Home » Archief » Hoe Sidney Smeets het tot Kamerlid schopte


[20.04.2021]

Hoe Sidney Smeets het tot Kamerlid schopte

Jasper Mekkes


Voice of Baceprot

D66 wordt niet voor niets ook wel het CDA zonder de C genoemd. Dus ondanks alle ophef over het feit dat een praktiserend homo tot Tweede Kamerlid werd gekozen, kunnen we het beter over de machtspolitiek bij D66 hebben.

Ooit was ik politiek actief voor D66 in de provincie Utrecht. In mijn jeugdig optimisme dacht ik namelijk dat de woorden sociaal en liberaal staan voor rechtvaardigheid en vrijheid. Maar dat bleek niet helemaal het geval te zijn. De machtswellust van de meeste politici zorgt er namelijk voor dat men in iedere politieke partij een Bende van Drie (fractievoorzitter, voorzitter van het partijbestuur en voorzitter van de stemadviescommissie) creëert, waardoor vrijwel iedere politicus direct gecompromitteerd is nadat hij omhoog is gevallen in een politieke partij; hij neemt dan namelijk willens en wetens deel aan een ondemocratisch systeem; dat in de kern een dictatuur van deze Bende van Drie is.

Een ander woord voor deze Bende van Drie is ook wel: stemadviescommissie.

Debat met zichzelf

U begrijpt dat ik geen lid meer ben van D66, maar in de tijd dat ik, min of meer toevallig, lid werd van het bestuur van D66 regio Utrecht was het verlekkerd praten over het fenomeen macht de normaalste zaak van de wereld.

Onze partijvoorzitter spande daarin de kroon. Het was de tijd voor de provinciale verkiezingen en hij was zich samen met de fractievoorzitter, die de partijvoorzitter persoonlijk naar voren had geschoven na een akkefietje met de vorige voorzitter, aan het voorbereiden op wat hij noemde: ‘machtsvorming’. Concreet betekende dit dat hij met de Bende van Drie de kieslijst van de partij aan het opstellen was, nadat eerst voor de vorm een nieuwe lijsttrekker was gekozen. En die lijsttrekkersverkiezing was een mooie aftrap voor het opstellen van de kieslijst: zonder tegenkandidaten kozen de aanwezige leden namelijk de huidige fractievoorzitter als nieuwe lijsttrekker, nadat die eerst een debat met zichzelf had gevoerd.

Om vervolgens zeker te kunnen stellen dat… allerhande minkukels op de plaatsen onder hem op de lijst kwamen te staan! Want wat gebeurde er tot mijn verbazing: in de voorbereiding op de interne lijstverkiezingen kwalificeerden deze minkukels zich met het grootste gemak ten koste van getalenteerde debaters met visie, vooruitstrevende intellectuelen en ondernemers met idealen.

Indringende gesprekken

Dat komt doordat onze democratie in de kern een (partij)dictatuur is, en de spil in die dictatuur is de stemadviescommissie. Want als er iets ondemocratisch is, is het wel een stemadviescommissie. D66 regio Utrecht stelde, overigens net als alle andere lokale, regionale en landelijke politieke partijen in Nederland voorafgaand aan iedere verkiezing, een stemadviescommissie in, om degenen die als kandidaat op de interne lijst wilden te selecteren en de lijstvolgorde van de geselecteerden te bepalen. De taak van deze commissie kwam er in de praktijk op neer om indringende gesprekken te voeren met partijleden die het zomaar waagden zich aan te melden als kandidaat voor de kieslijst.

Zoals gezegd was de voorzitter van het bestuur van de partij aangesteld op verzoek van de fractievoorzitter in de bijbehorende volksvertegenwoordiging. Deze voorzitter van het partijbestuur wees in overleg met die fractievoorzitter vervolgens weer de voorzitter van de stemadviescommissie aan. Zelf nam de voorzitter ook plaats in de stemadviescommissie. Partijleden bepalen hierdoor niet zelf welke mensen hun partij mogen vertegenwoordigen tijdens verkiezingen, dat doet de Bende van Drie met de stemadviescommissie. De stemadviescommissie bepaalt (op papier samen met de kiescommissie) wie er op de kieslijst komen te staan.

Na afloop van een indringend gesprek met een enthousiaste, talentvolle kandidaat-politicus deelt de stemadviescommissie deze kandidaat vervolgens, wanneer die niet past in het plaatje van de Bende van Drie, mee dat ze de kiescommissie zullen adviseren hem niet op de lijst te zetten of op plaats, laten we zeggen, 45. Wat hem vervolgens een kans van exact 0,0 geeft om gekozen te worden door de leden van de partij bij de interne verkiezingen voor de volgorde van de kandidatenlijst.

Volgzame vriendjes

Als je de activiteiten van een stemadviescommissie een keer van dichtbij hebt meegemaakt dan weet je hoe het er in de oude Sovjet-Unie aan toe moet zijn gegaan. De baas kiest zelf zijn volgzame vriendjes uit, die zo weinig mogelijk concurrentie zullen vormen en al helemaal geen lastige vragen zullen stellen of af zullen wijken van jouw mening. ‘Velen zijn geroepen, weinigen zijn uitverkoren’ zei onze partijvoorzitter altijd smalend als hij weer eens een nieuw politiek talent effectief had kalltgestellt samen met zijn twee handlangers van de Bende van Drie.

Stemadviescommissies creëeren zo doelbewust een obstakel voor echte democratie. En dat doen ze met het afserveren van de meest in het oog springend talentvolle kandidaat-volksvertegenwoordigers, en met de voorkeursvolgorde van andere potentiële kandidaten voor de kieslijst. In feite bepaalt de stemadviescommissie met haar ‘advies’ deze volgorde, de kiescommissie stelt deze slechts vast. Wat de grote meerderheid van de partijleden vervolgens doet, is stemmen op die voorkeursvolgorde. Dit omdat vrijwel niemand in die achterafzaaltjes is geweest waar de partijleiding – vaak op relatief stilgehouden bijeenkomsten in bedompte zaaltjes met een slechte akoestiek – de aspirant kandidaten voor de lijst de ‘kans’ heeft gegeven zichzelf te presenteren.

Het gevolg: niemand kent de nieuwe gezichten; terwijl de oude garde precies weet hoe ze zich handig moet presenteren in de juiste gremia – en open debatten waarin ze echt aan de tand gevoeld zou kunnen worden moet mijden. Uiteindelijk ontvang je een digitaal stembiljet als partijlid en moet je zoveel ingewikkelde acties ondernemen om iets anders dan de voorkeursvolgorde van de stemadviescommissie te volgen dat je voor de zekerheid dat stemadvies maar volgt.

Goede kandidaat

Zo kwam ook Sidney Smeets in de Tweede Kamer. Niemand vond het nodig gewone partijleden eerst aan de hand van interne debatten transparant te laten bepalen of hij nu wel zo’n goede volksvertegenwoordiger zou zijn. Zolang hij zich maar onderwierp aan de fractievoorzitter was het een goede kandidaat.

Het is deze achterhaalde machtspolitiek, waar we beter vandaag dan morgen afscheid van kunnen nemen als we niet het egoïsme van een dictatoriale partijtop, maar de democratie een warm hart toedragen.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 20.04.2021 @ 08:38

[Home]
 

1 Reactie

op 20 04 2021 at 08:39 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS