Home » Archief » Saoedische mensenrechtenactiviste opgejaagd door religieuze politie


[18.10.2014]

Saoedische mensenrechtenactiviste opgejaagd door religieuze politie

Hassnae Bouazza

hal9
Illustratie: William Mortensen

Ze stal de harten van veel kijkers van de televisieserie Seks en de Zonde, waarin ze voor het eerst in haar leven ging autorijden. De Saoedische mensenrechtenactiviste Souad Al Shammary vreest nu een gevangenisstraf en zweepslagen, zoals vorig jaar Raif Badawi overkwam.

Er is al opgeroepen om haar te berechten en zelfs te doden vanwege het beledigen van de profeet en de islam; in werkelijkheid heeft ze alleen de conservatieve geestelijken beledigd met hun breed geëtaleerde godsdienstwaan, maar dat maakt op dit moment geen verschil. In Saoedi-Arabië heeft de geestelijke elite macht. Veel macht.

Zeshonderd zweepslagen

Er ligt een aanklacht tegen haar en ze is door de religieuze politie, de moutawa, opgeroepen voor een gesprek. Ze is gelukkig niet gegaan. Ze is teleurgesteld dat haar regering, die zich toch zegt in te zetten tegen terreur, haar niet beschermt.

Wie door de moutawa wordt opgepakt, zo vertelt ze, heeft weinig kans op vrijspraak of clementie. De Saoudische liberaal Raif Badawi, vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en zeshonderd zweepslagen, later omgezet in tien jaar en duizend zweepslagen, is er een goed voorbeeld van.

Anders is het als je door de staat wordt berecht: de overheid pakt regelmatig omstreden mensen op om de religieuze kliek te sussen. Zij worden dan veroordeeld, gaan naar een politieke gevangenis en als na een aantal maanden het stof is neergedaald, worden ze in alle stilte weer vrijgelaten door de overheid, ‘als een onbeschreven blad’.

Opgejaagde vrouw

De politieke gevangenissen zijn tenminste van alle gemakken voorzien, er is internet en je krijgt er sigaretten, zo vertelt Souad. In de gevangenissen van de moutawa wachten je de zweepslagen en ontberingen.

Dat is wat Badawi is overkomen. ‘We zijn bezig om de zweepslagen uitgesteld te krijgen’, verteld Souad Alshammary me. Hoewel ze zelf Saoedi-Arabië’s meest opgejaagde vrouw is, zet ze zich nog altijd in voor haar partner van het Liberale Netwerk.

Souad vreest hetzelfde lot. Aanvankelijk lag de aanklacht tegen haar in de conservatieve hoofdstad Riyadh, maar inmiddels ligt de aanklacht in haar woonplaats Jeddah, de meest multiculturele en liberale stad van het land.

Adres onbekend

Anders dan bij gewone zaken kan noch zij noch haar advocaat haar dossier inzien. Het land verlaten is evenmin mogelijk: toen ze eind vorig jaar naar Egypte wilde afreizen, werd ze tegengehouden op het vliegveld – vanwege deze zelfde, anonieme, geheime aanklacht.

Twee verschillende rechtssystemen in één land. Om een kliek tevreden te houden die elke vooruitgang tegenhoudt en het land zwaar schaadt.

Haar geluk is dat haar adres onbekend is. Haar angst dat ze haar op een dag toch zullen vinden.

Hassnae Bouazza, Duistere Kracht van het Internet, is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees daar vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 18.10.2014 @ 08:40

[Home]
 

7 Reacties

op 18 10 2014 at 09:31 schreef teigertje:

Walgelijk ook te lezen hoe de luchtmacht van Saoedi Arabië meehelpt tegen IS te strijden. Daar zijn we zo blij mee, laten we vooral niet teveel kritiek uiten op dit regime, toch..? Olie is het toverwoord voor dit zieke land met een rare familie aan het roer met ontelbaar veel prinsjes en prinsesjes die het er flink van nemen in het jetset gebeuren en die allemaal het peop hebben aan mensenrechten, behalve voor zichzelf uiteraard.
Iets met verdeel en heers.

op 18 10 2014 at 09:51 schreef Haes:

Een toepasselijke afbeelding heeft Peter hierbij gekozen: de “Perversie van de Inquisitie”.

op 18 10 2014 at 14:59 schreef frank assmann:

Bah!…In de jaren 70 heb ik enige tijd in Saoudie Arabie doorgebracht.Het is er niet veel beter op geworden.

Maar het werkelijke stuitende in deze zaak vind ik:…Al de islamhaat in dit land,al de leugens over sharia driehoeken enzovoorts verstommen als het om een “bondgenoot” gaat die dus werkelijk de sharia als rechtspraak hebben.

Hoezo hypocrisie?

Iran is in de ogen van”ons” het westen een barbaarse staat vanwege de sharia…maar SA is onze partner.

Het meten met twee maten is schandalig.

Laat ik wel wezen…ook ik vind de sharia in vele gevallen barbaars.

op 19 10 2014 at 16:10 schreef excellentie zwembad:

@frank
DE Sharia bestaat helemaal niet er zijn verschillende sharia’s zie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sharia#Varianten

op 21 10 2014 at 11:13 schreef marten:

@ excellentie zwembad: Ja er zijn meerdere scholen, maar in grote lijnen is de opzet hetzelfde: ben je het niet met de sharia eens? dan ga je tegen het geloof in en moet je gestraft worden. Het is een perfect circulair systeem waarin de ‘consensus van de geleerden’ zoals die eeuwen geleden vastgelegd is, nooit bekritiseerd mag of kan worden. Er wordt hier in de commentaren nogal nadruk gelegd op het feit dat SA een US bondgenoot is. Daar kun je op tegen zijn, maar is ruzie maken met ieder land dat anders is qua opzet dan een goed idee? Dit is gewoon realpolitik, en heel schokkend moet de ontdekking toch niet zijn dat politici liegen of hypocriet zijn. De fout ligt uiteindelijk niet bij de US, maar bij de conservatieve religieuze elite van SA, die met hun hoofd nog in de vroege middeleeuwen leeft.

op 22 10 2014 at 15:14 schreef Edo:

@Marten de fout ligt in grote mate ook bij de VS , omdat ze letterlijk grote geldbedragen dokken om te zorgen dat die dictatuur aan de macht blijft, en dat democratie voorkomen wordt. Dat is iets anders dan geen ruzie maken met landen. Het is een gruwelijke dictatuur in stand houden. Ik pleit er niet voor dat de VS Saoudi Arabie gaat bombarderen (alsjeblieft niet), maar dat ze gewoon op houden met die dictatuur te steunen. Dat is letterlijk democratie blokkeren.
Er heerst bij vele een soort misvatting dat wanneer Amerika omgaat met dictators ze ze alleen maar te vriend houden. Dat is dus niet het geval. Ze houden ze letterlijk aan de macht, ten koste van de onderdrukte bevolking, en dat is een gruwelijke prijs.

op 22 10 2014 at 23:23 schreef betwister:

Als ik het goed begrijp wacht de Saoedische overheid tot Souad Alshammary door de moutawa opgepakt wordt.

En als ik het goed begrijp zitten meer mensen in de gevangenissen van de moutawa.

Waarom worden sommige mensen dan nog opgepakt en in staatsgevangenissen gezet?

Ik neem tenminste aan dat tussen overheidsdiensten overlegd (of ruzie gemaakt) wordt over wie iemand oppakken mag.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS