Home » Archief » ‘Aicha Qandisha moet een plek van vrolijkheid zijn’


[25.05.2013]

‘Aicha Qandisha moet een plek van vrolijkheid zijn’

Peter Breedveld

Iwase4
Naakt omdat het moet (foto: Iwase Yoshiyuki)

Schrijfster en journaliste Hassnae Bouazza is haar eigen blog begonnen, Aicha Qandisha, voorbij de hypes, voorbij de modes, over dingen die van zichzelf de moeite waard zijn. Frontaal Naakt wist haar te strikken voor een exclusief interview.

Op het eerste gezicht lijkt Aicha Qandisha een doorsnee vrouwenblog, met artikelen over schoonheidsproducten, homofilms en recepten.

“Juist niet. Veel vrouwenblogs gaan niet voorbij de oppervlakte, vind ik. Met Aicha Qandisha wil ik de diepte in. Tuurlijk, ik heb ook artikelen over schoonheidsproducten, maar ik wil meer informeren en de nadruk leggen op persoonlijke ervaringen, ook onbekende merken belichten, bijvoorbeeld Yojiya, een fantastische Japanse schoonheidslijn die ik in Kyoto heb ontdekt, met natuurlijke ingrediënten en een heel authentieke uitstraling, maar nog totaal onbekend in Europa. Daarnaast wil ik interviews met mensen die je niet zo snel in de media ziet. Ik wil me sowieso niet laten leiden door de actualiteit of door rages, maar schrijven over dingen die van zichzelf de moeite waard zijn. Bovendien: mannen zijn toch ook geïnteresseerd in goede restaurants, films en reizen? Aicha Qandisha is dus helemaal geen vrouwenblog, laat staan een typisch vrouwenblog.”

Mensen die je niet zo snel in de media ziet? Wie dan bijvoorbeeld?

Iedereen die een goed verhaal heeft of een goed product. Topkoks waar ik gek op ben, bijvoorbeeld Yoshihiru Narisawa en Ollie Dabbous, en een genikaabte sekstherapeute uit de Emiraten, waar ik nu mee bezig ben. Ik wil ook graag de Arabische mode- en kunstwereld onder de aandacht brengen, en Arabische couturiers en vakantiebestemmingen.

O, dus Aicha Qandisha wordt een soort voortzetting van je boek, Arabieren Kijken?

“Nee, er zit een stukje Arabieren Kijken in, maar ik wil aandacht schenken aan dingen die de moeite waard zijn in alle delen van de wereld. Dingen waarover je niet in de krant leest, die anderen overslaan of gewoon niet zien. Wat voor de Arabische wereld geldt, geldt ook voor Japan, Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Ik wil mensen onverwachte verhalen vertellen over plekken waar ze misschien nooit zullen komen.”

Er is op je site een grote rol weggelegd voor je zus Fadila.

Aicha Qandisha gaat over de fijne dingen in het leven, daar horen de recepten van Fadila ook bij, ze is een fantastische kok en patissiere. Elke vrijdagmiddag heb ik een recept van haar, dat je niet zo heel snel ergens anders zult zien.”

Je staat bekend als een pittige tante die menigeen het bloed uit de oren doet lopen, maar als ik het zeggen mag: Aicha Qandisha is een beetje braaf.

Aicha Qandisha zal zich ver houden van politiek en controverse, daar hebben we Frontaal Naakt voor. Aicha Qandisha moet een plek van onbezorgde vrolijkheid zijn. De prikkeling moet komen van de persoonlijke stukken over seks en intimiteit en relaties.”

Vandaag klap je in een zeer persoonlijk, openhartig stuk uit de school over je zelfbeeld, dat je jezelf te dik vindt. Is dat niet eng? Ik bedoel, het Internet is een nogal vijandige omgeving.

“En of ik dat eng vind. Je weet van tevoren dat mensen, die constant op je zitten te azen, alles zullen gebruiken om te proberen je zo hard mogelijk te raken. Ik heb besloten om me daar niet door te laten leiden. Wie wil prikkelen of een discussie op gang brengen, moet zelf ook af en toe met de billen bloot. Het is ook een manier om in het reine te komen met jezelf, zo’n stuk. Bovendien is het wel heel persoonlijk, maar tegelijkertijd een universeel onderwerp. Miljoenen vrouwen worstelen met dezelfde problemen als ik. Mijn bekentenis kan dus een troost zijn voor andere vrouwen. Ze zijn niet alleen. En wat de hatelijkheden van die negatievelingen betreft: uiteindelijk maak ik zelf de hardste grappen over mijn uiterlijk. Daar komen zij nooit overheen.”

Ga je dat vaker doen, die intieme bekentenissen?

“Ja, ik wil ook schrijven over bijvoorbeeld relaties met getrouwde mannen of seksualiteit bij oudere vrouwen. Onderwerpen waar vaak nogal agressief op wordt gereageerd. Het mooie van een eigen website is dat ik niet eerst langs een hoofd- of eindredacteur hoef, om uit te leggen wat de urgentie is van een onderwerp en dat soort dingen. Die urgentie bepaal ikzelf.”

Dat is toch de reden dat je met Aicha Qandisha bent begonnen, omdat je eigenlijk een blad wilde met onderwerpen die jou interesseren, maar die je in de bestaande bladen niet vond?

“Ik wilde inderdaad een papieren blad over zaken in de schaduw van de actualiteit. Over de Arabische roots van een Italiaans stadje, bijvoorbeeld, of over het saaie, burgerlijke bestaan van satanisten in de VS. Een internationaal georiënteerd blad, ook met interviews met beroemdheden, vanuit net weer even een andere invalshoek. Ik weet, vanwege de reacties op mijn boek, dat mensen daar wel degelijk in zijn geïnteresseerd. Geen aapjes kijken, maar mensen en culturen serieus nemen, niet vanuit dat eeuwige westerse superioriteitscomplex. Ik heb veel gesprekken gehad met mogelijke uitgevers van zo’n blad, maar dat liep steeds op niks uit. Dus ga ik het maar op Internet doen, waar je niet afhankelijk bent van financiers, uitgevers en verspreiders, maar waar je de lezers bereikt zonder tussenkomst van wie dan ook.”

Hoe kom je aan de naam Aicha Qandisha?

“Het is de naam van een bekende jinn uit de Marokkaanse mythologie, een vrouwelijke jinn, die mannen onderwerpt. Haar zinnelijke, tomeloze, hedonistische, grillige karakter, dat is wat ik wil dat de site is.”

Je hebt er altijd een hekel aan om opgevoerd te worden als Marokkaan, waarom dan zo’n nadrukkelijke verwijzing naar de Marokkaanse folklore?

“Dat ik graag word gewaardeerd voor andere dingen dan dat ik een Marokkaanse Nederlander ben, betekent niet dat ik geen elementen uit de Marokkaanse cultuur zou gebruiken. Ik neem dingen die interessant zijn en daarbij doet de afkomst er niet toe.”

 

Peter Breedveld, 25.05.2013 @ 10:52

[Home]
 

9 Reacties

op 25 05 2013 at 12:41 schreef Bertus:

Daar heb je natuurlijk heel veel moeite voor moeten doen, Peter :-)

op 25 05 2013 at 23:07 schreef dewanand:

namaste Hassnae,
Deze vraag:

Hoe kom je aan de naam Aicha Qandisha?

Je zegt een jinn uit Marokkaanse mythologie? Is er een boek hierover ergens in Engels of nederlands, marokkaanse mythologie moet ik onderzoeken, heel boeiend zeg. De mysterieuze geesteswereld van Marokkanen heb ik vaak aangevoeld als ik met ze communiceerde maar er nooit iets over gehoord. Zet aub snel iets op je site hierover zou ik je willen verzoeken.

Lijkt op mythe van Durga Maata, die in de gedaante van Kali Maata verschijnt, pikzwart en die demonische mannen vernietigt. Is uit HIndoe mythologie en godinnen wereld, en er zijn miljoenen hindoe godinnen bekend. Heel anders dan islam, christendom en jodendom die alleen een lange, blanke man als enige god hebben.

Hassnae vindt jij de lange, grootgeschapen superieure, intelligente, potente, rijke blanke man een hoger ras en bijna goddelijk, en superieur? Dit houdt mij altijd bezig. Dit geloofde ik vroeger als kleine domme koelie jongen echt absoluut in suriname, kolonie van blanke Hollanders.

Dewanand

op 26 05 2013 at 05:11 schreef Asmodee:

Veel plezier bij het maken en massa’s lezers toegewenst, waarde Hassnae!

op 26 05 2013 at 11:05 schreef Kees:

Wordt het ook mogelijk te reageren met Twitter-account, want ik zal nooit een Facebook-account hebben.

op 26 05 2013 at 12:20 schreef Rob:

Dewanand, kun je Duits lezen? http://de.wikipedia.org/wiki/Aisha_Qandisha

of Engels?
http://aichaqandisha.blogspot.it/2007/11/who-is-aicha-qandisha.html

op 26 05 2013 at 12:41 schreef babs:

Je moet het lef maar hebben. Dan krijg je dat exclusieve interview en dan kom je met zo’n openingsvraag! En maar verbaasd zijn dat andere sterren je die exclusieve interviews niet gunnen….

op 27 05 2013 at 08:15 schreef Ralph van der Geest:

Heel veel plezier en succes toegewenst met je blog Hassnae!

op 27 05 2013 at 11:28 schreef Olav:

Gedrukt op glossy pixels!

op 27 05 2013 at 13:20 schreef Kees:

Overigens zijn er ook websites die later succesvol een tijdschrift lanceren.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS