Home » Archief » Απο την ελλαδα


[02.07.2011]

Απο την ελλαδα

Thomas Cool


Illustratie: Henry Scott Tuke

Ik ben ‘t van nature met iedereen eens. Ieder heeft van alles meegemaakt en heeft reden om iets te vinden. Wie ben ik om daar anders over te denken?

Bovendien houd ik van het goede leven. Op vakantie op een Grieks eiland nam een vriendin deze foto van me. Het paspoort is nog goed herkenbaar. Dat ik genoegen aan het leven ontleen, lijkt me duidelijk. Een voldane uitdrukking, het mag gezegd worden. Pijnlijk is dat ik van een bepaald merk bier geniet. Ik had nog zo opgeroepen tot een boycot van Nederland en daar houd ik me zelf niet aan!  Nou ja, het was vakantie, verontschuldig ik me maar. Ook als ik bier bestel ben ik het graag met de ober eens.

Frappant is wel het volgende. Onder mijn stuk over oudtante Tine, gingen de reacties over Griekenland. Ik hou heel veel van dat land en zijn mensen, cultuur en muziek, dus de opmerkingen raken me. Nu ben ik kandidaat voor het presidentschap van Europa, dus ik moet de Engelsen, Spanjaarden en Kroaten niet vergeten. Het leven sleept zich van vakantieland naar vakantieland. Toch is het veel te gemakkelijk om nu juist over de Grieken te klagen.

Het gaat om deze punten:

(1)  Europa moet investeren, investeren en investeren. In plaats van zichzelf de put in bezuinigen. Ook China investeert. Het blijft fundamenteel een beslissing om gelden daarvoor vrij te maken. Wij laten dit nu aan ‘de markt’ over, maar onze markt bestaat uit radeloze investment bankers die allemaal bang zijn voor hun hachje. Het minst slechte is dat onze overheden aan de slag gaan.

(2)  Overschot-landen zoals Duitsland en Nederland zijn een deel van het probleem en niet alleen tekortlanden zoals Griekenland of Ierland. Wanneer we schuld toewijzen, dan zijn wij net zo schuldig als Griekenland. Ja, Rutte is de boeman, en niet Papandreou.

(3)  Het fundamentele probleem is economisch inzicht en niet alleen corruptie. De economische domheid van Mark Rutte is aan vernietigende kracht vergelijkbaar met een atoombom, vergeleken met het gedreutel van Giorgos Papandreou. Natuurlijk moet de Griekse corruptie aan gepakt worden, alsmede het Griekse onvermogen om gewoon belastingen te innen. Maar ondertussen is de blinde kortzichtigheid van Rutte zoveel vernietigender.

Ik las tot mijn genoegen dat het Griekse parlement de bezuinigingsmaatregelen heeft geaccepteerd zodat de financiële hulpstromen van EU en IMF zullen toevloeien. De crisis is weer een aantal maanden vooruitgeschoven. Ondertussen is niets geregeld omtrent investeringen en echte aanpak van corruptie, dus de ellende blijft voortduren.

Rutte, Verhagen en Wilders zijn met hun economische waanideeën uit de regering weg te jagen, ze kunnen zelfs de Griekse crisis niet oplossen.

Thomas Cool houdt van het goede leven. Het zou mooi zijn wanneer meer mensen ervan konden genieten. Hij is daartoe zelfs lid van het Sociaal Liberaal Forum!

Thomas Cool/Colignatus, 02.07.2011 @ 12:51

[Home]
 

12 Reacties

op 02 07 2011 at 14:28 schreef MNb:

Hé, ik ben het eens met Colignatus. Nederland heeft geen enkele reden trots te zijn op het handelsoverschot. Het krijgt er alleen maar waardepapier voor terug, dat zich ophoopt. Natuurlijk kun je dat weer investeren – krijgt Nederland op termijn nog grotere hopen waardepapier.
Inderdaad, het beste zou zijn als Nederland en Duitsland in Griekenland, Portugal en Ierland investeerden om de productie aldaar op te krikken. Dan is al dat waardepapier nog ergens goed voor – namelijk economische stabiliteit.
Voor wat die Griekse bezuinigingsmaatregelen betreft ben ik minder optimistisch. De Griekse bevolking wil er heel begrijpelijk niet aan.
Daarnaast wil ik pleiten voor een tweemuntensysteem voor Griekenland en eventueel nog een paar. Suriname heeft al jaren een driemuntensysteem: USD, Euro en SRD. Zelfs de politici hier kunnen dat niet omver kegelen. En reken maar dat die hun best doen.
Want Griekenland kampt met nog een probleem: de bewoners hebben een akelig hoog percentage van hun spaargeld in het buitenland gezet. Een dubbele munt gaat dat tegen.

op 03 07 2011 at 04:44 schreef Sasha:

Hehe de PVV meeuwen zwijgen….

op 03 07 2011 at 10:50 schreef babs:

Deels eens, wel een paar opmerkingen.

De corruptie is niet alleen het betalen van functionarissen voor privileges, het is ook het met voorkennis verkopen van de staat’s faillissementsverzekeringen.
http://maxkeiser.com/2011/06/23/g-pap-created-this-hole-when-he-flipped-billions-in-cdss-on-behalf-of-his-cronies-what-a-sick-bastard-this-papandreou-is/

Ik snap niet dat iemand blij kan zijn dat een crisis een paar maanden vooruiteschoven is.
-De Griekse schuld wordt alleen maar groter gemaakt, de aankomende crisis wordt dus verdiept.
-Een Franse constructie maakt toekomstige ‘haircuts’ in de Griekse staatsschuld moeilijker uitvoerbaar.
http://www.economist.com/node/18897845
-Het is waar dat overheden minder erg zijn dan investment bankers, maar juist dankzij deze bail-out van die banken (zie economist link, niet Griekenland krijgt geld, banken krijgen weer eens gratis geld) worden dat soort invesment banks nog langer overeind gehouden. Laat ze dood gaan.

Bottom line was voor mij dit stuk:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/2445397/2011/06/15/Bankroet-Griekenland-niet-echt-een-probleem-voor-Nederlandse-banken.dhtml
Nederlandse banken hebben keurig allerlei risicovolle beleggingen verkocht. Wat er niet bij staat, maar wat iedereen met gezond verstand zelf kan invullen, is dat er dus partijen zijn die exposure aan Griekse staatsschuld hebben opgekocht. Niet 10 jaar geleden, maar nu. De Griekse bail-out gaat naar dat soort partijen, banken dus die erop gokken dat ze too-big-to-fail zijn en dat overheden hun oninbare schulden wel aan belastingbetalers overhevelen. Een systeem dat dit soort chantagepraktijken mogelijk maakt, is al failliet. Nu moet het alleen nog ontmanteld worden. Liefst nu en niet over 3 jaar pas.

op 03 07 2011 at 16:58 schreef You On A Gin:

Het mooie van dit soort stukjes is dat complexe materie wordt uitgelegd op een manier dat zelfs de grootse kneuzen qua economisch inzicht (zoals ik) het prima begrijpen. Nu Rutte nog?
Thomas Cool, ben je echt kandidaat voor het Europese presidentschap?

op 04 07 2011 at 22:22 schreef Thomas Cool:

Peter VanderMeersch van de NRC: “Goede journalistiek begint met het snel en correct rapporteren van de juiste feiten. Dat probeert ook NRC op zijn site te doen.”

http://weblogs.nrc.nl/hoofdredacteur/2011/03/24/de-pornografie-van-de-nrc/

Maar hoe snel is de NRC erbij wanneer Griekenland om zeep wordt gebracht:

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/04/kunnen-we-grieken-wel-vragen-zo-veel-te-bezuinigen/

Hier is een email dat ik vorig jaar van een journalist kreeg – maar anoniem gemaakt:

“Beste heer Cool,
>
> Ik heb geen belangstelling voor uw arbeidsconflict met het CPB, noch
> voor uw theorie over werkeloosheid, die in Nederland momenteel zo
> ongeveer het laagste is in de Westerse wereld.
>
> Met vriendelijke groet,
> X.Y.Z.

De Nederlandse journalistiek heeft de snelheid van een geblindeerde slak, heeft geen interesse in feiten, en weet niet wat correct of fatsoenlijk is.

Ja, ik ben kandidaat voor het Europese Presidentschap, vanuit het Sociaal Liberaal Forum.

http://www.dataweb.nl/~cool/CandidatePresidentEU/index.html

op 04 07 2011 at 22:32 schreef Thomas Cool:

Ach, misschien moet ik het verband toch maar weer uitleggen: Nederland lijkt een lage werkloosheid te hebben (a) doordat we veel verstoppen in uitkeringen (b) doordat we met een lage-lonen-politiek een overschot scheppen. Met dat laatste exporteren we onze werkloosheid, en landen als Griekenland hebben daar last van. Dus de journalist die daar geen aandacht aan wil besteden sluit zich af voor kritiek. Het is geen “arbeidsconflict met het CPB” maar het is een directie die de vrijheid van wetenschappelijk denken onmogelijk maakt. Europa, Europa, ga dit land eens boycotten !

op 04 07 2011 at 23:03 schreef J.J. van der Gulik:

Kan een muntunie wel met zoveel verschillende landen, waarbij bijvoorbeeld een mechanisme als devaluatie niet meer mogelijk lijkt. Het valt me op dat economen altijd met van die ouderwetse ideeen komen, die sterk doen denken aan boekhouderen maar nooit met inventieve op de huidige wereld ingestelde ideeen lijken te kunnen komen en altijd maar zo’n simplistisch vertrouwen in de vrije markt hebben. En ze hebben zo mede de crisis veroorzaakt. Het lijken toch vooral kunstjestoepassers. Ik heb het gevoel dat ze tot nu toe wetenschappelijk gezien hopeloos falen en geen goed doordachte ideeen produceren, waar je in deze tijd bij de huidige mondiale ontwikkelingen in positieve zin wat aan hebt. Maar goed dat zullen ze niet gauw van zichzelf zeggen, temeer niet omdat er weinig echte verschillen van mening onder hen lijken te zijn. En zo klit men lekker tezamen. Het komt allemaal wel zo’n beetje op hetzelfde neer en het lijken zo ongeveer allemaal wel boekhouderaars, terwijl ze zelf bijna altijd wel zo hoog opgeven van de prikkel van de concurrentie. Dorre boekhouders zonder out of the box ideeen, die wat Heertjesidioom nablaten, daar heb je nu niks aan.

op 05 07 2011 at 13:32 schreef Thomas Cool:

@J.J. van der Gulik: Persoonlijk ben ik niet in de wieg gelegd voor ondernemer. Maar in abstracto zijn er (1) markt met concurrentie, waarbij de overheid machtsconcentratie voorkomt, (2) natuurlijke monopolies zoals voor overheidstaken. Het is niet onmiddellijk logisch te denken dat ondernemers (1) ook verstand hebben van (2). Met boeven kun je goed boeven vangen (Vidocq) maar dat principe heeft beperkte geldigheid. Voor controle van overheidstaken adviseer ik een democratie, en hopelijk laat die zich adviseren door wetenschappers. Overigens is mijn wetenschap zeer innovatief.

op 05 07 2011 at 21:55 schreef J.J. van der Gulik:

Dag Thomas Cool

Ben net terug van een stuntshow met motoren en auto’s in de buurt. Toen er een vrijwilliger werd gevraagd om boven op een auto te gaan liggen, die razendsnel om zijn as zou gaan draaien en ook andere capriolen zou uithalen gaf ik me meteen op. Ik houd wel van dat soort uitdagingen en voel geen angst bij zo’n stukje spektakel. Wel raakte een van de stuntmannen gewond.

Je reactie lijkt te bevestigen dat economen binnen zeer beperkte kaders opereren. Zo beveel je maar even het democratische model aan, die je blijkbaar overal onder alle omstandigheden wenselijk acht, terwijl er binnen dat model vele varianten zijn en de wenselijkeid of onwenselijkheid van een politiek model in beginsel los bestaat van een wetenschappelijke beoordeling van de economie en juist in een globalisernde wereld met alle mogelijke politieke, sociale en economische systemen rekening gehouden moet worden. En een markt kan er in allerlei vormen zijn met allerlei systemen en met allerlei particpaties van de kant van de overheid en van alle mogelijke andere participanten zoals particulieren, organisaties, bedrijven etc.. Beschouwingen dienen daarop gebaseerd te zijn met een daarbij behorende wetenschappelijke distantie en verder wetenschappelijk beoordelingskader wil je een beetje het predikaat wetenschappelijk verdienen.

In tegenstelling daarmee omarmen vele economen het neoliberale model met daarbij een heilig geloof in de vrije markt. Dat doet denken aan de middeleeuwen toen er ‘wetenschap’ werd bedreven op basis van een heilig geloof in de Heer. En het leidde ertoe dat het Heertjesidioom uit middelbare schoolboekjes met zijn eenzijdige en beperkte benadering zo ongeveer het niveau van het economendom aangaf, terwijl deze tijd vraagt om grote wetenschappelijke prestaties op economisch gebied om de ontwikkelingen een beetje bij te kunnen benen. En dat innovatieve denken waar je over spreekt lijkt zich duidelijk af te spelen binnen de kaders van het gangbare beperkte denken.

op 07 07 2011 at 09:40 schreef Thomas Cool:

@J.J. van der Gulik. Ik sta met de oren te klapperen. Terwijl ik aangeef dat zaken anders liggen dan standaard gedacht, geef je kritiek dat ik standaard zou denken … Je hebt gelijk dat mijn tekst kort is. Ik schrijf 8 regels terwijl jij alweer 25 regels gebruikt. Kijk dan naar het voorgestelde grondwetsamendement in “De Ontketende Kiezer”:
http://www.dataweb.nl/~cool/SvHG/DOK/DOK-Aankondiging.html
of uitvoeriger in het Engels:
http://www.dataweb.nl/~cool/Papers/Drgtpe/Index.html

op 07 07 2011 at 19:32 schreef J.J. van der Gulik:

Alles goed en wel Thomas, maar ik zie zo geen relevante relatie tussen De Ontketende Kiezer in Nederland in 2003 en de economische problematiek rond Griekenland nu en zaken rond globalisering, het neoliberale denken en handelen en allerlei verschillende politieke en economische modellen. Maar misschien wilde je gewoon nog eens even wat aandacht hebben voor je Opus Magnum van 100 pagina’s. Het zij je gegund.

op 09 07 2011 at 13:20 schreef Thomas Cool:

Beste J.J.,

(1) “De Ontketende Kiezer” (DOK) is een goed boek maar niet het Opus Magnum, dat is DRGTPE. (2) Ik vind aandacht voor DOK van belang, maar dat is niet de reden waarom ik er nu naar verwees. Ik verwees ernaar omdat het een antwoord op je vraag is. (3) Wanneer je DOK eens las dan zou je begrijpen waarom ik ernaar verwees.

Met beste groet,
Thomas

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS