over de god-vraag, doodgewoon omdat er geen metingen aan verricht kunnen worden”

Dwz wetenschap behoord niets te zeggen over de God vraag doet het helaas te regelmatig.
“metingen” ,Imperisch onderzoek reken je dat ook onder meten zo ja dan klopt je stelling niet.

op 08 08 2012 at 05:18 schreef Hennekam:

Mooi persoonlijk epistel. Ik heb het met veel plezier gelezen. Vooral het willen delen van alle amoties met je lief, en dat binnen 2 culturen vond ik oprecht en ontroerend.

op 08 08 2012 at 08:05 schreef abdel:

Peter,

Het is jij die niet gelooft in God, dat is jouw keus. De veratwoordelijkheid daarvoor kun jij niet op moslims afschuiven.

Wat ik wel wil zeggen is dat ik God niet ervaar als een kleinzielig en drammerig.

God is barmhartig en vergevingsgezind. God heeft vele profeten gestuurd om de mensen op het juiste pad te brengen. Dit is zodat mensen niet aan hun lot worden overgelaten maar worden herinnerd aan het doel op aarde. Dat doel is het aanbidden van God uit vrije wil. Voor mensen die zien, die weten dat God bestaat.

De praktijken van mensen ontslaat niemand van de zoektocht naar de waarheid. Jij Peter bent eerlijk in jouw zoektocht en lees de worsteling in jouw verhaal.

Moslims zijn met hun gebreken dat is een feit. Moslims zijn ook maar bezig met hun innerlijke strijd. Het is een zwaar gevecht om het slechte in je te zien en te verslaan. Het goede in je te ontwikkelen. Ieder zit op zijn eigen pad, niet iedereen is even ver of zal het hoogste niveau bereiken. God weet dit en zal je dan ook beoordelen naar dat wat je kan dragen. Het is de intentie die bepaalt wat jouw gedragingen waard zijn. Dat wat in hart verborgen is voor mensen, is open voor God.

op 08 08 2012 at 08:31 schreef abdel:

God is almachtig. God laat de keus aan de mens over omzijn leven in te vullen. God dwingt niemand ergens toe in dit leven. God laat iedereen eten van zijn voorzieningen die wij hebben aangetroffen. God maakt daar geen onderscheid in.

Hoe wij om moeten gaan met deze voorzieningen is de verantwoordelijkheid van de mens. De mens die de capaciteit van de taal heeft gekregen. Het goede doen uit compassie voor je medemens is een goede gedraging waarvoor je op aarde wordt beloond. Doe je dit ook om God te plezieren dan heb je ook een beloning in het hiernamaals.

Dit klinkt veel mensen die worstelen te zoet in hun oren en iriteren zich aan deze woorden. Peter je bent een intellgent persoon, jij kunt spelen met woorden zoals je maar wilt.

God de Barmhartige, de Genadevolle leeft.

op 08 08 2012 at 10:13 schreef Sasha Berkman:

sabian, het heeft geen zin om een PVV-fascist iets uit te leggen. Tunnelvisie weet je wel?

op 08 08 2012 at 11:07 schreef Sabian:

Sasha, het heeft geen nut om met een intellectuele lafaard in discussie te gaan.

op 08 08 2012 at 11:15 schreef ikke:

De islam spreekt mij als religie weinig aan maar ik heb zowel slechte als goede ervaringen met moslims. Ik hoop wel dat de nederlandse moslims steeds meer zullen verwesteren.

op 08 08 2012 at 11:51 schreef Federico:

Geweldige vorm en inhoud, Peter.
Maar zoals gewoonlijk ben ik het hier en daar oneens met je. Zo schrijf je dat je niet bij de club van de islam wil horen. Je hoort toch ergens bij, gewild of ongewild ? Is de druk uit die andere clubjes minder of voelt die aangenamer ? Een naturistenclub verwacht dat jij in je nakie rondhuppelt. Een religieuze club verwacht dat je …doet.
Daarnaast vind ik dat je een belangrijk punt benoemt; wat anderen van je verwachten. Ik ben Latijns Amerikaan en wordt door het gros van de Nederlanders aangezien voor ‘moslim’. Moslims zien ze me aan voor een medeclublid. Ik opereer in een kring van Colombianen, Venezolanen, Argentijnen, Arubanen en Curacaçaoënaars. De meesten van mijn vriendjes, ook ik, zijn de afgelopen weken uitgescholden en zelfs bespuwd. Want aanhangers van de islam hebben een monopolie op een relatief blanke huid, zwarte gezichtsbeharing, zwarte krullen en bruine ogen. Dus Appie, voordat jij, je moeder of je neefjes mij en mijn homies weer onderspugen, vraag aub even “Bende gij ok lid van ons clubke, of nie?”

op 08 08 2012 at 12:08 schreef Peter:

Federico, ik heb uitgelegd waaróm ik niet bij de ‘club’ van de islam wil horen. Bij de club van de naturisten wil ik natuurlijk wel horen, omdat ik liever geen kleren aanheb. Maar als ik niks zou hebben met naaktlopen, zou ik geen lid worden van die club.

Overigens doe ik dat naaktlopen niet graag in clubverband, en ik heb ook al overhoop gelegen met andere naturisten vanwege hun regeltjesfetisjisme en bekrompenheid.

Dat islamofobie en racisme elkaar overlappen, is op deze site al vaak betoogd.

op 08 08 2012 at 12:21 schreef Peter:

Verschillende moslims hierboven stellen dat je “je niet bekeert voor een persoon maar dat je het voor Allah hoort te doen.”

Nou, ik heb dus overwogen om me wél te bekeren voor een persoon, en als Hassnae het van me zou vragen, zou ik het zonder tegen te sputteren doen. Voor haar, niet voor Allah. Omdat ik denk dat je een atheïstische moslim kunt zijn. Of een agnostische.

Moslims zouden de neiging eens moeten onderdrukken om anderen de wet voor te schrijven. De persoon die zich Vrouw noemt, heeft in verschillende reacties benadrukt dat ze het totaal niet interessant vindt waarom ik geen moslim ben, maar intussen neemt ze wel flink wat reactieruimte in beslag met haar gedram. Het lukt haar niet haar ergernis voor zich te houden.

En dat zijn dus van die dingen die bevestigen wat ik in mijn stuk betoog.

op 08 08 2012 at 12:29 schreef Herbert:

Of de drukkende sociale controle rechtstreeks komt door het geloof, betwijfel ik.

Als we de naoorlogse immigratie bekijken dan hebben we het over Zuid Molukkers, Groningers, Drenthen en Friezen naar Amsterdam, Brabanders en Zeeuwen naar Rotterdam, Marokkanen en Turken, dan hebben ze vooral een gezamenlijke achtergrond:
– ze zijn van rurale afkomst
– ze zijn laag opgeleid
– ze hebben een laag inkomen
– ze gaan vooral met de eigen groep om.

Dat laatste komt vooral omdat de overgang van het platteland naar de stad enorm was, ze de stad niet goed begrepen en het daarom bij zichzelf zochten.
Ook zijn ze een stuk conservatiever, op de keuterboerderijen deden ze hetzelfde werk en op dezelfde manier als hun voorouders in de zoveelste graad. Dat maakt bepaald niet innovatief en vooruitstrevend.
Hoe het verder zal gaan zie je bij Molukkers.
Die zaten bij elkaar gehokt, eerst in kampen later in speciaal aangelegde wijken.
De kinderen van de eerste generatie mochten niet met Nederlanders trouwen en ook niet zomaar met een partner van hun keuze. Ook al was je in Assen geboren, de geboorteplaats van je vader telde als woonplaats en je mocht niet trouwen met iemand van je eigen geboorteplaats. Ook de kerk speelde een belangrijke rol in hun leven.
Bij latere generaties zie je steeds meer dat ze niet meer in de Molukse wijken wonen en ook steeds vaker gemengd trouwen.

Grappig om te weten dat het gemeentebestuur van Amsterdam zich zorgen maakten over de Groningers. Ze spraken Gronings onder elkaar en spraken soms amper Nederlands. Ook hier speelde de sociale controle een enorme rol. Want je ging als gereformeerde Groninger niet naar de hervormde Groninger slager in Amsterdam.

op 08 08 2012 at 13:18 schreef abdel:

Peter,

Je bent niet geheel helder. Je hebt allemaal argumenten waarom je geen moslim word. Daar maak je 1 uitzondering op dat is als jouw geliefde dit vraagt want je zal aan het geloof je eigen draai geven.

Als dit mogelijk is dan vervallen toch al jouw eerdere argumenten om geen moslim te worden.

Of zie ik iets over het hoofd?

op 08 08 2012 at 14:54 schreef Olav:

Abdel schrijft: God is almachtig.

Jaja. God is zelfs zó almachtig, je merkt er helemaal niets van.

op 08 08 2012 at 15:49 schreef Peter:

Abdel, de enige reden waarom ik me zou bekeren, is als Hassnae het van me zou vragen. Daarvoor overwoog ik het uit eigen beweging, omdat ik het een mooi idee vind een bepaalde levenshouding, een traditie met mijn geliefde te delen.

Maar door de door mij beschreven houding van veel moslims heb ik daar uiteindelijk van afgezien.

Zolang Hassnae het niet van me vraagt, heb ik dus vooralsnog geen reden om mijn besluit te herzien.

op 08 08 2012 at 16:17 schreef Hans Berenstein:

@Vrouw 07 08 2012 at 19:38
Sympathiek dat je stelt dat gelovigen ook mensen zijn en dus fouten maken. Ik neem aan dat je dan eigenlijk ook vindt dat mensen niet kunnen bepalen welke religie het meest waar is.

op 08 08 2012 at 16:25 schreef Faat:

Ik heb echt in een deuk gelegen om de reacties bij dit artikel. Peter, on behalf of all muslims _ het spijt ons. Het spijt ons dat we mekaar zo in de gaten houden. Het spijt ons dat we vinden dat ook jij moet vasten omdat je vriendin moslim is. Het spijt ons dat we vinden dat elke moslim uitziende individu ook moet meedoen aan de ramadan.
Zo… Voel je je nu een beetje beter?

Even serieus nu: Klopt, wanneer ik Marokkanen/Turken zie die ik ken en ze zie eten tijdens de ramadan, frons ik ook even mijn wenkbrauwen uit verbazing en i guess dat ik dan ook een beetje met stomheid geslagen ben, omdat ze zichzelf moslim noemen en de ramadan 1 van de 5 pilaren is. Ik scheld ze niet uit, zeg ze ook niet dat ze moeten vasten, maar begrijpen doe ik t niet. En verder moeten ze t allemaal lekker zelf weten wat ze doen. Wel/Niet bidden, Wel/Niet vasten. Als Allah ons vrije wil heeft gegeven waarom zou ik me dan druk maken om keuzes van andere mensen?! Beetje overdreven in je artikel. En ik ervaar de gemeenschap helemaal niet zoals jij in je artikel omschrijft.
En Peter, als de familie van Hassnae en Hassnae zelf jou hebben geaccepteerd wat maak je je dan druk over wat andere moslims ervan denke

op 08 08 2012 at 16:35 schreef Hans Berenstein:

@MNb
Atheisten claimen doorgaans niet de enige echte levensovertuiging en te pakken te hebben met een bijpassende set leefregels.

op 08 08 2012 at 16:42 schreef Peter:

wat maak je je dan druk over wat andere moslims ervan denke

Dat vraag ik dus altijd aan moslims: als jij alles goed doet en keurig volgens de regeltjers ramadant en woedoe doet na elk potje neuken en dus fijn naar het paradijs gaat, wat zit je je dan te bemoeien met de gedragingen van andere moslims?

In één stukje toegevn dat jij je ook bemoeit met andere moslims, en tegelijkertijd stellen dat ik overdrijf, ik feliciteer je met zoveel soepelheid van geest.

op 08 08 2012 at 16:56 schreef Faat:

Ik bemoei me toch niet met gedragingen van andere moslims. Dat zeg ik toch in me stukje? Of lees jij iets wat ik niet geschreven heb? Mag ik me als mens of moslim ook al niet verbazen over dingen?

op 08 08 2012 at 17:01 schreef Peter:

Je stelt je erg hypocriet op, Faat. Je blijft volhouden dat je je niet met andere moslims bemoeit, intussen schrijf je:

wanneer ik Marokkanen/Turken zie die ik ken en ze zie eten tijdens de ramadan, frons ik ook even mijn wenkbrauwen uit verbazing en i guess dat ik dan ook een beetje met stomheid geslagen ben, omdat ze zichzelf moslim noemen en de ramadan 1 van de 5 pilaren is.

Wat is precies het verschil tussen jou en de moslims in mijn stuk? Dat je er snel achteraan zegt dat ze het lekker zelf moeten weten?

op 08 08 2012 at 17:09 schreef Faat:

Dus jij stelt wanneer ik zeg dat ik me ergens over verbaas ik me er ook tegen aan bemoei terwijl ik mijn verbazing niet communiceer naar deze mensen en verder ook niets zeg over het wel of niet eten van die persoon??
In mijn woordenboek heet dat geen bemoeien hoor! Dus hoezo hypocriet?
Bovendien vraag ik me oprecht af wat de mening van AL die moslims er voor jou toe doet als de familie en Hassnae (de mensen die er voor jou wel toe moeten doen) er vrede mee hebben? Leef lekker je leven joh.

op 09 08 2012 at 02:57 schreef MNb:

@Bertje 00:48 “Dwz wetenschap behoord niets te zeggen over de God vraag doet het helaas te regelmatig.”
Kom eens met een citaat uit een wetenschappelijke verhandeling, liefst peer-reviewed?
Want als je met citaten van wetenschappers aan komt zetten – die zijn ook mensen met meningen buiten hun wetenschappelijke bevindingen om. En ze hebben het recht op vrije meningsuiting, zelfs als jij dat niet leuk vindt.
Kortom, je zuigt weer eens op je duim.
Je onwetendheid blijkt uit je opmerking over empirie – empirisch onderzoek naar god is per definitie onmogelijk. Maar ik gebruik liever de eenvoudiger termen metingen en waarnemingen. Mijn stelling sluit als een bus.

@Abdel 8:05: “God is barmhartig.” “God is almachtig.”
Kun jij dan even uitleggen hoe dat zit met Joseph en Elizabeth Fritzl? Zie mijn reactie 07 08 2012 at 03:45. Van Ruqayya hebben we sindsdien niets meer gehoord.

@HB 16:35: Eens.

op 09 08 2012 at 09:53 schreef Maarten:

@NMb
“@Maarten: “Als ik Ruqayya zo lees, dan denk ik toch dat het aan de Islam ligt”
Ja, mijn hond is wit dus alle honden zijn wit.
Twee overhaaste generalisaties.”

Daarom zeg ik er bij ‘als ik …’ . Het was bedoeld om te zeggen, dat als ik jou zo hoor…

@brenda
Volgens mij hebben anderen al genoeg over atheïsten gezegd, maar ik kan me geen groepjes atheïsten herinneren die op de winkelstraat staan te zingen dat er geen god bestaat. Hooguit de ludieke acties in Spanje, meen ik me denken. Atheïsten geloven niet, ze doen aan bewijzen. Als ze denken dat iets zo is, maar het tegendeel wordt bewezen in de loop der tijd, dan zullen ze dat accepteren als de nieuwe waarheid. Bij mensen die in een god geloven, doet dat er niet toe. Enkel en alleen wat er in een heel oud boek staat.

op 09 08 2012 at 10:12 schreef Maarten:

Ja Peter, jij fronst je wenkbrauwen toch ook wel eens?

@Faat
Ik heb gelezen dat er in Pakistan nu zelfs de politie controleert of de mensen zich wel aan Ramadan houden. Dit zal niet anders zijn in Iran.

op 09 08 2012 at 10:44 schreef Anoniem:

@Maarten Gelukkig wonen we in Nederland :-). Doorgeschoten politieke “Islam”. Te belachelijk voor woorden als dat daadwerkelijk daar gebeurd.

op 09 08 2012 at 10:47 schreef Faat:

@Maarten Gelukkig wonen we in Nederland! :-)
Doorgeslagen politieke “Islam”. Te belachelijk voor woorden als dat daadwerkelijk daar gebeurd.

op 09 08 2012 at 10:56 schreef Peter:

Maarten, nogmaals, wat Faat doet is niet gewoon haar wenkbrauwen fronsen. Ze velt haar oordeel en levert haar bijdrage aan precies die sociale verstikkendheid die de moslimgemeenschap, in mijn ervaring vooral de Marokkaanse moslimgemeenschap, zo kenmerkt, en die voor mij een afknapper is.

Deze hypocrisie is trouwens kenmerkend voor gelovigen. “Ik doe toch niks? Ik zeg alleen maar wat!” Intussen worden mensen sociaal geïsoleerd door het geroddel en de morele oordeeltjes. Walgelijk.

Atheïsten hebben overigens dezelfde neigingen. Als ik iets over Jezus twitter, duiken er steevast een paar atheïsten in mijn nek om te zeiken over ‘sprookjesboeken’ en dat Jezus niet bestaat.

op 09 08 2012 at 11:51 schreef Maarten:

Ja, dat begrijp ik wel. Veel mensen hebben die neiging, al gaat het om religie of om hobbies. Hele blogs worden ermee gevuld.
Wat mij interesseert is waarom het bij de ene groepering, religie nu opdringeriger is dan bij de ander. Zoals jij nu meemaakt de Marokkaanse. Als ik rondkijk, en dit is dus totaal niet empirisch of wetenschappelijk onderbouwd, dan lijkt het me dat vooral de Marokkaanse jongeren geen gelovige Moslims zijn, maar wel onder sociale druk aan dingen als ramadan mee doen. En tja, als jij aan dingen van je religie niet mag, wil je eigenlijk liever niet dat anderen dat ook niet mogen. Want anders is dat toch een beetje valsspelen?

op 09 08 2012 at 13:58 schreef MNb:

Helaas, PB, ik zou je graag tegenspreken, maar weet van nog slechts een paar weken geleden dat Amerikaanse atheïsten een gezellig burgeroorlogje op internet hebben uitgevochten.
Om te bewijzen dat ik er één van ben: Jezus bestaat inderdaad niet. Hij is al zowat 2000 jaar dood.

op 09 08 2012 at 14:21 schreef Faat:

Peter, hoe weet jij nou in godsnaam dat ik er ook een oordeel aan vel. Je wilt hier klaarblijkelijk je gelijk halen. Weet je wat: ik ben de boeman. Geloof lekker wat je geloven wilt. En als je je zo irriteert: suck it!

op 09 08 2012 at 15:51 schreef rach:

Can’t we agree 2 disagree? Ik vind dit, jij vindt dat, zij vindt zus, en hij vindt zo.

Thats life. Accept it!

op 09 08 2012 at 16:01 schreef abdel:

MNb,

God heeft het gedrag van mensen vrijgelaten binnen de beperkingen van het menselijk bestaan. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun gedrag, die verantwoordelijkheid kun je niet overdragen. Mensen zijn verantwoordelijk voor andere mensen. De boodschap is gezonden mensen kunnen daar hin voordeel mee doen. Wijk je af van het pad van God dan verlaat je het pad van rechtvaardigheid en barmhartigheid. Dit geld voor elk mens.

God heeft het leven een test gemaakt waarin de godvruchtigen het meest geliefd zijn bij God. Kennis, macht, rijkdom, intellect, ras, zijn allemaal irrelevant in het leiden van een geslaagd leven. Hoe meer kennis, macht enzovoorts hoe zwaarder je beoordeelt zal worden over de manier waarop je dat hebt ingezet.

Fritzl heeft afschuwelijke daden vericht waar hij in het hiernamaals zich over zal moeten verantwoorden. Behalve in het geval hij word vergeven door zijn dochter,iets dat je bijna onmogelijk kunt verwachten van haar.

Ik heb verder geen antwoorden voor je MNb, ik weet wel wat goed is voor mij. Dat goeds wens ik ook jou toe maar dat zul jij ook wel denken.

op 09 08 2012 at 16:29 schreef Toeval:

Dit doet me te denken aan een verhaal van een man die boos was op God. Hij besloot daarna hoog op een berg te klimmen en God met een Pijl en Boog te schieten. Tegen wie worstel je? Ik dacht dat ongelovigen dit leven als genot beschouwen een groot feest dus geen tijd voor irritaties etc.!

Wat gaat een Atheist/ongeloof roepen als hij op een zinkend schip zit en bijna verdrinkt,, wat hoor je dan OOO GOD PLSSS one CHANCE zodra hij aan land komt dan is het weer de oude.

Mocht ik een persoon 500 jaar geleden gaan uitleggen dat ons lichaam bacteriën bevat en dat het soms schadelijk kan zijn en niet met het blote oog is te zien, dan lachen ze me uit. Zo zit het ook met God als je hem niet kunt zien betekend niet dat hij niet bestaat.

Er zijn voldoende boodschappers, boeken en bewijzen verstuurd om de mens zelf aan het denken te brengen. Kijkt om u heen ziet u gebreken behalve menselijke gebreken.

Een mooi verhaal over blindheid;
https://www.youtube.com/watch?v=GDFlsgIeMpc

op 09 08 2012 at 16:53 schreef Hans Berenstein:

@Abdel
Weet je wat me eigenlijk wel opvalt, als ik jouw comments snel lees.. We denken ongeveer hetzelfde over wat een goed leven leiden is, en dat je onderweg innerlijke worstelingen tegen komt.. Alleen jij denkt vanuit een godsbeeld en ik vanuit een nauwelijks te bevatten heelal. Jij gelooft dat een centrale kracht aan stuurt en ik denk dat we dat gewoon niet kunnen weten. Ik waardeer je geloof in wat jij het goede vindt. Als iedereen probeert goed te leven (zonder hard te oordelen) hebben we een leuke(re) wereld.

op 09 08 2012 at 19:13 schreef MNb:

@Abdel: “ik heb verder geen antwoorden voor je.”
Ah, als iedereen zo eerlijk was.
Geeft niet, Abdel, ik heb ook niet overal een antwoord op. De kunst is om dat toe te geven. Dat doe ik bij deze.

@Toeval: je schrijft onzin. Dat van die atheïst zuig je uit je duim. Je weet het verschil niet tussen een waarneembare bacterie en een niet-waarneembare god. Atheïsten irriteren zich aan wat zij als misstanden beschouwen. Ik kijk om me heen en ik zie talloze gebreken behalve de menselijke. Ooit de familie leeuw genoeglijk aan de buik van een nog levende antilope zien peuzelen? Ooit de gevolgen van een natuurramp aanschouwd? Die boodschap om de mens zelf aan het denken te brengen tot jou nog niet helemaal doorgedrongen.

@HB: “We denken ongeveer hetzelfde over wat een goed leven leiden is”
Ja. Eén van de aantrekkelijke kanten van de islam is: geen erfzonde en de opdracht je fouten tijdens je leven goed te maken. Op het laatste moment je zonden belijden en berouw hebben is onvoldoende.

op 10 08 2012 at 01:38 schreef You On A Gin:

“Ik dacht dat ongelovigen dit leven als genot beschouwen een groot feest dus geen tijd voor irritaties etc.!”

En waarom dacht jij dat? Is namelijk een opmerkelijke gevolgtrekking.

op 10 08 2012 at 02:38 schreef Toeval:

@MNb, talloze gebreken behalve de menselijke?? De mens heeft namelijk degelijk gebreken en tekortkomingen heeft ooit een schone aarde gehad, een tijdelijk verblijf maar begon het zelf te vervuilen/vernietigen natuur, dier en mens zijn slachtoffers, we doen het zelf. Wat betreft de leeuw en de antiloop ik lust ook wel een gebraden stuk Gazelle.

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful.

Corruption has appeared throughout the land and sea by [reason of] what the hands of people have earned so He may let them taste part of [the consequence of] what they have done that perhaps they will return [to righteousness]. (Al-quran 30.41)

1 The Most Merciful
2 Taught the Qur’an,
3 Created man,
4 [And] taught him eloquence.
5 The sun and the moon [move] by precise calculation,
6 And the stars and trees prostrate.
7 And the heaven He raised and imposed the balance
8 That you not transgress within the balance.
9 And establish weight in justice and do not make deficient the balance.
10 And the earth He laid [out] for the creatures.
11 Therein is fruit and palm trees having sheaths [of dates]
12 And grain having husks and scented plants.
13 So which of the favors of your Lord would you

op 10 08 2012 at 11:52 schreef MNb:

@Toeval: je begrijpt me verkeerd. Natuurlijk heeft de mens vele gebreken. Maar lang niet alle gebreken in het leven en op Aarde zijn aan de mens toe te schrijven. Je schreef:

“Kijkt om u heen ziet u gebreken behalve menselijke gebreken.”
Ja. Uit die stomme grap over gazellebout blijkt dat je zoiets inderdaad nog nooit gezien hebt. Wil je het liever niet weten? Jouw barmhartige en almachtige allah heeft geen erbarmen met die gazelle of hij heeft de macht niet er iets aan te doen.

op 10 08 2012 at 19:07 schreef Toeval:

@MNb: Zo kunnen we nog wel een paar uurtjes doorgaan; dan zou iedereen op aarde vegetarisch zijn. Maar waarom is Allah dan niet barmhartig met de bomen en planten? En als wij op een mier stappen, waarom is Allah dan niet barmhartig voor de mier? Zo is de natuur nu eenmaal; leven en overleven.

Als jij, het heden of de overige schepsels een betere wereld kan scheppen ga je gang.

op 11 08 2012 at 00:42 schreef MNb:

Ik kan dat niet, Toeval. Maar ik claim dan ook niet Barmhartig (met hoofdletter) en Almachtig (ook met hoofdletter) te zijn. Soms ben ik het eerste zonder hoofdletter.
Inderdaad, zo is de natuur. Zonder jouw allah. Díé had wel een betere wereld kunnen scheppen. Sterker nog, volgens de islam hééft hij een betere wereld geschapen. Die wereld heet hemel. Alwetend als hij is had hij de ware gelovigen (want die kent hij natuurlijk) de moeite genaamd leven op Aarde wel kunnen besparen. Natuurlijk was ík niet in aanmerking gekomen, ongelovig als ik ben. Maar ach, ik wel best mijn bestaan opofferen om jou en je brave medegelovigen de martelgang tussen geboorte en overlijden te besparen.
Met ingang van nu.
Ik houd me adem er niet voor in.

op 11 08 2012 at 12:20 schreef ikke:

“Nou, ik heb dus overwogen om me wél te bekeren voor een persoon, en als Hassnae het van me zou vragen, zou ik het zonder tegen te sputteren doen. Voor haar, niet voor Allah.”

Maar waarom zou ze dat van je vragen? Jij vraagt toch neem ik aan ook niet van haar dat ze van haar geloof afvalt?

op 11 08 2012 at 23:27 schreef yezkilim:

@Peter
Je hebt lang genoeg je stinkende best gedaan, je mag nu best wel eens wat nuchterder worden! Goed zo!
@Babs
Hoezo gezonde nakomelingen? Wat dacht je van de trieste gevolgen van (vaak zelfs herhaaldelijke) inteelt (neefnicht-huwelijken), gebruikelijk in diverse kleine streng-christelijke en joodse gemeenschappen en bij moslims (bijv. omdat de ouders dit willen)?

op 12 08 2012 at 11:55 schreef Peter:

Peter, hoe weet jij nou in godsnaam dat ik er ook een oordeel aan vel.

O, mán! Nou, Faat, dfat weet ik omdat je dit schreef:

dat ik dan ook een beetje met stomheid geslagen ben, omdat ze zichzelf moslim noemen en de ramadan 1 van de 5 pilaren is.

Dat is een oordeel, no two ways about it.

op 12 08 2012 at 18:20 schreef Vrouw:

@Peter waarom heb jij ooit overwogen om je onderdanig op te stellen en moslim te worden voor Hassnae eigenlijk?

Ik vind het helemaal niet erg of raar dat Hassnae en moslim is en een relatie met jou heeft. Laat dat duidelijk zijn. Het gaat er mij meer om dat het bovenstaande een bevooroordeeld en generaliserend stuk is. Waarom is het nodig om te vertellen waarom je geen moslim bent geworden? Waarom ligt jouw keuze aan anderen…en ligt het niet aan het feit dat je gewoon niet gelooft in de islam? Ik snap dat echt niet. Nu heb je eerder op mij gereageerd dat je het raar vind dat ik wel reacties plaats maar het stuk oninteressant vind. Ik lees vaker jouw blogs en dus is het niet zo gek dat ik bovenstaande blog ook lees. Mijn eerste reactie was dan ook ”why?” en ”what the fuck!”

Mijn volgende vraag is wat wil je hiermee bereiken?

op 12 08 2012 at 18:32 schreef Peter:

Vrouw In mijn stuk leg ik precies uit waarom ik heb overwogen moslim te worden. Jouw eerste vraag is dus al beantwoord.

Wat ik hoopte te bereiken, is discussie onder moslims. Dat ze zeggen: “Verdomd, misschien heeft-ie wel een punt. Misschien moeten we ons minder met een ander bemoeien en meer met onszelf. Misschien gaat het ons inderdaad geen fuck aan hoe een andere moslim invulling aan zijn geloof geeft.”

Maar na de reacties van moslims hierboven en op Twitter zie ik in hoe ijdel die hoop is.

op 12 08 2012 at 18:50 schreef Vrouw:

Dat soort gedrag komt in alle religies, culturen en maatschappijen voor. Er zijn altijd mensen die het nodig vinden om op andere te letten en te beoordelen of ze wel of niet de goede dingen doen. Je wilt dat er onder moslims hier over gepraat/gediscussieerd wordt. Dat gebeurd al heel lang, hoeveel moslims zijn er die ziek worden van al die oordelen van andere moslims. Dit is ook binnen de Marokkaanse gemeenschap een feit. Er zijn genoeg Marokkaanse moslims en andere moslims die openlijk de discussie durven aan te gaan en durven te staan voor de manier waarop zij leven. Ja, ze krijgen kritiek..maar ja dat kun je ook niet voorkomen. Dit heb je ook veel binnen oer- hollandse gemeenschappen. We vinden het allemaal vervelend, maar je kunt er niets aan doen. Het is aan jou (en Hassnae) om er mee te leren leven en hopen dat bekrompen mensen ooit het licht zullen zien.

Ik heb er zelf ook veel last van gehad, maar ik besef dat als ik wil leven zoals ik dat zelf wil ik vooroordelen van zowel moslims als niet- moslims moet negeren..er zijn namelijk veel grotere problemen die mijn aandacht verdienen.

Ik vind het jammer dat je doet alsof dit soort gedrag typisch moslim is.

op 12 08 2012 at 18:57 schreef Peter:

Dat bepaalde dingen ook in andere gemeenschappen voorkomen, is een dooddoener. We hebben het over moslims en ik heb overwogen moslim te worden, geen Rooms-katholiek of Vrijmetselaar.

Misschien wordt er onder moslims gepraat over die verstikkende sociale controle, maar er verandert overduidelijk geen moer. Nu het weer Ramadan is zie ik de aanranding van een vrouw gebagatelliseerd worden omdat ze zich niet aan de Ramadan-code hield, ik hoor van mensen dat ze zich moeten verantwoorden tegenover andere moslims, en ook Hassnae moet zich regelmatig de islamitische farizeeërs van het lijf houden.

Dat gebeurt nu en hier, in Nederland, dat vind ik belangrijk en daar heb ik een mening over. Als jij belangrijkere dingen hebt om je druk over te maken, ga je gang. Ik zal niet op jouw blog komen zeuren dat er belangrijkere dingen zijn en dat ik het allemaal zo oninteressant vind.

op 12 08 2012 at 19:11 schreef Vrouw:

Ik weet dat je weet dat het ook in andere gemeenschappen voorkomt. De reden dat ik het benadruk is omdat jij in je blog zegt dat het typisch moslim gedrag is.

Je gaat mij nu niet vertellen dat de sociale controle binnen de islamitische gemeenschappen in Nederland net zo sterk is als vroeger. Het is echt wel minder geworden, alleen vroeger viel het niet zo op en leek alsof het probleem niet bestond. Er waren vrouwen die niet eens uit het raam mochten kijken of de overbuurman was hier over aan het roddelen in de moskee. Meisjes werden geslagen omdat ze na schooltijd niet meteen naar huis zijn gegaan. Er waren ook meisjes met broers die geen kant op durfden. Ik wil niet zeggen dat dit nu niet meer bestaat in Nederland, maar er is zeker wel vooruitgang! Het komt veel minder voor dat Marokkanen en/of moslims iets niet durven te doen omdat anders de buurman gaat roddelen. Of dat een broer zijn zusje opwacht op school..of dat een neef de toestemming krijgt om zijn nichtje in de gaten te houden. En natuurlijk heb je weer enorme trieste gevallen zoals het bagatelliseren van de aanranding van een vrouw. Maar dat is nogmaals niet typisch moslim- gedrag. Ik wil eigenlijk veel meer schrijven

op 12 08 2012 at 19:30 schreef Peter:

De reden dat ik het benadruk is omdat jij in je blog zegt dat het typisch moslim gedrag is.

Nee dat zeg ik niet. Je had toch wat secuurder moeten lezen. Ik zeg dat moslims grossieren in het sterkste kuddegedrag dat ik ooit heb meegemaakt, en dat is waar. Ik kom uit de Bible-belt, ik heb verkering gehad met gereformeerde meisjes, maar zo erg als ik het nu zie bij de moslims, heb ik het nooit meegemaakt.

Misschien is het waar wat je zegt en is de situatie beter dan vroeger, maar er komen toch nog ongevraagd moslims naar me toe om me te vertellen dat mijn vriendin geen echte of geen goede moslim is. En dat is echt van de ratten besnuffeld.

op 13 08 2012 at 09:05 schreef Vasilis:

Peter, ik begrijp je frustratie met de sociale controle onder de moslims maar al te goed en heb het aan den lijve ervaren. Ikzelf ben een hoog opgeleide autochtoon en kwam via mijn werk in aanraking met de Islam door een Marokkaanse collega met wie ik vriendschappelijke banden onderhoud. Door de vele gesprekken met hem leerde ik meer en meer over de Islam en mijn interesse werd nog meer versterkt toen ik mijn vrouw leerde kennen. Zij is een Syrische uit Damascus die al 16 jaar in Nederland woont. Vanaf het moment dat ik met haar om ga heb ik de gevolgen van de verstikkende sociale controle onder moslims mogen ervaren. Toen wij nog niet waren getrouwd ontving haar oude moeder in Damascus regelmatig anonieme telefoontjes over het gedrag van haar dochter. En toen ik eens boodschappen deed voor mijn ouders en tijdens ramadan met een kratje bier over de parkeerplaats bij een winkelcentrum liep werd dit ook direct doorgebeld. Walgelijk en wat werd ik daar woest van! En dan de Marokkaanse buurvrouw van mijn vrouw: haar thuiswonende dochter heeft een relatie met een van de grootste drugsdealers van onze stad en haar thuiswonende zoon rijdt dagelijks in een van de peperdure auto’s van diezediezelfde drugsdealer. En als mijn vrouw dan een klein stenen beeldje haar tuin heeft staan dan is dat ‘haram’ want afgoderij… Zo kan ik nog vele regels doorgaan. Mijn vrouw heeft mij telkens op het hart gedrukt het verschil te erkennen tussen de Islam en cultuur en ik maak mij al lang niet meer zo druk om de hypocrisie die vele moslims ten toon spreiden. Wat hier natuurlijk bij helpt is het feit dat zowel mijn schoonmoeder als mijn vrouw, hoewel beiden hadji, vrij liberaal zijn in hun belevingswereld. Ik denk dat ook een stuk opleiding hierin een rol speelt. Mijn vrouw is net als haar broers en zussen (overigens allen getrouwd met Nederlanders) universitair geschoold en kijken hierdoor met een meer wereldse blik om zich heen.
Ja, ik heb mij wel bekeerd tot de Islam. Niet voor mijn vrouw, de interesse was er al eerder. Voor mij voelt de Islam als een warme deken, zonder dogmatisch en streng in de leer te zijn. Ik eet dan wel geen varkensvlees meer, maar drink nog gewoon mijn biertje. En voor vele moslims zal ik dan geen echte moslim zijn en zullen ze mij veroordelen. So be it. Mijn geloof is tussen mij en Allah (swt) en aan hen die menen mij te moeten veroordelen heb ik geen boods

op 13 08 2012 at 23:01 schreef Vrouw:

@vasilis mooi dat je kiest voor een religie vanwege de inhoud en je je niet laat afschrikken door het gedrag van de aanhangers. Zowel je vrouw als je schoonmoeder is open minded, lekker belangrijk wat andere zeggen en vinden.

op 15 08 2012 at 17:56 schreef ikke:

Mij werd ook verteld door een islamitische jongeman (eentje die notabene vaak klaagde over het gebrek aan tolerantie van niet-moslims) dat ik weinig zelfvertrouwen zou hebben omdat ik in de zomer jurken/-jes draag. Veel te weinig ‘zekelijk’ etc. Tja.

En dan ben ik een autochtone Nederlandse die niet islamitisch is. Ik kan me voorstellen dat Nederlandse moslima’s nog altijd flink onder druk staan, zeker als ze niet (genoeg) aan ‘de islamitische normen’ voldoen in de ogen van veel geloofsgenoten.En meer dan mannelijke islamieten.

Zeker in bepaalde wijken in ons land:
http://tvblik.nl/rauw-en-puur/afvallige-moslimas-in-het-nauw

op 15 08 2012 at 17:57 schreef ikke:

‘zedelijk’ bedoelde ik natuurlijk

op 15 08 2012 at 21:09 schreef Sasha Berkman:

Net meegemaakt: Ik zeg goeieavond. Die kids zeggen dat ik niet goeienavond tegen hen moet zeggen.
Face it marrokaanse kids hebben hulp nodig.

op 16 08 2012 at 10:13 schreef Vasilis:

@ikke: Nederlandse moslima’s, en met name de bekeerlingen zijn over het algemeen nog strenger in de leer dan profeet Mohammed (saw) zelf! Die zien mijn vrouw, n.b. hadji, nog als afvallige.

op 16 08 2012 at 11:49 schreef Vrouw:

@ Vasilis: True…ze zijn vaak erg islamitisch en praktiseren ook zoveel mogelijk…maar het mooie aan Nederlandse bekeerlingen is dat ze bijna niet beïnvloed worden door een overheersende cultuur. De arabische cultuur kent veel vreemde ideeën en praktijken…soms druist het zelfs in tegen de islamitische normen en waarden. *De islam zonder cultuur is prachtig.*

op 17 08 2012 at 18:21 schreef Yavuz:

Ik ben altijd al benieuwd geweest hoe het is om een religie te kiezen. Een woord als keuze heeft veel lading in onze samenleving. Als je ergens voor kiest dan zijn alle mogelijke gevolgen en natuurlijk de keuze zelf gerechtvaardigd. Ook als je kiest om ergens niet voor te kiezen. Decadentie is een deugd. Ik heb het vaker gehoord hoor. Het ligt echt niet aan de Islam maar aan de moslims. Ik moet er stilletjes om lachen. Moslims zijn achterlijke bemoeials in tegenstelling tot bijvoorbeeld joden of christenen? Je zou maar geboren worden als boeddhist… ik bedoel iedereen is down met boeddhisten, toch? Ik heb niet gekozen voor mijn religie. Ik ben als moslim geboren. In deze samenleving is mijn religie, na mijn vrouw en familie, de enige houvast die ik heb. Een paradigma die niet afhankelijk is van derden maar eerder een zegen van god is. Misschien dat ik op een dag zo geïntegreerd ben dat ik spontaan een individu wil zijn. Je weet wel iemand waarvoor een keuze op zich al goed genoeg is.

op 19 08 2012 at 08:58 schreef Anonie:

Waar slaan alle reacties op dat God niet bestaat. Denk je dat te mens uitzichzelf is onstaan? De wereld uit zichzelf? Het hele helal, het universum, denken jullie dat het uitzichzelf gekomen is? Kom nou dat slaat pas nergens op

op 19 08 2012 at 11:05 schreef ikke:

@vrouw: ik vind dat juist een nadeel. Ik heb bekeerlingen de meest onsmakelijke zaken horen verdedigen (handen afhakken, steniging etc).

op 19 08 2012 at 11:09 schreef ikke:

@Anonie: ik denk wel dat er een soort goddelijke macht bestaat. Al besef ik tegelijkertijd dat we dat eigenlijk gewoon niet zeker kunnen weten. Maar goed dat is een discussie op zich.

op 19 08 2012 at 16:24 schreef excellentie zwembad:

Nou Peter je hebt je zin (sorry flauwe grap)
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3303277/2012/08/19/PVV-komt-met-zwartboek-over-ramadan.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

op 21 09 2012 at 03:25 schreef Anoniem:

@Peter

Ik ben een moslima en ik weet wie ik ben en waar ik voor sta. Ik heb van het geloof uit meegekregen dat ik respect moet hebben voor andermans mening, zo ook voor die van jou. Aleen begrijp ik niet wat je met dit stuk wilt bereiken? Zoals ik net al aangaf weet ik wie ik ben en waar ik voor sta, jij niet.. De ene keer neem je het op voor de islamieten en de andere keer maak je ze belachelijk. What the hell? Ik kan hier alleen uit opmaken dat je heel erg in de knoop zit met jezelf. Je komt ook niet geloofwaardig meer over. We kunnen eigenlijk wel stellen dat jij eigenlijk niet meer dan een lachertje bent. Of laten we het vooral correct zeggen; Beste Peter, IK VIND u en uw vriendin het lachertje van ’t jaar. Ja inderdaad, je leest het goed. Dat vriendinnetje van je is namelijk ook zichzelf ergens verloren. What can I say, soort zoekt soort he? Ik lijk wel gek dat ik m’n woorden vuil maak aan u en al die kortzichtige en vooral domme mensen die op dit stuk reageren.

op 08 01 2013 at 12:21 schreef Erik Tjallinks:

Kritiek op de Islam (zie bv. bepaalde reacties hierboven) stuit in westelijke landen ALTIJD af op het verwijt van onwetendheid, met jezelf in de knoop zitten, onverdraagzaam zijn, geen respect hebben enz. In landen waar de Islam de officiële godsdienst is of één van de getolereerde godsdiensten (Indonesië, waar moslims constant actie voeren om de enige getolereerde godsdienst te worden) stuit kritiek op de Islam niet op “het ligt aan jezelf, zielig uilskuiken”) maar op gevangenisstraf, of de galg (in Iran de hijskraan).

op 14 08 2014 at 16:55 schreef Ram.:

Een moskee is gebouwd op een fundament,, net als elk ander bouwwerk.
Een fundament op zachte grond gebouwd bestaat uit ijzerwerk en beton.
Het ijzerwerk wordt zorgvuldig met vele kleine draadjes tot een graatwerk gemaakt om daarna het beton te storten.
Het zijn de kleine vlechtdraadjes die het ijzerwerk in het gareel houden.
Dat juist is wat de moslims niet toestaan het onderzoeken van al dat draadwerk.
Er word gezegd; onderwerp (je aan de levensweg van de Profeet vzmH) je aan de koran en Allah leid jouw weg.
.
Alles is in de hand van Allah en door Hem des te vaker te aanbidden jaag je de shataan weg!
Hoewel die natuurlijk zich het liefst bij de bron ophoud.

op 20 11 2014 at 23:11 schreef Sen:

Je moet je vooral niet te veel aantrekken van wat anderen wel of niet vinden of wel of niet doen. Als je dit blijft doen dan wordt je belemmerd in alles wat je wilt doen, want er zijn altijd wel mensen die iets niet oke vinden. Iets ‘geloven”belijden’ omwille van een ander is bijna zoiets als geloven in een ander. Zwakke basis voor de Islam of welk geloof dan ook, het moment dat je namelijk je gelooft verliest in mensen verlies je je geloof in God. Voor mij staat Islam althans mijn band met de schepper los van mensen, wat andere Moslims vinden of doen beinvloed niet hoe ik naar de Islam kijk.

op 19 02 2016 at 19:34 schreef essie:

Een beetje een late reactie, maar voor een tijdloos artikel als dit reageer ik toch nog even. Alsof ik heb gesproken. Ik ben zelf moslima, ook alleen maar omdat ik mij niet laat leiden door mijn mede moslims. Heb een hekel aan die types. En wat jij me daar beschrijft..prachtig. Dat kudde gedrag dat zich uit in een superieur voelende sekte waarvan geen hond daadwerkelijk kan uitleggen waar iets voor staat. Ik heb vaker meegemaakt dat een geïnteresseerde een vraag stelt in de hoop dat hij begrip krijgt en de enige reactie die hij krijgt is een kribbig antwoord dat het zo is en dat het geaccepteerd moet worden! Nou lekker dan, die persoon is nu nog verder van huis met jouw superieure godsdienst waarderen. Als spirituele belijder beschouw ik de koran als een boek vol levenslessen die in een ander tijdperk is opgesteld. De godsdienst was nog heel klein en er waren nog meer tegenstanders dan nu, vandaar dat sommige vijandige passages gewoon niet van toepassing zijn. Door dit te zeggen word ik al door zoveel (salafistische) moslims als een afvallige beschouwd. Maar dat kan mij lekker niets schelen, want ik geloof voor mezelf en voor niemand anders!!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS