Home » Archief » Met het omtrekken van beelden maak je de geschiedenis weer vrij


[17.06.2020]

Met het omtrekken van beelden maak je de geschiedenis weer vrij

Peter Breedveld


Scène uit Something Good (1898) de eerste Afro-Amerikaanse zoenscène uit de filmgeschiedenis.

Altijd als ik onzeker ben over het standpunt dat ik over een kwestie moet innemen, kijk ik even wat Boris van der Ham ervan vindt. Boris van der Ham zit er steevast zo duizelingwekkend ver naast dat hij iedere keer, als hij iets heeft beweerd, het vliegtuig moet nemen om op tijd voor het eten weer thuis te zijn. Dus als ik weet wat Van der Ham ergens van vindt, is het voor mij meteen helder waar ik mezelf ergens moet positioneren.

Over het neerhalen en in de plomp gooien van standbeelden tweet Boris: “Standbeelden vernietig je niet, je maakt mooiere standbeelden.” Boris en ik zijn oud genoeg om ons te herinneren hoe de Westerse media geen genoeg konden krijgen van het neerhalen van een standbeeld van de Irakese dictator Saddam Hoessein. Van alle kanten is die gebeurtenis gefilmd en continu uitgezonden om de hele wereld er goed van te doordringen dat Amerika Irak had bevrijd. Wat ik me niet kan herinneren, is een preek waarin Boris van der Ham ons voorhield dat je standbeelden niet vernietigt maar moet vervangen door mooiere. Welke mooiere, trouwens? Bush Junior? Tommy Franks? Nouri al-Maliki? Betreurt Van der Ham het ook dat je nergens meer standbeelden van Hitler of andere Nazi’s ziet? Of hakenkruizen?

Nootmuskaat

Van der Hams naamgenoot Boris Johnson zegt over het neerhalen van standbeelden dat “we shouldn’t edit our past”, we zouden ons verleden niet moeten “redigeren”. In de Nederlandse media heb ik de afgelopen dagen al vaak gelezen dat we de geschiedenis niet mogen “uitwissen”.

Maar als die standbeelden ergens voor staan, is het een radicaal geredigeerde geschiedenis, en de uitwissing van de geschiedenis van degenen wier schedels hebben gekraakt onder de soldatenlaarzen van de mannen (altijd mannen) die op sokkels zijn gezet. Of wier hoofden hebben gerold door de zwaarden van de samurai in Hollandsche dienst. Tot twee weken geleden wist bijna niemand dat Jan Pieterszoon Coen, bij wiens beeld Thierry Baudet het afgelopen weekend knielend een bloemetje ging leggen, de hele bevolking van een Moluks eiland heeft laten uitmoorden omdat ze niet instemde met een nootmuskaatmonopolie voor de VOC. Dat volk is helemaal vergeten, de misdaad die het is aangedaan bijna compleet uitgewist, door een standbeeld, en een tunnel, die ons eraan moeten herinnneren dat Coen één van de mannen was die Nederland rijk en groot hebben gemaakt.

Negenjarige seksslaven

Columbus is nog erger. Die wordt overal in Europa en Amerika geëerd omdat hij Amerika ontdekt zou hebben en onze horizon heeft verbreed. Een nobel symbool van ondernemingszin en vooruitgang. Dat de bevolking van het Amerikaanse eiland waar hij het eerste aanmeerde, in tien jaar tijd was uitgestorven door pokken en andere ziektes die door Columbus en zijn bemanning uit Europa waren meegebracht, weten sommige mensen nog wel, maar dat Columbus als een soort Klaus Kinski (in Aguirre, the Wrath of God) de plaatselijke bevolking terroriseerde en dwong goud voor hem te zoeken, dat hij mensen verminkte en vermoordde als ze hem niet genoeg goud brachten en negenjarige kinderen als seksslaaf liet misbruiken door zijn bemanning, dat weet bijna niemand. Dat is totaal weggestopt, uitgewist, door al die stenen en papieren beelden die ter ere van hem zijn opgetrokken.

Wis je dus de geschiedenis als je een beeld van Columbus omver trekt? Ik denk het tegenovergestelde: je haalt een stoplap weg waardoor we worden overstroomd door de geschiedenis, meer geschiedenis dan je je kunt wensen, meer geschiedenis dan de machthebbers zich wensen, en de Telegraaf-redactie, en de troglodieten die de beelden van al die kolonisators en slavenhouders menen te moeten beschermen, getooid met Nazi-vlaggen. Een oceaan van pus, dat is wat onze geschiedenis is. Ongeredigeerd, ongepolijst, naakt en pokdalig.

Piet Hein

Nu schijnen de Nederlandse Beeldenstormers (niks mis met die naam, vind ik, en ik veroordeel de oorspronkelijke Beeldenstormers ook niet zo scherp als je schijnt te moeten doen van het Redelijke Midden) het te hebben voorzien op onder andere Piet Hein, de 17e-eeuwse zeevaarder die vooral bekend is van de verovering van de Spaanse Zilvervloot. “Ai”, sneren zelfgenoegzame, smoezelige witte mannetjes (onder andere de totaal gestoorde “wetenschapsjournalist” Simon Rozendaal), “Met Piet Hein hebben ze nou net de verkeerde te pakken, Piet Hein zou juist een held voor deze activisten moeten zijn.”

Ik lees op Wikipedia inderdaad dat Hein zich heeft uitgesproken tegen slavernij (omdat hij zelf een tijdje galeislaaf is geweest, verklaren de Hein-kenners, alsof een mens niet gewoon tegen slavernij kan zijn uit empathie, omdat hij intuïtief wéét dat het mensonterend, vernederend en wreed is) maar hij voerde oorlog in dienst van de VOC en de WIC, die wel gewoon aan slavernij en kolonisering deden. Hij was zelfs betrokken bij het uitmoorden van een kampong op Banda, kennelijk routine voor de Nederlanders in die dagen.

Het zegt veel over Rozendaal & Co dat zij vinden dat zo’n man een held voor de Black Lives Matter-beweging zou moeten zijn.

Ordinaire zeerovers

Ik realiseer me trouwens dat ik op de lagere school een vooruitstrevende meester had. Meester Ubels was dat, een vormelijke christen met een archaïsch uiterlijk, een oudtestamentische figuur bijna, met een baard, een pijp en wat mijn vader noemde “een mantel van kemelhaar”. Hij praatte in 19e-eeuwse jongensboekentaal en je zag hem zelden lachen, wel een soort van grijnzen, soms. Hij was enorm bijbelvast.

Maar aan de verering van Hollandsche helden deed hij niet mee. In fact, Piet Hein was in mijn herinnering de eerste held die hij tijdens de geschiedenisles van zijn sokkel trok. “Er is een vers”, zei hij, “‘Piet Hein, zijn naam is klein, maar zijn daden zijn groot’, maar Heins daden waren helemaal niet groot. Bij de verovering van de Zilvervloot liet hij de bemanning van de Spaanse schepen levend aan de masten en op het dek spijkeren, waarna die schepen tot zinken werden gebracht.” Ik herinner me zelfs de lichtval door de ramen nog van het moment waarop hij dat vertelde. Hij was ook de eerste die onthulde dat de Nederlandse zeehelden ordinaire zeerovers waren, met als enige verschil dat ze officiële toestemming hadden van de regering, een zogenaamde “kapersbrief”.

Die eerlijkheid en dat rechtsvaardigheidsgevoel van meester Ubels werd ingegeven door, dat weet ik zeker, zijn christelijke geloof. Om die reden ben ik faliekant tegen de afschaffing van het bijzonder onderwijs.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Vorig jaar moest ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 17.06.2020 @ 09:14

[Home]
 

16 Reacties

op 17 06 2020 at 13:06 schreef Michael:

Grappig dat je het over 9-jarige seksslaven hebt Peter. Ga je nu ook beweren dat de profeet Mohammed een pedofiel was? Oh nee wacht daar heb je de ballen natuurlijk niet voor. Moslims zijn bovendien de vijand van je vijand en die ga je geen schop geven. De profeet was ook arabier en jullie zijn op dit moment alleen blanke mensen uit het verleden aan het beoordelen aan de hand van de normen en wetten van nu.

Als je alle racistische, seksistische en homofobe teksten wil vernietigen zal je trouwens zowel de bijbel, als de koran bij het vuur moeten gooien. Waarschijnlijk kan je alle eeuwenoude heilige geschriften dan wel verbieden. Dat is ook precies wat er gaat gebeuren als al dat antifa gespuis z’n zin krijgt.

Ik raak oprecht niet eens meer getriggered als ik een swastika zie, ben veel banger voor types die standbeelden bekladden met de hamer en sikkel.

Het zijn overigens geen seksslaven maar ’tot seksslaaf gemaakten’. Ik zal aangifte doen van een taaldelict bij de non-existente taalpolitie ;)

op 17 06 2020 at 14:08 schreef Jan Jansen:

Amerika heeft Irak bevrijd. Ja, dat kun je goed zien. Het is daar nog nooit eerder zo’n corrupte bende geweest als nu het geval is. Het land is naar de afgrond gebracht. Prachtig hoor, die democratie die daar nu heerst.

op 17 06 2020 at 15:36 schreef toto:

Linksom of rechtsom, zo’n Michael is het bekende trol type, die hoe dan ook de Islam erbij moet halen. De bekende jijbak. Dat opgeheven vingertje naar Peter Breedveld om vooral de Islam niet te vergeten. GRRRR.
Ik heb zo ontzettend genoeg van die jijbak figuren. Laat ze svp oppleuren uit dit land.

op 17 06 2020 at 16:02 schreef Kniertje:

Dat beeld van de executie van Saddam dat ‘per ongeluk’ naar de msm was gelekt zal ik ook nooit meer vergeten. Om te kotsen.
Overigens weet ik, van boevenbewakers, dat Saddam voor zijn berechting ook in de EBI van Vught vast zat.

op 17 06 2020 at 16:23 schreef Trawant 77:

Wel een redelijk bekende Vlaamse schrijver schreef ooit: ”
“Maak in een muur een deur en voordat je het weet loopt er een idioot door”.

In dit geval; heropen de berichtenpagina op Frontaalnaakt.nl en je kunt er donder op zeggen dat er een extreem-rechtse halfgare provinciale imbeciel met hersenrot als Michael als eerste ‘reageert’.

op 17 06 2020 at 18:14 schreef Gaz Typari:

“Om die reden ben ik faliekant tegen de afschaffing van het bijzonder onderwijs”

Want meester Ubels had op een openbare school wel opeens vrolijk meegedaan aan zeeroversverering? Meester Ubels had niet-christelijke kindjes geen inzage in zijn zienswijze gegund?

Voor het overige uiteraard weer een briljant stuk, zo een die je je helpt herinneren dat Peter Breedveld geniaal is.

op 17 06 2020 at 18:38 schreef Gerard Matthijssen:

Ik wilde net inhoudelijk reageren op Michael, maar Trawant 77 snijdt me -met goed gekozen bewoordingen- de pas af. Toch doe ik een poging: wat u zegt, “Michael”over racistische enz. teksten van de Bijbel en de Koran: de koloniale en trans-Atlantische slavernij werd bestreden door christelijke denkers als ds. Smytegelt (1665-1739) in Nederland, en door de Spaanse geestelijke Bartolomé de las Casas (1486-1566). Het door u genoemde “antifa-gespuis” heeft wel wat anders te doen dan Nederlandse medeburgers hun godsdienstvrijheid te ontzeggen. En denkt u als ras-fascsist a.u.b. even na over een andere schuilnaam.

op 17 06 2020 at 20:02 schreef Ikzelf:

Voed a.u.b. geen trollen, want voor u het weet wordt de reactiemogelijkheid weer gesloten en dat is precies waar de trollen op uit zijn.

op 17 06 2020 at 20:23 schreef Michael:

Wat is er eigenlijk zo extreem-rechts en fascistisch aan wat ik hierboven geplaatst heb? Toegegeven, het is een beetje een debiel en warrig commentaar. Het komt misschien over alsof ik anti-islam ben maar dat ben ik niet. Het niveau van BLM-demonstranten die in Londen het standbeeld van Churchill bekladden is van het niveau van Pegida-demonstranten die roepen dat de profeet Mohammed een pedofiel was. Dat is mijn punt. Je kan historische figuren niet beoordelen zonder de historische context mee te laten wegen in je oordeel.

Ik vind de redeneringen van de BLM-demonstranten sowieso vaak erg PVV-achtig. ‘White silence is violence’ bijvoorbeeld, doet me erg denken aan types als Eerdmans die vinden dat Nederlandse moslims zich hardop moeten uitspreken tegen een terroristische aanslag in Frankrijk. Wat moet ik me daar ook bij voorstellen, moeten Turkse of Marokkaanse mensen in mijn omgeving nu tegen mij zeggen ‘Ik ben tegen terroristische aanslagen, echt waar hoor’? Moet ik nu bij mijn zwarte buren aanbellen en zeggen dat ik het onrechtvaardig vind als zij als vuil behandeld worden vanwege hun huidskleur?
Iedereen met een beetje gezond verstand is daar toch op tegen?

op 17 06 2020 at 20:43 schreef Michael:

@toto Oké, moslims krijgen veel schijt over zich heen de laatste jaren in NL, ik had ook een ander voorbeeld kunnen gebruiken. Er zijn er genoeg.

@Trawant Dat je me een halve gare imbeciel met hersenrot noemt is prima, ik ben zwaar psychiatrisch patiënt mag je best van me weten. Extreem-rechts… nouja ik meen me te herinneren dat Peter hier ooit gezegd heeft dat Groenlinks een extreem-rechtse partij was. Extreem-rechts ben je al snel op FN. Provinciaal… nouja alleen als je daar niet-Amsterdammer mee bedoelt, dan beschouw ik het als compliment.

@Gerard Er staan teksten in de bijbel, met name in het oude testament, waar duidelijk uit blijkt dat vrouwen als een stuk bezit van de man werden gezien in die tijd. Als iemand er tegenwoordig dezelfde denkbeelden op na zou houden zou hij zo seksistisch als de pest zijn.

Met antifa tuig dat mensen hun godsdienstvrijheid willen ontzeggen bedoel ik revolutionair communistisch tuig, daar lopen er genoeg van rond bij antifa. Moet ik je nog uitleggen dat ik vrijwel elke communistische ‘utopie’ religie wordt uitgebannen?

Michael is gewoon m’n voornaam, hoezo, moet ik bang voor jullie zijn?

op 17 06 2020 at 20:46 schreef Gerard Matthijssen:

Ikzelf:

“Voed a.u.b. geen trollen”: u heeft gelijk.

op 17 06 2020 at 22:43 schreef Rena Breed:

gheghe Bij de eerste alinea moest ik al grinniken.
Spijker op de kop weer. Misschien is het dat ik een vrouw ben en daarom helemaal niks voel bij dat heldenverering gedoe van schiet- en verkrachtgrage mannen?
De eindexamenboeken geschiedenis van zoon1 gingen alleen maar over oorlog! In diverse tijdperken en werelddelen. Zo raar eigenlijk. Alsof er niks anders aan geschiedenis te beleven valt!

op 18 06 2020 at 20:18 schreef Anoniem:

x

op 18 06 2020 at 20:25 schreef Bertje:

Ff off topic bestaat er eigenlijk een Europese „Spike Lee‘
Wit zwart jong dan wel oud belegen.

op 20 06 2020 at 00:24 schreef Jeroen S. van den Heuvel:

Ik ben wel tegen beeldenstormen. Ik hou van geschiedenis en ik hou van beelden. Ik vind het jammer dat beelden gesloopt worden/zijn. Dat beeld van Saddam had beter kunnen blijven vind ik. Ook de honderden (duizenden) beelden van Hitler/Lenin/Stalin hadden kunnen blijven wat mij betreft. Zet er gewoon een groot bord bij met wat voor een klootzak het was en hoe dom en stom het was om er een standbeeld voor te plaatsen. Dat is in alle opzichten leerzaam. Kan je ook steeds naar nieuwe inzichten aanpassen. De beeldenstorm van het protestantisme heeft in mijn ogen ook teveel kapot gemaakt. Ze hadden er ook een bord bij kunnen zetten “deze verwerpelijke afbeelding van die en die is volstrekt in strijd met Exodus zus en zo” dan hadden we het beeld nog gehad. Ik leuter nog even verder maar de nazi’s bijvoorbeeld, je kan ze veel verwijten, maar niet dat ze niet fotogeniek waren met hun Hugo Boss pakken, of die achterlijke smaak van Hitler c.s., stedenbouwkundig of qua beeldende kunst. Socialistisch realisme. Lekker laten bestaan, met kanttekeningen. Anders ben je niks beters dan bijvoorbeeld de nazis die Entartete Kunst vernietigden of Taliban die 1400 jaar oude Boeddha beelden opbliezen.

op 20 06 2020 at 13:25 schreef Jeroen S. van den Heuvel:

Nog even terug te komen….. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om beelden te verplaatsen naar een “fout beeldenpark” of zo. Stel je voor in het Duitse parlement wordt een beeld van Hitler weggezet. Je gaat niet verwachten dat tot in lengte van dagen Duitse parlementariers naar Hitler gaan lopen kijken terwijl ze hun democratische werk uitvoeren. Maar stel je pakt alle Hitler standbeelden en die plaats je in een park met een grote foto van waar het stond, en tekst, van wie het betaald heeft en zo, en je stopt dat allemaal in Hitler Park. Ik zou dat echt werkelijk veel beter vinden dan alle Hitler beelden neerhalen. Voor wat betreft straatnamen ben ik er nog niet uit. Ik zou best in Stalinlaan 4 willen wonen al staat daar vast het Hilton of zo. Vrijheidslaan is ook een mooie naam maar Stalin en de zijnen hebben echt meegeholpen hoor. Verder blijf ik Kabouter Buttplug een subliem beeld vinden, moet blijven bestaan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS