Home » Archief » Huidskleur


[09.02.2012]

Huidskleur

Bart Swanenvleugel


Illustratie: John Gabriël Stedman

Vorige week in het nieuws: minister Gerd ‘hardleers’ Leers wil het woord ‘allochtoon’ afschaffen. Dit ontlokte natuurlijk weer vele reacties op Twitter. Opnieuw wordt de Nederlandse obsessie met ‘vreemdelingen’, ‘anderen’, ‘allochtonen’ of hoe je ze noemen wilt, weer pijnlijk duidelijk. We slagen er in dit land niet meer in om dingen gewoon te laten zijn wat ze zijn, zonder etiketten te plakken of er iets van te vinden.

Of het kwam door de door Gerd aangezwengelde discussie, of dat het toeval was, ik weet het niet. In elk geval kwam ik ook verschillende blogs tegen over racisme in Nederland, al dan niet verhuld of bewust. Het liet me niet meer los.

Persoonlijk heb ik nooit met racisme te maken gehad. Als witte in een witte omgeving kan dat zomaar gebeuren. Ja, ik had vuurrood haar en werd daarmee geplaagd. En als er gevoetbald werd – de Limburgers tegen de Hollanders – dan moest ik meedoen bij de Hollanders, ondanks mijn 100 procent Limburgse afkomst. Omdat ik de pech of het voorrecht had, om als één van de weinige ‘autochtonen’ in een buurt te wonen met geïmporteerde Hollanders, ‘die hier de goeie baantjes kwamen wegpikken’.

Maar aan een Turkentafel heb ik nooit hoeven zitten. Zelfs toen ik een tijdje in India woonde, aan de rand van een immense sloppenwijk, ervoer ik als enige blanke in een straal van misschien vijftien kilometer geen discriminatie. Goed, ik viel op omdat ik overal, waar ik kwam, boven de mensen uit stak en omdat ik rood haar en een intens witte huidskleur heb. Desondanks was ik overal even welkom als mijn Indiase collega’s.

Kortom, ik was me nooit bewust van diep in de maatschappij gewortelde, racistische gevoelens. Dat was iets voor Jacobse en Van Es en voor de echt bestaande figuren die daarvan waren afgeleid. Figuren waar je eens hartelijk om kon lachen. Het lachen verging mij voor het eerst toen mijn studiegenoot, met een iets bruinere huidskleur dan gemiddeld, geweigerd werd bij een discotheek. Hij lachte daar toen om, dus ik ook. Als een boer met kiespijn.

Jaren later kregen wij ons derde kind. Hij komt uit Ethiopië en is dus bruin. Als trotse vader kan ik stellen dat hij toen, als baby – en nu nog steeds – één van de mooiste creaties van de natuur is, die op deze aarde rondlopen. Overigens ben ik niet de enige die dat vindt, regelmatig worden wij benaderd door reclamebureaus. Of ze hem even kunnen lenen voor een foto-shoot. We gaan daar niet op in, maar het geeft even een goed gevoel.

Je kind mag er zijn, het is gewild. Helaas leert de ervaring dat onder de oppervlakte heel andere gevoelens schuil gaan. Zo gaf een vroegere buurvrouw ons een wijze les mee, toen ze onze zoon voor het eerst zag: “Nu zijn ze nog leuk. Maar straks, als hij groot is?” Wie ‘ze’ waren heb ik haar niet kunnen vragen, ik was te zeer overdonderd.

Later, toen hij net op school zat, viel me op dat als hij wilde afspreken met sommige kinderen, het de ouders van die kinderen nooit uitkwam. Totdat zijn witte vader en moeder het vroegen, dan bleek het ineens wel
te kunnen.

In het dorp waar wij wonen, kent nu iedereen hem. En ons, zijn ouders. Ik word herkend omdat dat leuke bruine jongetje naast me loopt. De omgeving is hier nog steeds wit, hij is de uitzondering. De gewaardeerde uitzondering. Maar wat als hij straks groot is? Lopen die mensen, die hem nu zo aardig over zijn krullen aaien, dan in een boog om hem heen als hij met vrienden op straat staat? En die vrienden, krijgt hij de ruimte om die zelf te kunnen kiezen? Moet hij zich dan druk maken over discussies over ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’, of welke woorden er tegen die tijd voor worden gebruikt?

Het zal een harde leerschool worden, in het Nederland zoals het nu is. Maar voorlopig, als er gevoetbald wordt, zal hij bij de Limburgers mee moeten doen. Hij beheerst immers het dialect en de Hollanders zijn hier inmiddels in de meerderheid. Hoe zou Gerd zo iemand als mijn zoon noemen?

Bart Swanenvleugel is een exponent van wat tegenwoordig de linkse kerk wordt genoemd, met als bijbehorende hobby’s literatuur en muziek. Hij schrijft fictieverhalen en af en toe een non-fictieblog op Elke Week één Verhaal.

Gastschrijver, 09.02.2012 @ 09:01

[Home]
 

15 Reacties

op 09 02 2012 at 09:24 schreef yurp:

Hoe komt het toch dat we onszelf ooit hebben wijsgemaakt dat Nederlanders niet ook genoeg domme racistische exemplaren kent? Net zoals andere landen? Waar is die zoete naieve droom van vriendelijk, tolerant Nederland eigenlijk vandaan gekomen?

op 09 02 2012 at 09:32 schreef Mart:

@yurp:

Misschien van al die gepriviligeerde mensen die signalen van gekwetste groepen wegwuiven? Als je dat soort signalen door je privilege niet kunt zien, dan is het makkelijk om te denken dat het zo’n vaart niet loopt.

op 09 02 2012 at 09:41 schreef Khadijah:

Ik vind het echt zo ontroerend dat mensen, hun ziel bloot leggen, hun eigen verhaal vertellen, een eye-opener willen zijn en ook dit verhaal blijkt weer dat het niet zo zwart-wit is als de hardleerse het ons door de strot wil duwen. Gelukkig zijn er mensen die kunnen schrijven, die echt iets te vertellen hebben en die het willen delen.
De tijd zal het leren of wij die loze praatjes van deze koekenbakkers zullen blijven slikken.
Geniet van je zoon, hier en nu.

op 09 02 2012 at 10:22 schreef Pyt van der Galiën:

Er heeft heel lang een taboe gerust op openlijk vertoon van racisme in de media, yurp. In de voetbalkantine en de dorpskroeg is het nooit weggeweest.

Tegenwoordig mag het ook weer in de media dus worden ook mensen die nooit in een voetbalkantine komen er nu mee geconfronteerd.

op 09 02 2012 at 11:19 schreef Prosfygas:

Ik zou de buurvrouw maar niet te hard afvallen en het voordeel van de twijfel gunnen. Ze had het immers ook over kinderen in het algemeen kunnen hebben. Verder een mooi artikel. Eigenlijk zouden die Limburgers zich dus op die vermaledijde Hollandse binnendringers (allochtonen) moeten richten . Lol.

Nederlanders gaan te verkrampt met het begrip cultuur om, denk ik. Dat zou die racistische ondertonen kunnen verklaren. Maar in hun hart geven veel Nederlanders waarschijnlijk niet eens om cultuur. Misschien is handelsgeest wel hun voornaamste kenmerk en voelen ze zich daar nu te zelfbewust over. Als je je ergens comfortabel bij voelt ga je daar andere mensen niet mee confronteren of opdringen, alsof je er niet alleen mee in je hemd wenst te staan. Dan laat je eerder mensen naar je toekomen en verspreid je die eigenschappen als ware het een gunst. “To lead by example”.

Ik heb vroeger opgelet tijdens de geschiedenisles en ik weet dat de Nederlandse cultuur dat wel in zich heeft. Zo jammer dat het nu toevertrouwd wordt aan onzekere mensen die er de waarde niet eens van kennen en het zo graag als zweep gebruiken.

op 09 02 2012 at 12:17 schreef yurp:

@Mart

Je bent wat onduidelijk. Over welke gekwetste groepen en over welke gepriviligeerde mensen heb je het precies?

op 09 02 2012 at 17:17 schreef Mart:

@yurp:

Over al die types die hier luidkeels kwamen betogen dat negers zich niet gekwetst mogen voelen door Zwarte Piet, bijvoorbeeld.

op 09 02 2012 at 20:26 schreef Bertje:

@ pyt

Welke media dan.
Buiten tmg bagger.

op 09 02 2012 at 22:04 schreef Pyt van der Galiën:

@Bertje

Waarom buiten de TMG bagger? Twintig jaar geleden had niemand – ook de Telegraaf niet – Marokkanen betiteld als Rifapen. Deed je dat wel, dan werd je door alles en iedereen uitgekotst. En terecht. Tegenwoordig kan een enge racist als Bert Brussen twitteren dat Marokkanen “rifapen” zijn en zich vervolgens – als ultieme gotspe – presenteren als voorvechter van het vrije woord.

Twitter bestond twintig jaar geleden nog niet, maar indien Brussen dat in 1990 had gedaan, was hij op staande voet ontslagen door de Volkskrant. Tegenwoordig kraait daar op de burelen van de VK blijkbaar geen haan meer naar.

op 09 02 2012 at 22:20 schreef vander F:

Je zou kunnen concluderen dat mensen gewoon inherent racistisch zijn, en dat zijn ze gek genoeg overal ter wereld.
30 jaar lang proberen ‘de Nederlander’ non-racistisch op te voeden via school en media, en ook het straal negeren van aanwezig racisme, zeg maar de maakbare samenleving, heeft geen donder opgeleverd, behalve dan dat door al dat Sirepostbus52 gelul men denkt/dacht dat Nederland helegaar niet racistisch is.
Wat natuurlijk onzin is, misschien wat minder racistisch dan veel andere landen maar voor de rest gewoon racistisch net als de rest van deze mooie blauwe planeet.

@Pyt,
face it, Nederland is 1 grote voetbalkantine.

op 09 02 2012 at 22:26 schreef vander F:

@Bart Swanenvleugel
wonderlijk dat jij geen racisme ervaren hebt in India, ik wel, dagelijks, maar dat was vaak ‘positief’ racisme, ik mocht zitten op plaatsen waar Indiers van lage kaste niet mochten plaatsnemen, ik werd schaamteloos positief gediscrimineerd, vaak tot mijn schaamte, voelde helemaal niet goed, het blijft racisme, discriminatie, en in India op een schaal en met een hardheid die mijn postbus 52 zieltje deed tollen.

op 09 02 2012 at 22:40 schreef Bertje:

@ Pyt

Nee maar 20 jaar terug stond er al evenzo erger bagger in de Telegraaf over Turken en daarvoor over negers.
Dus niets nieuws onder de zon dacht ik zo.
Je schrijft “de media” misschien dat ik je dan verkeerd begrijp.

op 09 02 2012 at 23:23 schreef Thomas E:

Mooi, ontroerend stuk, Bart. Ik heb een bloedhekel aan racisme, maar ik heb ook een pesthekel aan krampachtige übercorrectheid. Zo van: “jij bruin?! Welnee joh, je bent net zoals ik hoor, als ik van vakantie terugkom.” Het gaat er simpelweg om dat we mensen niet afrekenen op hun etniciteit, maar gewoon als individu beoordelen. Mag ik jou als mens? Ben je capabel voor de job? Vind ik je leuk gezelschap? Enzovoort. En vanuit die benadering mag je iemand best eens plagen met z’n rode haar, kroeshaar, scheve oogjes of grote neus. Je gaat dan met hem/haar om zoals je met ieder ander omgaat. En dát is gelijkwaardigheid.

op 10 02 2012 at 18:46 schreef Turiddu:

Als Nederlanders niet racistisch waren, dan zou voor het land de Tweede Wereldoorlog geheel anders verlopen zijn.

op 10 02 2012 at 19:53 schreef Thomas E:

@Turiddu

‘geheel anders’ ?? Leg es uit.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS