Home » Archief » Waarom duurzame landbouw zonder prijsverhogingen kan


[06.09.2022]

Waarom duurzame landbouw zonder prijsverhogingen kan

Peter Breedveld

Ik ben niet stokoud, maar oud genoeg om me een Nederland te herinneren van grazige weiden met drie koeien erin, en bomen voor schaduw. Als kind woonde ik in Apeldoorn, aan de rand van het stadscentrum, met recht achter ons huis een weiland waar eens een oude boer een koe zat te melken. Hij richtte een speen op mij en kneep er met een tandeloze grijns een straal melk uit die me ternauwernood miste. Een zus van mijn stiefmoeder was getrouwd met een boer; de hele familie zat altijd in de keuken, waar het wemelde van de vliegen omdat die direct op de stal uitkwam met een stuk of zes koeien. Buiten at een enorme geit een keer mijn trui op, ik had het pas in de gaten toen ze al op een derde was.

We hadden nog geen geld voor buitenlandse vakanties, maar dat was niet erg, want in Nederland was genoeg te beleven. We roeiden over plassen en waadden door sloten, aten bramen en frambozen die overal groeiden, zwierven door schijnbaar oneindige velden vol bloemen en bomen, bouwden hutten in het struikgewas, waar we de hele dag onvindbaar waren voor volwassenen.

Dat Nederland is er niet meer, want elk stukje grond heeft economisch potentiëel dat maximaal moet worden benut, elk rafelrandje is kapitaalvernietiging. Loslopende koeien kosten alleen maar geld, tevreden varkens leveren niets op. Kakelende kippen en een kraaiende haan zouden alleen maar een boos, wat zeg ik, woedend buurtcomité op de been brengen.

Boeren zijn rijk

Gevolg is een stervende natuur door mestoverschotten, onvoorstelbaar dierenleed achter anonieme muren dat snoeihard wordt ontkend door daders en omwonenden en een landschap dat deprimeert in zijn monotone lelijkheid.

Kan niet anders, wordt ons verteld, anders kan de boer niet bestaan en zonder boer geen eten. Kwade tongen beweren dat we nu al te weinig betalen voor ons voedsel, dat we altijd op de pof hebben geleefd en fors dieper in de buidel zullen moeten tasten voor dezelfde smakeloze massameuk op de groenten- en vleesafdelingen van de supermarkt.

Dat is onzin. Boeren houden genoeg over voor een dik belegde boterham, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Alleen melkveehouders schieten erbij in vanwege het wereldwijde aanbod, maar ook zij zijn rijk vanwege de grond die ze in bezit hebben, hun aanzienlijke eigen vermogen en de meerdere inkomens per gezin. Veel melkveehouders zijn miljonair.

De EU ondergraaft haar eigen groene doelstellingen

Maar hun produktie is niet duurzaam, zeggen de vleestaks-roepers. Om die duurzaam te maken, moeten de produktiekosten omhoog, zodat de boer er een boterham aan kan blijven verdienen. Ook onzin. De natuurvernietiging en het dierenleed wordt kunstmatig in stand gehouden door de manier waarop de EU het agrarische bedrijf subsidieert. Vooral megabedrijven komen in aanmerking voor EU-subsidies, die ook nog eens voor een groot deel in de zakken verdwijnen van types die niks met het boerenleven te maken hebben. Lees dit stuk van Europarlementariër Mohammed Chahim en het Zuid-Hollandse Statenlid Evelyn Hijink.

Sinds 1962 is de manier van financieren van de agrarische sector niet aan de tijd aangepast, waardoor het opslokken van kleine bedrijven in grote conglomeraten van intensieve landbouw en veeteelt blijft doorgaan, recht tegen de groene doelstellingen van de EU in.

Onbehouwen schreeuwlelijk

In Nederland wordt er al helemaal met de pet naar gegooid, daar is het streven naar biologische landbouw ongemerkt door de artiestenuitgang naar buiten gemanoeuvreerd. De gevolgen worden steeds duidelijker: behalve een stervende natuur levert het ons asbestverbrandende terreurboeren op en een manipulatieve zetbaas van de agrobusiness in het parlement. De onbehouwen schreeuwlelijk Caroline van der Plas inderdaad, en haar stuitend domme, agressieve aanhang, zoals ik de afgelopen dagen mocht ondervinden.

Boeren profiteren daar niet van, en consumenten evenmin. Alleen vleesverwerkende bedrijven, veevoerfabrikanten, de banken en allerlei roofkapitalisten die je zo ver mogelijk van je boerenbedrijf zou moeten willen houden, hebben baat bij het voortbestaan van intensieve veeteelt en landbouw. De subsidiestroom moet worden verlegd naar biologische boeren en naar boeren die willen verduurzamen. Banken moeten daar een actieve rol in spelen, en als ze dat niet willen, moeten ze maar worden gedwongen. Herinner ze er maar aan wie in 2008 de rekening voor hun destructieve geldwolfgedrag heeft betaald, ik schreef dat al eerder.

Prijsverhogingen

Duurzaam geteelde groenten en fruit, diervriendelijk vlees dat daadwerkelijk voedt en ook nog smaak heeft, geproduceerd in een natuurlijke omgeving waar het prettig toeven is voor mens en dier, hoe kun je daartegen zijn? En het hoeft allemaal niet tot hogere prijzen in de supermarkten te leiden. In plaats van gesubsidieerd megastallenvlees kopen we gesubsidieerd natuurvlees zonder schuldgevoel. In Frankrijk worden, tot tevredenheid van alle partijen, goede prijsafspraken gemaakt tussen boeren en hun afnemers, van supermarkten tot fabrikanten en distributeurs, zodat niemand elkaar nog scheef hoeft aan te kijken, Dat is geregeld in de zogenaamde EGAlim-wet.

Als boeren willen demonstreren, moeten ze zich op de Rabobank richten en op de VION Food Group. Eis goede voorwaarden om duurzaam bij te dragen aan een Nederland dat gezond, prettig en weer mooi is. Hoe klinkt dat? Let’s do this.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 06.09.2022 @ 07:34

[Home]
 

1 Reactie

op 06 09 2022 at 07:35 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS