Home » Archief » Succesmarokkanen


[29.09.2009]

Succesmarokkanen

Nuweira Youskine

essaydi25
Foto: Lalla Essaydi

Succesmarokkanen in HP/De Tijd. Ik kan er niets aan doen, maar het eerste waar ik aan moest denken was de Miss-verkiezing voor gehandicapten. Die verkiezing is er gekomen om het vooroordeel te bestrijden dat gehandicapten geen babes kunnen zijn. Ik weet niet wie dat ooit beweerd heeft, maar een goedaardig excuus voor een feestje waarin mooie dames schitteren, is natuurlijk nooit weg.

Het moet ook ongeveer de gedachte achter het artikel in HP/De Tijd zijn geweest. Die Marokkaanse puberende snotapen uit Utrecht en Gouda kennen we nu wel; waarom geen portretten maken van Marokkanen die een lichtend voorbeeld kunnen zijn? Aldus geschiedde. Ik zou er heel wat voor over hebben gehad om bij de redactievergadering over dit item geweest te zijn.

“Wie kent er nog een Marokkaan?” Aan het colofon te zien, werkt er niet één excuus-Marokkaan bij de HP, dus dat viel nog niet mee. Aarzelend gingen er wat vingers de lucht in. Aboutaleb, Marcouch…Albayrak? O nee, Turk…Wacht, Najib Amhali!

Affijn, met flink wat research kom je er ook als roomblanke redactie wel uit. Maar liefst 165 mensen van Marokkaanse afkomst zijn er opgesnord. Waarom 165? Het gaat in tegen mijn gevoel voor esthetiek. Waarom niet een mooi rond getal als 100, 150, 200? Of waren ze soms echt uitgeput na die 165? Aan het criterium dat er gesteld wordt om de lijst van Marokkaanse geslaagden binnen te komen, kan het in ieder geval niet liggen. Wie ook maar ooit iets publiekelijk geschreven heeft, een grapje maakte of een ‘netwerk’ heeft opgericht, kwam al in aanmerking.

Maar na flink googelen, bleek zelfs het criterium ‘publiekelijk iets gedaan’ al snel te hoog gegrepen voor de redactie. Dat bleken er maar een stuk of 25, en zo’n positieve lijst moet toch echt langer kunnen. Daarom heeft de HP flink veldwerk verricht en ziet, er bleken ook Marokkanen in het wild rond te lopen die iets kunnen! Verrukt werden ook (teletekst-) redacteuren, het ‘Verkade-meisje’ en een heuse kitesurfleraar aan de lijst toegevoegd.

Conclusie van het hele verhaal: iedere Marokkaan die een baan heeft, is geslaagd. Wel, als dat de meetlat is, dan had ik ze ook nog de resterende 35 Marokkaanse namen aan de hand kunnen doen zodat ze op een mooie top-200 waren gekomen. Want ik kan u verzekeren, dat er nu heel wat gepijnigde ego’tjes rondlopen in de Marokkaanse gemeenschap. Ik hoor het bijvoorbeeld mijn collega’s denken: ik ben toch ook redacteur – waarom ben ik niet genoemd?! De vriendelijke jongeman bij mij om de hoek die zijn eigen snackbar heeft – ook niet genoemd. Is hij potverdrie geen ondernemer?!

Het mag dan best lollig zijn allemaal, maar tegelijkertijd is er meer aan de hand. Net zoals de streken van Marokkaanse raddraaiers ons tot vervelens toe door het netvlies worden gebrand, getuigt ook het HP-artikel van een stuitend soort paternalisme. Kijk, de aapjes kunnen ook wel eens wat: dansen, schrijven, grappig zijn – en ze worden er nog voor betaald ook!

Het zal wel teveel gevraagd zijn in stiekem-toch-nog-verzuild Nederland, maar zelfs Marokkanen worden al heel lang wettelijk als Nederlandse burgers beschouwd. Gun hen ook die volwassen status, zowel door ze niet enkel als criminelen te bezien, als hen niet in een geforceerd succes-hokje te duwen.

En last but not least: neem mensen in ieder geval serieus genoeg om je ervan te verzekeren dat ze ook echt Marokkaanse roots hebben (Rachid Finge) en hun naam correct te spellen (Hassnae Bouazza).

Nuweira Youskine is medewerkster van de Nederlandse Islamitische Omroep en presentatrice van het radioprogramma De Zevende Hemel.

Nuweira Youskine, 29.09.2009 @ 11:59

[Home]
 

25 Reacties

op 29 09 2009 at 12:36 schreef Bert:

Wordt er niets positief over Marokkanen geschreven dan is de stelling “Er wordt nooit positief over marokkanen geschreven”. Nu wordt de Marokkaanse gemeenschap positief belicht begint onze taalpurist over een lullig spelfoutje. Altijd maar zeiken, het is nooit goed.

op 29 09 2009 at 13:18 schreef Loesje:

Ha, in het laatste blad van de Dierenbescherming, werden Dr. Kees Tensen en Dr. Abdoel El Ghalbzouri
in het zonnetje gezet. Ze hebben een prijs gekregen vanwege een bijzonder alternatief voor dierproeven. Beiden zijn verbonden aan het onderzoekslaboratorium Huidziekten, van het Leids Universitair Medisch Centrum.
En in 2008 stond er een intervieuw in voornoemd blad met Dr. El Gharbzouri n.a.v. ,ook toen al, een prijs voor zijn baanbrekend werk!

op 29 09 2009 at 13:49 schreef hassnae:

Nuweira zeikt niet, ze signaleert terecht het neerbuigende paternalisme van het artikel. Heb ervan gesmuld!

op 29 09 2009 at 15:07 schreef Peter:

Volgende week in HP/De Tijd: Mislukte Joden. Joden die echt helemaal nergens goed in zijn. Raden wie er op de voorpagina prijken.

op 29 09 2009 at 16:12 schreef sloffervos:

Ik neem aan dat het wel een zeer nette 50/50 man/vrouw verdeling was?

op 29 09 2009 at 17:03 schreef vetklep:

Helemaal mee eens.
Ik kan me goed voorstellen dat je daar als Marokkaan enorme jeuk van krijgt. Alsof na lang zoeken de uitzonderingen zijn gevonden.
En de rest van Nederland wordt er ook niet vrolijk van. De rest van Nederland wil allang helemaal niks meer over Marokkanen horen. Niet ten goede en helemaal niet ten kwade.
Bovendien: dat iemands ouders ooit uit Marokko zijn gekomen zou er allang niet meer toe moeten doen.

op 29 09 2009 at 17:16 schreef vander F:

Zeer tendentieus stuk inderdaad,
ik werd er onmiddellijk wee van,
wat een neerbuigend verhaal,
impliciet suggererend dat het inderdaad helemaal ruk gaat met die Marokkanen in Nederland.

Gelukkig hadden ze nog een paar uitzonderingen gevonden.
Lijkt me van dat Gutmensch racisme,
de ranzigste vorm van racisme die er bestaat.

op 29 09 2009 at 17:18 schreef vander F:

@vetklep,
hoezo ‘zou er allang niet meer toe moeten doen’?
Mag een Marokkaan zichzelf geen Marokkaan meer noemen?

op 29 09 2009 at 17:28 schreef vetklep:

VanderF:
tuurlijk wel.
Maar het wordt de hoogste tijd dat WIJ dat niet meer continu hoeven te voelen.

op 29 09 2009 at 20:27 schreef Benech:

Nou Peter, ik weet wel eentje die op de voorpagina mag prijken: Robert/Baruch Moskovicz. En tjsa, de voorpagina, volgens mij ben je weer gelukt als je op die voorpagina staat dus veel mislukte Joden zal je zodoende niet vinden.

op 29 09 2009 at 20:45 schreef antonius:

Slechts 165 van de 500.000 ? Ja is inderdaad niet zo geweldig .

op 29 09 2009 at 20:49 schreef Percy Zuiverloon:

Ik bekijk het van een afstand en ben bang dat jullie zo langzamerhand helemaal dolgedraaid zijn daar in Nederland. Vanuit Suriname wens ik eenieder veel sterkte en beterschap!

op 29 09 2009 at 23:19 schreef Loesje:

Ff off topic; is je zoon weer in orde Peter?

op 30 09 2009 at 00:42 schreef Huub:

Het stuk getuigt inderdaad van een smulbos-mentaliteit. En dat is niet best

op 30 09 2009 at 01:09 schreef Marco Knol:

“Nu wordt de Marokkaanse gemeenschap positief belicht begint onze taalpurist over een lullig spelfoutje. Altijd maar zeiken, het is nooit goed.”
Nou ja, ze is in ieder geval goed geïntegreerd mag je dan wel zeggen.

op 30 09 2009 at 06:03 schreef MNb:

Tja, HP/De Tijd is iets anders dan De Ware Tijd. Daarin komen regelmatig succesvolle Surinamers voorbij. Niemand loopt te mekkeren over de etnische afkomst.
Ach, na een paar jaar in Suriname wonen weet je vanzelf dat Nederland helemaal niet multicultureel is – het blijft een kaaskoppenland.

op 30 09 2009 at 09:52 schreef Nuweira:

PS Bert: taalpuristE, graag.

op 30 09 2009 at 10:07 schreef Peter:

@Loesje, hij kan weer zien. Weten nog steeds niet wat hij heeft. Dankjewel.

op 30 09 2009 at 15:27 schreef Asmodeus:

Eens met de strekking van dit stuk.

Off-topic: de onlangs overleden Pamela Hemelrijk heeft toch ook bijgedragen geleverd aan deze site?

op 30 09 2009 at 15:36 schreef Peter:

Klopt, en ze is met veel geblèr vertrokken, zoals zo velen voor en na haar. Wil je een I.M.? Komt-ie: Pamela Hemelrijk; uitdelen kon ze als de beste, incasseren ging haar minder goed af.

Nu weer on-topic. Misschien moet ik elke twee weken een off-topicdingetje plaatsen, waar lezers hun zijdelingse opmerkingen en vragen kwijt kunnen.

op 30 09 2009 at 16:10 schreef Asmodeus:

Just asking, ik wilde geen slapende honden wakker maken.
Zoiets als de ‘Open draad’ op de Dagelijkse Standaard? Je kunt het proberen…

op 02 10 2009 at 21:44 schreef Rob:

Klopt, en ze is met veel geblèr vertrokken, zoals zo velen voor en na haar.

Goh en dat ligt allemaal aan die ”anderen”

op 02 10 2009 at 22:13 schreef Peter:

Wat heb je nou aangetoond, Rob? Dat je een verongelijkte zeikerd bent, verder niks. Vanaf nu krijgt iedereen, die over Hemelrijk zeikt, zonder waarschuwing een ban voor het leven. Het interesseert me geen ruk dat ze dood is en ik ga er verder geen woord meer aan vuil maken. Er zijn tal van andere sites waar je haar nagedachtenis kunt eren.

op 10 10 2009 at 19:23 schreef C L O S E R » Blog Archive » Closing the week 41:

[…] Frontaal Naakt. Ongesluierde opinies, interviews & achtergronden Het mag dan best lollig zijn allemaal, maar tegelijkertijd is er meer aan de hand. Net zoals de streken van Marokkaanse raddraaiers ons tot vervelens toe door het netvlies worden gebrand, getuigt ook het HP-artikel van een stuitend soort paternalisme. Kijk, de aapjes kunnen ook wel eens wat: dansen, schrijven, grappig zijn – en ze worden er nog voor betaald ook! […]

op 15 09 2011 at 13:32 schreef Nor de Wit:

Nuweira Youskine heeft een Nederlandse moeder. Over ‘roots’ gesproken.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS