Home » Archief » Het vreemde eendje is een gevaarlijke hond


[18.07.2018]

Het vreemde eendje is een gevaarlijke hond

Jasper Mekkes


Scène uit Envol van Carlos Chapman.

Woord vooraf: ik heb met dit stukje niet de bedoeling alle honden of eenden over één kam te scheren. Ik weet dat er ook goeie honden en eenden zijn. En al ben ik persoonlijk geen liefhebber van het gesnater van de kwispelende kruisruiker, ik hou nog veel minder van de vaak in gedrag veel hondsere ‘hij doet niks hoor’ baasjes. Laten we dus afspreken dat de slechte baasjes zichzelf vanaf deze zomer kort aangelijnd houden, voordat ze zich vergissen – en worden opgegeten door het roofdier in zichzelf.

Ik had niet gedacht dat ik de apologeten van de endemollisering van onze cultuur; de Nederlandse varianten van Clinton’s ‘deplorables’ (laten we ze voor het gemak de ‘Weird Ducks’ noemen), nog eens met de hoeders van de Parrhesia; de Cynici, zou vergelijken. Twee totaal verschillende levensvisies – die allebei ontaardden in dierlijk gedrag.

Het geestelijk gevaarlijk lege van een Weird Duck is denk ik in tegenstelling tot het gedrag van de cynici nauw verbonden met het verwaarlozen van de fysieke kant van het lichaam; het troosteloze resultaat van de ‘Friet van Piet’-cultuur – die een Weird Duck coûte que coûte denkt te moeten behouden — die vooral bezig is iedereen uit te buiten door voor zo veel mogelijk geld zoveel mogelijk rommel te verkopen.

Oude Grieken

Dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden hadden de oude Grieken dan ook wat beter door. Zo staan de Cynici bekend om hun streven naar een leven in kwaliteit en waarheid; met als doel lichaam en geest sterker en beter te maken.

De Cynici moeten destijds haast wel een bepaalde aversie hebben gevoeld tegen de onnatuurlijke aspecten van hun leefomgeving. Hun voornaamste levensdoel was in ieder geval dat leven zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de natuur.

Van daaruit sloeg het cynisme door – en kwam er een levensvorm naar voren die zich manifesteerde als opgave en oefening in de animaliteit; het dierlijke.1 Een bekende Cynicus als Diogenes stond ook wel bekend als ‘de Hond’.

Deze ontaarding zien we ook, zij het op een minder doordachte wijze, ontstaan bij de door kwantiteit gestuurde Weird Ducks in media, politiek en bedrijfsleven.

Hondse leugens

Bij deze anti-helden zien we echter een diametraal tegenovergestelde aanleiding voor hun hondse gedrag: een door immigratie steeds diverser en dus voor de Homo Sapiens Sapiens steeds natuurlijker wordende samenleving wekt een onnatuurlijk fanatieke vorm van xenofobie, of buitenlanderhaat op.

Kijk hoe B-artiesten en nep-journalisten inmiddels met fascistische politici als de Gladde Ezel een stevig stukje meeblaffen tegen immigratie en de islam – of lees desnoods eens een stukje haatpropaganda van één van de Weird Ducks; die oneindige diarrhee van xenofobe columns vol met de meest hondse leugens – en begrijp dat het dierlijke zich zo op het oog waarschijnlijk ook kan manifesteren vanuit onnatuurlijke — want dogmatische en fanatieke — xenofobe gedachten.

Exemplarisch voor het laagste van het laagste in een cultuur is altijd weer dat moedwillige en totale onbegrip voor andere culturen. Niet voor niets dat een Weird Duck voortdurend andersdenkenden — en met name moslims – belachelijk maakt.

De Cynici deden ook dit weer anders, maar ogenschijnlijk dus met hetzelfde resultaat. Zij maakten namelijk zichzelf belachelijk – althans in de ogen van de Anderen. Met nog een verschil; de Cynici deden dit in tegenstelling tot de gemiddelde Weird Duck wel bewust.

Barbaars gedrag

Een kenmerk van de Cynici is dus het dierlijke. Diogenes die als een hond een bot aanneemt en zijn tafelgenoten na het eten onderpiest, is in dit verband een treffende gelijkenis. Weer een verschil met de een Weird Duck: die kost het geen enkele moeite om zich honds te gedragen, en z’n gespreksgenoten spreekwoordelijk onder te piesen. Daarvoor is zijn barbaarse gedrag waarschijnlijk inmiddels ook wat teveel genormaliseerd in de media.

Een onnatuurlijke levenswijze zorgt wellicht voor minder beschaafd, kunstmatig dierlijk gedrag – dat in feite vreemd is aan de diersoort die dat gedrag vertoont. Weird Ducks prediken met hun fanatiek xenofobe, conservatieve ondergangsreligie haat tegen alles wat het waagt af te wijken van hun statische ideaalbeeld (de conservatieve, Christelijk-Joodse blanke Europeaan) en doen daarmee het roofdier na dat ze helemaal niet zijn.

De mens is in de basis namelijk nog steeds een vriendelijke, sociale, nomadische jager- verzamelaar met een intrinsieke behoefte aan beschaving en beheersing; dankzij zijn aangeboren wil tot waarheid. Dat een Weird Duck, net als Diogenes, per abuis denkt dat hij een hond is (of doet alsof) doet daar niets aan af. Ook niet wanneer een Weird Duck de onnatuurlijke en daardoor ongezonde, of moeten we zeggen hondsdolle? variant van de cynicus nadoet, een hond namelijk die zich in het openbaar, voor iedereen zichtbaar en aantoonbaar een weg door het leven liegt – om zich maar te kunnen gedragen als roofdier in plaats van als het door de kudde van xenofobe conservatieve fanatici gedomesticeerde huisdier dat hij werkelijk is.

Zomervakantie

Misschien moeten de Weird Ducks zich deze zomer dus maar eens gaan verdiepen in het Cynisme – om te ontdekken dat zij slechts op de verkeerde weg zijn om zichzelf te leren kennen. Zij geven namelijk veel te weinig ruimte aan de natuurlijke ontplooiing van zichzelf — en daardoor te weinig ruimte aan hun soortgenoten in hun natuurlijke ecosysteem Aarde.

Maar gelukkig komt de zomervakantie er aan. Daarvan rusten we uit en voelen we ons weer wat beter; omdat we het natuurlijke, nomadische gedrag van de jager-verzamelaar weer even mogen vertonen. Omdat we weer op zoek mogen gaan naar rust, ruimte, schoonheid en wie weet zelfs wel wat waarheid. En hopelijk lijnen de honden zichzelf deze vakantie eens lekker kort aan, zodat we weer eens wat nieuws en misschien wel iets natuurlijks; of zelfs iets groens en sociaals kunnen creëren.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

1. [Michel Foucault: De Moed tot Waarheid]

Jasper Mekkes, 18.07.2018 @ 10:40

[Home]
 

1 Reactie

op 18 07 2018 at 10:45 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS