Home » Archief » Geen tolerantie voor intoleranten


[13.09.2022]

Geen tolerantie voor intoleranten

Peter Breedveld

In de beginjaren van Frontaal Naakt, toen Domrechts vorm begon te krijgen op talloze blogs en op internetfora, op de opiniepagina’s van de Volkskrant en in debatcentrum De Balie, toen ik waarschuwde voor dit neofascisme en iedereen zei “Peter, wat maak je je toch druk om die margeblogjes, Nederland is het tolerantste land ter wereld en jij bent het, jij, jij, die de boel loopt te polariseren”, in die tijd kwamen racisten en islamofoben constant met de tolerantieparadox van de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Popper aanzetten.

Het is een eenvoudig principe dat Popper voorstelde in zijn boek The Open Society and Its Enemies, in 1945 gepubliceerd, dus geschreven tijdens het terreurbewind van de Nazi’s. Een tolerante samenleving kan niet onbegrensd tolerant zijn, zei Popper. Als je bewegingen hun gang laat gaan die erop uit zijn de tolerantie af te schaffen, werk je mee aan de afschaffing van die tolerante samenleving. Daarom moet je intolerant jegens intoleranten zijn.

Domrechts gebruikte dit argument om zijn moslimhaat mee te legitimeren en mensen de mond te snoeren die zeiden dat ze intolerant waren. Moslims hangen een intolerante ideologie aan, zeiden ze, daarom moeten we, juist als toleranten, de islam en al zijn uitingsvormen verbieden.

Democratisch gekozen partijen

Inmiddels is Domrechts salonfähig geworden en wordt er niet alleen jacht gemaakt op moslims, maar ook op iedereen die zegt dat Domrechts, de PVV, het FvD, de Boeren, Burgers en Buitenlui-partij, Ja21 enzovoort extremistisch in hun intolerantie zijn. Dat mag je niet zeggen van het Redelijke Midden, want het gaat om democratisch gekozen partijen die veel mensen vertegenwoordigen, zeggen ze dan, en meer van dit soort onzin.

Laatst begon ook aan een zekere universiteit een nieuw academisch jaar, met veel nieuwe studenten die op een markt op de campus werden voorzien van allerlei informatie over het studentenleven, studentenverenigingen, sportclubs, kamerbureau’s en zo meer. Er waren ook politieke clubs aanwezig, waaronder de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie. Daar was ophef over, want het Forum voor Democratie hangt nazi-achtige rassentheorieën aan, is openlijk antisemitisch, wil iedereen op onder andere universiteiten vervangen door zijn “eigen mensen”, start hetzes tegen linkse docenten, moedigt geweld tegen de regering aan, wil politieke tegenstanders voor tribunalen slepen, enzovoort. Sommige mensen vinden dat als je zegt diversiteit na te streven, je een club als de JFvD, die tégen diversiteit is, zou moeten weren.

Maar daar zijn veel mensen, waaronder de aanhangers van Thierry Baudet en zijn kornuiten, het niet mee eens. Diversiteit betekent juist dat je ook clubs tolereert die er ideeën op nahouden die jij abject vindt, zeggen ze. En GroenLinks en de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina hadden ook een kraam op die infomarkt, dan kun je de JFvD niet weigeren.

Deportatie van moslims

Paul Cliteur, die je kunt zien als de opa van het Forum voor Democratie, maakt ook aanspraak op de tolerantie die hij zelf aan anderen niet gunt. Het zal u bekend zijn dat het Forum particuliere scholen wil starten waar de leerlingen het gedachtegoed van het FvD er samen met het lezen, rekenen en de vaderlandse geschiedenis in krijgen geprent. Een club D66’ers vindt dat geen goed idee en Cliteur sneert daarom dat die D66’ers geen echte liberalen zijn.

Opmerkelijk, voor iemand die zelf het aanzetten tot ‘occidentofobie’, dat is haat jegens het Westen, strafbaar wil stellen, iemand die deel uitmaakt van kringen waar antisemitisme, vreemdelingenhaat, antidemocratische en antirechtsstatelijke opvattingen “volstrekt normaal of op zijn minst acceptabel zijn.” Jaren geleden betoogde Cliteur in De Balie, waar een fris gezelschap het had over zaken als de deportatie van moslims uit Nederland, om niet meteen zo hard van stapel te lopen, want daar was hij te “poezelig” voor, en voorzichtig te beginnen.

Onwelgevallige mening

Zo’n man zou zijn mond moeten houden over het gebrek aan liberaliteit bij anderen. Maar Domrechts heeft daar een handje van, om zelf extreem intolerant te zijn, meldpunten te openen om mensen met een onwelgevallige mening aan te geven, te jagen op mensen met een onwelgevallige mening, maar van anderen met een hele grote bek tolerantie te eisen voor het eigen racistische, seksistische, fascistische, homofobe, transfobe enzovoort gedachtegoed. Om mensen te verwijten dat ze niet tolerant zijn, als die laten weten niet gediend te zijn van de intolerantie van Domrechts. Toen de NCRV eens de samenwerking met Annabel Nanninga opzegde vanwege een paar “grappen” die ze maakte naar aanleiding van de Dodenherdenking, ging GeenStijl, waar ze toen voor werkte, full metal apeshit. De site, die het cancelen en doodwensen van mensen met een onwelgevallige mening in Nederland heeft geïntroduceerd, schold Nanninga’s critici uit voor “kromschedelige NSB’ers” en huilde verontwaardigd dat de NCRV de “C” van “Christelijk” in haar naam niet waarmaakte.

Juist hier moet de tolerantieparadox van Popper worden toegepast. Nederland moet tolerant zijn voor alle ideeën, maar niet voor die ideeën die de discriminatie en vervolging voorstaan van mensen vanwege hun afkomst, geloof, overtuigingen enzovoort. Domrechts zou dus overal geweerd moeten worden.

Stront eten

En eigenlijk vind ik het gek dat je daar Karl Popper voor nodig hebt. Ik kan me niet voorstellen dat iemand echt met overtuiging zegt dat als GroenLinks mag, dat de Baudet-jongeren dan dús ook mogen. Dat als studenten die voor rechtvaardigheid in Palestina zijn mogen, jongeren die voor onrechtvaardigheid zijn jegens Joden, “gekleurde volkeren”, linkse docenten en wat al niet, ook moeten mogen. Dan zit je gewoon je principes tot in het absurde door te trekken. “Als je bananen eet, moet je ook stront eten.”

Zulke militante naïviteit is gevaarlijk. Er is de afgelopen jaren afschuwelijk gedachtegoed zodanig mee genormaliseerd dat de minister van Justitie niet dat intolerante gedachtegoed, maar de beweging, die zich tegen dat gedachtegoed uitspreekt, als een bedreiging van de democratie aanmerkt.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 13.09.2022 @ 06:49

[Home]
 

1 Reactie

op 13 09 2022 at 06:49 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS