Home » Archief » Duveltjes


[27.09.2017]

Duveltjes

Peter Breedveld


Mariko Kaga in Pale Flower (Masahiro Shinoda, 1964). Source: Lipstick Trouble

Schrijver Henk van Straten is een leukere vader met een paar Duveltjes op, schrijft hij in de Volkskrant. Meneer heeft naar eigen zeggen een kort lontje en ontploft nog weleens als zijn kinderen de ‘lijntjes’ overschrijden die hij heeft getrokken. Maar met één, twee, drie of meer ‘Duveltjes’ (één van de wat steviger biervarianten, heb ik begrepen) achter de kiezen is hij de ideale vader, vindt hij zelf.

Laatst werd hij woedend omdat het installeren van zijn nieuwe spelcomputer niet in één keer lukte. ‘Mijn oudste zei tegen mijn jongste en diens vriendje: “Gaan jullie maar even de tuin in. Ik let wel op papa.”‘

Toen ik dat las, liepen de koude rillingen over mijn rug.

Zelfmedicatie

Vaders die ontploffen als er lijntjes worden overschreden zijn nooit grappig, kan ik u vertellen. Het erge is dat je het als kind normaal gaat vinden. Dat je je pas veel, veel later realiseert hoe erg het was.

Een vader is als een tijger die constant door de kamer heen en weer schrijdt. Je houdt hem met argusogen in de gaten, hartstochtelijk in jezelf biddend dat er niet iets gebeurt waardoor hij uit z’n hum raakt en in woede uitbarst, want je kunt niets tegen hem aanvangen. Hij is almachtig en jij bent klein en zwak, jij bent niets. Je bent overgeleverd, totaal overgeleverd aan de luimen van de God des Huizes.

Dat wil ik de mannen meegeven die mij en anderen op Facebook, toen ik een paar kritische opmerkingen maakte over het verhaal van Van Straten, verweten ‘intolerante calvinisten’ te zijn en dergelijke. Die vergoelijkend praatten over Van Stratens alcoholverslaving, die hij zelf nog ontkent ook. Wat deden we nou moeilijk over die paar Duvels? Dat is zelfmedicatie! Mooi toch, dat hij en zijn kinderen weten dat het weer pais en vree is met een paar biertjes op? En echt, hij is een geweldige vader, dat schrijft hij altijd zelf!

Veilig thuis

Nee, niet mooi. Als kind moet je je elke seconde van de dag en elke seconde van de nacht veilig weten bij je vader. Met of zonder Duveltjes, als vader is jouw eerste prioriteit dat je kinderen zich geborgen voelen. Je kinderen hebben er niet om gevraagd geboren te worden, ze kunnen nog niet voor zichzelf zorgen, dat moet jij ze leren. Maar eerst en vooral moeten ze weten dat, wat er ook gebeurt, ze altijd veilig zijn bij jou. Ze moeten zich altijd geliefd weten. Dat is je taak, en dat is het enige dat ertoe doet. Dat je kinderen gevoed zijn, een dak boven hun hoofd hebben, dat ze een veilig thuis hebben.

“Maar ik ben ongelukkig! Dit burgerlijke bestaan is niets voor mij! Ik hoor de wijde wereld te verkennen, achter de vrouwen aan te gaan!” Niet mijn fucking probleem, papa! Dat had je je maar eerder moeten bedenken. Je bent nu vader. Neem je verantwoordelijkheid.

‘Goed bezig, Henkie!’, schrijft deze eikel in Vrij Nederland over Van Stratens ontboezeming. Hij heeft alvast medelijden met Van Straten, die volgens hem vast ‘een hoop stront van moralistische ouders over zich heen zal krijgen’. Ook een bizar stuk, trouwens. ‘Ach, dat gezeur over die honderdvijftig verkeersdoden door alcohol! Schrijf eens over de positieve kanten! Over hoeveel vreugde alcohol brengt!’ Is dat raar of wat?

Henkie is nou eenmaal Henkie. Hij kan er ook niks aan doen dat hij eigenlijk voor iets groters in de wieg was gelegd. Dat hij zichzelf nou eenmaal moeilijk kan bedwingen. Daar hebben zijn kinderen maar mee te dealen. Want iedereen moet zich altijd aanpassen aan de man en zijn ego. God verhoede dat hij zelf een beetje inschikt om anderen de ruimte te geven.

Perfecte ouder

Niemand is de perfecte ouder. Iedereen wil zijn kinderen weleens achter het behang plakken want hé, lijntjes overschrijden is hun lust en hun leven. We vallen ook allemaal weleens uit tegen onze kinderen, en harder dan gerechtvaardigd is. Ik denk niet dat er iemand bestaat die zijn computer niet op enig moment door het raam heeft willen gooien.

Maar je moet bij jezelf op de rem als je je ene kind de ander in veiligheid ziet brengen vanwege jou. Dan ga je dat niet zitten rechtvaardigen in een stuk vol narcistische zelfvertedering. Dat dan nog door andere mannen ‘eerlijk’ en ‘ontroerend’ wordt gevonden ook.

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 27.09.2017 @ 09:49

[Home]
 

23 Reacties

op 27 09 2017 at 10:03 schreef Martijn:

Duvel is nog net geen echte “alcohol for your $”-bier maar het is echt niks bijzonders. Beetje de Heineken onder de “speciaal” bieren. En in deze tijden van craft beers van 10% tot eisbocks van 25% is die 8,5% alcohol niet heel bijzonder. ;)

Kortgezegd: proletenbier. :D

op 27 09 2017 at 10:09 schreef Esther van den Bergh:

Mijn vader dronk dan wel niet, maar ook wij waren thuis altijd op onze hoede voor onze vader omdat ook hij elk moment zou kunnen ontploffen. Jaren ’60, dus doodnormaal dat je werd geslagen ook….
Ik geef je helemaal gelijk, Peter! Je veilig voelen bij je vader is het allerbelangrijkste. Ook wij oudsten beschermden de jongsten voor zijn ongecontroleerde en onverwachte woede. Het heeft een groot effect op mijn ontwikkeling (en dus mijn leven) gehad en dat van mijn drie zussen en broer. Het heeft lang geduurd voor ik niet meer bang voor hem was.

op 27 09 2017 at 10:29 schreef Chipo:

En dan lieden die vonden dat het “een mooi stuk was”. waarom? Hij kan niet eens écht schrijven, dat het bloed door de lijntjes heen komt, dat je meegetrokken wordt in de angst van die kinderen.

Het is gewoon ultiem exhibtionisme, wetend dat je heel veel goedkeuring gaat krijgen. De lul.

op 27 09 2017 at 10:43 schreef babs:

Eén Duveltje is 33 cl met 8.5% alcohol. 4 Duveljes bevat ruim 11 cl alcohol. Dat is fors meer dan een hele fles wijn. (75 cl met 12% geeft 9 cl alcohol.)

op 27 09 2017 at 11:40 schreef Marijn:

Het gaat er toch niet om hoe sterk Duvel is. Niet Duvel, maar minimaal psycho therapie is nodig, met de kinderen even veilig weg bij overige familie.

op 27 09 2017 at 12:06 schreef Martijn:

Misschien moeten die kinderen een Duveltje nemen. :)

op 27 09 2017 at 12:18 schreef ikzelf:

Erg lollig, Martijn. Ik hoop van ganser harte dat je zo onvruchtbaar bent als de vaatdoek die je hier zelf portretteert.

op 27 09 2017 at 14:31 schreef Martijn:

Jeetje he, een grapje, ik zet er nog een emoticon achter.

İk geloof ook niet dat een kind een levenslang trauma op zal lopen van een slokje alcohol (Duvel zou ik ook niet adviseren als begin :P ), maar wees gerust, ik denk niet dat het er nog van gaat komen.

op 27 09 2017 at 18:28 schreef Thomas E:

Het gaat helemaal niet om die Duveltjes. Het gaat om vaders die wat voor kutsmoes dan ook aangrijpen om niet los te gaan op hun gezin. Tirannen dus. In feite zijn het losers, want ze worden gehaat en iedereen wil zo snel mogelijk het huis uit – en kampt vervolgens levenslang met de psychische gevolgen.

op 27 09 2017 at 20:01 schreef Anoniem:

Thomas E:

“Het gaat om vaders die wat voor kutsmoes dan ook aangrijpen om niet los te gaan op hun gezin. Tirannen dus. In feite zijn het losers(..)”.

Wijlen mijn vader was streng, maar rechtvaardig. Hij hield de oudste zoons in toom, die zich teveel “vrijheden” veroorloofden t.ov. “de kleintjes” (losse handjes).
Als oudere broers het goede voorbeeld gaven, niets mis mee. Maar zelf de regels stellen en naar “hun goeddunken” handhaven is iets anders. In zijn aanwezigheid stond hij dat nooit toe. Een liefhebbende, maar overgevoelige moeder kon het zonder hem niet stellen.

Mijn vader -geboren ver vóór de Tweede Wereldoorlog- had zijn alcoholgebruik goed in de hand: iets voor speciale gelegenheden, Kerstmis en zo. Een wijnliefhebber was hij wel. Met mate.

op 27 09 2017 at 20:47 schreef Thomas E:

Anoniem, jouw vader klinkt als een ouderwetse vader, het traditionele ‘hoofd van het gezin’. Dat is toch wat anders dan de onberekenbare machtswellustelingen die in dit kader bedoeld worden.

op 27 09 2017 at 22:45 schreef dewanand:

============== [wfor1346:49]

N1. hahahaha gaat het over vaders?? haha Ik ben de vervloekte, gehate, totaal mislukte koelie honden zoon van een hindoe satan en hindoe fascist, met dokters titel. Zoon van koelie satan zijn is elke dag ellende en suicidaal ok.

N2. Ongelooflijk hoeveel macht mijn genetische KUT vader heeft op mij, altijd keiharde ruzie, hij maakt mij kapot, suicidaal, praat mij dood in, ok die ingenieurs titel kon ik niet halen door ziekte en vijf jaar illegaliteit maar mijn satanische vader verwijt het mij nu he dat ik ziek werd en die kanker titel niet kon halen voor hem en die hele hindoe apen familie.

N3. Bij hindoes is alles zelfmoord mbt ouders en kinderen, mijn vader beveelt mij alles, als dictator, hij eist gehoorzaamheid, al ga ik eraan kapot. Hij is hindoe fascist, ik ben mislukt ok, geen titel, geen ingenieur, totaal mislukt.

N4. Daarom moet maar Derde Wereldoorlog starten ok, wij moeten hard strijden voor onze eigen zwarte superstaten en alle hogere, almachtige, lange, halfgoddelijke blanken moeten wij keihard aanpakken op aarde. Maar wij als lagere, domme, zwakke, vieszwarte afro en koelie aapjes kunnen nooit winnen van blanke halfgoden.

op 28 09 2017 at 00:40 schreef Kazonga:

Wat wijk je af vh onderwerp Anoniem. Naar mijn mening, bier of niet, gaat het hierbij om een man/vader die overduidelijk een burn-out heeft. En Duveltjes nodig heeft om dat te verbloemen.

op 28 09 2017 at 10:26 schreef Franssmeets:

Nee, Kazonga. Hij heeft geen burn-out. Het is gewoon een alcoholist.
In Nederland zijn er ca 108.000 kinderen
die aan kindermishandeling/verwaarlozing/misbruik bloot staan. Daarvan is in zo,n 70.000 gevallen alcohol gerelateerd.

Frans. erelid van de blauwe knoop

op 28 09 2017 at 10:27 schreef jacobus:

De alcohol zorgt er gewoon voor dat je de volgende dag niet uitgerust bent omdat je lichaam te druk was met het verwerken hiervan. Er is nu niet genoeg energie meer om met kinderen om te gaan, en ach we nemen er weer een paar, dan kan ie er weer tegen.Gewoon een ordinaire alcoholist dus….

op 28 09 2017 at 12:10 schreef dewanand:

============== [wfor1346:49:2]

N5. Ja Peter, jij kiest toch gevoelige thema’s he op FN. Maar wil je aub niet de Afro’s en sursikoelies hierover interviewen?? Dus over hun minderwaardigheid, underdog positie, zelfhaat, latente zelfvernietiging, zelfdiscriminatie en zelfgekozen onderontwikkeling, omdat zij vaak door hun vaders zelf gehaat en getraumatiseerd zijn.

N6. Hindoeistische axioma: ‘Jaise Baap Karni, aise Beta barni aur marni’. Betekent: Zoals de vader (zondig)handelde zal de zoon boeten en sterven. Alle karmische zonden van de vader gaan over op de oudste zonen, en dit is een onverbiddelijke karmisch axioma in het zuivere Hindoeisme, Sanathan Dharma.

N7. In mijn geval geldt dit uit N6 letterlijk, ja mijn leven is op mysterieuze wijze totaal mislukt, lijden, dood willen gaan masr te zwak zijn voor die verlossende zelfmoord als einde van het lijden op deze aardse hel. Al mijn hartsvriendinnen vinden het toch raar dat ik nog geen Zelfmoord heb kunnen plegen, gewoon te zwak ervoor. ‘Waldo, leef je nog?’ vragen mijn oude vriendinnen mij lachend, maar ze zijn toch trots op mij nu, hierom:

N8. Ja derde cyber attack brief op Al’Sheytan geert wilders gaat live.ok WOIII dus..

op 28 09 2017 at 19:18 schreef Kazonga:

op 27 09 2017 at 14:31 schreef Martijn:

“İk geloof ook niet dat een kind een levenslang trauma op zal lopen van een slokje alcohol”

Het gaat hier om meer dan een slokje en om het stelselmatig moeten gebruiken om de zenuwen de baas te worden. Dan ben je in de basis overspannen en door de alcohol verslaafd.

op 28 09 2017 at 20:01 schreef Chris:

Het is zo makkelijk. Gewoon geen kinderen nemen. Dan kan je doen wat je wil, je hele leven. Als je ze wel neemt of krijgt, dan is er inderdaad werk aan de winkel, en zul je dingen in je leven moeten veranderen.

op 29 09 2017 at 09:52 schreef ikzelf:

Probleem is, Chris, dat men in deze cultuur niet gewend is aan het maken van keuzes — men wil alles en men wil het nu. En men is al zeker niet gewend aan het nemen van verantwoordelijkheid voor die keuzes.

En als er dan consequenties komen van niet gemaakte keuzes, dan mag de maatschappij die dragen c.q. oplossen.

En die westerse man waant zich superieur, maar slaagt er maar niet in te tonen aan wat of aan wie.

op 29 09 2017 at 12:42 schreef Chris:

Probleem is, “ikzelf” dat je je eigen problemen en uitkomsten van introspectiesessies niet moet projecteren op anderen, om tot de conclusie te komen dat wat jij als millennial ervaart automatisch ook voor anderen geldt.

op 29 09 2017 at 14:23 schreef Martijn:

Eh, Kazonga, a) het was een grapje (vandaar die smiley erachter) en b) ik ontken niet dat die vader meer dan een slokje drinkt, noch adviseer ik kinderen 4 Duveltjes te geven.

Ik dacht slechts dat je met zo’n vader wel een borrel kan gebruiken, that’s it, liever geen analyses over mijn persoonlijkheid op basis van een sarcastisch grapje.

op 29 09 2017 at 22:15 schreef ikzelf:

“Probleem is, “ikzelf” dat je je eigen problemen en uitkomsten van introspectiesessies niet moet projecteren op anderen, om tot de conclusie te komen dat wat jij als millennial ervaart automatisch ook voor anderen geldt.”

Waarmee jij, Chris, dus alles op mij projecteert. Way to go, dude.

op 01 10 2017 at 09:32 schreef Kazonga:

@op 29 09 2017 at 14:23 schreef Martijn:

Als je op mijn reactie aan jou doelt op 28 09 2017 at 19:18, daar schrijf ik niets over jouw persoonlijkheid, maar over die van de schrijver waarover Peter B. schreef.

Dus los van je grapje, gewoon een aanvulling.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS