Home » Archief » Whataboutisme


[07.01.2023]

Whataboutisme

Peter Breedveld

Op Twitter is het de laatste tijd in zwang om mensen in discussies te diskwalificeren met het woord “whataboutisme”, zoals menigeen een tijdje geleden elke discussie trachtte te beslechten door “cognitieve dissonantie” te roepen. Het zijn termen die door de meeste mensen niet goed of helemaal niet begrepen worden, maar te pas en te onpas worden ingezet. Het is heel erg dom en ridicuul.

“Whataboutisme” is een drogreden waarbij mensen de aandacht van één onderwerp proberen te verleggen naar een ander onderwerp. Bijvoorbeeld als het over de Israëlische bezetting van Palestina gaat, en een Vriend van Israël zegt: “Waarom maak je je niet druk om de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara?” Of als een politieman tijdens een bijeenkomst over racistisch politiegeweld zegt: “Alsof de politie in Iran zo fijn is.” Dat heb ik een politieman echt horen zeggen. Het Whataboutisme wordt trouwens al jaren succesvol ingezet om de racismediscussie in Nederland te saboteren. “Nederland is het minst racistische land ter wereld”; “In de Arabische wereld, daar zijn ze pas racistisch.” Of als het over de Transatlantische slavernij gaat, en de doorwerking daarvan, hier en nu in Nederland: “In de Arabische wereld is nog steeds slavernij.”

Vuurwerkverbod

Maar de whataboutisme-vlieger gaat lang niet altijd op. Ze wordt bijvoorbeeld veel ingezet bij de discussie over vuurwerk. De laatste jaren wordt het gedram om een vuurwerkverbod steeds fanatieker. Vuurwerk is mijn hobby niet, het is tientallen jaren geleden dat ik voor het laatst vuurwerk heb aangestoken, maar ik vind de argumenten voor een verbod hypocriet. In de krant zie je dan artsen die beschrijven wat ze op Oudejaarsnacht allemaal in de polikliniek zien langskomen aan uitgerukte ogen en afgerukte ledematen en ik heb dan zoiets van: Waarom doen jullie dat niet met hondenbeten, of auto-ongelukken?

“Whataboutisme”, klinkt het dan streng.

Maar nee. Het argument is dat vuurwerk verboden moet worden omdat er zoveel mensen ernstig door verwond raken. Als je dus het aantal gewonden wilt verminderen, is het toch raar dat je niet óók 24/7 zit te janken om een hondenverbod? Honden zijn goed voor 150.000 beten per jaar, veertig verminkingen en één of twee dode kinderen. Toch wil niemand behalve ik een verbod op honden. Auto’s: rond de 600 doden per jaar, ik weet niet hoeveel verwondingen, verminkingen en dwarslaesies. Bijna niemand wil een autoverbod.

Als het je om slachtoffers gaat, moet je niet alleen achter het vuurwerk aan. Maar het gaat je niet om de slachtoffers, die zijn maar een gelegenheidsargument. Het gaat je om het vuurwerk. Daarom vind je het een whataboutisme als ik over honden en auto’s begin. Je hebt last van dat vuurwerk, je hond heeft er last van. De slachtoffers interesseren je geen zier. Anders maakte je je ook druk om auto’s en honden. En roken, alcohol, suiker (mega-veel slachtoffers, maar minder dramatisch dan een afgerukte hand, I guess).

Ik ga het verder niet hebben over de zinloosheid van een algemeen vuurwerkverbod, vanwege het gebrek aan handhaving en de botte bijl die zo’n verbod is. Misschien een andere keer. Misschien ga ik pleiten voor een verbod over dat niet aflatende gezanik over een vuurwerkverbod. Nee, ik ga niet alleen nog maar doen wat jouw hond wil.

Griep en corona

Tijdens de coronacrisis werd het argument “whataboutisme” (meestal bestaat de reactie uit niet meer dan dat woord, alsof iedereen dan wel begrijpt dat je af bent, net als met “buitenspel”). Tijdens de corona waren er allerlei maatregelen, sommige erg ingrijpend, sommige niet, sommige effectief, sommige absurd. Mensen gingen zich afvragen waarom dergelijke maatregelen niet werden genomen tijdens de griepgolven die de wereld elk jaar teisteren. “Whataboutisme.”

Nee. De argumenten voor de coronamaatregelen waren de overbezetting van ziekenhuisbedden, de hoge sterfte, de extreme besmettelijkheid van het virus, uitgestelde behandelingen van andere ziekten dan corona. Ik las net een krantenartikel waarin medici klaagden over overvolle ziekenhuizen door de griep, een dodelijke ziekte, maar zelfs een mondkapjesplicht in de trein wordt nog niet overwogen. Daar zit ik steeds duizend doden te sterven vanwege het onbekommerde gehoest en geproest om me heen.

Surrealistisch. Ik had jarenlang elk jaar twee weken griep. Je bent dan niet twee weken vrij van je werk om lekker te lezen en films te kijken. Althans, ik niet. Ik lig halfdood in bed te wachten tot de ellende voorbij is. Sinds ik elk jaar een griepprik krijg (ik heb mijn huisarts ervoor moeten stalken, zo godsonmogelijk was het er één te krijgen) heb ik nooit meer griep.

Waarom de fuck is een griepprik niet verplicht? De griep ontregelt elk jaar de hele maatschappij.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 07.01.2023 @ 13:06

[Home]
 

1 Reactie

op 07 01 2023 at 13:07 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS