Home » Archief » Kijken wat de politie doet


[11.06.2013]

Kijken wat de politie doet

Peter Breedveld

strand17
Naakt omdat het moet

Voel je je gediscrimineerd door de politie vanwege je donkere huidskleur? Deze zomervakantie kun je daar wat aan helpen doen. De Stichting Doetank zoekt mensen om de politie te testen – en zo te verbeteren.

Hallo Jaïr Schalkwijk, wat is de Stichting Doetank?

“Een onderzoeks- en actiebureau dat sociaal-wetenschappelijk onderzoek combineert met maatschappelijke projecten, zoals onderzoek naar discriminatie, een buurtmoestuin in Amsterdam-Noord om mensen meer bij hun wijk te betrekken, een project om kinderen te betrekken door ze oud papier te laten ophalen in ruil voor een extra zakcentje. Dat soort dingen. We zijn met z’n drieën, krijgen geen structurele subsidie en werken in opdracht van bijvoorbeeld een woningcorporatie. We werken samen met wetenschappers en ook studenten, die voor ons antropologisch onderzoek doen in een bepaalde buurt.”

Jullie zijn nu bezig met een discriminatieproject.

Ja. Tijdens ons werk in de wijken hoorden we veel verhalen van donkere jongens die het gevoel hadden vaker door de politie te worden gecontroleerd dan witte jongens. Nu willen we kijken of er iets van hun gevoel klopt, door een discriminatietest te organiseren.”

Wat is dat voor test?

We willen met vijf jongens met een donkere en vijf jongens met een witte huidskleur bepaalde situaties spelen, waarbij donkere jongens, volgens henzelf, zeker zullen worden gecontroleerd door de politie. Dat varieert dan van met een auto door de straat rijden, met zijn tweeën op een brommer door een winkelstraat rijden, met een groepje op het plein staan, enzovoort.”

Niks illegaals dus.

“Dingen die niet strafbaar zijn, heel normale situaties, maar als het om donkere jongens gaat, komt de politie vaak even een praatje maken.”

Een praatje maken? Wat is daar mis mee?

“In het strafrecht is er onderscheid tussen een praatje maken, iemand staande houden of een aanhouding. Bij het laatste gaat het om een arrestatie, als iemand staande wordt gehouden wordt er om zijn identiteitsbewijs gevraagd en dergelijke en een praatje maken is informeren wie je bent, en wat je komt doen. Het is aandacht van de politie. Als donkere jongens meer aandacht van de politie krijgen dan witte jongens, kan dat bijdragen aan het gevoel van die jongens dat ze onevenredig veel aandacht krijgen, dat ze worden gediscrimineerd.”

Is er al eens onderzoek gedaan naar discriminatie door de politie?

“Vorig jaar is er een onderzoek gepubliceerd van een Amsterdamse antropoloog, Sinan Cankaya, waaruit blijkt dat huidskleur een grote rol speelt bij het aanhouden van mensen. Een Marokkaan wordt eerder gestopt, omdat nou, iedereen weet dat Marokkanen boeven zijn, en dat de kans groter is dat je een boef te pakken hebt als je een Marokkaan staande houdt. Dat klopt dus niet. Agenten moeten iemand aanhouden omdat-ie een boef is, niet omdat-ie er uitziet als een boef.”

En nu gaan jullie de politie dus testen. Wat voor jongens zoek je precies? En wanneer moeten ze beschikbaar zijn?

“We zoeken jongens de 18 en 25 jaar oud, die het gevoel hebben dat ze worden gediscrimineerd door politie. Het is in de zomervakantie, van maandag 19 augustus tot de zondag daarna.”

Wat gebeurt er precies in die week?

“We organiseren een programma waarin we praten over wat discriminatie is, wat als discriminerend wordt ervaren en we gaan met z’n allen situaties bedenken die we gaan naspelen. We nemen dat op met een verborgen camera, dus je leert ook hoe je daarmee moet omgaan. Daarna gaan we, ergens in Nederland, die discriminatietest doen.”

En dan gaan jullie de politie uitdagen.

“We gaan de politie onderzoeken.”

Wat zal de politie daarvan vinden?

“Ik denk dat de politie het leuk zal vinden. We hebben veel met politiemensen gepraat, en die zijn altijd enthousiast, altijd geïnteresseerd in nieuwe manieren om zo goed mogelijk politiewerk te leveren, altijd open voor verandering.”

Jullie werken samen met de bekende criminoloog Frank Bovenkerk.

“Die zit in onze klankbordgroep, dus die geeft advies en commentaar. In de jaren zeventig heeft hij zelf wel eens een discriminatietest gedaan, waarbij hij een Surinaamse man liet rondrijden in een grote Amerikaanse auto, geflankeerd door een mooie dame. Zelf ging hij ook in zo’n auto rondrijden, om te zien of er verschil was in de manier waarop de politie hen bejegende. Ze hebben een dag lang non-stop door de Randstad gereden, zonder ooit staande te zijn gehouden.”

O! Wat eh, teleurstellend!

“Dat kan natuurlijk ook, dat we geen discriminatie bij de politie tegenkomen. De uitkomst staat niet van tevoren al vast.”

Jullie zoeken dus tien jongens, die een week lang in de vakantie beschikbaar moeten zijn. Dat is nogal wat commitment.

“Maar je krijgt er veel voor terug! Een interessante week waarin je nieuwe mensen leert kennen met wie je over discriminatie kunt praten, je gevoelens daarover. En je levert een bijdrage aan het onderzoek naar discriminatie door politie.”

Jongeren mee willen doen aan de discriminatietest, kunnen zich aanmelden via de website van de Stichting Doetank.

Peter Breedveld, 11.06.2013 @ 06:38

[Home]
 

56 Reacties

op 11 06 2013 at 07:08 schreef Rob:

Doet me denken aan een erg vermakelijk stukje van Kees van Kooten over criminoloog Buikhuisen.

op 11 06 2013 at 09:26 schreef Aaron:

Ik denk dat er voornamelijk op basis van geslacht en leeftijd wordt gediscrimineerd. Daarna pas afkomst.

op 11 06 2013 at 11:30 schreef Niels van Lobberegt:

Deze test hoef je in principe niet te doen. Ik kan je nu al vertellen dat ze bij de politie ‘donkere’ jongens veel sneller ‘lastig vallen’ dan ‘blanke’ jongens. Net zoals de politie groepen jongens veel sneller ‘lastig vallen’ dan groepen meisjes. Maar een test waarin zou kunnen blijken dat de politie seksistisch is tegenover groepen jongens, zie ik Doetank niet zo snel maken. Misschien zou je de ongemakkelijke vraag moeten stellen waarom ze bij de politie sneller groepen ‘donkere’ jongens lastig vallen? Maar ja, dat is dan weer niet politiek correct..

op 11 06 2013 at 12:06 schreef Metalhead:

Je hoeft echt geen ander kleurtje te hebben om door de politie gediscrimineerd te worden, ik kan niet eens naar huis wandelen zonder staande gehouden te worden en om mijn legitimatie gevraagd te worden.

Blijkbaar is lang haar en tattoo’s hebben al genoeg aanleiding voor ome agent om er van uit te gaan dat je crimineel bent.

op 11 06 2013 at 12:24 schreef Marco Meijer:

Volledig eens met Aaron:
politie kijkt eerst naar geslacht en naar leeftijd. Huidskleur komt daarna pas.

op 11 06 2013 at 12:45 schreef Krek.:

@Niels Wat jij beschrijft is het kip-en-ei-verhaal. Allochtone jongens zijn oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers, schijnt. Maar dat kan dus ook komen doordat de politie alle blanke crimineeltjes voorbij loopt in hun ijver de donkere jongens aan te spreken. Bovendien kan het gebeuren dat keurig nette getinte jongens die zich als crimineel behandeld voelen, zich eerder opstandig of zelfs crimineel gaan gedragen. De self fulfilling prophecy.

Het is goed om in te grijpen in deze negatieve spiraal. Dat kan in het onderwijs, door met de ouders te gaan praten, door begeleiding van beginnende crimineeltjes… maar ook door de politie bewust te maken van hun gedrag en de mogelijke effecten daarvan.

Een onderzoek als dit, waarin vragen worden gesteld over de vanzelfsprekendheid van de koppeling tussen uiterlijke kenmerken en criminaliteit, is nuttig in de strijd tegen die vanzelfsprekendheid. In ieder geval een stuk nuttiger dan het continue zoeken naar bevestiging van deze vooroordelen in andere online media.

op 11 06 2013 at 13:01 schreef Olav:

Oh kijk, er zijn hierboven al twee mensen het met elkaar eens.

Overigens lijkt het me minder verstandig om dit soort onderzoeken van tevoren aan te kondigen bij de prinsemarij. Dat zou zomaar tot vertekende resultaten kunnen leiden.

op 11 06 2013 at 14:23 schreef Aaron:

@Krek.
Maar blijkbaar heeft men geen probleem met het ‘jonge mannen’-stigma. Ook deze is puur op vooroordelen gebaseerd. Waarom zou het ene meer begrijpelijk zijn dan het andere?
Ik ben ook voor een discussie, maar ik hoop dat ook de politie hier nauw bij betrokken wordt en dat ook hun motieven duidelijk worden. Profilering ontkom je niet aan, en de politie bevindt zich hier in een erg lastig parket.
Ik snap dat het voor een ‘nette donkere burger’ die gewoon een Nederlands paspoort heeft ontzettend vervelend is als hij vaker wordt aangehouden op basis van huidskleur, maar zelf vermoed ik dat aanhoudingen sterk samenhangen met een veelvoud aan factoren zoals gedrag, kleding, reputatie van een bepaalde wijk en groepsvorming (dit zouden allemaal controlevariabelen moeten zijn in het onderzoek).
Laten we eens een ander voorbeeld aandragen: Bulgaarse bendes in de binnenstad zijn een hardnekkig probleem in A’dam. Ga je dan evenredig vaak groepjes Britse toeristen in de gaten houden? Lijkt me vrij tijdrovend, terwijl tegelijkertijd van de politie wordt verwacht dat ze de veiligheid vergroten.

op 11 06 2013 at 14:42 schreef Maurice:

Lokmarokkanen. Doet denken aan de lokhomo’s.

Dit ‘onderzoek’ is zo kleinschalig dat het willekeurgehalte wel aanzienlijk wordt.

Desalnietemin wel een ‘grappig’ experiment.
Ik ben benieuwd hoe dit wordt uitgevoerd. Of de lokmarokkanen zich als individu manifesteren of bijvoorbeeld als groepje een doorgang -half- blokkeren om de politie te lokken.

op 11 06 2013 at 15:13 schreef Niels van Lobberegt:

@ Krek

Ik beschrijf helemaal niks, ik stel alleen een ongemakkelijke vraag. Jouw reactie op mijn vraag is dan ook zeer voorspelbaar. Je gaat er dan ook blind vanuit dat de uitkomst op mijn vraag ‘negatief’ zal zijn. Daar mee bevestig je indirect de legitimiteit van mijn vraag.

En het idee dat keurige getinte jongens het criminele pad zouden verkiezen omdat de politie hen crimineel behandeld is aanmatigend en zelfs beledigend richting die keurige getinte jongeren.

Criminele jongeren kiezen niet voor het criminele pad uit armoede of frustratie, alleen een naïeve dwaas denkt dat. Ze kiezen voor het criminele pad omdat ze de duurste kleding, nieuwste telefoons, dikste auto’s en leukste vrouwen willen hebben. En dat bereik je niet als je voor €2,50 per uur in de Lidl moet werken.

Een onderzoek als dit zijn al duizenden keren uitgevoerd, en dragen exact ‘nul’ bij aan de oplossing van het probleem.

op 11 06 2013 at 15:34 schreef dewanand:

namaste Peter,

Shit zeg, war verlang ik er toch naar om als bruine eenzame koelieventje met gay verleden wat liefdevolle aandacht te krijgen van een paar leuke homoseksuele geile top agenten in hun sexy uniformen, heheehe discriminatie maakt mij zo nat en geil he, als ik deze opwindende blanke agenten zie he. Nog twee weken geleden raakte ik opgewonden beneden in de flat toen er een blanke agent binnenkwam om iets te melden aan de huisbaas en ik hield een heel betoog voor hem en hoopte ergens dat hij mij zou arresteren om mijn donkere kleur en dat hij en ik dan stiekem in die politiecel leuke dingen zouden doen na mijn in bewaring stelling, drie dagen. Zo een politiecel is de ideale afwerkplek en officiele peeshokje voor bruine gay jongens he die anaal geil zijn. Hierom zijn er dozen vol condooms in elk politie bureau in de geheime onderste laden en dit zag ik zelf. Elke donkere flikkerventje weet dit verdomd goed en eentje belde mij nog net. Dus extra aandacht van blanke agenten is juist zo lekker en een kans voor lekker gay genot op staatskosten met gratis eten en onderdak in een vijfsterren staats hotel en hier houden alle donkere jongen van als deel van hun geloof.

dewanand

op 11 06 2013 at 16:27 schreef Margo:

Je hoeft niet eens donker(der) huiskleur hebben. Heb je blanke huid maar praat je met een vreemd accent, dan ben je al een boef in de ogen van deze politiebandieten!

op 11 06 2013 at 17:13 schreef Bigpete:

Ach dit is het zoveelste “onderzoek” naar vermeende discriminatie. Nu is het al 20 jaar geleden dat ik gewone straatdienst had, ik kan er wel iets over zeggen. FEITEN zijn dat de meeste rottigheid wordt uitgehaald door jongen mannen. Die krijgen dus logischerwijze meer aandacht dan 80 jarigen bv. Verder voeren bepaalde groepen allochtonen ruimschoots de criminaliteitslijstjes aan. Dan zijn de jongen allochtonen in de grote steden in de meerderheid. En hangen ze meer in groepen rond. Dat zijn 4 overlappende factoren waarom de politie vaker belangstelling voor ze heeft dan voor andere groepen. Gewoon een logische risico analyse. Dat het heel vervelend is als je een oppassende brave burger bent begrijp ik heel goed. Maar met discriminatie heeft het niets te maken.

op 11 06 2013 at 17:17 schreef Brenda van der Veer:

Iemand die voor €2,50 per uur bij de Lidl werkt, kun je wat mij betreft onder het kopje ‘werkende armoede’ plaatsen. En dan hebben we het over mensen die weinig perspectief hebben op een vast arbeidscontract met een redelijk salaris. Alleen de meest naïeve dwaas gelooft dat de kansarmen toch echt, en dan echt alleen, vanwege de zucht naar bling bling in de criminaliteit verzeild raken. Het kan verkeren.

op 11 06 2013 at 17:39 schreef Sasha Berkman:

Niels en aaron ontkennen botweg het talloze malen aangetoonde racisme bij de politie. Google eens op politie en racisme stelletje revisionisten.

op 11 06 2013 at 18:08 schreef Krek.:

@niels: je hoeft nu niet het heilig boontje uit te hangen. Ik weet waarom je de ongemakkelijke vraag stelt, en ik weet ook wat jouw antwoord op die vraag is. De politie heeft de ervaring dat getinte jongeren vaker crimineel gedrag vertonen en daarom controleren ze ze vaker. Met als gevolg dat de pakkans stijgt voor donkere jongens, waardoor de politie (en jij) gesterkt worden in hun overtuiging dat het controleren van donkere jongens terecht is.

Verder, als jij denkt dat criminele jongeren voor het criminele pad kiezen alleen voor het geld, heb je het niet goed begrepen. Het gaat ook om status in de eigen groep en afzetten tegen de gevestigde orde. Veel vandalisme komt voort uit het uitdagen van de politie en laten zien wat je allemaal durft.

op 11 06 2013 at 19:55 schreef Niels van Lobberegt:

@ Brenda

We hebben het over jongeren hè, lieverd. http://financieel.infonu.nl/geld/11030-minimumloon-jeugdloon-januari-2013-juli-2013-uurloon.html

@Sascha

Ik ontken helemaal niks. Sterker ik beaam het. Maar ik zeg tegelijkertijd ook dat die vooroordelen ook ergens vandaan komen.

@ Krek

Dus als ‘getinte’ jongens in vooral de grote steden oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit, moeten we dan vrouwen van 80 gaan controleren?

En wat verhoogt de status binnen de groep? Juist, de duurste kleding, nieuwste telefoons, dikste auto’s en leukste vrouwen. Verder wist ik niet dat het beroven van oude vrouwtjes ‘afzetten tegen de gevestigde orde’ betekende. Dat is nieuw voor me.

op 11 06 2013 at 20:02 schreef Leo Schmit:

Misschien heeft het zin om een vergelijking te maken met douane praktijken. De politie die gekleurde mensen pakt en de douane die valt op oude auto’s om mensen staande te houden. Dat heb ik vorige maand nog meegemaakt aan de grens Duitsland – Denemarken.

Ze zijn laag opgeleid en verblind door stereotypen. We praten over de nieuwe generatie ‘handhavers’.

De echte criminelen rijden ongehinderd in hun Lexus de grens over en de echte straatrelschoppers kunnen even goed uit Voorburg of Amstelveen komen.

op 11 06 2013 at 20:32 schreef Niels van Lobberegt:

@ Leo

Moet je eens met de auto naar Rock Werchter in België gaan. Daar worden standaard alle auto’s met een Nederlands nummerbord gecontroleerd op drugs door de Belgische politie, terwijl Belgische auto’s vrij door mogen rijden. Waarom denk je dat dat is?

op 11 06 2013 at 20:37 schreef Peter:

Zeg Niels, je hebt je puntje nu wel gemaakt, hoor. Jij vindt dat donkere mensen terecht gediscrimineerd worden. Is iedereen hier wel duidelijk. Dankjewel.

op 11 06 2013 at 20:41 schreef Roel:

@niels
Hoe minder toekomstperspectief, hoe groter de kans op crimineel gedrag, lieverd. Er zijn vele factoren die bijdragen aan een verlaagd toekomstperspectief, lieverd. Het gevoel hebben gediscrimineerd te worden is ook een factor, lieverd.

op 11 06 2013 at 20:51 schreef Niels van Lobberegt:

Blijkbaar is helemaal niks duidelijk, Peter, want ik zeg helemaal niet dat ik het terecht vind dat donkere mensen gediscrimineerd worden. Ik zeg alleen dat het ergens vandaan komt, en als je dat wilt oplossen, dat je het dan bij de kern moet aanpakken. Maar goed, mij wegzetten als een racist is natuurlijk veel makkelijker. Prima, dan reageer ik niet meer. Blijf je lekker met de Sasha Berkmannen van deze wereld in de reaguurspanelen zitten. See if I care..

op 11 06 2013 at 21:01 schreef Krek.:

Wat Roel zegt. Een negatieve spiraal. Zelfs als het statistisch terecht is, blijft het discriminatie, net als het controleren van Nederlandse auto’s en jongens met gezichtstatoos. En het kan nooit kwaad als de politie eens bij stil staat bij de eigen gedragspatronen.

Mensen aanspreken alléén omdat ze jong, donker en met z’n zessen zijn, terwijl ze verder niks fout doen, is discriminatie. En leidt tot gespannen verhoudingen. Niet goed dus.

op 11 06 2013 at 21:17 schreef Brenda van der Veer:

Stel je eens voor BigPete, je staat als agent bij een kruispunt. Je ziet twee fietsers, een tachtigjarige en iemand die volgens jouw analyse tot de risicogroep behoort, door rood rijden. Wat doe dan, geef je ze allebei een bekeuring? Of ben je toch wat milder voor de tachtigjarige? bewust of onbewust.

Oh ja Niels, de leukste vrouwen zijn natuurlijk alleen voor criminelen weggelegd. Je hebt het in jouw jeugd vast moeilijk gehad, daar bij de Lidl.

op 11 06 2013 at 21:28 schreef dewanand:

namaste Niels, Peter, ea Fnaakters,

Kijk, ik ben een openlijke goudbruine, hindoeschrijver overal, en ik ben hier heel open over en ook met voldoende zelfspot, zelfcorrectie, zelfhaat, zelfkritiek, juist om goed te presteren en mee te tellen in de Hollandse kenniseconomie, en ik wil hier in Nederland met mijn donker jungle kleurtje ook in de hoge bomen stoeien en ravotten in jullie witte betonnen jungles he, de lianen staan toch al gereed langs alle hoge flats hier, sinds ik hier aankwam in 1986, en sommige zijn van rubber.

Ik ben zo vaak meegenomen vroeger naar politiecellen voor paar dagen, geboeid, en voor rechter verschenen mannen, omdat ik mislukt was en illegaal, rebellerend gedrag als koelie losertje. Maar juist dit corrigeerde mijn onaangepast gedrag vroeger en ik vind het dus goed als de Hollandse politie mij of mijn donkere (alles wat niet blank is) even aandacht geeft om hun slechte gedrag te corrigeren en hierom moet de politie gewoon vrij zijn om dit willekeurig zelf te bepalen, aan de hand van uiterlijk, gedrag, verdachte zaken, preventief (ook visiteren, bloot dus), scannen, enz. Onbeperkt toestaan heel Nederland overal en altijd. correctie he, nuttig.

dewanand

op 11 06 2013 at 21:29 schreef Krek.:

@Niels nee, maar nu niet meteen afhaken alsjeblieft. Peter geeft je vast graag de ruimte om iets meer de diepte in te gaan. Je hebt het probleem nu wel benoemd. Relatief veel donkere jongens worden gesnapt bij het doen van dingen die niet mogen. Oude vrouwtjes, blingbling, dikke auto’s, lekkere wijven bij de Lidl. De statistieken liegen niet.

Ik ben echt benieuwd wat jij verstaat onder ‘bij de kern aanpakken’? Wat moeten we precies doen om het probleem van al die lichtgetinte criminele jongens op te lossen, volgens jou? Overigens geldt deze vraag ook voor Big Pete, ervaringsdeskundige.

Wat te doen, mannen? Wat te doen?

op 11 06 2013 at 22:20 schreef Arie Bombarie:

Was het niet burgerrechtenactivist Jesse Jackson die ook toegaf dat wanneer hij in een donkere straat liep en hij achter zich voetstappen hoorde dat hij altijd opgelucht was als hij zag dat het blanken waren?

Het is een onloochenbaar feit dat allochtonen een disproportioneel aandeel hebben in de misdaadstatistieken. Logisch dat de politie hen eerder controleert op straat dan blanke Nederlanders. Natuurlijk is dat niet leuk voor de goedwillende allochtoon (en dat is het overgrote deel) maar het is wel begrijpelijk.

op 11 06 2013 at 23:10 schreef MNb:

Hoewel Grote Piet de feiten correct weergeeft mist hij nou net het belangrijkste punt en net wat Doetank wil onderzoeken.
Indien alle andere factoren gelijk zijn, pikt de politie dan nog steeds donkere jongens vaker er uit dan kaaskopjes? Dat is wel degelijk een interessante vraag en zoals in dit stukje keurig staat aangegeven ligt het antwoord helemaal niet vast.
Voor wat die zogenaamd ongemakkelijke vraag van Niels betreft – die is al tijden geleden beantwoord door biologie en psychologie. Sleutelwoord: testosteron. Weten ze bij de politie ook. Was dat even gemakkelijk.
Houd ons op de hoogte, zou ik zeggen.

op 12 06 2013 at 01:33 schreef Aaron:

@MNb
Gelijke factoren of niet, het aantal testpersonen en situaties is zorgwekkend laag, wat grote gevolgen zal hebben voor de externe validiteit. Vanwege de grootte van het onderzoek zou ik oprecht niet verbaasd zijn als er bijvoorbeeld uitrolt dat juist blanke jongeren vaker aangehouden worden (hoe onwaarschijnlijk dit ook is in de realiteit).
Ik heb even een kleine speurtocht gedaan. In de VS is grootschalig onderzoek gedaan naar racial profiling bij car stops en de resultaten zijn zeer gevarieerd en leveren zelfs voor de onderzoekers interpretatieproblemen op. Veel wetenschappers daar beweren dat eigenlijk alleen gecombineerde kenmerken verklaring kunnen bieden, en dat het moeilijk is om etniciteit of ras te isoleren als oorzaak van politiegedrag.
Wie werkelijk iets zinnigs hierover wil zeggen, zal ten eerste een methodologisch meesterwerk moeten creëren, en daarnaast een groot aantal proefpersonen moeten gebruiken.

op 12 06 2013 at 05:49 schreef Bigpete:

Je leest slecht tussen de regels door Mnb. Hoewel de factoren nooit gelijk zijn (dat is een typisch schoolmeestersvoorbeeld) hebben BEPAALDE groepen allochtonen meer aandacht van de gemiddelde agent in de grote stad. Waarom dat zo is heb ik al uitgelegd. En nee dat is niet altijd terecht, maar wel heel goed verklaarbaar.
Overigens zie ik in mijn woonplaats (niet zijnde Amsterdam) dat de meeste rottigheid wordt uitgehaald door autochtone jongeren, die krijgen dan ook terecht de meeste aandacht. Zelfs zo dat overlast door beschonken bierflessen gooiende zwarten vrijwel nooit wordt aangepakt. Kennelijk is de politie in een kleine gemeente bang om voor racistisch te worden versleten…

Ik zie nooit 80 jarigen door rood fietsen Brenda…

@Krek. Ik heb niet de illusie noch de pretentie dat ik overal een antwoord op heb. Ik kan het probleem niet oplossen. Alleen proberen te bestrijden.

op 12 06 2013 at 08:01 schreef Rosa:

Enige jaren geleden had ik een afspraak met mijn zoon en zijn vriendin op station Bijlmer om van daaruit samen verder te reizen. door omstandigheden was ik veel te vroeg, maar het was mooi weer en ging daar op een van de grote banken zitten. Wat zich daar voor mijn ogen afspeelde heeft mijn ideeën over Nederland voorgoed verandert. Er was een groots opgezette controle, met politiehulp. Zonder één uitzondering werden donkere mensen eruit gepikt, oud, jong het deed er niet toe,de kleur daarentegen wél. Oude zwarte vrouwen werden staande gehouden, blanke pubers konden doorlopen…. Iemand als Niels kan hier lullen als brugman, ik heb het met eigen ogen mogen aanschouwen en schaam me diep voor dit land.

op 12 06 2013 at 09:08 schreef babs:

Aaron heeft eigenlijk best een paar sterke punten hier.

Het is heel moeilijk de balans te vinden tussen het zo veel mogelijk voorkomen van discriminatie en het vertrouwen op de professionaliteit van politiemensen.

Onderzoek is goed, zo lang het doel niet is de politie richtlijnen te geven. Doel moet zijn de politie beter te maken, gelukkig lijkt dat het geval.

Ernstiger dan een groep te vaak aanspreken is dat sommigen meer kans maken te worden voorgeleid en dat ze gemiddeld hogere straffen krijgen. Daar lijkt me meer te verbeteren, ook om de cirkel die Krek beschrijft te doorbreken.

De politie kan beter, maar het echte probleem lijkt me te zitten bij officieren van justitie en rechters, die zich veel te veel laten leiden door emoties en te weinig door feiten.

op 12 06 2013 at 10:11 schreef Rosa:

Jullie nemen wél de tijd zeg!!

op 12 06 2013 at 10:39 schreef sjaak:

leuk! lekker gezellig mee doen.

op 12 06 2013 at 11:33 schreef MNb:

@Aaron: “Vanwege de grootte van het onderzoek”
Dat is een non-sequitur. Een laag aantal proefpersonen betekent alleen maar een grotere onnauwkeurigheidsmarge en die kan alle kanten op. Maar je hebt gelijk dat de betrouwbaarheid van de uitkomsten niet erg hoog zal zijn.

@Grote Piet: “dat is een typisch schoolmeestersvoorbeeld”
Je kletst uit je nek en laat zien geen verstand te hebben van statistiek en methodologie. Zie Aaron – je moet juist een groot aantal proefpersonen hebben om voor beide groepen alle factoren uit te middelen. Dat heeft te maken met de Wet van de Grote Getallen. Terug naar school, Grote Piet.

op 12 06 2013 at 12:21 schreef Sasha Berkman:

Aaron: in de USA zitten een onevenredig aantal zwarten in de gevangenis. Dat zijn bekende feiten en een gevolg van racisme. Al het andere getheoretiseer is quark.

op 12 06 2013 at 13:53 schreef Bigpete:

Ik klets nooit uit mijn nek Mnb, ik heb het helemaal niet over statistiek… Ik heb het over jouw “Indien alle andere factoren gelijk zijn, pikt de politie dan nog steeds donkere jongens vaker er uit dan kaaskopjes?” opmerking. Het hele onderzoek is trouwens onnodig, want het antwoord is zeer waarschijnlijk ja, maar dat heeft zo zijn redenen zoals ik al twee keer heb uitgelegd.

@sasha: onevenredig wat? Op basis van de bevolkingsaantallen heb je helemaal gelijk, maar zwarten zijn zwaar oververtegenwoordigd in geweldsdelicten en bendegerelateerd geweld. Niet zo vreemd dus dat de gevangenissen vol zitten. En ja ik weet dat er best voorbeelden zijn van onschuldig veroordeelde zwarten, maar dat is echt niet genoeg om de aantallen gedetineerden te verklaren….

op 12 06 2013 at 16:03 schreef Niels van Lobberegt:

@ Rosa

Niels haalde met grote regelmaat zijn moksi meti en saoto soep bij Kam Yin, toen hij nog met grote regelmaat bij zijn toenmalige vriendin in de Bijlmer kwam en kan je hoogstpersoonlijk op een briefje geven dat jij de enige bent die slap lult..

op 12 06 2013 at 16:11 schreef Pyt van der Galiën:

@Sasha & Pete

Dat het buitenproportioneel hoge aandeel van Afro-Amerikanen dat in de VS gevangen zit veroorzaakt wordt doordat zwarte mensen meer misdrijven begaan dan witte, blijkt een misvatting.

Zo bleek dat zwarte mannen in 2003 een 12x hogere kans hadden gevangenisstraf opgelegd te krijgen voor aan drugs gerelateerde misdrijven dan witte mannen.

Zwarte mensen maakten in 2003 12% van de bevolking uit en 14% van de populatie drugsgebruikers. Desondanks maakten ze maar liefst 34% uit van degenen die werden gearresteerd voor aan drugs geralateerde misdrijven en niet minder dan 45% van degenen die voor deze overtredingen tot gevangenisstrafffen werden veroordeeld.

Waarom? Omdat de politie drugs vindt op de plaatsen waar ze er ook daadwerkelijk naar zoekt. Zoals hier wordt uitgelegd hoeft dat niet persé veroorzaakt te worden door racisme bij de politie.

op 12 06 2013 at 18:52 schreef You On A Gin:

Zeker merkbaar. Heb zelf ook het gevoel dat ik eerder aangehouden of ondervraagd door de politie word.
Ik neem het mijn eerder mede-‘lichtgetinten’ kwalijk voor het fantastische imago dat ze ons bezorgen, dan de politie. Voor de gemiddelde kaaskop zie ik eruit als een Turk of Mocro (het verschil weten/zien ze toch niet), en dat is triest, maar ik kan begrijpen dat iemand die 10x door een hond is gebeten voortaan alle honden wantrouwt.

op 12 06 2013 at 19:37 schreef Pyt van der Galiën:

@Gin

Ik roep toch ook niet dat de Hells Angels of voetbalhooligans mij een slechte naam bezorgen?

Zoals uit het artikel waar iki hierboven naar linkte blijkt, is het maar zeer de vraag of het imago van Afro-Amerikanen in de VS gebaseerd is op concrete waarnemingen. Het lijkt eerder zo te zijn dat er een maatschappelijke en juridische context is waarbinnen Afro-Amerikanen niet alleen meer kans lopen voor hetzelfde type vergrijp aangehouden, maar ook daadwerkelijk veroordeeld te worden.

op 12 06 2013 at 22:28 schreef Brenda van der Veer:

Wat wil jij mij vertellen BigPete? Dat de bejaarden onder ons geen overtredingen begaan? Je zou beter moeten weten. Weet je wat het is BigPete, je zit een beetje vast in jouw typologieën.

op 13 06 2013 at 03:39 schreef You On A Gin:

@ Pyt van der Galiën
Misschien dat jij, als je in een motorjas loopt, voor zo’n motormuis wordt aangezien, ja. Maar goed, een jas kun je uittrekken. Je huid lijkt me lastig, dus daar valt weer minder aan te doen. :)

Voor wat betreft je link, als ik dat zo lees denk ik dat een hoop daar zitten voor wiri verkopen of smøken (iets wat sowieso helemaal niet verboden zou moeten zijn). Maar dat is mijn aanname en ik weet niet of die klopt.

op 13 06 2013 at 09:37 schreef Rosa:

Niels, praat u altijd over uzelf in de derde persoon? Ik woon al 15 jaar in ZO, maar zo zout als dit voorbeeld heb ik het ook zelf niet eerder gegeten, vandaar mijn geschoktheid. Ik word niet graag voor leugenaar uitgemaakt, nog een fijne dag.

op 13 06 2013 at 11:24 schreef Aaron:

@You On A Gin
Hoe loop je er bij dan? Ik ben vooral gefouilleerd terwijl ik in mijn trainingsbroek liep. Tel daar mijn gemillimeterde haar en het feit dat ik een twintiger ben bij op en ik voldoe al snel aan een bepaald profiel. Drie van de vier keer afgelopen jaar ben ik in een metrostation gefouilleerd, en een keer op een plein dat al geen goede reputatie heeft.
Ik weerspreek niemands persoonlijke ervaringen, maar pure selectie op huidskleur is iig in mijn buurt niet aan de orde.

op 13 06 2013 at 12:13 schreef Bigpete:

Heb je een LOI cursus psychologie gevolgd Brenda? Je weet vrijwel niets van mij. Lezen blijkt weer lastig. Ik zie nooit 80 jarigen door rood fietsen daar blijf ik bij. Ik zie überhaupt vrijwel nooit 80 jarigen op de fiets… Als jij ze wel in grote getale ziet wil ik graag weten waar dat is.

op 13 06 2013 at 15:15 schreef Niels van Lobberegt:

@Rosa

Niels praat zelden over zichzelf in derde persoon. U praat over 100 % controles die regelmatig op stations in Nederland plaatsvinden. De kans dat er dan over het algemeen donkere mensen gefouilleerd worden op station Bijlmer is dan vrij groot, hè. En ook ik, Niels, ondanks zijn roomblanke huid, is daar regelmatig gecontroleerd. En blanke pubers? Die zijn daar op één hand te tellen. Dus als u niet voor leugenaar uitgemaakt wilt worden, dan zou u de waarheid niet zo veel schade aan moeten doen. Maar goed, Niels gaat uit van hier, zijn witte puntmuts strijken en kruisen in brand steken.

op 13 06 2013 at 20:40 schreef Brenda van der Veer:

Beste BigPete, dan zal ik mijn buren, ergens in de zeventig, dus nog net geen tachtig, vertellen dat ze niet meer mogen fietsen. We willen toch niet dat onze brave BigPete in de knoop raakt met zijn mensbeeld.

Wat ik in ieder geval van jou weet, is dat je weigert antwoord te geven op mijn hierboven gestelde vraag. Laten we maar aannemen dat het niet beantwoorden van een vraag ook een antwoord is.

P.S. Er stond gisteren een stuk in The Guardian over ‘Mad’ Frankie Fraser, een negentigjarige Londenaar met een asbo.

op 14 06 2013 at 07:49 schreef Rosa:

Niels, waar ziet u het mij hebben over 100% controles? Ik heb het over een voorval waar ik enkele jaren geleden getuige van ben geweest, en wat mij schokte. verder komen er op station Bijlmer juist heel veel blanken, een groot gedeelte werkt daar in kantoren. Dan moet ik er maar vanuit gaan dat de controleurs hun ‘dag niet hadden’ en zich bij andere controles héél anders gedragen, sorry dat lijkt me naïef. Strijk ze.

op 14 06 2013 at 09:33 schreef sjaak:

@ Bigpete,
Bij de fysiotherapie bedoelt Brenda denk ik.

op 14 06 2013 at 15:13 schreef Bigpete:

Brenda blijft maar doorzeuren over haar o zo belangrijke vraag, dus vooruit. In het hypothetische geval dat ik een doelgroeper en een 80 jarige beide tegelijk door rood zie rijden (op de fiets hebben we het over toch)zou ik zeer waarschijnlijk de doelgroeper wel bekeuren en de 80 jarige niet. Dat wilde je toch horen? Fijn.

op 14 06 2013 at 17:25 schreef Brenda van der Veer:

Je legt mij in de watten, BigPete. Het weekend kan niet meer stuk!

op 15 06 2013 at 00:50 schreef You On A Gin:

@ Aaron

Ligt eraan. Als ik niet ‘netjes’ hoef te zijn (dus in mijn vrije tijd) zwarte bomberjack met NL vlaggetje en het wapen van Den Haag erop, camouflage- leren of spijkerbroek, legerkisten (zwart of ‘woestijn’, ligt aan mijn bui). Sowieso heel lang haar, soms een baard en sjnor.

Vroeger omgekeerd kruis, ohm en pentagram kettingen, leren jack met spijkerjasje vol patches eroverheen, elke vinger een ring en stuk of vijf piercings.

Soms moet ik dan wat ‘netter’ erbij lopen, maar een stropdas heb ik altijd pertinent geweigerd te dragen. Als anderen voor lul willen lopen met een fallussymbool om hun nek moeten ze dat lekker zelf weten.

Ik geloof je wel, maar flauw dat je uiterlijk daar blijkbaar voor de pliesie in meespeelt. Ik denk eigenlijk nooit extra/gekke dingen bij mensen die er zo bijlopen als jij. Vind ik eigenlijk een best wel normaal uiterlijk.

Hoe ziet onze Bigpete dat?

op 16 06 2013 at 07:05 schreef Bigpete:

Persoonlijk heb ik geen slechte ervaringen met heavy metal-achtige types. Ik lette(ik ben al 20 jaar geen straatagent meer) voornamelijk op gedrag, en volgens mij doen de meeste collega’s dat nog steeds.
Hoe vervelend het ook is voor mensen die (vinden dat ze) onterecht worden aangesproken en/of gevisiteerd, zolang mensen met slechte bedoelingen nog steeds niet met het woord boef op hun voorhoofd lopen blijft het mensenwerk…

op 16 06 2013 at 18:10 schreef You On A Gin:

@ Bigpete
Zo is dat. Moet je (in het ideale geval) ook flink wat mensenkennis voor hebben lijkt mij.

op 18 06 2013 at 15:11 schreef Sasha Berkman:

Ondertussen in de realiteit:

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/21535_weer_2_wandelende_marokkaanse_jongens_aangehouden_omdat/

http://www.wijblijvenhier.nl/19696/open-brief-is-het-voor-allochtone-jongeren-verboden-om-in-een-rijke-haagse-buurt-te-wandelen/

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS