Home » Archief » Hou op elkaar de geldproblemen in te jagen


[09.12.2022]

Hou op elkaar de geldproblemen in te jagen

Peter Breedveld

Ik ging naar de Bijenkorf om een kerstcadeau voor iemand te kopen. Ik had een bepaald bedrag in mijn hoofd waar ik niet boven wilde, een royaal bedrag. Een verkoopster liet me iets zien dat bijna drie keer zo duur was. Ik zei dat ik de prijs te hoog vond en ze vroeg hoeveel ik wilde besteden. Ik zei wat ik in mijn hoofd had en toen schoot ze in de lach.

Ze zei dat ze het dan niet wist en vroeg hulp van haar collega, die vond het ook grappig. Uiteindelijk heb ik een erg mooi cadeau gekocht voor aanzienlijk minder dan ik had bedacht. Ik weet zeker dat de ontvanger er erg blij mee zal zijn.

Maar het zat me dwars, twee verkooopsters van rond de twintig die me uitlachten omdat ik geen klein fortuin wilde besteden aan een kerstcadeau. Twee verkoopsters van de Bijenkorf. Ik bedoel, ik wil niet lullig doen, maar heel Nederland weet hoeveel je verdient, daar was de afgelopen tijd de nodige publiciteit over, en dat is niet genoeg om je het cadeau te kunnen veroorloven dat je mij probeerde aan te smeren.

Nieuwe adel

Ik zag kerstballen van 20, 30 euro, ook in de Bijenkorf. De mensen proppen er hun mandje mee vol. Heel veel kerstspul is al uitverkocht. Het is mijn gewoonte om panettone te eten rond kerst, een Italiaanse traditie die de laatste jaren ook in Nederland heeft postgevat. Een beetje panettone kost nu minstens 20 euro, maar voor 40, 50 euro heb je ze ook. Ik las in de krant dat Nederlanders meer aan Sinterklaas hebben uitgegeven dan ooit, maar dat ze wel op hun stookkosten besparen. Met blauwe vingers van de kou genieten van je panettone van 40 euro. Ik vind het nogal manisch.

Mensen proberen de fictie van een miljonairsleven in stand te houden, zitten elkaar op te fokken, terwijl ze hun energierekening niet eens kunnen betalen. Terwijl steeds meer werkende Nederlanders in armoede leven, geen geld hebben voor de tandarts, hun huis kwijtraken, naar de Voedselbank moeten. En wie zijn de lachende derden? De bedrijven, uiteraard, en de aandeelhouders, die een steeds groter deel van het nationale inkomen opeisen. We werken en kopen ons scheel om een nieuwe adel vet te mesten.

Gila hormat

Ik las ooit over het Javaanse begrip ‘gila hormat‘, ‘respect-gekte’, Javaanse vorsten in de koloniale tijd legden Javaanse boeren belastingen op om de protserigheid te kunnen betalen om respect af te dwingen, terwijl de Javanen ook door de Nederlandse bezetter werd uitgebuit. Gila hormat, dat is wat ik hier nu ook zie. We zijn allemaal zo geïndoctrineerd met het idee dat je respect krijgt als je Louboutins draagt, en een Dior-tasje, dat we onszelf en elkaar uitbuiten om te kunnen pronken. Dat twee snotapen die rond het minimumloon verdienen mij het gevoel proberen te geven dat ik een sloeber ben, omdat er in mij nog iets van verzet zit tegen dat suïcidale consumerisme.

En ik krijg dit soort signalen voortdurend. Iemand vroeg me naar mijn maandsalaris, ik gaf eerlijk antwoord en ze werd er twee seconden stil van. Alsof ze medelijden met me had. Nu sta ik best sterk in mijn schoenen, al zeg ik het zelf, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf soms een loser voel, omdat ik niet minstens tienduizend netto per maand naarbinnen hark, geen Lexus rijd en niet even mijn dak vol kan leggen met zonnepaneeltjes.

Want het is niet alleen een rechts dingetje, Links doet net zo hard mee. Links zegt dat we moeten consuminderen, maar om te kunnen consuminderen moet je eerst consumeerderen. Als ik energiekosten wil besparen, moet ik investeren in zonnepanelen, isolatie, radiatorventilatoren. “Investeringen die zichzelf terugverdienen”, zegt een GroenLinkser dan. Moet je wel een vette spaarrekening hebben, knurft.

Pleuris-VVD

Ik ben niet tegen luxe, ik vind het niet erg te moeten betalen voor goederen en diensten. Ik ben overtuigd kapitalist. Ik vind het wel een probleem dat steeds meer mensen niet eens hun eerste levensbehoeften kunnen betalen en dat hen dat wordt kwalijk genomen. Niet alleen door Rutte en zijn pleuris-VVD, zelfs door Bijenkorf-verkopers die nota bene zelf worden uitgebuit. Hou daarmee op. Hou op elkaar de geldproblemen in te jagen met deze krankzinnigheid, met het waanidee dat iets alleen de moeite waard is als je er veel poen voor hebt betaald.

Met familie en vrienden aan tafel zitten en eten delen, of het nou een pasta met verse truffel is of een kom linzen met brood, dát is rijkdom. Beetje kitscherig-moralistische kerstboodschap, maar ik meen het echt. Nooit ben ik gelukkiger dan wanneer ik eten deel met mensen waar ik me fijn bij voel.

Wel niet vergeten mij een Tikkie te sturen:

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 09.12.2022 @ 10:07

[Home]
 

1 Reactie

op 09 12 2022 at 10:08 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS