Home » Archief » Lissabon (2): Afuri


[09.09.2018]

Lissabon (2): Afuri

Peter Breedveld


Ik sta afschuwelijk op die foto, ik weet het, dit is niet wat ik in de spiegel zie. Maar het is er wel één met mijn held Hiroto Nakamura, verdomme.

In de vorige aflevering ontdekten we bij toeval dat er een vestiging van mijn favoriete Tokiose ramenbar Afuri zou worden geopend in Lissabon. Er zou die avond een ‘soft opening‘ zijn. Daar zijn we naartoe gegaan.

Het was druk en heel erg heet in het restaurant, waar de Portugese bedrijfsleider ons aan een tafeltje wilde plaatsen, maar ik vroeg om een plek aan de bar, voor het authentieke Tokiose Afuri-gevoel. Hier zijn wat live action-beelden. Een paar plekken verderop zat een Japanner. De mannen achter de bar waren allemaal Portugees, maar werden streng in de gaten gehouden door twee Japanners.

In tegenstelling tot de Tokiose Afuri heeft die in Lissabon, behalve ramen, ook sushi, sashimi en andere Japanse gerechten, een keur aan Japanse whiskeys, zoals de medewerkster, die ik eerder die dag al had gesproken, had gezegd, maar ook een imposante verzameling sakés, en saké vind ik de lekkerste drank die er is.

Rode soep

We negeerden de sushi en bestelden mijn favoriete Afuri-ramen, de yuzu ratan, ramen op basis van een kippenbouillon die op smaak is gemaakt met een mix van soya, chilipepers en yuzu. Iedereen weet inmiddels wel dat dat yuzu een Japanse citrusvrucht is die aromatischer en verfijnder is dan alle andere citrusvruchten, toch?

Man, die rode soep en de geur die er uit opstijgt! Dit is één van de lekkerste dingen op de hele wereld. De bite van de chilipeper die niet wordt afgezwakt maar waarmee een soort good cop, bad cop-spel wordt gespeeld door de zachte frisheid van de yuzu en dit gevuld met de ene na de andere verrassing: de beetgare noedels, de licht knapperige groenten, het halfzachte ei, de knapperige nori die soppig wordt door de soep. Dank u Here, voor deze gezegende spijs.

Er zijn trouwens andere variaties, waaronder een veganistische, en als je geen varkensvlees moet, kun je vragen die uit je soep te laten. Maar je mist dan wel wat en kom, God kan het echt geen reet schelen dat je varkensvlees eet, zolang je het beest maar niet hebt doodgemarteld, zoals Nederlandse abattoirs schijnen te doen.

Botte Hollander

Anyway, de ramen was perfect, precies als in Tokio. En nadat we die hadden opgeslurpt en ik het zweet van mijn voorhoofd en uit mijn nek veegde, hief de Japanner naast ons zijn glas wijn naar ons op. Ik liep naar hem toe en hij bleek de oprichter van Afuri te zijn, Hiroto Nakamura. Een geweldig sympathieke vent, die verrast was dat we Afuri kenden van Tokio. Hij was zo enthousiast. “Dat jullie toevallig langs onze zaak liepen, dat is toch, hoe zeg je dat”, zei hij. “Hitsuzen!” riep ik. “Dat is hitsuzen!” ‘Hitsuzen‘ betekent dat iets voorbestemd is. Niet wat hij bedoelde, maar hij was wel geamuseerd.

De vestiging in Lissabon is de eerste Europese vestiging. Hij was benaderd door een Portugese ondernemer die onder de indruk was van zijn ramen en liet zich na lang en herhaaldelijk aandringen overtuigen naar Europa te komen om de mogelijkheid van een Afuri in Lissabon te bespreken.

Hij was nogal openhartig. Afuri komt voort uit een andere ramenketen, ik vergeet welke, die hij samen met zijn broer was gestart. Het recept voor de gepatenteerde yuzuramen is van zijn broer, maar de twee kregen ruzie en gingen uit elkaar. “Dus je hebt het recept van je broer gestolen!” zei ik en hij lachte ongemakkelijk. Aan de reacties van Japanners kan ik altijd zien dat ik de botte, directe Hollander aan het uithangen ben en een paar versnellingen moet terugschakelen. Niet te lollig, Peter, hij stelt zich kwetsbaar op en dan moet je dat niet gaan misbruiken voor je comedy-act. “Jodan desu yo“, zei ik. “Het is maar een grapje.” (jegedogweltegenungggrAP-JE!)

Vestiging in Amsterdam

Ik vroeg of er dan binnenkort ook een vestiging in Amsterdam komt. Aan zijn ontwijkende antwoord kon ik merken dat dat nog niet op het programma stond maar aan een uitbreiding naar Londen wordt al wel gedacht. Of het was Madrid, maar het is alweer te lang geleden en ik heb geen aantekeningen gemaakt. In Amerika is ook een vestiging, in Portland, Oregon. Eén van de andere Japanners die we later spraken (we zijn nog twee keer terug geweest, maar toen was Nakamura alweer terug naar Tokio) zei dat er voor Oregon was gekozen vanwege de zuiverheid van het water daar, cruciaal voor de Afuri-smaak.

We zijn er dus twee keer teruggekeerd, iedere keer enthousiast begroet door alle medewerkers, en hebben ook de sushi en sashimi geprobeerd, maar die is niet indrukwekkend. Ik vind het ook geen goed idee om de aandacht te verleggen naar meerdere specialiteiten. Je doet sushi of je doet ramen en niet allebei. Maar Nakamura vertelde dat de investeerders niet geloofden dat Afuri het met ramen alleen zou redden in Lissabon.

De laatste keer dat we er aten – ik probeerde voor het eerst de tsukemen, waarbij je de de yuzusoep afgekoeld in een apart bakje krijgt, waarin je de noedels moet dippen en dat is heerlijk zomers – kregen we twee bekers van de instantversie van de Afuri-ramen mee. In Tokio zijn die te koop in de 7/11. Ik heb die thuis gegeten en de lege bekers bewaard om aan te ruiken, net zolang tot de geur helemaal verdwenen was.

Volgende keer: moderne kunst en Braziliaanse kost in Belèm, daarna Peruaans in Alto Bairro.

culinair, Peter Breedveld, Reizen, 09.09.2018 @ 10:49

[Home]
 

1 Reactie

op 09 09 2018 at 10:51 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS