Home » Archief » Corona bewijst eens te meer: kapitalisme werkt niet


[13.03.2020]

Corona bewijst eens te meer: kapitalisme werkt niet

Peter Breedveld


Scène uit Horse Feathers.

‘Luchtvaartmaatschappijen doen een beroep op regeringen voor steun’, meldt het NRC. No problem als het bedrijfsleven geholpen moet worden vanwege corona, de minister van Financiën verklaart “diepe zakken” te hebben en “die mogen helemaal leeg”. Weer NRC: ‘Hoekstra kan zo 90 miljard euro in de coronacrisis steken’.

Zo vanzelfsprekend als het voor de regering is om het het bedrijfsleven overeind te houden, zo ongeloofwaardig is ze als ze weer zielig gaat doen als de sociale sector een financiële injectie nodig heeft. Dan moet altijd de broekriem worden aangehaald en zijn bezuinigingen nodig, “om alles in de toekomst betaalbaar te kunnen houden.” Mensen die in de zorg of het onderwijs werken, kregen nog net geen dikke middelvinger van Rutte en wetenschappelijk onderzoek en cultuur worden gediskwalificeerd als “linkse hobby’s”.

Hoe pijnlijk dat Rutte gisteren, toen hij de halve maatregelen aankondigde om het coronavirus te beteugelen, een beroep deed op diezelfde sectoren die hij altijd zo amechtig de rug heeft toegekeerd. Als er een wereldwijde pandemie uitbreekt, wordt weer eens duidelijk aan wie we niks hebben: de banken en de luchtvaartmaatschappijen die permanent aan het staatsinfuus liggen, en van wie we volledig afhankelijk zijn: de bikkels in de zorg en in het onderwijs, de enige sector waar het wel is toegestaan om met meer dan honderd mensen samen te scholen, meer dan duizend zelfs, tweeduizend, want als we de scholen gaan sluiten moeten de ouders thuisblijven en “die zijn hard nodig op hun werkplek”, aldus Rutte.

Kapitalisme is een dodelijke ziekte

Tweep Niekja zegt het treffend: ‘Rutte heeft geluk dat de beroepsgroep die het nu zwaar te verduren krijgt en met grote risico’s blijft werken niet een groep is die bonussen afdwingt of werk weigert uit eigenbelang. We zullen braaf doen wat u ons vraagt zonder dat we ooit op uw inzet voor ons konden rekenen.’

Dit alles maakt eens te meer duidelijk: kapitalisme werkt niet. Integendeel, kapitalisme is goed voor een zeer, zeer selecte groep mensen en voor de rest van de mensheid is het een dodelijke ziekte. Dat er in Italië mensen sterven omdat de ziekenhuizen te weinig capaciteit hebben, komt door het kapitalisme, dat de Nederlandse overheid tot gisteren sterk de indruk wekte het coronavirus zo snel mogelijk over het hele land te willen verspreiden (geen reisverboden naar risicogebieden, geen maatregelen tijdens het carnaval, geen afgelastingen van massabijeenkomsten), komt door het kapitalisme. Geld gaat voor, mensenlevens tellen niet, vooral als het de zwaksten zijn die het meeste risico lopen.

En voor het bedrijfsleven werkt kapitalisme overduidelijk ook niet, want het hoeft maar een beetje te waaien en alles staat weer op instorten. Dat de welvaart stijgt als mensen de opbrengsten van hun eigen handeltje mogen houden, geloof ik nog wel, maar de rijke mannen in pakken die zich ondernemer durven te noemen zonder enig risico en met de voortdurende financiële steun van de belastingbetaler zijn parasieten die een zware wissel trekken op de samenleving. Om hun bonussen te betalen mogen wij geen goede gezondheidszorg en moet de cultuursector worden afgeschaft. Socialisme voor de allerrijksten’ noemt Erik Stronks het.

Voor wat hoort wat

Dat moet anders. Meteen toen ik vanmorgen wakker werd, heb ik me eerst een beetje ingelezen in de economische gevolgen van corona en de beste analyse is die van Han van der Horst op de Joop. ‘Het antwoord op de vorige crisis was een nieuw kaartenhuis dat nu wordt weggeblazen door een virus’, schrijft die. De banken moesten overeind gehouden worden door de werkende Nederlanders die de klap nog steeds niet te boven zijn gekomen, terwijl de financiële jongens en meisjes allang weer aan de kaviaar zitten. En nu moeten we ons wéér laten amputeren zodat dat gajes zijn levensstijl niet hoeft op te geven. In een rechtvaardige samenleving mogen we verwachten dat de bedrijven die “too big to fail” zijn niet alleen de schade op ons verhalen, maar ons ook laten delen in hun winst.

Op Twitter waren we er net snel uit. Ik zei dat ik vanaf nu communist ben maar dat was wat gechargeerd, al vind ik de Pavlovreacties op denkers als Willem Schinkel, dat Cuba en de Sovjet-Unie allang hebben aangetoond dat communisme niet werkt en niet kan werken (niemand noemt ooit Barcelona en Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog) nogal dom, maar iets meer staatsbemoeienis met het reilen en zeilen van de multinationals die op onze zak teren lijkt me een absolute noodzaak.

Banken en vliegmaatschappijen en zo krijgen altijd zomaar steun, en ik ben het met Sheher Khan van de Amsterdamse afdeling van DENK eens dat daar maar wat tegenover moet staan: een duurzamere bedrijfsvoering, meer stageplekken en een diverser personeelsbeleid, om te beginnen.

Noodmaatregelen voor de cultuursector

Daarnaast zijn de grote “ondernemers” zo verschrikkelijk verwend dat ze bij het minste of geringste rekenen op een zak geld van Ome Rutte. Daar worden ze maar lui van, om het op zijn VVD’s te zeggen, dat is geen stimulans om zelf de handen uit de mouwen te steken. Bedrijven moeten dus verplicht worden zelf een reserve op te bouwen voor het geval het noodlot toeslaat, zoals Myrthe Hilkens oppert. “Een beetje markt-belieber zorgt er maar voor dat ie ook een instortende markt even kan opvangen.”

En godverdomme, zorg dat de kunst- en cultuursector stevig op haar benen staat en stel een pakket noodmaatregelen samen voor al die theaters, musea, musici, bibliotheken, kunstenaars, dichters en schrijvers die nu enorme klappen te verduren krijgen als gevolg van corona. Als dit allemaal voorbij is hebben we grote behoefte aan muziek, dans, schoonheid en verbeelding, en daar hebben we ook gewoon recht op. Want als er iets too big to fail is, dan de cultuur.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Vorig jaar werd ik door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 13.03.2020 @ 10:34

[Home]
 

1 Reactie

op 13 03 2020 at 10:34 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS