Home » Archief » Het censureren van een cartoonist door de Volkskrant is hypocriet


[16.12.2022]

Het censureren van een cartoonist door de Volkskrant is hypocriet

Peter Breedveld

De Volkskrant heeft een cartoon verwijderd van oudgediende Jos Collignon omdat die Marokkanen stigmatiseert. Op de cartoon gaan twee scooter-Marokkanen er met de wereldcup vandoor die ze uit de handen van een FIFA-bons hebben gegrist. “Deze tekening draagt bij aan het wegzetten van een bevolkingsgroep”, schrijft de hoofdredactie, “en dat is in strijd met wat we als krant willen zijn.”

Vergeef me mijn buldergelach. Bevolkingsgroepen wegzetten is waar de Volkskrant de laatste decennia vol op heeft ingezet. De Volkskrant heeft een enorme rol gespeeld in het salonfähig maken van racisme en moslimhaat, en met name van het aanwakkeren van haat jegens Marokkanen. Nooit meer vergeet ik de tweet van Volkskrant-redacteur Kustaw Bessems, die iemand toebeet dat “ik wéét dat Marokkanen vaker crimineel zijn en jíj weet dat omdat mijn collega’s & ik daar al héél lang stukjes over schrijven.”

Deze column heeft de Volkskrant niet weggehaald en er staan toch een paar pittige stellingen in. ‘Het islamo-socialisme explodeert in de straten van Europa’ luidt de titel van het nogal koortsachtige stuk, waarin criminaliteit en verpaupering volledig op het conto van ‘massaimmigratie’, de islam en de multiculturele samenleving worden geschreven. Een ramp voor vrouwen, mensenrechten en joden, volgens de schrijver, die alleen in Ahmed Aboutaleb een lichtpuntje ziet. Er staat geen naam bij, maar ik vermoed dat dit een werkje is van voormalig Forum-politicus Derk Jan Eppink, die zich later bij de Mooie Ovens van Ja21 heeft aangesloten.

Kakofonie van islamofoob gekrijs

Blijkbaar niet in strijd met wat de Volkskrant wil zijn. Wat denkt u van deze: ‘Ik vrees dat we onder ogen moeten zien wat de prijs is van de open, multiculturele samenleving: af en toe een moord, of op zijn Donners je mond houden.’ Martin Sommer in een column die door de Volkskrant ook ongemoeid is gelaten. Een lange litanie over islamitische terreur met als afsluiter de Elma Drayereske jammerklacht dat iedereen zijn mond erover houdt. Alsof er niet al meer dan 20 jaar een kakofonie van islamofoob gekrijs heerst, met hetzes tegen Marokkaanse, Turkse en islamitische Nederlanders, die ISIS zouden steunen en met de rug naar de samenleving zouden staan en de sharia zouden willen invoeren en homo’s van torens zouden willen gooien.

De Volkskrant is vanaf het begin een van de gangmakers van die hetzes geweest. Met een populaire opiniesectie op de website, waarin totale gekken de idiootste dingen over moslims schreven. Een online Der Stürmer was het. De eerder genoemde Kustaw Bessems heeft een paar jaar de Volkskrant-bijlage Vonk verzorgd, en in de eerste aflevering al werd er reclame gemaakt voor het racistische boek The Bell Curve, waarin wordt betoogd dat zwarte mensen dommer en crimineler zijn omdat dat erfelijk is bepaald. Vonk grossierde sindsdien in stemmingmakerij over moslims en Marokkanen, hun hypocrisie, hun antisemitisme, hun intolerantie, bij voorkeur geschreven door medewerkers met een Marokkaanse achtergrond, ik ging ze op een gegeven moment Volkskrant-Marokkanen noemen. Marokkaanse Nederlanders die zich enorm populair maakten bij een zeker wit publiek door zo negatief mogelijk over hun eigen gemeenschap te schrijven. Kritiek daarop werd en wordt gepareerd door te wijzen op de Marokkaanse achtergrond van de auteurs.

Achterlijke zandbaklanden

Dat Wilders en zijn trawanten nu in de Tweede Kamer Hitleriaanse tirades staat af te draaien over hyena’s uit achterlijke zandbaklanden en dergelijke, dat hebben we mede aan de Volkskrant te danken. Die heeft Marokkanen, moslims, allochtonen en vluchtelingen weggezet. Nooit, never ever heeft de Volkskrant iets ondernomen tegen al dat expliciete en impliciete racisme in eigen gelederen. Wel is er actie ondernomen tegen mensen die dit bekritiseerden.

Toen Sybren Kooistra bijvoorbeeld over een column van Max Pam schreef dat die racistisch was, sleepte Pam hem voor de rechter en schreef de hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, een betoog dat erop neerkwam dat je niet zomaar alles racisme mag noemen. Let wel, Pam trok in zijn column een rechte lijn van Black Lives Matter naar Hitler. Volgens Klok waren dat “kritische kanttekeningen”. Pam verloor de rechtszaak. Terecht, lijkt me. Hij schreef een racistische kutcolumn in een racistische kutkrant.

Racistische stereotyperingen

Nu er wat ophef ontstaat over een cartoon van Collignon, voelt Klok zijn geweten blijkbaar wél opeens opspelen. Daar ging wel wat tijd overheen, want de cartoon heeft vijftien uur lang online gestaan. Maar om die weg te halen, een cartoon te censureren van iemand die al sinds de Romeinse tijd voor de Volkskrant werkt, ik vind het nogal wat. Altijd zijn het de cartoons die moeten wijken. Politici zaaien naar hartelust haat, columnisten schrijven islamofobe bagger waar Goebbels nog van zou zeggen: “Das geht gottverdumme wel sehr weit!”, maar iedereen gaat altijd achter de cartoonist aan.

Maar het is satire. Cartoons zijn satire. Ze houden een spiegel voor. Collignon speelt met racistische stereotyperingen. Hij heeft die niet verzonnen, dat was zijn opdrachtgever, onder andere. Het cliché van de criminele scooter-Marokkanen heeft zich in onze psyche genesteld door de constante herhaling ervan in de media.

Eerlijk verhaal

Ik kan me natuurlijk wel voorstellen dat Marokkaanse Nederlanders ervan balen dat ze, nadat het Marokkaanse team het zo goed deed op het WK, in de Volkskrant meteen weer als straatcriminelen worden weggezet. Maar de cartoon vertelt het eerlijke verhaal van het imago van Marokkanen in de media. Ik vond ‘m eerlijk gezegd wel grappig, totdat ik me realiseerde dat Marokko geen wereldkampioen is, toen vond ik ‘m iets minder grappig.1

Het is ook haastwerk. Collignon lijkt een Davidsster in de Marokkaanse vlag te hebben getekend, maar hij ontkent dat zelf, dus ik neem aan dat het een blooper is. Hij had er wat langer mogen nadenken, maar met het censureren ervan heeft de Volkskrant een doodszonde begaan. En zich waanzinnig hypocriet opgesteld.

1. [Lezer Mark Bais geeft een uitleg die ik plausibel vind: ‘Ik denk dat Colligon vindt dat Marokko wél een kampioen is, met een team dat de ‘sympathy vote’ verdient en een heel continent + de diaspora een reden geeft om trots te zijn, ondanks de corrupte FIFA en Infantini.’ De versmade Marokkaan gaat ervan door met de bokaal die in handen van de échte boef was.]

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 16.12.2022 @ 11:59

[Home]
 

1 Reactie

op 16 12 2022 at 12:00 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS