Home » Archief » Ik neem nergens afstand van


[27.09.2014]

Ik neem nergens afstand van

Hassnae Bouazza

rijs8

Het moet zo’n zeven jaar geleden zijn geweest dat ik voor het eerst kennis nam van de virulente moslimhaat op het internet: ik las dat moslims de keel van iedere ongelovige moesten afsnijden, naar Europa waren gebracht om de boel hier te koloniseren en dat ze altijd liegen, dat zou taqiyya heetten.

Door mensen als Theo Maassen, die zijn zorgen uitsprak, maar ook door mijn geliefde werd ik ervan overtuigd om de discussie aan te gaan: als mensen zouden zien en lezen dat de meeste moslims niks met het terrorisme te maken hebben, zouden ze wel bijdraaien, zou de angst – die er goed in zat na de moord op Van Gogh – wegebben.

Verstokte moslimhaters

Ik ging het gesprek aan met de meest verstokte moslimhaters, ik citeerde uit de Koran om te laten zien dat Joden en ongelovigen helemaal niet afgeslacht moeten worden, ik schreef over de Arabische wereld en schetste het leven van de gewone mensen aldaar die niet bezig zijn met de vernietiging van het Westen, maar net zo goed van de Westerse cultuur genieten en ik nam afstand van terreur, intolerantie en idiote imams.

Maar hoe meer ik schreef, hoe vaker ik me met het publieke debat bemoeide, hoe erger het wantrouwen en de diepgewortelde afkeer werden. Het was net drijfzand waar je niet meer uitkwam. En nu, zeven jaar na dato, moeten moslims nog steeds en alweer afstand van nemen. Elke dag is er wel ergens in een uithoek een moslim waar je je nog even voor moet verantwoorden.

Natte droom

Al Qaida, Boko Haram, meisjesbesnijdenis, steniging, Iran, Hamas en nu dan de natte droom van elke islamofoob: IS. Bebaarde moslims die mensen onthoofden. Lekkerder snuffporno is er voor de islamhaters niet te krijgen. ‘Zie je wel’, kirren ze van genot. De perfecte rechtvaardiging voor het wegzetten van moslims , want als je hen niet heel snel in kampen zet (dixit Marian Propstra van de VVD) zal het nog moeilijk worden hen te beteugelen.

IS slacht moslims en andere Arabieren in Irak en Syrië, maar in Nederland wordt het veelkoppig monster gretig aangegrepen om de moslims hier ermee om de oren te slaan. Elke dag die God geeft, moet het over moslims en de islam gaan. Elke dag die God geeft, moeten moslims zich van iets distantiëren. En natuurlijk zijn er altijd ambitieuze, opportunistische beroepsmoslims die dat al te graag doen, om te laten zien dat zij wel deugen.

Na decennia moeten moslims nog steeds bewijzen dat zij niks van doen hebben met andere vermeende geloofsgenoten; dat ze het heus verdienen deel uit te maken van de samenleving, om alsjeblieft maar geaccepteerd te worden.

Heilig boek

Het voelt als een eindeloze ontgroening van een studentenclub. De vernederingen en de opdrachten houden maar niet op. Gisteren Boko Haram, vandaag IS, morgen de koran. Alles om maar in de gunst te komen van de wantrouwende niet-moslim.

Maar die wantrouwende niet-moslims, die om afstand-krijsende ‘islamcritici’, zijn niet te bevredigen, omdat ze altijd wel weer redenen zullen vinden om je te wantrouwen, verdacht te maken, te haten. Het euvel is namelijk niet dat je misschien op een dag met een afgehakt hoofd in je hand bij hen aan klopt, maar dat je, als moslim, anders bent, en ze je om die reden ten diepste minachten. Je bent van buiten, zouden ze in de provincie zeggen. Ze moeten je niet en zullen steeds met nieuwe eisen komen. Zo tweette afgelopen week de zogenaamde intellectueel Thierry Baudet dat mensen die de koran als heilig boek beschouwen niet onschuldig kunnen zijn.

Empathisch vermogen

Veel plezier, zou ik zeggen. Leef je uit met je eisen en je afstandsfetisjisme. Ik neem nergens afstand meer van. Ik hóef me niet te verantwoorden voor derden, omdat verkapte racisten er vanuit gaan dat ik als moslim minder mens ben, minder empathisch vermogen heb, en dus geweld wel eens goed zou kunnen keuren.

Zoals IS niet mijn verantwoordelijkheid is, is de angst van de islamofoob dat ook niet.

Deze tekst is geweigerd door NRC Handelsblad. Hassnae Bouazza, Duistere Kracht van het Internet, is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees daar vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 27.09.2014 @ 12:01

[Home]
 

71 Reacties

op 27 09 2014 at 12:39 schreef Marion Meulenbroek:

Ik ben me de afgelopen week echt een bult geschrokken. Die hysterie, het gebrek aan relativeringsvermogen, waar moet dit naartoe? Vele NL-ers hebben een blinde vlek voor wat er allemaal al gezegd en gedaan is. Het zal inderdaad nooit genoeg zijn, wat voor initiatieven er uit de Moslimgemeenschap ook ontplooid worden.

op 27 09 2014 at 12:58 schreef Thomas E:

“Zoals IS niet mijn verantwoordelijkheid is, is de angst van de islamofoob dat ook niet.”

En daar is alles mee gezegd. Ik kan me zo voorstellen dat je het op een bepaald moment spuugzat bent om je altijd maar te moeten verdedigen tegen verdachtmakingen en dom wantrouwen, die niets met jouzelf te maken hebben.

Slechts een slap aftreksel ervan heb ik zelf ondervonden toen ik in Londen woonde. Ik woonde tijdelijk naast een pub waar veel Hollanders kwamen. Zij waren het die avond na avond lawaaiig bezopen werden en de boel onderkotsten en pisten. Hoewel ik niks met die gasten te maken had werd ik als Nederlander onderhuids vijandig bekeken. “You Dutch are all the same, noisy and bad company.” Dat werd me toegevoegd bij het bakkertje om de hoek. Ik heb toen maar besloten om mijn gedrag te laten spreken; tegenspreken had tóch geen enkele zin.

op 27 09 2014 at 13:37 schreef Bertje:

“Ik hóef me niet te verantwoorden voor derden……”

Precies, maar je mag het wel en dat is het hele punt.
Doe je het wel : respect
Doe je het niet : respect

op 27 09 2014 at 13:46 schreef marcodebaar:

spot-on!

op 27 09 2014 at 13:52 schreef Mohammed:

Hassnae verwoord het treffend.

op 27 09 2014 at 13:58 schreef Pickelhaube:

Zeer mee eens. Wat ik belangrijk vind is dat niet individuele moslims, maar Moslimorganisaties afstand nemen van IS. Maar dat gebeurt ook, met als mooiste voorbeeld de open brief van die islamitische geleerden aan de “Kalief” van ISIS.

op 27 09 2014 at 14:23 schreef Wesley:

Tegenwoordig lees ik alle moslim haat met een korreltje zout, en zie ik eigenlijk twee verschillende groepen moslims.

De extremistische moslims die aanslagen plegen en oorlog voeren, en de vrede liefde moslims die ik onder andere tegen kwam in Malaysia.

op 27 09 2014 at 14:30 schreef Benedictus:

Eens met Pickelhaube. Het is dan ook jammer dat er zo weinig aandacht in de media is geweest m.b.t. die belangrijke brief. Dit was ook wat ik bedoelde met eenheid proberen uit te stralen onder leiding van vooraanstaande moslimgeleerden. Hopelijk wordt die brief op grote schaal besproken, zowel met moslims als niet-moslims.

Toch denk ik dat een gezamenlijke breed gedragen demonstratie ook een positieve bijdrage kan leveren. Dat idee heb ik al eerder naar voren gebracht. Moslims en niet-moslims samen tegen IS. Wel met steun uit de politieke partijen, vakbonden en alle hier aanwezige -grote- religies. Met als voorbeeld de grote demonstraties -500.000 mensen- tegen kernwapens uit de jaren 80. We moeten het samen doen.

op 27 09 2014 at 14:58 schreef Egbert:

Pickelhaube: “Moslimorganisaties [moeten] afstand nemen van IS”. Waarom? Over welke afstand heb je het eigenlijk? Het is al dubieus dat ‘moslimorganisaties’ zich met het onderwerp inlaten. De Abouthalebs zijn toch nooit tevreden. (En trouwens, hoezo zijn die ‘islamitische geleerden’ een organisatie?).

Ik vind dat jij afstand moet nemen van dat “afstand moeten nemen”.

op 27 09 2014 at 15:16 schreef Mart:

Moslims zijn mensen als alle anderen. Als je met die aanname begint, dan hoeven noch individuen, noch organisaties afstand te nemen van gruweldaden als gepleegd door de IS.

Ieder normaal mens wordt geacht zulke daden af te keuren. Tot een tegendeel expliciet is aangegeven verdient eenieder dan ook het respect dat we hier ook van uit gaan.

Iedereen die de eis tot afstand nemen dus op tafel gooit is het per definitie niet eens met het axioma dat Moslims gelijkwaardige mensen zijn, er is geen andere verklaring mogelijk.

op 27 09 2014 at 15:47 schreef Wendy:

Ik snap je. En ik respecteer je. Toch heb ik zelf wél de hele tijd de neiging om afstand te nemen. Van diezelfde moslimhaters. Van Geert Wilders. ‘Nee hoor, zo ben ik niet, ik ben geen racist, hij spreekt niet voor mij, ik hoor hier niet bij, kijk mij er niet op aan!’. Wat ook onzin is want ik hoef me net zo min te verantwoorden als jij. Maar doe het wel. En ik snap dus dat veel van je geloofsgenoten die neiging ook hebben.

op 27 09 2014 at 15:50 schreef Peter:

Verdomd, wat Wendy zegt, dat heb ik ook gehad, een tijdje. Dan ging ik extra aardig en voorkomend doen tegen gehoofddoekte meisjes om te laten zien dat ik geen Hoeiboei was. Nu behandel ik ze weer net zo bot als ik iedereen behandel.

op 27 09 2014 at 16:03 schreef Ralph van der Geest:

Goed gezegd Hassnae. Je hoeft je niet te verontschuldigen voor wie je bent, wat je wilt zijn en wat je doet. Je hebt alle reden trots te zijn. Laat al die tokkies stikken in hun ‘afstand nemen.’

op 27 09 2014 at 16:31 schreef Mario:

Afstand nemen van, is enkel (verder) voeding geven aan onderbuikende Nederlanders en domrechtse racisten (al dan niet in de overdrachtelijke dop). Nergens voor nodig.

op 27 09 2014 at 16:56 schreef Ralph van der Geest:

Trouwens, hier wat ik vind van die Baudet met zijn weerzinwekkende ideeën: http://www.krapuul.nl/overig/blog/416060/er-zijn-geen-onschuldigen/

op 27 09 2014 at 17:37 schreef Pickelhaube:

@Egbert

Ik gebruikte het woord “moeten” helemaal niet. Niks moet. Maar inderdaad heb ik, zoals Wendy schreef, ook erg de neiging gehad om me te excuseren voor Wildersgekkies en je kan zeggen wat je wilt, maar dat hele ISIS gebeuren is behoorlijk beklemmend. En als je verder niet racistisch bent, maar je weet niets van de Islam weet je als kafir soms ook niet waar je aan toe bent. Daar kan een Islamiet ook mededogen mee hebben.

Een beetje wederkerigheid zou fijn zijn, that’s all. Overigens werd die open brief door een hele reeks aan moslimorganisaties ondertekend. Abdelmajid Khairoun tekende dan weer namens de Nederlandse Moslimraad.

Dus ik ben tevreden met wat er al aan signalen afgegeven werd, want volgens mij geven Imams het door, wordt er in moskeeën extra goed gekeken naar ongewenste elementen en ondertekenen Moslimorganisaties zulke open brieven. Prima toch?

op 27 09 2014 at 18:02 schreef dewanand:

Miaauw Hassnae Bouazza,

Hier miauwen ik en Wieroe tot jou, ja ja Wieroe is de slimme Hindoe Nazi kat uit delft kennisstad en hij wil jou deze vragen impliciet stellen ivm jou zelf polemisch betoog:

Wieroe mauwt:

1. Stel dat jij M aantal moslim mannen ontmoette, en met hen sprak sedert je laatste dag als gave maagd en voorbeeldige vrouw van de Profeet, nou vertel dan hoeveel hiervan gevaarlijk en terroristisch waren? Bereken dan de kans dat een willekeurige ex maagd zonder hoofddoek in Nederland een terroristische moslim man ontmoet.

2. Bereken hoeveel procent van de moslim mannen op aarde terroristische ideeen hebben en dit ook uitdragen naar buiten.

3. Onderzoek waarom moslimmeisjes vaker gelukkiger zijn als getrouwde moslimvrouw dan een losbandige, gefeminiseerde linkse blanke of hindoemeid, die nooit hoofddoeken dragen.

4. Leg uit als leek waarom Islam superieur is tov het aapachtige, kaste zeikerige hindoeisme, nee sorry HONDoeisme. Hindoeisme is een zielig, extreem racistisch geloof van heilige koeien en hogere kasten en meer is het niet.

aldus Wieroe en dewanand. Miauw ze Hassnae en eet vaker halal katten snacks tussendoor.

op 27 09 2014 at 19:35 schreef Egbert:

re Pickelhaube 17:37: daarom schreef ik dat “moeten” ook zoals ik deed. En jij zegt nu vrolijk weer: ik vind ISIS beklemmend dus [moeten] anderen iets.

En dan nog: je reageert met geen letter op mijn post van 14:58. Slaap zacht, ontwijker.

op 27 09 2014 at 19:43 schreef Bertje:

Egbert

Gezien er vele organisaties, groepen en individuele moslims afstand nemen is er blijkbaar wel behoefte aan ik durf zelfs te stellen dat als het politieke klimaat in Europa anders zou zijn we dezelfde zoniet meer weerstand zouden zien tegen extremisten binnen de islam vanuit de islam.
Afstand nemen tegen extremisten, binnen jou religie kan heel goed komen uit het gevoel van een religeuze plicht.
Ik als religeus mens begrijp dit maar al te goed zie bv. de Dali Lama die openlijk afstand neemt van de vreselijke daden die worden gedaan uit naam van het Boedhisme. (En dit terwijl deze misdaden werden gedaan door een stroming die niets maar dan ook niets met het Tibetaans Boedhisme had te maken)
Zelf gebruik ik deze plicht evenredig omgekeerd: als mensen weer eens zwijmelen over Boedhisme en Zen en hoe mooi dit allemaal wel niet is dan ben ik nooit te beroerd om ze te wijzen op het feit dat er vele Zen Priesters waren die in W.O 2 bewust de kant van het nationaal socialisme hebben gekozen.
Als Zen Priester word me dit niet altijd in dank afgenomen ook uitbde eigen gelederen niet.

op 27 09 2014 at 20:39 schreef MNb:

Wat Mart schrijft.

op 27 09 2014 at 20:41 schreef sabaroth:

Mooi stuk Hassnae en voor wat het waard is, dankzij jou en peter is mijn angst voor een invloedrijke islam omgeslagen in een angst voor een invloedrijk domrechts.

op 27 09 2014 at 21:19 schreef Pickelhaube:

Egbert, ik beantwoordde de enige vraag die je stelde, door aan je uit te leggen dat Abdelmajid Khairoun niet tekende als moslimgeleerde, maar als vertegenwoordiger van de moslimraad. Wel degelijk een moslimorganisatie en niet een geleerde, zoals jij stelde.

Daarnaast wil ik helemaal niemand ergens toe verplichten, je gaf mijn mening verkeerd weer door het woord “moeten” daarin te gebruiken. Dat stipte ik aan.

op 27 09 2014 at 21:37 schreef Thomas E:

Ik vermoed dat geen enkele Noor zich geroepen heeft gevoeld om publiekelijk afstand te nemen van Breivik. Dat je je niet associeert met zo’n gek is natuurlijk zo klaar als een klontje. Wel voelen veel Noren zich tegenwoordig geroepen om zich openlijk uit te spreken tegen de ultrarechtse Vooruitgangspartij van Siv Jensen.

op 27 09 2014 at 22:37 schreef Beukman:

In het gesloten universum van de moslimofoob en volgens het Evangelie van Martin Bosma pleegt een moslim die afstand neemt van de koppensnellers taqiyya. Publiekelijk afstand nemen lijkt me dus verspilde moeite. Daar komt nog bij dat er nu eenmaal geen keurmerk zit op de termen “moslim” en “islam”. Iedere halve gare mag zich daarom ongestraft moslim noemen, dus ook een roofzuchtige koppensneller.
Afstand nemen van halve garen? Je hebt er een dagtaak aan als je niet uitkijkt. Zelf heb ik het altijd verdomd om publiekelijk afstand te nemen van Kim il Sung II, “Supreme Leader of the Democratic People’s Republic of Korea”, hoewel ik toch echt een democraat in hart en nieren ben.

op 28 09 2014 at 09:01 schreef Quote du jour | Onschuldig - Sargasso:

[…] meent Hassnae Bouazza dat het geen enkele zin heeft als moslims afstand nemen van IS. Het is toch nooit […]

op 28 09 2014 at 11:31 schreef Michelle:

Zullen we gewoon afspreken dat als het Kalifaat in Europa wordt uitgeroepen en de Sharia van kracht wordt, dat we dan met z’n allen in Het Verzet gaan? Maar ook geen dag eerder!

op 28 09 2014 at 11:39 schreef Marco Meijer:

Waarom is dit stuk geweigerd bij NRC ?
Is er een motivatie gegeven voor die weigering ?

op 28 09 2014 at 11:50 schreef Thomas:

In principe ben ik het met de auteur eens. Als malloten uit naam van wat dan ook misdaden plegen, dan hoef je daar niet expliciet afstand van te nemen omdat het duidelijk is dat je niets mee te maken hebt.
Het adagium: wie zwijgt stemt toe is in dit geval m.i. onzinnig.
Mw. Bouazza (of wie dan ook) hoeft wat mij betreft zich niet expliciet hier over uit te spreken.

Maar het laat natuurlijk onverlet dat IS en vele andere islamitische groeperingen aanslagen plegen in naam van de Islam en hier rechtvaardiging in vinden. Ik heb arenlang in een islamitisch land gewoond en de evidente misstanden voortvloeiend uit de Islam meegemaakt. Varierend van virulente discriminatie tot volkomen gebrek aan gezonde kritiek op een religie.
Dit laat onverlet dat de meeste moslims verschrikkelijk aardige mensen zijn.

Resumé. Ik heb stevige kritiek op de Islam, maar zie dit los van individuele moslims en zij hoeven zich dan ook niet expliciet uit te spreken over misdaden van een ander.

op 28 09 2014 at 12:05 schreef Pickelhaube:

Wat ik wel heel bijzonder vind is dat mensen die nu het hardste roepen dat moslims nergens verantwoording voor hoeven af te leggen, mij wel ter verantwoording roepen voor het beleid van Israel, alleen maar vanwege mijn afkomst.

op 28 09 2014 at 13:00 schreef Egbert:

@Bertje 19:43: Neem afstand zoals je wilt, vanuit religie of anders. Maar het gaat er om dat anderen nu eisen dat je afstand neemt. Hassnae schrijft: “En nu, zeven jaar na dato, moeten moslims nog steeds en alweer afstand van nemen”. En die eisende anderen zijn steevast de Witte Man, de koloniaal, de racisten. Die komen jou zeggen wat jij moet vinden.

@pickelhaube 21:19: Je schreef, 13:58: “niet individuele moslims, maar Moslimorganisaties afstand nemen van IS. […] die islamitische geleerden”. Dat is tegenovergesteld (wat je later ook probeert te draaien).

@pickelhaube 12:05: gebeurt dat dan? Ik ben daar niet van overtuigd alleen omdat jij het opschrijft. Wat me wel verbaasd is dat de 85 telegraaf ondertekenaars van de CIDI-advertentie (plus Wilders, Esther Voet, en CIDI) niet gevraagd wordt ISIS en moslims te onderscheiden. Waarom wordt die strijd WEL hier ‘uitgevochten’, en hoor ik de Youpjes nu niet?

op 28 09 2014 at 13:39 schreef Leo Schmit:

@Michelle, nou dan hebben we nog even de tijd.

op 28 09 2014 at 14:02 schreef Nak:

Dit gesprek voerde ik net met mezelf.

Moeten alle moslims IS openlijk veroordelen? -Nee, ze moeten niks.

Waarom zou een moslim het dan toch doen? -Omdat het helpt. En uit begrip, om de ander tegemoet te komen.

Nou de Baudets en de roze khmer zijn onverbeterlijk. Het heeft geen zin..
-Ik snap de frustratie. Bij dat soort types heeft het geen zin, die zitten samen vast. Maar bij de gematigde een beetje bange medemens kan het helpen.

Doe niet zo soft. Mensen die de islam eng vinden: hoe simpel kun je zijn?
-Veroordelen en ridiculiseren van de ander is een oplossing. Zeker als je met gelijkgestemden stoom wil afblazen.

Dat doen we hier.
-Oh. Vandaar. Veel geluk.

op 28 09 2014 at 14:17 schreef Sasha Berkman:

Onzin Pickelbaum. Jij gaat er prat op in het IDF gediend te hebben. Jij bent dus geen haar beter dan die Nederlandse jihadganger. Het is mi walgelijk hoe anders er met zionazis wordt omgegaan dan met islamofascisten.

op 28 09 2014 at 14:36 schreef Pickelhaube:

@Egbert

Tja, zo kan je spijkers op laag water blijven zoeken en het debat vertroebelen met je stompzinnigheden. Maar het feit dat sommige ondertekenaars óók moslimgeleerde zijn sluit helemaal niet uit dat ze tekenen als vertegenwoordiger van een moslimorganisatie. Is verder niets tegenstrijdigs aan te bekennen.

en ja, ik word vanwege mijn afkomst regelmatig aangesproken op het beleid van Israel, met name door pro Palestina psychopaatjes. Moet ik daar afstand van nemen. Iemand als Sasha vindt zelfs dat haat tegen alle Joden -ook buiten Israel- volkomen gerechtvaardigd is. Zelfs als ze totaal niet achter het Israel beleid staan.

op 28 09 2014 at 15:07 schreef Egbert:

@Klein Pickje: “stompzinnigheden” – I was quoting you.

“vanwege mijn afkomst regelmatig aangesproken op het beleid van Israel”. Jaja, vanwege je afkomst. Dus niet omdat je in het IDF gediend hebt? Je zwetst.

op 28 09 2014 at 15:13 schreef Pickelhaube:

Joh Sasha, ga lekker holocaustontkennen op het blog van Martin Vrijland ofzo. Dan maken pleitbezorgers van de Palestijnen hier tenminste ook nog een kans

op 28 09 2014 at 15:25 schreef Pickelhaube:

Het ging me natuurlijk om je “commentaar” op dat kwootje, Egbert. Best wel stompzinnig ja.

En ja, vanwege mijn afkomst. Niet iedereen is er bekend mee dat ik in de IDF diende, maar dan word ik alsnog afgerekend op het beleid van Israel. En zoals ik al aangaf is het beleid van Israel voor figuren als Sasha al voldoende om alle Joden te haten, daar was hij heel duidelijk over.

op 28 09 2014 at 15:37 schreef Sasha Berkman:

Ik ontken de holocaust helemaal niet mafkees. De zionisten misbruiken de holocaust overigens iedere dag. Te ziek voor woorden.

op 28 09 2014 at 15:38 schreef Sasha Berkman:

“Iemand als Sasha vindt zelfs dat haat tegen alle Joden -ook buiten Israel- volkomen gerechtvaardigd is. Zelfs als ze totaal niet achter het Israel beleid staan.”

pure laster.

op 28 09 2014 at 17:18 schreef Mo:

Die opmerking van die nepperd thierry my ass baudet spant toch echt de kroon, hij beweert dus eigenlijk dat bijv mijn vader die overleden is en nog nooit een vlieg heeft kwaad gemaakt ergens schuldig aan is omdat hij toevallig moslim was, kijk daar kan ik dus als iemand die een nonreligieuze levensstijl heeft behoorlijk kwaad op worden

op 28 09 2014 at 17:20 schreef Peter:

En het gaat weer over Israël. Niet doen, mensen. Dit gaat over de huidige ISIS-hysterie, en de oproep aan moslims om afstand te doen.

op 28 09 2014 at 17:27 schreef excellentie zwembad:

@peter en wendy

toch door buitenlandse vrienden moet ik altijd weer uitleggen waarom een gestoorde freak als wilders een landgenoot van me is met serieuze aanhang .

dan neem ik daar automatisch afstand van – ik ga zelfs verder ik zeg vaak dat ik erg ongelukkig wordt van het salonfähig zijn van deze ranzige ideeën .
je ontkomt er gewoon niet aan.
Er is wel een groot verschil Moslims komen niet uit moslimistan . afstand nemen van wat moslims ergens uitspoken slaat nergens op . Ik ben filmkijker – moet ik me verantwoorden voor elke filmkijkende moordenaar? Op dat niveau zit het ‘moslims moeten afstand nemen getreiter .
Ik neem ook geen afstand van geen-stijl of andere bijnazistische clubjes .

op 28 09 2014 at 17:55 schreef Ruud van Gerrevink:

@ zwembad

Da’s toch iets anders. Als je in een normale conversatie wordt gevraagd wat jij van die Wilders vindt, kun je gewoon je mening geven. En als die mening kritisch is, zou ik dat niet eens als “afstand nemen” willen omschrijven. Hooguit dat je duidelijk maakt hoever jouw mening afstaat van die van de besprokene. Je maakt de dan al bestaande afstand dus duidelijk.

Maar dat is dus iets anders dan wanneer er een algemene oproep gedaan wordt aan moslims om ergens afstand van te nemen. Ik ga er voorshands vanuit dat ieder redelijk denkend mens gruweldaden verafschuwt. En als een bepaalde persoon dat niet publiekelijk uitspreekt, ga ik er toch van uit dat ook die persoon die gruweldaden verafschuwt. Op zich is dat ook een vooroordeel, maar een die ik er liever op na houd dan er van uit te gaan dat zwijgen toestemmen zou zijn.

op 28 09 2014 at 19:11 schreef Erik Tjallinks:

Ik heb er lang over nagedacht, in een eerste reactie gaf ik Hassnae gelijk, maar als ik RK was en een RK kerkstroming zou een katholiek land willen stichten ergens in Afrika, en zou dat met tanks en raketten dorpen veroveren, mensen onthoofden en genocide plegen omdat ze daar niet volledig RK waren, en omdat ze vonden dat dat in de bijbel stond, zou ik mijn kerklidmaatschap meteen opzeggen. Jammer dat de moslims geen paus hebben die die stroming buiten de kerk kan plaatsen. Dat is de manier waarop Europeanen hier tegenaan kijken, en de meesten gebruiken dit niet omdat ze toch al islamofoob waren. Het is gewoon een menselijke reactie die je in elke samenleving zou tegenkomen. ISIS speelt hierop in en wakkert dit aan.

op 28 09 2014 at 19:34 schreef Erik Tjallinks:

ISIS bevordert de discriminatie of het scheef aankijken van moslims in Europa en Amerika, daar zijn ze mogelijk bewust op uit om zo de jihad aan te wakkeren. Daartegen helpt maar één middel: de rechtsstaat blijven toepassen en de Islam beschouwen als een gewone godsdienst, naast alle andere. Hopelijk zijn we de lessen uit de tijd van de verzuiling nog niet vergeten.

op 28 09 2014 at 20:23 schreef Thomas E:

De commotie is ook een beetje ontstaan door de woordkeus: afstand nemen. Wat inhoudt dat er in principe tussen gewone moslims en IS geen of weinig afstand is. En dat is natuurlijk een regelrechte belediging voor de ca 1 miljoen Nederlandse moslims. Als de oproep had geluid: ‘Wees helder als je het handelen van IS afkeurt’, dan had het al minder veroordelend geklonken.

op 28 09 2014 at 20:40 schreef Mario:

@Erik Tjallinks, makkelijk praten als je géén katholiek bent.

En mocht je dat wel zijn: neem dan direct even afstand van alle gruwelijkheden door de eeuwen heen, incl. de inquisitie. Attaboy..

Wat het ‘Jammer dat de moslims geen paus hebben die die stroming buiten de kerk kan plaatsen’ aangaat..heb je blijkbaar enkele nieuwsberichten gemist.

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/24/muslim-scholars-islamic-state_n_5878038.html

en het schrijven (in het Engels)

http://lettertobaghdadi.com/

op 28 09 2014 at 20:52 schreef Deh Haagh:

Ieder geloof heeft zijn extremisten, verantwoordelijk zijn voor iets imdat je de basis bij dezelfde ‘zuil’ hoort is kul.

op 28 09 2014 at 22:11 schreef Leo Schmit:

Ísrael, niet doen’… Het is je goede vriend Jeroen die op 15.13 de holocaust erbij sleept om Sasha te pakken. Hasbara werk van de bovenste plank. Dat je dat niet ziet…

Verder alle gelijk aan Hassnae, helaas verspilde moeite.

op 28 09 2014 at 22:13 schreef mark:

Afkeuren of afstand nemen vind ik complete onzin. Dat hoeft niemand te doen. Ik vind het wel jammer dat veel moslims geen sterk theologisch antwoord hebben op ISIS. Er wordt toch te snel verwezen naar de kwalijke rol van het Westen maar het zou geen kwaad kunnen om eens stil te staan bij hun religieuze drijfveren. Als ongelovige zal ik de keuze om te geloven in profetieën wel nooit begrijpen.
Toch zie ik dat die strijders zich laten meeslepen door het apocalyptische vertoog uit de Islam, met talloze verwijzingen naar de overleveringen. Ik zou de mening van de gewone huis-, tuin- en keukenmoslim hierover willen horen. Eigenlijk wil ik gewoon vragen: “Geloof je dit nou echt??”

op 28 09 2014 at 22:53 schreef Jasleen:

Ach ja, moeilijk onderwerp is het. Het is ook maar de afweging die je maakt. Ik denk dat er twee keuzes zijn voor de hedendaagse Nederlandse moslims. Je kunt als moslim openlijk afstand nemen van de IS. Hiermee stel je een hoop (angstige) rechtsdenkenden gerust. Dan is het einde gezeur, je hebt er afstand van genomen en klaar is het. Je bent een “gematigde” moslim. Maar het prijskaartje wat hier aan hangt is dat jij als Nederlandse moslim afstand neemt van iets waar jij even veel te maken mee hebt als een een niet mosl, die geen afstand hoeft te nemen. Ik snap dus ook wel dat je dat als moslim niet zou doen.
Wat als de media er wat minder aandachts aan zou geven ? Terug naar de ruzie tussen Rusland en Oekraïne. De IS wordt alleen maar groter door al die persaandacht. Evenals het aantal rechtsdenkenden. Helemaal niks erover uitlaten ? Tuurlijk niet. We gaan geen nieuws verzwijgen, maar 25 uur per dag , 8 dagen in de week is wat overdreven.

op 28 09 2014 at 23:44 schreef Sasha Berkman:

Geen verspilde moeite

op 29 09 2014 at 00:35 schreef Marianne:

Neem afstand van de Valse Profeet. dat is voldoende. Lees http://www.answering-islam.org/Dutch/index.htm

op 29 09 2014 at 00:40 schreef Pickelhaube:

Een beetje een lul met vingers ben je wel Leo Schmitt, met je “hasbara”. Maar bedankt voor het verder illustreren van de parallel die ik zag tussen islamieten die verdachtgemaakt worden en Joden die afstand moeten nemen van zaken waar ze geen enkele invloed op hebben. Wat je doet loopt volkomen parallel aan zeggen dat iedere Islamiet een ISIS lid is.

op 29 09 2014 at 08:19 schreef Nrosa:

Goh Pickelhaube, ik ben ook joods en ik word nooit aangesproken op de politiek van Israël, misschien tóch meer te maken met je israelische diensttijd?

op 29 09 2014 at 08:31 schreef Thomas E:

Ik heb nog maar zelden zo’n zwakbegaafd stukkie religezwets gelezen, Marianne.

op 29 09 2014 at 08:35 schreef Ron:

Bijna iedereen ziet Pickelhaube inmiddels voor wat hij is. Nu Peter nog.

op 29 09 2014 at 08:35 schreef Pickelhaube:

Haha, die Nrosa, een beetje gaan sokpoppen om je punt te maken. Ik ruik de goyishkeit hier al joh. Jij bent niet Joods, anders zou je mijn ervaring bevestigen. Dit overkomt alle Joden. Lees anders dit stukje uit Trouw erop na:

Expliciet vraagt Israël Joden om steun en betrokkenheid en nodigt ze hen uit alija (emigratie) te overwegen. Maar ook de niet-Joodse omgeving zorgt er wel voor dat het thema niet valt te ontwijken. Er hoeft maar iets in Israël te gebeuren of Joden worden wereldwijd ter verantwoording geroepen.

op 29 09 2014 at 08:39 schreef Nrosa:

Ik hoop ook dat geen enkele Noor zich verantwoordelijk voelde voor de moordpartij van Breivik.,Iets verder ging echter Theodoor Holman, die ‘best wel begrip had’ voor dit monster.. Hij werd hier nauwelijks op aangesproken en bleef overal welkom. Kijk, dát begreep ik nou weer niet….

op 29 09 2014 at 09:23 schreef Peter:

Ik ken Pickelhaube persoonlijk, dus het lijkt me dat ik iets meer autoriteit heb op dit gebied.

op 29 09 2014 at 09:26 schreef Pickelhaube:

Wel aandoenlijk, die haatcampagne tegen mij van een paar volstrekte debielen die zich op Peter’s site nestelden. Is mijn mening niet opportuun jongens, wordt het op deze manier te evident dat jullie eigenlijk nog dommer en kwaadaardiger zijn dan een gemiddeld domrechts gekkie?

op 29 09 2014 at 10:50 schreef Nrosa:

Ach, iemand die het niet met je eens is kan niet joods zijn, ijzersterk argument, werkelijk!

op 29 09 2014 at 11:42 schreef Mario:

Nu zelfs al een heuse ‘haatcampagne’, Jeroen? Goh…

op 29 09 2014 at 12:12 schreef Pickelhaube:

Dat is dan ook niet wat ik schreef, Nrosa. Wat ik wel schreef, was dat als bekend van je is dat je Joods bent, je onvermijdelijk op enig moment verantwoordelijk gesteld gaat worden voor de (wan)daden van Israel. Als jij dat nooit ondervond, kan dat alleen maar zijn omdat je niet Joods bent. Zo simpel ligt dat.

Dus mijn taxatie van jou is inderdaad dat je net doet of je Joods bent voor het dramatisch effect. Om zeg maar met behulp van doorzichtige leugens een gelijk te halen wat je nou eenmaal niet hebt. Heel verwerpelijk.

De enige reden dat ik het trouwens de vergelijking trok, was dat ik heel goed kan begrijpen en navoelen waarom Moslims het niet waarderen als ze ergens afstand van moeten nemen waar ze om te beginnen al niet achter stonden, of maar half.

Ik sta niet achter alles wat Israel doet en veel ook wel. Voor moslims zal het niet anders zijn wat ISIS betreft. Dat geweld en koppensnellen is niet goed te praten, maar dat Assad bestreden wordt, of dat er iets gebeurt met de koloniale lijnen die het Sykes-Picot verdrag in het zand trok, dat is weer wel positief.

op 29 09 2014 at 13:42 schreef cRR Kampen:

http://www.reuters.com/article/2014/09/27/us-myanmar-rohingya-exclusive-idUSKCN0HM09520140927

Wat zal het stil blijven, behalve… Ik denk dat het westen het beton en prikkeldraad gratis en juichend zal gaan afleveren.

op 29 09 2014 at 15:40 schreef Nrosa:

De ‘ik ben ook jood’ gekkies zitten altijd op uiterst rechts, beetje blijven opletten Pickelhaube. Verder is je commentaar naar mij toe van een dusdanig niveau dat ik het verder wel geloof.

op 29 09 2014 at 15:54 schreef Pickelhaube:

Wat een heerlijk eenvoudig wereldbeeld, Nrosa. Eigenlijk zit alles wat slecht en verdorven is op rechts, nietwaar? Op links heb je geen debielen, geen samenzweringstheoretici, geen leugenaars, geen psychiatrische patienten, niets van dat alles, toch?

op 29 09 2014 at 17:56 schreef Nrosa:

Dat zijn jouw woorden…

op 30 09 2014 at 00:13 schreef digitale bedouine:

Ben eens met dit artikel van Hassnae. Sommige educated fools proberen de angstcultuur erin te houden maar ze vergeten zich te realiseren dat de islamofoben dezelfde ideeën hebben als IS en Al qaida en ze zijn niet meer dan een terroristische cel. Ze willen de multi culturele samenleving overgieten met een nationalistische sausje om zo het nationalisme aan te wakkeren. The educated fools set the rules. Maar we moeten ons niet de kast op laten door sommige koloniale terroristen. Op een dag zei een wijze man; De volle maan (Islam) is niet afhankelijk van huilende wolven!

op 01 10 2014 at 12:47 schreef Sasha Berkman:

De zionistische schurkenleider Nethanyahu is echt schaamteloos: http://www.nu.nl/buitenland/3890634/netanyahu-noemt-hamas-en-loten-dezelfde-stam.html

op 23 10 2014 at 11:49 schreef Johan van de Beek:

Wat was de argumentatie van NRC om het stuk niet te plaatsen?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS